General Awareness - SPLessons

Chapter 21

Sobriquets

Sobriquets

Sobriquet is a Nick name, a Nick name which is familiar enough such that it can be used in place of a real name without the need of explanation.
Examples are Genghis Khan, who now is rarely recognized by his original name, Temüjin; and Mohandas Gandhi, who is better known as Mahatma Gandhi. Well-known places often have sobriquets, for example, New York City,regularly alluded to as the Big Apple. Therefore, sobriquet may apply to the nickname for a specific person, group of people, or place.

Sobriquets frequently are found in music, games, and legislative issues. Hopefuls and political figures regularly are marked with sobriquets, either while living or after death. For instance, president of the United States Abraham Lincoln came to be known as “Honest Abe“. Sobriquets are not as a matter of course complimentary. A banking tycoon and politician from Knoxville, Tennessee, named Jake Butcher was known as “Jake the Snake” in the wake of being prosecuted and along these lines sentenced for bank fraud.
Given below are the World Famous Cities and Person Names and their Sobriquets.
Persons:
A:

Sobriquet Person Name
Adi Kavi Valmeeki
Angel of Death Josef Mengele
Anna C N Annadurai
Andhra Kesari Tanguturi Prakasham

B:

Sobriquet Person Name
Bapu Mahatma Gandiji
Badshah Khan Abdul Ghaffar Khan
Bard of Avon William Shakespeare
Brangelina Brad pitt and Angelina Jolie
Buddha Siddhartha Gautama
Bloody Mary Mary I of England
Bonnie Prince Charlie Charles Edward Stuart

C:

Sobriquet Person Name
Chacha Jawaharlal Nehru
Canuck Canadian, from Johnny Canuck
Caligula Gais Julius Caesar Augustus Germanicus
‘C.R’ C.Rajagopalachari

D:

Sobriquet Person Name
Deenabandhu C F Andrews
Der Alte (the old man) Konrad Adenauer
Desert Fox Erwin Rommel
Deshbandhu C. R. Das
Diamond Dave David Lee Roth,Singer
Digger Australian Soldier
Dr.Death Jack Kevorkian,Proponent of assisted suicide

E:

Sobriquet Person Name
EI Caudillo Francisco Franco

F:

Sobriquet Person Name
Father of the Nation Mohandas Karmchand Gandhi
Frontier Gandhi Abdul Ghaffar Khan
Fuhrer Adolf Hitler
Father of English Poetry Geoffery Chaucer
Father of his Country George W.Bush

G:

Sobriquet Person Name
Gurudev Rabindranath Tagore
Guruji M S Gohlwalkar
Grand old man of India Dadabhai Naoroji
Grand old man of Britain Willian Ewart Glandstone
Genghis Khan Temujin
G.B.S George Bernad Shaw

H:

Sobriquet Person Name
Honest Abe Abraham Lincoln
Hanoi Jane Jane Fonda

I:

Sobriquet Person Name
Iron Duke Duke of Wellington
Ike Dwight David
Iron Lady Margaret Thatcher
Ike Dwight David Eisenhower
Iron Man of India Sardar Vallabhai patel

J:

Sobriquet Person Name
J.P Jayaprakash Narayan

K:

Sobriquet Person Name
King James LeBron James, American Basketball Player
Kavigiru Rabindranath Tagore
King Maker Earl of Warwick
Kulpati K.M. Munshi
Kuvempu K. V. Puttappa

L:

Sobriquet Person Name
Lokmanya Bal Gangadhar Tilak
Loknayak Jayaprakash Narayan
Lady with the Lamp Florence Nightingale
Little Richard Rev. Richard Wayne Penniman, a prominent figure in rock n’ roll
Liskwan Pearl S. Buck
Little Corporal Napoleon
Lal, Bal, Pal Lala Lajpat Rai, Bal Gangadhar Tilak, Bipin Chander Pal

M:

Sobriquet Person Name
Madiba Nelson Mandela
Mahatma Gandhi Mohandas K. Gandhi
Maid of Orleans Joan of Arc
Man of Blood and Iron Otto Von Bismark
Man of Destiny Napolean Bonaparte
Man of Peace Lal Bahadur Shastri
Manitas de Plata Flamenco Guitarist Ricardo Baliardo
Madge Madonna
Maiden Queen Elizabeth I
Mysore Tiger Tippu Sultan

N:

Sobriquet Person Name
Netaji Subash Chandra Bose
Nightingale of India Sarijini Naidu

O:

Sobriquet Person Name
Old Nick Santa
Old Rough and Ready Zachary Taylor
Old St. Nick Santa
Old Kinderhook (OK) Martin Van Buren, 8th President of the United States
Old Blue Eyes Pearl S. Buck
Old Hickory Andrew Jackson, 7th President of the United States

P:

Sobriquet Person Name
Panditji Jawaharlal Nehru
Pele Edson Arantes do Nascimento
Punjab Kesari Lala Lajpat Rai

Q:

Sobriquet Person Name
Qaid-e-Azam Mohammd Ali Jinnah

R:

Sobriquet Person Name
Rajaji C Rajagopalachari

S:

Sobriquet Person Name
Saint Jimmy Billie Joe Armstrong
Satchmo Louis Armstrong
Slick Willy U.S.President Blin Clinton
Saint of the Gutters Mother Teresa
Slowhand Eric Clapton
Sting Gordon Summer, British Rock Musician
Sparrow Maj. General Rajinder Singh
Sunny, Little Master Sunil Gawaskar

T:

Sobriquet Person Name
The Enlightened One Gautama, the Budda
The Bard William Shakespeare
The Bird Mark Findrych, Baseball Pitcher
The Boss Bruce Springsteen
The Duke John Wayne
The Great Communicator Ronald Reagan, 40th President of the United States of America
The Greatest Muhammad Ali, Boxer
The Red Baron Manfred von Richthofen, World War I , German Flying Ace
Tricky Dick Richard Nixon, 37th President of the United States
The Material Girl Madonna
The Man from Tennessee Andrew Jackson

U:

Sobriquet Person Name
Uncle Sam The U.S.A or Sometimes the Government
Uncle Ho Dr. Ho Chi Minh

W:

Sobriquet Person Name
Wizard of the North Walter Scott
Watchdog of Darvin Prof. T. H. Huxley

Y:

Sobriquet Person Name
Yank (a short form of “Yankee”) Originally used derogatorily by Southerners but now only heard outside the USA

Places:
B:

Sobriquet Place Name
Brisvegas Brisbane, Queensland, Australia
Beantown Boston, Massachusetts,USA
Blighty Great Britain (Used by British Servicemen abroad and expatriates)
Brew City Milwaukee, Wisconsin
Bengal’s Sorrow Damodar River, India
Britain of South New Zealand
Blue Mountain Niligiri Hills, India
Brass Fountain PPSh-41

C:

Sobriquet Place Name
Chocolate City Washington, D.C., so named because of its majority African-American Population
City of Brotherly Love Philadelphai
City of Dreaming Spires Oxford, England
City of Golden Temple Amristar, India
City of Golden Gate San Fransisco, USA
City of Magnificent Distances Washington D.C., USA
City of Seven Hills Rome, Italy
City of Sky-scrapers New York, USA
City of Palaces Kolkata, India

D:

Sobriquet Place Name
Diamond City in India Surat, Gujarat
Dark Continent Africa

E:

Sobriquet Place Name
Eternal City Rome, Italy
Empire City New York, USA
Emerald Island Ireland

F:

Sobriquet Place Name
Forbidden City Lhasa, Tibet
Frisco San Fransisco, California

G:

Sobriquet Place Name
Garden City in India Bengaluru
Garden of England Kent, England
Garden of India Kashmir
Gate of Tears Bab-el-mandab, Jerusalem
Gift of Nile Egypt
God’s own Country Kerala, New Zealand, Rhodesia or Yorkshire
Gotham New York
Granite City Aberdeen, Scotland
Great White Way Broadway, New York, USA
George Cross Island Malta

