Computer Awareness - SPLessons

Computer Awareness Important Quiz

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Computer Awareness Important Quiz

shape Introduction

A Computer is a device that can be instructed to carry out sequences of arithmetic or logical operations automatically via computer programming“. Computers follow a generalized set of operations termed as programs. The programs enable the computers to perform an extremely wide range of tasks. Computers are now ubiquitous and are being used in every field of work. Thus, basic knowledge of computers and ability to operate a computer is now crucial for all job aspirants.


Computer Awareness also known as Computer Aptitude is one of the prominent sections in various recruitment related competitive exams in India. Computer Awareness Important Quiz Practice Sets lists some of the important questions for preparation of Computer Awareness module. The most significant topics to be learnt for Computer Awareness module are as follows:


  1. History of Computers
  2. Computer Fundamentals
  3. Parts of a Computer System
  4. Data Processing Cycle of a Computer
  5. Computer Languages
  6. Input Devices & Output Devices
  7. Operating Systems
  8. Database Management Systems
  9. Microsoft Office
  10. Keyboard Shortcuts
  11. File Extensions
  12. Networking and Internet
  13. Computer Viruses
  14. Important Abbreviations


shape Quiz

Q1. Computers that control processes, accept data in a continuous…..

    A. data traffic pattern
    B. data highway
    C. infinite loop
    D. feedback loop

    Answer: D


Q2. A language reflects the way people think mathematically is…..

    A. cross platform programming
    B. functional
    C. event driven programming
    D. 3GL business programming

    Answer: B


Q3. A mistake in an algorithm that causes incorrect results is called a….

    A. logical error
    B. syntax error
    C. procedural error
    D. compiler error

    Answer: A


Q4. A device for changing the connection on a connector to a different configuration is….

    A. a converter
    B. a component
    C. an attachment
    D. an adapter

    Answer: D


Q5. Technique that is used to send more than one call over a single line is

    A. Digital transmission
    B. Infrared transmission
    C. Streaming
    D. Multiplexing

    Answer: D


Q6. Which of the following would you find on LinkedIn?

    A. Games
    B. Connections
    C. Chat
    D. Applications

    Answer: B


Q7. The method of Internet access that requires a phone line, but offers faster access speeds than dial-up is the…..Connection

    A. Cable access
    B. Satellite access
    C. Fiber optic service
    D. Digital Subscriber Line (DSL)

    Answer: D


Q8. ……is a form of denial of service attack in which a hostile client repeatedly sends SYN packets to every port on the server using fake IP addresses.

    A. Cyber crime
    B. Memory shaving
    C. Synflooding
    D. Software Piracy

    Answer: C


Q9. A program either talk or music that is made available in digital format for automatic download over the internet is called a…..

    A. wiki
    B. broadcast
    C. vodcast
    D. podcast

    Answer: D


Q10. A USB communication device that supports data encryption for secure wireless communication for notebook users is called a…

    A. USB Wireless Network adapter
    B. wireless switch
    C. wireless hub
    D. router

    Answer: A

Q11. The term “user interface” refers to …..

    A. What the user sees on the screen and how they can interact with it
    B. How the operating system responds to user commands
    C. the means by which the user interacts with the peripheral devices on the computer.
    D. None of these.

    Answer: A


Q12. The connection between your computer at home and your local ISP is called…..

    A. the last mile
    B. the home stretch
    C. the home page
    D. the vital mile

    Answer: A


13. are attempts by individuals to obtain confidential information from you by falsifying their identity through e-mails.

    A. Phishing trips
    B. Viruses
    C. Phishing scams
    D. Spyware scams

    Answer: A


14. ERP is an acronym for….

    A. Enterprise Relationship planning
    B. Enterprise Resource planning
    C. Enterprise Reorder planning
    D. None.

    Answer: B


15. Collecting personal information and effectively posing as another individual is known as the crime of …..

    A. spooling
    B. spoofing
    C. hacking
    D. identity theft

    Answer: D


16. The signal that a computer is waiting for a command from the user is….

    A. prompt
    B. event
    C. time slice
    D. interrupt

    Answer: A


17. Physical security is concerned with protecting computer hardware from human tampering & natural disasters and security is concerned with protecting software from unauthorized tampering or damage.

    A. data
    B. cyber
    C. internet
    D. metaphysical

    Answer: A


18. Which ports connect special types of music instruments to sound cards?

    A. BUS
    B. CPU
    C. USB
    D. Musical Instrument Digital Interface (MIDI)

    Answer: D


19. Where you are likely to find an embedded operating system?

    A. On a desktop operating system
    B. On a networked PC
    C. On a PDA
    D. On a Mainframe.

    Answer: C


20. Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest?

    A. Bit, byte, character, record, field, file, database
    B. Database, file, record, field, character
    C. Character, file, record, field, database
    D. Character, field, record, file, database

    Answer: D

Q21. Which protocol provides e-mail facility among different hosts?

    A. File Transfer Protocol (FTP)
    B. TELNET
    C. Simple Mail Transfer Protocol (SMTP)
    D. Simple Network Management Protocol (SNMP)

    Answer: C


Q22. Which of the following memory is non-volatile?

    A. DRAM
    B. SRAM
    C. ROM
    D. None of the above

    Answer: C


Q23. What is embedded system?

    A. The programme which arrives by being wrapped in box.
    B. The programme which is the permanent part of the computer
    C. The computer which is the part of a big computer.
    D. Some combination of computer hardware and software.

    Answer: D


Q24. Which device connects a LAN to the Internet ?

    A. Adapter
    B. Repeater
    C. Router
    D. None of the above

    Answer: C


Q25. EBCDIC stands for

    A. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
    B. Extended Bit Code Decimal Interchange Code
    C. Extended Bit Case Decimal Interchange Code
    D. Extended Binary Case Decimal Interchange Code

    Answer: A


Q26. The first general purpose electronic digital computer in the world was?

    A. UNIVAC (Universal Automatic Computer)
    B. EDVAC (Electronic Discrete Variable Automatic Computer)
    C. ENIAC (Electronic Numerical Integrator & Computer)
    D. EDSAC (Electronic Delay Storage Automatic Computer)

    Answer: C


Q27. Signals can be analog or digital and a computer that processes the both type of signals is known as?

    A. Analog computer
    B. Digital Computer
    C. Hybrid Computer
    D. Mainframe Computer

    Answer: C


Q28. Human beings are referred to as Homo sapiens, which device is called Silico Sapiens?

    A. Monitor
    B. Hardware
    C. Robot
    D. Computer

    Answer: D


Q29. EBCDIC can code up to how many different characters?

