GK - Banking & Insurance - SPLessons

Banking Awareness Quiz 5 – Practi...

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Banking Awareness Quiz 5 – Practice Sets

shape Introduction

Banking Awareness is an important section in the employment related competitive exams in India. In particular, exams like IBPS, SBI and other bank related employment exams have banking awareness questions along with general awareness section. The Banking Awareness section primarily has questions related to the History of Banking, Banking Terms, Banking Products, Functions of Banks, Banks and their Taglines, Schemes, Committees related to Banking, Headquarters of Banks, most recent Banking News, Apps launched by Banks, New Schemes, Monetary Policies etc.

Banking Awareness Quiz 5 – Practice Sets article provides the list of several bank related questions to prepare aspirants of different competitive exams in India, primarily for banking related employment. The article Banking Awareness Quiz 5 – Practice Sets is very useful for different exams such as IBPS PO, Clerk, SSC CGL, SBI PO, NIACL Assistant, NICL AO, IBPS RRB, Railways, Civil Services etc.

shape Quiz

Q1. Who is the Alternate Governor of India in the Board of Governors in Asian Development Bank (ADB) ?

    A. Shaktikanta Das
    B. Subhas Chandra Garg
    C. Urjit Patel
    D. Raghuram Rajan
    E. None of them


Answer: Option B

Q2. Who can avail the facility of e-KYC ?

    A. Pan Card Holders
    B. Voter Card Holders
    C. Aadhaar Card Holders
    D. Ration Card Holders
    E. None of them


Answer: Option C

Q3. Bank accepts interest free deposits in which of the following cases ?

    A. Savings Account
    B. Savings Account for Minors
    C. Deposits of Minority Groups
    D. Current Account
    E. None of these


Answer: Option D

Q4. Who regulates that the trust-based IMF must be a Mutual Fund normally ?

    A. NABARD
    B. SEBI
    C. RBI
    D. GOI
    E. None of these


Answer: Option B

Q5. Which of the following committees has recommended that one part of foreign exchange reserves must be used for the infrastructural development ?

    A. Mehta Committee
    B. Rangarajan Committee
    C. Rakesh Mohan Committee
    D. Parekh Committee
    E. None of these


Answer: Option D

Q6. Which of the following banks has tied up with the Bajaj Alliance General Insurance for the distribution of the insurance products ?

    A. Dena Bank
    B. Punjab National Bank
    C. Punjab And Sind Bank
    D. Vijaya Bank
    E. None of these


Answer: Option B

Q7. NPCI stands for which of the following?

    A. New Payments Corporation of India
    B. National Payments Corporation of India
    C. Nominal Payments Corporation of India
    D. National Products Corporation of India
    E. None of these


Answer: Option B

Q8. RBI has not set up Supervisory Colleges for which of the following commercial Banks ?

    A. State Bank of India
    B. Punjab National Bank
    C. Dena Bank
    D. Axis Bank
    E. Bank of India


Answer: Option C

Q9. Which of the following Indian organization has signed an Accreditation Master Agreement with Green Climate Fund ?

    A. RBI
    B. NABARD
    C. SEBI
    D. SBI
    E. None of these


Answer: Option B

Q10. Which of the following denotes the ratio between cash in hand and total assets maintained by the bank ?

    A. SBR
    B. SLR
    C. CBR
    D. CLR
    E. None of these


Answer: Option B

Q1. Which kind of banking offered by the banks which generally provides incentives for employees at a company ?

    A. Narrow Banking
    B. Branch Banking
    C. Investment Banking
    D. Group Banking
    E. None of these


Answer: Option B

Q2. Who is the CEO of Punjab National Bank ?

    A. Urjit Patel
    B. Sunil Mehta
    C. Sikha Sharma
    D. Sushil Desai
    E. None of them


Answer: Option B

Q3. Which kind of Banking refers to a single and small bank which provides financial services to the local community ?

    A. Investment Banking
    B. Branch Banking
    C. Group Banking
    D. Unit Banking
    E. None of them


Answer: Option D

Q4. Which of the following is the flow of funds from one country to another to earn a short-term profit ?

    A. Hard Currency
    B. Soft Currency
    C. Cheap Money
    D. Hot Money
    E. None of these


Answer: Option D

Q5. “Taking Banking Technology to Common Man” is the tagline of which bank?

    A. Dena Bank
    B. Indian Bank
    C. Vijaya Bank
    D. Union Bank of India
    E. None of these


Answer: Option B

Q6. Which of the following currencies fluctuates as a result of the political or economic uncertainty of a country?

