General Awareness - SPLessons

Chapter 9

Modern Phobias

Modern Phobias

People have had some fears since the beginning of the humanity. They have found different and unnatural things frightening. Actually, these fears affect people starting from their childhood, because people cant see the difference between unreal things and real things when they are children. So, this situation can lead people to have some fears, also called phobia. Phobia is defined as a persistent, irrational fear of a specific object, activity, or situation that leads to a compelling desire to avoid it”.  Not all fears are phobias. Being scared of something like falling, is not a phobia, because there is a real danger and there is a need for survival in the individual. Only when the fear becomes irrational does it become a phobia. As it was said before, fears are stunning fears.Describing fears with their causes and medicines furthermore portraying a standout amongst the most widely recognized fears with its causes and medications are truly important to show how they are incredible things. Phobia was derived from a Greek word “phobos” which means fear.

Phobias are classified into three types: Social Phobia, Simple phobia,and Panic attack.

Social Phobia

  • Social fear will be fears of being in circumstances where your exercises can be watched and judged by others.
  • Individuals with social fears attempt to maintain a strategic distance from social capacities no matter what and discover pardons not to go to parties or out on dates.
  • This shirking is the contrast between having a social fear and basically simply being timid.

Simple Phobia:

  • Fundamental fears, in like manner called specific fears, can’t avoid being fears of a specific thing, for instance, dreadful little animals or being in a close spot.
  • Most clear fears make in the midst of youth and at last vanish.
  • Specific phobia is a stamped fear of a specific article or situation.
  • It is a class for any fears other than agoraphobia and social phobia.
  • The orders of specific fears are 1. situational reasons for alarm, for instance, dread of lifts, planes, enclosed spots, open transportation, entries, or platforms; 2. fear of the general natural surroundings, for instance, whirlwinds, water, or statures; 3. animal fears, for instance, trepidation of mutts, snakes, bugs, or mice; 4. blood-imbuement hurt trepidation, for instance, dread of seeing blood or a harm, or of receiving an implantation.

Panic attack:

  • Panic attacks are the third sort of fear. They can change the nature of a man’s life.
  • Somebody with a fear this terrible might shop at the store and all of a sudden affair unsteadiness and a sentiment being crazy.
  • Right then and there, the individual encounters a fear of passing on, with no sheltered spot to go.
  • When this happens more than once, the individual may think they are going crazy.
  • Somebody with fits of anxiety soon won’t go out in view of trepidation of a fit of anxiety incident outside the house. Before long, wretchedness sets in.
  • panic attacks may even bring about the sufferer to feel like they are having a heart attack due to the pain in the chest and increased  heart rate.
While a few fears, similar to claustrophobia, have been around for a very long time, others are just barely creating as consequence of our advanced conveniences. some of them are so imbued in our every day schedules, We may not know we have them.

Some of the List of Phobias:

List – A

List – B

List – C

List – D

List – E

List – F

List – G

List – H

List – I

List – K

List – L

List – M

List – N

List – O

List – P

List – R

List – S

List – T

List – U

List – W

List – X

1. Fear of wind
A. Ancraophobia
B. Agoraphobia
C. Cynophobia
D. Gephyrophobia
Answer-
 The correct choice is option A  i.e. Ancraophobia.

2. fear of women
A. Ovophobia
B. Brontophobia
C. Gynophobia
D. Ailurophobia
Answer-
correct choice is option C. i.e. Gynophobia.
The
3. Fear of houses
A. Brontophobia
B. Gynophobia
C. Domatophobia
D. Ailurophobia
Answer-
The correct choice is option C. i.e. Domatophobia.

4. Simple phobia is also known as
A. social phobia
B. Specific phobia
C. pannic attacks
D. Mysophobia
Answer-
The correct choice is option B. i.e. specific phobia.

5. Fear of Napoleon
A. Ovophobia
B. Mysophobia
C. panophobia
D. Ailurophobia
Answer-
The correct choice is option D. i.e. Ailurophobia.

6. Fear of the color black
A. Melanophobia
B. Mechanophobia
C. Mysophobia
D. panophobia
Answer-
The correct choice is option A. i.e. Melanophobia.

7. Fear of social situations
A. Siderodromophobia
B. Sociophobia
C. Spacephobia
D. symbolophobia
Answer-
The correct choice is option B. i.e. sociophobia.

8. Fear of childbirth
A. panophobia
B. Thermophobia
C. Mysophobia
D. Tokophobia
Answer-
The correct choice is option D. i.e. Tokophobia.

9. Fear of George washington
A. Taphephobia
B. panophobia
C. Thermophobia
D. Mysophobia
Answer-
The correct choice is option A. i.e. Taphephobia.

10. Fear of cooking
A. Spacephobia
B. symbolophobia
C. Mageirocophobia
D. Panophobia
Answer-
The correct choice is option C. i.e. Mageirocophobia.