GK - Banking - SPLessons

Banking Awareness Quiz 6 – Practi...

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Banking Awareness Quiz 6 – Practice Sets

shape Introduction

Banking Awareness is an important section in the employment related competitive exams in India. In particular, exams like IBPS, SBI and other bank related employment exams have banking awareness questions along with general awareness section. The Banking Awareness section primarily has questions related to the History of Banking, Banking Terms, Banking Products, Functions of Banks, Banks and their Taglines, Schemes, Committees related to Banking, Headquarters of Banks, most recent Banking News, Apps launched by Banks, New Schemes, Monetary Policies etc.

Banking Awareness Quiz 6 – Practice Sets article provides the list of several bank related questions to prepare aspirants of different competitive exams in India, primarily for banking related employment. The article Banking Awareness Quiz 6 – Practice Sets is very useful for different exams such as IBPS PO, Clerk, SSC CGL, SBI PO, NIACL Assistant, NICL AO, IBPS RRB, Railways, Civil Services etc.

shape Banking

Bank is a lawful organization which accepts deposits and sanction the loan to the individual.

Banking History:

The first bank established in India was Bank of Hindustan in 1770 in Calcutta under the European Government.

  • Later The East India company established the bank of Bengal in 1806. The bank of Bombay was established in 1840 and The bank of Madras which established in 1843. These three banks together is called as presidency bank. These banks merged together and become as an Imperial bank of India.

  • Allahabad bank was established by Indians in 1865 at Kolkata. Oudh commercial bank was the first commercial bank in India Which managed by the Indian Board in 1881 with limited liability at Faizabad.

  • The first purely Indian bank was Punjab national bank established in 1894 in Lahore and it is the oldest bank in India.

  • Bank of India, Central Bank of India, Bank of Baroda, Canara bank, Indian Bank and bank of Mysore these lists of banks were founded between 1906 and 1913.

  • The reserve bank of India established in 1935.

  • The Government of India Introduced the banking companies Act, 1949 and later it changed to the Banking regulation Act,1949. This Act is used for efficient functioning and activities.

  • The Imperial bank was nationalized in 1955 and that was changed as State bank Of India with expensive banking facilities in rural and semi-urban areas. It is a largest bank in India.


shape Quiz

Banking Awareness in very important for several bank related and government sector related exams. So, the important questions related to banking awareness are listed below in the form of practice sets.

1. In which year Punjab National Bank was established ?


    A. 1880
    B. 1887
    C. 1894
    D. 1900
    E. None of these


Answer: Option C

2. What is the full form of ‘CORE’ in core banking services ?


    A. Channel of Rupee Exchange.
    B. Customer Online Real-time Exchange.
    C. Centralized Online Rupee Exchange.
    D. Centralized Online Real-time Exchange.
    E. Customer Online Rupee Exchange.


Answer: Option D

3. Consider the following statements about Multidimensional Poverty Index (MPI)

(A) MPI focuses on education, health & living standard as a supplement to income based measure of poverty
(B) India ranks 63 in MPI based poverty ranking among 104 developing countries.
(C) Bihar is the second poorest state in India on the basis of MPI based poverty ranking.

Which of above statement(s) is/ are true ?


    A. Only A & B
    B. Only B & C
    C. Only A & C
    D. All A,B & C
    E. None of these


Answer: Option A

4. What is the upper limit of RTGS transactions in India ?


    A. No limit
    B. Rs. 10 lacs
    C. Rs. 50 lacs
    D. Rs.20 lacs
    E. Rs. 40 lacs


Answer: Option A

5. Open unemployment refers to people


    A. Who are not willing to work
    B. Who are willing but do not get work.
    C. Who leave their jobs in search of better jobs.
    D. Who have been dismissed because of corrupt practices.
    E. None of these


Answer: Option B

6.’Open Market Operation’ is a part of


    A. Income Policy
    B. Fiscal Policy
    C. Credit Policy
    D. Labor Policy
    E. None of these


Answer: Option C

7. SDR, the currency of the IMF, is in the form of


    A. Paper Currency
    B. Gold
    C. Silver and Gold both
    D. Book Keeping entry only
    E. None of these


Answer: Option D

8. Which of the statements given below is/are incorrect ?

(A) United Stock Exchange is the fourth country level exchange of India.
(B) It is headquartered at Mumbai.
(C) It will trade in six foreign currency derivatives.


