Current Affairs - Vocabulary - SPLessons

Current Affairs June 2019 Vocabulary Quiz

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Current Affairs June 2019 Vocabulary Quiz

shape Introduction

A Newspaper is a printed or online publication that provides readers with news and articles i.e. the current affairs of a country and the world. SPLessons has made an effort to provide a comprehensive list of commonly used words in newspaper articles and editorials. Current Affairs June 2019 Vocabulary Quiz provides the readers with a collection of useful vocabulary for newspapers. And this Vocabulary Quiz will help in the Competitive Exams like IBPS, RBI Grade B, SBI PO, RRB and other banking examinations.


shape Quiz

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Tackle

    A. Shirk
    B. Address
    C. Undertake
    D. Approach
    Answer: A


2. Sectarian

    A. Dogmatic
    B. Cliquish
    C. Diplomatic
    D. Liberal
    Answer: D


3. Hinged

    A. Atypical
    B. Dodgy
    C. Rest
    D. Suspect
    Answer: C


4. Heavyweight

    A. Big shot
    B. Cipher
    C. Honcho
    D. Kingpin
    Answer: B


5. Grievous

    A. Venial
    B. Nefarious
    C. Infernal
    D. Diabolical
    Answer: A


6. Resort

    A. Wield
    B. Exercise
    C. Eschew
    D. Deploy
    Answer: C


7. Exert

    A. Sprawl
    B. Posit
    C. Vegetate
    D. Endeavour
    Answer: D


8. Face Off

    A. Skirmish
    B. Dissension
    C. Friction
    D. Rapport
    Answer: D


9. Endorsement

    A. Censure
    B. Traversal
    C. Reproach
    D. Odium
    Answer: D


10. Traditional

    A. Wonted
    B. Clichéd
    C. Novel
    D. Staid
    Answer: C

In the following question, out of the ve alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.


1. Hurdle

    A. Ease
    B. Stipulate
    C. Trammel
    D. Snag

    Answer: A


2. To sit on the fence

    A. Not in the right state of mind
    B. A very precarious situation
    C. Use spare time to relax self
    D. Unable to decide between two opinions

    Answer: D


3. Pursue

    A. Spurn
    B. Toil
    C. Abnegate
    D. Eschew

    Answer: B


4. Polarisation

    A. Consonance
    B. Schism
    C. Gulf
    D. Dichotomy

    Answer: A


5. Consistent

    A. Episodic
    B. Vagarious
    C. Whimsical
    D. Steadfast

    Answer: D


6. Gracious

    A. Couth
    B. Suave
    C. Churlish
    D. Sedate

    Answer: C


7. Endorsement

    A. Censure
    B. Traversal
    C. Reproach
    D. Fiat
    Answer: D


8. Sentimental

    A. Formal
    B. Mawkish
    C. Shrewd
    D. Wooden

    Answer: B


9. Frequently

    A. Conventionally
    B. Sporadically
    C. Invariably
    D. Methodically

    Answer: B


10. Comprehensive

    A. Cliquish
    B. Dedicated
    C. Alternative
    D. Inclusive

    Answer: D

In the following question, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given word.


1. Anguish

    A. Trouble
    B. Conflict
    C. Serenity
    D. Misery
    Answer: D


2. Barb

    A. Plaudit
    B. Courtesy
    C. Adulation
    D. Shaft
    Answer: D


3. Grievous

    A. Venial
    B. Nefarious
    C. Infernal
    D. Diabolical

    Answer: A


4. Glance

    A. Riffle
    B. Dip
    C. Peruse
    D. Leaf

    Answer: C


5. Cue

    A. Fork
    B. Feed
    C. Kudos
    D. Apex

    Answer: B


6. Outrage

    A. Flattery
    B. Cachet
    C. Pique
    D. Bouquet

    Answer: C


7. Genuine

    A. Scathing
    B. Ambience
    C. Requisite
    D. Pretentious
    Answer: D


8. Neutral

    A. Heedful
    B. Aligned
    C. Indifferent
    D. Myopic

    Answer: C


9. Embark

    A. Dissolve
    B. Undertake
    C. Engage
    D. Venture

    Answer: A


10. Equipped

    A. Amateurish
    B. Botched
    C. Seasoned
    D. Callow

    Answer: C

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.


