Computer Awareness - SPLessons

Basics of Computers and Applications Pr...

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Basics of Computers and Applications Practice Quiz

shape Introduction

Basics of Computers and Applications is an important topic in Computer Fundamental. Basics of Computers and Applications Practice Quiz article, is exceedingly important for candidates preparing for RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment, SSC CGL, UPSC (Civil services exam including IAS) Exams and etc. In this article, candidates can find different types of questions with solution related to the Basics of Computers and Applications topic. The article Basics of Computers and Applications Practice Quiz, will assist the students understanding of the type of questions expected from the topic Basics of Computers and Applications.


shape Quiz

1. Which of the following is the fastest ?

    A. CPU
    B. magnetic tapes and disks
    C. video terminal
    D. sensors, mechanical controllers


Answer – Option A


2. The input unit of a computer

    A. feeds data to the CPU or memory
    B. retrieves data from CPU
    C. directs all other units
    D. all of these


Answer – Option A


3. Offline device is

    A. a device which is not connected to CPU
    B. a device which is connected to CPU
    C. a direct access storage device
    D. an I/O device


Answer – Option A


4. Which of the following is a set of general purpose internal registers ?

    A. Stack
    B. Scratchpad
    C. Address register
    D. Status register


Answer – Option B


5. A single bus structure is primarily found in

    A. main frames
    B. super computers
    C. high performance machines
    D. mini-and micro-computers


Answer – Option D


6. Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located ?

    A. Memory Address Register
    B. Memory Data Register
    C. Instruction Register
    D. Program Counter


Answer – Option D


7. Which of the following registers is loaded with the contents of the memory location pointed by the PC ?

    A. Memory Address Register
    B. Memory Data Register
    C. Instruction Register
    D. Program counter


Answer – Option C


8. In a generic microprocessor, instruction cycle time is

    A. shorter than machine cycle time
    B. larger than machine cycle time
    C. exactly double the machine cycle time
    D. exactly the same as the machine cycle time


Answer – Option B


9. Program Status Word (PSW) contains various (different) status of

    A. CPU
    B. ALU
    C. program
    D. registers


Answer – Option A


10. When an interrupt occurs, CPU saves the value of_______ in a stack,

    A. accumulator
    B. program status word (PSW) only
    C. Instruction Address Counter (IAC) only
    D. both PWS and IAC


Answer – Option D


11. Bus Arbitration is

    A. clearing the bus
    B. latching information on the bus
    C. deciding the controller of the bus
    D. controlling the bus


Answer – Option C


12. Control Memory Address Register is present in

    A. ALU
    B. Instruction Register Unit
    C. Control Unit
    D. Disk Control Interface Unit


Answer – Option C


13. Which of the following is not one of the three primary functions that on-line direct access system can serve?

    A. inquiry
    B. backup
    C. update
    D. programming


Answer – Option D


14. Which of the following is not true of punched cards as data entry media?

    A. They can be used as turn around documents
    B. They are inexpensive
    C. Input is slow compared with other media
    D. They are easily damaged


Answer – Option B


15. Magnetic tape can serve as

    A. input media
    B. output media
    C. secondary storage media
    D. all of these


Answer – Option D

1. In the context of Information Technology, OCR means

    A. Optical Character Recognition
    B. Octagonal Cyclic Recharge
    C. Octadecimal Cyclic Regeneration
    D. Optical Character Regeneration


Answer – Option A

Explanation –

Optical Character Reader is full form of OCR, which can read a character and convert its bitmap image to equivalent ASCII codes.


2. In Boolean algebra \((\overline{1 + 1} .\overline{0 + 0})\) = ?

    A. 0
    B. 1
    C. 2
    D. -1


Answer – Option A

Explanation –

It is equivalent to 0.1 = 0


3. Which of the following is not an I /O device of the computer?

    A. Keyboard
    B. Joy stick
    C. ALU
    D. Printer


Answer – Option C

Explanation –

Arithmetic Logical Unit is not an Input device while all the other three are.


4. What is floating point with reference to computers?

    A. It is a software subroutine around which other subroutines are built
    B. It is a representation of real numbers to facilitate computing
    C. It is the main algebraic formula of the software
    D. It is the voltage point given to various operating units of the computer


Answer – Option B

Explanation –

Floating point numbers are used in computers to represent real numbers. Since real numbers can not be accurately represented in computers through binary numbers.