    A. 256
    B. 16
    C. 32
    D. 64

    Answer: A


Q30. Different components of the motherboard of a PC unit are linked together by sets of parallel electrical conducting lines. What are these lines called?

    A. Conductors
    B. Buses
    C. Connectors
    D. Consecutive

    Answer: B

Q31. Which is the first automatic electronic digital computer?

    A. ENIAC
    B. MARK I
    C. Z3
    D. ABC (Atanasoff –Berry Computer)

    Answer: D


Q32. India’s first supercomputer is

    A. Cyber 205
    B. Aaditya
    C. Anupam
    D. PARAM 8000

    Answer: D


Q33. The metal disks, which are permanently housed in, sealed and contamination free containers are called?

    A. Hard disks
    B. Floppy disk
    C. Winchester disk
    D. Flexible disk

    Answer: C


Q34. What was the name of the first commercially available microprocessor chip?

    A. Intel 308
    B. Intel 33
    C. Intel 4004
    D. Motorola 639
    <s
    trong>Answer: C


Q35. The first digital computer built with IC chips was known as

    A. IBM 7090
    B. Apple – 1
    C. IBM System / 360
    D. VAX – 10

    Answer: C


Q36. RATS stands for

    A. Regression Analysis Time Series
    B. Regression Analysis Time Sharing
    C. Real Analysis Series
    D. All of above

    Answer: A


Q37. The magnetic storage chip used to provide non-volatile direct access storage of data and that have no moving parts are known as

    A. Magnetic core memory
    B. Magnetic tape memory
    C. Magnetic disk memory
    D. Magnetic bubble memory

    Answer: D


Q38. A computer program that converts an entire program into machine language is called a/an

    A. Interpreter
    B. Simulator
    C. Compiler
    D. Commander

    Answer: C


Q39. A language translator that analyses and executes the source code in-line-by- line manner without looking at the entire program is called a/an

    A. Interpreter
    B. Simulator
    C. Compiler
    D. Commander

    Answer: A


Q40. Who designed the first electronics computer (ENIAC)?

    A. Von Neumann
    B. John Eckert & John Mauchly
    C. Joseph M Jacquard
    D. None of the above

    Answer: B

Q41. A device driver acts like a……. between the device & OS

    A. inverter
    B. converter
    C. translator
    D. None

    Answer: C


Q42. Computers can be divided into…..major categories.

    A. Four ( Micro, Mini, Mainframe, Super)
    B. Three
    C. One
    D. None

    Answer: A


Q43. SAN stands for

    A. Storage Area Network
    B. Super Array Network
    C. Shared Area Network
    D. None

    Answer: A


Q44. NAS stands for

    A. Network Area Service
    B. Network Attached Storage
    C. Network Attached Service
    D. None

    Answer: B


Q45. To produce high quality graphics (hardcopy) in color, ……… is used

    A. RGB monitor
    B. Plotter
    C. Ink-jet printer
    D. Laser printer

    Answer: B


Q46. Hardware or software designed to guard against unauthorized access to a computer network is known as…..

    A. Hacker-proof program
    B. Firewall
    C. Hacker-resistant server
    D. None

    Answer: B


Q47. The scrambling of code is known as

    A. Encryption
    B. a firewall
    C. Scrambling
    D. None

    Answer: A


Q48. A type of message that web servers pass to your web browser when you visit the website

    A. Cache
    B. Spam
    C. None
    D. Cookie

    Answer: D


Q49. Software that you can use free of charge for a set period. After that you have to buy it to keep working is known as

    A. Freeware
    B. Shareware
    C. Software
    D. None

    Answer: B


Q50. A type of virus (malicious code) that looks for security loopholes in a system and uses that to replicate itself is known as

    A. Worm
    B. Threat
    C. Trojan Horse
    D. None

    Answer: A

Q51. RAID stands for

    A. Reproduce Array of Intelligent Disks
    B. Reproduce Array of Inexpensive Disks
    C. Redundant Array of Inexpensive Drives
    D. Redundant Array of Inexpensive Disks

    Answer: D


Q52. Software that monitors your online computer activities is known as

    A. Malware
    B. Spyware
    C. Freeware
    D. None

    Answer: B


Q53. Software that is made available at no cost and is sometimes used to entice a user to purchase the unbranded version with no advertising.

    A. Malware
    B. Spyware
    C. Freeware
    D. None

    Answer: C


Q54. Which is used to display one or more web pages within another normal web page?

    A. IFRAME
    B. Hyperlink
    C. Home page
    D. None

    Answer: A


Q55. What is the main difference between a mainframe and a super computer?

    A. Supercomputer is much larger than mainframe computers
    B. Supercomputers are much smaller than mainframe computers
    C. Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently.
    D. None

    Answer: B


Q56. storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is

    A. Memory
    B. Buffer
    C. Accumulator
    D. None

    Answer: B


Q57. Computer is free from tiresome and boardroom. We call it

    A. Accuracy
    B. Diligence
    C. Versatility
    D. None

    Answer: B


Q58. Integrated Circuits (ICs) are related to which generation of computers?

    A. First generation
    B. Second generation
    C. Third generation
    D. None

    Answer: C


Q59. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?

    A. Minicomputers
    B. Microcomputers
    C. Mainframe computers
    D. None

    Answer: C


Q60. The ALU of a computer responds to the commands coming from

    A. Primary memory
    B. Control section
    C. External memory
    D. Cache memory

    Answer: B

Q61. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as

    A. Path
    B. Address bus
    C. Route
    D. All of the above

    Answer: B


Q62. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as

    A. Pulse code modulation
    B. Pulse stretcher
    C. Query processing
    D. Queue management

    Answer: A


Q63. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What information does this address specify?

    A. Track number
    B. Sector number
    C. Surface number
    D. All of above

    Answer: D


Q64. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?

    A. To produce result
    B. To compare numbers
    C. To control flow of information
    D. To do math’s works

    Answer: B


Q65. The terminal device that functions as a cash register, computer terminal, and OCR reader is the?

    A. Data collection terminal
    B. OCR register terminal
    C. Video Display terminal
    D. POS terminal

    Answer: D


Q66. A set of flip flops integrated together is called

    A. Counter
    B. Adder
    C. Register
    D. None of the above

    Answer: C


Q67. A register organized to allow moving left or right operations is called a

    A. Counter
    B. Loader
    C. Adder
    D. Shift register

    Answer: D


Q68. How many address lines are needed to address each machine location in a 2048 x 4 memory chip?