    A. Hard Currency
    B. Soft Currency
    C. Cheap Money
    D. Dot Money
    E. None of these


Answer: Option B

Q7. Which of the following is the oldest Stock Exchange of India ?

    A. Bangalore Stock Exchange
    B. Bombay Stock Exchange
    C. Hyderabad Stock Exchange
    D. Ahmedabad Stock Exchange
    E. None of these


Answer: Option D

Q8. In which year Private Sector Mutual Funds were permit?

    A. 1988
    B. 1981
    C. 1992
    D. 1993
    E. None of these


Answer: Option D

Q9. The National Housing Bank is the wholly owned Subsidiary of which of the following ?

    A. ICICI Bank
    B. RBI
    C. SBI
    D. LIC
    E. None of these


Answer: Option B

Q10. Which bank gives long term loan to farmers ?

    A. RBI
    B. SBI
    C. RRB
    D. NABARD
    E. Land Development Bank


Answer: Option E

Q1. Who is appointed as the part-time member of IRDA ?

    A. Pramukh Jadeja
    B. Sanjeev Khurana
    C. Ravi Mittal
    D. Ashok Nanda
    E. None of them


Answer: Option C

Q2. Which of the following statements is/are true about the Cyber Audit planned by RBI ?

    A. The new Cyber Audit will be applicable for all banks.
    B. The banks not having the security measures as per RBI standards will have to comply within certain time.
    C. It will initiate action against the banks which will not have the essential security measures even after the warning.
    D. It will analyze the gap on the basis of the reports.
    E. All of these


Answer: Option E

Q3. Airtel Payment Bank has tied up with which of the following ?

    A. BSNL
    B. HPCL
    C. NMDC
    D. BHEL
    E. None of these


Answer: Option B

Q4. Which of the following statements is/ are true about the APA scheme ?

    A. The Central Board of Direct Taxes has entered into the 9 unilateral Advanced Pricing Agreements (APA) scheme with the taxpayers.
    B. It provides the certainty to the taxpayers in transfer pricing domain by specifying the methods
    of pricing.
    C. It will determine the price of Arm’s length of International transactions in advance for a maximum period of 5 years.
    D. 18 UAPAs have been signed in the current financial year.
    E. All of these


Answer: Option E

Q5. Who is appointed as the head of the Supervision Department ?

    A. Vikash Singh
    B. Akash Sharma
    C. S S Mundra
    D. N S Viswanathan
    E. None of them


Answer: Option E

Q6. RBI has imposed a fine on which of the following banks for the non-compliance of the Know-Your-Customers norms ?

    A. United Bank of India
    B. Union Bank of India
    C. State Bank of India
    D. Dena Bank
    E. Vijaya Bank


Answer: Option B

Q7. Who is the Secretary General of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry?

    A. Sanjaya Baru
    B. Didar Singh
    C. Satish Mehra
    D. Asutosh Jain
    E. None of them


Answer: Option A

Q8. What is the recent Repo Rate imposed by RBI ?

    A. 5.75%
    B. 6%
    C. 6.25%
    D. 6.5%
    E. 7%


Answer: Option B

Q9. Who is the new chairman of Bombay Stock Exchange ?

    A. Raghubir Mishra
    B. Dhirendra Swarup
    C. Asutosh Jindal
    D. Ravi Mehra
    E. None of them


Answer: Option B

Q10. “Where Service is a Way of Life” is the tagline of which bank ?

    A. Punjab National Bank
    B. Punjab and Sindh Bank
    C. Dena Bank
    D. Vijaya Bank
    E. None of them


Answer: Option B

Q1. SBI Credit Cards are integrated with of the following ?

    A. PayPal
    B. Samsung Pay
    C. Paytm
    D. Digi Pay
    E. None of these


Answer: Option B

Q2. AFC stands for which of the following ?

    A. Adequate Finance Company
    B. Alternate Finance Company
    C. Asset Finance Company
    D. Amount Finance Company
    E. None of them


Answer: Option C

Q3. Which is the regulator for the Housing Finance Company ?

    A. RBI
    B. NHB
    C. SBI
    D. GOI
    E. None of these


Answer: Option B

Q4. MGC stands for which of the following ?

    A. Mutual Guarantee Companies
    B. Multi Guarantee Companies
    C. Marketing Guarantee Companies
    D. Mortgage Guarantee Companies
    E. None of them


Answer: Option D

Q5. The Head Quarters of Bank for International Settlements is situated in which country ?

    A. USA
    B. Switzerland
    C. Italy
    D. Germany
    E. England


Answer: Option D

Q6. Who is the Chairman and MD of SIDBI ?

