English Knowledge - SPLessons

Antonyms Practice Quiz 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Antonyms Practice Quiz 2

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like IBPS, SBI and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Paragraph Reading, Spotting Errors, Cloze Test, Antonyms, Synonyms, Grammar, Sentence Rearrangement, etc. This article presents Antonyms Practice Quiz 2 sample questions and answers.


An Antonym is a word or phrase whose meaning is the opposite of another word or phrase. For example: One of the antonyms of CLOSE is OPEN. Antonyms are one of the frequently appearing topics in competitive exams. Antonyms Practice Quiz 2 is a list of few selected antonyms that have frequently appeared in several competitive exams.


shape Quiz

Directions (1Q – 5Q): Read the following questions which are ANTONYMS and answer them below.

Q1. FORFEIT

    A. dominion
    B. victory
    C. ascendancy
    D. vexatious
    E. None of these


Answer – Option B

Explanation – victory it the antonyms of forfeit.

Forfeit – lose or be deprived of (property or a right or privilege) as a penalty for wrongdoing.


Q2. SUCCUMB

    A. advantage
    B. conquer
    C. vendetta
    D. brickbat
    E. None of these


Answer – Option B

Explanation – conquer it the antonyms of SUCCUMB.

SUCCUMB – fail to resist pressure, temptation, or some other negative force.


Q3. STOCKPILE

    A. disperse
    B. prejudice
    C. impudent
    D. diligent
    E. None of these


Answer – Option A

Explanation – disperse – distribute or spread over a wide area.

Stockpile – a large accumulated stock of goods or materials, especially one held in reserve for use at a time of shortage or other emergency.


Q4. PLEDGE

    A. unwise
    B. break
    C. placate
    D. curtail
    E. None of these


Answer – Option B

Explanation – pledge – a solemn promise or undertaking.


Q5. OCCULT

    A. dissuade
    B. rash
    C. natural
    D. discreet
    E. None of these


Answer – Option C

Explanation – Occult – mystical, supernatural, or magical powers, practices, or phenomena.

Directions (1Q – 5Q): Read the following questions which are ANTONYMS and answer them below.

Q1. PROTRACT

    A. inflame
    B. reckless
    C. docile
    D. curtail
    E. None of these


Answer – Option D

Explanation – Protract – prolong.


Q2. PROMULGATE

    A. compliant
    B. impudent
    C. conceal
    D. decent
    E. None of these


Answer – Option C

Explanation – Promulgate – promote or make widely known (an idea or cause).


Q3. PRODIGY

    A. pacify
    B. scorn
    C. annoy
    D. dumbo
    E. None of these


Answer – Option D

Explanation – prodigy – a young person with exceptional qualities or abilities.


Q4. PALLIATE

    A. lethal
    B. haughty
    C. condemn
    D. timid
    E. None of these


Answer – Option C

Explanation – Palliate – make (a disease or its symptoms) less severe without removing the cause.


Q5. STUPOR

    A. conserve
    B. consciousness
    C. fragile
    D. prior
    E. None of these


Answer – Option B

Explanation – Stupor – a state of near-unconsciousness or insensibility.

Directions (1Q – 5Q): Read the following questions which are ANTONYMS and answer them below.

Q1. ZEALOT

    A. impious
    B. bigot
    C. fanatic
    D. chauvinist
    E. None of these


Answer – Option A

Explanation – impious – showing a lack of respect for God or religion.


Q2. ZIGZAG

    A. oblique
    B. winding
    C. unbent
    D. crooked
    E. None of these


Answer – Option C

Explanation – unbent – make or become straight from a bent or twisted form or position.


Q3. WANE

    A. decrease
    B. decline
    C. deteriorate
    D. revive
    E. None of these


Answer – Option D

Explanation – revive – restore to life or consciousness.


Q4. WILT

    A. smother
    B. perish
    C. bloom
    D. wither
    E. None of these


Answer – Option C

Explanation – bloom – used to express annoyance or for emphasis.


Q5. TAINTED

    A. proverb
    B. eminent
    C. adept
    D. wholesome
    E. None of these


Answer – Option D

Explanation – wholesome



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi Goa Diploma Admissions 2019
PG
GATE 2020
XAT 2020
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs


shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
English Language Seating Arrangement
Insurance Awareness Insurance Awareness
Quantitative Aptitude Profit and Loss


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article

GK – World
Leading Countries of Mineral Production
International Stadiums

GK – India
Gupta Empire
Atmosphere – Layers

GK – Abbreviations
Indian Financial Institutions
Banking Abbreviations & Finance Abbreviations

GK – Banking & Insurance
Mutual Funds
KYC Know Your Customer


GK – Science & Technology
Science Branches
Famous Websites
Energy Transformation Devices