    A. 10
    B. 11
    C. 8
    D. 12

    Answer: B


Q69. Multi user systems provided cost savings for small business because they use a single processing unit to link several

    A. Personal computers
    B. Workstations
    C. Dumb terminals
    D. Mainframes

    Answer: C


Q70. The difference between memory and storage is that memory is and storage is

    A. Temporary, permanent
    B. Permanent, temporary
    C. Slow, fast
    D. All of the above

    Answer: A

Q71. Which of the following is the first computer to use Stored Program Concept?

    A. UNIVAC
    B. ENIAC
    C. EDSAC
    D. None of above

    Answer: C


Q72. 1 nibble equals to

    A. 1 bits
    B. 2 bits
    C. 4 bits
    D. 8 bits

    Answer: C


Q73. The most commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation characters used in electronic data processing system is called

    A. ASCII
    B. EBCDIC
    C. BCD
    D. All of the above

    Answer: A


Q74. The term GIGO (Garbage In Garbage Out) is related to which characteristics of computers?

    A. Speed
    B. Automatic
    C. Accuracy
    D. Reliability

    Answer: C


Q75. Hard disk is coated on both sides with

    A. Magnetic metallic oxide
    B. Optical metallic oxide
    C. Carbon layer
    D. All of the above

    Answer: A


Q76. The contents of information are stored in

    A. Memory data register
    B. Memory address register
    C. Memory arithmetic registers
    D. Memory access register

    Answer: A


Q77. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as

    A. Hardware
    B. Software
    C. Firmware
    D. ROM ware

    Answer: C


Q78. Which of the following memories must be refreshed many times per second?

    A. Static RAM
    B. Dynamic RAM
    C. EPROM
    D. ROM

    Answer: B


Q79. In which mode, the communication channel is used in both directions at the same time?

    A. Full-duplex
    B. Simplex
    C. Half-duplex
    D. None of the above

    Answer: A


Q80. Which of the printers used in conjunction with computers uses dry ink powder?

    A. Daisy wheel printer
    B. Line printer
    C. Laser printer
    D. Thermal printer

    Answer: C

Q81. Daisy wheel printer is a type of

    A. Matrix printer
    B. Impact printer
    C. Laser printer
    D. Manual printer

    Answer: B


Q82. Which of these is considered intelligent CASE tool?

    A. Workbench
    B. Toolkit
    C. Upper CASE
    D. Lower CASE

    Answer: A


Q83. Origin of internet can be tracked from

    A. Satellite networks
    B. Radio networks
    C. ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network)
    D. None

    Answer: C


Q84. is used by public & private enterprises to publish and share financial information with each other and industry analysts across all computer platforms & the Internet.

    A. Extensible Markup Language (XML)
    B. Extensible Business Reporting Language (XBRL)
    C. Enterprise Application Integration (EAI)
    D. None

    Answer: B


Q85. System proposal is prepared in …… phase of SDLC.

    A. Conception
    B. Initiation
    C. Analysis
    D. Design

    Answer: B


Q86. A data warehouse

    A. Contains numerous naming conventions and formats
    B. Is organized around important subject areas
    C. Contains only current data
    D. None

    Answer: B


Q87. symbol in DOS commands is used to

    A. Compare two values
    B. Redirect Input
    C. Redirect Output
    D. None

    Answer: C


Q88. To connect networks of similar protocols, are used

    A. Routers
    B. Gateways
    C. Bridges
    D. None

    Answer: C


Q89. is one reason for problems of data integrity

    A. Data availability constraints
    B. Data inconsistency
    C. Data redundancy
    D. None

    Answer: C


Q90. Which of the following is an advantage of mounting an application on the web?

    A. the possibility of 24-hour access for users
    B. creating a system that can extend globally
    C. standardizing the design of the interface
    D. All of these

    Answer: D

Q91. Which of the following domains is used for profit businesses?

    A. .com
    B. .edu
    C. .net
    D. None

    Answer: A


Q92. Which of the following domains is used for non-profit organizations?

    A. .org
    B. .edu
    C. .net
    D. None
    Answer: A


Q93. Browsers can be classified into two types. They are

    A. Graphical & Text
    B. Graphical & Navigational
    C. Text & Pictorial
    D. None

    Answer: A


Q94. The displayed data over internet can be classified into two types. They are

    A. Static & Dynamic
    B. Graphical & Text
    C. Data & Voice
    D. None

    Answer: A


Q95. Which is an open source development environment to develop dynamic web pages?

    A. PHP (Hypertext Preprocessor)
    B. XML
    C. VB Script
    D. None

    Answer: A


Q96. A protocol that allows a user to log on to a remote computer which is also known as remote login is…..

    A. FTP
    B. Telnet
    C. HTTP
    D. None

    Answer: B


Q97. A set of rules that enables a user to log on to another computer and transfer information between it & his/ her computer.

    A. HTTP
    B. FTP
    C. WWW
    D. None

    Answer: B


Q98. PSTN stands for

    A. Public Switched Transformation Network
    B. Public Switched Telephone Network
    C. Public Serviced Telnet Network
    D. None

    Answer: B


Q99. Home Page is also known as

    A. Index Page
    B. Front Page
    C. Back Page
    D. None

    Answer: A


Q100. GPRS stands for

    A. Global Packet Radio Service
    B. Global Positioning Radio Service
    C. General Packet Radio Service
    D. None

    Answer: C

Q101. GSM stands for

    A. Global System for Mobile
    B. Global Service for Mobile
    C. Global System for Mobile communication
    D. None

    Answer: C


Q102. TCP stands for

    A. Transmission Control Protocol
    B. Telnet Control Protocol
    C. Transmission Channel Protocol
    D. None

    Answer: A


Q103. Proprietary Software is also called as

    A. Closed Source Software
    B. Open Source Software
    C. Commercial Software
    D. None

    Answer: A


Q104. A product that is owned exclusively by a single company that can only function properly, if it is used with other products owned by the same company?

    A. Proprietary Software
    B. Public Domain Software
    C. Commercial Software
    D. None

    Answer: A


Q105. Freeware can be classified into four types. It includes

    A. Donationware, Postcardware
    B. Abandonware, Adware
    C. Both (A) & (B)
    D. None

    Answer: C


Q106. Which of the following activity can be termed as software piracy?

    A. Soft loading
    B. Counterfeiting
    C. Renting
    D. All of these

    Answer: D


Q107. Linux is a type of Software

    A. Open Source
    B. Public Domain
    C. Commercial
    D. None

    Answer: A


Q108. A coding language that is compatible with windows servers which is used for increased functionality on a website or to work with a database

    A. HTML
    B. ASP
    C. XML
    D. None

    Answer: B


Q109. A code that represents English characters as numbers and ranging from 0 to 127.