    A. Asif Khan
    B. Mohammad Mustafa
    C. Suresh Bindra
    D. Akhilesh Sinha
    E. None of them


Answer: Option B

Q7. What is the amount SBI has planned to raise by allotting Basel-III compliant bonds
to various investors
?

    A. Rs. 2500 Crore
    B. Rs. 2100 Crore
    C. Rs. 2000 Crore
    D. Rs. 3000 Crore
    E. None of these


Answer: Option C

Q8. Which of the following banks has hit the international bond market with a USD 400- Million issue as the part of the USD 2- Billion medium term note Program ?

    A. Punjab National Bank
    B. Canara Bank
    C. Punjab and Sindh Bank
    D. Dena Bank
    E. Vijaya Bank


Answer: Option B

Q9. Which of the following banks has not yet crossed the Rs. 1 Trillion Market Capitalization ?

    A. HDFC Bank
    B. ICICI Bank
    C. SBI
    D. Indusind Bank
    E. Dena Bank


Answer: Option E

Q10. India has signed a loan pact for financing of $329 Million for the Gujarat Rural Road Projects ?

    A. ADB
    B. World Bank
    C. AIIB
    D. SBI
    E. None of these


Answer: Option C

Q1. The customers of which bank will have to pay charges for depositing cash above Rs. 5000 in non-base branches ?

    A. Punjab And Sindh Bank
    B. Dena Bank
    C. Vijaya Bank
    D. Punjab National Bank
    E. SBI


Answer: Option D

Q2. Which Indian is appointed as the Executive Director, World Bank to represent India, Bangladesh, Bhutan and Sri Lanka for 3 years ?

    A. Raghuram Rajan
    B. Subhas Garg
    C. S. Aparna
    D. Urjit Patel
    E. None of them


Answer: Option C

3. “Prosperity For All” is the tagline of which Bank ?

    A. Corporation Bank
    B. Federal Bank
    C. Syndicate Bank
    D. UCO Bank
    E. None of these


Answer: Option A

Q4. In which year the Indian Bank was established ?

    A. 1908
    B. 1907
    C. 1906
    D. 1905
    E. 1904


Answer: Option B

Q5. Indus OS has joined hand with which of the following banks for launching the “OS- integrated UPI payment platform” in India ?

    A. ICICI Bank
    B. Axis Bank
    C. Yes Bank
    D. HDFC Bank
    E. None of these


Answer: Option C

Q6. In which city the Secretariat Office of Financial Stability Board is situated ?

    A. London
    B. Nairobi
    C. New York
    D. Basel
    E. None of these


Answer: Option D

Q7. The Economic Survey of India is compiled by which of the following ?

    A. Ministry of Home Affairs
    B. Ministry of Finance
    C. CBDT
    D. NITI Aayog
    E. None of these


Answer: Option B

Q8. To whom the “Sub Prime Lending” is made ?

    A. The borrowers who want to take loan against mortgage of tangible assets.
    B. The preferred customers of Bank.
    C. The borrowers with bad credit history.
    D. The borrowers with a good credit history.
    E. None of these


Answer: Option C

Q9. LIBOR stands for which of the following ?

    A. Liberal Inter Bank Offered Rate
    B. Liberal Inter Bank Official Ratio
    C. London Inter Bank Official Ratio
    D. London Inter Bank Offered Rate
    E. None of these


Answer: Option D

Q10. What do you mean by Stagflation ?

    A. Inflation with recession
    B. Inflation with deflation
    C. Inflation with growth
    D. Deflation with growth
    E. None of these


Answer: Option A

Q1.Which of the following bodies has introduced an online registration mechanism for the security custodians?

    A. IRDA
    B. RBI
    C. NABARD
    D. SEBI
    E. SBI


Answer: Option D

Q2. Which of the following banks has invested in Flipkart through $100 billion technology-focused Vision fund ?

    A. Indusind Bank
    B. Softbank
    C. South Indian Bank
    D. Dhanalaxmi Bank
    E. None of these


Answer: Option B

Q3. Zeta App has partnered with which of the following banks ?

    A. Dena Bank
    B. Vijaya Bank
    C. IDFC Bank
    D. Punjab National Bank
    E. HSBC Bank


Answer: Option C

Q4. Which of the following banks will offer the Debit Card at a special price of Rs. 99 for the 1st year for the customers who will open account under the 0 balance account scheme?

    A. HDFC Bank
    B. Kotak Mahindra Bank
    C. ICICI Bank
    D. Axis Bank
    E. Dhanalaxmi Bank


Answer: Option B

Q5. Which of the following banks has launched the instant credit cards to enable the savings account customers to get a credit card easily ?