5. A system of digital rules for exchange and processing of data between various devices is called

    A. software programme
    B. algorithm
    C. protocol
    D. information processing


Answer – Option C

Explanation –

Protocols are rules developed for exchanging and processing of data between various devices. Examples include HTTP, IP, FTTP etc.


6. A theoretical computer with infinite type and memory, used in analysis of problems of computation, is called

    A. Tape calculator
    B. Babbage machine
    C. Turing machine
    D. Theoretical machine


Answer – Option C

Explanation –

Turing machine is a mathematical model of a hypothetical computing machine which can use a predefined set of rules to determine a result from a set of input variables.


7. ASCI I coding allocated binary codes to English alphabets and symbols for computer use. More recently a new standard has been adopted which allocates code to almost all the languages of the world and also to symbols covering more than a lakh characters. The new standard is called

    A. CCS
    B. Unicode
    C. Standard CCS code
    D. Universal CCS code


Answer – Option

Explanation – B

The new standard which allocates codes to almost all languages and symbols, totaling more than a lakh is called Unicode. I t makes transfer and reuse of translated data etc. very easy. Also it represents each character with 16 bits.


8. For using passwords on the Internet a software is used so that the password is not intercepted easily. It is called

    A. Coding
    B. Malware
    C. Virus
    D. Encryption


Answer – Option D

Explanation –
To protect passwords etc. Encryption is used which is coding each data point in a particular pattern which is not easy to decode.


9. A software, coding of which is available freely on Internet and is open for users for further use and improvement and which is generally developed in a collaborative manner is called

    A. open source software
    B. unlicensed software
    C. free software
    D. community software


Answer – Option A

Explanation –

Open source soft war es like Unix have their source code freely available and these are developed through collaboration of coders from across the world. Many developers as a principle use only open source software’s.


10. Which of the following are machine level languages?

    A. C++
    B. Java
    C. Python
    D. None of these


Answer – Option D

Explanation –

All the languages mentioned here are high level languages, in which it is easier to write code.


11. Which of the following statements is incorrect?

    A. Microsoft windows is GUI
    B. Linux is GUI
    C. More than 5000 kB data can be stored in a DVD
    D. A 1 TB flash drive can store 2 million files each of size 1 MB


Answer – Option D

Explanation –

1 TB flash drive can store approximately 1 million file sizes each of 1 MB.


12. The terms ALU, CPU, I /O devices pertain to

    A. computers
    B. environmental engineering
    C. diesel engine
    D. engineering drawing and orthogonal projections


Answer – Option A

Explanation –

All these devices are related to computers. CPU is Central Processing Unit, while ALU is Arithmetic and Logical unit, while I /O is Input Output devices.


13. In a computing device ‘MHz’ is mentioned in the specifications. It refers to

    A. size of memory
    B. speed of computation
    C. clock speed
    D. none of the above


Answer – Option C

Explanation –

MHz is used to measure the number of operations that can be done by the CPU in 1 second. So it refers to clock speed.


14. The value of binary 1111 is :

    A. \({2}^{3}\)
    B. \({2}^{3} – 1\)
    C. 24
    D. \({2}^{4} – 1\)


Answer – Option D

Explanation –

1111 of binary is \({2}^{4} – 1\) it is \({2}^{2} + {2}^{1} +{2}^{0} \)


15. The term ‘Operating System’ means :

    A. A set of programmes which controls computer working
    B. The way a computer operator works
    C. Conversion of high level language into machine level language
    D. None of these


Answer – Option A

Explanation –

An operating system (OS) is system software that manages computer hardware and software resources and provides common services for computer programs.

1. Which of these is NOT an Operating System?

    A. Android
    B. ios
    C. Linux
    D. Power point


Answer – Option D

Explanation –

PowerPoint is not an operating system but an application to make presentation slides.


2. A software user interface feature that allows the user to view something very similar to the end result while the document is being created is called-

    A. Format creator
    B. Format fidelity
    C. WYSIWYG
    D. WYGIWYS


Answer – Option C

Explanation –
When users can see something very similar to end result while document creation, it is called WYSIWYG.