    A. ASCII
    B. EBCDIC
    C. BCD
    D. All of above

    Answer: A


Q110. An email feature, which is used to send a copy of an email to one or many other people at the same time that you are sending it to the main recipient/s is called

    A. CC
    B. BCC
    C. To
    D. None

    Answer: A

Q111. An email feature which is used to send someone a BCC email, their email address will not show in the “to” field

    A. CC
    B. BCC
    C. CC & BCC
    D. None

    Answer: B


Q112. GUI stands for

    A. Graphic Uninstall/Install
    B. Graphical User Interface
    C. General Utility Interface
    D. None

    Answer: B


Q113. A….. is a design tool that graphically shows the logic in a solution algorithm.

    A. Hierarchy Chart
    B. Flow Chart
    C. Structure Chart
    D. None

    Answer: B


Q114. Programs designed to perform specific tasks related to managing computer resources are called

    A. System Software
    B. Utility Software
    C. Application Software
    D. None

    Answer: B


Q115. A file that contains definitions of the paragraph and character styles for your document and all things you customized like toolbars and menus is called a…….

    A. guide
    B. prompt
    C. template
    D. None

    Answer: C


Q116. Programs designed specifically to address general purpose applications & special-purpose applications are called

    A. System Software
    B. Application Software
    C. Operating System
    D. None

    Answer: B


Q117. A ….. contains buttons & menus that provide quick access to commonly used commands.

    A. menubar
    B. toolbar
    C. window
    D. None

    Answer: B


Q118. What is the split – MAC Architecture?

    A. The split-MAC architecture uses MAC addresses to create a forward/filter table and break up collision domains.
    B. The split-MAC architecture uses MAC addresses to create a forward/fliter table
    C. Both (A) & (B)
    D. None
    Answer: A


Q119. In …..normal form, all non-key fields of data structure are dependent on the whole key.

    A. First
    B. Second
    C. Third
    D. None

    Answer: B


Q120. Which of the following are tasks that may be completed when configuring your e-mail client?
A

    . Provide the IP address of your ISP’s mail server
    B. Provide the name of your e-mail account
    C. All of these
    D. None of these

    Answer: A

Q121. A pixel is a……

    A. picture element or dot on a screen
    B. point of ink on a laser printed page
    C. point of ink on an ink jet printed page
    D. None

    Answer: A


Q122. Expansion cards are inserted into

    A. CPU
    B. Slots
    C. Peripheral devices
    D. None

    Answer: B


Q123. is a communication technology used by some incoming mail servers.

    A. TCP
    B. POP3
    C. FTP
    D. None

    Answer: B


Q124. Which of the following format for storing & backing up computer data on tape that evolved from Digital Audio Tape (DAT) technology?

    A. Data Aggregation
    B. Digital Data Storage
    C. Virtual Tape System
    D. None

    Answer: B


Q125. The two basic parts of URLs are

    A. TCP & IP
    B. the protocol & the domain name
    C. TCP & FTP
    D. None

    Answer: B


Q126. The storage locations in the internal storage of a CPU is called

    A. reference points
    B. addresses
    C. locations
    D. None

    Answer: B


Q127. The …… database is the most widely used database structure

    A. General
    B. Standard
    C. Relational
    D. None

    Answer: C


Q128. Mail from unwanted senders can be blocked by…….

    A. e-mailing them & asking to be removed from the list
    B. using mail filters
    C. clicking the unsubscribe link
    D. None

    Answer: B


Q129. ATM machines run ……. OS

    A. Open Source
    B. Closed Source
    C. embedded
    D. None

    Answer: C


Q130. Which of the following is possible with open architecture?

    A. Hot swapping of devices
    B. A minimum of six new devices to be added to a computer
    C. Users to upgrade and add new devices as they come on the market
    D. None

    Answer: C

Q131. The fraudulent practice of sending emails purposing to be from reputable companies in order to induce individuals to reveal personal information(Credit & Debit card details) is called

    A. Hot swapping of devices
    B. Pharming
    C. Phishing
    D. None

    Answer: C


Q132. NIC stands for

    A. Network Internal Card
    B. Network Interconnection Channel
    C. Network Interface Card
    D. None

    Answer: C


Q133. Is the Virus that overwrites the files or a few parts being replaced?

    A. Virus
    B. File infectors
    C. worm
    D. None

    Answer: B


Q134. A dynamic website that is normally database driven and which enables the owner/user to manage the content of their own website without needing to know any coding at all is known as

    A. Content Management System (CMS)
    B. ASP
    C. DNS
    D. None

    Answer: A


Q135. An Internet service that translates domain names to the IP addresses is called

    A. CMS
    B. ASP
    C. DNS
    D. None

    Answer: C


Q136. A hacker installs malicious code on a personal computer or server. This code then redirects clicks you make on a Web site to another fraudulent Web site without your consent or knowledge. It is known as….

    A. Phishing
    B. Smishing
    C. Pharming
    D. None

    Answer: C


Q137. The act of using the telephone in an attempt to scam the user into surrendering private information that will be used for identity theft.

    A. Pharming
    B. Smishing
    C. Vishing
    D. None

    Answer: C


Q138. A type of phishing attack where mobile phone users receive text messages containing a Web site hyperlink is called

    A. Pharming
    B. Smishing
    C. Vishing
    D. None

    Answer: B


Q139. The creation of Internet Protocol (IP) packets with a forged source IP address, with the purpose of concealing the identity of the sender or impersonating another computing system is called …………..

    A. Pharming
    B. Spoofing
    C. Vishing
    D. None

    Answer: B


Q140. A malware program that can be used by a black hat cracker to remotely take control of a system for further attacks like spam emails or Denial of Service attacks, without a user’s knowledge is called……

    A. Zombie
    B. Spoofing
    C. Vishing
    D. None

    Answer: A

Q141. Ethical hackers who use their skill to secure the integrity of computer systems or networks is called

    A. Black Hat
    B. White Hat
    C. Green Hat
    D. None

    Answer: B


Q142. A type of malicious software that is activated each time your system boots up. This malicious software difficult to detect because they are activated before your system’s Operating System has completely booted up is called

    A. Phishing
    B. Rootkits
    C. Pharming
    D. None

    Answer: B


Q143. Spam over instant messenger is called spim while spam over Internet telephony is known as