    A. Only A and B
    B. Only B and C
    C. Only A and C
    D. Only B
    E. Only C


Answer: Option E

9. In India, National income is estimated by ?


    A. Planning commission
    B. Indian Statistical Institute
    C. Central Statistical Office
    D. National Sample Survey Organisation
    E. None of these


Answer: Option C

10. Hindu Rate of Growth refers to the rate of growth of


    A. GDP
    B. Population
    C. Food grains
    D. Per Capita income
    E. None of these


Answer: Option A

1. Which one of the following is not an objective of fiscal policy of Indian Government ?


    A. Full employment
    B. Regulation of Inter-State-trade
    C. Price stability
    D. Equitable distribution of wealth & income
    E. None of these


Answer: Option B

2. How many times has financial emergency been declared in India so far ?


    A. 5 times
    B. 4 times
    C. Once
    D. Never
    E. None of these


Answer: Option D

3. Which one of the following is not charged on the Consolidated Fund of India ?


    A. Salary & allowances of the president of India
    B. Salary & allowances of the speaker of the Lok Sabha
    C. Salary & allowances of the Justices of the Supreme Court of India
    D. Salary & allowances of the Vice President of India
    E. None of these


Answer: Option D

4. What would be the New Price Index that would measure inflation ?


    A. PPI (2011)
    B CPI (2010)
    C. WPI (2004-2005)
    D. RTI
    E. None of these


Answer: Option B

5. What is the maximum ceiling on Foreign Direct Investment (FDI) for investment in the equity of Public Sector Banks in India ?


    A. 20%
    B. 26%
    C. 49%
    D. 51%
    E. 74%


Answer: Option A

6. According to 2011 Census, Sex Ratio in India stood at —–females per 1000 males .


    A. 933
    B. 965
    C. 947
    D. 940
    E. None of these


Answer: Option D

7. Indian Stock Market deals in ——–.


    A. Shares
    B. Debentures
    C. Forward Contracts
    D. Mutual Funds
    E. All of the above


Answer: Option E

8. ‘Self Help Group’ is associated with which of the following Rural Development Programmes ?


    A. Pradhan Mantri Gram SadakYojana
    B. Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana
    C. TRYSEM
    D. Indira Aawas Yojana
    E. None of these


Answer: Option B

9. During which of the following plan period annual growth rate of G.D.P. was registered as 3.6%?


    A. First five year plan
    B. Second five year plan
    C. Fourth five year plan
    D. Fifth five year plan
    E. None of these


Answer: Option A

10. Call money is related to


    A. Share Market
    B. Government Securities
    C. Post Office Deposit
    D. Banks Deposit
    E. None of these


Answer: Option A

1. Finance Commission is included in of Indian Constitution.


    A. Article 340
    B. Article 280
    C. Article 360
    D. Article 390
    E. None of these


Answer: Option B

2. Which of the following is/are TRUE about the “Village Gram Bank Scheme” ?


    A. The scheme is launched to provide safeguards against Starvation during the period of natural calamities or lean season.
    B. The gram banks are set up in food scare areas like drought prone areas.
    C. Village Panchayats who were running Village Grain Banks earlier are now not authorized to run.
    D. Both (A) and (B)
    E. None of these


Answer: Option A

3. NAMA word is related to which organisation ?


    A. World Trade Organisation
    B. UNCTAD
    C. International Monetary Fund
    D. World Bank
    E. None of these


Answer: Option A

4. SEBI is related to ———–


    A. Bank
    B. Government of India
    C. Share Market
    D. State Government
    E. None of these


Answer: Option C

5. What is the main function of National Planning Council ?


    A. Suggestions to Planning Commission
    B. Formation of Committee
    C. Formation of FiveYear Plan
    D. Formation of Socio-Economic Programme
    E. None of these


Answer: Option A

6. Which of the following services is NOT provided by the post offices in India ?


    A. Savings Bank Scheme
    B. Retailing of Mutual Funds
    C. Sale of Stamp Papers
    D. Issuance of Demand Drafts
    E. None of these


Answer: Option C

7. Banks are required to pay how much percentage of their net bank credit to Priority Sector in advance ?


    A. 5%
    B. 7%
    C. 10%
    D. 15%
    E. None of these


Answer: Option C

8. Economic Planning comes under which of the following lists ?


    A. Union List
    B. Concurrent list
    C. State List
    D. 1 and 3
    E. None of these


Answer: Option B

9. Which of the following is/are correct about the ‘Operational Risk’ as used in the field of banking ?

A. Risk of loss due to inadequate or failed internal process.
B. Risk of loss due to natural calamities.
C. Loss occurred due to non compliance of legal procedures.


