Current Affairs - Vocabulary - SPLessons

Current Affairs August 2019 Vocabulary Quiz

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Current Affairs August 2019 Vocabulary Quiz

shape Introduction

A Newspaper is a printed or online publication that provides readers with news and articles i.e. the current affairs of a country and the world. SPLessons has made an effort to provide a comprehensive list of commonly used words in newspaper articles and editorials. Current Affairs August 2019 Vocabulary Quiz provides the readers with a collection of useful vocabulary for newspapers. And this Vocabulary Quiz will help in the Competitive Exams like IBPS, RBI Grade B, SBI PO, RRB and other banking examinations.


shape Quiz

In the following question, out of the five alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Sway

    A. Manipulate
    B. Reject
    C. Sanguine
    D. Suppressive
    Answer: A


2. Acquiescence

    A. Adherence
    B. Countenance
    C. Recalcitrance
    D. Docility

    Answer: C


3. Integration

    A. Symmetry
    B. Coalescence
    C. Coordination
    D. Disjuncture
    Answer: B


4. Intervene

    A. Betide
    B. Entitle
    C. Thrust
    D. Conciliate
    Answer: B


5. Consent

    A. Abjure
    B. Brook
    C. Enjoin
    D. Diverge
    Answer: B


6. Substitution

    A. Preferment
    B. Affiliation
    C. Capitulation
    D. Supplant
    Answer: D


7. Backstop

    A. Support
    B. Harness
    C. Combine
    D. Tackle
    Answer: A


8. Conducive

    A. Unfavourable
    B. Transcend
    C. Hoarse
    D. Reverence
    Answer: A


9. Sacrosanct

    A. Palliative
    B. Abstinence
    C. Berate
    D. Blasphemous
    Answer: D


10. Brunt

    A. Gladden
    B. Bigoted
    C. Impact
    D. Prejudices
    Answer: C

In the following question, out of the five alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Endorsement

    A. Censure
    B. Traversal
    C. Reproach
    D. Odium
    Answer: D


2. Face Off

    A. Skirmish
    B. Dissension

    C. Friction
    D. Rapport
    Answer: D


3. Earmark

    A. Convalesce
    B. Splurge
    C. Appropriate
    D. Withhold
    Answer: C


4. Detest

    A. Admire
    B. Loathe
    C. Venerate
    D. Cherish
    Answer: B


5. Latitude

    A. Germane
    B. Kosher
    C. Leeway
    D. Proviso
    Answer: C


6. Oversight

    A. Precision
    B. Implode
    C. Inculpate
    D. Perceive
    Answer: A


7. Proxy

    A. Intermediary
    B. Gaffer
    C. Scupper
    D. Figurehead
    Answer: A


8. Belie

    A. Avouch
    B. Whet
    C. Fretful
    D. Facade
    Answer: A


9. Spur

    A. Wanton
    B. Hallow
    C. Aberration
    D. Prod
    Answer: D


10. Reinvigorate

    A. Apathetic
    B. Torpid
    C. Emasculate
    D. Ebullient
    Answer: C

In the following question, out of the five alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Precise

    A. Veracious
    B. Surgical
    C. Earmarked
    D. Nebulous
    Answer: D


2. Pegging

    A. Fastening
    B. Conversing
    C. Practicing
    D. Clinching
    Answer: A


3. Equity

    A. Integrity
    B. Rectitude
    C. Egalitarianism
    D. Propriety
    Answer: D


4. Contingency

    A. Juncture
    B. Plausibility
    C. Inevitability
    D. Equivocation

    Answer: C


5. Squirrel

    A. Fritter away
    B. Stow away
    C. Salt away
    D. Lay away
    Answer: A


6. Fleeting

    A. Volatile
    B. Perpetual
    C. Dwindling
    D. Precipitous
    Answer: B


7. Vitiate

    A. Enhance
    B. Tarnish
    C. Degrade
    D. Defile
    Answer: A


8. Condemn

    A. Censure
    B. Despair
    C. Warrant
    D. Mortify
    Answer: A


9. Plague

    A. Salubrious
    B. Pestilence
    C. Trickle
    D. Laxity
    Answer: B


10. Chivalrous

    A. Austere
    B. Doughty
    C. Occult
    D. Grotesque
    Answer: B

In the following question, out of the five alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Confine

    A. Libertine
    B. Cap
    C. Unfetter
    D. Girdle
    Answer: C


2. Absurd

    A. Feeble
    B. Equitable
    C. Devious
    D. Risible
    Answer: D


3. Disclose

    A. Vouchsafe
    B. Dissemble
    C. Relish
    D. Blab
    Answer: B


4. Discernible

    A. Apparent
    B. Vague
    C. Opaque
    D. Enigmatic
    Answer: A


5. Chip Away

    A. to revamp a structure in order to fortify it.
    B. to steal recurrently because of impulsive behavior.
    C. to remove parts of something to upgrade it.
    D. to forcefully join an exclusive group reserved for the elite.
    Answer: D