    A. Malware
    B. Spit
    C. Pharming
    D. None

    Answer: B


Q144. The unauthorized activities of malicious software is called

    A. Pharming
    B. Payload
    C. Phishing
    D. None

    Answer: B


Q145. Unauthorized access to restricted systems or resources is referred as

    A. Pharming
    B. Penetration
    C. Phishing
    D. None

    Answer: B


Q146. Unauthorized access to information by using a terminal that is already logged on with an authorized ID is called

    A. Piggybacking
    B. Penetration
    C. Phishing
    D. None

    Answer: A


Q147. Modifying data in a Domain Name System (DNS) server so that calls to particular Websites or even entire domains are misdirected for fraudulent purposes is termed as

    A. DNS cache poisoning
    B. Penetration
    C. Phishing
    D. None

    Answer: A


Q148. Any deliberate damage to operations or equipments is called

    A. Piggybacking
    B. Sabotage
    C. Phishing
    D. None

    Answer: B


Q149. Sending large numbers of unwanted e-mail messages to a single recipient or to a group of such recipients is termed as

    A. Logic bomb
    B. Mail bombing
    C. Time bomb
    D. None

    Answer: B


Q150. Malicious modification or destruction of data such as changing information on Web sites is called

    A. Super zapping
    B. Vandalism
    C. Spamming
    D. None

    Answer: B

Q151. Overwhelming or saturating resources on a target system to cause a reduction of availability to legitimate users is termed as

    A. Distributed DoS attack
    B. Denial of Service (DoS) attack
    C. Data Diddling
    D. None

    Answer: B


Q152. Modifying data for fun and profit is defined as

    A. Distributed DoS attack
    B. Denial of Service (DoS) attack
    C. Data Diddling
    D. None

    Answer: C


Q153. Internet-mediated attack accomplished by enlisting the services of many compromised systems to launch a denial of service (DoS) is termed as

    A. Distributed DoS attack
    B. Denial of Service (DoS) attack
    C. Data Diddling
    D. None

    Answer: A


Q154. Creating a false identity using someone else’s identifying information

    A. Distributed DoS attack
    B. Identity Theft
    C. Data Diddling
    D. None

    Answer: B


Q155. A program or batch file that waits for a specific time before causing damage is……

    A. Logic bomb
    B. Time bomb
    C. Mail bombing
    D. None

    Answer: B


Q156. A method for exploiting a vulnerability to take control of a system or otherwise compromise it is termed as…….

    A. Logic bomb
    B. Exploit
    C. Mail bombing
    D. None

    Answer: B


Q157. The most widely used type of database management system is the

    A. Flat database.
    B. Network database.
    C. Relational database
    D. Hierarchical database.

    Answer: C


Q158. Which of the following will connect you to the Internet?

    A. HTTP
    B. Internet service provider
    C. A network connection
    D. None

    Answer: B


Q159. A method in which multiple communication devices are connected to one another efficiently is known as……

    A. Switching
    B. Redundancy
    C. Capacity
    D. None

    Answer: A


Q160. What is considered as the ‘backbone’ of the World Wide Web?

    A. URL
    B. HTML
    C. HTTP
    D. None

    Answer: C

Q161. MIME stands for

    A. Multipurpose Internet Mail Extension
    B. Multicasting Internet Mail Extension
    C. Multiple Internet Mail Extension
    D. None

    Answer:A


Q162. FPI stands for

    A. Figure per inch
    B. Frames per inch
    C. Faults per inch
    D. None

    Answer: B


Q163. The process of analyzing large data sets in search of new, previously undiscovered relationships is known as:

    A. data mining
    B. data marting
    C. data maintenance
    D. data warehousing

    Answer: A


Q164. Collection of interrelated data and set of program to access them is called

    A. Database
    B. Database Management System
    C. Data Structure
    D. data warehousing

    Answer: A


Q165. A repository of data that is designed to serve a particular community of knowledge workers is called

    A. datamart
    B. data maintenance
    C. data warehousing
    D. None

    Answer: A


Q166. Keys that are used in combination with some other key, they have been programmed to perform certain tasks is called

    A. Function keys
    B. Alphanumeric keys
    C. Modifier keys( Alt, Ctrl)
    D. None

    Answer: C


Q167. A key that is used to alternate the input mode of a group of keys on a keyboard is known as

    A. Function keys
    B. Alphanumeric keys
    C. Toggle Keys (Caps Lock, Nums Lock)
    D. None

    Answer: C


Q168. Networking can be classified into two types. It includes

    A. Server-based networking (A central Server)
    B. Peer to Peer networking (Group of computers that perform both Server & Client function)
    C. Both (A) & (B)
    D. None

    Answer: A


Q169. Which is used to connect a computer to the cabling used in LAN?

    A. Network Interface Card (or) Network Adapter
    B. Router
    C. Modem
    D. None

    Answer: A


Q170. A device which converts data between the analog form used on telephone lines & the digital form used on computers is………

    A. Network Interface Card (or) Network Adapter
    B. Router
    C. Modem (Modulator Demodulator)
    D. None

    Answer: C

Q171. A relay or interconnecting device that is used to join two or more LANs is called

    A. Network Interface Card (or) Network Adapter
    B. Router
    C. Bridge
    D. None

    Answer: C


Q172. A device that regenerates the signal transmitted on a cable in a network is called

    A. Repeater
    B. Router
    C. Bridge
    D. None

    Answer: A


Q173. A networking device that is used to receive signals from one Computer & transmit them on to other computers in a network is called……..

    A. Repeater
    B. Hub
    C. Bridge
    D. None

    Answer: B


Q174. Hub can be divided into two types. It includes……

    A. Active Hub (Acts as a Repeater – regenerates & sends out a stronger signal)
    B. Passive Hub (Acts as a Junction box – Splits incoming signals for transmission)
    C. Both (A) & (B)
    D. None

    Answer: C


Q175. An intelligent Hub that has the ability to determine the destination of a packet sent across the network is called………

    A. Repeater
    B. Switch
    C. Bridge
    D. None

    Answer: B


Q176. A most Sophisticated relay device used in a network that can be used to interconnect systems with different protocols, formatting languages and architecture is called………

    A. Gateway
    B. Switch
    C. Bridge
    D. None

    Answer: A


Q177. CSMA/CD stands for

    A. Carrier Sense Multiple Access with Correction Detection
    B. Code Sense Multiple Access with Collision Detection
    C. Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection
    D. None

    Answer: C


Q178. A…… is required at each end to absorb the signal so that it does not reflect back across the bus.

    A. gateway
    B. terminator
    C. bridge
    D. None

    Answer: B


Q179. Bus Topologies can be classified into two types. It includes

    A. Regular Bus
    B. Local Bus
    C. Both (A) & (B)
    D. None

    Answer: C


Q180. A list of rules for transferring data over a network is called?

