Current Affairs - 2019 - SPLessons

Banking Awareness September 2019 Quiz

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Banking Awareness September 2019 Quiz

shape Introduction

The article Banking Awareness Quiz includes Banking Awareness September 2019 Quiz with an explanation, analysis, and issues of current events in the month. And these quizzes will help in the Competitive Exams like IBPS, RBI Grade B, SBI PO, RRB and other banking examinations.


shape Quiz

Q1. The International Day of Peace is being observed all around the world every year on 21st September. What was the theme of the International Day of Peace 2019?

    A. Climate Action for Peace
    B. Beat the war
    C. Peace for Climate Action
    D. Stop the terrorism
    Answer: A


Q2. Which of the following Indian States has signed a memorandum of understanding (MoU) with the Maldives to strengthen cancer care in the island nation?

    A. Tamil Nadu
    B. Kerala
    C. Karnataka
    D. Maharashtra
    Answer: B


Q3. Which eminent mathematician has been awarded the ‘Education Excellence Award 2019’ in the US?

    A. Kannan Soundararajan
    B. Anand KumarSantosh
    C. VempalaLakshminarayanan
    D. Mahadevan
    Answer: B


Q4. UN Climate Change Summit, 2019 was held in which of the following cities?

    A. New York
    B. Tokyo
    C. Pyongyang
    D. Paris
    Answer: A


Q5. UNESCO has named which of the following cities as the World Book Capital City for the year 2019 in recognition of the city’s continuous efforts in promoting books and literacy?

    A. New Delhi
    B. Sharjah
    C. Tokyo
    D. London
    Answer: B


Q6. Who has authored the book titled “Being Gandhi” which will mark the 150th anniversary of Mahatma Gandhi?

    A. Arundhati Roy
    B. Vikrant Khanna
    C. Paro Anand
    D. Chetan Bhagat
    Answer: C


Q7. World Alzheimer’s Day is observed every year on which date to raise awareness about Alzheimer’s and dementia?

    A. 19th September
    B. 20th September
    C. 21st September
    D. 22nd September
    Answer: C


Q8. Who among the following has won the Formula One Singapore Grand Prix 2019?

    A. Max Verstappen
    B. Charles Leclerc
    C. Sebastian Vettel
    D. Daniel Ricciardo
    Answer: C


Q9. Which of the following public sector bank has launched a digital platform for farmers to provide solutions for all major agricultural requirements?

    A. Punjab National Bank
    B. Union Bank of India
    C. United Bank of India
    D. Bank of Baroda
    Answer: D


Q10. Which of the following states’ tourism department won three prestigious Pacific Asia Travel Association (PATA) Gold awards?

    A. Gujarat
    B. Rajasthan
    C. Maharashtra
    D. Kerala
    Answer: D


Q11. Which of the following Indian playback singer has been honored with ‘Magnificent Performing Arts Award’ at the 21st Century Icon Awards in London, United Kingdom (UK)?

    A. Arijit Singh
    B. Kelash Kher
    C. Himesh Reshammiya
    D. Sonu Nigam
    Answer: D


Q12. The Fourth edition of Internet of Things India Congress 2019 was held in__________.

    A. Bhubaneshwar
    B. Hyderabad
    C. Bengaluru
    D. Chennai
    Answer: C


Q13. India’s largest power company the NTPC Ltd. has planned to set up 5 gigawatts (GW) solar park in which of the following states?

    A. Gujarat
    B. Rajasthan
    C. Jharkhand
    D. Maharashtra
    Answer: A


Q14. India’s First environment school named World Environment School (WES) will come in which state?

    A. Tamil Nadu
    B. Kerala
    C. Karnataka
    D. Andhra Pradesh
    Answer: C


Q15. Who among the following will become the brand ambassador of Madhya Pradesh to help and promote the state’s tradition and tourist places?

    A. Amitabh Bachchan
    B. Amir Khan
    C. Govinda
    D. Irfan Khan
    Answer: C


Q16. ‘Max Bupa Health Insurance Company Limited’ has signed a bancassurance agreement with which of the following bank

    A. United Bank of India
    B. Union Bank of India
    C. Indian Bank
    D. Canara Bank
    Answer: C


Q17. In which state/union territory of India ‘Shondol dance’ is performed which has created history by entering into the Guinness Book of World Records recently?

    A. Jammu and Kashmir
    B. Ladakh
    C. Odisha
    D. Telangana
    Answer: B


Q18. Who among the following has been conferred with the first Gauri Lankesh National Award for Journalism in Bengaluru?

    A. Rajat Sharma
    B. Sudhir Chaudhary
    C. Ravish Kumar
    D. Punya Prasun Bajpai
    Answer: C


Q19. Which of the following footballers has won the FIFA’s best male player of the year award 2019 at La Scala in Milan, Italy?

    A. Virgil van Dijk
    B. Lionel Messi
    C. Cristiano Ronaldo
    D. Mohamed Salah
    Answer: B


Q20. The Union Science and Technology & Health Minister Dr Harsh Vardhan has launched which initiative to tackle inherited genetic disorders in newborns?

    A. NIDAN
    B. UMMID
    C. SAMADHAN
    D. AYUSHMAN
    Answer: B


Q21. In which year, The Central Bank of India was established?

    A. 1910
    B. 1911
    C. 1912
    D. 1920
    Answer: B


Q22. Where is the headquarters of UCO Bank located?

    A. Kolkata
    B. Bangalore
    C. Kochi
    D. Chennai
    Answer: A


Q23. Oriental Insurance was incorporated on 12 September 1947 as a government-owned non-life insurance company in ________.

    A. Mumbai
    B. Kolkata
    C. New Delhi
    D. Bangalore
    Answer: C


Q24. Reliance General Insurance was incorporated on 17 August 2000. It received the license to conduct general insurance business in India from the Insurance Regulatory Development Authority of India (IRDAI) in ________.

    A. 2010
    B. 2005
    C. 2015
    D. 2000
    Answer: D


Q25. Which of the following pair is wrong?

    A. Corporation Bank – Prosperity for all
    B. Dena Bank – Your Trusted Family Bank
    C. Federal Bank – Your Perfect Banking Partner
    D. Indian Bank – Good People to Grow With
    Answer: D


Q26. ____________ is one of the four All India Financial Institutions regulated and supervised by the Reserve Bank; other three are EXIM Bank, NABARD and NHB.

    A. SEBI
    B. SIDBI
    C. IRDAI
    D. NITI Aayog
    Answer: B


Q27. The first mutual funds in India were created in 1964 by the ___________.

    A. Reserve Bank of India
    B. Securities and Exchange Board of India
    C. Unit Trust of India
    D. State Bank of India
    Answer: C


Q28. Dhanalakshmi Bank Ltd was incorporated on 14 November 1927 at Thrissur city. In which state Thrissur city is located?

    A. Karnataka
    B. Kerala
    C. Andhra Pradesh
    D. Odisha
    Answer: B


Q29. After independence, the Government of India appointed the National Income Committee in ______ with Prof. P.C. Mahalnobis as its chairman.

    A. August 1949
    B. August 1950
    C. August 1945
    D. August 1947
    Answer: A


Q30. Which of the following stock exchange was founded by Premchand Roychand?

    A. India International Exchange
    B. Bombay Stock Exchange
    C. National Stock Exchnage
    D. Ahmedabad Stock Exchange
    Answer: B

Q1. Consider the following events:

    A. Conversion of Imperial Bank of India into S.B.I.
    B. Establishment of NABARD
    C. Setting up of RRBs
    D. Nationalization of R.B.I.
    The correct chronological sequence of these events is :
    A. 4, 1, 2, 3
    B. 4, 1, 3, 2
    C. 1, 4, 3, 2
    D. 1, 4, 2, 3
    Answer: B


Q2. Word Bull and Big are associated with which branch of commercial activity?

    A. II Schedule of Banking Regulation Act
    B. II Schedule of Constitution
    C. II Schedule of Reserve Bank of India Act
    D. All of the above
    Answer: A


Q3. What is the animal on the insignia of the RBI?

    A. Lion
    B. Tiger
    C. Panther
    D. Elephant
    Answer: C


Q4. The best way, a bank can avoid loss is to :

    A. lend only to individuals known to the bank
    B. accept sound collateral
    C. give only short-term loans
    D. lend only to bank’s old customers
    Answer: A


Q5. The system of value added taxation is applicable to:

    A. excise duties
    B. income tax
    C. estate duty
    D. taxes on agricultural income
    Answer: A


Q6. Which of the following is the Banker of the Banks?

    A. IDBI
    B. SBI
    C. RBI
    D. SBI and RBI
    Answer: C


Q7. Which of the following is not true about the Reserve Bank of India?

    A. It regulates the currency and credit system of India
    B. It maintains the exchange value of the rupee
    C. Foreign exchange reserves are kept by RBI
    D. One rupee notes and coins are issued by RBI
    Answer: D


Q8. Reserve Bank of India works as:

    A. Self-Regulatory Organisations
    B. Small Revenue Operators
    C. Securities Roll-back Operators
    D. Securities Regulatory Organisations
    Answer: A


Q9. What are gilt-edged securities?

    A. Securities issued by the multinationals
    B. Securities issued by the government
    C. Securities issued by the private sectors
    D. Securities issued by the joint venture companies
    Answer: B


Q10. The functions of the Reserve Bank of India are:

    A. issuing all notes and coins
    B. distributing all notes and coins
    C. formulating monetary policy
    D. acting as agent of Government in respect of India’s membership of the IMF
    1. 1, 3 and 4
    2. 2 and 3
    3. 2, 3 and 4
    4. 1, 2, 3 and 4
    Answer: C


Q11. All of the following were subsidiaries of the State Bank of India, except:

    A. State Bank of Bikaner and Jaipur
    B. Central Bank of India
    C. State Bank of Hyderabad
    D. State Bank of Patiala
    Answer: B


Q12. The Securities and Exchange Board of India has been set up to :

    A. protect the interests of investors
    B. to regulate the activities of brokers in the stock market
    C. to ensure transparency in operation in the stock market.
    D. to encourage a healthy growth of the stock market
    Answer: D


Q13. Which among the following is the oldest Development Financial Institution of India?

    A. UTI
    B. IDBI
    C. ICICI
    D. IFCI
    Answer: D


Q14. Consider the following statements:

    A. The National Housing Bank, the apex institution in housing finance in India, was set up as a wholly owned subsidiary of the Reserve Bank of India
    B. The Small Industries Development Bank of India was established as a wholly owned subsidiary of the Industrial Development Bank of India
    Which of the statements given above is/are correct?
    A. 1 only
    B. 2 only
    C. Both 1 and 2
    D. Neither 1 nor 2
    Answer: C


Q15. Regional rural banks:

    A. have limited area of operation
    B. have free access to liberal refinance facilities from NABARD
    C. are required to lend only to weaker sections
    A. 1 and 3
    B. 2 and 3
    C. 1, 2 and 3
    D. 1 and 2
    Answer: C


Q16. The arguments to support opening up of the Insurance sector in India were:

    A. It will provide wider choice to customers
    B. It will infuse competition and efficiency
    C. It will widen the base of long term funds
    D. It will improve balance of payments position
    Answer:


Q17. Debenture holders of a company are its:

    A. shareholders
    B. creditors
    C. debtors
    D. directors
    Answer: B


Q18. Which of the following statements regarding Regional Rural Banks (RRB) in India is/are correct?

    A. The basic aim of setting up the RRBs is to develop the rural economy.
    B. The area of RRBs is limited to a specific region comprising one or more districts.
    C. RRBs are sponsored by Commercial Banks.
    Select the correct answer using the code given below:
    A. 1 only
    B. 1 and 2 only
    C. 2 and 3 only
    D. 1, 2 and 3
    Answer: B


Q19. Consequent ‘upon the recommendations of the Working Group on Rural Banks, 5 Rural Regional Banks were initially set up in the year …….

    A. 1973
    B. 1974
    C. 1975
    D. 1976
    Answer: C


Q20. In India, which of the following have the highest share in the disbursement of credit to agriculture and allied activities?

    A. Commercial Banks
    B. Cooperative Banks
    C. Regional Rural Banks
    D. Microfinance Institutions
    Answer: A


Q21. Where is the headquarter of Corporation Bank?

    A. Allahabad
    B. New Delhi
    C. Mumbai
    D. Mangalore
    Answer: D


Q22. What is the tagline of Indian Bank?

    A. Your own bank
    B. One family, one bank
    C. Good people to grow with
    D. Your trusted bank
    Answer: A


Q23. In which year, ICICI Bank launched internet banking operations?

    A. 1990
    B. 1993
    C. 1998
    D. 2000
    Answer: C


Q24. In which year, ICICI Ltd along with UTI set up CRISIL as India’s first professional credit rating agency?

    A. 1980
    B. 1987
    C. 1990
    D. 2000
    Answer: B


Q25. In which year, HDFC Bank was incorporated, with its registered office in Mumbai, Maharashtra?

    A. 1990
    B. 1992
    C. 1994
    D. 1996
    Answer: C


Q26. The Nedungadi Bank was the first private sector bank in India, founded in 1899 by Rao Bahadur T.M. Appu Nedungadi in ________.

    A. Tamilnadu
    B. Kerala
    C. Madhya Pardesh
    D. Odisha
    Answer: B


Q27. What is the full form of EFT?

    A. Electronic Fund Transfer
    B. Energy Fund Transfer
    C. Electric Free Technology
    D. Electronic Fund Technology
    Answer: A


Q28. Book “The Problem of the Rupee – Its origin and its solution” is written by _______.

    A. Dr Rajendra Prasad
    B. Dr B R Ambedkar
    C. Hilton Young
    D. Manmohan Singh
    Answer: B


Q29. Bhogaraju Pattabhi Sitaramayya founded Andhra Bank in ______.

    A. 1920
    B. 1923
    C. 1960
    D. 1940
    Answer: B


Q30. In 1908, Maharaja Sayajirao Gaekwad III, set up the _________.

    A. Bank of America
    B. Bank of India
    C. Bank of Baroda
    D. Indian Bank
    Answer: C

Q1. The RBI is authorized to issue notes with face values of up to ?_______ and coins up to ?1,000 rupees.

    A. 5000
    B. 10000
    C. 15000
    D. 20000
    Answer: B


Q2. The old series of ?1,000 and ?500 notes were demonetized from midnight on which date?

    A. 8th November 2016
    B. 18th November 2015
    C. 28th November 2017
    D. 8th November 2017
    Answer: A


Q3. How many banks were merged in 1921 to form the Imperial Bank of India?

    A. 2
    B. 3
    C. 4
    D. 5
    Answer: B


Q4. Which of the following bank plays an important part in the Development Strategy of the Government of India?

    A. SBI
    B. RBI
    C. Imperial Bank of India
    D. Government Bank
    Answer: B


Q5. The period between 1906 and 1911 saw the establishment of banks inspired by the _____- movement.

    A. Homerule
    B. Swadesi
    C. Angrejo Bharat Chhodo
    D. Independence
    Answer: B


Q6. From which year, Shaktikanta Das, who was the finance secretary with the Government of India, begins his journey as the new RBI Governor?

    A. 2019
    B. 2018
    C. 2017
    D. 2016
    Answer: B


Q7. With the second round of nationalisation, the Government of India controlled around how many percent of the banking business of India?

    A. 80%
    B. 91%
    C. 79%
    D. 100%
    Answer: B


Q8. Arundhati Bhattacharya became the first woman to be appointed Chairperson of the which bank?

    A. RBI
    B. SBI
    C. HDFC
    D. ICICI
    Answer: B


Q9. SBI acquired the control of seven banks in __________.

    A. 1960
    B. 1950
    C. 1970
    D. 1980
    Answer: A


Q10. In which year, The State Bank of Bikaner & Jaipur, State Bank of Hyderabad, State Bank of Mysore, State Bank of Patiala and State Bank of Travancore, and Bharatiya Mahila Bank were merged with State Bank of India?

    A. 2016
    B. 2018
    C. 2017
    D. 2015
    Answer: C


Q11. Where is the headquarter of Bandhan Bank?

    A. New Delhi
    B. Mumbai
    C. Kolkata
    D. Bangalore
    Answer: C


Q12. In which year, India Post got license to run a payments bank from Reserve Bank of India?

    A. 2016
    B. 2015
    C. 2019
    D. 2018
    Answer: B


Q13. DBS bank belongs to which country?

    A. Malaysia
    B. Singapore
    C. Switzerland
    D. Denmark
    Answer: B


Q14. Pandyan Grama Bank is a Scheduled public sector bank in Tamil Nadu established under which act?

    A. Regional Rural Bank Act 1971
    B. Regional Rural Bank Act 1972
    C. Regional Rural Bank Act 1974
    D. Regional Rural Bank Act 1976
    Answer: D


Q15. How many deputy governors are appointed by Government in Reserve Bank of India?

    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. Five
    Answer: C


Q16. Bank branches are established under ____________ of Banking Regulations Act, 1949.

    A. Section 20
    B. Section 21
    C. Section 22
    D. Section 23
    Answer: D


Q17. What is the tagline of Bank of India?

    A. Relationship beyond banking
    B. One family, one bank
    C. Together we can
    D. Where India bank
    Answer: A


Q18. What is the full form of ICICI bank?

    A. Industrial Credit and Investment Corporation of India
    B. Investment Cash and Industrial Corporation of India
    C. Industrial Cash and Investment Credit of India
    D. Investment Corporation and Industrial Credit of India
    Answer: A


Q19. Where is the headquarter of IDBI bank?

    A. Gurugram
    B. Mumbai
    C. New Delhi
    D. Kolkata
    Answer: B


Q20. Which of the following, is not an account as per banking field?

    A. Current Account
    B. Real Account
    C. Saving Account
    D. Fixed Deposit Account
    Answer: B


Q21. For the minting of coins, Security Printing and Minting Corporation of India Limited has four mints. Which one of the following does not belong to that city?

    A. Mumbai
    B. Noida
    C. Gurugram
    D. Hyderabad
    Answer: C


Q22. In which year, the National Housing Bank (NHB) was established?

    A. 1980
    B. 1988
    C. 1985
    D. 1990
    Answer: B


Q23. What is the tagline of Canara Bank?

    A. Together we can
    B. Good people to grow with
    C. Trusted family Bank
    D. Faithful, friendly
    Answer: A


Q24. Where is the headquarter of Punjab & Sindh Bank?

    A. Ludhiana
    B. Chandigarh
    C. New Delhi
    D. Kolkata
    Answer: C


Q25. Payment Bank are licensed as payments banks under which section of the Banking Regulation Act, 1949?

    A. Section 22
    B. Section 23
    C. Section 24
    D. Section 25
    Answer: A


Q26. A small finance bank should hold how many percent of its net credits in loans to firms in priority sector lending?

    A. 60%
    B. 75%
    C. 80%
    D. 96%
    Answer: B


Q27. Who was S.S. Tarapore?

    A. Former Governor of RBI
    B. Former Finance secretary
    C. Former Deputy Governor of RBI
    D. Former Finance Minister
    Answer: C


Q28. What was the initial corpus of NABARD?

    A. 120 crore
    B. 100 crore
    C. 50 crore
    D. 80 crore
    Answer: B


Q29. Forward Market Commission was established in which year?

    A. 1950
    B. 1953
    C. 1960
    D. 1965
    Answer: B


Q30. In 2015, Forward Market Commission was merged with _________.

    A. RBI
    B. SBI
    C. SEBI
    D. NABARD
    Answer: C

Q1. In which state/union territory of India ‘Shondol dance’ is performed which has created history by entering into the Guinness Book of World Records recently?

    A. Jammu and Kashmir
    B. Ladakh
    C. Odisha
    D. Telangana
    Answer: B


Q2. ‘Onam’ is a harvest festival celebrated in which of the following states?

    A. Karnataka
    B. Kerala
    C. Andhra Pradesh
    D. Telangana
    Answer: B


Q3. The Golden Jubilee Edition of International Film Festival of India (IFFI) will be held in____.

    A. Pune
    B. Ranchi
    C. Panaji
    D. Kolkata
    Answer: C


Q4. The International Day of Peace is being observed all around the world every year on 21st September. What was the theme of the International Day of Peace 2019?

    A. Climate Action for Peace
    B. Beat the war
    C. Peace for Climate Action
    D. Stop terrorism
    Answer: A


Q5. What is the theme of the World Ozone Day 2019?

    A. Keep Cool and Carry On
    B. ’32 years and Healing’
    C. Ozone and climate: Restored by a world united
    D. Ozone Layer Protection: The Mission Goes On
    Answer: B


Q6. India’s first dinosaur museum and Fossil Park opened in which state?

    A. Madhya Pradesh
    B. Kerala
    C. Gujarat
    D. Tamil Nadu
    Answer: C


Q7. On which river bank Charminar is situated?

    A. Musi
    B. Kosi
    C. Kaveri
    D. Krishana
    Answer: A


Q8. Hussain Sagar is a necklace shaped lake located in ____.

    A. Hyderabad
    B. Bhopal
    C. Chennai
    D. Bengaluru
    Answer: A


Q9. Namdapha national park is situated in______.

    A. Meghalaya
    B. Manipur
    C. Sikkim
    D. Arunachal Pradesh
    Answer: D


Q10. Where is Amangarh tiger reserve?

    A. Madhya Pradesh
    B. Rajasthan
    C. Chhattisgarh
    D. Uttar Pradesh
    Answer: D


Q11. Which National park has become the largest habitat of the endangered estuarine crocodiles in India?

    A. Kanha National Park
    B. Kalesar National Park
    C. Kanger Ghati National Park
    D. Bhitarkanika National Park
    Answer: D


Q12. Swami Vivekananda Airport is located in which of the following states?