6. Allegation

    A. Approval
    B. Commendation
    C. Averment
    D. Recommendation
    Answer: C


7. Ablaze

    A. Conflagrant
    B. Irascible
    C. Pallid
    D. Peppery
    Answer: D


8. Distinct

    A. Faint
    B. Sweeping
    C. Bleary
    D. Approximate
    Answer: D


9. Disparaging

    A. Veridical
    B. Indubitable
    C. Kosher
    D. Derogatory
    Answer: D


10. Dud

    A. Unsound
    B. Repatriate
    C. Genuine
    D. Hasten
    Answer: C

In the following question, out of the five alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Defile

    A. Hallow
    B. Purge
    C. Taint
    D. Pale
    Anaser: C


2. Impropriety

    A. Probity
    B. Mantle
    C. Misconduct
    D. Onus
    Anaser: C


3. Kowtow

    A. Impel
    B. Hector
    C. Canonise
    D. Grovel
    Anaser: D


4. Raison D’etre

    A. The most important purpose of someone’s existence.
    B. The main point of disagreement.
    C. The reason behind a failure.
    D. The will to perform a task
    Anaser: A


5. In Letter And Spirit

    A. Comply to the exact words that are used in something rather than its general meaning.
    B. Comply to the real meaning or intention of something, even if the literally it says otherwise.
    C. Remove the multilateral implication of something’s literal meaning.
    D. Comply to something as meant in the literal sense as well implied in essence.
    Anaser: D


6. High-handed

    A. Proletarian
    B. Overbearing
    C. Docile
    D. Sycophantic
    Anaser: B


7. Vile

    A. Wretched
    B. Sordid
    C. Noxious
    D. Innocuous
    Anaser: D


8. Scrupulous

    A. Precise
    B. Flagging
    C. Slipshod
    D. Haphazard

    Anaser: A


9. Obstructive

    A. Wilful
    B. Recalcitrant
    C. Obliging
    D. Invasive
    Anaser: C


10. Infiltrated

    A. Foist
    B. Offload
    C. Clog
    D. Ply
    Anaser: A

In the following question, out of the five alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Foist

    A. Lewd
    B. Covert
    C. Recluse
    D. Inflict
    Answer: D


2. Proclivity

    A. Equanimity
    B. Spectre
    C. Disposition
    D. Demur
    Answer: C


3. Besmirch

    A. Virile
    B. Tarnish
    C. Visage
    D. Turgid
    Answer: B


4. Farcical

    A. Scraggy
    B. Trickle
    C. Amortize
    D. Ridiculous
    Answer: D


5. Assiduous

    A. Nuisance
    B. Meticulous
    C. Nonchalant
    D. Dilatory
    Answer: B


6. Cut Through Red Tape

    A. To adhere to the norms and policies even after obstacles.
    B. To inaugurate an event as the primary presiding guest of honour.
    C. To circumvent bureaucratic obstacles in order to accomplish something.
    D. To find the solution to a very challenging problem after a very long time.
    Answer: C


7. Reel under

    A. To ponder deeply over some issue
    B. To be overcome by euphoria
    C. To struggle to deal with some burden
    D. To prevent oneself from difficult circumstances
    Answer: C


8. Enigmatic

    A. Facile
    B. Automatic
    C. Spasmodic
    D. Oracular
    Answer: D


9. Radical

    A. Grating
    B. Exhaustive
    C. Token
    D. Desultory
    Answer: B


10. Tenuous

    A. Confidante
    B. Substantial
    C. Just
    D. Slight
    Answer: B

In the following question, out of the five alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Estrangement

    A. Schism
    B. Refute
    C. Hearsay
    D. Hunch
    Answer: A


2. Contradiction

    A. Dichotomy
    B. Paradox
    C. Corroboration
    D. Refutation
    Answer: C


3. Reel under

    A. To ponder deeply over some issue
    B. To be overcome by euphoria
    C. To struggle to deal with some burden
    D. To prevent oneself from difficult circumstances
    Answer: C


4. Opportunistic

    A. Upright
    B. Munificent
    C. Ingenuous
    D. Principled
    Answer: C


5. Stitch-up

    A. Swindle
    B. Gull
    C. Finagle
    D. Screen
    Answer: D


6. Shy away

    A. Grapple
    B. Circumvent
    C. Accost
    D. Indulge
    Answer: B


7. Determined

    A. Mettlesome
    B. Obstinate
    C. Irresolute
    D. Stalwart
    Answer: C


8. Gleaming

    A. Refulgent
    B. Matte
    C. Ashen
    D. Placate
    Answer: A


9. Eternal

    A. Intrepid
    B. Transient
    C. Abnegation
    D. Steadfast
    Answer: B


10. Parsimony

    A. Assorted
    B. Generosity
    C. Exploratory
    D. Subvention
    Answer:B

In the following question, out of the five alternatives, select the word similar in meaning to the given word.