    A. Protocol
    B. Program code
    C. Rules
    D. None

    Answer: A

Q181. Star topologies are normally implemented using a

    A. Unshielded Twisted Pair (UTP) cable
    B. Twisted Pair cable
    C. Fiber Optic Cable
    D. None

    Answer: A


Q182. A set of stations connected serially by cable is known as

    A. Star topology
    B. Bus topology
    C. Ring topology
    D. None

    Answer: C


Q183. OSI stands for

    A. Open Systems Interconnection
    B. Open Source Interconnection
    C. Open Service Interconnection
    D. None

    Answer: A


Q184. Layer which deals with the transportation of binary data and defines cable & electrical specifications is known as……….

    A. Data Link Layer
    B. Physical Layer
    C. Session Layer
    D. None

    Answer: B


Q185. Layer which converts data frames into bits and also convert bits into frames is known as……….

    A. Data Link Layer
    B. Transport Layer
    C. Session Layer
    D. None

    Answer: A


Q186. Layer which deals with translation of logical & physical addresses & determines route from source to destination & also control network traffic is known as……….

    A. Network Layer
    B. Transport Layer
    C. Session Layer
    D. None

    Answer: A


Q187. Layer which manages flow control & ensures reliable delivery of data packets in sequence with no losses or duplications is known as………

    A. Presentation Layer
    B. Transport Layer
    C. Session Layer
    D. None

    Answer: B


Q188. Layer which establishes, maintains & terminates a connection while communicating with other client is known as………

    A. Presentation Layer
    B. Transport Layer
    C. Session Layer
    D. None

    Answer: C


Q189. Layer which translates data format & deals with compression of data and network security is known as………

    A. Presentation Layer
    B. Application Layer
    C. Session Layer
    D. None

    Answer: A


Q190. Layer which is the user interface to access the network services such as file transfer/ database access is known as………

    A. Presentation Layer
    B. Application Layer
    C. Session Layer
    D. None

    Answer: B

Q191. A long message that needs to be transmitted is broken into smaller packets of fixed size for error free transmission is termed as……..

    A. Data Sequencing
    B. Flow Control
    C. Error control
    D. None

    Answer: A


Q192. ICMP stands for

    A. Internet Control Message Protocol
    B. Internet Connection Management Protocol
    C. Internet Control Management Protocol
    D. None

    Answer: A


Q193. IDRP stands for

    A. ICMP Repeater- Discovery Protocol
    B. ICMP Router- Discovery Protocol
    C. IDRP Router- Discovery Protocol
    D. None

    Answer: B


Q194. RSS Stands for

    A. Rich Site Summary
    B. Really Simple Syndication
    C. (A) or (B)
    D. None

    Answer: C


Q195. What is the full form of UDP?

    A. Upper Divisional Protocol
    B. User Datagram Protocol
    C. Under Divisional Protocol
    D. None

    Answer: B


Q196. An Interface refers to a specification by which programs can communicate with a web server is called

    A. Graphical User Interface (GUI)
    B. Musical Instrument Digital Interface (MIDI)
    C. Common Gateway Interface (CGI)
    D. None

    Answer: C


Q197. VoIP stands for

    A. Video Over Internet Protocol
    B. Voice Over Internet Protocol
    C. Voice On Internet Protocol
    D. None

    Answer: B


Q198. The two application protocols most commonly associated with

    A. Network File System (NFS)
    B. Common Internet File System (CIFS)
    C. Both (A) & (B)
    D. None

    Answer: C


Q199. An attacker outside your network pretends to be a part of your network or legal terminal is called…

    A. Password Attacks
    B. IP Spoofing
    C. Identity Theft
    D. None

    Answer: C


Q200. A reliability & flow control technique where the source sends one packet, starts a timer and waits for an acknowledgement before sending a new packet is called

    A. Positive Acknowledgement Retransmission (PAR)
    B. Checksum
    C. Routing
    D. None

    Answer: A

Q201. Booting can be divided into two types. They are?

    A. Cold Booting
    B. Warm Booting
    C. (A) & (B)
    D. None


    Answer: C


Q202. What is booting?

    A. When a computer is switched on & the OS gets loaded from hard disk to main memory
    B. When a computer is switched on & the OS gets loaded from CPU to main memory
    C. (A) or (B)
    D. None


    Answer: A


Q203. What is Warm booting?

    A. When a computer is turned on after it has been completely shut down.
    B. When a computer is restarted by pressing the restart button or pressing (ctrl + Alt + Del) key.
    C. (A) or (B)
    D. None.

    Answer: B


Q204. Which of the following is a function of Operating System (OS)? ?

    A. Process & Memory Management
    B. File Management
    C. Input/Output Management
    D. All of the above


    Answer : D


Q205. Which of the following is an example of Single User Operating System? ?

    A. MS-DOS
    B. Windows 9X
    C. (A) & (B)
    D. None


    Answer: C


Q206. Which of the following is an example of Multi User Operating System? ?

    A. UNIX
    B. LINUX
    C. Windows 2000/2007
    D. (D) (A) & (B) &(C)

    Answer: D


Q207. What is Multi – Tasking Operating System?

    A. More than one processes can be executed concurrently
    B. Processing is done with a time constraint
    C. A type of OS which do not interact with a computer directly.
    D. An OS which use multiple central processors to serve multiple real time applications.


    Answer: B


Q208. What is Real Time Operating System (RTOS) ?

    A. More than one processes can be executed concurrently.
    B. Processing is done with a time constraint
    C. type of OS which do not interact with a computer directly.
    D. An OS which use multiple central processors to serve multiple real time applications.


    Answer: B


Q209. What is Batch Processing Operating System (RTOS)?

    A. More than one processes can be executed concurrently.
    B. Processing is done with a time constraint
    C. A type of OS which do not interact with a computer directly.
    D. An OS which use multiple central processors to serve multiple real time applications.


    Answer: C


Q210. What is Distributed Operating System (RTOS)?

    A. More than one processes can be executed concurrently.
    B. Processing is done with a time constraint
    C. A type of OS which do not interact with a computer directly.
    D. An OS which uses multiple central processors to serve multiple real time applications.


    Answer: D

Q211. Core of the OS which supports the process by dividing a path to peripheral devices?

    A. Kernel
    B. Shell
    C. Fork
    D. None


    Answer: A


Q212. The program which interprets commands given by the user?

    A. Kernel
    B. Shell
    C. Fork
    D. None


    Answer: B


Q213. A system call of OS which is used to create a new process is known as?

