Current Affairs - Vocabulary - SPLessons

Current Affairs July 2019 Vocabulary Quiz

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Current Affairs July 2019 Vocabulary Quiz

shape Introduction

A Newspaper is a printed or online publication that provides readers with news and articles i.e. the current affairs of a country and the world. SPLessons has made an effort to provide a comprehensive list of commonly used words in newspaper articles and editorials. Current Affairs July 2019 Vocabulary Quiz provides the readers with a collection of useful vocabulary for newspapers. And this Vocabulary Quiz will help in the Competitive Exams like IBPS, RBI Grade B, SBI PO, RRB and other banking examinations.


shape Quiz

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Saddle

    A. Alleviate
    B. Burden
    C. Encumber
    D. Charge
    Answer: A


2. Pursuit

    A. Retreat
    B. Surrender
    C. Evacuation
    D. Flight
    Answer: D


3. Ferocious

    A. Vicious
    B. Feeble
    C. Stifle
    D. Engorge
    Answer: C


4. Condemn

    A. Censure
    B. Despair
    C. Chasten
    D. Mortify
    Answer: D


5. Pellucid

    A. Cryptic
    B. Nebulous
    C. Limpid
    D. Arcane
    Answer: B


6. Ward off

    A. Avert
    B. Drub
    C. Vanquish
    D. Spurn
    Answer: A


7. Chary

    A. Avid
    B. Circumspect
    C. Rapacious
    D. Covetous
    Answer: A


8. Discretionary

    A. Incumbent
    B. Facultative
    C. Absolute
    D. Uncoerced
    Answer: C


9. Ebb

    A. Plummet
    B. Atrophy
    C. Spiral
    D. Attenuate
    Answer: B


10. Unleash

    A. Despoil
    B. Vent
    C. Fetter
    D. Manacle
    Answer: D

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Dissent

    A. Stymie
    B. Ratification
    C. Liberate
    D. Impede
    Answer: B


2. Nitty- gritty

    A. Essentials
    B. Minutiae
    C. Technicality
    D. Expendable
    Answer: A


3. Digress

    A. Sojourn
    B. Aberrate
    C. Tarrying
    D. Regress
    Answer: B


4. Misogynist

    A. Clandestine
    B. Egalitarian
    C. Suffragette
    D. Misanthrope
    Answer: D


5. Lip-service

    A. Hypocrisy
    B. Veracity
    C. Candour
    D. Humility
    Answer: A


6. Prejudice

    A. Bias
    B. Favor
    C. Objectivity
    D. Nepotism
    Answer: C


7. Hustle

    A. Thwart
    B. Frustrate
    C. Facilitate
    D. Assist
    Answer: D


8. Hold back

    A. Plateau
    B. Wither
    C. Hesitate
    D. Confront
    Answer: C


9. Reeling

    A. Staggering
    B. Vanishing
    C. Squandering
    D. Splurging
    Answer: A


10. Revitalise

    A. Murky
    B. Reinvigorate
    C. Startle
    D. Stupefy
    Answer: D

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Abjure

    A. Shoulder
    B. Covet
    C. Relate
    D. Forswear
    Answer: D


2. Impeach

    A. Indict

    B. Commend
    C. Salacious
    D. Prorogue
    Answer: A


3. Reminiscent

    A. Indicative
    B. Oblivious
    C. Redolent
    D. Nostalgic
    Answer: B


4. Parlous

    A. Precarious
    B. Admirable
    C. Creditable
    D. Exemplary
    Answer: A


5. Fraudulent

    A. Authentic
    B. Utricle
    C. Cerberus
    D. Outspoken
    Answer: A


6. Preface

    A. Introduce
    B. Abstain
    C. Smite
    D. Vanquish
    Answer: A


7. Prominent

    A. Extrusive
    B. Salient
    C. Obscure
    D. Underlined
    Answer: C


8. Inertia

    A. Lassitude
    B. Animation
    C. Languor
    D. Torpor
    Answer: B


9. Impoverishment

    A. Exiguity
    B. Abjection
    C. Affluence
    D. Pauperism
    Answer: C


10. Penchant

    A. Proclivity
    B. Druthers
    C. Antipathy
    D. Predilection
    Answer: C

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.
1. Forfeiture

    A. Bounty
    B. Accretion
    C. Annex
    D. Sacrifice

    Answer: D


2. Cursory

    A. Meticulous
    B. Desultory
    C. Painstaking
    D. Distorted

    Answer: B


3. Imprudent

    A. Brash
    B. Tactful
    C. Preposterous
    D. Inadvisable

    Answer: B


4. Imminent

    A. Proximate
    B. Improbable
    C. Grizzled
    D. Nigh

    Answer: B


5. Appalling

    A. Innocuous
    B. Diddly
    C. Abysmal
    D. Consolatory

    Answer: C


6. Looming

    A. Tolerating
    B. Gazing
    C. Impending
    D. Embellishing

    Answer: C


7. Dominance

    A. Derision
    B. Dauntless
    C. Captious
    D. Subservience

    Answer: D


8. Deem

    A. Contemplate
    B. Canonical
    C. Bias
    D. Dissident

    Answer: A


9. Tactical

    A. Cease
    B. Dubious
    C. Prudent
    D. Umbrage

    Answer: C


10. Discreet

