Quantitative Aptitude - SPLessons

Clocks and Calendars Quiz 4

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Clocks and Calendars Quiz 4

shape Introduction

Clock Problems is all about the hour’s hand, second hand, and minutes hand. In this chapter, the problems are based mainly on the movement of the clock hands like minute spaces, minute hand, hour hand and the angles between the hands.


Calendar deals with odd days, leap year, ordinary year, counting of odd days, and day of the week related to odd days. To find the day of the week on a given date concept of odd days is used. Clocks and Calendars Quiz 4 Presents most important questions related to Clocks and Calendars.


shape Quiz

1. How many times in a day, both the hands of a clock form a straight line?

    A. 22 times
    B. 24 times
    C. 44 times
    D. 48 times


Answer: Option A


Explanation:
The hands of a clock point in opposite directions (in the straight line) 11 times in every 12 hours (because between 5 and 7 they point in opposite directions at 6 O’ clock only). So, in a day, the hands of a clock point in the opposite directions 22 times.


2. How many degrees does an hour-hand move in 15 minutes?

    A. 1.5°
    B. 7.5°
    C. 18°
    D. 12°


Answer: Option B


Explanation:

In 12 hours the hour-hand moves 360°.

Hence, in 15 minutes it moves

\((\frac{360}{12} * \frac{15}{60})°\) = 7.5°


3. How many degrees will the minute-hand move in 20 minutes?

    A. 90°
    B. 150°
    C. 120°
    D. 180°


Answer: Option C


Explanation:

The minute-hand moves 360° in 1 hour.

Hence, in 20 minutes the minute-hand moves

\((\frac{360°}{60°} * 20)°\) = 120°


4. If the time in a clock is 6 hours 45 minutes, then what time does it show on the mirror?

    A. 6 hrs. 45 min
    B. 4 hrs. 15 min
    C. 7 hrs. 45 min
    D. 5 hrs. 15 min


Answer: Option D


Explanation:

he time shown by the clock when seen in the mirror

= 12 hrs. – 6 hrs. 45 min. = 5 hrs. 15 min


5. How many odd days are there in 249 days?

    A. 5 days
    B. 2 days
    C. 3 days
    D. 4 days


Answer: Option D


Explanation:

\(\frac{249}{7}\) = 35 weeks + 4 odd days.

1. Which among the following years is a leap year?

    A. 1900
    B. 1800
    C. 1700
    D. 2800
    E. 2600


Answer: Option D


Explanation:

A century year is a leap year only if it is exactly divisible by 400. Only 2800 is exactly divisible by 400.

Hence, 2800 is a leap year.


2. The first Republic Day of India was celebrated on 26th January, 1950. What was the day of the week on that date?

    A. Wednesday
    B. Thursday
    C. Friday
    D. Saturday


Answer: Option B


Explanation:

Total number of odd days = 1600 years have 0 odd day + 300 years have 1 odd day + 49 years (12 leap + 37 ordinary) have 5 odd days + 26 days of Jan

have 5 odd days = 0 + 1 + 5 + 5 = 4 odd days

So, the day was Thursday


3. Mahatma Gandhi was born on \({2}^{nd}\) October, 1869. The day of the week was

    A. Wednesday
    B. Thursday
    C. Friday
    D. Saturday


Answer: Option D


Explanation:
1600 years have 0 odd day

200 years have 2 × 5 = 10, i.e., 3 odd days.

68 years contain 17 leap years and 51 ordinary years.

That is, 17 × 2 + 51 = 85 days, i.e., 1 odd day.

In 1869, upto \({2}^{nd}\) Oct., total number of odd days

= 31(Jan.) + 28(Feb.) + 31(Mar.) + 30(Apr.) + 31(May) + 30(Jun.) + 31(Jul.) + 31(Aug.) + 30(Sep.) + 2(Oct.) = 275 days = 2 odd days.

i.e, Total odd days = 0 + 3 + 1 + 2 = 6 odd days.

i.e, The day was Saturday.


4. India got Independence on \({15}^{th}\) August 1947. What was the day of the week on that day?

    A. Thursday
    B. Friday
    C. Wednesday
    D. Sunday


Answer: Option D


Explanation:
15 Aug., 1947 = (1600 + 300 + 46) years + 1 Jan. to 15 Aug. of 1947

= (1600 + 300 + 46) years + 365 – 16

Aug. to 31 Dec 1947 = (1600 + 300 + 46) years + (365 – 138) days

Number of odd days = 0 + 1 + 1 (from 11 leap years and 35 ordinary years) + 3 = 5 odd days.

i.e, The day was Friday


5. If today is Saturday, then what day of the week will be on the \({338}^{th}\) day from today

    A. Monday
    B. Friday
    C. Friday
    D. Saturday


Answer: Option A


Explanation:

Number of odd days in 338 days = \(\frac{338}{7}\) = 48 complete weeks +2 odd days.

\({2}^{nd}\) day after Saturday is a Monday.

1. If \({9}^{th}\) of the month falls on the day preceding Sunday, on what day will \({1}^{st}\) of the month fall?

    A. Friday
    B. Saturday
    C. Sunday
    D. Monday


Answer: Option A


Explanation:

The year 2008 is a leap year.
So, it has 2 odd days. \({1}^{st}\) day of the year 2008 is Tuesday (Given)
So, 1st day of the year 2009 is 2 days beyond Tuesday.
Hence, it will be on Thursday.


2. Anil reached a place on Friday. He came to know that he was three days earlier than the scheduled day. I f he had reached there on the following Sunday, how many days late/early he would have been?

    A. One day earlier
    B. One day late
    C. Two days late
    D. Two days earlier


Answer: Option A


Explanation:

Day before yesterday was Sunday.

Therefore, today is Tuesday.

Day after tomorrow will be Thursday.

Thursday + 3 = Sunday


3. If the day before yesterday was ‘Sunday, what day will it be three days after the day after tomorrow?

    A. Sunday
    B. Monday
    C. Wednesday
    D. Saturday


Answer: Option A


Explanation:

>Day before yesterday was Sunday.

Therefore, today is Tuesday.

Day after tomorrow will be Thursday.

Thursday + 3 = Sunday


4. If the day after tomorrow is Sunday, what day was tomorrow’s day before yesterday ?

    A. Friday
    B. Thursday
    C. Monday
    D. Tuesday


Answer: Option B


Explanation:

The day after tomorrow is Sunday.

Therefore, today is Friday.

The day on tomorrow’s day before yesterday

= Friday – 1 = Thursday


5. Suresh was bom on \({4}^{th}\) Oct ober 1999. Shashikanth was born 6 days before Suresh. The Independence Day of that year fell on Sunday. Which day was Shashikanth bom?

    A. Tuesday
    B. Wednesday
    C. Monday
    D. Sunday


Answer: Option B


Explanation:

Shashikant was born on \({29}^{th}\) September 1999.

\({15}^{th}\) August, 1999 was Sunday. Days upto \({29}^{th}\) September from \({15}^{th}\) August

16 + 29 = 45 days = 6 weeks 3 old days

Sunday + 3 = Wednesday

Clcoks and Calendars – Related Information
Clocks and Calendars Practice Set 1

Clocks and Calendars Practice Set 2

Book for Quantitative Aptitude