    A. Chattisgarh
    B. Jharkhand
    C. West Bengal
    D. Odisha
    Answer: A


Q13. Kovvada Nuclear Power Plant which was in news recently will be constructed in which state?

    A. Andhra Pradesh
    B. Tamil Nadu
    C. Karnataka
    D. Gujarat
    Answer: A


Q14. What is the meaning of ‘Master of Roster’?

    A. It refers to the privilege of the Chief Justice to constitute Benches to hear cases.
    B. Under this, the Chief Justice has the right to participate in government work.
    C. Under this, the Chief Justice can take the entire country out of government control and take control of it.
    D. It refers to the intervention of the President to the Chief Justice’s Privilege to make the bench to hear matters.
    Answer: A


Q15. Dr. Harshvardhan Singh is the current Union Minister of which of the following ministries?

    A. Ministry of Science & Technology
    B. Ministry of Environment, Forest and Climate Change
    C. Ministry of Social Empowerment
    D. Ministry of Corporate Affairs
    Answer: A


Q16. Chabra Super Critical Thermal Power Station is located in which state of India?

    A. Punjab
    B. Rajasthan
    C. Uttar Pradesh
    D. West Bengal
    Answer: B


Q17. Which of the following is the busiest navigable river of the world?

    A. Seine
    B. Rhine
    C. Volga
    D. Danube
    Answer: B


Q18. Where Asiatic lions are found?

    A. India
    B. Kenya
    C. Japan
    D. South Africa
    Answer: A


Q19. What is the full form of NPCI?

    A. Nature of Payments Corporation of India
    B. National Power Corporation of India
    C. National Payments Corporation of India
    D. National Potential Corporation of India
    Answer: C


Q20. On which of the following date ‘World Senior Citizens Day’ is celebrated?

    A. 18th August
    B. 19th August
    C. 20th August
    D. 21st August
    Answer: D


Q21. Which of the following team has won the ‘Senior Women’s National Football Championship 2019-20 (25th-edition) held in Pasighat, Arunachal Pradesh?

    A. Manipur
    B. Railway
    C. Mizoram
    D. Haryana
    Answer: A


Q22. Koneru Hampi who recently won the World title is associated with which sports?

    A. Badminton
    B. Snooker
    C. Chess
    D. Carrom
    Answer: C


Q23. Ponung Doming is the first woman from ____ to become a Lieutenant Colonel in the Indian Army.

    A. Odisha
    B. Sikkim
    C. Assam
    D. Arunachal Pradesh
    Answer: D


Q24. India’s women’s singles badminton coach Kim Ji Hyun has resigned from her position due to personal reasons and becomes India’s third foreign coach to have resigned without completing the tenure. She belongs to which country?

    A. Thailand
    B. Malaysia
    C. Japan
    D. South Korea
    Answer: D


Q25. During the UN Climate Change Summit, 2019 the 16-year-old environmental activist Greta Thunberg shook world leaders with her speech at the United Nations, accusing world leaders of failing to take action on climate change. She belongs to which country?

    A. Sweden
    B. Norway
    C. Denmark
    D. Finland
    Answer: A


Q26. Prime Minister Narendra Modi along with other world leaders have inaugurated the Gandhi Solar Park at the United Nations headquarters in

    A. Washington DC
    B. Chicago
    C. Paris
    D. New York
    Answer: D


Q27. Which state has become the first state in the country to issue the highest number of golden cards under Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY)?

    A. Uttar Pradesh
    B. Haryana
    C. Himachal Pradesh
    D. Jammu and Kashmir
    Answer: D


Q28. UN Climate Action Summit, 2019 held in _____.

    A. Washington DC
    B. Geneva
    C. Paris
    D. New York
    Answer: D


Q29. Which state government has launched a housing loan subsidy scheme ‘Aponar Apon Ghar’ to provide financial assistance on the purchase or construction of the first house for a family?

    A. West Bengal
    B. Tripura
    C. Odisha
    D. Assam
    Answer: D


Q30. Who among the following has been selected for the Dada Saheb Phalke award for the year 2018 for his immeasurable contribution to Indian cinema?

    A. Anupam Kher
    B. Dharmendra
    C. Amitabh Bachchan
    D. Kamal Hasan
    Answer: C

Q1. With which name “Food for Work Program” was renamed?

    A. RLEGP
    B. IRDP
    C. NREP
    D. MNP
    Answer: C


Q2. Which of the following sector has the maximum sector of disguised unemployment in India?

    A. Agriculture
    B. Industry
    C. Trade
    D. Transport
    Answer: A


Q3. Which of the following bank was established in 1916 by M. A. Venkatarama Chettiar and Athi Krishna Chettiar?

    A. Kotak Mahindra Bank
    B. Lakshmi Vilas Bank
    C. Karur Vyasya Bank
    D. Dhanlaxmi Bank
    Answer: C


Q4. Which of the following bank celebrated its platinum jubilee in the year 2013?

    A. Jammu & Kashmir Bank
    B. Lakshmi Vilas Bank
    C. Karur Vyasya Bank
    D. Dhanlaxmi Bank
    Answer: A


Q5. Merchant Banks do not deals in:

    A. providing services for mergers and acquisitions
    B. regular banking services to the general public.
    C. long term loans for companies
    D. stock underwriting
    Answer: B


Q6. The Group of people, who pool their money together for savings and to make loan is called a:

    A. Worker Union
    B. Credit Union
    C. Cash Union
    D. Loan Union
    Answer: B


Q7. Capital Market deals in:

    A. Long Term Funds
    B. Debt and Equity
    C. Gold and Cloths
    D. Both 1 and 2
    Answer: D


Q8. Which of the following bank is the first universal bank established in the country:

    A. SBI
    B. PNB
    C. ICICI Bank Limited
    D. Axis Bank
    Answer: C


Q9. In which year, the government merged New Bank of India with Punjab National Bank?

    A. 1990
    B. 1992
    C. 1995
    D. 1993
    Answer: D


Q10. All banks included in the Schedule to the Reserve Bank of India Act, 1934 are Scheduled Banks.

    A. First
    B. Second
    C. Third
    D. Fourth
    Answer: B


Q11. Where is the headquarters of the Bank of India located?

    A. New Delhi
    B. Mumbai
    C. Kolkata
    D. Chennai
    Answer: B


Q12. BOB Capital Markets (BOBCAPS) is a SEBI-registered investment banking company which is wholly owned by Bank of Baroda. Where is the headquarters of BOB Capital Markets?

    A. New Delhi
    B. Mumbai
    C. Kolkata
    D. Chennai
    Answer: B


Q13. The Indian Financial System Code (IFS Code or IFSC) is an that facilitates electronic funds transfer in India.

    A. alphanumeric code
    B. numeric code
    C. alphabetical code
    D. roman code
    Answer: A


Q14. PhonePe is an Indian e-commerce payment system and digital wallet company. Where is the headquarters of PhonePe located?

    A. Bangalore
    B. Kochi
    C. Madurai
    D. Trivendrum
    Answer: A


Q15. MobiKwik is an Indian company that provides a mobile phone based payment system and digital wallet. In which year it was founded?

    A. 2010
    B. 2008
    C. 2012
    D. 2009
    Answer: D


Q16. On November 22nd, 2010, Which of the following organization launched Immediate Payment Services (IMPS) to offer an instant, 24-hour×7, interbank electronic fund transfer service through mobile phones?

    A. RBI
    B. SEBI
    C. NPCI
    D. SIDBI
    Answer: C


Q17. What does the last three characters in MICR represents?

    A. Branch Code
    B. Bank Code
    C. Central Code
    D. City Code
    Answer: A


Q18. What does the first four characters in IFSC represents?

    A. Branch Code
    B. Bank Name
    C. Central Code
    D. City Name
    Answer: B


Q19. One rupee note bear the signature of:

    A. Finance Minister
    B. RBI Governor
    C. Secretary, Ministry of Finance
    D. Deputy Governor of RBI
    Answer: C


Q20. Beti Bachao, Beti Padhao yojna was launched on.

    A. 20 January 2015
    B. 21 January 2015
    C. 23 January 2015
    D. 22 January 2015
    Answer: D


Q21. In which year, Bank of Hindustan was established?

    A. 1770
    B. 1870
    C. 1670
    D. 1970
    Answer: A


Q22. The first entirely Indian joint stock bank was the Oudh Commercial Bank, established in 1881 in .

    A. New Delhi
    B. Faizabad
    C. Lucknow
    D. Awadh
    Answer: B


Q23. RBI granted approval in 2016 to how many entities to set up small finance banks?

    A. 10
    B. 8
    C. 12
    D. 15
    Answer: A


Q24. In 1988, the RBI set up the Committee on Computerisation in Banks. Who was the head of this committee?

    A. Rama Gandhi
    B. C Rangarajan
    C. S S Tarapore
    D. W S Saraf
    Answer: B


Q25. In which year, a new denomination of ₹200 banknote was added to the Indian currency structure?

    A. 2016
    B. 2018
    C. 2017
    D. 2015
    Answer: C


Q26. The Indian Currency Committee was a government committee appointed by the British-run Government of India on 29 April 1898 to examine the currency situation in India. It is also known as.

    A. Kotlar Committee
    B. Fowler Committee
    C. Narsimhan Committee
    D. Adward Committee
    Answer: B


Q27. The Indian rupee replaced the which rupee in 1845?

    A. Danish Indian rupee
    B. French Indian rupee
    C. Portuguese Indian rupee
    D. English Indian rupee
    Answer: A


Q28. The three Presidencies established by the (Bengal, Bombay and Madras) each issued their own coinages until 1835.

    A. Danish East India Company
    B. British East India Company
    C. Portuguese East India Company
    D. Government of India
    Answer: B


Q29. What is the current Bank rate?

    A. 5.55%
    B. 5.65%
    C. 5.75%
    D. 5.85%
    Answer: B


Q30. With reference to banking sector, what is IRF stands for?

    A. Interest Rate Funding
    B. Interest Rate Futures
    C. Interest Rate Forwards
    D. Interest Rate Facility
    Answer: A

Q1. Who among the following won the Best Actor (Male) Award at IIFA (International Indian Film Academy Awards) 2019?

    A. Ayushman Khurana
    B. Ranveer Singh
    C. Shahid Kapoor
    D. Ranbir Kapoor
    Answer: B


Q2. Who is the author of the book “A Short History of Indian Railways”?

    A. Philip Roth
    B. Rajendra B Aklekar
    C. Pavan C Lall
    D. Ismail Kadare
    Answer: B


Q3. Recently, which of the following has constituted an Inter-Ministerial Committee on Virtual Currency, which has submitted its report recommending a law to ban cryptocurrencies in India?

    A. Reserve Bank of India
    B. Union Home Ministry
    C. Union Finance Ministry
    D. NITI Ayog
    Answer: C


Q4. Which of the following Southeast Asian countries has inaugurated Southeast Asia’s largest solar power farm which has the capacity to produce 688 million kWh of electricity per year?

    A. Thailand
    B. Laos
    C. Cambodia
    D. Vietnam
    Answer: D


Q5. Which of the following country has topped the Global Gender Equality Index?

    A. Sweden
    B. India
    C. France
    D. Denmark
    Answer: D


Q6. Conservative Party leader Boris Johnson has been elected as the new Prime Minister of _____.

    A. United Kingdom
    B. Australia
    C. Peru
    D. USA
    Answer: A


Q7. SAARC Development Fund headquarters is located in which country?

    A. Kathmandu, Nepal
    B. Islamabad, Pakistan
    C. Thimpu, Bhutan
    D. New Delhi, India
    Answer: C


Q8. The TIMES Higher Education (THE) released its World University Rankings 2020 edition. In which 56 Indian institutions made entry into the list. Which institutions topped the list among Indian universities?

    A. IIT Kharagpur
    B. IIT Ropar
    C. IIT Indore
    D. IIT Bombay
    Answer: B


Q9. Rajnath Singh became the first Defense Minister to y a fighter aircraft. Which jet did he y?

    A. Rafael
    B. MiG 29
    C. Tejas
    D. Miraj
    Answer: C


Q10. India’s first central police university will be set up in which of the following cities?

    A. New Delhi
    B. Ghaziabad
    C. Faridabad
    D. Greater Noida
    Answer: D


Q11. From the Red Fort in his Independence Day speech, Prime Minister Narendra Modi announced to launch new ‘Jal Jeevan Mission’, the scheme is related with __________.

    A. Potable Water
    B. Water Conservation
    C. Rainwater harvesting
    D. River Linking
    Answer: A


Q12. Who has been appointed as the Chairman and Managing Director of MTNL(Mahanagar Telephone Nigam Limited)?

    A. Sunil Kumar
    B. Manoj Kumar
    C. Ranjay Kumar Singh
    D. Neha Sarkar
    Answer: A


Q13. According to the Union Budget 2019-20, Stand-Up India scheme will continue till ________.

    A. 2022
    B. 2023
    C. 2024
    D. 2025
    Answer: D


Q14. Which of the following scheme is launched by the Electronics and Information Technology Ministry to provide digital literacy to citizens in rural areas?

    A. PMGDIGI
    B. PMGDISHA
    C. PMGSHIKSHA
    D. PMGLOBAL
    Answer: B


Q15. Who has been awarded the Country’s highest Sporting Honour – The Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for 2019?

    A. Kuldeep Yadav
    B. Bajrang Punia
    C. Apurvi Chandela
    D. G. Sathiyan
    Answer: B


Q16. Recently in September 2019, Tejinderpal Singh Toor clinched a silver medal during an athletic meet at Decin in the Czech Republic. He is associated with which sports?

    A. Wrestling
    B. Sprinter
    C. Shot Put
    D. Badminton
    Answer: C


Q17. Fast bowler Jasprit Bumrah has become the third Indian to claim a hat-trick in Test cricket during the second Test against West Indies at Sabina Park. Who was the first Indian to achieve the feat in the longest format of the game?

    A. Kapil Dev
    B. Zaheer Khan
    C. Harbhajan Singh
    D. Javagal Srinath
    Answer: C


Q18. In September 2019, the three-day-long traditional Neermahal Jal Utsav concluded with eye-catching boat race and swimming competitions at Rudrasagar lake. It is located in which state?

    A. Assam
    B. Tripura
    C. Manipur
    D. Jammu and Kashmir
    Answer: B


Q19. President Ram Nath Kovind visited South Central European country of Slovenia after concluding his visit to Iceland and Switzerland. What is the capital of Slovenia?

    A. Ljubljana
    B. Bratislava
    C. Budapest
    D. Podgorica
    Answer: A


Q20. Motor Vehicles (Amendment) Bill 2019 focuses on ___.

    A. using CNG by all vehicles
    B. enforcing stricter penalties for road traffic violations
    C. ensuring the safety of women while driving
    D. banning old diesel vehicles
    Answer: B


Q21. Where is the headquarters of the Bank of India located?

    A. New Delhi
    B. Mumbai
    C. Kolkata
    D. Chennai
    Answer: B


Q22. BOB Capital Markets (BOBCAPS) is a SEBI-registered investment banking company which is wholly owned by Bank of Baroda. Where is the headquarters of BOB Capital Markets?

    A. New Delhi
    B. Mumbai
    C. Kolkata
    D. Chennai
    Answer: B


Q23. The Indian Financial System Code (IFS Code or IFSC) is an _________ that facilitates electronic funds transfer in India.

    A. alphanumeric code
    B. numeric code
    C. alphabetical code
    D. roman code
    Answer: A


Q24. PhonePe is an Indian e-commerce payment system and digital wallet company. Where is the headquarters of PhonePe located?

    A. Bangalore
    B. Kochi
    C. Madurai
    D. Trivendrum
    Answer: A


Q25. MobiKwik is an Indian company that provides a mobile phone based payment system and digital wallet. In which year it was founded?

    A. 2010
    B. 2008
    C. 2012
    D. 2009
    Answer: D


Q26. On November 22, 2010, Which of the following organization launched Immediate Payment Services (IMPS) to offer an instant, 24-hour×7, interbank electronic fund transfer service through mobile phones?

    A. RBI
    B. SEBI
    C. NPCI
    D. SIDBI
    Answer: C


Q27. What does the last three characters in MICR represents?

    A. Branch Code
    B. Bank Code
    C. Central Code
    D. City Code
    Answer: A


Q28. What does the first four characters in IFSC represents?

    A. Branch Code
    B. Bank Name
    C. Central Code
    D. City Name
    Answer: B


Q29. One rupee note bear the signature of:

    A. Finance Minister
    B. RBI Governor
    C. Secretary, Ministry of Finance
    D. Deputy Governor of RBI
    Answer: C


Q30. Beti Bachao, Beti Padhao yojna was launched on __________.

    A. 20 January 2015
    B. 21 January 2015
    C. 23 January 2015
    D. 22 January 2015
    Answer: D

Q1. CTS-2010 is related to which of the following banking instrument?

    A. ATMs
    B. Credit Cards
    C. Cheques
    D. Drafts
    Answer: C


Q2. If any cheque issue by a holder to the payee for the upcoming withdrawn date, then that type of cheques are called____________.

    A. Post Dated Cheques
    B. Anti Dated Cheques
    C. Stale Cheque
    D. Order Cheque
    Answer: A


Q3. What percentage of FDI is allowed in Insurance Sector in India?

    A. 26%
    B. 94%
    C. 51%
    D. 49%
    Answer: D


Q4. What is ‘first I’ stand for in the FII ?

    A. Index
    B. Institutional
    C. Investors
    D. Indirect
    Answer: B


Q5. How many member nations are there in the Bank for International Settlements (BIS)?

    A. 60
    B. 80
    C. 100
    D. All the members of World Bank
    Answer: A


Q6. When was the first Basel norm introduced Basel Committee on Banking Supervision (BCBS)?

    A. 1988
    B. 1991
    C. 2000
    D. 2005
    Answer: A


Q7. Which of the following is the oldest stock exchange of Asia?

    A. NSE
    B. Hang Seng Index
    C. Nikkei 225
    D. BSE
    Answer: D


Q8. What is ‘B’ stand for in the FIPB which is a term related to FDI?

    A. Bank
    B. Bureau
    C. Board
    D. Base
    Answer: C


Q9. What is the ceiling limit of FII of paid-up capital of an Indian company(excluding PSU Banks)?

    A. 24%
    B. 20%
    C. 49%
    D. 30%
    Answer: A


Q10. Nikkei 225 is a famous stock exchange of which of the following country?

    A. South Korea
    B. Japan
    C. Hong Kong
    D. China
    Answer: B


Q11. The Reserve Bank of India has imposed a collective penalty of Rs 12 crore on 8 public sector banks. Bank of Baroda, Bank of India, Indian Overseas Bank and United Bank of India have been imposed with a penalty of-?

    A. Rs 5 crore
    B. Rs 50 crore
    C. Rs 20 crore
    D. Rs 1.5 crore
    Answer: D


Q12. The Reserve Bank of India will make available the NEFT system on a 24×7 basis from December 2019 as per the Payment System Vision 2021 document. What is the full form of NEFT?

    A. National Electronic Funds Transaction
    B. National Electronic Funds Treaty
    C. National Electronic Funds Transfer
    D. National Electronic Financial Transfer
    Answer: C


Q13. Which card has announced the launch of Identity Check Express, a next-generation, mobile-first authentication solution that aims to redefine the e-commerce journey for Indian consumers?

    A. RuPay
    B. Mastercard
    C. Visa
    D. Maestro
    Answer: B


Q14. In its 3rd Bi-monthly Monetary Policy Committee meeting, RBI has reduced the real GDP growth for 2019-20 from 7% to-?

    A. 6.9%
    B. 6.7%
    C. 8.6%
    D. 9.8%
    Answer: A


Q15. United Bank of India is an Indian government-owned bank headquartered in-?

    A. Chennai
    B. Kolkata
    C. Mumbai
    D. New Delhi
    Answer: B


Q16. Private sector bank ___________________ and digital healthcare platform Practo have partnered to launch an industry-first co-branded health credit card.

    A. HDFC Bank
    B. ICICI Bank
    C. Kotak Mahindra Bank
    D. RBL Bank
    Answer: D


Q17. Business-to-business payments startup _____________ has launched the country’s first corporate credit card called ‘Freedom Card’ for small and medium enterprises (SMEs).

    A. EnKash
    B. Paytm
    C. FreeCharge
    D. Mobikwik
    Answer: A


Q18. The State Bank of India’s (SBI) Shanghai branch is now connected to CNAPS. What is the full form of CNAPS?

    A. China’s National Advance Public System
    B. China’s Nominal Advance Payment Security
    C. China’s National Advance Payment Service
    D. China’s National Advance Payment System
    Answer: D


Q19. In its 3rd Bi-monthly Monetary Policy Committee meeting, the Reserve Bank of India has reduced the policy repo rate by-?

    A. 5 basis points
    B. 20 basis points
    C. 35 basis points
    D. 80 basis points
    Answer: C


Q20. What is the present repo rate?

    A. 5.40%
    B. 5.50%
    C. 6.30%
    D. 7.60%
    Answer: A


Q21. Bank branches are established under ____________ of Banking Regulations Act, 1949.

    A. Section 20
    B. Section 21
    C. Section 22
    D. Section 23
    Answer: D


Q22. The difference between the outflow and inflow of foreign currency is known as.

    A. Current Account Deficit
    B. Fiscal Deficit
    C. Foreign Exchange Reserves
    D. Balance of Payments
    Answer: C


Q23. The biggest international financial center in the world is.

    A. Frankfurt
    B. Geneva
    C. London
    D. New York
    Answer: C


Q24. Which of the following Institutions extends maximum term loan to States?

    A. NABARD
    B. LIC
    C. IDBI
    D. IFCI
    Answer: B


Q25. When the date of the cheque is later than the date on which it is presented for payment, the cheque is known as.

