Computer Awareness - SPLessons

Computer Awareness Practice Quiz

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Computer Awareness Practice Quiz

shape Introduction

Computer Awareness section also known as Computer Aptitude section is one of the scoring sections of Competitive Exams. The computer awareness section aims at testing the candidates knowledge of Computer Hardware (including micro, mini and mainframe computers, and peripheral devices) and Applications (such as information processing and information sharing). The article Computer Awareness Practice Quiz provides Computer Awareness questions with answers useful to the candidates preparing for IBPS PO , MT Exam, Bank PO, Clerk, SBI, RBI and other competitive exams.


A Computer is a device that can be instructed to carry out sequences of arithmetic or logical operations automatically via computer programming“. Computers follow a generalized set of operations termed as programs. The programs enable the computers to perform an extremely wide range of tasks. Computers are now ubiquitous and are being used in every field of work. Thus, basic knowledge of computers and ability to operate a computer is now crucial for all job aspirants. The most significant topics to be learnt for Computer Awareness module are as follows:


  1. History of Computers
  2. Computer Fundamentals
  3. Parts of a Computer System
  4. Data Processing Cycle of a Computer
  5. Computer Languages
  6. Input Devices & Output Devices
  7. Operating Systems
  8. Database Management Systems
  9. Microsoft Office
  10. Keyboard Shortcuts
  11. File Extensions
  12. Networking and Internet
  13. Computer Viruses
  14. Important Abbreviations


shape Quiz

1. Compatibility with regard to computers refers to

    A. the software doing the right job for the user
    B. it being versatile enough to handle the job
    C. the software being able to run on the computer
    D. the software running with other previously installed software
    E. None of these


Answer – Option D


2. Storage and memory differ with respect to which of the following characteristics?

    A. Price
    B. Reliability
    C. Speed
    D. All of the above
    E. None of these


Answer – Option D


3. The one time password (OTP) can be obtained by a customer, via which of the following?

    A. E-mail by applying for OTP online
    B. SMS on mobile
    C. Approaching the nearest branch
    D. Net banking
    E. None of these


Answer – Option B


4. Smart Card is a

    A. Special purpose card
    B. Microprocessor card
    C. processing unit containing memory for storing data
    D. processing unit for software handing
    E. None of these


Answer – Option B


5. Companies use which of the following vendors to provide access to software and services rather than purchasing the applications and maintaining the applications themselves?

    A. Open source vendors
    B. Alliances
    C. Application service providers
    D. all of the above
    E. None of these


Answer – Option C


6. Information that comes from an external source and is fed into computer software is called

    A. Input
    B. Output
    C. Throughput
    D. Reports
    E. None of these


Answer – Option A


7. Which of the following is not true about a password?

    A. A password should be a combination of mixed case alphanumeric characters
    B. A password should be maximum 6 characters in length
    C. A password that can be memorized easily should be used, so that it need not be noted down
    D. A password that can be typed quickly without much effort should be used
    E. None of these


Answer – Option B


8. SMTP, FTP and DNS are applications of the ___ layer.

    A. data link
    B. network
    C. transport
    D. application
    E. None of these


Answer – Option D


9. Computers connected to a LAN can

    A. run faster
    B. share information and/or share peripheral equipment
    C. e-mail
    D. go online
    E. None of these


Answer – Option B


10. The blinking symbol on the computer screen is called

    A. mouse
    B. hand
    C. light
    D. cursor
    E. None of these


Answer – Option D

1. The ____ , also called the Web, contains billions of documents.

    A. Web Portal
    B. HTTP
    C. World Wide Web
    D. Domain
    E. None of these


Answer – Option C


2. A saved document is referred to as a

    A. File
    B. word
    C. folder
    D. project
    E. None of these


Answer – Option A


3. Errors in a computer program are referred to as

    A. bugs
    B. mistakes
    C. item overlooked
    D. blunders
    E. None of these


Answer – Option A


4. To centre a paragraph using shortcut key, press

    A. Ctrl + C
    B. Ctrl + E
    C. Ctrl + L
    D. Ctrl + R
    E. None of these


Answer – Option B


5. Which component is required to process data into information and consists of integrated circuits?

    A. Hard disk
    B. RAM
    C. CPU
    D. ROM
    E. None of these


Answer – Option C


6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?