H:

Sobriquet Place Name
Holy Land Palestine
Humming Bird Trinidad
Hill Queen Shimla
Hermit Kingdom Korea
Herring Pond Atlantic Ocean

I:

Sobriquet Place Name
Island of Pearls Bahrain
Island of Cloves Madagascar

K:

Sobriquet Place Name
Key of Mediterranean Gibraltar

L:

Sobriquet Place Name
Land of Cakes Scotland
Land of Canals Netherlands
Land of five Rivers Punjab, India
Land of Golden Pagoda Myanmar(Burma)
Land of Lilies Canada
Land of Rising Son Japan
Land of Kangaroo Australia
Land of Morning Calm Korea
Land of Maple Canada
Land Windmills Netherlands
Land of White Elephants Thailand
Land of Midnight Sun Norway

M:

Sobriquet Place Name
Manchester of Japan Osaka
Manchester of the Orient Osaka

N:

Sobriquet Place Name
Never Never Land Prairies of N. Australia

P:

Sobriquet Place Name
Port of five Seas Moscow
Powder Keg of Europe Balkans
Pink City Jaipur, India
Pillars of Hercules Strait of Gibraltar
Playground of Europe Switzerland
Pearl of Antilles Cuba

Q:

Sobriquet Place Name
Quaker City Philadelphia, USA
Queen of Adriatic Venice, Italy
Queen of Arabian Sea Kochi, India

R:

Sobriquet Place Name
Roof of the World Pamirs, Central Asia

S:

Sobriquet Place Name
Sick Man of Europe Turkey
Sin City Las Vegas, Nevada, USA
Spice Garden of India Kerala
Sugar bowl of the World Cuba
Sorrow of China River Hwang Ho

T:

Sobriquet Place Name
Taiwan Republic of China
The Antipodes Australia and New Zealand
The City or The City by the Bay San Fransisco, California
The Dragon China(as an Economy)
The Old lady of Threadneedle Street The Bank of England
The Rock Alcatraz Prison
The Red Devils Manchester United Football Club
The Smoke London

V:

Sobriquet Place Name
Venice of the North Stockholm, Sweden

W:

Sobriquet Place Name
World’s BreadBasket Praries of N.America
Whitehall The British Government including Parliament but excluding the monarchy
White House The Executive Branch of the Government of the United States
Westminster The British Parliament
World’s Loneliest Islands Trisdan Da Cunha

Y:

Sobriquet Place Name
Yellow River Huang Ho(China)


1. What is the Nickname of Adolf Hitler?
A. Budda
B. Gandhi
C. Fuhrer
D. Gurudev
Answer-C
2. What is the Nickname of Jayaprakash Narayan?
A. Chacha
B. Gurudev
C. Lokmanya
D. Loknayak
Answer-D
3. Who is the Grand Old man of India?
A. Rabindarnath Tagore
B. Dadabhai Naoroji
C. Mahatma Gandhi
D. Abdul Ghaffar Khan
Answer-B
4. What is the Nickname of the Santa?
A. Old Nick
B. Old St.Nick
C. Adolf Hitler
D. Napolean
Answer-A
5. What is the Nickname of Madonna?
A. The King of Pop
B. The Material Girl
C. Old Nick
D. The King
Answer-B
6. Which place is known as “Land of Thousand Lakes”?
A. Island
B. Canada
C. Finland
D. Ireland
Answer-C
7. Which place is known as “Queen of Adriatic”?
A.Jaipur, India
B. Kochi, India
C.Venice, Italy
D.Turkey
Answer-C
8. Which Place is Known as “Sugar Bowl of the World”?
A. Cuba
B. China
C. India
D. USA
Answer-A
9. Which place is known as the “Spice Garden of India”?
A. Kerala
B. Goa
C. Kochi
D. Mumbai
Answer-A
10. Which place is known as the “City of Golden Temple”?
A. Amrister, India
B. Banglore, India
C. Mumbai, India
D. Kerala, India
Answer-A