Current Affairs - Vocabulary - SPLessons

Current Affairs May 2019 Vocabulary Quiz

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Current Affairs May 2019 Vocabulary Quiz

shape Introduction

A Newspaper is a printed or online publication that provides readers with news and articles i.e. the current affairs of a country and the world. SPLessons has made an effort to provide a comprehensive list of commonly used words in newspaper articles and editorials. Current Affairs Vocabulary Quiz provides the readers with a collection of useful vocabulary for newspapers. And these Vocabulary Quiz will help in the Competitive Exams like IBPS, RBI Grade B, SBI PO, RRB and other banking examinations.


shape Quiz

In the following questions, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given words.

1. In the wake of

    A. To follow someone else’s example.
    B. Anger or bitterness related to something that happened in the past.
    C. To push someone around with physical force.
    D. To follow (someone or something), especially as a consequence.

    Answer: D


2. Consolidate

    A. Rend
    B. Baulk
    C. Embody
    D. Band

    Answer: A


3. Concede

    A. Ratify
    B. Repudiate
    C. Capitulate
    D. Acquiesce

    Answer: B


4. Inevitable

    A. Permutable
    B. Germane
    C. Fatal
    D. Pertinent

    Answer: C


5. Referendum

    A. Suffrage
    B. Precept
    C. Citation
    D. Manifesto

    Answer: A


6. Stranded

    A. Abetted
    B. Stymied
    C. Melded
    D. Marooned
    Answer: D


7. Fudge

    A. Pervert
    B. Divulge
    C. Dither
    D. Doctor

    Answer: B


8. Sedition

    A. Allaying
    B. Homage
    C. Adulation
    D. Fomenting

    Answer: D


9. Erstwhile

    A. Modish
    B. Reigning
    C. Contemporary
    D. Archaic

    Answer: D


10. Proscribe

    A. Discretion
    B. Emulate
    C. Negotiate
    D. Denounce
    Answer: D

In the following questions, out of the ve alternatives, select the word similar in meaning to the given words.


Q1. Garner

    A. Procreate
    B. Squander
    C. Frivol
    D. Cull

    Answer: D


Q2. Requisite

    A. Exigent
    B. Importunate
    C. Precondition
    D. Ancillary

    Answer: D


Q3. Wean

    A. Cleave
    B. Unhitch
    C. Secede
    D. Apostatize

    Answer: A


Q4. Ensue

    A. Surface
    B. Transpire
    C. Befall
    D. Predate

    Answer: D


Q5. Predilection

    A. Antipathy
    B. Druthers
    C. Dissonance
    D. Affinity

    Answer: A


Q6. Dislodge

    A. Clamber
    B. Fathom
    C. Bigot
    D. Ordain

    Answer: D


Q7. Helm

    A. Jaunt
    B. Beguile
    C. Beacon
    D. Intercept

    Answer: B


Q8. Piqued

    A. Rally
    B. Kindle
    C. Stultify
    D. Titillate

    Answer: C


Q9. Insolent

    A. Pert
    B. Servile
    C. Overt
    D. Brazen

    Answer: B


Q10. Bequeath

    A. Demise
    B. Prescribe
    C. Oversee
    D. Swindle

    Answer: A