    A. post-dated cheque
    B. invalid cheque
    C. ante-dated cheque
    D. Stale cheque
    Answer: A


Q26. The Bank of Calcutta, Bank of Bombay and Bank of Madras were merged in 1921 to form

    A. Imperial Bank of India
    B. Reserve Bank of India
    C. Bank of India
    D. Union Bank of India
    Answer: A


Q27. Production and consumption takes place at about the same time. This is a characteristic of

    A. Manufacturing sector
    B. Agriculture sector
    C. Service sector
    D. All of the above
    Answer: C


Q28. FDR is

    A. Fix Date Rate
    B. Fixed Deposit Receipt
    C. Full Date Rate
    D. All of the above
    Answer: B


Q29. NBA stands for

    A. Net Banking Assets
    B. Net Book Act
    C. National Banking Act
    D. National Banking Association
    Answer: A


Q30. What is the full form of ECB?

    A. Extra Commercial Banking
    B. Extra Commercial Borrowings
    C. External Commercial Borrowings
    D. All of the above
    Answer: B

Q1. Which bank is established as First Bank in India?

    A. Bank of India
    B. Bank of Hindustan
    C. General Bank of India
    D. State Bank of India
    Answer: B


Q2. Bank of Hindustan was established in which year?

    A. 1700
    B. 1770
    C. 1780
    D. 1890
    Answer: B


Q3. Which among the following is correct regarding Bank in India?

    A. The largest bank and the oldest still in existence, is the State Bank of India (S.B.I).
    B. The State Banks of India was given control of eight state-associated banks under the State Bank of India (Subsidiary Banks) Act, 1959.
    C. The Indian banking sector is broadly classified into Large and small banks.
    D. Both 1 and 2
    Answer: C


Q4. Which bank was established in 1786?

    A. General Bank
    B. Reserve Bank of India
    C. Bank of Bengal
    D. State Bank of India
    Answer: A


Q5. The Largest and Oldest Bank, still in existence is:

    A. Punjab National Bank
    B. Reserve Bank of India
    C. State Bank of India
    D. Bank of Maharashtra
    Answer: C


Q6. Which among the following banks form the “Imperial bank of India”?

    A. Bank of Bombay
    B. Bank of Madras
    C. Bank of Bengal
    D. All of the Above
    Answer: D


Q7. When was the first nationalization of many banks?

    A. 19 August, 1969
    B. 19 October, 1969
    C. 19 July, 1969
    D. 19 July 1960
    Answer: C


Q8. Reserve Bank of India was established under which act?

    A. Reserve Bank of India Act 1930
    B. Reserve Bank of India Act 1921
    C. Reserve Bank of India Act 1934
    D. Reserve Bank of India Act 1944
    Answer: C


Q9. In which year, RBI was established?

    A. 1 April, 1940
    B. 1 April, 1935
    C. 1 April 1948
    D. 1 April 1950
    Answer: B


Q10. In which year, SBI was given control of 8 state associated bank under the State Bank of India (Subsidiary Banks) Act, 1959?

    A. 1965
    B. 1975
    C. 1960
    D. 1959
    Answer: C


Q11. Bank branches has which can undertake foreign exchange business directly are known as ________ in foreign exchange.

    A. Authorized dealers
    B. Foreign dealers
    C. Foreign branches
    D. Banking dealers
    Answer: A


Q12. By which organization Insurance cover for bank deposits in our country is provided?

    A. NHB
    B. DICGC
    C. Government of India
    D. LIC
    Answer: B


Q13. ‘ Dinar’ is the currency of which of the following countries?

    A. Pakistan
    B. Libya
    C. Afghanistan
    D. South Sudan
    Answer: B


Q14. Loans of very small amounts given to low income groups is known as _______

    A. Cash credit
    B. Micro credit
    C. Simple overdraft
    D. Fixed loans
    Answer: B


Q15. What is CDR?

    A. Corporate Debt Restructuring
    B. Corporate Debt Roll over
    C. Company Debt Restructuring
    D. Company Deposit Roll over
    Answer: B


Q16. Expand the term ALM as used in Banking/ Finance sector.

    A. Asset Liability Management
    B. Asset Loan Maturity
    C. Asset Liability Mismatch
    D. Asset Loan Management
    Answer: A


Q17. Cash Reserve Ratio (CRR) and statutory Liquidity Ratio (SLR) are related to which industries/ markets?

    A. Capital market
    B. Banking industry
    C. Commodities market
    D. Money market
    Answer: B


Q18. What is the maximum period for which domestic term deposits are normally accepted by banks in our country?

    A. 8 Years
    B. 5 Years
    C. 4 Years
    D. 10 Years
    Answer: D


Q19. If a person want to purchase some U.S Dollars, he should approach_______.

    A. External Affairs Ministry
    B. The U.S Embassy
    C. Any Bank Branch authorized to’ do such activity
    D. The Reserve Bank of India only
    Answer: C


Q20. Who is Banking Ombudsman?

    A. It Is in-charge of bank loans for trucks
    B. Fixes the rate of interest on loans
    C. Resolves complaints of customers
    D. Issues licenses for new bank branches
    Answer: C


Q21. PM-KISAN (Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi) Scheme pay all poor farmers (small and marginal farmers having lands up to 2 hectares) Rs 6,000 each every year in ______ installments through Direct Bank Transfer.

    A. 2
    B. 3
    C. 4
    D. 6
    Answer: B


Q22. Modi 2.0 Cabinet has approved a proposal to provide small and marginal farmers with a minimum fixed pension of Rs ________.

    A. 2000
    B. 2500
    C. 3000
    D. 3500
    Answer: C


Q23. When Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) was launched by Prime Minister of India Narendra Modi to distribute 50 million LPG connections to women of BPL families?

    A. 2015
    B. 2014
    C. 2016
    D. 2017
    Answer: C


Q24. Which of the following yojana aims to make all national highways free of railway crossings by 2019?

    A. Stand Up India
    B. Setu Bhartama Yojna
    C. Uday Yojana
    D. AMRUT plan
    Answer: B


Q25. Stand-Up India Scheme Facilitates bank loans between ________ to at least one Scheduled Caste (SC) or Scheduled Tribe (ST) borrower and at least one woman borrower per bank branch for setting up a Greenfield enterprise.

    A. 20 lakh and 1 Crore
    B. 10 lakh and 1 Crore
    C. 30 lakh and 1 Crore
    D. 50 lakh and 1 Crore
    Answer: B


Q26. Note printing presses of which states are owned by the Security Printing and Minting Corporation of India (SPMCIL), a wholly owned company of the Government of India?

    A. Madhya Pradesh and Maharashtra
    B. Maharashtra and West Bengal
    C. Madhya Pradesh and Karnataka
    D. Karnataka and West Bengal
    Answer: A


Q27. The Companies (Amendment) Bill, 2019 was introduced in Lok Sabha on July 25, 2019 by the Minister of Finance, Nirmala Sitharaman. It amends the ________.

    A. Companies Act, 2015
    B. Companies Act. 1956
    C. Companies Act, 2013
    D. Companies Act, 1990
    Answer: C


Q28. The Insolvency and Bankruptcy Code (Amendment) Bill, 2019 was introduced in Rajya Sabha by Nirmala Sitharaman in 2019. The Bill amends the ___________.

    A. Insolvency and Bankruptcy Code, 2012
    B. Insolvency and Bankruptcy Code, 2014
    C. Insolvency and Bankruptcy Code, 2016
    D. Insolvency and Bankruptcy Code, 2018
    Answer: C


Q29. Under the administrative arrangements, the Central Government is required to maintain a minimum cash balance with the Reserve Bank. Currently, this amount is _______ on a daily basis.

    A. Rs 10 crores
    B. Rs 20 crores
    C. Rs 50 crores
    D. Rs 100 crores
    Answer: A


Q30. The Reserve Bank’s initiatives in the field of consumer protection include the setting up of a Customer Service Department in 2006, which was recently rechristened as __________.

    A. Customer Education and Protection Department
    B. Consumer Protection and Education Department
    C. Buyer Education and Protection Department
    D. Consumer Education and Protection Department
    Answer: D

Q1. Recently government issued guidelines on operationalising how much amount of partial guarantee scheme for NBFCs?

    A. Rs 1 trillion
    B. Rs 2 trillion
    C. Rs 3 trillion
    D. Rs 4 trillion
    Answer: A


Q2. Who was appointed as chairman of Inter State Council Which was formulated recently to investigate and advise on disputes between states?

    A. Ram Nath Kovind
    B. Bimal Jalan
    C. Venkaiah Naidu
    D. Narendra Modi
    Answer: D


Q3. India’s first space museum was inaugurated in which city?

    A. Pune
    B. Surat
    C. Mumbai
    D. Hyderabad
    Answer: D


Q4. The 5th BRICS Minister of Environment Meeting was held in Which country?

    A. Brazil
    B. Russia
    C. India
    D. South Africa
    Answer: A


Q5. Recently Which body issued a clarification on failed transactions at ATMs?

    A. SIDBI
    B. National Payments Corporation of India
    C. Ministry of Finance
    D. RBI
    Answer: D


Q6. Recently the government came out with new GDP series to align with global method.What was the base year taken for it?

    A. 2015-16
    B. 2003-04
    C. 2002-03
    D. 2011-12
    Answer:D


Q7. As per Australia and New Zealand Banking Group (ANZ),At How much percent India’s GDP growth will be in 2019-20?

    A. 6.2%
    B. 6.3%
    C. 6.4%
    D. 6.5%
    Answer: A


Q8. Which country won the inaugural T20 Physical Disability World Cricket?

    A. Pakistan
    B. Australia
    C. England
    D. India
    Answer: D


Q9. Who has become India’s first junior World Champion in 18 years?

    A. Deepak Punia
    B. Alik Shebzukhov
    C. Navneet Garg
    D. Bajrang Punia
    Answer: A


Q10. The Junior Track Cycling World Championships 2019 held in Which country?

    A. Netherlands
    B. Hungary
    C. Germany
    D. USA
    Answer: C


Q11. Who was re appointed as India’s men cricket team coach?

    A. Shantha Rangaswamy
    B. Anshuman Gaekwad
    C. Ravi Shastri
    D. Kapil Dev
    Answer: B


Q12. Which player is all set to get the Rajiv Gandhi Khel Ratna, the country’s highest sporting honour.?

    A. G Sathiyan
    B. Bajrang Punia
    C. Deepak Garg
    D. Divya Narain
    Answer: B


Q13. Who has been appointed as the Director of National Institute of Health and Family Welfare (NIHFW) in New Delhi?

    A. Sanjiv Ghosh
    B. Brajesh Kumar
    C. Preeti Malik
    D. Harshad Pandurang Thakur
    Answer: D


Q14. Who has been conferred with TamilNadu’s Dr APJ Abdul Kalam Award?

    A. Ajai Singh
    B. Atul Kumar Goel
    C. Ajay Tyagi
    D. K Sivan
    Answer: D


Q15. Recently NeelumSharma passed away.She belongs to which field?

    A. Social Activist
    B. Actress
    C. Poet
    D. Journalist
    Answer: D


Q16. Recently Damodar Ganesh Bapat passed away. He was related to which field?

    A. Politics
    B. Actor
    C. Philosopher
    D. Social Worker
    Answer: D


Q17. Who is the author of “Kashmir’s Untold Story: Declassified”?

    A. Maroof Raza and Iftar Ahmed
    B. Ishwar Chand and Draupadi Singh
    C. Iftar Ahmed and Iqbal Chand Malhotra
    D. Iqbal Chand Malhotra and Maroof Raza
    Answer: C


Q18. What is the currency of Brazil?

    A. Dinar
    B. Dollar
    C. Real
    D. Riel
    Answer: B


Q19. Where is the HQ of ISRO?

    A. Kolkata
    B. Bengaluru
    C. Chennai
    D. Pune
    Answer: D


Q20. Where is the HQ of National Institute of Health and Family Welfare?

    A. Chennai
    B. Pune
    C. Mumbai
    D. NewDelhi
    Answer: D


Q21. Under The Ayushmaan Bharat Scheme,more than 1.5 lakh health centres are to be set up by Which year?

    A. 2030
    B. 2025
    C. 2020
    D. 2022
    Answer: D


Q22. Recently Jal Shakti Minister and Sports Minister flagged off “Great Ganga Run-2019? in Which city/UT?

    A. Pune
    B. Chennai
    C. NewDelhi
    D. Mumbai
    Answer: C


Q23. Recently The Board of Directors of Haryana State Industrial and Infrastructure Development Corporation (HSIIDC) signed MoU with Which organisation for funding support to micro, small and medium enterprises (MSMEs)?

    A. SEBI
    B. RBI
    C. NITI Aayog
    D. SIDBI
    Answer: D


Q24. Recently Union Minister for Environment and Forest and Information & Broadcasting Prakash Javadekar flagged off a Jaldoot vehicle a travelling exhibition in which city/UT?

    A. Pune
    B. Mumbai
    C. NewDelhi
    D. Chennai
    Answer: A


Q25. Recently White Water Rafting Expedition ‘Rudrashila’ Flagged off in which city?

    A. Jaipur
    B. Jaisalmer
    C. Pune
    D. Nagpur
    Answer: B


Q26. Who has been appointed as India’s first female military diplomat in Indian Embassy in Russia?

    A. Tanvi Singh
    B. Aparna Singh
    C. Poonam Singh
    D. Anjali Singh
    Answer: D


Q27. The exercise MAITREE is between India and which other country?

    A. Nepal
    B. China
    C. Singapore
    D. Thailand
    Answer: D


Q28. Recently a five-day-long maiden trilateral exercise involving Singapore’s Navy (RSN), Royal Thailand Navy (RTN) and Indian Navy (IN) commenced in which place?

    A. Pune
    B. Gujarat
    C. Port Blair
    D. Vishkapatnam
    Answer: C


Q29. Recently Which organisation gave Indian a Navy a new generation war gaming software?

    A. BEL
    B. ISRO
    C. DRDO
    D. ONGC
    Answer: C


Q30. Which city topped the list in World’s Safest Cities 2019?

    A. NewYork
    B. Mumbai
    C. Singapore City
    D. Tokyo
    Answer: D

Q1. Which of the following is not a source of Funds of a commercial bank?

    A. Borrowings from RBI
    B. Deposits
    C. Capital
    D. Call money borrowings
    Answer: D


Q2. In our country, a cheque remains valid for payment for from the date of issue.

    A. 3 months
    B. 6 months
    C. 9 months
    D. 12 months
    Answer: A


Q3. Which bank is the banker to the Central Government?

    A. NABARD
    B. Reserve Bank of India
    C. Punjab National Bank
    D. State Bank of India
    Answer: B


Q4. Which of the following can issue a commercial paper?

    A. Companies
    B. Primary Dealers
    C. Small Industries Development Bank of India
    D. All of the above
    Answer: D


Q5. What is the full form of MAT?

    A. Maximum Alternate Tax
    B. Minimum Alternate Tax
    C. Minimum Affordable Tax
    D. Maximum Affordable Tax
    Answer: B


Q6. What is the duration of PPF account?

    A. 3 years
    B. 5 years
    C. 9 years
    D. 15 years
    Answer: D


Q7. The headquarter of BRICS Bank “The New Development Bank (NDB)” located in ___.

    A. Beijing, China
    B. Shanghai, China
    C. New Delhi, India
    D. New York, US
    Answer: B


Q8. Money lent for more than one day but less than 15 days in the money market is known as:

    A. Notice Money
    B. Call Money
    C. Term Money
    D. All of the above
    Answer: A


Q9. In “SLR” L stands for ____.

    A. Loss
    B. Leverage
    C. Liquidity
    D. Lending
    Answer: C


Q10. What is ‘E’ in FERA?

    A. Earning
    B. Estimate
    C. Exchange
    D. External
    Answer: C


Q11. On the recommendation of which of the following committees were the Regional Rural Banks established in India?

    A. Recommendations of the Narsimham Committee
    B. Recommendations of Shivraman committee
    C. Recommendations of RG Saraiya Committee
    D. Recommendations of RN Mirdha committee
    Answer: A


Q12. Where is the headquarters of the National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) located?

    A. Mumbai
    B. New Delhi
    C. Bengaluru
    D. Hyderabad
    Answer: A


Q13. With which of the following is Malegam Committee associated?

    A. Know Your Customer Rules
    B. Microfinance
    C. Targeted Public Distribution System
    D. Direct Benefit Transfer
    Answer: B


Q14. What is T stands in NEFT?

    A. Telecom
    B. Total
    C. Transfer
    D. Time
    Answer: C


Q15. In banking business, when the borrowers avail term Loan, initially they are given a repayment holiday this is referred as

    A. Subsidy
    B. interest waiver
    C. re-phasing
    D. Moratorium
    Answer: D


Q16. What is the advantage and benet of Core Banking Solutions in the banking sector?

    A. To make inquiries about the balance, debit or credit entries in the account
    B. To obtain cash payment out of his/her account by tendering a cheque
    C. To deposit a cheque for credit into
    D. All of the above
    Answer: D


Q17. Which of the following is not a precondition for a promissory note?

    A. Drawn on a specified banker
    B. It should be unconditional
    C. It should be in writing
    D. It should be made and signed by the debtor
    Answer: A


Q18. SWIFT” stands for society for World-wide Inter Bank Financial Telecommunication (SWIFT). The Headquarter of SWIFT is in

    A. Switzerland
    B. Belgium
    C. US
    D. UK
    Answer: B


Q19. For ling and resolving customer complaints, the Banking Ombudsman charge a fee of ___.

    A. Rs. 500
    B. No fee
    C. Rs. 100
    D. Rs. 200
    Answer: B


Q20. Which of the following factors is taken into account to calculate the Balance of Payment (BoP) of a country?

    A. Current Account
    B. Changes in the foreign exchange
    C. Errors & omissions
    D. All of the above
    Answer: D


Q21. In which year, The Reserve Bank of India introduced the ECS (Credit) scheme to handle bulk and repetitive payment requirements (like salary, interest, dividend payments) of corporates and other institutions?

    A. 1999
    B. 1990
    C. 1995
    D. 2000
    Answer: B


Q22. In terms of banking/economics, CCIL stands for –

    A. Clearing Council of India Limited
    B. Cash Clearing of India Limited
    C. Cash Corporation of India Limited
    D. Clearing Corporation of India Limited
    Answer: D


Q23. At the time of its establishment, which bank was known as Canara Industrial and Banking Syndicate Limited?

    A. Canara Bank
    B. Syndicate Bank
    C. Dena Bank
    D. Indian Bank
    Answer: B


Q24. Which of the following bank has its headquarter in Gurgaon?

    A. Oriental Bank of Commerce
    B. Allahabad Bank
    C. Canara Bank
    D. Syndicate Bank
    Answer: A


Q25. Which bank was the result of the merger in 1950 of four Bengali banks: Comilla Banking Corporation, Bengal Central Bank, Comilla Union Bank, and Hooghly Bank?

    A. Union Bank of India
    B. United Bank of India
    C. UCO Bank
    D. Allahabad Bank

    Answer: B


Q26. RTGS system was implemented in March __________. RTGS system is owned and operated by the RBI.

    A. 2002
    B. 2006
    C. 2004
    D. 2008

    Answer: C


Q27. Which of the following act defines payment system as “a system that enables payment to be effected between a payer and a beneficiary, involving clearing, payment or settlement services or all of them, but does not include a stock exchange”?

    A. The Payment and Settlement Systems Act, 2001
    B. The Payment and Settlement Systems Act, 2003
    C. The Payment and Settlement Systems Act, 2005
    D. The Payment and Settlement Systems Act, 2007
    Answer: D


Q28. What is the full form of PDO, related with RBI?

    A. Public Debt Offer
    B. Personal Debt Office
    C. Public Debt Office
    D. Personal Duty Office
    Answer: C


Q29. Who can issue and operate Prepaid Payment Instruments (PPIs) in India?

    A. A company registered under Companies Act, 1956 / Companies Act, 2013
    B. A company registered under RBI Act, 1934 / Companies Act, 2013
    C. A company registered under Companies Act, 1956 / Negotiable Instruments Act, 2013
    D. A company registered under Negotiable Instrument Act, 1888 / Companies Act, 2013
    Answer: A


Q30. The new approach of the Cheque Truncation System (CTS) is the grid-based approach. Under this approach, the entire cheque volume in the country is consolidated into the three grids. Which of the following is not included in that grid?

    A. New Delhi Grid
    B. Mumbai Grid
    C. Chennai Grid
    D. Kolkata Grid
    Answer: D

Q1. Who is the Governor of Uttarakhand?

    A. Lalji Tandon
    B. Satya Pal Malik
    C. Ganga Prasad
    D. Satyadev Narayan Arya
    Answer: D


Q2. In which state, Dachigam Wildlife Sanctuary is located?

    A. Kerala
    B. Madhya Pradesh
    C. Jammu and Kashmir

    D. Haryana
    Answer: C


Q3. In which one of the following states, Patratu Thermal Power Plant is proposed to be set up?

    A. Madhya Pradesh
    B. Bihar
    C. Jharkhand
    D. West Bengal
    Answer: C


Q4. Hirakud dam is located in which of the following states?

    A. Jharkhand
    B. Chhattisgarh
    C. Odisha
    D. West Bengal
    Answer: C


Q5. In which of the following states is the Kundankulam Nuclear Power Plant located?

    A. Tamilnadu
    B. Karnataka
    C. Kerala
    D. Andhra Pradesh

    Answer: A


Q6. In which of the following states is the Dudhwa National Park located?

    A. Arunachal Pradesh
    B. Madhya Pradesh
    C. Uttar Pradesh
    D. Andhra Pradesh
    Answer: C


Q7. What is the currency of Norway?