    A. Cautious
    B. Lofty
    C. Rhetoric
    D. Faultless

    Answer: A

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word
1. Innocuous

    A. Innocent
    B. Innovative
    C. Inoffensive
    D. Innermost
    Answer: C


2. Invalidate

    A. Document
    B. Confute
    C. Espouse
    D. Warrant
    Answer: B


3. Portent

    A. Presage
    B. Forlorn
    C. Denial
    D. Novice
    Answer: A


4. Forfeiture

    A. Bounty
    B. Accretion
    C. Annex
    D. Sacrifice
    Answer: D


5. Designate

    A. Depose
    B. Cashier
    C. Nominate
    D. Oust
    Answer: C


6. Detention

    A. Redemption
    B. Deliverance
    C. Internment
    D. Emancipation
    Answer: C


7. Override

    A. Pioneer
    B. Affirm
    C. Decree
    D. Repeal

    Answer: D


8. Cursory

    A. Meticulous
    B. Desultory
    C. Painstaking
    D. Distorted
    Answer: B


9. Conflagration

    A. Austere
    B. Restraint
    C. Abstruse
    D. Blaze
    Answer: D


10. Morality

    A. Inveterate
    B. Placate
    C. Abnegation
    D. Probity
    Answer: D

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word
1. Precedence

    A. Subordination
    B. Seclusion
    C. Succession
    D. Supersession
    Answer: A


2. Deem

    A. Contemplate
    B. Canonical
    C. Bias
    D. Dissident
    Answer: B


3. Desperation

    A. Depression
    B. Buoyancy
    C. Pessimism
    D. Audacity
    Answer: B


4. Wield

    A. Manage
    B. Neglect
    C. Conceit
    D. Employ
    Answer: C


5. Tactical

    A. Cease
    B. Dubious
    C. Prudent
    D. Umbrage
    Answer: D


6. Dominance

    A. Derision
    B. Dauntless
    C. Captious
    D. Repulsive
    Answer: D


7. Aloft

    A. Reticent
    B. Triviality
    C. Abase
    D. Down
    Answer: D


8. Conceded

    A. Cardinal
    B. Reclamation
    C. Repudiate
    D. Prejudice
    Answer: C


9. Looming

    A. Tolerating
    B. Gazing
    C. Impending
    D. Embellishing
    Answer: C


10. Reciprocate

    A. Requite
    B. Repay
    C. Console
    D. Formulate
    Answer: D

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word

1. Furore

    A. Commotion
    B. Outcry
    C. Serenity
    D. Bedlam
    Answer: C


2. Discreet

    A. Cautious
    B. Lofty
    C. Rhetoric
    D. Faultless
    Answer: A


3. Mediate

    A. Negotiate
    B. Conciliate
    C. Liaise
    D. Provoke
    Answer: D


4. Outstanding

    A. Routine
    B. Middling
    C. Superlative
    D. Prosaic
    Answer: C


5. Nipped

    A. Traipsed
    B. Scurried
    C. Dawdled
    D. Plodded
    Answer: B


6. Ostentatious

    A. Illumination
    B. Cohort
    C. Flaunty
    D. Surcease
    Answer: C


7. Abstemious

    A. Temperate
    B. Austere
    C. Gluttonous
    D. Ascetic
    Answer: C


8. Disdain

    A. Strictures
    B. Bourn
    C. Inkling
    D. Scorn
    Answer: D


9. Scanty

    A. Decency
    B. Dingy
    C. Sparse
    D. Onus
    Answer: C


10. Complaisant

    A. Calmness
    B. Anxious
    C. Enforced
    D. Agreeable
    Answer: C

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word
1. Lapse

    A. Oversight
    B. Negligence
    C. Accuracy
    D. Retrogression
    Answer: C


2. Detractor

    A. Devotee

    B. Succorer
    C. Critic
    D. Partisan
    Answer: C


3. Suffice

    A. Snooker
    B. Quench
    C. Vex
    D. Chafe
    Answer: B


4. Hitherto

    A. Ensuing
    B. Henceforth
    C. Vicinal
    D. Formerly
    Answer: D


5. Resentment

    A. Animosity
    B. Umbrage
    C. Gratification
    D. Pique
    Answer: C


6. Fraught

    A. Diligent
    B. Sedulous
    C. Serene
    D. Teeming
    Answer: C


7. Maelstrom

    A. Alacrity
    B. Turbulence
    C. Abstract
    D. Grotesque
    Answer: B


8. Proponents

    A. Antagonist
    B. Vindicator
    C. Adversary
    D. Defamer
    Answer: B


9. Bridge

    A. Yoke
    B. Cleave
    C. Breach
    D. Sunder
    Answer: A


10. Iteration

    A. Tautology
    B. Echo
    C. Encore
    D. Instance
    Answer: D

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word
1. To clip one’s wings

    A To stop one from flying
    B To trim the leaves
    C To deprive one of power
    D To assign new responsibilities
    Answer: C


2. Prima facie

    A Putative
    B Apparent
    C Evident
    D Nebulous
    Answer: D


3. Conscate

    A Vend
    B Appropriate
    C Propound
    D Shelve
    Answer: B


4. Credibility

    A Reliability
    B Deceit
    C Implausibility
    D Duplicity
    Answer: A


5. Plea

    A Entreaty
    B Sanctification
    C Malediction
    D Benediction
    Answer: A