    A. Kernel
    B. Shell
    C. Fork
    D. None


    Answer : C


Q214. A process which is not executing due to any waiting event is called?

    A. Kernel
    B. Shell
    C. Deadlock
    D. None

    Answer: C


Q215. Which provides an interface between process & OS?

    A. Kernel
    B. System Calls
    C. Deadlock
    D. None

    Answer: B


Q216. User Interface can be divided into two types. They are?

    A. Graphical User Interface
    B. Character User Interface
    C. (A) & (B)
    D. None


    Answer: C


Q217. CLI stands for

    A. Character Line Interface
    B. Command Line Interface
    C. Character Level Interface
    D. None


    Answer: B


Q218. In DOS, the DIR command is used

    A. to display contents of a file
    B. to delete files
    C. to display of files & subdirectories
    D. None


    Answer : C


Q219. Which one of the following is an MS-DOS external command?

    A. COPY
    B. FORMAT
    C. DIR
    D. None

    Answer: B


Q220. Grouping & processing all of a firm’s transactions at one time is called,

    A. batch processing
    B. a real time system
    C. a database management system
    D. None


    Answer : A

Q221. Is a feature for scheduling & multi-programming to provide an
economical interactive system of two or more users.

    A. time tracing
    B. time sharing
    C. multi-tasking
    D. None


    Answer: B


Q222. In Windows ME, what does ME stands for?

    A. Micro-Expert
    B. Millennium-Edition
    C. Multi-Expert
    D. None


    Answer: B


Q223. There are a total of actions button in PowerPoint.

    A. 12
    B. 15
    C. 18
    D. None


    Answer : A


Q224. Attributes can be defined for

    A. pages
    B. entity
    C. macro
    D. None


    Answer: B


Q225. What is the default size of the data type in MS Access?

    A. 50
    B. 60
    C. 70
    D. None


    Answer: A


Q226. Means that the data contained in a database is accurate & reliable

    A. Data redundancy
    B. Data integrity
    C. Data consistency
    D. None


    Answer: B


Q227. The smallest unit of information about a record is called a……

    A. cell
    B. field
    C. record
    D. None.


    Answer: B


Q228. Which combines efficient implementation techniques that enable them to be used in extremely large database?

    A. Data Mining
    B. Data Manipulation
    C. Data reliability
    D. None.

    Answer : A


Q229. A program that generally has more user-friendly interface than a DBMS is called a

    A. back end
    B. front end
    C. form
    D. None.

    Answer : C


Q230. A collection of conceptual tools for describing data, relationships, semantics & constraints is referred as….

    A. data model
    B. ER model
    C. DBMS
    D. None.

    Answer: A

Q231. Which of the following contains information about a single ‘entity’ in the database like a person, place, event or thing?

    A. query
    B. form
    C. record
    D. None.


    Answer: C


Q232. Dr.EF Codd represented……. rules that a database must obey if it has to be considered truly relational.

    A. 4
    B. 8
    C. 12
    D. None.


    Answer : C


Q233. is one reason for problems of data integrity

    A. Data availability constraints
    B. Data redundancy
    C. Data reliability
    D. None.

    Answer : A


Q234. Provides total solutions to reduce data redundancy, inconsistency,
Dependence & unauthorized access of data.

    A. Table
    B. Protection password
    C. Data reliability
    D. None.


    Answer: B


Q235. The particular field of a record that uniquely identifies each record is called the

    A. primary field
    B. key field
    C. master field
    D. None.


    Answer: B


Q236. …are distinct items that don’t have much meaning to you in a given answer

    A. Fields
    B. Data
    C. Queries
    D. None.


    Answer: A


Q237. A collection of related files is called………..

    A. field
    B. record
    C. database
    D. None.

    Answer: B


Q238. A logical schema

    A. is the entire database
    B. is a standard way of organizing information into accessible part
    C. (A) & (B)
    D. None.


    Answer : A


Q239. In the relational modes, cardinality is termed as

    A. number of tuples
    B. number of tables
    C. (A) & (B)
    D. None.


    Answer: A


Q240. To locate a data item for storage is

    A. field
    B. fetch
    C. feed
    D. None.

    Answer: B

Q241. An E-R diagram is a graphic method of presenting

    A. entity classes & their relationships
    B. primary keys & their relationships
    C. primary keys & their relationships to instances
    D. None.


    Answer: A


Q242. An entity set that does not have sufficient attributes to form a primary key, is a…..

    A. primary entity set
    B. weak entity set
    C. simple entity set
    D. None.


    Answer :B


Q243. A computer checks of username & password for a match before granting
access.

    A. website
    B. network
    C. database
    D. None.


    Answer: C


Q244. ….. is a primary key of one file that also appears in another file?

    A. Physical key
    B. Foreign key
    C. Logical key
    D. None.


    Answer: B


Q245. ……. is an invalid type of database key?

    A. Structured Primary key
    B. Atomic Primary key
    C. Logical key
    D. None.

    Answer : A


Q246. Key to represent relationship between tables is called

    A. Physical key
    B. Foreign key
    C. Logical key
    D. None.

    Answer: B


Q247. In ER diagram; relationship type is represented by

    A. rectangle
    B. diamond
    C. ellipse
    D. None.


    Answer: A


Q248. In a relational database, a data structure that organizes the information about a single topic into rows & columns, is….

    A. block
    B. record
    C. tuple
    D. table


    Answer : D


Q249. Hub is associated with network

    A. bus
    B. ring
    C. star
    D. mesh

    Answer: C


Q250. Multiplexing involves…….path and channel

    A. single path & multiple channel
    B. Single path & single channel
    C. multiple path & multiple channel
    D. mesh


    Answer : A

Q251. P2P is a…… application architecture

    A. distributed
    B. client/server
    C. 1-tier
    D. None


    Answer: B


Q252. In OSI architecture, the routing is performed by

    A. network layer
    B. data link layer
    C. transport layer
    D. None

    Answer: A


Q253. Which of the following is considered a broad band communication channel?

    A. Coaxial Cable
    B. Fiber Optics Cable
    C. Microwave Circuits
    D. All of these


    Answer: D


Q254. How many bits are there in the Ethernet address?

    A. 48 bits
    B. 64 bits
    C. 16 bits
    D. None


    Answer: A


Q255. Ethernet, token ring and token bus are types of

    A. LAN
    B. WAN
    C. MAN
    D. None


    Answer: A


Q256. Which of the following items is not used in LANs?

    A. Interface card
    B. cable
    C. computer
    D. Modem

    Answer: D


Q257. Which is the name of the network topology in which there are bidirectional links between each possible nodes?

