Quick Look - SPLessons

Union Budget Quiz 2018

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Union Budget Quiz 2018

Union Budget Quiz 2018


shape Introduction

The Union Budget of a year is referred as the annual financial statement. It is a statement of the estimated receipts and expenditure of the government for that particular year. The Union Budget 2018-2019 has particular focus on strengthening agriculture and rural economy, provision of good health care to economically less privileged, taking care of senior citizens, infrastructure creation and working with the states to provide more resources for improving the quality of education in the country.

Below presented is the Union Budget Quiz 2018 that presents the list of expected questions for the general awareness section of different competitive exams in India.

shape Quiz

1. What is the total outlay proposed by the government to Textile Sector in the Budget 2018-19?

  1. 6455 Crore
  2. 8000 Crore
  3. 7148 Crore
  4. 9120 Crore

Answer: C

2. What is the Dis-investment Target set by the government for the year 2018-19?

  1. 65000 Crore
  2. 80000 Crore
  3. 75000 Crore
  4. 72000 Crore

Answer: B

3. The Department of Telecom will be supporting establishment of an indigenous 5G Test Bed at which of the following educational Institution in India?

  1. IIT Chennai
  2. NIT Warangal
  3. IISC Bangalore
  4. IIT Bombay

Answer: A

4. An Institute is coming up at which of the following cities to train manpower required for high speed rail projects?

  1. Hyderabad
  2. Ahmedabad
  3. Pune
  4. Vadodara

Answer: D

5. Which is the scheme launched by government aimed to boosting investment in food processing Sector?

  1. Modified Special Incentive Package Scheme
  2. Prime Minister Kisan Sampada Yojana
  3. Rashtriya Vayorshi Yojana
  4. Prime Minister Fasal Bima Yojana

Answer: B

6. The target set by the Government for Institutional Credit to Agricultural Sector for 2018-19?

  1. 11 Lakh Crore
  2. 7 Lakh Crore
  3. 13 Lakh Crore
  4. 9 Lakh Crore

Answer: A

7. A major initiate by the government for the Health care of the Poor, National Health Protection Scheme will be providing a coverage up to what amount per family for Secondary and Tertiary Care Hospitalization?

  1. 5 Lakhs
  2. 50,000
  3. 2 Lakhs
  4. 3 Lakhs

Answer: D

8. Target set by the government for lending under MUDRA Yojana for the year 2018-19?

  1. 2 Lac Crore
  2. 1 Lac Crore
  3. 3 Lakhs Crore
  4. 5 Lakhs Crore

Answer: C

9. What is the major initiative taken up by the government to step up investments in research and related infrastructure in premier educational institutions, including health institutions?

  1. Revitalising Infrastructure and Systems in Education (RISE)
  2. Prime Minister’s Research Fellows (PMRF)
  3. Pradhan Mantri Kaushal Kendra Programme
  4. Pradhan Mantri Yuva Yojana (PMYY)

Answer: A

10. The Scheme launched by government which proposes to select 1,000 best B.Tech students each year from premier institutions and provides them with facilities to pursue Ph.D. in IITs and IISc with a handsome fellowship.

  1. Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana
  2. Pradhan Mantri Yuva Yojana (PMYY)
  3. Prime Minister’s Research Fellows (PMRF)
  4. Pradhan Mantri Kaushal Kendra Programme

Answer: C

11. Budgetary expenditure estimated by the Government on health, education and social protection for 2018-19 stands at?

  1. 1.57 Lakh Crore
  2. 1.38 Lakh Crore
  3. 1.21 Lakh Crore
  4. 1.54 Lakh Crore

Answer: B

12. As an incentive to the Women Workforce, the women employees’ contribution is reduced to what Percentage for first three years of their employment against existing rate of 12% or 10%?

  1. Not changed
  2. 11 %
  3. 9 %
  4. 8%

Answer: D

13. Redevelopment of how major railway stations are being taken up by Indian Railway Station Development Co. Ltd where stations with more than 25000 footfalls will have escalators?

  1. 750
  2. 800
  3. 600
  4. 550

Answer: C

14: Modern train sets with state-of-the-art amenities and features are being designed at which of the following places?

  1. Ahmedabad, Gujarat
  2. Varanasi, UP
  3. Perumbur, Tamilnadu

Answer: D

15: The Government is setting up a model aspirational skill centre in every district of the country under which of the following schemes?

  1. Pradhan Mantri Kaushal Kendra Programme
  2. Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana
  3. Pradhan Mantri Awas Yojana
  4. Pandit Deendayal Krishi Shiksha Scheme

Answer: A

16. As per the Union Budget 2017-18, the total corpus of the Long Term Irrigation Fund in NABARD has been increased to?

  1. Rs.20, 000 Crore
  2. Rs.10, 000 Crore
  3. Rs.40, 000 Crore
  4. Rs.25,000 Crore

Answer: C.Rs. 40,000

17. How much amount of agricultural credit to farmers has been proposed in the Union Budget 2017-18?

  1. Rs. 15 lakh crore
  2. Rs. 12 lakh crore
  3. Rs. 20 lakh crore
  4. Rs. 10 lakh crore

Answer: D.Rs. 10 lakh crore

18. The Minimum Alternate Tax (MAT) credit has been carried forward from the current 10 years to how many years in the Budget Estimates in 2017-18?