6. Languish

    A Clamour
    B Dwindle
    C Shrewd
    D Dawdle
    Answer: B


7. Epithet

    A Consecrate
    B Vacillate
    C Dilapidated
    D Alias
    Answer: D


8. Tantalizing

    A Provocative
    B Teasing
    C Boorish
    D Sterile
    Answer: D


9. Pertinacious

    A Clinch
    B Biped
    C Tentative
    D Refute
    Answer: C


10. Munificence

    A Altruism
    B Largesse
    C Parsimony
    D Courtesy
    Answer: C

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word
1. Disparity

    A. Discomfort
    B. Counterpart
    C. Polarity
    D. Analogy
    Answer: C


2. Imprudent

    A. Brash
    B. Tactful
    C. Preposterous
    D. Inadvisable
    Answer: B


3. Assuage

    A. Allay
    B. Copious
    C. Inundate
    D. Whinge
    Answer: A


4. Mollycoddle

    A. Hound
    B. Cosset
    C. Wring
    D. Fleece
    Answer: B


5. Imminent

    A. Proximate
    B. Improbable
    C. Grizzled
    D. Nigh
    Answer: B


6. Puzzling

    A. Lucid
    B. Explicit
    C. Axiomatic
    D. Elusive
    Answer: D


7. Catastrophe

    A. Salvation
    B. Meltdown
    C. Barrage
    D. Holocaust
    Answer: A


8. Accustom

    A. Unfamiliar
    B. Averse
    C. Unused
    D. Adapt
    Answer: D


9. Appalling

    A. Innocuous
    B. Diddly
    C. Abysmal
    D. Consolatory
    Answer: C


10. Strident

    A. Blatant
    B. Dulcet
    C. Unobtrusive
    D. Disconsolate
    Answer: A

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word
1. Abandon

    A. Waive
    B. Abort
    C. Uphold
    D. Desert
    Answer: C


2. Dolorous

    A. Ebullient
    B. Forlorn
    C. Tinsel
    D. Hostile
    Answer: B


3. Persevere

    A. Persistence
    B. Tenacity
    C. Assiduity
    D. Cease
    Answer: D


4. Cumulative

    A. Representative
    B. Retrospective
    C. Individualistic
    D. Incremental
    Answer: D


5. Agog

    A. Avid
    B. Expectant
    C. Apathetic
    D. Antsy
    Answer: C


6. Codify

    A. Catalogue
    B. Confound
    C. Orchestrate
    D. Assort
    Answer: B


7. Irony

    A. Sincerity
    B. Probity
    C. Sanity
    D. Cognition
    Answer: D


8. Browbeat

    A. Intimidate
    B. Predispose
    C. Galvanize
    D. Alleviate
    Answer: D


9. Pulsating

    A. Pedestrian
    B. Monotonous
    C. Bland
    D. Compulsive
    Answer: A


10. Storied

    A. Modest
    B. Acclaimed
    C. Factual
    D. Impotent
    Answer: D

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word

1. Contention

    A. Obliteration
    B. Harmony
    C. Variance
    D. Amity

    Answer: C


2. Espionage

    A. Ascendancy
    B. Veracity
    C. Probity
    D. Reconnaissance
    Answer: D


3. Castigate

    A. Approve
    B. Rate
    C. Flay
    D. Drub

    Answer: A


4. Annul

    A. Batter
    B. Amicable
    C. Audacity
    D. Sanction
    Answer: D


5. Emulate

    A. Extol
    B. Neglect
    C. Eulogize
    D. Amulet

    Answer: B


6. Exult

    A. Sombre
    B. Dejected
    C. Jocular
    D. Rejoice

    Answer: D


7. Chauvinistic

    A. Tolerant
    B. Indulgent
    C. Liberal
    D. Xenophobic

    Answer: D


8. Efcacy

    A. Validity
    B. Virtue
    C. Competence
    D. Impotence

    Answer: D


9. Outbreak

    A. Abomination
    B. Eruption
    C. Fiction
    D. Obscenity

    Answer: B


10. Resurface

    A. Reappear
    B. Split
    C. Sling
    D. Forsake

    Answer: A

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word

1. Compiled

    A. Put out
    B. Put up
    C. Put together
    D. Put up with

    Answer: C


2. Purge

    A. Absolve
    B. Pressurize
    C. Thrust
    D. Float

    Answer: A


3. Insurgent

    A. Gather
