BITSAT - SPLessons

BITSAT Biology

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

BITSAT Biology

shape Introduction

BITSAT 2020 – Entrance Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 3 Hours and consists of 4 parts, namely – Physics, Chemistry, English Proficiency & Logical Reasoning and Mathematics/ Biology. The 4 sections are not separately timed and there is no break in between the sections. There is a Negative marking in BITSAT 2020 exam and 1 mark is deducted for each wrong answer. The below sections gives the detailed information about BITSAT Biology section.


shape Pattern

Parts Subject No of Questions Duration
Part I Physics 40



3 hours
(Without break)
Part II Chemistry 40
Part III (a) English Proficiency and 15
(b) Logical Reasoing 10
Part IV Mathematics or Bilogy
(For B.Pharm candidates)
45
Total 150

The BITSAT Bilogy section, has 45 objective questions. Below mentioned are the different categories of expected questions in the BITSAT Biology Section.


shape Syllabus

BITSAT 2020 Exam Syllabus


shape Samples

1. Most acceptable concept of species is –

    A. Static concept
    B. Biological concept
    C. Typological concept
    D. Genetic concept


Answer: Option C


2. Artificial system of classification classifies plants on the basis of-

    A. One or two characters
    B. Phylogenetic trends
    C. Many naturally existing characters
    D. None of the above


Answer: Option A


3. The term new systematics was introduced by –

    A. Linnaeus
    B. Bentham
    C. Hutchinson
    D. Huxley


Answer: Option D


4. Group of organisms that closely resemble each other and freely interbreed in nature, constitute a –

    A. Species
    B. Genus
    C. Family
    D. Taxon


Answer: Option A


5. ICBN was first revised in –

    A. 1961
    B. 1964
    C. 1975
    D. 1753


Answer: Option C

1. Catabolic pathways result in _______________ of the molecules.

    A. assembly
    B. functionalization
    C. conformation
    D. disassembly


Answer: Option D

Explanation: Catabolism refers to the disassembly of complex molecules to form simpler products. Catabolism hence serves two roles: providing raw materials for synthesis of products and making chemical energy available for survival of a cell.


2. Energy released by catabolic pathways is stored in how many forms?

    A. 5
    B. 2
    C. 3
    D. 4


Answer: Option B

Explanation: Explanation: Energy released by catabolic pathways is stored primarily in two forms: high energy phosphates like adenosine triphosphate and high energy electrons (NADPH).


3. The TCA cycle occurs in which region of a prokaryotic cell?

    A. cytosol
    B. mitochondria
    C. ribsomes
    D. golgi complex


Answer: Option A

Explanation: There are two stages in the catabolism of glucose namely glycolysis which occurs in the cytosol and tricarboxylic acid (TCA) cycle which occurs in the cytosol of prokaryotes and mitochondria of eukaryotes.


4. Who proposed that plant embryo arose from a single cell?

    A. Matthias Schleiden
    B. Theodor Schwann
    C. Robert Hooke
    D. Pasteur


Answer: Option A

Explanation: In 1838, German lawyer turned botanist Matthias Schleiden, proposed that plants were made of cells and that plant embryo arose from a single cell. Theodor Schwann, his colleague later proposed the cell theory.


5. Which cells are found in the intestinal lining?

    A. Neurons
    B. Epithelial cells
    C. Hepatocytes
    D. RBCs


Answer: Option B

Explanation: Epithelial cells line the intestine and are responsible for the uptake and absorption of nutrients from the digestive tract. Microvilli are located at the apical end of these cells and mitochondria are located at the basal end.

1. Who is known as the “Father of Genetics”?

    A. Morgan
    B. Mendel
    C. Watson
    D. Bateson


Answer: Option B


2. The alternate form of a gene is

    A. Alternate type
    B. Recessive character
    C. Dominant character
    D. Allele


Answer: Option D


3. The smallest unit of genetic material which produces a phenotypic effect on mutation is

    A. Muton
    B. Gene
    C. Recon
    D. Nucleic acid


Answer: Option C


4. The tendency of population to remain in genetic equilibrium may be disturbed by

    A. Random mating
    B. Lack of migration
    C. Lack of mutations
    D. Lack of random mating


Answer: Option D


5. A baby has been born with a small tail. It is the case exhibiting

    A. atavism
    B. mutation
    C. retrogressive evolution
    D. metamorphosis


Answer: Option A

1. Why is the cotyledon a necessary part of the seed?

    A. The embryo needs food
    B. It softens the seed coat
    C. It is necessary for photosynthesis
    D. It is not a necessary part of the seed