  1. 20 Years
  2. 17 Years
  3. 12 Years

Answer: A.15 Years

19. How much amount has been allocation for Women and Children welfare under various schemes across all Ministries in the Union Budget 2017-18?

  1. Rs. 1, 87, 650 crores
  2. Rs. 1, 75, 310 crores
  3. Rs. 1, 84,632 crores
  4. Rs. 1, 09,625 crores

Answer: Rs. 1, 84,632 crores

20. As mentioned in the Union Budget 2017-18, the Indian Railways coaches would be completely fitted with bio-toilets by which year?

  1. 2020
  2. 2018
  3. 2022
  4. 2019

Answer: D.2019

21. What is the expected growth rate of agricultural sector for the last quarter of the fiscal year 2016-17 ending March 2017?

  1. 4.1 Percent
  2. 4.5 Percent
  3. 3.6 Percent
  4. 3.2 Percent

Answer: A.4.1 Percent

22. As per the Union Budget 2017, what is the maximum cash donation that a political party can receive from one a source?

  1. Rs. 2000
  2. Rs. 4200
  3. Rs. 5000

Answer: A.Rs. 2000

23. Consider the following statements and based on the Budget Estimates 2017 identify which among the given points are correct?
i. Foreign Investment Promotion Board will be abolished in 2017-18
ii. Second phase of Solar Park development will be taken up for additional 20,000 MW capacity.
iii. A Computer Emergency Response Team for Financial Sector (CERT-Fin) will be established

  1. Only i & ii
  2. Only ii & iii
  3. Only i & iii
  4. All Are Correct

Answer: D. All Are Correct

24. What is the name of the single window interface, to be launched by the Union government to register all coach related complaints and requirements?

  1. Coach for All
  2. Coach Mitra
  3. Best Coach
  4. My Coach

Answer: B. Coach Mitra

25. According to the Union Budget 2017-18, what is the total allocation made under Pradhan Mantri Mudra Yojana?

  1. Rs. 2.44 Lakh crore
  2. Rs. 1.20 Lakh crore
  3. Rs. 2.50 Lakh crore
  4. Rs. 1.75 Lakh crore

Answer: A.Rs. 2.44 Lakh crore

26. According to the Union Budget 2017-18, NABARD will computerize and integrate Primary Agriculture Credit Societies with the Core Banking System of District Central Cooperative Banks to ensure flow of credit to small farmers?

  1. 60, 000
  2. 61, 750
  3. 63, 000
  4. 62, 500

Answer: C.63, 000

27. What is the total allocation made for rural, agriculture and allied sectors as per the Union Budget 2017-18?

  1. Rs. 188,111 crores
  2. Rs. 184,222 crores
  3. Rs. 185,551 crores
  4. Rs. 187,223 crores

Answer: D.Rs. 187,223 crores


28. As proposed in the Budget 2017, the total amount allocated to the Bharat Net Project for digitally connected India is?

  1. Rs.12, 000
  2. Rs.15, 000
  3. Rs.10, 000
  4. Rs.17, 000

Answer: C.Rs. 10,000 crores

29. What was the total percentage increase in the Capital expenditure as proposed in the Budget Estimate 2017-18 as compared to the previous year?

  1. 22.5 Percent
  2. 25.4 Percent
  3. 20.5 Percent
  4. 21.6 Percent

Answer: B.25.4 Percent

30. NABARD will set up dedicated micro-irrigation fund to achieve Per Drop More Crop mission. What is the initial corpus of the fund?

  1. Rs. 5000 Crore
  2. Rs. 4500 Crore
  3. Rs. 5500 Crore
  4. Rs. 4200 Crore

Answer: A.Rs.5000 Crore


31. What is the total allocation made under the Fasal Bima Yojana in the Union Budget 2017-18?

  1. Rs. 7500 crore
  2. Rs. 9000 crore
  3. Rs. 5500 crore
  4. Rs. 8000 crore

Answer: Rs. 9000 crore


32. What is the initial corpus of the Diary Processing and Infrastructure Development Fund in NABARD as announced in Budget Estimates 2017-18?

  1. Rs. 8000 crore
  2. Rs. 4500 crore
  3. RS. 2000 crore
  4. Rs. 3000 crore

Answer: C.RS. 2000 crore


33. An interest subvention of how many days would be provided to the farmers in respect of their loans from the cooperative credit structure?