    A. Peso
    B. Naira
    C. Dinar
    D. Krone
    Answer: D


Q8. “Rani ki vav” is an intricately constructed stepwell situated in ____.

    A. Madhya Pradesh
    B. Bihar
    C. Gujarat
    D. Uttar Pradesh
    Answer: C


Q9. How many lions are there in our national emblem?

    A. 4
    B. 2
    C. 8
    D. 1
    Answer: A


Q10. The Salar Jung Museum is an art museum is located in ___.

    A. Telangana
    B. Tamil Nadu
    C. West Bengal
    D. Bihar
    Answer: A


Q11. What is the capital of Nigeria?

    A. Abuja
    B. Male
    C. Baghdad
    D. Tokyo
    Answer: A


Q12. On which river bank Statue of Unity is built?

    A. Kosi
    B. Narmada
    C. Krishna
    D. Yamuna
    Answer: B


Q13. Haldia Renery is located in which state?

    A. Assam
    B. Jharkhand
    C. West Bengal
    D. Odisha
    Answer: C


Q14. Somasila Dam is located in which state?

    A. Tamil Nadu
    B. Maharashtra
    C. Andhra Pradesh
    D. Odisha
    Answer: C


Q15. What is the currency of Vietnam?

    A. Birr
    B. Quetzal
    C. Gourde
    D. Forint
    Answer: D


Q16. Which of the following city has the airport named after the former prime minister of India?

    A. Manipur
    B. Coimbatore
    C. Jaipur
    D. Lucknow
    Answer: D


Q17. Which of the following cups/trophies is associated with Cricket?

    A. Azlan Shah Cup
    B. Davis Cup
    C. Nehru Gold Cup
    D. Ranji Trophy
    Answer: D


Q18. The Moti Bagh Stadium is located in which of the following states?

    A. Gujarat
    B. Madhya Pradesh
    C. Telangana
    D. Rajasthan
    Answer: A


Q19. Which country is commonly known as ‘The Land of Golden Fleece’?

    A. India
    B. Indonesia
    C. Australia
    D. England
    Answer: C


Q20. Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore airport is located in which Indian state?

    A. Maharashtra
    B. Madhya Pradesh
    C. Kerala
    D. Tripura
    Answer: D


Q21. Which of the following rate is not associated with banking?

    A. Bank Rate
    B. Interest Rate
    C. Health Rate
    D. Repo Rate
    Answer: C


Q22. Which of the following bank is related with housing finance?

    A. DICGC
    B. ICICI
    C. NHB
    D. YES Bank
    Answer: C


Q23. In which year, Bandhan Bank was established?

    A. 1999
    B. 2000
    C. 2018
    D. 2019
    Answer: A


Q24. Where is the headquarters of South Indian Bank is located?

    A. Thrissur
    B. Mumbai
    C. Lucknow
    D. Noida
    Answer: A


Q25. According to which act, National Housing Bank was established?

    A. National Housing Bank Act, 1988
    B. National Housing Bank Act, 1987
    C. National Housing Bank Act, 1998
    D. National Housing Bank Act, 1976
    Answer: B


Q26. In which year, Export Import Bank of India was established?

    A. 1980
    B. 1981
    C. 1982
    D. 1983
    Answer: C


Q27. Where is the headquarters of Yes Bank located?

    A. New Delhi
    B. Mumbai
    C. Kolkata
    D. Chennai
    Answer: B


Q28. Rakesh Sharma is associated with which of the following bank?

    A. SBI
    B. RBI
    C. IDBI
    D. NABARD
    Answer: C


Q29. Which Bank is India’s largest private sector lender by assets?

    A. SBI
    B. HDFC
    C. ICICI
    D. IDBI
    Answer: B


Q30. Which of the following bank was merged with Times Bank in February 2000?

    A. SBI
    B. HDFC
    C. ICICI
    D. IDBI
    Answer: B

Q1. India-Russia Annual Summit 2019 was held in which of the following Russian cities?

    A. Moscow
    B. Saint Pietersburg
    C. Vladivostok
    D. Kazan
    Answer: C


Q2. Which of the following telecommunication company has launched IPV6 services to bring a new era of the internet in the country?

    A. MTNL
    B. Airtel
    C. Idea
    D. BSNL
    Answer: D


Q3. Amazon Web Services (AWS) has collaborated with which of the following IIT to launch National Artificial Intelligence Resource Portal?

    A. IIT Kanpur
    B. IIT Delhi
    C. IIT Madras
    D. IIT Kharagpur
    Answer: D


Q4. Which of the following Indian Women Cricketer has announced her retirement in September, 2019 from T20 Internationals?

    A. Harmanpreet Kaur
    B. Smriti Mandhana
    C. Mithali Raj
    D. Poonam Raut
    Answer: C


Q5. Which of the following cities will host the 5th Eastern Economic Forum (EEF) summit?

    A. Toyota
    B. New Delhi
    C. Vladivostok
    D. Saint Petersburg
    Answer: C


Q6. Which of the following states government has announced 4,750 crore rupees waiver on interest and penalty on crop loans?

    A. Haryana
    B. Punjab
    C. Uttar Pradesh
    D. Rajasthan
    Answer: A


Q7. Which of the following Indian Companies has signed an agreement with Bangladesh government to set up a 750 MW gas-based power plant in Meghnahat near Dhaka?

    A. NTPC Ltd
    B. NHPC Ltd
    C. Tata Power Company Limited
    D. Reliance Power Limited
    Answer: D


Q8. Recently in September 2019 Hurricane Dorian (A storm) hits which of the following countries?

    A. Mexico
    B. Trinidad and Tobago
    C. Bahamas
    D. Philippines
    Answer: C


Q9. In August 2019, Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Mangdechhu hydroelectric power plant in which country?

    A. Indonesia
    B. Bhutan
    C. Bangladesh
    D. Sri Lanka
    Answer: B


Q10. There was a 2 – Days Commanders conclave of the Eastern Air Command (EAC) inaugurated by Indian Air Force Air Chief Marshal BS Dhanoa?

    A. Raipur
    B. Itanagar
    C. Guwahati
    D. Shillong
    Answer: D


Q11. Who has been awarded the Country’s highest Sporting Honour – The Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for 2019?

    A. Kuldeep Yadav
    B. Bajrang Punia
    C. Apurvi Chandela
    D. G. Sathiyan
    Answer: B


Q12. Who among the following has won the Formula 1 Belgian Grand Prix 2019?

    A. Lewis Hamilton
    B. Valtteri Bottas
    C. Sebastian Vettel
    D. Charles Leclerc
    Answer: D


Q13. Fast bowler Jasprit Bumrah has become the third Indian to claim a hat-trick in Test cricket during the second Test against West Indies at Sabina Park. Who was the first Indian to achieve the feat in the longest format of the game?

    A. Kapil Dev
    B. Zaheer Khan
    C. Harbhajan Singh
    D. Javagal Srinath
    Answer: C


Q14. Which of the following chief minister of Indian states has launched ‘Walk to Work’ campaign in line with the “Fit India Movement” which has been launched in the country by the Prime Minister.

    A. Manohar Lal Khattar
    B. Conrad Sangma
    C. Zoramthanga
    D. N. Biren Singh
    Answer: B


Q15. In August 2019 VK Vismaya has won the gold medal in an international event in Brno, the Czech Republic. She is associated with which sports?

    A. Sprinter
    B. Badminton
    C. Shooting
    D. Wrestling
    Answer: A


Q16. Maharashtra government has decided to grant exemption from the state Goods and Services Tax (GST) to Bollywood film ‘Mission Mangal’, which is about the ISRO’s successful Mangalyaan mission. Who is the director of the film?

    A. Anurag Basu
    B. Jagan Shakti
    C. Rajkumar Hirani
    D. Akshay Kumar
    Answer: B


Q17. Who is appointed as the next Chairman-cum-Managing Director of Coal India Limited?

    A. B Veera Reddy
    B. Pramod Agarwal
    C. Anil Kumar Jha
    D. Sanjeev Singhal

    Answer: B


Q18. Indian documentary lm ‘I’m Jeeja’ has won the top award in the ‘Under 30 minute’ category at the 14th edition of the ‘We Care Film Festival on Disability Issues’. Who is the director of the film?

    A. Anurag Basu
    B. Jagan Shakti
    C. Rajkumar Hirani
    D. Swati Chakraborty
    Answer: D


Q19. A mobile app __________ has been launched to help para-athletes to look up accessible places in Tokyo during their visit to the city for the 2020 Paralympics Games.

    A. Tokyo20
    B. IndTokyo
    C. Paralympics2020
    D. IndiaTokyo2020
    Answer: B


Q20. Which of the following Indian shooters has won the gold medal in the men’s 10m air pistol event of the Shooting World Cup?

    A. Abhishek Verma
    B. Saurabh Chaudhary
    C. Sanjeev Rajput
    D. Rahi Sarnobat
    Answer: A


Q21. What is the current repo rate?

    A. 5.40%
    B. 5.15%
    C. 5.65%
    D. 5.65%
    Answer: A


Q22. What is the Current reverse repo rate?

    A. 5.40%
    B. 5.15%
    C. 5.65%
    D. 5.65%
    Answer: B


Q23. Which of the following is not an instrument of Monetary policy?

    A. Statutory Liquidity Ratio
    B. Repo Rate
    C. Base Rate
    D. Open Market Operation
    Answer:C


Q24. How many printing presses print and supply banknotes in India?

    A. 4
    B. 5
    C. 6
    D. 7
    Answer: A


Q25. Coins are minted by the Government of India. Who is the agent of the Government for distribution, issue and handling of coins?

    A. RBI
    B. SBI
    C. DICGC
    D. Government itself
    Answer: A


Q26. Where is the headquarters of Syndicate Bank is located?

    A. Kolkata
    B. Mumbai
    C. New Delhi
    D. Manipal
    Answer: D


Q27. Which of the following organization decides Marginal Standing Facility in India?

    A. RBI
    B. NITI Aayog
    C. Government
    D. State Govt
    Answer: A


Q28. UCO Bank established in 1943 in Kolkata, is a major government-owned commercial bank of India. Formerly UCO bank Called-

    A. United Cooperative Bank
    B. Universal Commercial Bank
    C. United Commercial Bank
    D. Unique Commercial Bank
    Answer: C


Q29. On 30 August 2019, Finance Minister Nirmala Sitharaman announced that the Oriental Bank of Commerce and United Bank of India would be merged with _________.

    A. Canara Bank
    B. Indian Bank
    C. Allahabad Bank
    D. Punjab National Bank
    Answer: D


Q30. On 24 June 1908, Bhai Vir Singh, Sir Sunder Singh Majitha, and Sardar Tarlochan Singh established _____.

    A. Punjab and Sindh Bank
    B. Canara Bank
    C. Indian Bank
    D. Allahabad Bank
    Answer: A

Q1. Who has been appointed as head of business of Bandhan Bank?

    A. Sanjeev Naryani
    B. Anup Kumar Sinha
    C. Chandra Shekhar Ghosh
    D. A. S. Ramasastri

    Answer: A


Q2. Venezuelan government has announced to roll out three new banknotes 10,000, 20,000 and 50,000 bolivar denominations because of…….crisis.

    A. Stagflation
    B. Hyperinflation
    C. Galloping Inflation
    D. Depreciation
    Answer: B


Q3. Which of the following country will impose green tax up to €18 on plane tickets from 2020?

    A. Japan
    B. America
    C. France
    D. China
    Answer: C


Q4. Which of the following e-commerce company has partnered with the Citibank to launch its rst credit card?

    A. Paytm
    B. Myntra
    C. Snapdeal
    D. Flipkart
    Answer: A


Q5. Which of the following cities hosted India’s largest Women Startup Summit 2019?

    A. Ranchi
    B. Kochi
    C. Lucknow
    D. Chandigarh
    Answer: B


Q6. Which bank launched the lending program Smart Edge for MSMEs?

    A. ICICI Bank’
    B. HDFC Bank
    C. Yes Bank
    D. Axis Bank
    Answer: C


Q7. What is the price fixed by the government for new sovereign gold bonds?

    A. Rs 3,843 per gram
    B. Rs 3,643 per gram
    C. Rs 3,843 per gram
    D. Rs 3,543 per gram
    Answer: D


Q8. What does BFD stand for with respect to Aadhaar Enabled payment System?

    A. Bank Finance Deficit
    B. Best Finger Detection
    C. Best Finance Deal
    D. Bank Fraud Detection
    Answer: B


Q9. Under IMPS, a given amount can also be remitted through ABR Service. What does ABRS stand for?

    A. Aadhaar Based Remittance Service
    B. Aadhaar Based Resource Scheme
    C. Aadhaar Based Refinance Service
    D. Aadhaar based Redevelopment Scheme
    Answer: A


Q10. In a bid to make digital payments more attractive for the corporate sector, the government has proposed no charge or merchant discount rate (MDR) for companies with more than Rs 50 crore turnover accepting payments through digital means. The MDR will instead be borne by supporting banks and the Reserve Bank of India. Which of the following best describes the term “Merchant Discount Rate”?

    A. The incentive is given by a bank to a merchant for accepting payments through debit cards pertaining to that bank.
    B. The amount paid back by banks to their customers when they use debit cards for financial transactions for purchasing goods or services.
    C. The charge to a merchant by a bank for accepting payments from his customers through the bank’s debit or credit cards.
    D. The incentive is given by the Government, to merchants for promoting digital payments by their customers through Point of Sale (PoS) machines and debit cards.
    Answer: C


Q11. While presenting the Union Budget 2019-20, Finance Minister Nirmala Sitharama has proposed to consider issuing Aadhaar to NRIs with Indian passports after their arrival in India without the mandatory wait of ___

    A. 120 days
    B. 90 days
    C. 180 days
    D. 150 days
    Answer: C


Q12. Which of the following ministries has launched the Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana?

    A. Ministry of Social Justice
    B. Ministry of Finance
    C. Ministry of Health and Family welfare
    D. Ministry of Women and Child Development

    Answer: B


Q13. Which of the following are the criteria for setting up a ‘payment bank’?

    a) Maintenance of CRR
    b) Maintenance of a minimum 21% of its “demand deposit balances” in SLR
    c) Maintenance of a minimum paid-up equity capital of Rs. 100 crore
    A. a and c
    B. b and c
    C. a and b
    D. all of the above
    Answer: A


Q14. Which of the following Index is calculated and published by Central Statistics Ofce (CSO)?

    A. Consumer Price Index (CPI) Combined
    B. Wholesale Price Index (WPI)
    C. Index of Industrial Production (IIP)
    D. A and B
    Answer: D


Q15. Which of the following is not a part of revenue receipts of the government?

    A. Revenue collected from disinvestment of PSUs.
    B. Income earned from interest on loans given by the government.
    C. Fees and fines collected by the government like license fee, passport fee, etc
    D. Profit from PSUs.

    Answer: A


Q16. People normally go to a bank for a withdrawal or/and depositing their money. In addition to that banks provide many other services these days. Which of the following is/are such new services?

    A. Sale of insurance policies
    B. Loans for higher studies for children.
    C. Acceptance of bills for telephone/Electric supply services on behalf of such an organisation.
    A. Only A
    B. Only B
    C. Only C
    D. Both A and B
    Answer: D


Q17. Which of the following rates/ratios is not covered under the RBI monetary and credit policy?

    A. Bank Rate
    B. Exchange rate of foreign currencies
    C. Repo rate
    D. Reverse repo rate
    Answer: B


Q18. Which of the following is NOT a measure of Risk Management in Banks?

    A. CRR
    B. RTGS
    C. SLR
    D. Deposit Insurance
    Answer: B


Q19. Which of the following is ‘material alteration’ of a negotiable instrument?

    A. Converting an order cheque to bearer cheque
    B. Converting a bearer cheque to order cheque
    C. The crossing of an uncrossed cheque
    D. Writing an amount on a blank cheque
    Answer: A


Q20. What is the maximum permissible limit for investment in PPF account in a financial year?

    A. Rs. 1 lakh
    B. Rs. 70,000
    C. Rs. 50,000
    D. Rs. 1.5 lakh
    Answer: D


Q21. In India, Mutual Funds are regulated by-?

    A. Securities and Exchange Board of India
    B. Reserve Bank of India
    C. State Bank of India
    D. Small Industrial Development Bank of India
    Answer: A


Q22. KYC Compliance is done to-

    A. Identify a person
    B. To know the address of a person
    C. To ensure the genuineness the person’s identity as mentioned in the application and to verify the correctness of address
    D. Concern state government
    Answer: C


Q23. What is the full form of MICR?

    A. Magnetic Ink Character Recognition
    B. Maximum Individual Cancer Risk
    C. Michigan Incident Crime Reporting
    D. Magnetic Ink Check Reader
    Answer: A


Q24. Open Money Market is a place for selling and buying of a financial instrument by _______.

    A. All financial institutions
    B. Only by Commercial Banks
    C. Only by Common Banks
    D. Indian Government
    Answer: A


Q25. Which of the following is the first commercial bank to launch mutual fund?

    A. State Bank of India
    B. Canara Bank
    C. Punjab National Bank
    D. Bank of India
    Answer: A


Q26. Who can invest in a commercial paper?

    A. Individuals
    B. Banking Companies
    C. Corporate bodies registered or incorporated in India and unincorporated bodies, Non- Resident Indians (NRIs) and Foreign Institutional Investors (FIIs)
    D. All of the above
    Answer: D


Q27. The committee on Banking Regulations and Supervisory Practices which released the agreed framework on international convergence of capital measures and capital standards in July 1988 is popularly known as _______.

    A. Vaz Committee
    B. Cooks Committee
    C. Basel Committee
    D. Rao Committee
    Answer: C


Q28. In present, Reverse Repo rate is the rate at which RBI Pays interest to Commercial Banks and it is linked to Repo Rate and the rate is-?

    A. 1% above Repo Rate
    B. 0.25% below Repo Rate
    C. Same as Repo Rate
    D. 1% below Repo Rate
    Answer: B


Q29. Which is the first Indian Private Sector Bank set up a branch in China?

    A. ICICI Bank
    B. Syndicate Bank
    C. Axis Bank
    D. HDFC Bank
    Answer: C


Q30. Which of the following rates is not decided by the RBI?

    A. Bank Rate
    B. Repo Rate
    C. Reverse Repo Rate
    D. Prime Lending Rate
    Answer: D

Q1. Which of the following is the capital of Ethiopia?

    A. Yerevan
    B. Minsk
    C. Phnom Penh
    D. Addis Ababa
    Answer: D


Q2. What is the currency of Armenia?

    A. Riel
    B. Riyal
    C. Krona
    D. Dram
    Answer: D


Q3. Which of the following is the Capital of Azerbaijan?

    A. Tbilisi
    B. Astana
    C. Baku
    D. Bishket
    Answer: C


Q4. The World Zoonoses Day is observed every year on ____.

    A. July 4th
    B. July 5th
    C. July 6th
    D. July 7th
    Answer: C


Q5. ‘Ugadi’ is celebrated as the new year in which of the followings states?

    A. Bihar
    B. Orissa
    C. Andhra Pradesh
    D. Kerala
    Answer: C


Q6. The Folk dance ‘Fugdi’ is related to which state?

    A. Manipur
    B. Mizoram
    C. Goa
    D. Kerala
    Answer: C


Q7. The Namami Barak Festival is being organised in which of the following State?

    A. Tripura
    B. Nagaland
    C. Arunachal Pradesh
    D. Assam
    Answer: D


Q8. Pana Sankranti has been celebrated in which of the following Indian State?

    A. Odisha
    B. Haryana
    C. Telangana
    D. Bihar
    Answer: A


Q9. Tera Tali, is the folk dance of which of the following Indian State?

    A. Rajasthan
    B. Maharashtra
    C. Odisha
    D. Madhya Pradesh
    Answer: A


Q10. Which among the following is the largest coastal lagoon in India?

    A. Pangong Tso
    B. Tso Lhamo Lake
    C. Chilika Lake
    D. Parashar Lake
    Answer: C


Q11. Which among the following lakes is known as the ‘Jewel in the Crown of Kashmir’?

    A. Wular Lake
    B. Dal Lake
    C. Tso Moriri Lake
    D. Pangong Lake
    Answer: B


Q12. India’s second-largest artificial lake, Dhebar Lake, was created on which river?

    A. Ganga river
    B. Sutlej river
    C. Gomati river
    D. Kaveri river
    Answer: C


Q13. A deep depression in the Bay of Bengal has intensied into a cyclonic storm named______.

    A. Phailin
    B. Ockhi
    C. Hudhud
    D. Vardah

    Answer: C


Q14. Indira Sagar dam is located in which Indian State/City?

    A. Chhattisgarh
    B. Gujarat
    C. Maharashtra
    D. Madhya Pradesh
    Answer: D


Q15. Pilibhit wildlife sanctuary is located in which Indian State?

    A. Uttar Pradesh
    B. Madhya Pradesh
    C. Gujarat
    D. Chhattisgarh
    Answer: A


Q16. Brabourne Stadium is situated in ________.

    A. Indore
    B. Vijayawada
    C. Visakhapatnam
    D. Mumbai
    Answer: D


Q17. The Moti Bagh Stadium is located in which of the following states?

    A. Gujarat
    B. Madhya Pradesh
    C. Telangana
    D. Rajasthan
    Answer: A


Q18. In which of the following states is the Dibru-Saikhowa National Park situated?

    A. Assam
    B. Madhya Pradesh
    C. Mizoram
    D. Nagaland
    Answer: A


Q19. In which of the following states of India is the Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport is situated?

    A. Tripura
    B. Meghalaya
    C. Manipur
    D. Assam
    Answer: D


Q20. Which of the following state has Dabolim airport?