3. In a computer system there are software’s and languages at various levels, like High level Language (HL), Machine Language (ML), Compiler (C). Which of the following is the correct indicative representation from user (U) to the
computer (COMP)?


    A. \({U}\leftrightarrow{HL}\leftrightarrow{C}\leftrightarrow{ML}\leftrightarrow{Comp}\)
    B. \({U}\leftrightarrow{C}\leftrightarrow{hL}\leftrightarrow{mL}\leftrightarrow{Comp}\)
    C. \({U}\leftrightarrow{C}\leftrightarrow{ML}\leftrightarrow{HL}\leftrightarrow{Comp}\)
    D. \({U}\leftrightarrow{ML}\leftrightarrow{HL}\leftrightarrow{C}\leftrightarrow{Comp}\)


Answer – Option A

Explanation –

It is the correct representation where user gives input in high level language, it is then compiled and becomes machine language which is computed and the output is similarly provided to the user.


4. Which of these devices performs the function of both input device and output device for a computer?

    A. Joy Stick
    B. Mouse
    C. Modem
    D. Printer


Answer – Option C

Explanation –

The modem is an input and an output device. It is used for sending and receiving information and data over telephone lines.


5. Who wrote/invented the Linux software?

    A. Microsoft
    B. Apple INC
    C. IBM
    D. None of these


Answer – Option D

Explanation –

LINUX software was invented by Linus Torvalds while studying computer science at University of Helsinki in 1991.


6. A technique of anonymous communication over a computer network using encryption of messages and splitting between the nodes, is called-

    A. Spice routing
    B. Onion routing
    C. Cabbage routing
    D. Flower routing


Answer – Option C


7. Processing speed of computer is measured in-

    A. MIPS(Million Instruction Per Second)
    B. MHz of clock
    C. Both (a) and (b)
    D. None of these


Answer – Option B

Explanation –

Processing speed is measured in MHz. Nowadays it is even measured in GHz i.e. Giga Hertz. Basically it represents how many operations can be processed in 1 second.


8. To close a presentation and quit PowerPoint, one must click the close button on the :

    A. menu bar
    B. title bar
    C. standard tool bar
    D. common tasks toolbar


Answer – Option B

Explanation –
To close applications such as Power point, MS-word etc. one must click the close button on the title bar which is at the top right hand corner.


9. Expression + + i is equivalent in ‘C’ to :

    A. i = i + 1
    B. i = i + 2
    C. i = 2i
    D. None of these


Answer – Option B

Explanation –

++I in C means i = i + 2. This was a way developed to write smaller lines in code.


10. Which of the following rational relation operations in ‘C means “not equal to” ?

    A. #
    B. = =
    C. ! =
    D. < =


Answer – Option C

Explanation –

!= means not equal to in C.


11. Microsoft Windows is a/an :

    A. Word-processing program
    B. Database program
    C. Operating system
    D. Graphics program


Answer – Option C

Explanation –

Microsoft Windows is the world’s most popular commercial operating system for PCs.


12. __________will translate the complete program at once from a High Level Language to the Machine Language.

    A. Compiler
    B. Joy stick
    C. Ports
    D. Light pen


Answer – Option A

Explanation –
Compilers are used to translate entire programs from High level language to machine language, so that computer can understand and execute it.


13. The word function that corrects text as we type is referred to as :

    A. Auto insert
    B. Auto correct
    C. Auto summarize
    D. Track changes


Answer – Option B

Explanation –

When we type text, Auto correct feature corrects the word’s spelling or any other portion of the text.


14. Primary Storage, in computer terminology, refers to :

    A. Hard Disc Drive
    B. Random Access Memory (RAM)
    C. Read Only Memory (ROM)
    D. The storage device where the operating system is stored


Answer – Option B

Explanation –

Primary storage, also known as main storage or memory, is the area in a computer in which data is stored for quick access by the computer ‘s processor. The terms random access memory (RAM) and memory are often used as synonyms for primary or main storage.


15. What does an electronic spreadsheet consist of ?

    A. Rows
    B. Columns
    C. Cells
    D. All of the above


Answer – Option D

Explanation –

An electronic spreadsheet like MS-Excel consists of Cells which are arranged in Rows and Columns. So all are present.