  1. 120 Days
  2. 90 Days
  3. 60 Days
  4. 45 Days

Answer: C.60 Days


34. Coverage under National Agricultural Market (e-NAM) has been increased from 250 Agriculture Produce Marketing Committees (APMCs) to APMCs?

  1. 375
  2. 550
  3. 455
  4. 585

Answer: D.585


35. Which of the following statements are true in context to the Union Budget 2017-18?
i.100 stations will be made differently able friendly by providing lifts and escalators in 2017-18.
ii.By 2019, all coaches of Indian Railways will be fitted with bio toilets.
iii.It is proposed to feed about 7,000 stations with solar power in the medium term
iv.Railway lines of 3,500 kms will be commissioned in 2017-18.

  1. Only i, iii & iv
  2. Only ii, iii & iv
  3. Only i, ii, iv

Answer: B.Only ii, iii & iv


36. The tax rate for individuals with income between Rs. 2.5 Lakh and Rs.5 lakh has been reduced from 10 Percent to Percent?

  1. 7 Percent
  2. 4 Percent
  3. 5 Percent

Answer: C.5 Percent


37. What percent of surcharge on income tax would be levied on individuals with income between Rs. 50 lakhs and Rs. 1 crore?

  1. 10 Percent
  2. 9 Percent
  3. 7 Percent
  4. 8 Percent

Answer: A.10 Percent


38. Government plans to have single page income tax return filing form for taxable income up to?

  1. Rs. 2 Lakh
  2. Rs. 3 Lakh
  3. Rs. 4 Lakh
  4. Rs. 5 Lakh

Answer: D.Rs. 5 Lakh


39. Small firms with turnover up to Rs.50 crore will need to pay a tax of percent instead of 30 percent?

  1. 20 Percent
  2. 25 Percent
  3. 22 Percent
  4. 21 Percent

Answer: B.25 Percent


40. According to the Union Budget 2017-18, a surcharge of percent on income tax would be applicable on total income above Rs. 1 crore?

  1. 20 Percent
  2. 10 Percent
  3. 15 Percent
  4. 12 Percent

Answer: C.15 Percent


41. According to the Union Budget 2017-18, a tax rebate of how much amount would be provided to individuals having income up to Rs 3.5 lakh?

  1. Rs. 1500 Crore
  2. Rs. 2100 Crore
  3. Rs. 2000 Crore
  4. Rs. 2500 Crore

Answer: D.Rs. 2500 Crore


42. What is the pegged fiscal deficit for 2017-18 as proposed in Union Budget 2017-18?

  1. 1.4 Percent of GDP
  2. 2.5 Percent of GDP
  3. 3.2 Percent of GDP
  4. 3 Percent of GDP

Answer: C.3.2 Percent of GDP


43. According to the Union Budget 2017-18, government has proposed to set up 2 strategic crude oil reserves in which of the following locations?

  1. Cuttack in Odisha and Kota in Rajasthan
  2. Chandikhole in Odisha and Bikaner in Rajasthan
  3. Cuttack in Odisha and Bikaner in Rajasthan
  4. Chandikhole in Odisha and Kota in Rajasthan

Answer: B.Chandikhole in Odisha and Bikaner in Rajasthan


44. The allocation for highways under the road sector has increased from Rs. 57,976 crores in 2016-17 to Rs ___ crores in 2017-18?

  1. Rs. 64,900 crores
  2. Rs. 59,500 crores
  3. Rs. 61,200 crores
  4. Rs. 47,255 crores

Answer: Rs. 64,900 crores


45. As per the Union Budget 2017-18, the government aims to eliminate unmanned level crossings on Broad Gauge lines by which year?

  1. 2022
  2. 2018
  3. 2019
  4. 2020

Answer: D.2020

46. As per the Union Budget 2017-18, the allowable provision for Non-Performing Asset of Banks has been increased from 7.5 percent to ____ percent?

  1. 8.5 Percent
  2. 8 Percent
  3. 9 Percent
  4. 7.9 Percent

Answer: A.8.5 Percent

47. The total allocation under MGNREGA has been increased to all time high at Rs. ___ in the Budget Estimate 2017?

  1. Rs. 45500 crore
  2. Rs. 50000 crore
  3. Rs. 48000 crore
  4. Rs. 38600 crore

Answer: Rs. 48000 crore

48. According to the Union Budget 2017, Women participation in MGNREGA has increased to ___ percent from less than 48 percent?

  1. 53 Percent
  2. 52 Percent
  3. 50 Percent
  4. 55 Percent

Answer: D.55 Percent

49. The government aims to bring one crore households out of poverty and 50,000 Gram Panchayats poverty free by which year?

  1. 2019
  2. 2022
  3. 2021
  4. 2020

Answer: A.2019

50. Based on the Union Budget 2017-18, Skill Acquisition and Knowledge Awareness for Livelihood Promotion programme (SANKALP) will be launched at a cost of Rs.?