    A. Goa
    B. Tripura
    C. Meghalaya
    D. Manipur
    Answer: A


Q21. In India, the bank NABARD does not provide refinance to which of them?

    A. Scheduled Commercial Banks
    B. Regional Rural Banks
    C. Export-Import Banks
    D. State Land Development Banks
    Answer: C


Q22. Which of the following is called a ‘banker’s cheque’?

    A. Demand draft
    B. Debit card
    C. Pay order
    D. Fixed deposit
    Answer: A


Q23. The Imperial Bank of India has been formed after amalgamation of _________________ Presidency Banks

    A. Four
    B. Five
    C. Two
    D. Three
    Answer: D


Q24. Where is the headquarters of Paytm Payments Bank Limited?

    A. Noida
    B. New Delhi
    C. Mumbai
    D. Lucknow
    Answer: A


Q25. The Largest and Oldest Bank, still in existence is:

    A. Punjab National Bank
    B. Reserve Bank of India
    C. State Bank of India
    D. All of these
    Answer: C


Q26. Which among the following banks form the “Imperial bank of India”?

    A. Bank of Bombay
    B. Bank of Madras
    C. Bank of Bengal
    D. All of the Above
    Answer: D


Q27. What is the full form of EFT?

    A. Electronic Fund Transfer
    B. Energy Fund Transfer
    C. Electric Free Technology
    D. Electronic Fund Technology
    Answer: A


Q28. Book “The Problem of the Rupee – Its origin and its solution” is written by _______.

    A. Dr Rajendra Prasad
    B. Dr B R Ambedkar
    C. Hilton Young
    D. Manmohan Singh
    Answer: B


Q29. Bhogaraju Pattabhi Sitaramayya founded Andhra Bank in ______.

    A. 1920
    B. 1923
    C. 1960
    D. 1940
    Answer: B


Q30. In 1908, Maharaja Sayajirao Gaekwad III, set up the _________.

    A. Bank of America
    B. Bank of India
    C. Bank of Baroda
    D. Indian Bank
    Answer: C

Q1. Which of the following bank has opened an MSME Centralised Processing Centre (CPC) that will give a give a boost to the bank’s MSME portfolio and will lead to speedy disposal of micro, small and medium enterprises’ loans?

    A. State Bank of India
    B. Bank of Baroda
    C. Punjab National Bank
    D. Indian Bank
    Answer: D


Q2. LCR is an important part of the Basel Accords. In ‘LCR’ what does ‘C’ stands for?

    A. Cash
    B. Capital
    C. Currency
    D. Coverage
    Answer: D


Q3. Which of the following Public Sector Bank has recently set up a centralized hub ‘Centralized MSME and Retail Group’?

    A. Punjab National Bank
    B. State Bank of India
    C. HDFC Bank
    D. Punjab and Sind Bank
    Answer: D


Q4. According to the World Steel Association Report which country is the largest producer of crude steel?

    A. India
    B. China
    C. Japan
    D. US
    Answer: B


Q5. In banking CTS stands forQuestion 6

    A. Click Through Server
    B. Cooperative Threat Server
    C. Cheque Truncation System
    D. Current Transfer System
    Answer: C


Q6. Which of the following banks has launched the Artificial Intelligence (AI) interactive assistant chatbot named “ABHi”?

    A. Andhra Bank
    B. Allahabad Bank
    C. Union Bank of India
    D. ICICI Bank
    Answer: A


Q7. As per the Union Budget 2019-20, FDI knows has registered the growth rate of ___ over the previous year.

    A. 2%
    B. 4%
    C. 6%
    D. 8%
    Answer: C


Q8. Which of the following best suits with LORO Accounts?

    A. “Our account with you”
    B. “Your account with us”
    C. “Their account with them”
    D. “Our account with us”

    Answer: C


Q9. Which of the following statement is incorrect with respect to Payment Banks in India?

    A. The objective of setting up of payment bank is to boost financial inclusion.
    B. Payment Bank can hold maximum deposit of Rs. 100,000 per individual customer.
    C. Payment Bank issues ATM/ Debit card but cannot issue credit cards.
    D. Payment Bank can undertake lending activities.
    Answer: D


Q10. The ‘IDRBT’ is established by the Reserve Bank of India (RBI) in 1996. It is a unique institution exclusively focused on

    A. Rural Development
    B. Banking Technology
    C. Micro & Medium sector
    D. Science & Défense Technology
    Answer: B


Q11. The Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) was set up by the Government in 1995-96 for financing ongoing rural Infrastructure projects. The RIDF is maintained by the

    A. RBI
    B. NABARD
    C. SIDBI
    D. NPCI
    Answer: B


Q12. What is the meaning of “Credit Creation”?

    A. Power of Commercial Banks to expand deposits through loans, advances, and investments.
    B. Power of RBI to print more currency.
    C. The greater emphasis of Government on increasing purchasing power of the public.
    D. Effort by Government to connect people to formal banking services
    Answer: A


Q13. Which of the following banks is India’s first Small Finance Bank (SFB)?

    A. Ujjivan Financial Services Pvt. Ltd
    B. Capital Local Area Bank Ltd
    C. Au Financiers Ltd
    D. Janalakshmi Financial Services Pvt. Ltd
    Answer: B


Q14. In the Capital Market, the term arbitrage is used with reference to ____.

    A. Purchase of securities to cover the sale
    B. Sale of securities to reduce the loss on purchase
    C. Simultaneous purchase and sale of securities to make profits from price
    D. Variation in different markets
    Answer: C


Q15. What do you understand by term ‘Mortgage’?

    A. Sale of moveable security in the event of default by the borrower
    B. Registration of charge with the Register of Companies
    C. Making the security of immovable property available as a cover for a home loan by the borrower
    D. Registration of charge with the Regional Transport Authority
    Answer: C


Q16. What are the three components of Capital Market?

    A Equity, Debt and Counter Market
    B Equity, Debt and Derivative Market
    C Money Market, Futures Market, Foreign Exchange Market
    D Currency futures, Derivative and Bullion Market
    Answer: B


Q17. DCB Bank launches country’s first Aadhaar enabled ATM in _____.

    A. Mumbai
    B. New Delhi
    C. Bengaluru
    D. Goa
    Answer: C


Q18. A consumer fails to make a payment due on a mortgage loan. This is known as _____.

    A. Credit Risk
    B. Refinancing Risk
    C. Liquidity Risk
    D. Settlement Risk
    Answer: B


Q19. What does the term LTV stand for with respect to Banking & Finance?

    A. Liquidity Term Value
    B. Long Term Validity
    C. Loan to Variable
    D. Loan to Value
    Answer: D


Q20. What is the full form of ‘CRR’ as used in banking sector?

    A. Crucial Reserve Rate
    B. Cash Reserve Ratio
    C. Compulsory Return Rate
    D. Credit and Reserve Ratio
    Answer: B


Q21. In which year, IDBI was established?

    A. 1964
    B. 1987
    C. 1990
    D. 1956
    Answer: A


Q22. HDFC Bank was incorporated in 1994, with its registered office in Mumbai, Maharashtra. Its first corporate office and a full service branch at Sandoz House, Worli were inaugurated by _______.

    A. Indira Gandhi
    B. Manmohan Singh
    C. Arun Jaitely
    D. P Chidambaram
    Answer: B


Q23. IDFC was incorporated on 30 January, 1997 with its registered office in Chennai. In 1998 the company registered with the ____________ as a non-banking financial company.

    A. Companies Act, 1956
    B. Reserve Bank of India
    C. Government of India
    D. Planning Commission
    Answer: B


Q24. Where is the headquarters of City Union Bank is located?

    A. Thiruvananthpuram
    B. Thanjavur
    C. Kochi
    D. Karur
    Answer: B


Q25. Which bank was founded in 1926 by a group of seven businessmen of Karur under the leadership of Shri V.S.N. Ramalinga Chettiar?

    A. Lakshmi Vilas Bank
    B. City Bank
    C. Syndicate Bank
    D. RBL Bank
    Answer: A


Q26. Which of the following bank was founded by Govind Ballabh Pant?

    A. Prathma Bank
    B. Nainital Bank
    C. Karnataka Bank
    D. Aryavart Bank
    Answer: B


Q27. South Indian Bank Limited (SIB) is a major private sector bank headquartered at Thrissur. Thrissur city is located in which state?

    A. Kerala
    B. Karnataka
    C. Tamil Nadu
    D. Odisha
    Answer: A


Q28. Which of the following is not related with bank?

    A. Savings Bank Account
    B. Current Deposit Account
    C. Fixed Deposit Account
    D. None of these
    Answer: D


Q29. Which of the following statements is not correct?

    A. Deposits made in savings bank account services to meet present as well as future needs.
    B. A fixed amount is required to be deposited in a Fixed Deposit Account every month.
    C. The rate of interest on deposits made in a Recurring Deposit Account is relatively higher than on savings bank deposits.
    D. Home Construction Saving Deposit Account is a type of recurring deposit account.
    Answer: B


Q30. Which of the following statement is true about Current Account?

    A. Like a savings bank account, this account also requires a certain minimum amount of deposit while opening the account.
    B. On this deposit, the bank does not pay any interest on the balances.
    C. For the convenience of the accountholders banks also allow withdrawal of amounts in excess of the balance of the deposit.
    D. All are true
    Answer: D

Q1. What is the capital of West African nation Benin?

    A. Porto-Novo
    B. Abuja
    C. Accra
    D. Dakar
    Answer: A


Q2. On which day International Happiness Day is observed?

    A. 20 July
    B. 12 May
    C. 10 August
    D. 20 March
    Answer: D


Q3. What is the name of the annual festival which will be celebrated in Jammu and Kashmir?

    A. Jhiri Mela
    B. Kheer Bhawani Mela
    C. Mela Bahu Fort
    D. Sudh Mahadev Mela
    Answer: B


Q4. The famous Kataragama temple is located at _____.

    A. Sri Lanka
    B. Bangladesh
    C. Maldives
    D. Nepal
    Answer: A


Q5. Balpakram National Park is located in which of the following State?

    A. Arunachal Pradesh
    B. Meghalaya
    C. Madhya Pradesh
    D. Bihar
    Answer: B


Q6. The Chitrangudi Bird Sanctuary is located in which of the following states of India?

    A. Karnataka
    B. Haryana
    C. Gujarat
    D. Tamil Nadu
    Answer: D


Q7. Rajrappa falls are located in which of the following state?

    A. Bihar
    B. Jharkhand
    C. Punjab
    D. Meghalaya
    Answer: B


Q8. Iddukki dam is located in which state?

    A. Kerala
    B. Karnataka
    C. Tamil nadu
    D. Odisha
    Answer: A


Q9. Ujjain city is situated on the bank of which river?

    A. Ganga
    B. Yamuna
    C. Shipra
    D. TaptiAnswer: C


Q10. Name the largest freshwater lake in India?

    A. Kolleru Lake
    B. Wular Lake
    C. Nakhi Lake
    D. Dal Lake
    Answer: B


Q11. Bandhavgarh National Park is located in which of the following states of India?

    A. Bihar
    B. Madhya Pradesh
    C. Odisha
    D. Uttar Pradesh
    Answer: B


Q12. Where is the Kudremukh National Park?

    A. Andhra Pradesh
    B. Karnataka
    C. Odisha
    D. Telangana
    Answer: B


Q13. Gandhi Sagar dam is located in which of the following states?

    A. Chhattisgarh
    B. Madhya Pradesh
    C. Uttar Pradesh
    D. Punjab
    Answer: B


Q14. Papikonda National Park is located in which of the following state?

    A. Kerala
    B. Maharashtra
    C. Karnataka
    D. Tamilnadu
    Answer: D


Q15. The Indian Museum is the largest and oldest museum in India which is located in _____.

    A. Jaipur
    B. Chennai
    C. Mumbai
    D. New DelhiAnswer: D


Q16. Tarapur Atomic Power Station is located in which state of India?

    A. Maharashtra
    B. Bihar
    C. West Bengal
    D. Odisha
    Answer: A


Q17. “Korba” Super Thermal Power Plant is situated in ___.

    A. Gujarat
    B. Madhya Pradesh
    C. Maharashtra
    D. Jharkhand
    Answer: D


Q18. Raja Bhoj Airport is located in which of the following cities?

    A. Indore
    B. Bhopal
    C. Dumna
    D. Gwalior
    Answer: B


Q19. “La Paz” is capital of which country?

    A. Bolivia
    B. Namibia
    C. Paraguay
    D. Uruguay
    Answer: A


Q20. What is the currency of Croatia?

    A. Dinar
    B. Kuna
    C. Lira
    D. Leu
    Answer: B


Q21. Which of the following is the capital of Burundi?

    A. Yerevan
    B. Bujumbura
    C. Phnom Penh
    D. Addis Ababa
    Answer: B


Q22. When is Aaykar Diwas celebrated?

    A. 22 July
    B. 24 July
    C. 20 July
    D. 18 July
    Answer: B


Q23. Every year Statistics Day is celebrated on which date?

    A. June 10
    B. June 29
    C. July 20
    D. May 26
    Answer: B


Q24. Which of the following states is a member of the ‘Seven sisters’ ?

    A. West Bengal
    B. Tripura
    C. Orissa
    D. Bihar
    Answer: B


Q25. Which among the following temples believed to be the first among the twelve jyotirlinga shrines of Shiva?

    A. Mallikarjuna Swami
    B. Mahakaleshwar
    C. Omkareshwar
    D. Somnath
    Answer: D

Q1. Which of the following rate is not associated with banking?

    A. Bank Rate
    B. Interest Rate
    C. Health Rate
    D. Repo Rate
    Answer: C


Q2. Which of the following bank is related with housing finance?

    A. DICGC
    B. ICICI
    C. NHB
    D. YES Bank
    Answer: C


Q3. In which year, Bandhan Bank was established?

    A. 2015
    B. 1999
    C. 2000
    D. 2018
    Answer: A


Q4. Where is the headquarters of South Indian Bank is located?

    A. Thrissur
    B. Mumbai
    C. Lucknow
    D. Noida
    Answer: A


Q5. According to which act, National Housing Bank was established?

    A. National Housing Bank Act, 1988
    B. National Housing Bank Act, 1987
    C. National Housing Bank Act, 1998
    D. National Housing Bank Act, 1976
    Answer: B


Q6. In which year, Export Import Bank of India was established?

    A. 1980
    B. 1981
    C. 1982
    D. 1983
    Answer: C


Q7. Where is the headquarters of Yes Bank located?

    A. New Delhi
    B. Mumbai
    C. Kolkata
    D. Chennai
    Answer: B


Q8. Rakesh Sharma is associated with which of the following bank?

    A. SBI
    B. RBI
    C. IDBI
    D. NABARD
    Answer: C


Q9. Which Bank is India’s largest private sector lender by assets?

    A. SBI
    B. HDFC
    C. ICICI
    D. IDBI
    Answer: B


Q10. Which of the following bank was merged with Times Bank in February 2000?

    A. SBI
    B. HDFC
    C. ICICI
    D. IDBI
    Answer: B


Q11. Which of the following is a reserve ratio of Reserve Bank of India?

    A. Bank Rate
    B. CRR
    C. Repo Rate
    D. Reverse Repo Rate
    Answer: B


Q12. In which of the following city, the headquarters of Indian Bank is located?

    A. Chennai
    B. New Delhi
    C. Ahmedabad
    D. Mumbai
    Answer: A


Q13. Which of the following pair is wrong regarding banks and their headquarters?

    A. Bank of Maharashtra – Mumbai
    B. Canara Bank – Bangalore
    C. Central Bank of India – Mumbai
    D. Corporation Bank – Mangalore
    Answer: A


Q14. IndusInd Bank Limited is a Mumbai based Indian new generation bank, established in _____.

    A. 1992
    B. 1993
    C. 1994
    D. 1995
    Answer: C


Q15. Chandra Shekhar Ghosh is the founder of which of the following bank?

    A. Yes Bank
    B. HDFC Bank
    C. Bandhan Bank
    D. IndusInd Bank
    Answer: C


Q16. In which year, the Reserve Bank of India granted the universal banking licence to Bandhan Bank?

    A. 2001
    B. 2010
    C. 2015
    D. 2016
    Answer: C


Q17. Which of the following bank was founded in December 1993, as UTI Bank?

    A. Yes Bank
    B. HDFC Bank
    C. Bandhan Bank
    D. Axis Bank
    Answer: D


Q18. Which of the following is not a type of cheque?

    A. Blank Cheque
    B. Counter cheque
    C. Stale Cheque
    D. Close Cheque
    Answer: D


Q19. All of the following were subsidiaries of the State Bank of India, except:

    A. State Bank of Bikaner and Jaipur
    B. State Bank of Agra
    C. State Bank of Hyderabad
    D. State Bank of Patiala
    Answer: B


Q20. Export–Import Bank was set-up in :

    A. 1980
    B. 1982
    C. 1985
    D. 1986
    Answer: B


Q21. Which of the following is the wrong pair of banks and their headquarters?

    A. IDBI Bank – Mumbai
    B. Indian Bank – Chennai
    C. Indian Overseas Bank – Mumbai
    D. ICICI Bank – Mumbai
    Answer: C


Q22. Which of the following is the wrong pair of banks and their headquarters?

    A. Allahabad Bank – Kolkata
    B. Andhra Bank – Hyderabad
    C. Bank Of Baroda – Mumbai
    D. Bank Of India – Mumbai
    Answer: C


Q23. “Prosperity For All” is the tagline of which of the following bank?

    A. Dena Bank
    B. ICICI Bank
    C. Corporation Bank
    D. Bank of India
    Answer: C


Q24. Basel is situated in which of the following country?

    A. Japan
    B. America
    C. Switzerland
    D. Russia
    Answer: C


Q25. The World Bank was created at the 1944 Bretton Woods Conference along with the ______.
A. Reserve Bank of India
B. International Bank of Settlement
C. International Monetary Fund
D. American Bank
Answer: C

Q1. Where is the Headquarters of SAARC located?

    A. New York
    B. Kathmandu
    C. Paris
    D. Vienna
    Answer: B


Q2. In which year, a new sub-regional grouping was formed in Bangkok under the name BIST-EC (Bangladesh, India, Sri Lanka, and Thailand Economic Cooperation)?

    A. 1990
    B. 1995
    C. 1997
    D. 2000
    Answer: C


Q3. BRICS is an association of five major emerging national economies. In BRICS, S stands for _______.

    A. Switzerland
    B. Spain
    C. South Africa
    D. South America
    Answer: C


Q4. UNESCO implements its activities through the five programme areas. Which of the following activity is not the part of UNESCO’s activities?

    A. Education
    B. Culture
    C. Natural Science
    D. Robotics
    Answer: D


Q5. In which of the following country, the headquarters of NATO is situated?

    A. Netherland
    B. Belgium
    C. Switzerland
    D. Saudi Arabia
    Answer: B


Q6. Henrietta H. Fore is associated with which of the following organization?

    A. UNESCO
    B. OPEC
    C. UNICEF
    D. IMF
    Answer: C


Q7. Takehiko Nakao is the president of which of the following bank/organization?

    A. Asian Development Bank
    B. New Development Bank
    C. World Bank
    D. Shanghai Cooperation Organization
    Answer: A


Q8. “Committee on Comprehensive Financial Services for Small Businesses and Low Income Households” was formed by the RBI for establishment of payment banks. Who was the head of this committee?

    A. Nachiket Mor
    B. D Subbarao
    C. C Rangarajan
    D. Raghuram Rajan
    Answer: A


Q9. What is the minimum paid-up equity capital for small finance banks?

    A. 100 crore
    B. 200 crore
    C. 50 crore
    D. 150 crore
    Answer: A


Q10. India Post Payments Bank (IPPB) is a ________ government owned payments bank operating under the Department of Posts, Ministry of Communications.

    A. 80%
    B. 50%
    C. 51%
    D. 100%
    Answer: D


Q11. Where is the headquarters of DCB Bank located?

    A. Mumbai
    B. New Delhi
    C. Kolkata
    D. Chennai
    Answer: A


Q12. In which year, Nainital Bank was established?

    A. 1990
    B. 1992
    C. 1994
    D. 1996
    Answer: B


Q13. Which of the following bank was established in 1916 by M. A. Venkatarama Chettiar and Athi Krishna Chettiar?

    A. Kotak Mahindra Bank
    B. Lakshmi Vilas Bank
    C. Karur Vyasya Bank
    D. Dhanlaxmi Bank
    Answer: D


Q14. Which of the following bank celebrated its platinum jubilee in the year 2013?

    A. Jammu & Kashmir Bank
    B. Lakshmi Vilas Bank
    C. Karur Vyasya Bank
    D. Dhanlaxmi Bank
    Answer: A


Q15. What is the abbreviation of A in NASSCOM?

    A. Assets
    B. Association
    C. Agriculture
    D. Administration
    Answer: B


Q16. David Malpass is related with which of the following bank/organisation?

    A. World Bank
    B. International Monetary Fund
    C. Asian Development Fund
    D. New Development Bank
    Answer: A


Q17. Multilateral Investment Guarantee Agency is related with which of the following bank/organization?

    A. World Bank
    B. International Monetary Fund
    C. Asian Development Fund
    D. New Development Bank
    Answer: A


Q18. Keshav R. Murugesh is related with which of the following organization?

    A. NASSCOM
    B. NDB
    C. YES Bank
    D. ICICI Bank
    Answer: A


Q19. ______ is the difference between the value of a country’s imports and exports for a given period.

    A. Capital Market
    B. Balance of Trade
    C. Balance of Payments
    D. Money Market
    Answer: B


Q20. Dhanlaxmi Bank Ltd is an old private sector bank headquartered in Thrissur City, _______.

