Countries, Capitals and Languages

shape Description

The following are the list of all countries capitals and their official languages. In many competitive examinations like IBPS, SSC, RRB, IAS, Groups and many other exams, one or 1-2 questions are asked from countries and capitals and currencies in General Awareness Section.

shape Concepts

In Various competitive examinations one or two questions are designed from the list of countries and language and their capital. The questions asked in the competitive examinations like what is the official language of Austria.
Below are the list of countries and capitals and their languages.
A:

Country Capital Language
Afghanistan Kabul Dari Persian
Albania Tirane Albanian
Algeria Algiers Arabic
Andorra Andorra la Vella Catalan
Angola Luanda Portuguese
Antigua & Barbuda Saint John’s English
Argentina Buenos Aires Spanish
Armenia Yerevan Armenian
Australia Canberra English
Austria Vienna German
Azerbaijan Baku Azerbaijani

B:

Country Capital Language
The Bahamas Nassau English
Bahrain Manama Arabic
Bangladesh Dhaka Bangla
Barbados Bridgetown English
Belarus Minsk Belarusian, Russian
Belgium Brussels Dutch, French, German
Belize Belmopan English
Benin Porto-Novo French
Bhutan Thimphu Dzongkha
Bolivia La Paz,Sucre Spanish, Quechua, Aymara
Bosnia and Herzegovina Sarajevo Bosnian, Croatian, Serbian
Botswana Gaborone English, Tswana
Brazil Brasilia Portuguese
Brunei Bandar Seri Begawan Malay
Bulgaria Sofia Bulgarian
Burkina Faso Ouagadougou French

C:

Country Capital Language
Cambodia Phnom Penh Khmer
Cameroon Yaounde French, English
Canada Ottawa English, French
Cape Verde Praia Portuguese
Central African Republic Bangui Sango, French
Chad N’Djamena French, Arabic
Chile Santiago Spanish
China Beijing Mandarin
Colombia Bogota Spanish
Comoros Moron Comorian, Arabic, French
Democratic Republic Of the Congo Kinshasa bad_alloc
Republic of the Congo Brazzaville French
Costa Rica San Jose Spanish
Cote d’Ivoire (Ivory Coast) Yamoussoukro; Abidjan French
Croatia Zagreb Kuna
Cyprus Nicosia Greek, Turkish
Czech Republic Prague Czech, Slovak
Cuba Havana Spanish

D:

Country Capital Language
Denmark Copenhagen Danish
Djibouti Djibouti Arabic
Dominica Rosesau English
Dominican Republic Santo Domingo Spanish

E:

Country Capital Language
East Timor (Timor-Leste) Dilli Tetum, Portuguese
Ecuador Quito Spanish
Egypt Cairo Arabic
El Salvador San Salvador Spanish
Equitorial Guinea Malabo Spanish, French, Portuguese
Eritrea Asmara Arabic, English
Estonia Tallinn Estonian
Ethiopia Addis Ababa Amharic

F:

Country Capital Language
Fiji Suva English, Bau Fijian, Hindi
Finland Helsinki Finnish, Swedish
France Paris French

G:

Country Capital Language
Gabon Libreville French
The Gambia Banjul English
Georgia Tbilisi Georgian
Germany Berlin German
Ghana Accra English
Greece Athens Greek
Grenada St. George’s English, Patois
Guatemala Guatemala City Spanish
Guinea Conakry French
Guinea-Bissau Bissau Portuguese
Guyana Georgetown English

H:

Country Capital Language
Haiti Port-au-Prince Haitian Creole, French
Honduras Tegucigalpa Spanish
Hungary Budapest Hungarian

I:

Country Capital Language
Iceland Reykjavik Icelandic
India New Delhi Hindi, English
Indonesia Jakarta Indonesian
Iran Tehran Persian
Iraq Baghdad Arabic, Kurdish
Republic of Ireland Dublin English, Irish
Israel Jerusalem Hebrew, Arabic
Italy Rome Italian

J:

Country Capital Language
Jamaica Kingston English
Japan Tokyo Japanese
Jordan Amman Arabic

K:

Country Capital Language
Kazakhstan Astana Kazakh, Russian
Kenya Nairobi Swahili, English
Kiribati Tarawa Atoll English, Gilbertese
North Korea Pyongyang Korean
South Korea Seoul Korean
Kosovo Pristina Albanian, Serbian
Kuwait Kuwait City Arabic, English
Kyrgyzstan Bishkek Kyrgyz, Russian

L:

Country Capital Language
Laos Vientiane Lao (Laotian)
Latvia Riga Latvian
Lebanon Beirut Arabic, French
Lesotho Maseru Sesotho, English
Liberia Monrovia English
Libya Tripoli Arabic
Liechtenstein Vaduz German
Lithuania Vilnius Lithuanian
Luxembourg Luxembourg German, French, Luxembourgish

M:

Country Capital Language
Macedonia Skopje Macedonian
Madagascar Antananarivo Malagasy, French, English
Malawi Lilongwe English
Malaysia Kuala Lumpur Malay
Maldives Male Dhivehi
Mali Bamako French
Malta Valletta Maltese, English
Marshall Islands Majuro Marshallese, English
Mauritania Nouakchott Arabic
Mauritius Port Louis English
Mexico Mexico City Spanish
Federal States of Micronesia Palikir English
Moldova Chisinau Moldovan (Romanian)
Monaco Monaco French, Italian, English
Mongolia Ulaanbaatar Mongolian
Montenegro Podgorica Montenegrin
Morocco Rabat Arabic
Mozambique Maputo Portuguese
Myanmar (Burma) Nypyidaw Burmese

N:

Country Capital Language
Namibia Windhoek English, Afrikaans, German
Nauru Yaren English, Nauran
Nepal Kathmandu Nepali
Netherlands Amsterdam, The Hague Dutch
New Zealand Wellington English
Nicaragua Managua Spanish
Niger Niamey French
Nigeria Abuja English
Norway Oslo Norwegian

O:

Country Capital Language
Oman Muscat Arabic

P:

Country Capital Language
Pakistan Islamabad Urdu, English
Palau Melekeok English, Palauan
Panama Panama City Spanish
Papa New Guinea Port Moresby Papa English, Tok Pisin, Hiri Motu
Paraguay Asuncion Spanish, Guarani
Peru Lima Spanish
Phillipines Manila Filipino, English
Poland Warsaw Polish
Portugal Lisbon Portuguese

Q:

Country Capital Language
Qatar Doha Arabic

R:

Country Capital Language
Romania Bucharest Romanian
Russia Moscow Russian
Rwanda Kigali Kinyarwanda, French, English

S:

Country Capital Language
Saint Kitts and Nevis Basseterre English
Saint Lucia Castries English
Saint Vincent and the Grenadines Kingstown English
Samoa Apia English
San Marino San Marino San Marino
Sao Tome and Principe Sao Tome Portuguese
Saudi Arabia Riyadh Arabic
Senegal Dakar French
Serbia Belgrade Serbian
Seychelles Victoria Seychellois Creole
Singapore Singapore English, Malay, Chinese, Tamil
Sierra Leone Freetown English
Slovakia Bratislava Slovak
Slovenia Ljubljana Slovene
Sri Lanka Colombo; Sri Jayewardenepura Kotte (legislative) Sinhala, Tamil
Solomon Islands Honiara English
Somalia Mogadishu Somali
South Africa Pretoria (administrative); Cape Town (legislative); Bloemfontein (judiciary) Sotho
South Sudan Juba (Relocating to Ramciel) English
Spain Madrid Spanish
Syria Damascus Arabic
Switzerland Bern French
Sweden Stockholm Swedish
Sudan Khartoum Arabic, English
Suriname Paramaribo Dutch
Swaziland Mbabane Swati, English

T:

Country Capital Language
Taiwan Taipei Standard Chinese
Tajikistan Nairobi Persian
Tanzania Tarawa Atoll Swahili
Togo Pyongyang Thai
Tonga Seoul English
Trinidad and Tobago Port-of-Spain English
Tunisia Tunis Arabic
Turkey Ankara Turkish
Turkmenistan Ashgabat Turkmen
Tuvalu Vaiaku village, Funafuti province English

U:

Country Capital Language
Uganda Kampala Swahili, English
Ukraine Kyiv Ukrainian
United Arab Emirates Abu Dhabi Arabic
United Kingdom London English
United States of America Washington D.C. English
Uruguay Montevideo Spanish
Uzbekistan Tashkent Uzbek

V:

Country Capital Language
Vanuatu Port-Vila Bislama
Vatican City (Holy See) Vatican City Italian
Venezuela Caracas Spanish
Vietnam Hanoi Vietnamese

Y:

Country Capital Language
Yemen Sanaa Arabic

Z:

Country Capital Language
Zambia Lusaka English
Zimbabwe Harare Ndebele, English, Shona


shape Model Questions

1. What is the official language of Albania?
A. Albanian
B. Alba
C. Arabic
D. None of the Above
Answer-A
2. What is the capital of Bangladesh?
A. Bangla
B. Dhaka
C. Manama
D. Brussels
Answer-B
3. What is the official language of China?
A. English
B. Spanish
C. Mandarin
D. French
Answer-C
4. What is the capital of Denmark?
A. Monetary Policy
B. Bank Rate
C. Statutory Liquidity Ratio
D. Copenhagen
Answer-D
5. What is the official language of Egypt?
A. Arabic
B. Spanish
C. Urdu
D. English
Answer-A
6. What is the official language of Kenya?
A. Spanish
B. Swahili
C. Arabic
D. None of these
Answer-B
7. What is the official language of Malaysia?
A. English
B. Arabic
C. Malay
D. Spanish
Answer-C
8. What is the capital of Nepal?
A. Abuja
B. Oslo
C. Yaren
D. Kathmandu
Answer-D
9. What is the capital of Pakistan?
A. Islamabad
B. Khatmandu
C. Lisbon
D. Manila
Answer-A
10. What is the official language of Zimbabwe?
A. Arabic
B. Ndebele
C. Hindi
D. Spanish
Answer-B