    A. Only A
    B. Only B
    C. Only C
    D. All
    E. None of these


Answer: Option A

10. The word “Code Sharing” is most used in which of the following industries ?


    A. Information Technology
    B. Defense Industry
    C. Nuclear Industry
    D. Air Transport Industry
    E. None of these


Answer: Option D

1. WADA (World Anti Doping Agency) is related with———–.


    A. Insurance
    B. Government Securities
    C. Dope Testing
    D. Stock Exchange
    E. None of these


Answer: Option C

2. Bank Rate is———–


    A. Rate at which commercial banks borrow long term funds from central Bank.
    B. Rate at which commercial banks borrow short term funds from central bank.
    C. Currently Bank rate is 8.5%
    D. Both 1 and 3
    E. None of these


Answer: Option D

3. Which of the following statements is/are TRUE about Share Market ?

(A) Share Market is operated in stock exchange.
(B) In India Saurastra stock exchange and Kanpur stock exchanges are closed recently.
(C) In India 22 Stock Exchange are in operating condition.


    A. (1) Only A
    B. A and B
    C. Only B
    D. All
    E. None of these


Answer: Option D

4. Which of the following organisations releases “World Economic Outlook” Report ?


    A. Asian Development Bank
    B. World Bank
    C. International Monetary Fund
    D. World Trade Organisation
    E. None of these


Answer: Option C

5. Money laundering is related ———–


    A. To reduce the number of families which lives below poverty line.
    B. To reduce the NPA of Banks.
    C. To reduce the Black Money.
    D. To reduce the unemployment rate.
    E. None of these


Answer: Option C

6. In which year Public Debt Act was passed ?


    A. 1938
    B. 1940
    C. 1944
    D. 1948
    E. None of these


Answer: Option C

7. Which of the following is not included in Indian Economy ?


    A. M1 2
    B. M2
    C. M3
    D. both M1 and M3
    E. None of these


Answer: Option B

8. National Income indicates


    A. The number of families below poverty line.
    B. Goods and Services in Economy
    C. Growth of Economy
    D. 2 and 3
    E. None of these


Answer: Option D

9. The first five year plan was started in ———.


    A. 1939
    B. 1949
    C. 1951
    D. 1956
    E. None of these


Answer: Option C

10. What is the full form of ASBA ?


    A. Amount Saved and Balance in Account.
    B. AccountSavings&Bank Ascertainment.
    C. Applications Supported by Blocked Amount.
    D. Already Savings Blocked Amount.
    E. None of these


Answer: Option C

1. The debenture holders of a company are its_____.


    A. Employees
    B. Debtors
    C. Creditors
    D. Partners
    E. None of these


Answer: Option C

2. Ministry of Communications and IT has launched a social security scheme the Service Discharge Benefit Scheme (SDBS) ————-.


    A. To provide financial security to Gramin Dak Sevaks
    B. To provide insurance for the rural poor
    C. To provide risk cover for the urban slums
    D. To provide financial assistance for the gram panchayats
    E. None of these


Answer: Option A

3. In which year National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) was established in _____.


    A. 1991
    B. 1982
    C. 1952
    D. 1968
    E. None of these


Answer: Option B

4. In banking terminology bad loans refer to ——————.


    A. Bad debts
    B. Non Performing assets
    C. Underwriting assets
    D. Fictitious assets
    E. None of these


Answer: Option B

5. Which of the following department is not a part of Finance Ministry of India ?


    A. Department of Revenue
    B. Department of Expenditure
    C. Department of Economic Affairs
    D. Department of Industrial Policy & Promotion
    E. None of these


Answer: Option D

6. Which of the following is the name of a Private Sector Bank in India ?


    A. IDBI Bank
    B. Axis Bank
    C. Corporation Bank
    D. UCO Bank
    E. All are Private Banks


Answer: Option B

7. What is an Indian Depository Receipt ?


    A. A deposit account with a Public Sector Bank
    B. A depository account with any of Depositories in India
    C. An instrument in the form of depository receipt created by an Indian depository against underlying equity shares of the issuing company
    D. An instrument in the form of deposit receipt issued by Indian depositories
    E. None of these