    B. Entreaty
    C. Dagger
    D. Rebel

    Answer: D


4. Anachronistic

    A. Contemporary
    B. Ephemeral
    C. Coeval
    D. Antique
    Answer: D


5. Wrath

    A. Jealousy
    B. Happiness
    C. Anger
    D. Violence

    Answer: C


6. Interference

    A. Honour
    B. Obstruction
    C. Fearful
    D. Deference

    Answer: B


7. Sole

    A. Plentiful
    B. Legion
    C. Manifold
    D. Lone
    Answer: D


8. Dismay

    A. Ecstatic
    B. Alarm
    C. Fright
    D. Humour

    Answer: A


9. Capricious

    A. Unpredictable
    B. Stable
    C. Firm
    D. Sedition

    Answer: A


10. Reluctance

    A. Firmament
    B. Prevaricate
    C. Scruple
    D. Pillage

    Answer: C

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word

1. Iconic

    A. Atypical
    B. Peculiar
    C. Quintessential
    D. Incognito

    Answer: C


2. Pulsating

    A. Pedestrian

    B. Monotonous
    C. Bland
    D. Compulsive

    Answer: D


3. Vanquish

    A. Boomerang
    B. Relent
    C. Overwhelm
    D. Ricochet

    Answer: C


4. Storied

    A. Modest
    B. Acclaimed
    C. Factual
    D. Impotent

    Answer: B


5. Testament

    A. Hypothesis
    B. Corroboration
    C. Assert
    D. Refutation

    Answer: B


6. Disruptive

    A. Bewitch
    B. Counteract
    C. Dismantle
    D. Turbulent

    Answer: D


7. Clinch

    A. Bolt
    B. Pinion
    C. Dwindle
    D. Liberate
    Answer: D


8. Fragile

    A. Resilient
    B. Sturdy
    C. Indelible
    D. Flimsy

    Answer: D


9. Falter

    A. Rock
    B. Steady
    C. Endure
    D. Survive

    Answer: A


10. Appetite

    A. Urge
    B. Apathy
    C. Disinclination
    D. Repulsion

    Answer: A

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word

1. Lopsided

    A. Filthy
    B. Frantic
    C. Terrible
    D. Asymmetrical

    AnswerD


2. Cumulative

    A. Representative

    B. Retrospective
    C. Individualistic
    D. Incremental

    Answer: D


3. Linger

    A. Lampoon
    B. Grapple
    C. Purblind
    D. Temporize

    Answer: D


4. Tussle

    A. Scuffle
    B. Harmonize
    C. Hassle
    D. Grapple

    Answer: B


5. Agog

    A. Avid
    B. Expectant
    C. Apathetic
    D. Antsy

    Answer: C


6. Engross

    A. Dismiss
    B. Oppress
    C. Absorb
    D. Endanger

    Answer: C


7. Codify

    A. Catalogue
    B. Confound
    C. Orchestrate
    D. Assort

    Answer: B


8. Tremulous

    A. Steady
    B. Moored
    C. Perk
    D. Jittery

    Answer: D


9. Browbeat

    A. Intimidate
    B. Predispose
    C. Galvanize
    D. Alleviate

    Answer: A


10. Coercive

    A. Volitional
    B. Obligatory
    C. Bullying
    D. Compelling

    Answer: A

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word

1. Taint

    A. Phenomenal
    B. Sentinel
    C. Ameliorate
    D. Empathy
    Answer: A


2. Punctuate

    A. Contribute
    B. Heckle
    C. Couple
    D. Enforce
    Answer: D


3. Ruse

    A. Tactful
    B. Souvenir
    C. Ploy
    D. Refined
    Answer: B


4. Recondite

    A. Austere
    B. Elementary
    C. Abstruse
    D. Grotesque
    Answer: A


5. Underpin

    A. Prop
    B. Support
    C. Ground
    D. Wither
    Answer: D


6. Beseech

    A. Tender
    B. Hoard
    C. Reject
    D. Desert
    Answer: D


7. Oversee

    A. Supervise
    B. Explicate
    C. Reconnaissance
    D. Foe
    Answer: A


8. Conform

    A. Evade
    B. Infringe
    C. Outrage
    D. Observe
    Answer: B


9. Behest

    A. Gist
    B. Crux
    C. Essence
    D. Solitude
    Answer: C


10. Virulent

    A. Salubrious
    B. Invigorating
    C. Baneful
    D. Ethical
    Answer: D