1. Sectarian

    A. Dogmatic
    B. Cliquish
    C. Diplomatic
    D. Liberal

    Answer: D


2. Apathy

    A. Cruelty
    B. Passion
    C. Tactfulness
    D. Hostility

    Answer: B


3. Tacit

    A. Insinuate
    B. Surmise
    C. Enunciate
    D. Infer

    Answer: C


4. Bigotry

    A. Indulgence
    B. Partisanship
    C. Radicalism
    D. Tolerance

    Answer: B


5. Preponderance

    A. Relegation
    B. Dominance
    C. Delinquent
    D. Wanton

    Answer: B


6. Formidable

    A. Genial
    B. Opportune
    C. Felicitous
    D. Sinister

    Answer: D


7. Spate

    A. Smidgen
    B. Dab
    C. Chunk
    D. Nip

    Answer: C


8. Professing

    A. Averring
    B. Gainsaying
    C. Claiming
    D. Pretending

    Answer: B


9. Heckle

    A. Hymn
    B. Barrack
    C. Hector
    D. Bait

    Answer: A


10. Echo

    A. Mimic
    B. Ingeminate
    C. Quote
    D. Indite
    Answer: D

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Whittle Down

    A. Cause of obsessive fear
    B. Show or announce publicly for the first time
    C. Express eager enjoyment
    D. To reduce the number or the size of something
    Answer: D