Answer: Option A


2. If is was a wet year the tree rings would be wide. This is because the tree produced more_____________.

    A. Roots
    B. Phloem
    C. Xylem
    D. Bark


Answer: Option C


3. Where in the plant does photosynthesis occur?

    A. Stem
    B. Leaves
    C. Roots
    D. Xylem


Answer: Option B


4. What structure is labeled with B?

    A. Cotyledon
    B. Seed coat
    C. Embryo
    D. Stem


Answer: Option C


5. Where does carbon dioxide enter a plant

    A. Stoma
    B. Root
    C. Stem
    D. Flower


Answer: Option A

1. Collagen is

    A. lipid
    B. fibrous protein
    C. globular protein
    D. carbohydrates


Answer: Option B


2. Which of the following are NOT cold-blooded?

    A. fish
    B. amphibians
    C. mammals
    D. reptiles


Answer: Option C


3. Which reptile does NOT lay eggs?

    A. buffalo
    B. alligatur
    C. cardinal
    D. garter snake


Answer: Option D


4. Basement membrane is made up of a)

    A. No cell product of epitheliai cell
    B. Epitheliai cell only
    C. Epidermal cell
    D. Both b and c


Answer: Option A


5. Aerolar Conective tissue joins

    A. Haemoglobin
    B. Acini
    C. Graffian follicle
    D. Histamine


Answer: Option D

1. A natural growth regulator is

    A. NAA
    B. 2,4-D
    C. Benzaldehyde
    D. Ethylene


Answer: Option D


2. Substances which originate at the tip of stem and control growth elsewhere are

    A. Enzymes
    B. Hormones
    C. Vitamins
    D. None of the above


Answer: Option B


3. The maximum growth phase is

    A. Lag phase
    B. Steady phase
    C. Log Phase
    D. Senescent phase


Answer: Option C


4. Flowers with both androecium and gynoecium are called

    A. Bisexual flowers
    B. Anther
    C. Stamens
    D. Unisexual flowers


Answer: Option A


5. Embryo sac is located inside the

    A. Stigma
    B. Ovule
    C. Micropyle
    D. Style


Answer: Option B

1. Vagina of the female reproductive system is

    A. Primary sex organ
    B. Accessory sex organ
    C. Secondary sex organ
    D. None of the above


Answer: Option C


2. Accessory sex character is

    A. Beard
    B. Breast
    C. Moustache
    D. All the above


Answer: Option D


3. Number of sperms present in a single ejaculation of semen contains

    A. 10000
    B. 1000000-1000,000
    C. 30-40 million
    D. 300-400 million


Answer: Option D


4. Menstrual cycle is controlled by

    A. Oestrogen and progesterone of ovary
    B. FISH and LH of pituitary
    C. Both 1 and 2
    D. FSH of pituitary


Answer: Option C


5. Mesovarium is peritoneal covering of

    A. Ovary
    B. Testis
    C. Kidney
    D. Liver


Answer: Option A

1. The upper part of an aquatic ecosystem contains

    A. Nekton
    B. Plankton
    C. Benthos
    D. both (1) and (2)


Answer: Option C


2. In thermal stratification, the middle region which shows vertical temperature change is called

    A. Mesolimnion
    B. Epilimnion
    C. Metalimnion
    D. Hypolimnion


Answer: Option B


3. A relatively dense layer of band which is found in the thermosphere is known as?

    A. Troposphere
    B. Mesosphere
    C. Stratosphere
    D. Ionosphere


Answer: Option D


4. Actively moving organism in aquatic ecosystem

    A. Benthos
    B. Phytoplankton
    C. Zoo plankton
    D. Nekton


Answer: Option D


5. Plant species having a wide range of genetical distribution evolve into a local population known as

    A. Ecotype
    B. Biome
    C. Ecosystem
    D. Population


Answer: Option A

1. Bacillus thuringiensis is used for

    A. Fermentation of beer
    B. Biopesticide
    C. Antibiotic
    D. None of the above


Answer: Option B


2. Before antibiotics, the first commercial antibacterial available was _____

    A. Penicillin
    B. Prontosil
    C. Azithromycin
    D. None of the above


Answer: Option B


3. Carcinoma refers to:

    A. Malignant tumours of the colon
    B. Malignant tumours of the skin or mucous membrane
    C. Malignant tumours of the connective tissue
    D. Benign tumours of the connective tissue


Answer: Option B


4. The most common fungal partners of mycorrhiza are ______ species.

    A. Azotobacter
    B. Glomus
    C. Azolla
    D. Frankia


Answer: Option B


5. What is the common name of Drosophila melanogaster?

    A. Fruit fly
    B. Roundworm
    C. Zebrafish
    D. Chlamydia


Answer: Option A

1. Golden rice is:

    A. A variety of rice grown along the yellow river in China
    B. Long stored rice having yellow colour tint
    C. A transgenic rice having gene for – carotene
    D. Wild variety of rice with yellow coloured grains


Answer: Option C


2. In RNAi, genes are silenced using:

    A. ss DNA
    B. ds DNA
    C. ds RNA
    D. ss RNA


Answer: Option C


3. The first clinical gene therapy was done for the treatment of:

    A. AIDS
    B. Cancer
    C. Cystic fibrosis
    D. SCID (Servere Combined Immuno Deficiency resulting form deficiency of ADA)


Answer: Option D


4. ADA is an enzyme which is deficient in a genetic disorder SCID. What is the full form of ADA?

    A. Adenosine deoxy aminase
    B. Adenosine deaminase
    C. Aspartate deaminase
    D. Arginine deaminase


Answer: Option B


5. Silencing of a gene could be achieved through the use of:

    A. short interfering RNA (RNAi)
    B. antisense RNA
    C. by both
    D. none of the above


Answer: Option C




BITSAT – Related Information
Tips to Crack BITSAT | BITSAT Preparation Tips

BITSAT Exam Pattern
Tips To Crack The Mathematics Section in BITSAT
BITSAT Eligibility
Are you looking for a Job? Stay Updated with Limitless Notifications!!



Join us on – Telegram Channel