Countries and Currencies

shape Description

Following are the countries and their currencies in which 164 national currencies are formally circulating around the world and also 197 independent countries and about 5 dozen of dependent territories. Some of the countries do not have their own currency officially, instead they use the foreign currency.
A European euro is used in European euro is used in 35 independent states and overseas territories, the United States dollar is used in 10 foreign countries and in the USA, the West African CFA franc – in 8 and the Central African CFA franc – in 6 African states, the East Caribbean dollar – in 6 Caribbean nations. The world’s most traded currency is US dollar, i.e. about 47% of the world’s currency. US dollar($), the world’s most-traded currency holds about 47% share of global payments and 87% of the forex market’s daily turnover. Euro, bags the second place, having about 33% of the daily forex transactions and 28% share of the international bank payments.

shape Concepts

List of Countries and their Currencies:
The following are the list of Countries and their Currencies
A:

Country/Territory Currency
Afghanistan AFN
Akrotiri and Dhekelia EUR
Aland Islands EUR
Albania ALL
Algeria DZD
Andorra EUR
Angola AOA
Antigua and Barbuda XCD
Armenia AMD
Argentina ARS
Aruba AWG
Ascension Island SHP
Australia AUD
Austria EUR
Azerbaijan AZN

B:

Country/Territory Currency
Bahamas BSD
Bahrain BHD
Bangladesh BBD
Belarus BYN
Belgium EUR
Belize BZD
Benin XOF
Bermuda BMD
Bolivia BOB
Bosnia and Herzegovina BAM
Botswana BWP
Brazil BRL
British Virgin Islands USD
Brunei BND
Bulgaria BGN
Burkina Faso XOF
Burundi BIF

C:

Country/Territory Currency
Cabo Verde CVE
Cambodia KHR
Cameroon XAF
Canada CAD
Caribbean Netherlands USD
Chad XAF
Chile CLP
China CNY
Christmas Island(Australia) AUD
Cocos Islands (Australia) AUD
Colombia COP
Comoros KMF
Congo, Republic of the XAF
Costa Rica CRC
Cuba CUP
Curacao ANG
Czech Republic CZK

D:

Country/Territory Currency
Denmark DKK
Djibouti DJF
Dominica XCD
Dominican Republic DOP

E:

Country/Territory Currency
Ecuador USD
Egypt EGP
Equatorial Guinea XAF
Eritrea ERN
Estonia EUR
Ethiopia ETB

F:

Country/Territory Currency
Falkland Islands FKP
Fiji FJD
Finland EUR
France EUR
French Guiana EUR
French Polynesia XPF

G:

Country/Territory Currency
Gabon XAF
Gambia GMD
Georgia GEL
Germany EUR
Ghana GHS
Greece EUR
Greenland DKK
Grenada XCD
Guadeloupe EUR
Guam USD
Guatemala GTQ
Guinea GNF
Guinea-Bissau XOF
Guyana GYD

H:

Country/Territory Currency
Haiti HTG
Honduras HNL
Hong Kong(China) HKD
Hungary HUF

I:

Country/Territory Currency
Iceland ISK
India INR
Indonesia IDR
International Monetary Fund XDR
Iran IRR
Iraq IQD
Ireland EUR
Isle of man IMP
Israel ILS
Italy EUR

J:

Country/Territory Currency
Jamaica JMD
Japan JPY
Jersey JEP
Jordan JOD

K:

Country/Territory Currency
Kazakhstan KZT
Kenya KES
Kiribati AUD
Kosovo EUR
Kuwait KWD
Kyrgyzstan KGS

L:

Country/Territory Currency
Laos LAK
Latvia EUR
Lebanon LBP
Lesotho LSL
Liberia LRD
Libya LYD/td>
Liechtenstein CHF
Lithuania EUR
Luxembourg EUR

M:

Country/Territory Currency
Macau MOP
Macedonia MKD
Madagascar MGA
Malawi MWK
Malaysia MYR
Maldives MVR
Mali XOF
Malta EUR
Mauritius MUR
Mayotte EUR
Mexico MXN
Micronesia USD
Moldova MDL
Monaco EUR
Mongolia MNT
Montserrat XCD
Morocco MAD
Mozambique MZN
Myanmar MMK

N:

Country/Territory Currency
Namibia NAD
Nauru AUD
Nepal NPR
Netherlands EUR
New Caledonia XPF
New Zealand NZD
Nicaragua NIO
Niger XOF
Nigeria NGN
Niue(New Zealand) NZD
Norfolk Island(Australia) AUD
Northern Mariana islands(USA) USD
North Korea KPW
Norway NOK

O:

Country/Territory Currency
Oman OMR

P:

Country/Territory Currency
Pakistan PKR
Palau USD
Palestine ILS
Panama USD
Papua New Guinea PGK
Paraguay PYG
Peru PEN
Philippines PHP
Pitcairn Islands(UK) NZD
Poland PLN
Portugal EUR
Puerto Rico(USA) USD

Q:

Country/Territory Currency
Qatar QAR

R:

Country/Territory Currency
Reunion EUR
Romania RON
Russia RUB
Rwanda RWF

S:

Country/Territory Currency
Saba(Netherlands) USD
Saint Barthelemy (France) EUR
Saint Helena(UK) SHP
Saint Kitts and Nevis XCD
Saint Martin (France) EUR
Saint Vincent and the Grenadines XCD
Saint Pierre and Miquelon(France) EUR
Saint Vincent and the Grenadines XCD
Samoa WST
San Marino EUR
Sao Tome and Principe STD
Saudi Arabia SAR
Senegal XOF
Serbia RSD
Seychelles SCR
Sierra Leone SLL
Singapore SGD
Sint Eustartius USD
Sint Maarten ANG
Slovakia EUR
Slovenia EUR
Solomon Islands SBD
Somalia SOS
South Africa ZAR
South Georgia Island(UK) GBP
South Korea KRW
South Sudan SSP
Spain EUR
Sri Lanka LKR
Sudan SDG
Suriname SRD
Svalbard and Jan Mayen(Norway) NOK
Swaziland SZL
Sweden SEK
Switzerland CHF
Syria SYP

T:

Country/Territory Currency
Taiwan TWD
Tajikistan TJS
Tanzania TZS
Thailand THB
Timor-Leste USD
Togo XOF
Tokelau(New Zealand) NZD
Tonga TOP
Trinidad and Tobago TTD
Tristan da Cunha(UK) GBP
Tunisia TND
Turkey TRY
Turkmenistan TMT
Turks and Caicos Islands(UK) USD
Tuvalu AUD

U:

Country/Territory Currency
Uganda UGX
Ukraine UAH
Tanzania TZS
United Arab Emirates AED
United Kingdom GBP
United States of America USD
Uruguay UYU
US Virgin Islands(USA) USA
Uzbekistan UZS

V:

Country/Territory Currency
Vanuatu VUV
Vatican City(Holy See) EUR
Venezuela VEF
Vietnam VND

W:

Country/Territory Currency
Wake Island (USA) USD
Wallis and Futuna XPF

Y:

Country/Territory Currency
Yemen YER

Z:

Country/Territory Currency
Zambia ZMW
Zimbabwe USD


shape Model Questions

1. What is the national Currency of India?
A. INR
B. USD
C. EUR
D. AED
Answer-A
2. What is the national Currency of Pakistan?
A. PKK
B. PKR
C. INR
D. PKC
Answer-B
3. SGD Is the Currency of which of the following Country?
A. Saudi Arabia
B. Singapore
C. Serbia
D. Senegal
Answer-B
4. NZD is the Currency of which of the following country?
A. Namibia
B. New Zealand
C. Netherlands
D. Nigeria
Answer-B
5. What is the national currency of Russia?
A. EUR
B. RUB
C. RON
D. ROB
Answer-B
6. LKR is the currency of which of the following country?
A. Spain
B. Sudan
C. Sri Lanka
D. South Korea
Answer-C
7. What is the national currency of Philippines?
A. PHR
B. PEN
C. PYG
D. PHP
Answer-D
8. What is the national currency of South Africa?
A. ZAR
B. KRW
C. ZAP
D. SAR
Answer-A
9. What is the national currency of Turkey?
A. TUR
B. TRY
C. TUS
D. TRS
Answer-B
10. What is the national currency of Zimbabwe?
A. ZMW
B. EUR
C. USD
D. ZWM
Answer-C