    A. Kerala
    B. Tamil Nadu
    C. Odisha
    D. Andhra Pradesh
    Answer: A


Q21. Where is the headquarters of International Monetary Fund?

    A. Washington DC
    B. Perth
    C. The Hague
    D. Brettonwoods
    Answer: A


Q22. The Bank for International Settlements (BIS) is an international financial institution. It is based in ______

    A. Basel, Switzerland
    B. Geneva, Switzerland
    C. Zurich, Switzerland
    D. Bern, Switzerland
    Answer: A


Q23. Which of the following bank is headquartered in Lucknow?

    A. NABARD
    B. SIDBI
    C. ICICI
    D. HDFC
    Answer: B


Q24. When was SIDBI established?

    A. 1990
    B. 1998
    C. 1980
    D. 1988
    Answer: A


Q25. Harsh Kumar Bhanwala is the chairperson of _______

    A. RRB
    B. RBI
    C. NABARD
    D. SIDBI
    Answer: C

Q1. Which of the following countries will host Conference Of Parties (COP 14) of the United Nations Convention to be held in September, 2019?

    A. Australia
    B. Indonesia
    C. Malaysia
    D. India
    Answer: D


Q2. In the recently launched Global Innovation Index (GII) India is at 52nd position, an improvement from last year 57th rank. What is the theme of the 12th edition of GII-2019?

    A. “Creating Healthy Lives – The Future of Medical Innovation”
    B. “Creating Innovative Lives – The Future of Medical Innovation”
    C. “Think Healthy Lives and think Medical Innovation”
    D. “Medical Innovation is the gist of healthy life”

    Answer: A


Q3. Recently, Edgar Chagwa Lungu visited New Delhi and Prime Minister Narendra Modi held delegation-level talks with him, he is the President of which of the following country?

    A. Zambia
    B. Jamaica
    C. Zimbabwe
    D. Kenya
    Answer: A


Q4. Recently, which of the following state’s transport department has launched a tracking system for state transport corporation buses which will allow people to have real-time information about their commute?

    A. Uttarakhand
    B. Utter Pradesh
    C. Maharashtra
    D. Rajasthan
    Answer: C


Q5. BCCI Ombudsman has reduced the lifetime ban of which among the following cricketer to seven years?

    A. Mohd. Azharuddin
    B. S Sreesanth
    C. Ajay Jadeja
    D. Ajit Chandila
    Answer: B


Q6. Railway Board has asked all its zonal offices to enforce a strict plastic ban at all stations from which dates?

    A. 1st August, 2019
    B. 15th August, 2019
    C. 5th September, 2019
    D. 2nd October, 2019
    Answer: D


Q7. Digital Payment Company, Paytm has elevated its CFO and senior vice-president Madhur Deora as president, who is the current ECO of Paytm?

    A. Vijay Shekhar Sharma
    B. Saurabh Jain
    C. Renu Satti
    D. Bipin Preet
    Answer: A


Q8. Three-time Oscar winner & triple BAFTA winner legendary Hollywood personality Richard Williams passed away. He was a

    A. Animation Director
    B. Film Actor
    C. Music Composer
    D. Film Director
    Answer: A


Q9. To boost the chemical industry India’s rst Central Institute of Chemical Engineering & Technology (CICET) will be set up in which state?

    A. Maharashtra
    B. Karnataka
    C. Gujarat
    D. Delhi
    Answer: C


Q10. As per a recent order issued by Union Home Ministry, all Central Armed Police Forces (CAPFs) personnel will now retire at a uniform age of 60 years, what was retirement age earlier?

    A. 50 years
    B. 52 years
    C. 55 years
    D. 56 years
    Answer: D


Q11. India have retained the International Cricket Council (ICC) Test Championship Mace as they secured the number one spot on the ICC Test Team Rankings, which of the following team has secured second place?

    A. New Zealand
    B. Australia
    C. England
    D. South Africa
    Answer: A


Q12. President Ramnath Kovind has inaugurated the Bunker Museum in _______.

    A. Maharashtra Raj Bhavan
    B. Bihar Raj Bhavan
    C. Odisha Raj Bhavan
    D. West Bengal Raj Bhawan
    Answer: A


Q13. Which of the following cities will host the 5 meetings of India-Nepal Joint Commission?

    A. New Delhi
    B. Kathmandu
    C. Mumbai
    D. Chennai
    Answer: B


Q14. Noted social worker Damodar Ganesh Bapat passed away recently. He dedicated his life to the treatment and service of _____.

    A. Malaria patients
    B. Encephalitis patients
    C. Blackwater fever patients
    D. Leprosy patients

    Answer: D


Q15. Who has been appointed as head coach of Indian men’s cricket team?

    A. Sourabh Ganguly
    B. Sunil Gavaskar
    C. Rahul Dravid
    D. Ravi Shastri
    Answer: C


Q16. Where was World Junior Track Cycling Championships held?

    A Paris
    B Frankfurt
    C Brussel
    D England
    Answer: B


Q17. Which district of Tamil Nadu will be divided into three districts?

    A. Coimbatore
    B. Vellore
    C. Salem
    D. Tiruchirapalli
    Answer: B


Q18. Which state launched the flagship program ‘Village Volunteers System’ aimed at providing government services at doorsteps of people?

    A. Tamil Nadu
    B. Kerala
    C. Andhra Pradesh
    D. Karnataka
    Answer: C


Q19. Who has been honored with Dr. A.P.J. Abdul Kalam Award in August 2019?

    A. A S Kiran Kumar
    B. Dr. K. Radhakrishnan
    C. Shri G.Madhavan Nair
    D. Kailasavadivoo Sivan
    Answer: D


Q20. India has contributed _________to the United Nations Special Purpose Trust Fund for the Resident Coordinator System.

    A. one million US Dollars
    B. two million US Dollars
    C. three million US Dollars
    D. four million US Dollars
    Answer: A


Q21. As per the recent announcement made by Commonwealth Games Federation which of the following game is/are included in the incoming Birmingham Commonwealth Game to be held in 2022, for the first time?

    A. Women’s Twenty20 cricket,
    B. Beach volleyball
    C. Para-table tennis
    D. 50 overs cricket
    Answer: D


Q22. ICMR in collaboration with the World Health Organization and Ministry of Health and Family Welfare has decided to expand its India Hypertension Control Initiative (IHCI) across the country. What is the full form of the ICMR?

    A. Indian Center for Medical Research
    B. Indian Council of Medical Research
    C. International Council of Medical Research
    D. Indigenous Council of Medical Research
    Answer: D


Q23. Recently Asian Development Bank has signed a USD 500-million loan agreement with which of the following Countries?

    A. India
    B. Sri Lanka
    C. Bangladesh
    D. Nepal
    Answer: B


Q24. Which of the following countries has unveiled ‘improved’ radar air defense system, called Falaq?

    A. Afghanistan
    B. Pakistan
    C. Iran
    D. Iraq
    Answer: D


Q25. Registration opens for the for ‘PM Kisan Maan Dhan Yojana’ in which a monthly pension of Rs. 3000 will be provided to registered farmers on attaining the age of 60 years, which of the following institutions will its Pension Fund Manager and responsible for Pension payout?

    A. Life Insurance Corporation of India (LIC)
    B. Employee Provident Fund Organization (EPFO)
    C. New India Assurance Company Limited (NIACL)
    D. Oriental India Insurance Company Limited (OICL)
    Answer: B

Q1. Which insurance company has announced to dedicate the 6th day of every month as Protection Day?

    A. Life Insurance Corporation (LIC)
    B. Birla Sun Life Insurance
    C. HDFC Life Insurance
    D. Aegon Life Insurance Company
    Answer: D


Q2. The difference between GDP and NDP equals:

    A. Transfer payments
    B. Indirect Taxes
    C. Depreciation cost
    D. Taxes
    Answer: C


Q3. What does ‘N’ stands in ‘NSFR’ guidelines issued by RBI?

    A. National
    B. Nominal
    C. Non
    D. Net
    Answer: D


Q4. On the recommendations of Y.M. Deosthalee committee, the Reserve Bank of India will set up a PCR, which will be an extensive database of credit information for India that will be accessible to all stakeholders. In ‘PCR’ what does ‘R’ stands for?

    A. Ratio
    B. Registry
    C. Rating
    D. Reserve
    Answer: B


Q5. When there is high ination in the economy, how will it affect the supply of money in the economy?

    A. No effect on the money supply
    B. Supply of money decreases
    C. Supply of money increases
    D. None of the above
    Answer: C


Q6. Under which of the following sections of the Banking Regulation Act,1949 does RBI issue guidelines on the maintenance
of Statutory Liquidity Ratio (SLR)?

    A. Section 24
    B. Section 42
    C. Section 26
    D. Section 56
    Answer: D


Q7. National Securities Depository Limited(NSDL) deals with:

    A. Bearer Bonds
    B. Electronic shares
    C. Debentures
    D. GDRs
    Answer: B


Q8. In terms of Section 20(1) of the Banking Regulation Act, 1949, a bank cannot grant any loans and advances:

    A. On the security of its own shares
    B. On security of privately held Companies
    C. On security of publicly held Companies
    D. All of the above
    Answer: A


Q9. Choose the components of broad money M3 among the followingQuestion 10

    A. Cash in circulation with the public
    B. Cash in currency chests with RBI and Banks
    C. Credit availed by Central Government from RBI
    D. Currency in circulation, demand and time deposits with banks and post office saving deposits
    Answer: B


Q10. Which of the following Schemes is implemented for the development of the MSME sector?

    A. Bharatmala Pariyojana
    B. Credit Linked Capital Subsidy Scheme
    C. Price Stabilization Fund scheme
    D. Ujjwala plus
    Answer: D


Q11. Which of the following sections of the Negotiable Instruments Act, 1881 is applicable for cases of dishonour of cheque?

    A. Section 12 (A)
    B. Section 121
    C. Section 131 (A)
    D. Section 138
    Answer: B


Q12. Which of the following statements is correct about a ‘Stale Cheque’?

    A. These cheques can only be deposited directly into a bank account and cannot be immediately cashed by a bank or any other credit institution.
    B. A cheque which a bank will not accept and exchange for money or payment because it was written more than a certain number of months ago.
    C. Check that cannot be processed because the writer has insufficient funds.
    D. Cheques which have been written by the maker, and dated at some point in the past.
    Answer: C


Q13. India’s first International Financial Service Centre (IFSC) is located in ____.

    A. Mumbai
    B. Delhi
    C. Gandhinagar
    D. Chennai
    Answer: D


Q14. Which among the following body determines interest rate on savings deposit?

    A. RBI
    B. Department of Economic Affairs
    C. Cabinet committee on economic affair
    D. Bank’s Independent decision
    Answer: B


Q15. Which among the following is not a loan category of MUDRA loans?

    A. Shishu
    B. Varun
    C. Kishor
    D. Tarun
    Answer: C


Q16. What does the Tobin tax refers to?

    A. a levy on local bodies which do not utilize their funds properly
    B. a tax to prevent speculation in shares
    C. a tax to prevent speculation short-term currency speculation
    D. a tax on expenditure on luxury items
    Answer: A


Q17. Which of the following banks has launched DigiSmart credit card?

    A. Standard Chartered Bank
    B. ABN Amro Bank
    C. Deutsche Bank
    D. HSBC Bank
    Answer: D


Q18. The Reserve Bank of India (RBI) has made it mandatory for banks to link all new oating-rate loans for housing, auto and MSMEs (Micro and Small Enterprises) to external benchmark rate. At present, interest rates on loans are linked to a bank’s _______.

    A. Base Rate
    B. Benchmark Prime Lending Rate
    C. Repo Rate
    D. Marginal Cost of Lending Rate
    Answer: D


Q19. As per the latest data released by the RBI in June 2019, India’s Forex Reserve has reached the highest ever valuation of how much amount?

    A. $475.45 Billion
    B. $330.57 Billion
    C. $360.46 Billion
    D. $430.57 Billion
    Answer: B


Q20. Prime Minister Narendra Modi recently launched RuPay card in which of the following Arabian country to initiate the Indian indigenous system of electronic payment?

    A. Saudi Arabia
    B. Yamen
    C. UAE
    D. Qatar
    Answer: C


Q21. Which of the following institutions launched an Identity Check Express solution to secure the online transaction?

    A. VISA
    B. Mastercard
    C. RBI
    D. NPCI
    Answer: C


Q22. As per Reserve Bank of India’s Bi-Monthly Monetary Policy the Reverse Repo Rate is reduced to ______ percent.

    A. 5.00
    B. 5.25
    C. 5.15
    D. 4.75
    Answer: B


Q23. Which of the following organization has introduced a web-based application system for contribution from the Fund of Funds for Startups (FFS)?

    A. IDBI
    B. SIDBI
    C. RBI
    D. SEBI
    Answer: C


Q24. What is the name of crypto currency recently launched by Facebook?

    A. Dash
    B. Ripple
    C. Libra
    D. Monero
    Answer: B


Q25. According to the Union Budget 2019-20, by ____ every single rural family except those who are unwilling to take the connection, will have an electricity and a clean cooking facility.

    A. 2024
    B. 2022
    C. 2023
    D. 2021
    Answer: B

Q1. What is the currency of Thailand?

    A. Baht
    B. Euro
    C. Rial
    D. Pound
    Answer: A


Q2. Manas Wildlife Sanctuary is located in which state of India?

    A. Nagaland
    B. Tripura
    C. Arunachal Pradesh
    D. Assam
    Answer: D


Q3. Where is Tuticorin Port situated?

    A. Andhra Pradesh
    B. Maharashtra
    C. West Bengal
    D. Tamil Nadu
    Answer: D


Q4. “Ukai” dam is in which state?

    A. Maharashtra
    B. Gujarat
    C. Uttar Pradesh
    D. Bihar
    Answer: B


Q5. Iddukki dam is located in which state?

    A. Kerala
    B. Karnataka
    C. Tamil nadu
    D. Odisha
    Answer: A


Q6. Salim Ali National Park is located in which state?

    A. Jammu and Kashmir
    B. Goa
    C. Andaman and Nicobar
    D. Gujarat

    Answer: A


Q7. World Ozone Day observed every year on which date?

    A. 10th Aug
    B. 16th Oct
    C. 16th Sept
    D. 10th Dec
    Answer: C


Q8. The Brahmaputra River is also known as ______ in Tibet.

    A. Dihang River
    B. Padma River
    C. Yarlung Zangbo Jiangin River
    D. Yarlung Tsangpo River
    Answer: D


Q9. ‘Ankara’ is the capital of __________ .

    A. Turkey
    B. Vietnam
    C. Uzbekistan
    D. Syria
    Answer: A


Q10. European Union headquarter located in which city?

    A. Berlin
    B. Brussels
    C. Vienna
    D. Paris
    Answer: B


Q11. Mundra Thermal Power project is located in which state of India?

    A. Jammu and Kashmir
    B. Gujarat
    C. Haryana
    D. Himachal Pradesh

    Answer: B


Q12. Which of the following awards is given for excellence in the field of cinema?

    A. Kalidas Samman
    B. Dronacharya Award
    C. Arjuna Award
    D. Dada Saheb Phalke Award

    Answer: D


Q13. Which of the following cups/trophies is closely associated with the game of Hockey?

    A. Merdeka Cup
    B. Wimbledon Trophy
    C. Ranji Trophy
    D. Agha Khan Cup
    Answer: D


Q14. Chameli Devi Jain Award is given in which of the following fields?

    A. Cinema
    B. Journalism
    C. Science
    D. Literature
    Answer:B


Q15. Nuakhai festival is celebrated in which of the following states of India?

    A. Assam
    B. Haryana
    C. Punjab
    D. Odisha
    Answer: D


Q16. The Snow Lion dance is performed in _______.

    A. Haryana
    B. Sikkim
    C. Tripura
    D. Nagaland
    Answer: B


Q17. Which of the following Dance is most popular in Jammu and Kashmir?

    A. Garbha
    B. Ghoomar
    C. Ghurehi
    D. Dumhal
    Answer: D


Q18. What is the capital of Brazil?

    A. Quito
    B. Brasilia
    C. Suva
    D. Accra
    Answer: B


Q19. What is the Capital of Fiji?

    A. Kiribati
    B. Suva
    C. Kampala
    D. Havana
    Answer: B


Q20. What is the currency of Lithuania?

    A. Cedi
    B. Euro
    C. Ruble
    D. Yen
    Answer: B


Q21. The Hindi Journalism Day is celebrated on which day in India?

    A. May 30
    B. May 31
    C. June 1
    D. June 4
    Answer: A


Q22. The World Hemophilia Day is observed on which of the following date?

    A. April 10
    B. April 18
    C. April 17
    D. April 12
    Answer: C


Q23. Sipat Thermal Power Plant is located in which state of India?

    A. Punjab
    B. Uttar Pradesh
    C. West Bengal
    D. Chhattisgarh
    Answer: D


Q24. In which of the following states is the Kolleru lake located?

    A. Andhra Pradesh
    B. Chhattisgarh
    C. Assam
    D. Jharkhand
    Answer: A


Q25. The Mukurthi National Park is located in which of the following states of India?

    A. Bihar
    B. Punjab
    C. Odisha
    D. Tamil Nadu

    Answer: D

Q1. Who is Banking Ombudsman?

    A. He is in charge of bank loans for buses
    B. He fixes the rates of interest for loans
    C. He resolves complaints of customers
    D. He issues licenses for new bank branches
    Answer: C


Q2. Which of the following is not classified as a commercial bank?

    A. Public sector bank
    B. Foreign bank
    C. Private sector bank
    D. Regional rural bank
    Answer: D


Q3. Which of the following is not the name of a Banking Institute/org?

    A. HDFC
    B. ICICI
    C. Kotak
    D. SEBI
    Answer: D


Q4. Which of the following organization administered Monetary Policy as an arm of the economic policy?

    A. Government of India
    B. Reserve Bank of India
    C. SEBI
    D. SIDBI
    Answer: B


Q5. Which of the following function is not a primary function of a Commercial Bank?

    A. Granting Loans
    B. Collecting Cheques/Drafts customers
    C. Facilitating import of goods
    D. Issuing Bank Drafts
    Answer: C


Q6. Reserves which can act as a liquidity buffer for commercial banks during crisis times are–

    A. CAR
    B. CRR
    C. CAR and CRR
    D. SLR
    Answer: D


Q7. What is the full form of EMI, related with economics/banking?

    A. Equated Money Index
    B. Easy Money Installment
    C. Equated Monthly Installment
    D. Equal Monthly Installment
    Answer: C


Q8. Many times we read in newspaper about CASA deposits of banks. CASA deposits are-

    A. Demand deposits
    B. Term deposits
    C. Hybrid deposits
    D. Recurring deposits
    Answer: A


Q9. NAV is related with investment field. What is the full form of NAV?

    A. Net Annual Value
    B. Non Asset Value
    C. Net Actual Value
    D. Net Asset Value
    Answer: D


Q10. If Reserve Bank of India reduced the Bank Rate by 1%, what will be its impact on market?

    A. Less liquidity in the market
    B. More liquidity in the market
    C. No change in the liquidity in the market
    D. Mobilization of more deposits by commercial-banks
    Answer: B


Q11. What is the term of chairman of National Bank For Agriculture And Rural Development (NABARD)?

    A. 3 years
    B. 5 years
    C. 4 years
    D. 2 years
    Answer: A


Q12. Where is the headquarters of Bureau of International Settlement (BIS) located?

    A. London, England
    B. Mumbai, India
    C. Basel, Switzerland
    D. New York, USA
    Answer: C


Q13. What is the minimum transaction value under Real Time Gross Settlement (RTGS)?

    A. 10 lakh
    B. 2 lakh
    C. 3 lakh
    D. No minimum transaction value.
    Answer: B


Q14. What is ‘C’ in the CAMEL, which is used in banking sector?

    A. Capital
    B. Cost
    C. Core
    D. Charge
    Answer: A


Q15. What is the full form of RBS?

    A. Risk Based Supervision
    B. Rating By System
    C. Role Based supervision
    D. Rating Bank security
    Answer: A


Q16. Which of the following Act, contains definition of “Customer”?

    A. Negotiable Instruments Act, 1881
    B. Consumer Protection Act, 1986
    C. Banking Regulation Act, 1949
    D. KYC Guidelines
    Answer: D


Q17. Which of the following organization provide Insurance cover for bank deposits in India?

    A. SBI
    B. Government
    C. RBI
    D. DICGC
    Answer: D


Q18. Which of the following is not a Banking Organizations?

    A. HDFC
    B. IDBI
    C. YES
    D. SEBI
    Answer: D


Q19. In which month, Union Budget is always presented?

    A. January
    B. March
    C. April
    D. February
    Answer: D


Q20. How many digits are there in Universal Account Number?

    A. 10
    B. 11
    C. 20
    D. 12
    Answer: D


Q21. On which river is the Tehri Dam constructed ?

    A. Son
    B. Gandak
    C. Chambal
    D. Bhagirathi
    Answer: D


Q22. Which type of account is suitable for those who can save regularly and expect to earn a fair return on the deposits over a period of time ?

    A. Fixed Deposit Accounts
    B. Regular Deposit Account
    C. Recurring Deposit Account
    D. Investment Deposit Accounts
    Answer: C


Q23. Which of the following explanation to ATM categories, does not match –

    A. Network ATM – which is connected to some ATM network
    B. Offsite ATM – which is not connected to data base of the bank
    C. Onsite ATM – the ATM which is within/outside the branch premises
    D. Standalone ATM – the ATM which is not connected to any ATM network
    Answer: B


Q24. Which was the first Development Financial Institution of India ?