1. Estrangement

    A. Schism
    B. Refute
    C. Hearsay
    D. Hunch
    Answer: A


2. Contradiction

    A. Dichotomy
    B. Paradox
    C. Corroboration
    D. Refutation
    Answer: C


3. Reel under

    A. To ponder deeply over some issue
    B. To be overcome by euphoria
    C. To struggle to deal with some burden
    D. To prevent oneself from difficult circumstances
    Answer: C


4. Opportunistic

    A. Upright
    B. Munificent
    C. Ingenuous
    D. Principled
    Answer: C


5. Stitch-up

    A. Swindle
    B. Gull
    C. Finagle
    D. Screen
    Answer: D


6. Shy away

    A. Grapple
    B. Circumvent
    C. Accost
    D. Indulge
    Answer: B


7. Determined

    A. Mettlesome
    B. Obstinate
    C. Irresolute
    D. Stalwart
    Answer: C


8. Gleaming

    A. Refulgent
    B. Matte
    C. Ashen
    D. Placate
    Answer: A


9. Eternal

    A. Intrepid
    B. Transient
    C. Abnegation
    D. Steadfast
    Answer: B


10. Parsimony

    A. Assorted
    B. Generosity
    C. Exploratory
    D. Subvention
    Answer:B

In the following question, out of the five alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Cardinal

    A. Superficial
    B. Fundamental
    C. Trivial
    D. Peripheral
    Answer: B


2. Peddle

    A. Suspect
    B. Endure
    C. Clobber
    D. Advocate
    Answer: D


3. Unpleasant

    A. Intemperate
    B. Unedifying
    C. Jarring
    D. Impolitic
    Answer: B


4. Tailspin

    A. Swoop
    B. Gradient
    C. Spree
    D. Spurt
    Answer: D


5. Ransack

    A. Procure
    B. Furnish
    C. Divest
    D. Reap
    Answer: C


6. Naysayer

    A. Optimist
    B. Credulous
    C. Fantast
    D. Utopian
    Answer: D


7. Distraught

    A. Overwrought
    B. Peppy
    C. Prickly
    D. Feverish
    Answer: D


8. Clout

    A. Impotence
    B. Smudge
    C. Rollback
    D. Leverage
    Answer: D


9. Unctuous

    A. Alacrity
    B. Fawning
    C. Arcane
    D. Whimsical
    Answer: B


10. Probe

    A. Undulation
    B. Laxity
    C. Duress
    D. Counsel
    Answer: D

In the following question, out of the five alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Revoke

    A. Expound
    B. Delineate
    C. Fetter
    D. Enact
    Answer: D


2. Radical

    A. Grating
    B. Exhaustive
    C. Token
    D. Desultory
    Answer: B


3. Parity

    A. Discrepancy
    B. Analogy
    C. Ignominy
    D. Equivalence
    Answer: A


4.Trope

    A. Motif
    B. Epigram
    C. Nuance
    D. Overtone
    Answer: A


5. Hoarse

    A. Husky
    B. Dissonant
    C. Crotchety
    D. Guttural
    Answer: D


6. Proclivity

    A. Equanimity
    B. Spectre
    C. Disposition
    D. Demur
    Answer: B


7. Leash

    A. Tout
    B. Pinion
    C. Disenthral
    D. Wring
    Answer: A


8. Stymie

    A. Hinder
    B. Enlighten
    C. Explicate
    D. Advance
    Answer: C


9. Frantic

    A. Coherent
    B. Berserk
    C. Sluggish
    D. Ephemeral
    Answer: A


10. Predilection

    A. Penchant
    B. Objectivity
    C. Sangfroid
    D. Propensity
    Answer: B

In the following question, out of the five alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Tenure

    A. Jurisdiction
    B. Tenancy
    C. Hegemony
    D. Desertion
    Answer: B


2. Nurture

    A. Covey
    B. Deprive
    C. Rear
    D. Patronise
    Answer: B


3. Affirm

    A. Impugn
    B. Recant
    C. Pledge
    D. Renege
    Answer: B


4. Unequivocal

    A. Tantamount
    B. Moot
    C. Unsavoury
    D. Truculent
    Answer: C


5. Flinch

    A. Palpitate
    B. Muzzle
    C. Caterwaul
    D. Snigger
    Answer: D


6. Exemplary

    A. Unbecoming
    B. Admonitory
    C. Heinous
    D. Kerb
    Answer: D


7. Demure

    A. Adamant
    B. Doff
    C. Bashful
    D. Frisson

    Answer: D


8. Goad

    A. Ravage
    B. Seam
    C. Spur
    D. Morose
    Answer: B


9. Besmirch

    A. Virile
    B. Tarnish
    C. Visage
    D. Turgid
    Answer: C


10. Assiduous

    A. Nuisance
    B. Meticulous
    C. Nonchalant
    D. Dilatory
    Answer: B

In the following question, out of the five alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Ambiguous