  1. Rs. 3500 crores
  2. Rs. 4000 crores
  3. Rs. 3200 crores
  4. Rs. 2500 crores

Answer: B.Rs. 4000 crores

51. How much amount has been assigned to launch next phase of Skill Strengthening for Industrial Value Enhancement (STRIVE) in 2017-18?

  1. Rs. 2400 crores
  2. Rs. 2500 crores
  3. Rs. 2100 crores
  4. Rs. 2200 crores

Answer: D.Rs. 2200 crores

52. Finance Minister Arun Jaitley in the Budget 2017, the Foreign exchange reserves have reached US Dollar billion as on 20th January, 2017

  1. USD 361 billion
  2. USD 320 billion
  3. USD 375 billion
  4. USD 382 billion

Answer: A.USD 361 billion

53. Which among the given statements are true as per the Union Budget 2017-18?
i. For imparting new skills to people in rural areas, mason training will be provided to 5 lakh persons by 2022
ii. Sanitation coverage in rural India has gone up from 42% in Oct 2014 to about 60%.
iii. Allocation for Prime Minister’s Employment Generation Program and Credit Support Schemes has been increased three times.
iv. A programme of “human resource reforms for results” will be launched during 2017-18 for human resources development in Panchayati Raj Institutions

  1. Only ii, iii & iv
  2. Only i, ii, iv
  3. Only ii, & iv
  4. All Are Correct

Answer: D. All Are Correct

54. How many farm ponds under MANREGA have been proposed in the Union Budget for 2017-18?

  1. 4 Lakhs
  2. 10 Lakhs
  3. 7 Lakhs
  4. 5 Lakhs

Answer: D.5 Lakhs

55. Under the Pradhan Mantri Awaas Yojana (Gramin), government aims to complete 1 crore houses for the houseless and those living in kutcha houses by which year?

  1. 2019
  2. 2021
  3. 2022
  4. 2020

Answer: A.2019

56. As proposed in the Union Budget 2017-18, three new All India Institutes of Medical Sciences (AIIMS) will be established in which states?

  1. Rajasthan Karnataka and Odisha
  2. Odisha, Andhra Pradesh and Gujarat
  3. Jharkhand, Telangana and Gujarat
  4. Jharkhand, Telangana and Rajasthan

Answer: C.Jharkhand, Telangana and Gujarat

57. The Union Government aims to achieve 100 percent electrification of all the villages of India by which year?

  1. May 1, 2018
  2. March 31, 2019
  3. April 1, 2018
  4. March 1, 2020

Answer: A. May 1, 2018

58. How much amount has been proposed under Pradhan Mantri Awaas Yojana (Gramin) in the Union Budget 2017-18?

  1. Rs. 25,000 crores
  2. Rs. 23,000 crores
  3. Rs. 27,000 crores
  4. Rs. 31,000 crores

Answer: B.Rs. 23,000 crores

59. The National Housing Bank will refinance individual housing loans of about Rs. __ in 2017-18?

  1. Rs. 55,000 crores
  2. Rs. 25,000 crores
  3. Rs. 36,000 crores
  4. Rs. 20,000 crores

Answer: D.Rs. 20,000 crores


60. The Union Government aims to eliminate Measles by which year?

  1. 2022
  2. 2021
  3. 2017
  4. 2020

Answer: 2020


61. The Union Government aims to eliminate Kala-Azar and Filariasis by which year?

  1. 2019
  2. 2022
  3. 2025
  4. 2017

Answer: 2017

62. The Union Government aims to eliminate Tuberculosis by which year?

  1. 2025
  2. 2021
  3. 2023
  4. 2020

Answer: A.2025

63. The Union Government aims to eliminate Leprosy by which year?

  1. 2017
  2. 2018
  3. 2021
  4. 2022

Answer: B.2018

64. How much amount has been proposed by the government in the Union Budget 2017 for each pregnant woman under Maternity Benefit Scheme who undergoes institutional delivery and vaccinates their children?

  1. Rs. 7000
  2. Rs. 4500
  3. Rs. 5000
  4. Rs. 6000

Answer: Rs. 6000

65. As per the Union Budget 2017-18, centre has allocated how much amount to set up Mahila Shakti Kendra?

  1. Rs. 500 crores
  2. Rs. 750 crores
  3. Rs. 600 crores
  4. Rs. 825 crores

Answer: A.Rs. 500 crores

66. The union government aims to achieve a target of how many digital transactions in 2017-18 through UPI, USSD, Aadhar Pay, IMPS and debit cards?

  1. 3000 crore
  2. 2500 crore
  3. 1700 crore
  4. 2900 crore

Answer: B.2500 crore

67. Among the given statements, which are true in respect of the Union Budget 2017- 18?
i. Government aims to launch a scheme to create employment in the leather and footwear industries along the lines in Textiles Sector.
ii. Incredible India 4.0 Campaign will be launched across the world to promote tourism and employment.
iii. SWAYAM platform, leveraging IT, to be launched with at least 350 online courses.