Answer: Option C

8. Which is included in Capital budget ?


    A. Income received from public borrowings
    B. Income received from tax-sources
    C. Income received from non-tax sources
    D. All of the above
    E. None of these


Answer: Option A

9. Mobile banking is set to get a boost from IMPS, which stands for—————-.


    A. Inter-Bank Mobile Payment Service
    B. Inter-Bank Money Portability Service
    C. Intra-Bank Mobile Payment System
    D. Inter-Bank Money Preventing System
    E. None of these


Answer: Option A

10. What is the full form of NSDL ?


    A. National Securities Depository Limited
    B. National Securities Demanding Liability
    C. National Sample Depository Limited
    D. National Sample Driven Land
    E. None of these


Answer: Option A

1. Consider the following statements and state which of them are true ?

(A) Govt. launched service discharge benefit scheme for post retirement security of about three lakh Gramin Dak Sevaks.
(B) Govt. will deposit two hundred rupees per month in accounts of Gramin Dak Sevaks working in far flung areas.
(C) Scheme is being functioned by utilizing funds from PFRDA.
(D) Government will provide over 70 crore Rs. annually for this scheme.


    A. B and D
    B. A, C and D
    C. All are true
    D. A and C
    E. None of these


Answer: Option C

2. In 2011-12 Central Government launched a new Scheme ‘Swabhimaan’. Which statements are true about it ?


    A. It is a programme on Financial Inclusion
    B. Opening 5 crore new rural bank accounts.
    C. Providing branch less banking through technology.
    D. Covering all 73000 unbaked rural habitations with over 2000 population.
    E. All of the above


Answer: Option E

3. Which of the following terms is/are related with finance and banking ?


    A. Velocity
    B. Displacement
    C. Badla
    D. Centigrade
    E. None of these


Answer: Option C

4. Tarapore Committee submitted its report on “Full Convertibility on Rupee” in


    A. American Depository Receipt
    B. Current Account
    C. Capital Account
    D. 2 & 3 Both
    E. None of these


Answer: Option C

5. Scheme inaugurated helpline ‘Udyami’ is to assist———-.


    A. Rural Unemployed
    B. Large Capital Industries
    C. Only female entrepreneurs
    D. Farmers introducing technology in farming
    E. Micro, Small and Medium enterprises


Answer: Option E

6. Consider the following statements about newly launched Mahila Kisan Sashaktikaran Pariyojana and State which of the following is/are the objectives of MKSP ?

(A)To create sustainable agricultural livelihood opportunities for women in agriculture
(B)To ensure food and nutrition security at the household and community level.
(C)To enhance the productive participation of women in agriculture.


    A. Only A
    B. Only C
    C. All are true
    D. A and B
    E. None of these


Answer: Option C

7. Which of the following is not Development Bank/Non Commercial Bank ?


    A. SIDBI
    B. National Housing Bank
    C. IDBI
    D. NABARD
    E. None of these


Answer: Option E

8. Which of the following is another name for Bank of Sweden Prize ?


    A. Noble Prize for Literature
    B. Noble Prize for Peace
    C. Man Booker Prize
    D. Noble Prize for Medicine
    E. None of these


Answer: Option E

9. Market Cost of a product includes ____.


    A. Factor Cost
    B. Advertisement Cost
    C. Transportation Cost
    D. All of above
    E. None of these


Answer: Option D

10. In the first phase of nationalization of banks how many banks were nationalized ?


    A. 19
    B. 26
    C. 27
    D. 6
    E. None of these


Answer: Option E

1. Which among the following will settle the grievances of customers of banks?


    A. State Bank of India
    B. Banking Ombudsmen
    C. Local Courts
    D. Nationalized Banks
    E. None of these


Answer: Option B

2. What was the targeted growth rate for 2012-17 in the 12th Five Year Plan?


    A. 8%
    B. 10-11%
    C. 9.6%
    D. 9.5-9.75%
    E. None of these


Answer: Option A

3. Gilt – Edged market means——-.


    A. Bull Market
    B. Gun Market
    C. Market of Government Securities
    D. Market of Pure Metal
    E. None of these


Answer: Option C

4. Many times we have read about ULIP in newspapers. ULIP stands for ________.


    A. United Loaded Investment Plan
    B. Universal Loan Investment Plan
    C. Unit Life Insurance Plan
    D. Unit Linked Insurance Plan
    E. None of these


Answer: Option D

5. Devaluation of currency results in ____


    A. Increased export and import
    B. Trade deficit
    C. Increased export and improvement in balance of payment
    D. Increased import & foreign reserve deficiency
    E. None of these


Answer: Option C

6. The Govt. of India replaced the FERA by _______.


    A. FEMA
    B. FRBMA
    C. Monopolies Act
    D. FRTP
    E. None of these


Answer: Option A

7. Banking which involves mobilizing large part of the deposits in risk free assets such as government securities is called _______.


