BOM GO - SPLessons

Bank of Maharashtra GO Reasoning Ability

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Bank of Maharashtra GO Reasoning Ability

shape Introduction

Bank of Maharashtra GO Recruitment – Online Exam, conducted in online Mode, has: a duration of 2 hour, a total of 150 questions, a maximum score of 150 marks, and consists of 4 sections, namely – English Language, Quantitative Aptitude, Reasoning Ability and Professional Knowledge (Banking Related Questions). The 4 sections are separately timed and the questions can be attempted in any order. There is a No Negative marking in Bank of Maharashtra GO Online Exam. Candidates must clear the cut-off in all 4 sections to qualify for the Bank of Maharashtra GO Recruitment Interview. The below sections gives the detailed information about Bank of Maharashtra GO Recruitment Reasoning Ability.


shape Pattern

S. No. Name of Test No. of Questions Maximum Marks Duration
1. English Language 30




Total Maximum Marks 150
20 Minutes
2. Quantitative Aptitude 35 20 Minutes
3. Reasoning Ability 35 20 Minutes
4. Professional Knowledge** 50 60 minutes
Total 150 2 Hours


shape Syllabus

Bank of Maharashtra GO Recruitment Reasoning Ability Syllabus


Name of the Test Topics





Reasoning Ability
  • Verbal and Figure Classification.
  • Figure Classification
  • Problem Solving
  • Arithmetical Reasoning
  • Clocks & Calendars.
  • Arithmetical Number Series
  • Logical Sequence of Words.
  • Arithmetical Computation
  • Alphabet Series
  • Seating Arrangements
  • Analogy
  • Relationship Concepts
  • Coding-Decoding.
  • Number Series
  • Number Ranking
  • Non-Verbal Series
  • Embedded Figures


shape Samples

1.

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer: D


2.



    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer: C

1. 7, 9, 12, 48, ?, 890

    A. 128
    B. 190
    C. 172
    D. 168
    E. None of these


Answer: C

Explanation:
Series Pattern


7 × 1 + 1 × 2 = 9

9 × 2 – 2 × 3 = 12

12 × 3 + 3 × 4 = 48

48 × 4 – 4 × 5 = 172

172 × 5 + 5 × 6 = 890


2. 47 58 71 79 95 ?


    A. 108
    B. 107
    C. 105
    D. 109
    E. None of the above


Answer:D

Explanation:
Series Pattern


47 + (7 + 4) = 58

58 + (5 + 8) = 71

71 + (7 + 1) = 79

79 + (7 + 9) = 95

95 + (9 + 5) = 109

1. If 2 is added to the first digit of every even number and 1 is subtracted from the first digit of every odd number, what will be the difference between the 2nd largest and 2nd smallest number?

    A. 455
    B. 211
    C. 559
    D. 317
    E. None of these


Answer:B

Explanation
The given sequence:
657 412 568 413 672

The new sequence:
557 612 768 313 872

The sequence in ascending order:
313 557 612 768 872

The 2nd largest number = 768

The 2nd smallest number = 557

The required difference = 768 – 557 = 211

2. If all the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the number, what will be the square of the sum of the digits of the largest number?

    A. 361
    B. 441
    C. 324
    D. 400
    E. None of these


Answer:A

Explanation:
The given sequence:
657 412 568 413 672

Clearly, if the digits in each of the numbers are arranged in descending order, the largest unit digit among all will become the largest number after the rearrangement.

If we observe, we find that the largest unit digit we get in the number ‘568’ and if we arrange its digits in descending order the number becomes: 865

Sum of its digits = 8 + 6 + 5 = 19

Square of 19 = 361

1. Pointing towards a boy, Veena said, “He is the son of only son of my grandfather.” How is that boy related to Veena?

    A. Uncle
    B. Brother
    C. Cousin
    D. Data inadequate
    E. None of these


Answer:A

Explanation:
Only son of grandfather — Father; Son of father — Brother.
So, the boy is Veena’s brother.

2. Introducing Reeta, Sarika said, “She is the only daughter of my father’s only daughter.” How is Sarika related to Reeta?

    A. Aunt
    B. Niece
    C. Cousin
    D. Bother
    E. None of these


Answer: E

Explanation:
Sarika’s father’s only daughter — Sarika.
So, Reeta is Sarika’s daughter, i.e. Sarika is Reeta’s mother.