  1. Only ii & iii
  2. Only i & iii
  3. None are Correct
  4. All are Correct

Answer: D. All are Correct

68. The Union government aims to create how many additional Post Graduate seats per annum in Medical colleges to ensure adequate availability of specialist doctors to strengthen Secondary and Tertiary levels of health care?

  1. 5000
  2. 2500
  3. 7500
  4. 3000

Answer: A.5000

69. The Basic customs duty on LNG has been reduced from 5 percent to ___ percent?

  1. 3 Percent
  2. 2 Percent
  3. 4.5 Percent
  4. 2.5 Percent

Answer: D.2.5 Percent

70. The Union Government has targeted the fiscal deficit for 2017-18 at percent of GDP?

  1. 3 Percent
  2. 2.5 Percent
  3. 3.2 Percent
  4. 2.7 Percent

Answer: C.3.2 Percent

71. How many new All India Institutes of Medical Sciences (AIIMS) would be set up in 2017-18 as per the Union Budget 2017?

  1. 5
  2. 7
  3. 2
  4. 3

Answer: C.2

72. Banks have targeted to introduce how many Aadhar based Point-Of-Sales (POS) machines by September 2017?

  1. 25 Lakh
  2. 19 Lakh
  3. 32 Lakh
  4. 20 Lakh

Answer: D.20 Lakh

73. Banks have targeted to introduce additional 10 lakh new POS terminals by which year?

  1. March 2017
  2. April 2018
  3. February 2020
  4. March 2019

Answer: A. March 2017


74. How much amount has been allocated for recapitalization of Banks provided in 2017- 18 as per the estimates of Union Budget 2017-18?

  1. Rs. 12,000 crores
  2. Rs. 10,000 crores
  3. Rs. 15,500 crores
  4. Rs. 11,250 crores

Answer: B.Rs.10, 000 crores


75. What is the total allocation made under the transportation sector as a whole including rail, roads, shipping in the Union Budget 2017?

  1. Rs.2,75,115 crores
  2. Rs.3,92,391 crores
  3. Rs.1,99,274 crores
  4. Rs.2,41,387 crores

Answer: D.Rs.2, 41,387 crores

76. The total capital and development expenditure in the railway sector has been pegged at Rs.__in the Budget Estimates for 2017-18?

  1. Rs. 2, 88,521 crores
  2. Rs. 1, 75,200 crores
  3. Rs. 1, 31,000 crores
  4. Rs. 2, 20,000 crores

Answer: C.Rs. 1, 31,000 crores


77. According to the Union Budget 2017-18, transaction above how much will not be permitted in cash?

  1. Rs. 3 Lakhs
  2. Rs. 4 Lakhs
  3. Rs. 5 Lakhs
  4. Rs. 6 Lakhs

Answer: A.Rs. 3 Lakhs


78. Which national agency will be phased out in the next fiscal, as per the Budget 2017?

  1. NITI Aayog
  2. Foreign Investment Promotion Board
  3. Securities Exchange Board of India
  4. Confederation of Indian Industry

Answer: B. Foreign Investment Promotion Board


79. As per the Union Budget 2017-18, the allocation for PM’s Employment Generation and Credit Support schemes has been increased by how many times?

  1. 2 Times
  2. 3 Times
  3. 4 Times
  4. 5 Times

Answer: B.3 Times


80. Which facility was announced for senior citizens in Budget 2017-2018?

  1. Aadhaar-enabled smart cards
  2. BHIM app
  3. Shakti Kendras
  4. None of the above

Answer: A. Aadhaar-enabled smart cards


81. The Union Finance Minister Arun Jaitley has given the Agenda for 2017-18 Buget as TEC India. Expand TEC India?

  1. Target, Economic and Cultural India
  2. Transparency, Energy and Clear India
  3. Transform, Energise and Clean India
  4. True, Economical and Clean India

Answer: C.Transform, Energies and Clean India


82. How much amount has been allocated for the welfare of Scheduled Castes in the Union Budget 2017-18?

  1. Rs. 52,393 crores
  2. Rs. 62,395 crores
  3. Rs. 71,500 crores
  4. Rs. 49,125 crores

Answer: A.Rs. 52,393 crores


83. How much amount has been proposed in the Union Budget 2017-18 for the welfare of Scheduled Tribes?

  1. Rs. 45,922 crores
  2. Rs. 31,920 crores
  3. Rs. 23,250 crores
  4. Rs. 29, 175 crores

Answer: B.Rs. 31,920 crores


84. As per the Union Budget 2017-18, which schemes would be launched by the government to promote usage of BHIM App?

  1. Referal Bonus Scheme and Cashback Scheme
  2. Digital Litracy Scheme & Digital Lottery scheme
  3. Free Recharge Scheme & Supersaver Scheme
  4. Luckydraw Scheme & Random Selection Scheme

Answer: A. Referal Bonus Scheme and Cash back Scheme


85. As per the Union Budget 2017-18, the holding period for the long term capital gains has been reduced from 3 years to how many years?