    A. Mesh
    B. Ring
    C. Bus
    D. None

    Answer: A


Q258. An alternate name for the completely interconnected network topology is

    A. Mesh
    B. Ring
    C. Bus
    D. None


    Answer : A


Q259. Telnet is………based computer protocol

    A. sound
    B. image
    C. text
    D. None


    Answer: C


Q260. Through………an administrator or another user can access someone else’s computer remotely.

    A. Web server
    B. Web application
    C. telnet
    D. None


    Answer: C

Q261. How many ways you can save a document?

    A. 5
    B. 4
    C. 3
    D. None


    Answer: C


Q262. The maximum zoom % in MS Power Point is…….

    A. 400
    B. 100
    C. 200
    D. None


    Answer: A


Q263. In Excel, charts are created using which option?

    A. Pie Chart
    B. Chart Wizard
    C. Bar Chart
    D. None

    Answer: B


Q264. In order to include picture data type must be?

    A. OLE
    B. hyperlink
    C. (A) or (B)
    D. None


    Answer: A


Q265. A is the term used when a search engine returns a web page that
matches search criteria

    A. blog
    B. hit
    C. link
    D. None


    Answer: B


Q266. Which is required to create an html document?

    A. Internet
    B. text editor
    C. Browser
    D. None


    Answer: B


Q267. Which of the following will be used if a sender of e-mail wants to bold, italics etc, the text message?

    A. Rich text
    B. Rich signature
    C. Reach format
    D. None


    Answer: A


Q268. Which stores information about the user’s web activity?

    A. Spam
    B. Cookie
    C. Cache
    D. None


    Answer: B


Q269. Each IP packet must contain

    A. Source address
    B. destination address
    C. (A) & (B)
    D. None


    Answer: C


Q270. Vendor-created program modifications are called———

    A. patches
    B. antiviruses
    C. holes
    D. None


    Answer: A

Q271. If your computer rebooting itself then it is likely that

    A. It has a virus
    B. It does not have enough memory
    C. There has been a power surge
    D. None


    Answer: A


Q272. The of a Threat measures its potential impact on a System

    A. vulnerabilities
    B. degree of harm
    C. susceptibility
    D. None


    Answer: B


Q273. A digital signature is

    A. scanned signature
    B. encrypting information
    C. signature in binary form
    D. None


    Answer: B


Q274. A firewall operated by

    A. the pre-purchase phase
    B. isolating intranet from extranet
    C. screening packets to/from the network & provide controllable filtering of network traffic.
    D. None


    Answer: C


Q275. Which one of the following is a cryptographic protocol used to secure http concession?

    A. Transport Layer Security
    B. Explicit Congestion Notification
    C. Resource Reservation Notification (RRN)
    D. None


    Answer: A


Q276. Which of the following inputs a computer’s memory, but unlike a virus, it does not replicate itself?

    A. Trojan Horse
    B. Logic bomb
    C. Firewall
    D. None


    Answer: B


Q277. Which one of the following is a key function of firewall?

    A. Monitoring
    B. deleting
    C. moving
    D. None


    Answer: A


Q278. The load instruction is mostly used to designate a transfer from memory to a processor register known as

    A. Program counter
    B. instruction register
    C. accumulator
    D. None


    Answer: C


Q279. The most frequently used instructions of a computer program are likely to be fetched from

    A. cache
    B. cookie
    C. main memory
    D. None


    Answer: A


Q280. Arithmetic Logic Unit (ALU) and control sections have special purpose locations called

    A. secondary memory
    B. registers
    C. accumulator
    D. None


    Answer: B

Q281. Speed of line printer is limited by the speed of

    A. cartridge used
    B. paper movements
    C. length of paper
    D. None


    Answer: A


Q282. What are the units used to count the speed of a printer?

    A. DPI
    B. CPM
    C. PPM
    D. None

    Answer: A


Q283. A parallel port is most often used by a

    A. monitor
    B. printer
    C. mouse
    D. None


    Answer: B


Q284. External devices such as printers, keyboards & modems are known as…….

    A. add on devices
    B. extra hardware devices
    C. peripherals
    D. None


    Answer: C


Q285. You can use the ‘Tab’ key……

    A. indent a paragraph
    B. move a cursor across the screen
    C. Both (A) & (B)
    D. None


    Answer: A


Q286. In laser printers, printing is achieved by defecting laser beam on to……..
surface of a drum.

    A. magnetic
    B. magnetized
    C. photo sensitive
    D. None


    Answer: C


Q287. The rate at which scanning is repeated in a CRT is called…..

    A. refresh rate
    B. resolution
    C. pitch
    D. None


    Answer: A


Q288. Which is the best position for operating the mouse?

    A. Tail towards the user
    B. Tail facing the right
    C. Tail facing the left
    D. None


    Answer: A


Q289. First computer mouse was built by

    A. Robert Zawacki
    B. William English
    C. Douglas Engelbart
    D. None


    Answer: C


Q290. printer cannot print more than one character at a time

    A. Line
    B. Laser
    C. Dot Matrix
    D. None


    Answer: C

Q291. The technique that extends storage capacities of main memory beyond the actual size of the main memory is called

    A. switching
    B. virtual storage
    C. multitasking
    D. None


    Answer: B


Q292. Which of the following memory chip is faster?

    A. DRAM
    B. RAM
    C. SRAM
    D. None


    Answer: C


Q293. The term refers to data storage systems that make it possible for a
computer or electronic device to store and retrieve data

    A. storage technology
    B. input technology
    C. output technology
    D. None

    Answer: A


Q294. Information stored in RAM need to be

    A. check
    B. modify
    C. refresh periodically
    D. None


    Answer: C


Q295. The storage device used to compensate for the difference in rates of flow of data from one device to another is termed as…..

    A. floppy
    B. chip
    C. buffer
    D. None


    Answer: C


Q296. Floppy disks are organized as

    A. file
    B. tracks & sector
    C. header & footer
    D. None

    Answer: B


Q 297. ……. is the ability of ‘jump’ directly to the requested data

    A. sequential access
    B. random access
    C. quick access
    D. None

    Answer: B


Q 298. The ….. Is the amount of data that a storage device can move from the storage to the computer per second

    A. data transfer rate
    B. data access rate
    C. data migration rate
    D. None

    Answer : A


Q299. Virtual memory is

    A. an extremely large main memory
    B. an illusion of extremely large main memory
    C. a type of memory
    D. None

    Answer: B


Q300.……… acts as a temporary high speed holding area between the memory and the CPU thereby improving processing capabilities

    A. Cache
    B. RAM
    C. ROM
    D. None

    Answer: A