2. Steer

    A. Pilot
    B. Beacon
    C. Hoax
    D. Marshal
    Answer: C


3. Erroneous

    A. Spurious
    B. Bogus
    C. Valid
    D. Phoney
    Answer: C


4. Venture

    A. Air
    B. Stifle
    C. Ventilate
    D. Essay
    Answer: B


5. Haemorrhaging

    A. Garnering
    B. Stacking
    C. Caching
    D. Splurging
    Answer: D


6. Resurrection

    A. Renascence
    B. Oblivion
    C. Petering
    D. Dilapidation
    Answer: A


7. Xenophobic

    A. Catholic
    B. Prejudiced
    C. Ethnocentric
    D. Insular
    Answer: A


8. Face Off

    A. Skirmish
    B. Dissension
    C. Friction
    D. Rapport
    Answer: D


9. Certain

    A. Motley
    B. Miscellaneous
    C. Specific
    D. Assorted
    Answer: C


10. Heavyweight

    A. Big shot
    B. Cipher
    C. Honcho
    D. Kingpin
    Answer: B

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Compliant

    A. Obstinate
    B. Perverse
    C. Reckless
    D. Amenable
    Answer: D


2. Breach

    A. Oversight
    B. Conjecture
    C. Infraction
    D. Observance
    Answer: D


3. Recalibrate

    A. Impair
    B. Emend
    C. Scrutinise
    D. Redact
    Answer: A


4. Dial Down

    A. Crank
    B. Snowball
    C. Compound
    D. Taper
    Answer: D


5. Rationale

    A. Corollary
    B. Justification
    C. Purport
    D. Incentive
    Answer: A


6. Diplomatic

    A. Cloddish
    B. Bungling
    C. Cagey
    D. Boorish
    Answer: C


7. Stranglehold

    A. Daintiness
    B. Puerility
    C. Frivolousness
    D. Leverage
    Answer: D


8. Warrant

    A. Underwrite
    B. Merit
    C. Confute
    D. Condone
    Answer: C


9. Range

    A. Scour
    B. Linger
    C. Meander
    D. Traipse
    Answer: B


10. Dilemma

    A. Vexation
    B. Nuisance
    C. Commotion
    D. Quandary
    Answer: D

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Vocal

    A. Forthright
    B. Downright
    C. Vociferous
    D. Diplomatic
    Answer: D


2. Boost

    A. Embolden
    B. Fillip
    C. Palliate
    D. Impair
    Answer: D


3. Dovish

    A. Truculent
    B. Irenic
    C. Hawkish
    D. Inimical
    Answer: A


4. Tackle

    A. Shirk
    B. Address
    C. Undertake
    D. Approach
    Answer: C


5. Hinged

    A. Atypical
    B. Dodgy
    C. Rest
    D. Suspect
    Answer:


6. Resort

    A. Wield
    B. Exercise
    C. Eschew
    D. Deploy
    Answer: C


7. Exert

    A. Lounge
    B. Sprawl
    C. Posit
    D. Vegetate
    Answer: C


8. Inject

    A. Slot
    B. Purge
    C. Lodge
    D. Inoculate
    Answer: D


9. Traditional

    A. Wanted
    B. Clichéd
    C. Novel
    D. Staid
    Answer: B


10. Aggressive

    A. Diffident
    B. Taciturn
    C. Ingratiating
    D. Tenacious
    Answer: D

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Extol

    A. Supposition
    B. Abnegation
    C. Opprobrious
    D. Besmirch
    Answer: D


2. Prolixity

    A. Brevity
    B. Verbosity
    C. Convoluted
    D. Delectable
    Answer: A


3. Ordinary

    A. Discreet
    B. Conventional
    C. Anomalous
    D. Prosaic
    Answer: C


4. Massacre

    A. Dispatch
    B. Harbour
    C. Ataraxia
    D. Temper
    Answer: A


5. Appreciation

    A. Aspersion
    B. Obligation
    C. Veneration
    D. Erudition
    Answer: A


6. Notorious

    A. Incognito
    B. Fabled
    C. Placid
    D. Proverbial
    Answer: A


7. Affront

    A. Eulogize
    B. Rhapsodize
    C. Plaudit
    D. Extol
    Answer:


8. Flagged

    A. Burgeon
    B. Languish
    C. Peter
    D. Taper
    Answer: D


9. Ghastly

    A. Mirthless
    B. Grisly
    C. Couthy
    D. Macabre
    Answer: A


10. Faint

    A. Fervid
    B. Licit
    C. Vehement
    D. Circumspect
    Answer: D