    A. Industrial Finance Corporation of India
    B. National Housing Bank
    C. Small Industries Development Bank of India
    D. Export – Import Bank of India
    Answer: A


Q25. The first mutual funds were established in which country?

    A. Asia
    B. Australia
    C. USA
    D. Europe
    Answer: D

Q1. In which year, Marginal Standing Facility (MSF) was introduced?

    A. 2010
    B. 2011
    C. 2012
    D. 2013
    Answer: B


Q2. In which year, Liquidity adjustment facility was introduced?

    A. 2000
    B. 2001
    C. 2003
    D. 2005
    Answer: A


Q3. In which of the following section, Bank rate is defined in the RBI Act of 1934 as the ‘standard rate at which RBI is prepared to buy or rediscount bills of exchange or other commercial papers eligible for purchase?

    A. Section 50
    B. Section 49
    C. Section 34
    D. Section 54
    Answer: B


Q4. In which year, The National Housing Bank (NHB) was established to promote private real estate acquisition?

    A. 1980
    B. 1988
    C. 1990
    D. 1995
    Answer: B


Q5. The Payment and Settlement Systems Act of __________ gives the Reserve Bank oversight authority, including regulation and supervision, for the payment and settlement systems in the country.

    A. 2001
    B. 2005
    C. 2007
    D. 2010
    Answer: C


Q6. Where is the headquarters of the International Finance Corporation (IFC) located?

    A. Washington DC
    B. New York
    C. Geneva
    D. The Hague
    Answer: A


Q7. The IDA is a member of the World Bank Group and is headquartered in _______.

    A. Washington DC
    B. New York
    C. Geneva
    D. The Hague
    Answer:A


Q8. The IBRD is the first of five member institutions that compose the World Bank Group, and is headquartered in __________.

    A. Washington DC
    B. New York
    C. Geneva
    D. The Hague
    Answer: A


Q9. What is the full form of IBRD?

    A. International Bank for Reconstruction and Development
    B. International Bank for Refinance and Development
    C. International Bank for Reconstruction and Design
    D. International Bank for Refinance and Design
    Answer: A


Q10. What is the full form of MIGA?

    A. Multi Investment Guarantee Agency
    B. Multilateral Investment Guarantee Association
    C. Multiface Internal Guarantee Agency
    D. Multilateral Investment Guarantee Agency
    Answer: D


Q11. What is the term of chairman of National Bank For Agriculture And Rural Development (NABARD)?

    A. 3 years
    B. 5 years
    C. 4 years
    D. 2 years
    Answer: A


Q12. Where is the headquarters of Bureau of International Settlement (BIS) located?

    A. London, England
    B. Mumbai, India
    C. Basel, Switzerland
    D. New York, USA
    Answer: C


Q13. What is the minimum transaction value under Real Time Gross Settlement (RTGS)?

    A. 10 lakh
    B. 2 lakh
    C. 3 lakh
    D. No minimum transaction value.
    Answer: B


Q14. What is ‘C’ in the CAMEL, which is used in banking sector?

    A. Capital
    B. Cost
    C. Core
    D. Charge
    Answer: A


Q15. What is the full form of RBS?

    A. Risk Based Supervision
    B. Rating By System
    C. Role Based supervision
    D. Rating Bank security
    Answer: A


Q16. Which of the following Act, contains definition of “Customer”?

    A. Negotiable Instruments Act, 1881
    B. Consumer Protection Act, 1986
    C. Banking Regulation Act, 1949
    D. KYC Guidelines
    Answer: D


Q17. Which of the following organization provide Insurance cover for bank deposits in India?

    A. SBI
    B. Government
    C. RBI
    D. DICGC
    Answer: D


Q18. Which of the following is not a Banking Organizations?

    A. HDFC
    B. IDBI
    C. YES
    D. SEBI
    Answer: D


Q19. In which month, Union Budget is always presented?

    A. January
    B. March
    C. April
    D. February
    Answer: D


Q20. How many digits are there in Universal Account Number?

    A. 10
    B. 11
    C. 20
    D. 12
    Answer: D


Q21. Which of the following is the wrong pair of banks and their headquarters?

    A. IDBI Bank – Mumbai
    B. Indian Bank – Chennai
    C. Indian Overseas Bank – Mumbai
    D. ICICI Bank – Mumbai
    Answer: C


Q22. Which of the following is the wrong pair of banks and their headquarters?

    A. Allahabad Bank – Kolkata
    B. Andhra Bank – Hyderabad
    C. Bank Of Baroda – Mumbai
    D. Bank Of India – Mumbai
    Answer: C


Q23. “Prosperity For All” is the tagline of which of the following bank?

    A. Dena Bank
    B. ICICI Bank
    C. Corporation Bank
    D. Bank of India
    Answer: C


Q24. Basel is situated in which of the following country?

    A. Japan
    B. America
    C. Switzerland
    D. Russia
    Answer: C


Q25. The World Bank was created at the 1944 Bretton Woods Conference along with the ______.

    A. Reserve Bank of India
    B. International Bank of Settlement
    C. International Monetary Fund
    D. American Bank
    Answer: C

Q1. Which country topped in the list of money parked by its citizens with Swiss banks by the end of 2018?

    A. US
    B. India
    C. UK
    D. West Indies
    Answer: C


Q2. According to the recent report released by the IHS Markit, India will overtake the UK to become the world’s fth largest economy in 2019 and projected to surpass Japan to feature at the second position in the Asia-Pacic region by ______.

    A. 2022
    B. 2023
    C. 2024
    D. 2025
    Answer: D


Q3. Recently, the Government of India relaxed the Angel Tax Norms for Start-ups and enhanced the investment limit to ____.

    A. Rs 35 crore
    B. Rs 25 crore
    C. Rs 12 crore
    D. Rs 20 crore
    Answer: B


Q4. India took over the Chairmanship of the Kimberley System Certication Scheme (KPCS) from January 2019, which is also known as Kimberly Process. It is related with which of the following?

    A. Gold
    B. Diamond
    C. Silver
    D. Uranium
    Answer: B


Q5. Under the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016, what is the minimum default required for initiating insolvency resolution procedure in case of individual defaulters and unlimited partnerships?

    A. Rs 1,000
    B. Rs 2,000
    C. Rs 15,000
    D. Rs 10,000
    Answer: A


Q6. Which of the following section of Reserve Bank of India Act, 1934 enacted on 6 March 1934, deals with the functioning of the central bank?

    A. Section 3
    B. Section 7
    C. Section 17
    D. Section 18
    Answer: C


Q7. Payments Banks are established as per the guidelines issued by the Reserve Bank of India. Which of the following are incorrect regarding the payment banks?

    A. These banks can able to operate current accounts and saving accounts.
    B. They can issue ATM or Debit cards, Net Banking and Mobile Banking facilities.
    C. These banks can take maximum ₹1 lakh per customer as deposit
    D. They can provide lending services such as loans and credit cards
    Answer: D


Q8. Elaborate CIRP

    A. Corporation Insolvency resolution Process
    B. Corporate Insolvency resolution Process
    C. Company Insolvency resolution Process
    D. Comprehensive Insolvency resolution Process
    Answer: B


Q9. Narrow Money, a term in monetary aggregates, is denoted by ____.

    A. M2 and M1
    B. M4 and M3
    C. M1 and M3
    D. M0 and M1
    Answer: D


Q10. What do you understand by Cheque Truncation System?

    A. Physical movement of a cheque is stopped between banks and instead of physical movement an electronic image be exchanged for clearance of funds which is faster and safer
    B. The physical movement of a cheque for clearance of funds be made more secure
    C. Issue of cheques to customers be made more secure by introducing more enhanced security features
    D. A new technology to process payments between Banks exclusively
    Answer: A


Q11. ATM that is owned and managed by non-banking entities hoping to cut transaction for banks are known as________

    A. Black Label ATM
    B. White Label ATM
    C. Off-site ATM
    D. Red Label ATM
    Answer: B


Q12. Motor Vehicles (Amendment) Bill 2019 focuses on ___.

    A. using CNG by all vehicles
    B. enforcing stricter penalties for road traffic violations
    C. ensuring safety of women while driving
    D. banning old diesel vehicles
    Answer: B


Q13. The Union Budget 2019-20 has proposed to enhance surcharge on individuals having taxable income from 2 crore to 5 crore by ____.

    A. 2%
    B. 3%
    C. 4%
    D. 5%
    Answer: B


Q14. Who among the following has been appointed as the MD-CEO of LIC Housing Finance?

    A. Anshula Kant
    B. Manoj Kumar Nambiar
    C. Siddhartha Mohanty
    D. Atanu Chakraborty
    Answer: C


Q15. What is the maximum remittance amount permissible under the Liberalized Remittance Scheme?

    A. USD 250,000 per financial year
    B. USD 100,000 per financial year
    C. USD 500,000 per financial year
    D. USD 750,000 per financial year
    Answer: A


Q16. No company shall carry on banking business in India, unless it holds a license issued in that behalf by:

    A. Finance Ministry
    B. Indian Banks’ Association
    C. Reserve Bank of India
    D. Government of India
    Answer: C


Q17. Which of the following can not be a part balance of Trade?

    A. Value of country’s total import
    B. Expenditure made by tourists
    C. value of dividends of assets
    D. Both B and C
    Answer: D


Q18. In Indian constitution, which article refers Union Budget of India as the Annual Financial Statement?

    A. Art 110
    B. Art 111
    C. Art 112
    D. Art 117
    Answer: C


Q19. The objective of the Capital market operations is ______:

    A. To raise funds from the public with the aim to put the investor’s wealth to productive long-term use
    B. To raise the value of a country’s currency
    C. To search for the best price of capital goods
    D. All the above
    Answer: A


Q20. IOSCO is an international standard setter for Security Markets. What is the expanded form of IOSCO?

    A. Indian Organization on Securities Commissions
    B. International Organization of Securities Committee
    C. International Organization of Securities Commissions
    D. Indian Organization of Securities Committee
    Answer: C


Q21. Transition process of Exchange from mutually owned association to a company is called:

    A. Corporatization of Stock Exchange
    B. Recognition of Stock Exchange
    C. Demutualization of Stock Exchange
    D. Liquidation of Stock Exchange
    Answer: C


Q22. Who has been appointed as new Finance Secretary of India?

    A. Atanu Chakraborthy
    B. Krishnamurthy Subramanian
    C. Rajiv Kumar
    D. Girish Chandra Murmu
    Answer: C


Q23. Under Whose Chairmanship, the Reserve Bank of India (RBI) has constituted a ve-member high-level committee to encourage digitization of payments, increase nancial inclusion and improve digital payments?

    A. Nandan Nilekani
    B. Mr. H.R. Khan
    C. Aruna Sharma
    D. Sunil Mehta
    Answer: A


Q24. Which of the following state has got USD 147 million loans from World Bank to improve the management capacity of the urban local bodies (ULBs) in the state?

    A. Bihar
    B. Jharkhand
    C. Madhya Pradesh
    D. Tamil Nadu
    Answer: B


Q25. Which of the following countries hosted the G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors’ meeting?

    A. Fukuoka, Japan
    B. Beijing, China
    C. New Delhi, India
    D. Sydney, Australia
    Answer: A

Q1. The Wancho Dance is a folk dance of which of the following states?

    A. Bihar
    B. kolkata
    C. Chhattisgarh
    D. Arunachal Pradesh
    Answer: D


Q2. Which of the following minister represents Pilbhit, Uttar Pradesh constituency in 17th Lok Sabha?

    A. Ram Shankar Katheria
    B. Uma Bharati
    C. Shyama Charan Gupta
    D. Varun Gandhi
    Answer: D


Q3. What is the capital of Belgium?

    A. Brussels
    B. Cape town
    C. Bridgetown
    D. Roseau
    Answer: A


Q4.What is the currency of Cyprus?

    A. Dinar
    B. Euro
    C. Rial
    D. Peso
    Answer: B


Q5. As per the Census, 2011 the child sex ratio (0-6 years) has shown a decline from 927 females per thousand males in 2001 to ____ females per thousand males in 2011.

    A. 927
    B. 934
    C. 919
    D. 910
    Answer: C


Q6. Wellington Trophy is associated with which sports?

    A. Bridge
    B. Rowing
    C. Chess
    D. Hockey
    Answer: B


Q7. In which of the following states is the Dimapur airport located?

    A. Tripura
    B. Bihar
    C. Assam
    D. Nagaland

    Answer: D


Q8. Lal Bahadur Shastri International Airport is located in which state?

    A. Patna, Bihar
    B. Jaipur, Rajasthan
    C. Varanasi, Uttar Pradesh
    D. Nagpur, Maharashtra
    Answer: C


Q9. Holkar cricket stadium is located in which state?

    A. Madhya Pradesh
    B. Andhra Pradesh
    C. Tamil Nadu
    D. Maharashtra
    Answer: A


Q10. The headquarters of the International Maritime Organization (IMO) is located in ____.

    A. Vienna
    B. London
    C. Tokyo
    D. Oslo
    Answer: B


Q11. On which of the following rivers, Nagarjuna Sagar Dam is built upon?

    A. Kaveri
    B. Mahanadi
    C. Tungbhadra
    D. Krishna
    Answer: D


Q12. Lasith Malinga is a famous player associated with the game of –

    A. Hockey
    B. Badminton
    C. Lawn Tennis
    D. Cricket

    Answer: D


Q13. “Korba” Super Thermal Power Plant is situated in ___.

    A. Gujarat
    B. Madhya Pradesh
    C. Maharashtra
    D. Chhattisgarh
    Answer: D


Q14. The book “The Accidental Prime Minister” has been authored by ___.

    A. Brijesh Mishra
    B. Shyam Saran
    C. Naina Lal Kidwai
    D. Sanjaya Baru
    Answer: D


Q15. Krishna Wildlife Sanctuary is located in which of the following State?

    A. Maharashtra
    B. Madhya Pradesh
    C. Andhra Pradesh
    D. Bihar
    Answer: C


Q16. On which of the following days World Liver Day observed?

    A. 14th March
    B. 16th May
    C. 9th March
    D. 19th April
    Answer: D


Q17. Pulitzer Prize is given in the field of ______.

    A. Journalism
    B. Sports
    C. Medicine
    D. Music
    Answer: A


Q18. On which of the following rivers is the Tehri Dam constructed?

    A. Son
    B. Gandak
    C. Chambal
    D. Bhagirathi
    Answer: D


Q19. The annual festival of worship of 14 Gods, popularly known as Kharchi Puja was celebrated in ___.

    A. Andhra Pradesh
    B. Tamil Nadu
    C. Tripura
    D. Assam
    Answer: C


Q20. European Union headquarter located in which city?

    A. Berlin
    B. Brussels
    C. Vienna
    D. Paris
    Answer: B


Q21. The Sangai Festival is organized in __:

    A. Assam
    B. Manipur
    C. Mizoram
    D. Nagaland
    Answer: B


Q22. The International Day against Nuclear Tests is being observed every year on _____.

    A. 10th March
    B. 15th June
    C. 25th July
    D. 29th August
    Answer: D


Q23. Tarapur Atomic Power Station is located in which state of India?

    A. Maharashtra
    B. Bihar
    C. West Bengal
    D. Odisha
    Answer: A


Q24. In which city is the Sheikh Zayed Stadium, which is a cricket ground, located?

    A. Abu Dhabi, UAE
    B. Dubai, UAE
    C. Karachi, Pakistan
    D. Lahore, Pakistan
    Answer: A


Q25. What is the currency of Spain?

    A. Dollar
    B. Pound
    C. Peseta
    D. Euro
    Answer: D


Q26. Who is Banking Ombudsman?

    A. He is in charge of bank loans for buses
    B. He fixes the rates of interest for loans
    C. He resolves complaints of customers
    D. He issues licenses for new bank branches
    Answer: C


Q27. Which of the following is not classified as a commercial bank?

    A. Public sector bank
    B. Foreign bank
    C. Private sector bank
    D. Urban cooperative bank
    Answer: D


Q28. Which of the following is not the name of a Banking Institute/org.?

    A. HDFC
    B. ICICI
    C. Kotak
    D. SEBI
    Answer: D


Q29. Which of the following organization administered Monetary Policy as an arm of the economic policy?

    A. Government of India
    B. Reserve Bank of India
    C. SEBI
    D. SIDBI
    Answer: B


Q30. Which of the following function is not a primary function of a Commercial Bank?

    A. Granting Loans
    B. Collecting Cheques/Drafts customers
    C. Facilitating import of goods
    D. Issuing Bank Drafts
    Answer: C

Q1. Fast bowler Jasprit Bumrah has become the third Indian to claim a hat-trick in Test cricket during the second Test against West Indies at Sabina Park. Who was the first Indian to achieve the feat in the longest format of the game?

    A. Kapil Dev
    B. Zaheer Khan
    C. Harbhajan Singh
    D. Javagal Srinath

    Answer: C


Q2. Who is the author of the book “A Short History of Indian Railways”?

    A. Philip Roth
    B. Rajendra B Aklekar
    C. Pavan C Lall

    D. Ismail Kadare
    Answer: B


Q3. Noted personality ‘Dayanidhi Nayak’ passed away recently. He was related to which field?

    A. Politician
    B. Film Actor
    C. Freedom Fighter
    D. Sportsman
    Answer: C


Q4. Who among the following has won the Men’s Single title in the Roger Cup 2019?

    A. Roger Federer
    B. Rafael Nadal
    C. Novak Djokovic
    D. Dominic Thiem
    Answer: B


Q5. Japan suffered two nuclear attacks by the United States at the end of World War II, 1st at Hiroshima and the second was at____.

    A. Yokohama
    B. Osaka
    C. Tokyo
    D. Nagasaki
    Answer: D


Q6. In which of the following states world’s first ultra-fast hyperloop project will come?

    A Haryana
    B Gujarat
    C Maharashtra
    D Karnataka
    Answer: C


Q7. For the welfare of the girl child, ‘Vhali Dikri Yojna’ has been launched by which of the following states?

    A. Maharashtra
    B. Goa
    C. Gujarat
    D. Rajasthan
    Answer: C


Q8. Human Resources Development Minister, Ramesh Pokhriyal Nishank has inaugurated the Technology Expo at which of the following institutions?

    A. IIT Mumbai
    B. IIT Delhi
    C. IIT Kanpur
    D. ISC Bangalore

    Answer: B


Q9. Bhakti Kulkarni is related to which sports?

    A. Hockey
    B. Chess
    C. Badminton
    D. Lawn Tennis
    Answer: B


Q10. Which city has been named as the world’s best city for students according to the ‘QS Best Student Cities Ranking 2019’?

    A. Tokyo
    B. New Delhi
    C. Melbourne
    D. Paris
    Answer: D


Q11. Who has become the rst cricketer of either gender to reach the rare milestone of scoring 1000 runs and taking 100 wickets in the T20 format?

    A. Shakib al Hasan
    B. Rohit Sharma
    C. Mithali Raj
    D. Ellyse Perry
    Answer: D


Q12. Which of the following states has received the geographical indication tag for the sweet Rosogolla?

    A. Odisha
    B. Assam
    C. Kerala
    D. Telangana
    Answer: A


Q13. Who has been appointed Home Secretary of United Kingdom?

    A. Philip Hammond
    B. Dominic Raab
    C. Priti Patel
    D. Boris Johnson
    Answer: C


Q14. Who has been appointed United States 27 Secretary of Defence?

    A. Mark Esper
    B. Richard V Spencer
    C. Patrick M Shanahan
    D. Jim Mattis
    Answer: A


Q15. As per Global Innovation Index (GII) ranking report, what is India’s ranking in the global innovation index 2019?

    A. 52nd
    B. 53rd
    C. 54th
    D. 51st
    Answer: A


Q16. Who has been appointed as the Indian Ambassador to Israel?

    A. Upender Singh Rawat
    B. Ashok Kumar
    C. Rakesh Sahay
    D. Sanjeev Kumar Singla
    Answer: D


Q17. Which of the following state’s Startup Mission will host the Women Startup Summit?

    A. Uttar Pradesh Startup Mission
    B. Kerala Startup Mission
    C. Punjab Startup Mission
    D. West Bengal Startup Mission
    Answer: B


Q18. Who has been appointed as the new Governor of Gujarat?

    A. Anusaiya Uikey
    B. Vinod Duggal
    C. Acharya Devvrat
    D. Kalraj Mishra
    Answer: C


Q19. Which of the following Municipal Corporation has launched India’s first garbage cafe?

    A. Municipal Corporation of Patna
    B. Municipal Corporation of Ahmedabad
    C. Municipal Corporation of Surat
    D. Municipal Corporation of Ambikapur
    Answer: D


Q20. Who among the following Indian sprinter has won the 200m gold medal at the 2019 Tabor Athletics Meet in Czech Republic?

    A. Hima Das
    B. Dutee Chand
    C. Seema Antil
    D. Harwant Kaur
    Answer: A


Q21. Which of the following space agencies has launched an all-sky-survey satellite, Spektrum-Rontgen-Gamma (Spektr-RG)?

    A. European Space Agency
    B. China National Space Administration
    C. Roscosmos
    D. National Aeronautics and Space Administration
    Answer: C


Q22. Who has won the Formula British Grand Prix 2019?

    A. Sebastian Vettel
    B. Max Verstappen
    C. Lewis Hamilton
    D. Fernando Alonso
    Answer: C


Q23. The book ‘War over Words: Censorship in India, 1930-1960’ is written by _____.

    A. Anita Desai
    B. Olive Schlieden
    C. A Surya Prakash
    D. Devika Sethi
    Answer: D


Q24. Which of the following cities hosted the second India-Russia Strategic Economic Dialogue?

    A. New Delhi
    B. Mumbai
    C. Kolkata
    D. Ranchi
    Answer: A


Q25. Who has won the 2019 CONCACAF Gold Cup?