1. Chug : Train : : Bang : ?

    A. House
    B. Animal
    C. Door
    D. Man
    E. None of these


Answer:C

Explanation:
The first is the sound of the second,

2. Chug :343 : 678 : : 512 : ?

    A. 1024
    B. 1536
    C. 1000
    D. 1016
    E. None of these


Answer:D

Explanation:
343 × 2 = 686 – (2)3 = 686 – 8 = 678

Similarly, 512 × 2 = 1024 – (2)3 = 1024 – 8 = 1016

Directions [1-2]: Study the following information carefully and answer the questions given below:

Seven persons – Kajal, Bhagat, Mandeep, Kiran, Rinku, Pranav, and Shreya have different height and weight such that the tallest one is not the heaviest one. Kiran is taller than Kajal but not heavier than Shreya. Bhagat is heavier than Rinku but not as much tall as Mandeep. Pranav is heavier than Bhagat and Rinku but shorter than Mandeep and Bhagat. Kiran is not taller than Pranav. Shreya is not taller than Kajal and also not heavier than Rinku. Kajal is not lighter than Mandeep who is heavier than Bhagat. Mandeep is shorter than only one person. Pranav is not the second heaviest and is lighter than Mandeep.


1.Who among the following is the second lightest?

    A. Pranav
    B. Rinku
    C. Kajal
    D. Shreya
    E. None of these


Answer:D

Explanation:
Following the final solution we can say that Shreya is the second lightest.

Final Solution:


2.How many person(s) are heavier than the one who is second shortest?

    A. None
    B. One
    C. Two
    D. Three
    E. More than three


Answer:A

Explanation:
Following the final solution we can say that no one is heavier than the one who is second shortest.

Final Solution:



1. If SYSTEM is coded as SYSMET and NEARER as AENRER, then FRACTION will be coded as?

    A. CARFNOIT
    B. NOITFRAC
    C. FRACNOIT
    D. CARFTION
    E.None of these


Answer:A

Explanation:
The letters in the first half and second half of the word are written in the reverse order to obtain the code.


2. In a certain code, CAT is written as SATC and DEAR is written as SEARD. How would SING be written in that code?

    A. BGINS
    B. SGNIS
    C. SINGS
    D. GNISS
    E. None of these


Answer:C

Explanation:
The first letter of the word is moved to the last position and ‘S’ is placed at the beginning, to form the code.

Direction [1-2]:Six friends are sitting in a circle and are facing the centre of the circle. Deepa is between Prakash and Pankaj. Priti is between Mukesh and Lalit. Prakash and Mukesh are opposite to each other.


1.Who is just right to Pankaj ?

    A. Deepa
    B. Lalit
    C. Prakash
    D. Priti
    E. None of these


Answer:A

Explanation:


Hence, Deepa is sitting just right to Pankaj.


2. Who is sitting opposite to Priti ??

    A. Prakash
    B. Deepa
    C. Pankaj
    D. Lalit
    E. None of these


Answer:B

Explanation:


Hence, Deepa is sitting opposite to Priti.

1.If 8th April, 2005 is Monday, what was the day of the week on 8th April, 2004?

    A. Sunday
    B. Monday
    C. Thrusday
    D. Saturday
    E. None of these


Answer:A

Explanation:
The year 2004 is a leap year. So, it has 2 odd days.

But, Feb 2004 not included because we are calculating from April 2004 to April 2005.

Thus, it has 1 odd day only.

The day on 8th April, 2005 will be 1 day beyond the day on 8th April, 2004.

Given that, 8th March, 2005 is Monday.

8th March, 2004 is Sunday (1 day before to 8th March, 2005).

2.On what dates of May, 2001 did Thursday fall?

    A. 1st, 8th, 15th, 22nd, 29th
    B. 2nd, 9th, 16th, 23rd, 30th
    C. 3rd, 10th, 17th, 24th, 31st
    D. 4th, 11th, 18th
    E. None of these


Answer:C

Explanation:
We shall find the day on 1st May, 2001.

1st May, 2001 = (2000 years + Period from 1.1.2001 to 1.5.2001)

Odd days in 1600 years = 0

Odd days in 400 years = 0

Jan. Feb. March April May

(31 + 28 + 31 + 30 + 1) = 121 days 2 odd days.

Total number of odd days = (0 + 0 + 2) = 2

On 1st May, 2001 it was Tuesday.

In May, 2001 Thursday falls on 3th, 10th, 17th and 24th, 31st.

BOM GO – Related Information
BOM GO – Reasoning Ability Ebooks
BOM GO – Reasoning Ability Study Guide
BOM GO – Reasoning Ability PDF Notes
BOM GO – Reasoning Ability Important Quiz
BOM GO – Reasoning Ability Practice Quiz



Join Us On – Telegram Channel