    A. Gathering data
    B. Processing data into information
    C. Analyzing the data or information
    D. Storing the data or information
    E. None of these


Answer – Option C


7. Buffering in printers is necessary because

    A. the computer is faster in generating data for printers than the printer can print it.
    B. there is not enough memory provided with printers
    C. it makes a printer work for many years
    D. Both 1 and 2
    E. None of these


Answer – Option D


8. Assembly instructions are in the form of

    A. Binary digits
    B. digits and numbers
    C. general English
    D. a random format
    E. None of these


Answer – Option E


9. Which is the powerful key that lets you exit a program when pushed?

    A. Arrow Keys
    B. Space bar
    C. Escape Key
    D. Return Key
    E. None of these


Answer – Option C


10. Programs designed to perform specific tasks related to managing computer resources are called

    A. operating system
    B. helper software
    C. system software
    D. application software
    E. utility program


Answer – Option C

1. Which of the following is a format for storing and backing up computer data on tape that evolved from Digital Audio Tape (Dat) technology?

    A. Audio Interchange File Format
    B. Digital Data Storage
    C. Virtual Tape system
    D. Tape Archive
    E. Data Aggregation


Answer – Option B


2. Step-by-step instructions that run the computer are called

    A. CPUs
    B. Programs
    C. Solutions
    D. Hardware
    E. Documents


Answer – Option B


3. Which of the following refers to too much electricity and may cause a voltage surge?

    A. Shock
    B. Anomaly
    C. Splash
    D. Spike
    E. Virus


Answer – Option D


4. ______ is the most important/powerful computer in a typical network.

    A. Network client
    B. Desktop
    C. Network switch
    D. Network station
    E. Network server


Answer – Option E


5. Raw, unprocessed facts, including text, numbers, images and sounds are called

    A. applets
    B. data
    C. meta ware
    D. items
    E. java


Answer – Option B


6. The buying or selling of goods over the internet is termed as

    A. e-selling
    B. e-buying
    C. e-business
    D. e-commerce
    E. e- transaction


Answer – Option D


7. What does the acronym PDF stand for?

    A. Portable Documentation File
    B. Portable Document Format
    C. Portable Document File
    D. Portable Documenting File
    E. Portable Documentation Format


Answer – Option B


8. What does DLCI stand for?

    A. Data Link Circuit Identifier
    B. Data Link Connection Interrupt
    C. Data Link Connection Indicator
    D. Data Link Circuit Indicator
    E. Data Link Connection Identifier


Answer – Option E


9. While using MS Word, which key deletes text before or to the left of the insertion point?

    A. Escape
    B. Delete
    C. Backspace
    D. Page down
    E. Page up


Answer – Option C


10. Which of the following places the common data elements in order from the smallest to the largest?

    A. Character, record, field, database, file
    B. Character, file record, field, database
    C. Character, record, field, file, database
    D. Character, field, record, file, database
    E. database, file, record, field, Character


Answer – Option D

1. The process of writing computer instructions in a programming language is known as

    A. Algorithming
    B. Processing
    C. File
    D. Coding
    E. None of these


Answer – Option D


2. DOS is a(n)

    A. Single-user but multiple-programming system
    B. multi-user operating system
    C. multi-user and multi-programming system
    D. open source operating system
    E. Single-user operating system


Answer – Option E


3. Which of the following statements is true?

    A. Single-user but multiple-programming system
    B. Window OS is the most commonly used single-user multitasking operating system
    C. Single-user OS is commonly used in robotics
    D. Supercomputers use single-user multitasking OS.
    E. OS is not a must for a computer.


Answer – Option B


4. An extremely fast computer that can perform hundreds of billions of instructions is a called

    A. PDA
    B. Workstation
    C. Minicomputer
    D. Supercomputer
    E. Personal computer


Answer – Option D


5. ____ is the process whereby media files such as a video start playing as they are downloading.

    A. Dragging
    B. Flashing
    C. Pulling
    D. Streaming
    E. Pushing


Answer – Option D


6. Compilers are the software

    A. used as interpreters
    B. for printing hard copies
    C. used for translation
    D. used for translation of the system
    E. designed for customers


Answer – Option C


7. Software of computer means

    A. interface between operator and machine
    B. electronic circuit and devices
    C. printing device
    D. magnetic disk
    E. printed output


Answer – Option A


8. .xls, .doc and .pptx are examples of

    A. implications
    B. domains
    C. protocols
    D. databases
    E. extensions


Answer – Option E


9. The basic goal of a computer process is to convert data into

    A. graph
    B. tables
    C. file
    D. information
    E. diagrams


Answer – Option D


10. A document in portrait prints

    A. The same characters per line with the same document in landscape
    B. more characters per line than the same document in landscape
    C. fewer characters per line than the same document in landscape
    D. smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape.
    E. None of these


Answer – Option C