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Haste

    A. Maunder
    B. Interlude
    C. Impetuosity
    D. Dally
    Answer: C


2. Convene

    A. Muster
    B. Convoke
    C. Adjourn
    D. Summon
    Answer: C


3. Stint

    A. Fritter
    B. Splurge
    C. Blow
    D. Skimp
    Answer: D


4. Feasible

    A. Quixotic
    B. Viable
    C. Expedient
    D. Politic
    Answer: A


5. Moot

    A. Debatable
    B. Categorical
    C. Vexed
    D. Dubious
    Answer: B


6. Subsume

    A. Incorporate
    B. Preclude
    C. Facilitate
    D. Expedite
    Answer: B


7. Synchronize

    A. Content
    B. Diverge
    C. Waver
    D. Mesh
    Answer: D


8. Vandalize

    A. Forge
    B. Tamper
    C. Mar
    D. Deface
    Answer: A


9. Cite

    A. Libel
    B. Besmirch
    C. Acclaim
    D. Slander
    Answer: C


10. Alarming

    A. Agonizing
    B. Swathe
    C. Fretting
    D. Mollifying
    Answer: D

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Consortium

    A. Segregation
    B. Consociation
    C. Sequestration
    D. Calumniation
    Answer: B


2. Stall

    A. Expedite
    B. Conjecture
    C. Certitude
    D. Balk
    Answer: A


3. Appraise

    A. Commend
    B. Ravel
    C. Confound
    D. Gauge
    Answer: D


4. Akin

    A. Parallel
    B. Sundry
    C. Friable
    D. Jocular
    Answer: B


5. Squabble

    A. Lampoon
    B. Grapple
    C. Fracas
    D. Detente
    Answer: C


6. Scoffed

    A. Fervour
    B. Incite
    C. Rankle
    D. Compliment
    Answer: D


7. Ornate

    A. Spartan
    B. Rococo
    C. Fancy
    D. Amuck
    Answer: A


8. Encumber

    A. Incur
    B. Vault
    C. Check
    D. Ingrate
    Answer: C


9. Conceive

    A. Reckon
    B. Jettison
    C. Apprehend
    D. Perceive
    Answer: B


10. Halt

    A. Undertake
    B. Defer
    C. Cease
    D. Subsist
    Answer: C

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Turnaround

    A. Headway
    B. Volte-face
    C. Plaudit
    D. Collusion
    Answer: B


2. Outcry

    A. Vociferation
    B. Clamour
    C. Equanimity
    D. Furore
    Answer: C


3. Coalition

    A. Estrangement
    B. Syndicate
    C. Despotism
    D. Infraction
    Answer: B


4. Impending

    A. Remote
    B. Foreboding
    C. Portending
    D. Concocting
    Answer: A


5. Crumble

    A. Splinter
    B. Putrefy
    C. Moulder
    D. Contrive
    Answer: D


6. Indictment

    A. Plaint
    B. Vindication
    C. Imputation
    D. Denunciation
    Answer: B


7. Render

    A. Proclaim
    B. Bestow
    C. Proffer
    D. Furnish
    Answer: D


8. Cumbersome

    A. Cloddish
    B. Hefty
    C. Felicitous
    D. Balletic
    Answer: C


9. Ouster

    A. Expulsion
    B. Hindrance
    C. Farce
    D. Designate
    Answer: A


10. Apparent

    A. Unfeigned
    B. Spurious
    C. Authentic
    D. Echt
    Answer: B

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Retaliatory

    A. Clement
    B. Propitious
    C. Vindictive
    D. Benign
    Answer: C


2. Unambiguous

    A. Arcane
    B. Esoteric
    C. Delphic
    D. Perspicuous
    Answer: D


3. Terminate

    A. Confine
    B. Repeal
    C. Commence
    D. Cease
    Answer: C


4. Interlocutor

    A. Reticent
    B. Conversationalist
    C. Unethical
    D. Extraneous
    Answer: B


5. Make no bones

    A. Perplexing
    B. Calibrate
    C. Incriminate
    D. Candid
    Answer: D


6. Founder

    A. Fructify
    B. Prevail
    C. Swoon
    D. Astray
    Answer: B


7. Restrictive

    A. Prescriptive
    B. Exemptive
    C. Proscriptive
    D. Repressive
    Answer: A


8. In the face of

    A. when confronted with something.
    B. when fenced by something.
    C. when backed by something.
    D. when recoiled by something.
    Answer: A