    A. Panama
    B. Canada
    C. Mexico
    D. Guyana
    Answer: C


Q26. Where is the headquarters of Asian Development Bank is located?

    A. Vienna, Austria
    B. Beijing, China
    C. Manila, Philippines
    D. Shanghai, China
    Answer: C


Q27. With which of the following bank, Indian Bank will be merged to become the 7th largest public sector bank?

    A. Corporation Bank
    B. Andhra Bank
    C. Syndicate Bank
    D. Allahabad Bank
    Answer: D


Q28. Which of the following bank has opened MSME CPC (centralised processing centre) in Chennai, recently?

    A. Indian Bank
    B. Axis Bank
    C. Kotak Mahindra Bank
    D. State Bank of India
    Answer: A


Q29. What amount RBI has given to the Central government to revive the economy?

    A. 1.5 Lakh crores
    B. 1.75 Lakh crores
    C. 1.76 Lakh crores
    D. 1.8 Lakh crores
    Answer: C


Q30. What term is used for maximum capital, which the company can raise in its life span?

    A. Authorized Capital
    B. Registered Capital
    C. Nominal capital
    D. All of them
    Answer: D


Q31. Which private sector lender joined hands with standard Chartered BAnk for co-branded credit cards?

    A. Axis Bank
    B. Bandhan Bank
    C. IDBI Bank
    D. Kotak Mahindra Bank
    Answer: B


Q32. Transactions of Up to RBI allows recurring transactions up to ________ on cards from September 1.

    A. 4600
    B. 2500
    C. 2000
    D. 3400
    Answer: C


Q33. Which of the following bank is the oldest Public Sector Bank in India?

    A. Allahabad Bank
    B. Punjab National Bank
    C. State Bank of India
    D. Indian Overseas Bank
    Answer: A


Q34. Which of the following bank has launched India’s first health-focused credit card?

    A. HDFC Bank
    B. RBL Bank
    C. ICICI Bank
    D. Axis Bank
    Answer: B


Q35. Where is the headquarters of World Intellectual Property Organization located?

    A. Vienna, Austria
    B. Beijing, China
    C. Geneva, Switzerland
    D. Shanghai, China
    Answer: C

Q1. Lal Bahadur Shastri International Airport is located in which state?

    A. Patna, Bihar
    B. Jaipur, Rajasthan
    C. Varanasi, Uttar Pradesh
    D. Nagpur, Maharashtra
    Answer: C


Q2. In which state Shirui Lily Festival 2018 was celebrated?

    A. Odisha
    B. West Bengal
    C. Manipur
    D. Kerala

    Answer: C


Q3. Raja Bhoj Airport is located in which of the following cities?

    A. Indore
    B. Bhopal
    C. Dumna
    D. Gwalior
    Answer: B


Q4. The famous ‘Bisket Jatra’ festival marks the beginning of a new year for which of the following countries?

    A. Bhutan
    B. Nepal
    C. Bangladesh
    D. China
    Answer: B


Q5. ‘Srisailam Dam’ is located in which state?

    A. Andhra Pradesh
    B. Tamilnadu
    C. Karnataka
    D. Maharashtra
    Answer: A


Q6. Jolly Grant Airport is located in which state of India?

    A. Guwahati, Assam
    B. Kozhikode, Kerala
    C. Dehradun, Uttarakhand
    D. Bengaluru, Karnataka
    Answer: C


Q7. On which of the following dates is the World Wildlife Day observed?

    A. February 27
    B. February 28
    C. March 2
    D. March 3
    Answer: D


Q8. In which of the following states, is the Sawai Mansingh Stadium situated?

    A. Punjab
    B. Haryana
    C. Madhya Pradesh
    D. Gujarat
    Answer: D


Q9. Bhimbandh Wildlife Sanctuary is located in which of the following State?

    A. Punjab
    B. Gujarat
    C. Bihar
    D. Chhattisgarh
    Answer: B


Q10. The Sariska National Park is located at which of the following states of India?

    A. Bihar
    B. Assam
    C. Rajasthan
    D. Punjab
    Answer: B


Q11. Gwalior city is situated on the bank of which river?

    A. Chambal
    B. Rapti
    C. Gomti
    D. Narmada
    Answer: A


Q12. Which of the following countries is not a part of the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC)?

    A. Bhutan
    B. Sri Lanka
    C. India
    D. Indonesia
    Answer: D


Q13. In which year India join the Shanghai Cooperation Organisation as a full member?

    A. 2010
    B. 2017
    C. 2018
    D. 2008
    Answer: B


Q14. Term ‘Gambit’ is associated with which of the following sports?

    A. Basketball
    B. Chess
    C. Boxing
    D. Golf
    Answer: B


Q15. Which of the following awards relates to Journalism?

    A. Kalinga Award
    B. Pulitzer Prize
    C. Bourlog Award
    D. Arjuna Award
    Answer: B


Q16. What is the capital of Ukraine?

    A. Pyongyang
    B. Kyiv
    C. Yerevan
    D. Bangui
    Answer: B


Q17. Rangaswami Cup is associated with which sports?

    A. Wrestling
    B. Football
    C. Hockey
    D. Golf
    Answer: C


Q18. Which one of the following ancient monuments in Delhi is not a world heritage Monument?

    A. Red Fort
    B. Jantar Mantar
    C. Humayun’s Tomb
    D. Qutub Minar
    Answer: B


Q19. What is the currency of Uruguay?

    A. Ringgit
    B. Togrog
    C. Naira
    D. Ruble
    Answer: A


Q20. Mahanadi river originates in which among the following states of India?

    A. Chattisgarh
    B. Odisha
    C. Manipur
    D. Assam
    Answer: D


Q21. What is the currency of Thailand?

    A. Baht
    B. Euro
    C. Rial
    D. Pound
    Answer: A


Q22. The book ‘Hit Refresh’ has been authored by ____.

    A. Satya Nadella
    B. Manoj Panday
    C. Sharat Chand
    D. Alok Bhattacharyya
    Answer: A


Q23. Kamarajar Port is situated in which state of India ?

    A. Odisha
    B. Andhra Pradesh
    C. Tamil Nadu
    D. Kerala
    Answer: C


Q24. Salim Ali National Park is located in which state?

    A. Jammu and Kashmir
    B. Goa
    C. Andaman and Nicobar
    D. Gujarat
    Answer: A


Q25. World Ozone Day observed every year on which date?

    A. 10th Aug
    B. 16th Oct
    C. 16th Sept
    D. 10th Dec
    Answer: C

Q1. ‘NPA’ in banking terminology denotes:

    A. New Para-banking Assets
    B. Net Profitable Assets
    C. Net Performing Assets
    D. Non-Performing Assets
    Answer: D


Q2. What does the letter P denote in the term ‘PAN’, issued by the Income Tax Department?

    A. Provisional
    B. Private
    C. Personal
    D. Permanent
    Answer: D


Q3. “The face value of the bond increases in line with inflation” is called:

    A. Fixed-Rate Bonds
    B. Floating Rate Bonds
    C. Zero-Coupon Bonds
    D. Capital Indexed Bonds
    Answer: D


Q4. When did Government of India set up the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI)?

    A. November 1, 2016
    B. July 1, 2016
    C. October 1, 2016
    D. June 1, 2016
    Answer: C


Q5. Which one among the following options correctly best explains the meaning of ‘Insolvency’?

    A. The legal status of firm or individual who is unable to meet its debt obligations
    B. A bank not able to recover its due from borrowers
    C. An economy not able to recover from a recession
    D. The inability of an entity to pay its bills as and when they become due.
    Answer: D


Q6. What is SWIFT?

    A. National messaging system
    B. A system to transmit financial messages between banks globally
    C. National RTGS system of India
    D. The system managed by a large corporate house in Hong Kong.

    Answer: B


Q7. Loans of very small amounts given to low-income groups are called___.

    A. Cash credit
    B. Micro credit
    C. Simple overdraft
    D. No fulls loans
    Answer: B


Q8. Through which of the following payment interfaces does the user make payment by scanning a code from his/her phone at the merchant’s outlet?

    A. Bharat QR
    B. Mvisa
    C. Paytm QR
    D BPAY QR
    Answer: D


Q9. Foreign currency exchange only done by___.

    A. Public Debt Division
    B. American Banks
    C. Ministry of Foreign Affairs
    D. RBI or other bank authorized with the same business
    Answer: D


Q10. What is an Adjustable-Rate Mortgages (ARMS)?

    A. The initial interest rate is normally fixed for a period of time after which it is reset periodically, often every month.
    B. It is an accounting term that refers to the process of allocating the cost of an intangible asset over a period of time.
    C. Waiver of the last installment of a loan for timely payment
    D. All the above
    Answer: A


Q11. What purpose does the MICR number, which is present on a cheque, serve?

    A. It is used to identify the genuineness of the cheque
    B. It is used to identify the bank branch
    C. It is nothing but a type of cheque number
    D. Both (a) and (b)
    Answer: D


Q12. Under PSL, Foreign Bank having branches less than 20 In India are required to maintain the target of 40 %, which is to be achieved in a phased manner by_____.

    A. 2020
    B. 2022
    C. 2019
    D. 2025
    Answer: A


Q13. The Rate at which the domestic currency can be converted into foreign currency and vice-versa is known as the _________

    A. Exchange Rate
    B. MIBOR
    C. Interbank Call money rate
    D. Base Rate
    Answer: A


Q14. The benefit of Pradhan Mantri Karam Yogi Maandhan Scheme has been extended to retail traders & small shopkeepers whose annual turnover is less than ____.

    A. 1 crore
    B. 1.5 crore
    C. 2 crore
    D. 2.5 crore
    Answer: B


Q15. NGO Darpan Portal is maintained by

    A. NITI Aayog
    B. Ministry of Social Justice & Empowerment
    C. Ministry of Women & Child Development
    D. Ministry of Finance
    Answer: A


Q16. Which of the following is not a type of Money Market?

    A. Call Money
    B. Term Money
    C. Notice Money
    D. Narrow Money
    Answer: D


Q17. Which of the following is not a foreign source for raising funds in the Capital market?

    A. Foreign Direct Investment
    B. American Depositary Receipts
    C. Foreign Currency Convertible Bonds
    D. Global Depositary Receipt

    Answer: D


Q18. What are Angel Investors?

    A. One who Invest in business, targeted on marginal return throughout the tenure
    B. One who invests in a business where he is looking for a higher value of return than possible from traditional market investment.
    C. One who Invest in venture Capital based organization.
    D. One who invest in SIP.
    Answer: B


Q19. With respect to e-Kuber, consider the following statements:

    i. It is the Core Banking Solution of Reserve Bank of India.
    ii. It provides the provision of a multiple current accounts for each bank across the country, with decentralized access to
    these accounts from anywhere-anytime using portal-based services in a safe manner.
    iii. It supports auction of Government securities
    Which of the statements given above is/are correct?

    A. I only
    B. I, ii and iii
    C. ii only
    D. I and iii
    Answer: D


Q20. Elaborate CIRPA One who Invest in business, targeted on marginal return throughout the tenure

    A. Corporation Insolvency resolution Process
    B. Corporate Insolvency resolution Process
    C. Company Insolvency resolution Process
    D. Comprehensive Insolvency resolution Process
    Answer: B


Q21. The ratio of a bank’s cash holdings to its total deposit liabilities is called the:

    A. Minimum Reserve ratio
    B. Statutory Liquidity ratio
    C. Variable Reserve ratio0
    D. Cash Reserve ratio
    Answer: D


Q22. Present value is calculated byQuestion 23

    A. Discounting rate
    B. Compounding rate
    C. Inflation rate
    D. deflation rate
    Answer: A


Q23. What is MCX-SX?

    A. Stock Exchange
    B. Nuclear Submarine
    C. Kind of Super Computer
    D. Space Research Programme of ISRO
    Answer: A


Q24. The Reserve Bank of India set how much percent base rate for Non-Banking Financial Companies (NBFCs) and Micro Finance Institutions (MFIs) to be charged from their customers?

    A. 6.05%
    B. 9.18%
    C. 4.51%
    D. 5.81%
    Answer: B


Q25. Which bank launched digital banking platform ‘InstaBIZ’ for MSMEs?

    A. ICICI Bank
    B. Axis Bank
    C. HDFC Bank
    D. Yes Bank
    Answer: A

Q1. The decimal system of note and coin issue was started in India in______-.

    A. 1950
    B. 1947
    C. 1957
    D. 1960
    Answer: C


Q2. Which of the following methods is currently used in India to issue note?

    A. Percentage Reserve System
    B. Fixed Fiduciary System
    C. Minimum Reserve System
    D. Proportional Reserve System
    Answer: C


Q3. From 25th September 1975, Rupee was de-linked from pound sterling and was linked to________.

    A. US Dollar
    B. Basket of Currencies
    C. Gold
    D. Dinar
    Answer: B


Q4. Who among the following is the responsible person to decide the quantity of the coins to be minted?

    A. The Government of India
    B. SEBI
    C. RBI
    D. None of these
    Answer: A


Q5. On 1st March, 1992, Reserve Bank of India announced a new system of exchange rates known as_______.

    A. Partial Convertibility
    B. Liberalized Exchange rate system
    C. Both A and B
    D. None of these
    Answer:C


Q6. How much cash can payment be made to the beneficiary in India under MTSS?

    A. Rs 2, 00,000
    B. Rs 50,000
    C. Rs 1, 00,000
    D. Rs 10,000
    Answer: B


Q7. BFS stands for-

    A. Board for First Supervision
    B. Bureau for Financial Supervision
    C. Board for Financial Supervision
    D. Board for Financial System
    Answer: A


Q8. Which of the following is / are used in the loan approval processes ?

    A. Credit Information Report (CIR)
    B. CIBIL Score
    C. Both (a) & (b)
    D. STRIPS
    Answer: C


Q9. What is the initial capital amount to start small Finance Banks?

    A. 100 Crore
    B. 200 crore
    C. 500 crore
    D. 1000 crore
    Answer: A


Q10. Which of the following is not regulated by Reserve Bank of India unlike other banks in India ?

    A. State Bank of Sikkim
    B. ICICI
    C. IDBI
    D. Axis
    Answer: A


Q11. Which of the following is correct-?

    A. Reserve Bank of India Act, 1935
    B. Reserve Bank of India Act, 1934
    C. Reserve Bank of India Act, 1930
    D. Reserve Bank of India Act, 1921
    Answer: B


Q12. How many codes are there in SWIFT code?

    A. 8
    B. 11
    C. 7
    D. Both (B) and (C)
    Answer: D


Q13. Which of the following is merged with SEBI?

    A. CRISIL
    B. NABARD
    C. FMC
    D. CIBIL
    Answer: C


Q14. Management of RBI consists of (Regarding Governor and Deputy Governors)-

    A. One Governor and not more than four Deputy Governors
    B. Two Governor and not more than four Deputy Governors
    C. One Governor and not more than three Deputy Governors
    D. Four Governors and not more than one Deputy Governor
    Answer: A


Q15. The Heas Quarters of Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) is located in ?

    A. Bern, Switzerland
    B. La Hulpe, Belgium
    C. Geneva, Switzerland
    D. New York, USA
    Answer: B


Q16. Which Bank has launched ‘Mera Imobile’ app for rural customers?

    A. ICICI Bank
    B. Axix Bank
    C. HDFC Bank
    D. Yes Bank
    Answer: A


Q17. Which Country’s bank is VTB bank?

    A. France
    B. China
    C. Russia
    D. Denmark
    Answer: C


Q18. What is the upper limit of RTGS transactions in India?

    A. Rs. 20 lacs
    B. Rs. 10 lacs
    C. Rs. 50 lacs
    D. No Limit
    Answer: D


Q19. Recently, who has been appointed as a Whole- Time Member of Security and Exchange Board of India?

    A. BP Kanungo
    B. Dharmesh Shukla
    C. Nandita Sahni
    D. Madhabi Puri Buch
    Answer: D


Q20. In which Year Punjab National Bank was established?

    A. 1880
    B. 1894
    C. 1887
    D. 1900
    Answer: B


Q21. Who is appointed as part -time Chariman of the Catholic Syrian bank?

    A. Usha Anantasubramanian
    B. R. Subramanium
    C. T N Manoharan
    D. T S Anantharaman
    Answer: D


Q22. In India, National income is estimated by?

    A. Planning Commission
    B. Inidan statistical Institute
    C. Central Statistical Office
    D. National Sample Survey
    Answer: C


Q23. Which bank has the tagline “ Your Tech – Friendly Bank”?

    A. UCO Bank
    B. Indian Bank
    C. Oriental Bank of Commerce
    D. Indian Bank
    Answer: D


Q24. Which of the following does not correctly describe NABARD?

    A. It is an apex development bank
    B. Its headquarters is based in New Delhi
    C. It was established in 1982 by a special act by the parliament
    D. It is active in developing financial inclusion policy
    Answer: B


Q25. What is the standard weight in which gold is quoated in the international market?

    A. Ounce
    B. Gram
    C. Troy ounce
    D. Grain
    Answer: A

Q1. An account that allows you to buy, sell as well as transact without any paper is :

    A. Salary Account
    B. Current Account
    C. Savings Account
    D. Demat Account
    Answer: D


Q2. Which of the following is NOT banking related terms?

    A. SME Finance
    B. Overdrafts
    C. Drawing power
    D. Equinox
    Answer: D


Q3. Which of the following terms is not used in the field of banking and finance?

    A. Overdrafts
    B. Base line
    C. RTGS
    D. GBC
    Answer: D


Q4. NABARD was estavlished on the recommendations of

    A. Rangarajan Committee
    B. Lodha Panel
    C. Shivaraman Committee
    D. None of these
    Answer: C


Q5. Bad Loans in banking terminology are generally known asP_

    A. Prime loans
    B. Prime asset
    C. BPOs
    D. NPAs
    Answer: D


Q6. The head of the SBI is designted as :

    A. Executive director
    B. Governor
    C. Chairman
    D. Deputy Governor
    Answer: C


Q7. The umbrella organisation for all retail payments system in India is:

    A. NABARD
    B. IRDAI
    C. NPCI
    D. SEBI
    Answer: C


Q8. Which of the following policies/agreements/accords is closely associated with the reform in banking industry?

    A. Doha accord
    B. Basel accord
    C. Look east policy
    D. Geneva framework
    Answer: B


Q9. The head office of the SBI is located in………………..

    A. Kolkata
    B. New Delhi
    C. Pune
    D. Mumbai
    Answer: D


Q10. The minimum amount remitted through the RTGS Scheme is:

    A. Rs. 10 Lakhs
    B. Rs. 50 Thousand
    C. Rs. 2 Lakhs
    D. Rs. 5 Lakhs
    Answer: C


Q11. Which Bank has launched Aadhaar Payment Bridge System (APBS) for small ticket micro-finance loan disbursements on December?

    A. IDFC Bank
    B. RBL Bank
    C. Bandhan Bank
    D. Axis Bank
    Answer: B


Q12. How many times has financial emergency been declared in India so far?

    A. Never
    B. One
    C. Two
    D. Four
    Answer: A


Q13. Expand CAD?

    A. Capital Account Deficit
    B. Current Account Department
    C. Current Annual Deficit
    D. Current Account Deficit
    Answer: D


Q14. What is the currency of Qatar?

    A. Qatari Dinar
    B. Qatari Riyal
    C. Qatari Rupiah
    D. Qatari Dollar
    Answer: B


Q15. Expand MSS?

    A. Maximum Stabilisation Scheme
    B. Minimum Stabilisation Scheme
    C. Market Stabilisation Scheme
    D. Management Stabilisation Scheme
    Answer: C


Q16. India recieved over ______ billion US dollar Foreign Direct Investment (FDI) milestone between April 2000 and September 2016

    A. 200
    B. 300
    C. 400
    D. 500
    Answer: B


Q17. What is the Reverse Repo Rate on 31 March 2017?

    A. 5.75%
    B. 5.25%
    C. 6.75%
    D.6.25%
    Answer: A


Q18. Which country launched ‘bond notes’ currency in bid to ease cash crunch on November?

    A. Kenya
    B. Australia
    C. Zimbabwe
    D. Sweden
    Answer: C


Q19. Who is the MD and CEO of Punjab National Bank?

    A. Ashwani Kumar
    B. Usha Ananthasubramanian
    C. Rakesh Sharma
    D. S. M. Swathi
    Answer: B


Q20. “Where every individual is committed” is the tagline of ____________

    A. Corporation Bank
    B. UCO Bank
    C. Punjab National Bank
    D. Oriental Bank of Commerce
    Answer: D


Q21. The Taxation Laws ( Amendment) Bill, 2016 passed in Lok Sabha seeks to amend the Income Tax Act of the year ?

    A. 1956
    B. 1975
    C. 1993
    D. 1961
    Answer: D


Q22. Which state assembly passed the Amusement and Betting Tax ( Amendment ) Bill, 2016 to give a fillip to the local film industry?

    A. Haryana
    B. Gujarat
    C. Bihar
    D. Assam
    Answer: D


Q23. In banking CDR cell is related to which of the following ?

    A. Corporate debts
    B. Corporate Credits
    C. None performing assets
    D. Corporate Money
    Answer: A


Q24. Name the portal launched by the Reserve Bank of Inida (RBI ) to check illegal moeny collection?

    A. Sanchay
    B. Sachat
    C. Sanchit
    D. Nirikshak
    Answer: B


Q25. By which card, Delhi Transport Corporation ( DTC) is launched a service in which communters will be able to pay bus fares?

    A. Metro Smart Card
    B. Debit Card
    C. Credit Card
    D. Metro Bus Pass
    Answer: A


Related Articles
September 2019 Important Current Affiars

General Science 500 Most Important Questions Answers