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word

1. Alacrity

    A. Celerity
    B. Apathy
    C. Haste
    D. Inclination
    Answer: B


2. Incorporate

    A. Emit
    B. Part
    C. Subsume
    D. Silo
    Answer: C


3. Ameliorate

    A. Rectiy
    B. Improve
    C. Raise
    D. Worsen
    Answer: B


4. Irk

    A. Ruin
    B. Nettle
    C. Lament
    D. Tacit
    Answer: B


5. Dolorous

    A. Edullient
    B. Forlorn
    C. Tinsel
    D. Hostile
    Answer: B


6. Profuse

    A. Prolific
    B. Hackneyed
    C. Lavish
    D. Thrifty
    Answer: D


7. Precursor

    A. Offshoot
    B. Antecedent
    C. Resultant
    D. Proficient
    Answer: B


8. Infirmity

    A. Casualty
    B. Frailty
    C. Abnegation
    D. Laxity
    Answer: B


9. Commence

    A. Embark
    B. Kindle
    C. Engender
    D. Forbear
    Answer: B


10. Persevere

    A. Persistence
    B. Tenacity
    C. Assiduity
    D. Cease
    Answer: D

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word
1. Solitary

    A. Antisocial
    B. Gregarious
    C. Retiring
    D. Divulge
    Answer: B


2. Leapfrog

    A. Discord

    B. Delegate
    C. Nosedive
    D. Convention
    Answer: D


3. Brew

    A Dolorous
    B Menace
    C Redeem
    D Loom
    Answer: D


4. Plummet

    A. Escalate
    B. Heighten
    C. Aspire
    D. Plunge
    Answer: D


5. Wake-Up Call

    A. Simulation
    B. Intrinsic
    C. Facade
    D. Portent

    Answer: D


6. Benign

    A. Fright
    B. Callous
    C. Bovine
    D. Injudicious
    Answer: B


7. Vociferous

    A. Candid
    B. Outspoken
    C. Hushed
    D. Vigorous
    Answer: C


8. Fulminate

    A. Berate
    B. Flatter
    C. Defend
    D. Animus
    Answer: A


9. Surly

    A. Clinch
    B. Pleasant
    C. Tentative
    D. Refine
    Answer: B


10. Bear the brunt

    A. To accept defeat even in case of a possible victory.
    B. To be deeply annoyed by restraints and restrictions.
    C. To be the flag bearer at a ceremony.
    D. To suffer the worst part of a problematic situation.
    Answer: A

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word
1. Vet

    A. Analyze
    B. Acclimatize
    C. Ignore
    D. Contradict
    Answer: C


2. Purview

    A. Scope
    B. Constriction
    C. Verge
    D. Fallacy
    Answer: A


3. Vociferous

    A. Candid
    B. Outspoken
    C. Hushed
    D. Vigorous
    Answer: C


4. Mild

    A. Docile
    B. Fecund
    C. Barren
    D. Malaise
    Answer: D


5. Retrench

    A. Curtail
    B. Aggrandize
    C. Dilate
    D. Realize
    Answer: A


6. Aversion

    A. Entrenchment
    B. Deception
    C. Phobia
    D. Astounding
    Answer: C


7. Nefarious

    A. Diabolic
    B. Sterling
    C. Depraved
    D. Gross
    Answer: B


8. Recondite

    A. Austere
    B. Elementary
    C. Abstruse
    D. Grotesque
    Answer: C


9. Genteel

    A. Decorous
    B. Sharpen
    C. Boorish
    D. Refine
    Answer:


10. Wilt

    A. Stiffen
    B. Brace
    C. Thrive
    D. Sag
    Answer: C

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word

1. Exodus

    A. Desertion
    B. Diaspora
    C. Influx
    D. Egression
    Answer: C


2. Benign

    A. FrightB. Callous
    C. Bovine
    D. Injudicious
    Answer: B


3. Intelligibility

    A. Simplicity
    B. Propensity
    C. Hostility
    D. Temerity
    Answer: A


4. Verge

    A. Brink
    B. Threshold
    C. Centre
    D. Stock
    Answer: C


5. Bear the brunt

    A. To accept defeat even in case of a possible victory.
    B. To be deeply annoyed by restraints and restrictions.
    C. To be the flag bearer at a ceremony.
    D. To suffer the worst part of a problematic situation.
    Answer: D