    A. Overseas Banking
    B. Offshore Banking
    C. Islamic Banking
    D. Narrow Banking
    E. None of these


Answer: Option D

8. What is the full form of REER?


    A. Real Earning Emergent Ratio
    B. Real Elective Effective Ratio
    C. Real Effective Exchange Rate
    D. Role Effective Earned Rate
    E. None of these


Answer: Option C

9. Consider the following statements and state which of them are true?

A. The planning commission’s 40 members steering committee on Health will advise panel on the twelfth five year plan.
B. The 40 member committee on Health is chaired by Syeda Hameed.
C. The steering committee will review the National Health Policy, as well as explore the possibility of adopting the Right to Health as an approach with focus on women, children & preventive & curative healthcare.


    A. Only B
    B. Only C
    C. A & C
    D. All are true
    E. None of these


Answer: Option D

10. IRDA announced a Health Insurance Policy Portability. This will be implemented from _______.


    A. 1 April, 2011
    B. 1 August, 2011
    C. 1 September, 2011
    D. 1 July, 2011
    E. None of these


Answer: Option D

1. Which of the following term is used in banking and finance ?


    A. Cathode
    B. Diabetic
    C. Equity
    D. Obese
    E. None of these


Answer: Option C

2. Consider the following & state which of them are TRUE ?

(A) New Foreign Contribution Regulation Act has come into force.
(B) Under the law, no political party can receive foreign funds as donation.
(C) The act says in case of any organisation receiving funds over 10 lakh, bank will immediately inform govt. to enable agencies to track funds.
(D) There are over 40000 organisations receiving foreign contribution in country out of which only 18000 report the inflow of funds & submit their accounts.


    A. All are true
    B. Only D
    C. B and D
    D. Only C
    E. None of these


Answer: Option A

3. Committee related with the merger of regional rural banks with their sponsor banks is——-.


    A. Khusro Committee
    B. Khan Committee
    C. Malegam Committee
    D. Hilton Young Committee
    E. None of these


Answer: Option A

4. Functions of NBFC includes———–.


    A. Equipment Leasing
    B. Term Deposits
    C. Housing Finance & Investment in Financial Securities
    D. A & C
    E. None of these


Answer: Option D

5. What does PMLA stands for ?


    A. Primary Money Launching Authority
    B. Preventing Money Launching Act
    C. Promoting Money Laundering Act
    D. Prevention of Money Laundering Act
    E. None of these


Answer: Option D

6. Bad debts recovered is a ——for the organisation.


    A. Expense
    B. Debt
    C. Income
    D. Asset
    E. None of these


Answer: Option C

7. Which of the following term is not used in Banking/Finance ?


    A. Revenue
    B. Epicenter
    C. Commercial Papers
    D. Consolidated Fund
    E. None of these


Answer: Option B

8. Which of the following maintains the RIDF (Rural Infrastructure Development Fund) ?


    A. RBI
    B. IDBI
    C. SIDBI
    D. NABARD
    E. None of these


Answer: Option D

9. What does a rise in SENSEX means ?


    A. Rise in prices of all companies belonging to U.K.
    B. Overall rise in prices of shares of companies registered in BSE.
    C. Overall rise in prices of shares of companies registered in NSE.
    D. Rise in prices of shares of companies of America.
    E. None of these


Answer: Option B

10. Which of the following in India formulates the fiscal policy ?


    A. Finance Commission
    B. RBI
    C. Ministry of Finance
    D. Planning Commission
    E. None of these


Answer: Option C

1. Indian company having FDI will be permitted to make downstream investment in LLPs. What is the full form of LLP ?


    A. Limited Language Performance
    B. Limited Liability Partnership
    C. Linguistic Liability Participation
    D. Limited Lasting Participation
    E. None of these