  1. 9 Months
  2. 1 Year
  3. 2 Years
  4. 7 Months

Answer: C.2 Years


86. As proposed in the Budget 2017, high speed Broadband connectivity on optical fiber will be made available in nearly __ gram panchayats by the end of 2017-18?

  1. 100000
  2. 110000
  3. 120000
  4. 150000

Answer: D.150000


87. The government has proposed to launch a new and restructured Central scheme for export named ___ in 2017-18?

  1. Trade and Export Promotion Scheme (TEPS)
  2. Trade Infrastructure for Export Scheme (TIES)
  3. Export Infrastructure Innovation Scheme (EIIS)
  4. Export Oriented Unit Scheme (EOUS)

Answer: B. Trade Infrastructure for Export Scheme (TIES)


88. As per the Union Budget 2017-18, the capital gains tax has been exempted for persons holding the land which was pooled for creation of the state capital?

  1. Telangana
  2. Uttarakhand
  3. Jharkhand
  4. Chhattisgarh

Answer: A. Telangana


89. How much amount has been allocated for Ministry of Science and Technology in the Union Budget 2017-18?

  1. Rs. 37,435 crore
  2. Rs. 32,567 crore
  3. Rs. 29,367 crore
  4. Rs. 12,763 crore

Answer: A.Rs 37,435 crore


90. How much amount has been allocated to the Department of Economic Affairs in the Budget 2017?

  1. Rs. 25, 00 crore
  2. Rs. 19, 50 crore
  3. Rs. 35, 00 crore
  4. Rs. 3,000 crore

Answer: D.Rs. 3,000 crore


91. How many Health sub centers has been decided to be transformed into health wellness centres as per the Union Budget 2017-18?

  1. 2.0 lakh
  2. 1.5 lakh
  3. 3.2 lakh
  4. 1.2 lakh

Answer: B.1.5 lakh


92. Which initiative has been proposed in the Union Budget 2017-18 by the government to provide tele-medicine, education and skills through digital technology?

  1. SANKALP
  2. STRIVE
  3. DigiGaon
  4. SWAYAM

Answer: C. DigiGaon


93. As per the data in Union Budget 2017-18, more than percent of FDI inflows are through automated route?

  1. 85 Percent
  2. 90 Percent
  3. 72 Percent
  4. 88 Percent

Answer: B.90 Percent


94. How many Special Tourism Zones have been proposed by the government to be established in 2017-19?

  1. Three
  2. Five
  3. Seven
  4. Nine

Answer: B. Five


95. How many international skill centers to be opened to help people get jobs in abroad?

  1. 50
  2. 75
  3. 150
  4. 100

Answer: D.100


96. The government aims to launch SWAYAM Platform to provide at-least 350 online courses for enabling students to virtually attend courses. What does SWAYAM stands for?

  1. Skill for Web based Active Learning for Young Aspiring Minds
  2. Study Webs of Active –Learning for Young Aspiring Minds
  3. Scientific and Web Activated Learning for Youth and Aspiring Minds
  4. Scholarship in Web Active Learning for Young Achieving Members

Answer: B. Study Webs of Active –Learning for Young Aspiring Minds


97. According to the Union Budget 2017-18, the total resources transferred to the States and Union Territories is?

  1. Rs. 3.28 Lakh Crore
  2. Rs. 4.11 Lakh Crore
  3. Rs. 2.75 Lakh Crore
  4. Rs. 3.77 Lakh Crore

Answer: B.Rs. 4.11 Lakh Crore


98. As per the data in the Budget 2017-18, World Bank has projected India’s GDP growth rate at percent for Financial Year 2018?

  1. 7.6 Percent
  2. 8.1 Percent
  3. 6.9 Percent
  4. 7.2 Percent

Answer: A.7.6 percent


99. As per the Union Budget 2017-18, a tax rate of 25 percent would be levied on small and medium sized enterprises which have an annual turnover of up to Rs.

  1. 25 crore
  2. 50 crore
  3. 45 crore
  4. 35 crore

Answer: B.Rs.50 crore


100. Which of the following campaigns will be launched by the Union Government to promote tourism and employment, as per the Union Budget 2017?