6. Bailout

    A. Endanger
    B. Jeopardize
    C. Ransom
    D. Imperil
    Answer: C


7. Woe

    A. Tribulation
    B. Fortune
    C. Optimism
    D. Euphoria
    Answer: A


8. Underpin

    A. Prop
    B. Support
    C. Ground
    D. Wither
    Answer: D


9. Temper

    A. Moderate
    B. Foment
    C. Cushion
    D. Admix
    Answer: B


10. Austerity

    A. Rigour
    B. Plenty
    C. Mirth
    D. Candid
    Answer: A

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word
1. Leapfrog

    A. Discord
    B. Delegate
    C. Nosedive
    D. Convention
    Answer: D


2. Fillip

    A. Gravitas
    B. Exacerbate
    C. Subterfuge
    D. Stimulus
    Answer: D


3. Suave

    A. Torpid
    B. Debonair
    C. Awkward
    D. Squally
    Answer: B


4. Fulminate

    A. Berate
    B. Flatter
    C. Defend
    D. Animus
    Answer: A


5. Trepidation

    A. Composure
    B. Foreboding
    C. Perturbation
    D. Misgiving
    Answer: A


6. Tranquil

    A. Turbulent
    B. Anarchic
    C. Agitated
    D. Serene
    Answer: D


7. Empower

    A. Theocracy
    B. Commission
    C. Efficacious
    D. Colloquy
    Answer: B


8. Ruse

    A. Tactful
    B. Souvenir
    C. Ploy
    D. Refined
    Answer: C


9. Shabby

    A. Elicit
    B. Sordid
    C. Epistle
    D. Propel
    Answer: B


10. Dummy

    A. Lampoon
    B. Grapple
    C. Effigy
    D. Prepossess
    Answer: C

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word
1. Stake

    A. Certainty
    B. Hazard
    C. Plan
    D. Safety
    Answer: B


2. Brew

    A. Dolorous
    B. Redeem
    C. Loom
    D. Repress
    Answer: D


3. Dissident

    A. Nonconformist
    B. Conservative
    C. Amenable
    D. Compliant
    Answer: A


4. Taint

    A. Phenomenal
    B. Sentinel
    C. Ameliorate
    D. Empathy
    Answer: C


5. Relentless

    A. Severe
    B. Restless
    C. Lenient
    D. Harsh
    Answer: C


6. Conform

    A. Evade
    B. Infringe
    C. Outrage
    D. Observe
    Answer: D


7. Elusive

    A. Enticing
    B. Confronting
    C. Slippery
    D. Intelligible
    Answer: C


8. Immense

    A. Scant
    B. Towering
    C. Cramped
    D. Slender
    Answer: B


9. Virulent

    A. Salubrious
    B. Invigorating
    C. Baneful
    D. Ethical
    Answer: C


10. Mockery

    A. Contempt
    B. Satire
    C. Solemnity
    D. Derision
    Answer: C

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word
1. Solitary

    A. Antisocial
    B. Gregarious
    C. Retiring
    D. Divulge
    Answer: B


2. Prudent

    A. Extravagant
    B. Hasty
    C. Sagacious
    D. Doltish
    Answer: C


3. Belligerent

    A. Reformed
    B. Benevolent
    C. Defamatory
    D. Robust
    Answer: B


4. Wake-Up Call

    A. Simulation
    B. Intrinsic
    C. Facade
    D. Portent
    Answer: D


5. Punctuate

    A. Contribute
    B. Heckle
    C. Couple
    D. Enforce
    Answer: B


6. Incisive

    A. Concise
    B. Perspicacious
    C. Trenchant
    D. Woolly
    Answer: D


7. Mind-Boggling

    A. Sublime
    B. Startling
    C. Overwhelming
    D. Exhilarating
    Answer: B


8. Beckon

    A. Convene
    B. Entice
    C. Oust
    D. Induce
    Answer: C


9. Oversee

    A. Supervise
    B. Explicate
    C. Reconnaissance
    D. Foe
    Answer: A


10. Linchpin

    A. Cornerstone
    B. Robust
    C. Ardent
    D. Indurate
    Answer: A

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word
1. Pinnacle

    A. Culmination
    B. Nadir
    C. Trough
    D. Basal

    Answer: A


2. Coterie

    A. Exile
    B. Clique
    C. Leper
    D. Bohemian
    Answer: B


3. Plummet

    A. Escalate
    B. Heighten
    C. Aspire
    D. Plunge
    Answer: D


4. Resuscitate

    A. Flaccid
    B. Opulence
    C. Nubile
    D. Rankle