    A. Delphic
    B. Sanguine
    C. Infallible
    D. Categorical

    Answer: A


2. Envision

    A. Plod
    B. Conceive
    C. Discount
    D. Surmise
    Answer: A


3. Deter

    A. Facilitate
    B. Inveterate
    C. Impoverish
    D. Misanthrope
    Answer: C


4. Stagger

    A. Swamp
    B. Huddle
    C. Ascertain
    D. Stumble
    Answer: A


5. Punitive

    A. Benign
    B. Punitory
    C. Castigating
    D. Revengeful
    Answer: D


6. Adversary

    A. Oppugner
    B. Antagonist
    C. Litigant
    D. Confederate
    Answer: A


7. Viable

    A. Possible
    B. Strained
    C. Paradoxical
    D. Theoretical
    Answer: D


8. Enigmatic

    A. Facile
    B. Automatic
    C. Spasmodic
    D. Oracular
    Answer: A


9. Integral

    A. Wanton
    B. Incidental
    C. Esoteric
    D. Occult
    Answer: B


10. Doctrine

    A. Diabolism
    B. Aficionado
    C. Creed
    D. Savant
    Answer: C

In the following question, out of the five alternatives, select the word similar in meaning to the given word.


Q1. Displace

    A. Adorn
    B. Coronate
    C. Supersede
    D. Apprehend
    Answer: C


Q2. Tenuous

    A. Confidante
    B. Substantial
    C. Just
    D. Slight
    Answer: B


Q3. Ill-conceived

    A. Discreet
    B. Politic
    C. Reflective
    D. Inane
    Answer: D


Q4. Rebellion

    A. Pliability
    B. Heresy
    C. Observance
    D. Tractability
    Answer: B


Q5. Prop up

    A. Console
    B. Condole
    C. Commiserate
    D. Cramp
    Answer: D


Q6. Emaciated

    A. Dingy
    B. Portly
    C. Grub
    D. Gaunt
    Answer: B


Q7. Farcical

    A. Scraggy
    B. Trickle
    C. Amortize
    D. Ridiculous
    Answer: D


Q8. Calumny

    A. Amnesty
    B. Palpable
    C. Applause
    D. Tentative
    Answer: C


Q9. Contagion

    A. Casual
    B. Pestilence
    C. Cognizance
    D. Laxity
    Answer: B


Q10. Foist

    A. Lewd
    B. Covert
    C. Recluse
    D. Inflict
    Answer: D

In the following question, out of the five alternatives, select the word similar in meaning to the given word.


Q1. Fluctuate

    A. Vacillate
    B. Dilapidate
    C. Ordained
    D. Paranoid
    Answer: A


Q2. Devise

    A. Appropriate
    B. Conceive
    C. Purloin
    D. Poach
    Answer: B


Q3. Fan the flames

    A. Dampen a strong desire
    B. Exacerbate an explosive situation
    C. Walk on a dangerous path
    D. Encounter an old rival
    Answer: B


Q4. Abhor

    A. Revel
    B. Hanker
    C. Deplore
    D. Savour
    Answer: C


Q5. Instinctive

    A. Hardwired
    B. Subliminal
    C. Visceral
    D. Informed
    Answer: D


Q6. Contrite

    A. Brash
    B. Indifferent
    C. Apologetic
    D. Unrepentant
    Answer: C


Q7. Salve

    A. Entrench
    B. Ridicule
    C. Assuage
    D. Parody
    Answer: C


Q8. Recourse

    A. Remit
    B. Rebuff
    C. Rive
    D. Remedy
    Answer: D


Q9. Minion

    A. Sycophant
    B. Peer
    C. Henchman
    D. Vassal
    Answer: B


Q10. Inflict

    A. Consort
    B. Exact
    C. Endue
    D. Ascertain
    Answer: B

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.