9. Threaten

    A. Hedge
    B. Bicker
    C. Jeopardize
    D. Cocoon
    Answer: C


10. Beneciary

    A. Patron
    B. Legatee
    C. Payee
    D. Assignee
    Answer: A

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Substantive

    A. Corporeal
    B. Notional
    C. Epithet
    D. Miniature
    Answer: A


2. Induct

    A. Assent
    B. Brief
    C. Conscript
    D. Rebuff
    Answer: D


3. Forum

    A. Convention
    B. Encounter
    C. Convocation
    D. Symposium
    Answer: B


4. Riven

    A. Rend
    B. Coalesce
    C. Meld
    D. Conflate
    Answer: A


5. Pleasantries

    A. Quip
    B. Banter
    C. Derision
    D. Badinage
    Answer: C


6. Centrestage

    A. Extraneous
    B. Frivolous
    C. Paltry
    D. Momentous
    Answer: D


7. Straddle

    A. Categorical
    B. Outright
    C. Prevaricate
    D. Conclusive
    Answer: C


8. Inclusive

    A. Cliquish
    B. Exhaustive
    C. Absolute
    D. Idiosyncratic
    Answer: B


9. Exacerbate

    A. Enrage
    B. Placate
    C. Provoke
    D. Madden
    Answer: B


10 .Proximity

    A. Affinity
    B. Prospect
    C. Rapport
    D. Propinquity
    Answer: D

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Expel

    A. Oust
    B. Debar
    C. Conscript
    D. Expatriate
    Answer: C


2. Alleviate

    A. Aggravate
    B. Amend
    C. Antagonize
    D. Mitigate
    Answer: D


3. Extradition

    A. Abscission
    B. Seclusion
    C. Rendition
    D. Ingression
    Answer: D


4. Loophole

    A. Ambivalence
    B. Impeccability
    C. Blemish
    D. Lacuna
    Answer: B


5. Abduct

    A. Spurn
    B. Unfetter
    C. Snare
    D. Redeem
    Answer: C


6. Trigger

    A. Usher
    B. Stem
    C. Axe
    D. Dissolve
    Answer: A


7. Repression

    A. Censorship
    B. Volition
    C. Subjection
    D. Coercion
    Answer: B


8. Underline

    A. Gloss over
    B. Reprobate
    C. Pillory
    D. Accentuate
    Answer: D


9. Accord

    A. Altercation
    B. Correspondence
    C. Rapport
    D. Solidarity
    Answer: A


10. Propose

    A. Prefer
    B. Tender
    C. Admonish
    D. Repeal
    Answer: D

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Somnolent

    A. Potent
    B. Bleak
    C. Mettlesome
    D. Slumberous
    Answer: D


2. Rampant

    A. Restrained
    B. Exuberant
    C. Reticent
    D. Wanton
    Answer: B


3. Credible

    A. Ostensible
    B. Plausible
    C. Biased
    D. Far-fetched
    Answer: B


4. Chaos

    A. Bedlam
    B. Mayhem
    C. Disposition
    D. Rumpus
    Answer: C


5. Straitjacket

    A. Embargo
    B. Approbation
    C. Consent
    D. Endorsement
    Answer:


6. Anoint

    A. Incite
    B. Propitiate
    C. Daub
    D. Counsel
    Answer: A


7. Repeal

    A. Abolition
    B. Rescindment
    C. Enactment
    D. Scrapping
    Answer: C


8. Vital

    A. Ancillary
    B. Trivial
    C. Adjuvant
    D. Peripheral
    Answer: C


9. Pedantic

    A. Imprecise
    B. Mortified
    C. Overscrupulous
    D. Unscholarly
    Answer: D


10. Pedagogic

    A. Juvenile
    B. Venerable
    C. Didactic
    D. Condensed
    Answer: C

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Tentative

    A. Phlegmatic
    B. Obsequious
    C. Vacillating
    D. Deferential
    Answer: A


2. Rebound

    A. Backlash
    B. Repercussion
    C. Resilience
    D. Mangle
    Answer: D


3. Spat

    A. Polemic
    B. Concur
    C. Bicker
    D. Squabble
    Answer: B


4. Bump up

    A. Modulate
    B. Deflate
    C. Condescend
    D. Exalt
    Answer: D


5. Snap

    A. Dynamism
    B. Verve
    C. Zest
    D. Indolence
    Answer: D


6. Decelerate

    A. Hurtle
    B. Slacken
    C. Career
    D. Dispatch
    Answer: B


7. Buoyed

    A. Animate
    B. Ginger
    C. Rally
    D. Desolate
    Answer: D


8. Faint

    A. Fervid
    B. Licit
    C. Vehement
    D. Circumspect
    Answer: D


9. Flagged

    A. Burgeon
    B. Languish
    C. Peter
    D. Taper
    Answer: A


10. Maiden

    A. Contemporary
    B. Terminal
    C. Primordial
    D. Voguish
    Answer: C

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Pedagogic

    A. Juvenile
    B. Venerable
    C. Didactic
    D. Condensed
    Answer: C


2. Infuse

    A. Ajar
    B. Duteous
    C. Trifle
    D. Inoculate
    Answer: D


3. Encompass

    A. Ostracize
    B. Comprehend
    C. Girdle
    D. Corral
    Answer: A


4. Persuade

    A. Coerce
    B. Blarney
    C. Cajole
    D. Dehort
    Answer: D


5. Vital

    A. Trivial
    B. Adjuvant
    C. Peripheral
    D. Cardinal
    Answer: D


6. Anoint

    A. Incite
    B. Propitiate
    C. Daub
    D. Counsel
    Answer: C


