English Knowledge - SPLessons

Adverbs Practice Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Adverbs Practice Quiz 1

shape Introduction

An Adverb is a word that tells us more about a verb, an adjective or even another adverb. An adverb modifies a verb. Examples: slowly, entirely. Adverbs Practice Quiz 1 facilitates learning about the usage of Adverbs in the English Language. Most adverbs often end in -ly.


Examples:
1. I will write later. [ The adverb later modifies the verb write.]
2. The house was strangely quiet. [ The adverb strangely modifies the adjective quiet.]
3. He is almost always busy. [ The adverb almost modifies the adverb always.]


Adverbs provide context. More specifically, adverbs are words that provide a description of how, where, when, how much and to what extent or with what frequency something is done or something happens. Examples: Quietly, already, extremely, rarely.

Adverbs are broadly classified into the following:

    1. Simple Adverbs
    2. Interrogative Adverbs
    3. Relative Adverbs


shape Quiz

Directions (1Q – 5Q): Read each sentence given below and find out whether there is an error in it. The error, if any will be one of the parts of the sentence which are marked as A, B, C and D. If there is no error, the answer will be (E) i.e. No error. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Q1. I cannot ask (A) / my father (B) / for his car without (C) / any vividly reason. (D) / No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option D

Explanation – Replace ‘vividly’ with ‘vivid’.

Here, ‘vividly’ is an adverb, which cannot qualify a noun i.e. ‘reason’.


Q2. She took (A) / tea and (B) / said that (C) / it tasted sweetly. (D) / No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option D

Explanation – Replace ‘sweetly’ with ‘sweet’.

After the words – taste, feel, seem, appear, look, smell, remain, adjective should be used, not adverb.


Q3. He was exceedingly paid (A) / for how skilful he (B) / handled (C) / the crowd. (D) / No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option B

Explanation – Replace ‘skilful’ with ‘skilfully’.

‘Skilfully’ is an adverb that qualifies the verb ‘handled’ here.


Q4. I met her (A) / about ten years ago (B) / and have remembered her (C) / ever for. (D) / No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option D

Explanation – Replace ‘for’ with ‘since’.

‘Since’ is used with ‘ever’ as an adverb. The proper way should be ‘ever since’.


Q5. He is very senior (A) / to me (B) / so I dare not (C) / disrespect him. (D) / No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option A

Explanation – Replace ‘very’ with ‘much’.


‘Very’ should be used before Positive degree and ‘much’ should be used before Comparative degree.

Directions (1Q – 5Q): Read each sentence given below and find out whether there is an error in it. The error, if any will be one of the parts of the sentence which are marked as A, B, C and D. If there is no error, the answer will be (E) i.e. No error. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Q1. He said (A) / it was (B) / quite all right (C) / to reject the offer. (D) / No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option C

Explanation – ‘Quite all’ cannot be used together.

Either ‘quite right’ or ‘all right’ should be used.


Q2. She was (A) / heavily fined (B) / last month (C) / for coming lately. (D) / No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option D

Explanation – Replace ‘lately’ with ‘late’.


‘Lately’ is an adverb that denotes ‘recently’.


‘Late’ denotes ‘after the fixed, right or usual time’.


Q3. I am too glad (A) / to receive (B) / the offer letter (C) / of this company. (D) / No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option A

Explanation – Replace ‘too’ with ‘very’.


‘Too’ denotes ‘more than required’. It is generally used with unpleasant adjectives. e.g. too ugly, too bad, too wicked, etc.


Q4. Her failure (A) / is too much (B) / painful (C) / for our family. (D) / No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option B

Explanation – Replace ‘too much’ with ‘much too’.


Here, painful is an adjective.


‘Much too’ is followed by ‘adjective’; whereas ‘too much’ is followed by ‘noun’.


Q5. The amount which (A) / the Company has paid (B) / to dependents of the dead worker(C) / is fairly unjustified. (D) / No Error (E)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option D

Explanation – Replace ‘fairly’ with ‘rather’.


‘Fairly’ is used with pleasant adjectives e.g. fairly good, fairly wise, etc.


‘Rather’ is used with unpleasant adjectives e.g. rather dull, rather difficult, etc.

Directions (1Q – 5Q): Read each sentence given below and find out whether there is an error in it. The error, if any will be one of the parts of the sentence which are marked as A, B, C. If there is no error, the answer will be (D) i.e. No error. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Q1. My mother works (A) / very quicker than (B) / I at embroidery (C) / No error (D)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option B

Explanation – Replace ‘very quicker’ by ‘more quickly’.


Q2. She is sure a great singer (A) and no other singer (B) / is a match for her (C) / No error (D)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option A

Explanation – Replace ‘sure’ by ‘surely’


Q3. It is better to be frugal (A) / but don’t be miser (B) / in giving alms (C) / No error (D)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option B

Explanation – Replace ‘miser’ by ‘miserly’


Q4. I never remember (A) / to have met (B) / a more interesting girl in my life (C) / No error (D)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option A

Explanation – Replace ‘never’ by ‘do not’


Q5. I refused to (A) / accompany him because (B) / I was so tired (C) / No error (D)

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option C

Explanation – Replace ‘so’ by ‘very’



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi Goa Diploma Admissions 2019
PG
GATE 2020
ATMA 2019
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs


shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Probability
Insurance Awareness Insurance Awareness
Reasoning Ability Direction Sense


shape GK