Q1. Deliberate

    A. Judge
    B. Fortuitous
    C. Cogitate
    D. Argue
    Answer: B


Q2. Adhere

    A. Abide
    B. Cleave
    C. Flout
    D. Cohere
    Answer: C


Q3. Unpleasant

    A. Intemperate
    B. Unedifying
    C. Jarring
    D. Impolitic
    Answer: B


Q4. Refrain

    A. Peddle
    B. Desist
    C. Inculcate
    D. Castigate
    Answer: B


Q5. Recourse

    A. Remit
    B. Rebuff
    C. Rive
    D. Remedy
    Answer: D


Q6. Naysayer

    A. Optimist
    B. Credulous
    C. Fantast
    D. Cynic
    Answer: D


Q7. Hegemon

    A. Crusader
    B. Gaffer
    C. Lackey
    D. Kingpin
    Answer: C


Q8. Vestigial

    A. Operative
    B. Inherent
    C. Atrophic
    D. Degenerate
    Answer: A


Q9. Lapse

    A. Blunder
    B. Fault
    C. Accuracy
    D. Sin
    Answer: C


Q10. Revocation

    A. Imprimatur
    B. Nullification
    C. Recession
    D. Abolition
    Answer: A

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word
1. Accentuate

    A. Camouflage
    B. Enunciate
    C. Aggrandize
    D. Exceed
    Answwer: A


2. Backdrop

    A. Ambient
    B. Moil
    C. Disposition
    D. Indentation
    Answwer: A


3. Fray

    A. Sycophant
    B. Unprecedented
    C. Nefarious
    D. Truce
    Answwer: D


4. Appellate

    A. Judicial
    B. Defendant
    C. Respondent
    D. Abdicator
    Answwer: A


5. Approbation

    A. Reception
    B. Appreciation
    C. Repertoire
    D. Discouragement
    Answwer: D


6. Instinctive

    A. Hardwired
    B. Subliminal

    C. Informed
    D. Immanent
    Answwer: D


7. Inflict

    A. Consort
    B. Exact
    C. Endue
    D. Ascertain
    Answwer: B


8. Sarcastic

    A. Bilious
    B. Barbed
    C. Tart
    D. Sardonic
    Answwer: D


9. Distraught

    A. Overwrought
    B. Peppy
    C. Prickly
    D. Feverish
    Answwer: D


10. Salve

    A. Entrench
    B. Ridicule
    C. Assuage
    D. Parody
    Answwer: C

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word

1. Spurt

    A. Spout
    B. Deluge
    C. Cascade
    D. Exude
    Answer: D


2. Chary

    A. Avid
    B. Circumspec
    C. Rapacious
    D. Covetous
    Answer: B


3. Mundane

    A. Boisterous
    B. Felicity
    C. Empyrean
    D. Prosaic
    Answer: D


4. Ethos

    A. Acerbic
    B. Spirit
    C. Explicit
    D. Sedition
    Answer: B


5. Gullible

    A. Susceptible
    B. Jejune
    C. Callow
    D. Skeptica
    Answer: D


6. Efficacy

    A. Languor
    B. Savvy
    C. Verve
    D. Clout
    Answer: A


7. Mollify

    A. Placate
    B. Fluster
    C. Prolong
    D. Confound
    Answer: A


8. Mandate

    A. Injunction
    B. Fiat
    C. Statute
    D. Edict
    Answer: D


9. Lugubrious

    A. Dismal
    B. Euphoric
    C. Blithe
    D. Mirthful
    Answer: A


10. Sanctum

    A. Tardis
    B. Warren
    C. Shrine
    D. Eyrie
    Answer: C

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word

Q1. Impetuous

    A. Cautious
    B. Humdrum
    C. Resourceful
    D. Headlong
    Answer: D


Q2. Cardinal

    A. Superficial
    B. Fundamental
    C. Trivial
    D. Peripheral
    Answer: B


Q3. Coherent

    A. Abeyance
    B. Absurd
    C. Proclivity
    D. Blithe
    Answer: B


Q4. Abhor

    A. Revel
    B. Hanker
    C. Deplore
    D. Savour
    Answer: C


Q5. Revamp

    A. Preserve
    B. Tweak
    C. Spruce
    D. Tart
    Answer: A


Q6. Tailspin

    A. Swoop
    B. Gradient
    C. Spree
    D. Spurt
    Answer: D


Q7. Devise

    A. Appropriate
    B. Conceive
    C. Purloin
    D. Poach
    Answer: B


Q8. Ingress

    A. Access
    B. Turnout
    C. Abstruse
    D. Grotesque
    Answer: A


Q9. Inchoate

    A. Refulgent
    B. Nascent
    C. Abnegation
    D. Placate
    Answer: B


Q10. Unctuous

    A. Alacrity
    B. Fawning
    C. Arcane
    D. Whimsical
    Answer: B

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Tactic

    A. Repose
    B. Snafu
    C. Gambit
    D. Sincerity
    Answer: C


2. Rein

    A. Disgorge
    B. Decant
    C. Disparate
    D. Halter
    Answer: D


3. Probe

    A. Undulation
    B. Laxity
    C. Duress
    D. Counsel
    Answer: D


4. Fan the ames

    A. Dampen a strong desire
    B. Exacerbate an explosive situation
    C. Walk on a dangerous path
    D. Encounter an old rival
    Answer: B