  1. Incredible India 2.0
  2. Revolutionary India
  3. Incredibly Superior India
  4. Pride of the World

Answer A. Incredible India 2.0

101. The purpose of Kusum Scheme announced in the union budget is
Answer: To double the income of farmers by 2022.


102.In Kusum Scheme, “KUSUM” stands for?
Answer: Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan


103. What is the total outlay of Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan – Kusum Scheme for farmers?
Answer: ₹48,000 crore

104. Government has announced to provide “Nyuntam Samarthan Mulya” for TOP. What does TOP stands for?
Answer: Tomato, Onion & Potato


105. Government has announced to extend the Kisan Credit Card facility to
Answer: Fisheries and Animal Husbandry


106. Government has announced to develop & upgrade how many rural haats into Gramin Agricultural Markets (GrAMs)?
Answer: 22,000


107. How much amount has been allocated for food processing?
Answer: ₹1400 crore


108. Government has announced to launch Operation Green with a corpus of?
Answer: ₹500 crore


109. Government has announced to launch Operation Green for which purpose?
Answer: To address price fluctuations in potato, tomato and onion for benefit of farmers and consumers.


110. How much amount did government allocate for Fisheries and Aquaculture and Animal Husbandry Development Fund?
Answer: ₹10,000 crore


111. Government has announced to double the income of the farmers by _______.
Answer: 2022


112. The agricultural credit target as set in Budget 2018-19 is
Answer: ₹11 lakh crore


113. Government announced to introduce a special scheme to support which of the following states to manage the burning of crop residue and reduce pollution?
Answer: Haryana, Punjab & Delhi


114. What does GOBAR stands for in Gobar Dhan Scheme?
Answer: Galvanizing Organic Bio-Agro Resources


115. How many districts have been chosen to create role models for Gobar Dhan Scheme
Answer: 115


116. What is the estimated budgetary expenditure on health, education and social protection for 2018-19?
Answer: ₹1.38 lakh crore


117. How much amount has been allocated for National Social Assistance Programme in the Union Budget 2018-19?
Answer: ₹9975


118. In the budget 2018-19, it was announced that every block with more than 50% ST population and at least 20,000 tribal persons, will have an Ekalavya Model Residential School by which year?
Answer: 2022


119. Government recently announce the initiative RISE by 2022 in Budget 2018-19. What does RISE stands for?
Answer: Revitalising Infrastructure and Systems in Education


120. What will be the total investment in the initiative named ‘‘Revitalising Infrastructure and Systems in Education (RISE) by 2022’’?
Answer: ₹1,00,000 crore


121. Which of the following organization will fund and monitor the ‘‘Revitalising Infrastructure and Systems in Education (RISE) by 2022’’?
Answer: Higher Education Financing Agency (HEFA)


122. How much amount has been allocated for food processing?
Answer: ₹1400 crore


123. How much amount did government allocate for School Education in budget 2018-19?
Answer: ₹50,000 crore


124. How much amount did government allocate for Higher Education sector in budget 2018-19?
Answer:₹35,010 crore


125. How many fellows would be selected in total under ‘Prime Minister’s Research Fellows (PMRF)’?
Answer: 3000


126. What is the total outlay of ‘Prime Minister’s Research Fellows (PMRF)’?
Answer: ₹1,650 crore


127. Government has announced to transform blackboards to digital boards by _____.
Answer: 2022


128. What is the budgetary allocation for National Livelihood Mission?
Answer: ₹5750 crore


129. Central govt. has launched National Health Protection Scheme (NHPS) to provide Health Insurance of _____ to poor families.
Answer: ₹5 lakh


130. How much amount of money did the government allocate for Tuberclosis patients?
Answer: ₹600crore


131. How much amount will the government pay the Tuberclosis patients during their treatment period?
Answer: ₹500 per month


132. Government has announced to set up Health and Wellness Centres with an outlay of?
Answer:₹ 1200 crore


133. How much amount has been allocated to celebrate the 150 Birth Anniversary of Mahatma Gandhi in 2019?
Answer: ₹150 crore


134. The government plans to build houses for all the poor in the country by _________.
Answer: 2022


135. The government has established a dedicated Affordable Housing Fund (AHF) in which organization?
Answer: National Housing Bank


136. The government also plans to increase the loans to Self Help Groups of women to _______ by March, 2019.
Answer: ₹75,000 crore


137. How much amount has been allocated for medium, small and micro enterprises (MSME) sector towards credit support, capital and interest subsidy as well as to spur innovation?
Answer: ₹3,794 crore


138. In MUDRA Yojana, what percent of loan accounts are of women?
Answer: 76%


139. How much amount has been set as a target for lending under MUDRA for 2018-19?
Answer: ₹3 lakh crore


140. Union Government has announced to contribute what percent of the wages of the new employees in the EPF for all the sectors for next three years?
Answer: 12%


141. What is the proposed outlay for the textile sector in 2018-19 Union Budget?
Answer: ₹7,148 crore


142. The Finance Minister placed the revised estimate of government expenditure for the fiscal at _________.
Answer:₹ 21.57 lakh crore


143. The projected fiscal deficit of the FY 2018-19 is ____.
Answer: 3%


144. Government has announced a 100 per cent tax deduction to farmer-producer companies having a turnover below ____.
Answer: ₹100 crore


145. As per the Union Budget 2018, corporate tax will be reduced to 25 per cent for companies having turnover of up to what amount? –
Answer: ₹250 crore