    Answer: D


5. Thumping

    A. Immense
    B. Grumpy
    C. Companionable
    D. Introvert
    Answer: A


6. Behest

    A. Gist
    B. Crux
    C. Essence
    D. Solitude
    Answer: D


7. Shrewd

    A. Besotted
    B. Groove
    C. Abet
    D. Wily
    Answer: D


8. Surly

    A. Clinch
    B. Pleasant
    C. Tentative
    D. Refine
    Answer: B


9. Meticulous

    A. Austere
    B. Onus
    C. Apathetic
    D. Fastidious
    Answer: D


10. Beseech

    A. Hoard
    B. Reject
    C. Desert
    D. Implore
    Answer: D

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word


1. Exhaustive

    A. Thorough
    B. Meticulous
    C. Perfunctory
    D. Comprehensive
    E. Intensive
    Answer: C


2. Off the cuff

    A. Deliberate
    B. Impromptu
    C. Practised
    D. Methodical
    E. Premeditated
    Answer: B


3. Imply

    A. Allude
    B. Withhold
    C. Outvie
    D. Shun
    E. Mislead
    Answer: A


4. Inherent

    A. Acquired
    B. Immanent
    C. Congenital
    D. Innate
    E. Connate
    Answer: A


5. Brazen

    A. Imbue
    B. Scruple
    C. Kilter
    D. Modest
    E. Imbecile
    Answer: D


6. Bizarre

    A. Wheedling
    B. Blandishment
    C. Duress
    D. Cajolery
    E. Prompting
    Answer: C


7. Bizarre

    A. Astute
    B. Ludicrous
    C. Rational
    D. Discerning
    E. Sensible
    Answer: B


8. Unprecedented

    A. Customary
    B. Primordial
    C. Stereotyped
    D. Singular
    E. Pedestrian
    Answer: D


9. Deliberation

    A. Spontaneity
    B. Inadvertence
    C. Musing
    D. Natural
    E. Slackness
    Answer: C


10. Impatient

    A. Anxious
    B. Restive
    C. Reluctant
    D. Uptight
    E. Jittery
    Answer: C

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word


1. Paradigm

    A. Archetype
    B. Stratagem
    C. Opulent
    D. Gaudy
    Answer: A


2. Crippling

    A. Preventing
    B. Dismantling
    C. Invigorating
    D. Bankrupting
    Answer: C


3. Apprehension

    A. Artifice
    B. Anticipation
    C. Anxiety
    D. Doleful
    Answer: C


4. Imperative

    A. Portentous
    B. Incumbent
    C. Clamant
    D. Nugatory
    Answer: D


5. Assert

    A. Refute
    B. Vindicate
    C. Adduce
    D. Palliate
    Answer: A


6. Bizarre

    A. Astute
    B. Ludicrous
    C. Rational
    D. Discerning
    Answer: B


7. Discretion

    A. Inadvertence
    B. Elision
    C. Chasm
    D. Gumption
    Answer: D


8. Whimsical

    A. Prosaic
    B. Mediocre
    C. Colloquial
    D. Eccentric
    Answer: D


9. Nimbly

    A. Sluggishly
    B. Rapidly
    C. Agilely
    D. Adroitly
    Answer: A


10. Bequeath

    A. Improvise
    B. Insult
    C. Praise
    D. Bestow
    Answer: D

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word


1. Manoeuvre

    A. Manipulate
    B. Candour
    C. Mastermind
    D. Machinate
    Answer: B


2. Disenchantment

    A. Admiration

    B. Atonement
    C. Contentment
    D. Despondency
    Answer: D


3. Inherent

    A. Acquired
    B. Immanent
    C. Congenital
    D. Innate
    Answer: A


4. Meagre

    A. Hefty
    B. Niggardly
    C. Lush
    D. Superfluous
    Answer: B


5. Brazen

    A. Imbue
    B. Scruple
    C. Kilter
    D. Modest
    Answer: D


6. Hiatus

    A. Closure
    B. Interlude
    C. Protraction
    D. Assiduity
    Answer: B


7. Defection

    A. Apostasy
    B. Constancy
    C. Perfidy
    D. Infidelity
    Answer: A


8. Lure

    A. Deter
    B. Offend
    C. Unnerve
    D. Caution
    Answer: D


9. Divergent

    A. Deviant
    B. Anomalous
    C. Parallel
    D. Unorthodox
    Answer: C


10. Routing

    A. Banishing
    B. Forfeiting
    C. Bearing
    D. Fostering
    Answer: A

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.