    A. ICICI Bank
    B. Axis Bank
    C. South Indian Bank
    D. Dhanalaxmi Bank
    E. Karur Vaishya Bank


Answer: Option A

Q6. Which Bank has unveiled two digital services for online payment i.e. Bharat QR and Bharat Bill Payment System ?

    A. United Bank of India
    B. Canara Bank
    C. Union Bank of India
    D. Andhra Bank
    E. None of these


Answer: Option B

Q7. Which organization allows the Multi Commodity Exchange to launch Gold options?

    A. RBI
    B. SBI
    C. SEBI
    D. IRDA
    E. GOI


Answer: Option C

Q8. Which bank has introduced two-tier interest rate structure for the savings bank accounts ?

    A. Indian Overseas Bank
    B. Oriental Bank of Commerce
    C. Andhra Bank
    D. Indian Bank
    E. None of these


Answer: Option D

Q9. Who is the MD of EXIM Bank of India ?

    A. Ajay Tyagi
    B. David Rasquinha
    C. Urjit Patel
    D. Pawan Kumar Bajaj
    E. None of them


Answer: Option B

Q10. Who is appointed as the Chief Executive of National Payments Corporation of India ?

    A. Vivek Nihalani
    B. Arun Trivedi
    C. Dilip Asbe
    D. Sarfaraz Mirza
    E. None of them


Answer: Option C

Q1. In which year United Bank of India was founded ?

    A. 1976
    B. 1954
    C. 1963
    D. 1950
    E. 1937


Answer: Option D

Q2. “Where Every Individual is Committed” is the tagline of which bank ?

    A. Dena Bank
    B. Oriental Bank of Commerce
    C. Vijaya Bank
    D. Allahabad Bank
    E. Andhra Bank


Answer: Option B

Q3. Who has issued the “T-Bills” in India ?

    A. SBI
    B. RBI
    C. State Government
    D. GOI
    E. NABARD


Answer: Option D

Q4. Who publishes the “World Investment Report” annually ?

    A. WTO
    B. IBRD
    C. IMF
    D. ADB
    E. UNCTED


Answer: Option E

Q5. The account for which the bank acts as the uninterested third party is termed as which of the following ?

    A. Fixed Account
    B. Savings Account
    C. Escrow Account
    D. Current Account
    E. Reserve Account


Answer: Option C

Q6. Who is the Chief Executive of Commonwealth Bank of Australia ?

    A. David Watson
    B. Francis Smith
    C. Ian Narev
    D. Henry Brandon
    E. None of them


Answer: Option C

Q7. Who is the Chairman and MD of ITPO ?

    A. A K Sahai
    B. L C Goyal
    C. Urjit Patel
    D. Nareswar Swamy
    E. None of them


Answer: Option B

Q8. Which of the following banks is given the Best Performance award by the NABARD?

    A. Dena Bank
    B. Andhra Bank
    C. Union Bank of India
    D. Corporation Bank
    E. Vijaya Bank


Answer: Option D

Q9. Which of the following banks has launched a CSR initiative ?

    A. RBI
    B. NABARD
    C. SBI
    D. RRB
    E. None of these


Answer: Option C

Q10. Who is appointed as the MD and CEO of IFCI (Industrial Finance Corporation of India)?

    A. Raghuram Swamy
    B. E Shankara Rao
    C. Vijay Prakash
    D. Balbir Sindhu
    E. None of them


Answer: Option B

Q1. Which of the following banks is going to offer instant Credit Cards ?

    A. HDFC Bank
    B. Axis Bank
    C. Dhanalaxmi Bank
    D. ICICI Bank
    E. City Union Bank


Answer: Option E

Q2. “Trusted Family Bank” is the tagline of which of the following banks ?

    A. Vijaya Bank
    B. Yes Bank
    C. Dena Bank
    D. HDFC Bank
    E. United Bank of India


Answer: Option C

Q3. The National Income of India is measured on the basis of which of the following ?

    A. Number of employed youths
    B. Flow of Goods
    C. Volume of tax collected per annum
    D. Income of Govt. and PSU employees
    E. All of the above


Answer: Option E

Q4. In which year the Banking OMBUDSMAN scheme has come into force ?

    A. 2004
    B. 2005
    C. 2006
    D. 2007
    E. 2008


Answer: Option C

Q5. Which of the following factors must be reduced by the growth of economy ?