Answer: Option B

2. Which one of the following launched social security scheme for ‘Gramin Dak Sevaks’ ?


    A. Ministry of Economic Affairs
    B. Ministry of Rural Infrastructure
    C. Ministry of Communications & IT
    D. Ministry of Rural Development
    E. None of these


Answer: Option C

3. What is the Platinum Jubilee Year of the RBI ?


    A. 2007-2008
    B. 2008-2009
    C. 2012-2013
    D. 2014-2015
    E. 2009-2010


Answer: Option E

4. National Food for Work Programme was launched in————–.


    A. 2004
    B. 2010
    C. 2001
    D. 2008
    E. None of these


Answer: Option A

5. Kisan Credit Card scheme was launched in the year________.


    A. 2000
    B. 1998
    C. 1996
    D. 1992
    E. None of these


Answer: Option B

6. Credit which is available at low rates of Interest is defined as _______.


    A. Hot money
    B. Fiat money
    C. Token money
    D. Cheap money
    E. None of these


Answer: Option D

7. Which Bank is the apex bank of USA ?


    A. Citi Bank
    B. Bank of America
    C. Federal Reserve
    D. Central Bank of USA
    E. None of these


Answer: Option C

8. Which of the following statements are correct about Finance Commission ?

(A) It is a statutory body.
(B) It is constituted under article 280 of Indian constitution.
(C) Mr. K. C. Pant is the Chairman of 13 Finance Commission.


    A. Only A
    B. B and C
    C. A and B
    D. A, B & C
    E. None of these


Answer: Option C

9. In Regional Rural Banks, What is the contribution of the Sponsor Banks ?


    A. 50%
    B. 15%
    C. 35%
    D. 25%
    E. None of these


Answer: Option C

10. Which one of the following is not a part of the World Bank Group ?


    A. The International Finance Corporation
    B. Asian Development Bank
    C. The Multi-lateral Investment Guarantee Agency
    D. International Development Association.


Answer: Option B
E. None of these

1. The nature of convertibility of the Indian Economy is ______.


    A. Convertibility at capital account
    B. Convertibility at trade account
    C. Free Convertible
    D. Convertibility at current account
    E. None of these


Answer: Option D

2. What is the full form of LERMS ?


    A. Liberalized Exchange Rate Management System
    B. Long Elimination Reserve Management System
    C. Liberalized Extended Related Management Stock
    D. Linguistic Exchange Reserve Management Scenario
    E. None of these


Answer: Option A

3. Which of the following is the basic objective of R.B.I’s monetary policy ?


    A. To control deficit in the balance of payment
    B. To control public expenditure
    C. To control deficit of the budget
    D. To control cost & availability of money
    E. None of these


Answer: Option D

4. Stagflation refers to ________.


    A. High inflation in periods of full employment
    B. High deflation in periods of high unemployment
    C. Deflation in periods of stagnant employment
    D. High inflation in periods of high unemployment
    E. None of these


Answer: Option D

5. Which of the following measures is not taken by government to control inflation ?


    A. It increases the rate of taxes
    B. It increases cash reserve ratio
    C. It increases the imports
    D. It increases the public debt
    E. None of these


Answer: Option B

6. The object of introducing base rate by RBI is_____.

(A) Enhancing transparency in lending rates of banks
(B) Enabling better assessment of transmission of monetary policy
(C) Keeping interest rates low


    A. A and B
    B. Only C
    C. Only B
    D. All of above
    E. None of these


Answer: Option A

7. Which of the following defines Commercial Papers?


    A. Long term debt issued by private corporations.
    B. Short-term and unsecured promissory notes issued by corporations with-very high credit standings.
    C. Savings instrument, in which funds must remain on deposit for a specified period, and premature withdrawals incur interest penalties.
    D. 1 and 3
    E. None of these


Answer: Option B

8. Which of the following bill is regarding timely delivery of information & documents like birth & death certificates & revenue records to people & empowering them to file complaints against delays?


    A. Jan Lokpal Bill
    B. Janhit Guarantee Bill
    C. Right to Education
    D. Jansewa Guarantee Bill
    E. None of these


Answer: Option B

9. Which of the following terms is not related with banking/finance?


    A. Call Option
    B. Coupon
    C. Stock Splits
    D. Ablation
    E. None of these


Answer: Option D

10. What is the maturity period of Treasury Bills issued by Government of India?


    A. 14 days and 84 days
    B. 182 days and 364 days
    C. 18 days and 36 days
    D. 91, 182 & 364 days
    E. None of these


Answer: Option D