7. Slight

    A. Derision
    B. Encomium
    C. Barb
    D. Innuendo
    Answer: B


8. Bifurcate

    A. Rendezvous
    B. Flock
    C. Throng
    D. Ramify
    Answer: D


9. Chaos

    A. Bedlam
    B. Mayhem
    C. Disposition
    D. Rumpus
    Answer: C


10. Rampant

    A. Restrained
    B. Exuberant
    C. Reticent
    D. Wanton
    Answer: B

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Implicate

    A. Debar
    B. Exonerate
    C. Compromise
    D. Deputize
    Answer: C


2. Ghastly

    A. Mirthless
    B. Grisly
    C. Couthy
    D. Macabre
    Answer: C


3. Derail

    A. Preclude
    B. Veer
    C. Thwart
    D. Beget
    Answer: D


4. Hindrance

    A. Convenience
    B. Adulation
    C. Desistance
    D. Snag
    Answer: A


5. Exposed

    A. Introduced
    B. Blabbed
    C. Screened
    D. Subjected
    Answer: C


6. Concealed

    A. Nonplussed
    B. Promulgated
    C. Obscured
    D. Mantled
    Answer: B


7. Appreciation

    A. Aspersion
    B. Obligation
    C. Veneration
    D. Erudition
    Answer: A


8. Liability

    A. Corrigibility
    B. Immunity
    C. Nuisance
    D. Culpability
    Answer: B


9. Affront

    A. Rhapsodize
    B. Plaudit
    C. Extol
    D. Slander
    Answer: D


10. Confidence

    A. Vigilance
    B. Cynicism
    C. Credence
    D. Chariness
    Answer: C

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Nuance

    A. Blatant
    B. Likeness
    C. Overt
    D. Distinction
    Answer: D


2. Brush under the carpet

    A. Furtive
    B. Obtrusive
    C. Conspicuous
    D. Patent
    Answer: A


3. Subvert

    A. Bolster
    B. Adorn
    C. Comply
    D. Sabotage
    Answer: D


4. With one voice

    A. Raucously
    B. Opinionated
    C. Unanimously
    D. Disharmoniously
    Answer: C


5. Impetus

    A. Surge
    B. Propulsion
    C. Hindrance
    D. Incentive
    Answer: C


6. Ordinary

    A. Discreet
    B. Conventional
    C. Anomalous
    D. Prosaic
    Answer: C


7. Extol

    A. Supposition
    B. Abnegation
    C. Opprobrious
    D. Besmirch
    Answer: D


8. Virtuoso

    A. Prodigy
    B. Prolix
    C. Demiurge
    D. Misnomer
    Answer: A


9. Chronic

    A. Nagging
    B. Hardened
    C. Acute
    D. Inveterate
    Answer: C


10. Pedantic

    A. Imprecise
    B. Mortified
    C. Overscrupulous
    D. Unscholarly
    Answer: C

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Benchmark

    A. Evaluation
    B. Assay
    C. Criterion
    D. Dupe
    Answer: C


2. Somnolent

    A. Potent
    B. Bleak
    C. Mettlesome
    D. Slumberous
    Answer: D


3. Ambitious

    A. Determined
    B. Insolent
    C. Belligerent
    D. Indolent
    Answer: D


4. Leverage

    A. Ascendancy
    B. Stature
    C. Inferiority
    D. Clout
    Answer: C


5. Tremendous

    A. Crashing
    B. Pedestrian
    C. Bodacious
    D. Cosmic
    Answer: B


6. Tantamount

    A. Disparate
    B. Equivalent
    C. Capricious
    D. Erratic
    Answer: B


7. Credible

    A. Ostensible
    B. Plausible
    C. Biased
    D. Far-fetched
    Answer: B


8. Skewed

    A. Illusive
    B. Scrutinised
    C. Artifice
    D. Precise
    Answer: C


9. Straitjacket

    A. Embargo
    B. Approbation
    C. Consent
    D. Endorsement
    Answer: A


10. Repeal

    A. Abolition
    B. Rescindment
    C. Enactment
    D. Scrapping
    Answer: C

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Brink

    A. Kernel
    B. Navel
    C. Pivot
    D. Threshold
    Answer: D


2. Notorious

    A. Incognito
    B. Fabled
    C. Placid
    D. Proverbial
    Answer: A


3. Impoverish

    A. Anneal
    B. Undermine
    C. Emend
    D. Underpin
    Answer: B


4. Crackdown

    A. Proscription
    B. Repression
    C. Prohibition
    D. Dispensation
    Answer: D


5. Massacre

    A. Dispatch
    B. Harbour
    C. Ataraxia
    D. Temper
    Answer: A


6. Oppressive

    A. Punitive
    B. Benignant
    C. Iron-fisted
    D. Orderly
    Answer: B


7. Discomfort

    A. Rapture
    B. Chagrin
    C. Consolation
    D. Eclat
    Answer: B


8. Reinforce

    A. Miff
    B. Dingy
    C. Rampart
    D. Onus
    Answer: C


9. Dwindle

    A. Deepen
    B. Boom
    C. Wreck
    D. Wilt
    Answer: D


10. Prolixity

    A. Brevity
    B. Verbosity
    C. Convoluted
    D. Delectable
    Answer: A

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. In the wake of

    A. To follow someone else’s example.
    B. Anger or bitterness related to something that happened in the past.
    C. To push someone around with physical force.
    D. To follow (someone or something), especially as a consequence.
    Answer: D