5. Ransack

    A. Procure
    B. Furnish
    C. Divest
    D. Reap
    Answer: C


6. Crank

    A. Enable
    B. Extend
    C. Augment
    D. Forbid
    Answer: C


7. Concurrence

    A. Compliance
    B. Acquiescence
    C. Unanimity
    D. Variance
    Answer: D


8. Minion

    A. Sycophant
    B. Peer
    C. Henchman
    D. Vassal
    Answer: B


9. Ethereal

    A. Exquisite
    B. Rudimentary
    C. Sojourn
    D. Ruddy
    Answer: A


10. Solemn

    A. Goofy
    B. Portly
    C. Staid
    D. Seemly
    Answer: A

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Knee-Jerk

    A. Spontaneous
    B. Foresighted
    C. Aforethought
    D. Meticulous
    Answer: A


2. Emissary

    A. Stooge
    B. Envoy
    C. Trailblazer
    D. Adviser
    Answer: B


3. Clout

    A. Impotence
    B. Smudge
    C. Rollback
    D. Leverage
    Answer: D


4. Covert

    A. Concealed
    B. Patent
    C. Clandestine
    D. Furtive
    Answer: B


5. Downgrade

    A. Overrate
    B. Canonize
    C. Prefer
    D. Aggrandize
    Answer: D


6. Peddle

    A. Suspect
    B. Endure
    C. Clobber
    D. Advocate
    Answer: D


7. Elude

    A. Shrivel
    B. Consolidate
    C. Encounter
    D. Dodge
    Answer: C


8. Contrite

    A. Brash
    B. Indifferent
    C. Apologetic
    D. Unrepentant
    Answer: C


9. Blunder

    A. Ordeal
    B. Faux Pas
    C. Variance
    D. Rigour
    Answer: B


10. Fluctuate

    A. Vacillate
    B. Dilapidate
    C. Ordained
    D. Paranoid
    Answer: A

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Ominous

    A. Sinister
    B. Inopportune
    C. Promising
    D. Retractable
    Answer: C


2. Paucity

    A. Nominative

    B. Aromatic
    C. Dearth
    D. Miasma
    Answer: C


3. Obliterate

    A. Delineate
    B. Extirpate
    C. Render
    D. Reinstate
    Answer: D


4. Strain

    A. Toil
    B. Relax
    C. Perform
    D. Redress
    Answer: A


5. Curb

    A. Muzzle
    B. Quagmire
    C. Perplex
    D. Benefit
    Answer: A


6. Muddle

    A. Consummate
    B. Discreet
    C. Quagmire
    D. Caprice
    Answer: C


7. Foreshadow

    A. Extravagant
    B. Augur
    C. Illuminate
    D. Kindle
    Answer: B


8. Burgeon

    A. Wither
    B. Shrivel
    C. Shrink
    D. Proliferate
    Answer: D


9. Mushroomed

    A. Accrued
    B. Broach
    C. Shrivelled
    D. Ensued
    Answer: C


10. Impinge

    A. Immune
    B. Obtrude
    C. Placate
    D. Bypass
    Answer: B

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Foreshadow

    A. Extravagant
    B. Augur
    C. Illuminate
    D. Kindle
    Answer: B


2. Mitigate

    A. Cushion
    B. Inflame
    C. Allay
    D. Appease
    Answer: B


3. Resilience

    A. Buoyancy
    B. Vulnerability
    C. Roster
    D. Ardent
    Answer: B


4. Tardy

    A. Disdainful
    B. Languid
    C. Meteoric
    D. Abundance
    Answer: B


5. Abdicate

    A. Undertake
    B. Cede
    C. Neglect
    D. Forgo
    Answer: A


6. Underscore

    A. Mask
    B. Understate
    C. Emphasize
    D. Airbrush
    Answer: C


7. Schism

    A. Unanimity
    B. Concord
    C. Agreement
    D. Harmony
    Answer: D


8. Abstract

    A. Ideal
    B. Metaphysical
    C. Notional
    D. Empirical
    Answer: D


9. Afiction

    A. Anguish
    B. Grief
    C. Travail
    D. Consolation
    Answer: D


10. Recognition

    A. Consummate
    B. Pugnacious
    C. Approbation
    D. Ensile
    Answer: C

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Cavalier

    A. Gallant
    B. Mournful
    C. Tinsel
    D. Dawdle
    Answer: D


2. Clampdown

    A. Confession
    B. Disclosure
    C. Revelation
    D. Quelling
    Answer: D


3. Blackout

    A. Place
    B. Abolish
    C. Smite
    D. Befuddle
    Answer: B


4. Treacherous

    A. Straightforward
    B. Reliable
    C. Dicey
    D. Definite
    Answer: C


5. Insurgency

    A. Submission
    B. Stagnation
    C. Cowardice
    D. Coup
    Answer: D


6. Corollary

    A. Antecedent
    B. Upshot
    C. Pretext
    D. Stimulus
    Answer: B