146. In Union Budget 2018-19, exemption of interest income for deposits in banks and post offices was increased for senior citizens to ________.
Answer: ₹50,000


147. Customs duty on mobile phones and parts of televisions was increased to ________.
Answer:20 per cent


148. The government has announced that no more education cess will be levied on imported goods. However, education cess will be replaced by what percent social welfare surcharge?
Answer:10


149. Government announced increase of budgetary allocation on infrastructure for 2018-19 to _________.
Answer: ₹5.97 lakh crore


150. Name the online monitoring system by which projects worth 9.46 lakh crore have been facilitated and fast tracked.
Answer: PRAGATI


151. Using online monitoring system of PRAGATI alone projects worth 9.46 lakh crore have been facilitated and fast-tracked. What does PRAGATI stand for?
Answer: Pro-Active Governance And Timely Implementation


152. How many prominent tourist sites have been proposed to be developed into Iconic Tourism destinations by following a holistic approach?
Answer: 10


153. Under the Bharatmala Pariyojana, about 35000 kms road construction in Phase-I at an estimated cost of _______.
Answer: ₹5,35,000 crore


154. As per the Budget 2018-19, how many cities have been selected under Smart City programme?
Answer: 99


155. As per the Budget 2018-19, 99 cities have been selected under Smart City programme. What is the outlay?
Answer: ₹2.09 lakh


156. Government announced for creation of livelihood and infrastructure in rural areas, total amount to be spent by various Ministries will be ______.
Answer: ₹14.34 lakh crore


157. Strengthening the Groundwater irrigation scheme under Prime Minister Krishi Sinchai Yojna – Har Khet ko Pani how much amount did the Government allocate?
Answer: ₹2600 crore


158. Railways Capital Expenditure for the year 2018-19 has been pegged at ___________.
Answer: ₹1,48,528 crore


159. How much km of railway line was announced in budget to be doubled to eliminate capacity constraints?
Answer: 18000


160. Mumbai‟s local train network will have 90 kilometers of double line tracks at a cost of over ________.
Answer: ₹11,000 crore


161. 150 kilometers of additional suburban network is being planned in Mumbai at a cost of over ______________.
Answer: ₹40,000 crore


162. A suburban network of approximately 160 kilometers at an estimated cost of ₹17,000 crore is being planned in which city?
Answer: Bengaluru


163. A suburban network of approximately 160 kilometers at an estimated cost of ₹17,000 crore is being planned in which city?
Answer: Bengaluru


164. A suburban network of approximately 160 kilometers is being planned in Bengaluru with an estimated cost of __________.
Answer:₹17000 Crores


165. According to the Union Budget 2018, all stations with more than how many footfalls will have escalators?
Answer: 25000


166. For which of the following purpose did the government announce the initiative NABH Nirman?
Answer: To expand airport capacity


167. The Budget proposes to expand the airport capacity more than five times to handle a billion trips a year. How much amount has been allocated to kick-start this initiative?
Answer: ₹60 crore


168. According to the budget 2018-19, which organization will initiate a national program to direct efforts in artificial intelligence?
Answer: NITI Aayog


169. How much amount has been allocated for Digital India programme in FY18-19?
Answer:₹ 3073 crore


170. To further Broadband access in villages, the Government proposes to set up how many Wi-Fi hotspots?
Answer: 5 lakh


171. How much amount has been allocated in 2018-19 for creation and augmentation of Telecom infrastructure?
Answer: ₹10,000 crore


172. India’s defence budget for the coming financial year 2018-19 has been increased by what percent?
Answer: 81


173. India’s defence budget for the coming financial year 2018-19 has been increased to __________.
Answer: ₹2,95,511.41 crore


174. In India’s Defence Budget, how much amount has been allocated for revenue expenditure?
Answer: ₹1,95,947.55 crore


175. In India’s Defence Budget, how much amount has been allocated for capital expenditure
Answer:₹ 99,563.86 crore


176. First defence corridor will be established in ______.
Answer: Tamil Nadu


177. In Budget 2018-19, it was announced that the first defence corridor will be established in Tamil Nadu. It will link which two cities?
Answer: Chennai & Bengaluru


178. The government has proposed to construct a tunnel under the Sela pass. In which state Sela Pass is located?
Answer: Arunachal Pradesh


179. The disinvestment target for FY2018-19 has been set to ________.
Answer: ₹80,000 Crore


180. Which of the following public insurance companies will be merged into a single insurance entity?
Answer: National Insurance Co. Ltd., United India Assurance Co. Ltd., and Oriental India insurance Co. Ltd


181. According to the Budget 2018-19, what is the revised salary for the President?
Answer: ₹5 lakh


182. According to the Budget 2018-19, what is the revised salary for the vice-president?
Answer: ₹4 lakh


183. According to the Budget 2018-19, what is the revised salary for the state/UT governors?
Answer: ₹3.5 lakh