2. Consolidate

    A. Rend
    B. Baulk
    C. Embody
    D. Band
    Answer: A


3. Concede

    A. Ratify
    B. Repudiate
    C. Capitulate
    D. Acquiesce
    Answer: B


4. Inevitable

    A. Permutable
    B. Germane
    C. Fatal
    D. Pertinent
    Answer: C


5. Referendum

    A. Suffrage
    B. Precept
    C. Citation
    D. Manifesto
    Answer: A


6. Stranded

    A. Stymied
    B. Melded
    C. Afloat
    D. Marooned
    Answer: D


7. Fudge

    A. Pervert
    B. Divulge
    C. Dither
    D. Doctor
    Answer: B


8. Sedition

    A. Allaying
    B. Homage
    C. Adulation
    D. Fomenting
    Answer: D


9. Erstwhile

    A. Modish
    B. Reigning
    C. Contemporary
    D. Archaic
    Answer: D


10. Proscribe

    A. Emulate
    B. Negotiate
    C. Countenance
    D. Denounce
    Answer: D

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Reconcile

    A. Cushion
    B. Appease
    C. Estrange
    D. Remedy
    Answer: C


2. Contrast

    A. Analogy
    B. Foible
    C. Parallelism
    D. Polarity
    Answer: D


3. Recover

    A. Convalesce
    B. Fester
    C. Abnegate
    D. Somnolent
    Answer: A


4. Wipe out

    A. Exempt
    B. Salvage
    C. Expunge
    D. Outstrip
    Answer: C


5. Exonerate

    A. Riposte
    B. Reprieve
    C. Rejoinder
    D. Recoup
    Answer: B


6. Encourage

    A. Flaunt
    B. Dissuade
    C. Uplift
    D. Consider
    Answer: C


7. Dispense

    A. Apportion
    B. Prorate
    C. Disburse
    D. Hoard
    Answer: D


8. Cumbersome

    A. Cloddish
    B. Hefty
    C. Felicitous
    D. Balletic
    Answer: C


9. Dampen

    A. Sear
    B. Parch
    C. Desiccate
    D. Bedew
    Answer: D


10. Humility

    A. Reticence
    B. Servility
    C. Abasement
    D. Snobbery
    Answer: D

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Upheaval

    A Pandemonium
    B Stagnation
    C Stoutness
    D Aplomb
    Answer: A


2. Widespread

    A Delimited
    B Derisory
    C Rife
    D Edifice
    Answer: C


3. Embroil

    A Stump
    B Unravel
    C Flummox
    D Confound
    Answer: B


4. Pacify

    A Incite
    B Reconcile
    C Content
    D Appease
    Answer: A


5. Ubiquitous

    A Omnipresent
    B Sectarian
    C Clannish
    D Sporadic
    Answer: D


6. Ravaged

    A Marauded
    B Arduous
    C Incessant
    D Terminable
    Answer: A


7. Persecution

    A Absolution
    B Nimiety
    C Surfeit
    D Oppression
    Answer: D


8. Strained

    A Farfetched
    B Serene
    C Rectitude
    D Inconstancy
    Answer: B


9. Cripple

    A Capacitate
    B Debilitate
    C Shore up
    D strengthen
    Answer: B


10. Endeavour

    A. Venture
    B. Consign
    C. Endow
    D. Capitulate
    Answer: D

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Behemoth

    A. Heraldry
    B. Midget
    C. Lummox
    D. Inordinate
    Answer: B


2. Breathing down the neck

    A. To monitor someone closely, usually in an overbearing and irritating way
    B. To gasp for breath after a difficult situation is over
    C. To tolerate someone out of compulsion
    D. To feel easy and calm
    Answer: A


3. Scout

    A. Probe
    B. Gauge
    C. Shun
    D. Appraise
    Answer: C


4. Hassle

    A. Wrangle
    B. Disarray
    C. Nuisance
    D. Serenity
    Answer: D


5. Render

    A. Bestow
    B. Proffer
    C. Furnish
    D. Divest
    Answer: D


6. Respite

    A. Leery
    B. Sacrilege
    C. Grieve
    D. Interlude
    Answer: D


7. Heft

    A. Manhandle
    B. Dump
    C. Haul
    D. Tote
    Answer: B


8. Adventurism

    A. Temerity
    B. Timorousness
    C. Audacity
    D. Effrontery
    Answer: B


9. Assertive

    A. Peremptory
    B. Plucky
    C. Reticent
    D. Sanguine
    Answer: B


10. Indulgent

    A. Austere
    B. Tolerant
    C. Doting
    D. Forbearing
    Answer: A

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Imposition

    A. Candour
    B. Veracity
    C. Clemency
    D. Coercion
    Answer: D


2. Apparent

    A. Unfeigned
    B. Spurious
    C. Authentic
    D. Echt
    Answer: B


3. Outcry

    A. Vociferation
    B. Clamour
    C. Equanimity
    D. Furore
    Answer: C


4. Ascent

    A. Thrive
    B. Relegation
    C. Preferment
    D. Levitation
    Answer: B


5. Stoke

    A. Elicit
    B. Badger
    C. Goad
    D. Chasten
    Answer: D


6. Procient

    A. Consummate
    B. Oafish
    C. Crack
    D. Ace
    Answer: B


7. Subtle

    A. Puerile
    B. Asinine
    C. Moronic
    D. Astute
    Answer: D


8. Demonstrate

    A. Remonstrate
    B. Evince
    C. Veil
    D. Substrate
    Answer: B


9. Primacy

    A. Illustrious
    B. Petty
    C. Hackneyed
    D. Abjure
    Answer: A


10. Barring

    A. Interdicting
    B. Enjoining
    C. Saving
    D. Empowering
    Answer: D

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Crumble

    A. Splinter
    B. Putrefy
    C. Moulder
    D. Contrive
    Answer: D


2. Exempt

    A. Detain
    B. Unbosom
    C. Dispense
    D. Immune
    Answer: A


3. Indictment

    A. Plaint
    B. Vindication
    C. Imputation
    D. Denunciation
    Answer: B


4. Aberration

    A. Oddity
    B. Singularity
    C. Contortion
    D. Conformity
    Answer: D


5. Intriguing

    A. Banal
    B. Riveting
    C. Comforting
    D. Absorbing
    Answer: A


6. Drifted

    A. Ramble
    B. Rove
    C. Gravitate
    D. Stride
    Answer: D


7. Indiscreet

    A. Hare-brained
    B. Precipitous
    C. Prudent
    D. Reckless
    Answer: C


8. Contempt

    A. Veneration
    B. Vilification
    C. Malice
    D. Derision
    Answer: A


9. Ouster

    A. Expulsion
    B. Hindrance
    C. Farce
    D. Designate
    Answer: A


10. Forbearance

    A. Restraint
    B. Longanimity
    C. Stoicism
    D. Avidity
    Answer: D

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.