7. Temptation

    A. Abomination
    B. Aversion
    C. Bait
    D. Torment
    Answer: C


8. Perfidious

    A. Mendacious
    B. Duplicitous
    C. Treasonous
    D. Janus-faced
    Answer: D


9. Muddied

    A. Cloud
    B. Neoteric
    C. Disarray
    D. Clarify
    Answer: D


10. Garnished

    A. Adorned
    B. Destitute
    C. Seized
    D. Deprived
    Answer: A

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Rampant

    A. Essence
    B. Rumapus
    C. Proficient
    D. Rife
    Answer: D


2. Altruist

    A. Misogamist
    B. Optimist
    C. Egoist
    D. Fatalist
    Answer: C


3. Spectacular

    A. Dull
    B. Unimpressive
    C. Pale
    D. Arresting
    Answer: D


4. Mushroomed

    A. Accrued
    B. Broach
    C. Shrivelled
    D. Ensued
    Answer: C


5. Panned

    A. Strived
    B. Comprehended
    C. Traversed
    D. Commended
    Answer: D


6. Endeavour

    A. Passivity
    B. Exertion
    C. Dormancy
    D. Lethargy
    Answer: B


7. Ominous

    A. Sinister
    B. Promising
    C. Retractable
    D. Inopportune
    Answer: C


8. Senile

    A. Vernal
    B. Puerile
    C. Zenith
    D. Doddery
    Answer: D


9. Obliterate

    A. Delineate
    B. Extirpate
    C. Render
    D. Reinstate
    Answer: D


10. Laceration

    A. Admiration
    B. Observation
    C. Criticism
    D. Ignorance

    Answer: A

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Shun

    A. Admire
    B. Sanction
    C. Eschew
    D. Acquiesce
    Answer: C


2. Abrogate

    A. Outwit
    B. Clinch
    C. Void
    D. Institute
    Answer: D


3. Strain

    A. Toil
    B. Relax
    C. Perform
    D. Redress
    Answer: A


4. Unitary

    A. Diacritic
    B. Integral
    C. Gross
    D. Abridged
    Answer: D


5. Ratify

    A. Charter
    B. Tread
    C. Outlaw
    D. Wring
    Answer: A


6. Stealthy

    A. Felonious
    B. Rueful
    C. Furtive
    D. Farcical
    Answer: C


7. Dismember

    A. Bulldoze
    B. Assemble
    C. Coerce
    D. Procure
    Answer: B


8. Curb

    A. Muzzle
    B. Quagmire
    C. Perplex
    D. Benefit
    Answer: A


9. Predicament

    A. Advantage
    B. Decreed
    C. Fated
    D. Ordained
    Answer: A


10. Intermittent

    A. Stimulate
    B. Iterant
    C. Persuade
    D. Depress
    Answer: B

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Perennial

    A. Enduring
    B. Passé
    C. Obsolete
    D. Antiquated
    Answer: A


2. Paucity

    A. Nominative
    B. Aromatic
    C. Dearth
    D. Miasma
    Answer: C


3. Ostensibly

    A. Apparently
    B. Purportedly
    C. Seemingly
    D. Genuinely
    Answer: D


4. Burgeon

    A. Wither
    B. Shrivel
    C. Shrink
    D. Proliferate
    Answer: D


5. Arbiter

    A. Overseer
    B. Adjudicator
    C. Maven
    D. Instigator
    Answer: D


6. Impinge

    A. Immune
    B. Obtrude
    C. Placate
    D. Bypass
    Answer: B


7. Overwhelm

    A. Indigent
    B. Meager
    C. Drain
    D. Serene
    Answer: D


8. Proactive

    A. Myopic
    B. Latent
    C. Lackadaisical
    D. Jocund
    Answer: D


9. Libel

    A. Neophyte
    B. Calumny
    C. Larceny
    D. Plaudit
    Answer: B


10. Aspire

    A. Animus
    B. Yearn
    C. Despise
    D. Eschew
    Answer: B

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Parochial

    A. Modern
    B. Cosmopolitan
    C. Seasoned
    D. Resurgent
    Answer: D


2. Pare

    A. Prune
    B. Decorticate
    C. Distend
    D. Lop
    Answer: C


3. Enviable

    A. Tempting
    B. Revolting
    C. Extol
    D. Inclement
    Answer: C


4. Muddle

    A. Consummate
    B. Discreet
    C. Quagmire
    D. Caprice
    Answer: C


5. Spur

    A. Deterrent
    B. Excitant
    C. Actuation
    D. Urge
    Answer: A


6. Offset

    A. Obviate
    B. Counteract
    C. Redress
    D. Outweigh
    Answer: D


7. Oblivion

    A. Recognition
    B. Tardy
    C. Grasp
    D. Stupor

    Answer: D


8. Queer

    A. Typical
    B. Offbeat
    C. Quotidian
    D. Proactive
    Answer: D


9. Congenital

    A. Quaint
    B. Outré