1. Gridlock

    A. Headway
    B. Logjam
    C. Opening
    D. Endurance
    Answer: B


2. Intervention

    A. Arbitration
    B. Aloofness
    C. Provocation
    D. Sabotage
    Answer: A


3. Impatient

    A. Anxious
    B. Restive
    C. Reluctant
    D. Uptight
    Answer: C


4. Outreach

    A. Evacuate
    B. Transcend
    C. Underwhelm
    D. Relent
    Answer: B


5. Vain

    A. Meek
    B. Wary
    C. Humble
    D. Mousy
    Answer: D


6. Off the cuff

    A. Deliberate
    B. Impromptu
    C. Practised
    D. Methodical

    Answer: B


7. Douse

    A. Grapple
    B. Kindle
    C. Smother
    D. Nettle
    Answer: C


8. Advent

    A. Inception
    B. Approach
    C. Parting
    D. Affair
    Answer: C


9. Isolation

    A. Separation
    B. Association
    C. Seclusion
    D. Deportation
    Answer: B


10. Seize

    A. Fibbing
    B. Deception
    C. Equivocation
    D. Wrest
    Answer: D

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.

1. Imply

    A. Allude
    B. Withhold
    C. Outvie
    D. Shun

    Answer: A


2. Stroll

    A. Saunter
    B. Stray
    C. Swan
    D. Scamper

    Answer: D


3. Unprecedented

    A. Customary
    B. Primordial
    C. Stereotyped
    D. Singular

    Answer: D


4. Standstill

    A. Resolution
    B. Stalemate
    C. Breakthrough
    D. Alacrity

    Answer: B


5. Charisma

    A. Necromancy
    B. Appeal
    C. Aversion
    D. Enchantment

    Answer: C


6. Historic

    A. Material
    B. Measly
    C. Red-letter
    D. Consequential

    Answer: B


7. Thaw

    A. Jettison
    B. Fraternize
    C. Liaise
    D. Befriend

    Answer: A


8. Concrete

    A. Abstract
    B. Potential
    C. Notional
    D. Factual
    Answer: D


9. Spontaneous

    A. Orchestrated
    B. Feigned
    C. Improvised
    D. Forced
    Answer: C


10. Populist

    A. Despotic
    B. Atheist
    C. Theist
    D. Egalitarian
    Answer: D

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Anticipate

    A. Dissuade
    B. Dread
    C. Dither
    D. Await
    Answer: D


2. Deliberation

    A. Spontaneity
    B. Inadvertence
    C. Musing
    D. Natural

    Answer: C


3. Articulate

    A. Hysterical
    B. Coherent
    C. Raving
    D. Garbled

    Answer: B


4. Nominal

    A. Considerable
    B. Hefty
    C. Substantial
    D. Trifling

    Answer: D


5. Concerted

    A. Lukewarm
    B. Desultory
    C. Intensive
    D. Cursory

    Answer: C


6. Detract

    A. Inflate
    B. Knock
    C. Belittle
    D. Dilute

    Answer: A


7. Grandstanding

    A. Humdrum
    B. Sobriety
    C. Banal
    D. Flamboyance
    Answer: D


8. Inequity

    A. Rectitude
    B. Nepotism
    C. Aptitude
    D. Penchant

    Answer: A


9. Green

    A. Jejune
    B. Significant
    C. Addendum
    D. Diminutive

    Answer: A


10. Breakthrough

    A. Setback
    B. Development
    C. Innovation
    D. Quantum

    Answer: A

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Exhaustive

    A. Thorough
    B. Meticulous
    C. Perfunctory
    D. Comprehensive
    Answer: C


2. Adapt

    A. Repurpose
    B. Shed
    C. Maintain
    D. Preserve
    Answer: A


3. Plethora

    A. Austere
    B. Overabundance
    C. Esoteric
    D. Blaze
    Answer: B


4. Bugbear

    A. Monster
    B. Ease
    C. Bogey
    D. Dread
    Answer: B


5. Expedite

    A. Stygian
    B. Approbation
    C. Debatable
    D. Hinder
    Answer: D


6. Redress

    A. Frost
    B. Inflame
    C. Aggravate
    D. Remedy
    Answer: D


7. Emphatic

    A. Bashful
    B. Dynamic
    C. Demure
    D. Ambivalent
    Answer: B


8. Bottleneck

    A. Edge
    B. Catch
    C. Hiccup
    D. Snag
    Answer: A


9. Suasion

    A. Wheedling
    B. Blandishment
    C. Duress
    D. Cajolery
    Answer: C


10. Reflection

    A. Rumination
    B. Cogitation
    C. Insouciance
    D. Deliberation
    Answer: C