    A. Gender inequalities
    B. Population of the country
    C. Poverty
    D. Flow of FDI
    E. None of these


Answer: Option C

Q6. In which year the Banking Companies Act was passed ?

    A. 1947
    B. 1948
    C. 1950
    D. 1953
    E. 1949


Answer: Option E

Q7. Which of the following statements is/are true about Banking Ombudsman ?

    A. It is a Collateral Judicial Authority
    B. It is a Quasi Judicial Authority
    C. It is a Bi-Lateral Judicial Authority
    D. All of these
    E. None of these


Answer: Option B

Q8. What will be the effect of the service charge on the bank statement ?

    A. Lower Balance
    B. Interest deduction from the account
    C. Fixed Charge incurred
    D. All of these
    E. None of these


Answer: Option A

Q9. The Banking Ombudsman can summon which of the following ?

    A. Bank
    B. Customer
    C. Local Government
    D. Both A and B
    E. Both A and C


Answer: Option B

Q10. The RBI became the Central Banking Authority in which of the following years ?

    A. 1935
    B. 1965
    C. 1972
    D. 1947
    E. 1950


Answer: Option D

Q1. Which of the following banks is planning IPOs of two Regional Rural Banks ?

    A. RBI
    B. SBI
    C. State Co-operative Bank
    D. NABARD
    E. None of these


Answer: Option B

Q2. Which of the following Private Sector Banks of India inaugurates AADHAAR enrollment center ?

    A. HDFC Bank
    B. Axis Bank
    C. Yes Bank
    D. Karur Vaishya Bank
    E. ICICI Bank


Answer: Option D

Q3. Who is the Executive Director of IBBI (Insolvency and Bankruptcy Board of India)?

    A. Padmini Sahai
    B. Jyoti Sharma
    C. Dr. Mamata Suri
    D. Fateema Shaikh
    E. Sabrina D’Souza


Answer: Option C

Q4. Which Bank is planning to waive 12 EMIs on regular repayments of loan up to 30 Lakh ?

    A. ICICI Bank
    B. Axis Bank
    C. Kotak Mahindra Bank
    D. HDFC Bank
    E. None of these


Answer: Option B

Q5. The Power Grid of India has signed a pact with which of the following banks ?

    A. World Bank
    B. Commonwealth Bank of Australia
    C. Asian Development Bank
    D. Asian Infrastructure Investment Bank
    E. None of these


Answer: Option C

Q6. FICCI stands for which of the following :

    A. Foundation of Indian Chambers of Commerce and Industry
    B. Federation of Indian Committees of Commerce and Industry
    C. Federation of Indian Chambers of Commerce and Investment
    D. Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry
    E. None of these


Answer: Option D

7. Which of the following is/are the feature(s) of the new Rs. 50 currency notes ?

    A. It will bear the signature of RBI Governor Urjit Patel.
    B. Its base colour will be Fluorescent Blue.
    C. It will have the motif of “Hampi With Chariot”.
    D. It will be a legal tender.
    E. All of these


Answer: Option E


Q8. Which of the following Public Sector Banks has signed Insurance deal with Bajaj Allianz General Insurance ?

    A. United Bank of India
    B. Union Bank of India
    C. Dena Bank
    D. Vijaya Bank
    E. SBI


Answer: Option B

9. In which place the first regional center of New Development Bank was opened ?

    A. New York
    B. London
    C. Johannesburg
    D. Paris
    E. New Delhi


Answer: Option C

Q10. “With you all the way” is the tagline of which bank ?

    A. Vijaya Bank
    B. Dena Bank
    C. UCO Bank
    D. SBI
    E. Andhra Bank


Answer: Option B

Q1. CASA Deposits are which of the following ?

    A. Term Deposits
    B. Demand Deposits
    C. Recurring Deposits
    D. Hybrid Deposits
    E. None of these


Answer: Option B

Q2. ECB stands for which of the following :

    A. External Credit For Business
    B. Essential Commercial Banking
    C. European Credit Borrowing
    D. External Commercial Borrowing
    E. None of these


Answer: Option D

Q3. Who was the first Governor of RBI ?

    A. C. D Deshmukh
    B. Urjit Patel
    C. Osborne Smith
    D. James Taylor
    E. None of them


Answer: Option C

Q4. What is the reason behind Depreciation of an asset ?

    A. Theft
    B. Wear and Tear
    C. Labour Trouble
    D. Fire in the Unit
    E. None of these


Answer: Option B

Q5. Who was the first MD of Exim Bank ?

    A. R C Shah
    B. Ravneet Kaur
    C. Kalyan Banerjee
    D. T Ranganathan
    E. None of them


Answer: Option A