    C. Elicit
    D. Inborn
    Answer: B


10. Adjunct

    A. Probation
    B. Immoral
    C. Redundant
    D. Companion
    Answer: D

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Prejudice

    A. Bias
    B. Favor
    C. Objectivity
    D. Nepotism
    Answer: C


2. Lip-service

    A. Hypocrisy
    B. Veracity
    C. Candour
    D. Humility
    Answer: A


3. Wonted

    A. Pivot
    B. Cajole
    C. Fumble
    D. Atypical
    Answer: D


4. Impeach

    A. Indict
    B. Commend
    C. Salacious
    D. Prorogue
    Answer: A


5. Rogue

    A. Wretch
    B. Reprobate
    C. Scamp
    D. Imp
    Answer: D


6. Impoverishment

    A. Exiguity
    B. Abjection
    C. Affluence
    D. Pauperism
    Answer: C


7. Ebb

    A. Plummet
    B. Atrophy
    C. Spiral
    D. Attenuate
    Answer: C


8. Reective

    A. Trifling
    B. Obtuse
    C. Shallow
    D. Deliberate
    Answer: D


9. Abhorrent

    A. Execrable
    B. Detestable
    C. Recurring
    D. Prospective
    Answer: D


10. Reeling

    A. Staggering
    B. Vanishing
    C. Squandering
    D. Splurging
    Answer: A

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Supplication

    A. Exhortation
    B. Petition
    C. Application
    D. Injunction
    Answer: D


2. Assault

    A. Rap
    B. Comfort
    C. Construct
    D. Attach
    Answer: A


3. Inordinate

    A. Undue
    B. Bequest
    C. Proclivity
    D. Assortment
    Answer: A


4. Polarize

    A. Divide
    B. Conquer
    C. Regulate
    D. Administer
    Answer: A


5. Connive

    A. Contend
    B. Sour
    C. Collude
    D. Prudent
    Answer: C


6. Tectonic

    A. Paltry
    B. Remnant
    C. Footling
    D. Momentous
    Answer: D


7. Aspersion

    A. Solicitous
    B. Opprobrium
    C. Approbation
    D. Torpid
    Answer: B


8. Dole

    A. Adapt
    B. Exhibit
    C. Dispense
    D. Recruit
    Answer: C


9. Rogue

    A. Wretch
    B. Reprobate
    C. Scamp
    D. Imp
    Answer: D


10. Immolate

    A. Overlook
    B. Profess
    C. Sacrifice
    D. Splurge
    Answer: C

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.

1. Abhorrent

    A. Execrable
    B. Detestable
    C. Recurring
    D. Prospective
    Answer: D


2. Invoke

    A. Wither
    B. Implore
    C. Waive
    D. Supplicate
    Answer: C


3. Yearning

    A. Pining
    B. Lucrative
    C. Pliable
    D. Petrifying
    Answer: A


4. Belittle

    A. Disparage
    B. Flatter
    C. Regenerate
    D. Eulogize
    Answer: A


5. Outpace

    A. Incorporate
    B. Comprehend
    C. Intuit
    D. Ascertain
    Answer: D


6. Trifle

    A. Inflation
    B. Preference
    C. Trinket
    D. Obligation
    Answer: C


7. Diversify

    A. Variegate
    B. Abridge
    C. Consolidate
    D. Interlay
    Answer: A


8. Contract

    A. Shrivel
    B. Balloon
    C. Epitomise
    D. Slay
    Answer: B


9. Reprehensible

    A. Deplorable
    B. Creditable
    C. Efficacious
    D. Feckless
    Answer: B


10. Desertion

    A. Renunciation
    B. Disclaimer
    C. Abdication
    D. Retrieval
    Answer: D

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Staggering

    A. Predictable
    B. Stunning
    C. Startling
    D. Stupefying
    Answer: A


2. Accolade

    A. Bungle
    B. Stigma
    C. Fiasco
    D. Ovation
    Answer: D


3. Peer

    A. Rival
    B. Counterpart
    C. Underling
    D. Parallel
    Answer: C


4. Rigorous

    A. Exhaustive
    B. Finical
    C. Studious
    D. Painstaking
    Answer: D


5. Charismatic

    A. Adulatory
    B. Magnetic
    C. Haughty
    D. Offhand
    Answer: B


6. Refective

    A. Trifling
    B. Obtuse
    C. Shallow
    D. Deliberate
    Answer: D


7. Fortitude

    A. Indefiniteness
    B. Cowardice
    C. Apposite
    D. Resilience
    Answer: D


8. Antithetical

    A. Congruous
    B. Resemblance
    C. Analogous
    D. Variance
    Answer: D


9. Cadaverous

    A. Obese
    B. Beefy
    C. Gaunt
    D. Deft
    Answer: C


10. Wonted

    A. Pivot
    B. Cajole
    C. Fumble
    D. Atypical
    Answer: D