Q1. Chandrayaan-2 is the first ever Indian space mission that was led by women scientist. Who is the project director?
A. Ritu Karidhal 
B. Muthayya Vanitha  
C. Anuradha TK 
D. Minal Rohit 
Answer: B
Q2. The space segment of Chandrayaan-2 includes an orbiter, a lander and a rover. Among the segments, Vikram is _________.A. orbiter 
B. lander  
C. rover 
D. none of these 
Answer: B
Q3. India is the __________ country to launch spacecraft to the Lunar south pole?A. 4[latex]^{th}[/latex]  
B. 5[latex]^{th}[/latex] 
C. 6[latex]^{th}[/latex]
D. 7[latex]^{th}[/latex]
Answer: A
Q4. Where was the International Police Expo 2019 held?A. Kolkata 
B. Hyderabad  
C. Mumbai 
D. New Delhi 
Answer: D
Q5. Adam Peaty breaks ___________barrier and 100 m breaststroke world recordA. 60 seconds 
B. 57 seconds   
C. 56 seconds 
D. 42 seconds 
Answer: C
Q6. Who appointed Ajay Bhadoo as Joint Secretary?A. President 
B. Prime Minister  
C. Vice President 
D. Supreme Court Judge 
Answer: A
Q7. Thirteenth Global Healthcare Summit organized by AAPI and GAPIO held in __________________A. Mumbai 
B. Chennai  
C. Hyderabad 
D. Patna 
Answer: C
Q8. Amarnath Yatra crosses last year's mark of ___________ in 22 daysA. 2.85 lakh 
B. 4.85 lakh  
C. 6.25 lakh 
D. 8.56 lakh 
Answer: A
Q9. Who sworn in as the governor of Gujarat?A. Kalraj Mishra 
B. Ganga Prasad  
C. Acharya Devvrat 
D. Padmanabha Acharya 
Answer: C
Q10. Indian Navy commissioned fifth Dornier Aircraft Squadron in __________A. Chennai 
B. Mumbai  
C. Mumbai 
D. Hyderabad 
Answer: A
Q11. Where is the Ujh bridge located?A. Samba,Jammu & Kashmir  
B. Moreh, Manipur  
C. Kathua,Jammu & Kashmir 
D. Pangong Lake, Ladakh 
Answer: C
Q12. Which of the following bridges built by Border Roads Organisation (BRO) is the longest?A. Basantar bridge 
B. Arch Bridge  
C. Chenab Bridge 
D. Ujh bridge 
Answer: D
Q13. Under which project did the Border Roads Organisation (BRO) built 2 bridges for smooth mobility of the security forces?A. Project Bharatmala 
B. Project Sampark  
C. Project Zoji-la Tunnel 
D. Project Himank 
Answer: B
Q14. Who is elected as UK Prime Minister?A. John Mayor 
B. Boris Johnson  
C. Gordown Brown 
D. Tony Blair 
Answer: B
Q15. Which state will be supported by World Bank for $1 Billion programA. Andhra Pradesh 
B. Maharashtra  
C. Tamil Nadu 
D. Kerala 
Answer: A
Q16. Indian Navy commissions ___________Dornier Aircraft Squadron in ChennaiA. 6[latex]^{th}[/latex]  
B. 5[latex]^{th}[/latex]  
C. 4[latex]^{th}[/latex] 
D. 8[latex]^{th}[/latex] 
Answer: B
Q17. Thirteenth Global Healthcare Summit organized by AAPI and GAPIO held in ___________A. Secunderabad 
B. Hyderabad  
C. Chennai 
D. Mumbai 
Answer: B
Q18. Amarnath Yatra crosses last year's mark of 2.85 lakh in ________________A. 25 days 
B. 22 days  
C. 18 days  
D. 16 days 
Answer: D
Q19. How many Indian Boxers entered to Thailand International Tournament?A. 8 
B. 3  
C. 4 
D. 5 
Answer: B
Q20. Central Government favors it's _____contribution to economic growthA. 56.8 
B. 31.8  
C. 26.5 
D. 28.6 
Answer: B
Q21. Who breaks 57 seconds barrier and100m breaststroke world record in Swimming?A. Grant Hackett 
B. Adam Peaty  
C. Michael Phelps  
D. Katie Hoff 
Answer: B
Q22. Who is appointed as Joint Secretary to the President?A. Ajay Bhadoo  
B. Suresh Kumar  
C. Vikram Sharma 
D. Dinesh Kumar
Answer: A
Q23. India has rejected which among the following leader’s claim that PM Modi asked him to be the mediator in Kashmir issue?A. Kim Jong Un
B. Donald Trump 
C. Xi Jinping
D. Vladimir Putin
Answer: B
Q24. The Supreme Court has extended the deadline for Final NRC publication till which date?A. August 31[latex]^{st}[/latex]
B. July 31[latex]^{st}[/latex]
C. August 1[latex]^{st}[/latex]
D. August 15[latex]^{th}[/latex]
Answer: A
Q25. Former Japanese diplomat Yukiya Amano passed away recently at the age of 72. Amano was the chief of which among the following UN agencies.A. International Atomic Energy Agency
B. United Nations Office on Drugs and Crime
C. United Nations Development Programme
D. International Development Association
Answer: A
Q26. Which among the following nations has extended emergency for another month?A. Myanmar 
B. Maldives
C. Sri Lanka
D. Nepal
Answer: C
Q27. When is National Broadcasting Day observed every year in India?A. 22[latex]^{nd}[/latex] July
B. 23[latex]^{rd}[/latex] July
C. 24[latex]^{th}[/latex] July
D. 25[latex]^{th}[/latex] July
Answer: B
Q28. Who won the 2019 Sangita Kalanidhi award of Madras Music Academy?
A. S. Sowmya
B. Seetha Narayanan
C. M.S. Sheela
D. Aarti N. Rao
Answer: A
Q29. Who is appointed as the Vice Chief of Indian Army?A. Lt Gen Manoj Mukund Naravane
B. Lt Gen D Anbu
C. Lt Gen Bipin Rawat
D. Lt Gen Anil Chauhan
Answer: A
Q30. Which research lab recently raised USD 1 billion from Microsoft?A. OpenAI
B. World of AI
C. AI Town
D. Tech to Tech
Answer: A