1. Dubious

    A. Iffy
    B. Delirious
    C. Laconic
    D. Explicit
    Answer: D


2. Turnaround

    A. Headway
    B. Volte-face
    C. Plaudit
    D. Collusion
    Answer: B


3. Churn

    A. Ferment
    B. Traumatise
    C. Serene
    D. Tranquil
    Answer: A


4. Status quo

    A. The existing state or condition
    B. Something in exchange for something
    C. In exactly the same words
    D. For the good (of the public)
    Answer: A


5. Coalition

    A. Estrangement
    B. Syndicate
    C. Despotism
    D. Infraction
    Answer: B


6. Narrative

    A. Rambling
    B. Garrulous
    C. Discursive
    D. Chronicle
    Answer: D


7. Siege

    A. Girdle
    B. Beset
    C. Reprieve
    D. Gnaw
    Answer: C


8. Advocate

    A. Ostracize
    B. Reprove
    C. Forgo
    D. Champion
    Answer: D


9. Impending

    A. Remote
    B. Foreboding
    C. Portending
    D. Concocting
    Answer: A


10. Yield

    A. Relent
    B. Thrust
    C. Endure
    D. Detriment
    Answer: C

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.
1. Mollify

    A. Placate
    B. Fluster
    C. Prolong
    D. Confound
    Answer: A


2. Proscribe

    A. Discretion
    B. Emulate
    C. Negotiate
    D. Denounce
    Answer: D


3. Resonant

    A Evocative
    B Redolent
    C Poignant
    D Quelling
    Answer: D


4. Expropriate

    A. Render
    B. Proffer
    C. Consign
    D. Preempt
    Answer: D


5. Consolidate

    A. Rend
    B. Baulk
    C. Embody
    D. Band
    Answer: A


6. Perjury

    A. Forswearing
    B. Paltering
    C. Deceit
    D. Probity
    Answer: D


7. Degenerated

    A. Perverse
    B. Virtuous
    C. Miscreant
    D. Flagitious
    Answer: B


8. Wean

    A. Cleave
    B. Unhitch
    C. Secede
    D. Apostatize
    Answer: A


9. Pessimism

    A. Resilience
    B. Alacrity
    C. Sanguinity
    D. Despondency
    Answer: D


10. Bolster

    A. Prop
    B. Sabotage
    C. Catalyse
    D. Ordinariness
    Answer: B


11. Piqued

    A. Rally
    B. Kindle
    C. Stultify
    D. Titillate
    Answer: C


12. Sedition

    A. Allaying
    B. Homage
    C. Adulation
    D. Fomenting
    Answer: D


13. Blasphemy

    A. Fringe
    B. Propinquity
    C. Sanctification
    D. Profanity
    Answer: D


14. Erstwhile

    A. Modish
    B. Reigning
    C. Contemporary
    D. Archaic
    Answer: D


15. Disenchantment

    A. Gratification
    B. Chagrin
    C. Mortification
    D. Indemnification
    Answer: A


16. Insolent

    A. Pert
    B. Servile
    C. Overt
    D. Brazen
    Answer: B


17. Robust

    A. Decrepit
    B. Pivotal
    C. Trivial
    D. Consequential
    Answer: A


18. Revive

    A. Defibrillate
    B. Torpefy
    C. Recuperate
    D. Vivify
    Answer: B


19. Predicament

    A. Razz
    B. Quandary
    C. Farce
    D. Gibe
    Answer: B


20. Effcacy

    A. Languor
    B. Savvy
    C. Verve
    D. Clout
    Answer: A

In the following question, out of the five alternatives, select the word opposite in meaning to the given word.
1. Irrevocable

    A. Interim
    B. Corrigible
    C. Peremptory
    D. Transitional
    Answer: C


2. Persistent

    A. Tenacious
    B. Irresolute
    C. Adamant
    D. Sedulous
    Answer: B


3. Facet

    A. Angle
    B. Aspect
    C. Strand
    D. Entirety
    Answer: D


4. Drastically

    A. Superlatively
    B. Slenderly
    C. Predominantly
    D. Substantially
    Answer: B


5. Predicament

    A. Razz
    B. Quandary
    C. Farce
    D. Gibe
    Answer: B


6. Perjury

    A. Forswearing
    B. Paltering
    C. Deceit
    D. Probity
    Answer: D


7. Eloquent

    A. Inarticulate
    B. Glib
    C. Spluttering
    D. Faltering
    Answer: B


8. Deftly

    A. Fecklessly
    B. Ingeniously
    C. Callow
    D. Lumpishly
    Answer: B


9. Cater

    A. Scorn
    B. Laxity
    C. Coddle
    D. Delude
    Answer:C


10. Unbridled

    A. Berserk
    B. Madcap
    C. Inhibited
    D. Righteous
    Answer: C