Current Affairs - 2019 - SPLessons

Current Affairs Quiz September 2019

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Current Affairs Quiz September 2019

shape Introduction

The article Current Affairs Quiz September 2019 section aims to help every aspirant for the preparation of different competitive exams to revise the day at ease. Every date of Current Affairs Quiz September 2019 in the article covers the topics like International, National, Banking and sports etc.

shape Sept 2019

Q1. Which fast fashion retailer has filed for bankruptcy?

    A. Forever 21
    B. H&M
    C. Zara
    D. Topshop
    Answer: A


Q2. Who has been named ‘India’s most powerful women in media’?

    A. Barkha Dutt
    B. Sagarika Ghose
    C. Shweta Singh
    D. Kallie Puri
    Answer: D


Q3. Which Indian wrestler has become world no. 1 in 86kg category?

    A. Bajranj Punia
    B. Deepak Punia
    C. Ravi Dahiya
    D. Rahul Aware
    Answer: B


Q4. Who has taken over as the new IAF Chief?

    A. Air Marshal RKS Bhadauria
    B. Air Marshal RNS Thakur
    C. Air Marshal SN Gupta
    D. Air Marshal Ratul Shah
    Answer: A


Q5. Which Indian classical musician has been honoured with a planet named after him?

    A. Bhimsen Joshi
    B. Lata Mangeshkar
    C. Kumar Gandharv
    D. Pandit Jasraj
    Answer: D


Q6. Pakistan has invited which Indian leader for Kartarpur Corridor inauguration?

    A. PM Modi
    B. Rajnath Singh
    C. Sonia Gandhi
    D. Manmohan Singh
    Answer: D


Q7. Which American sprinter recently won the gold medal in the World Athletics Championship by completing 100 meters in 9.76 seconds?

    A. Christian Colman
    B. Justin Gatlin
    C. Andre Di Grass
    D. Usain Bolt
    Answer: A


Q8. What is the name of the murderer of former Punjab Chief Minister Beant Singh, whose death sentence has been converted to life imprisonment?

    A. Ajit Singh
    B. Rajwant Singh
    C. Balwant Singh
    D. Rajendra Singh
    Answer: C


Q9. Name the deputy Prime Minister and Commerce Minister of Thailand, who is on first trade visit to Mumbai and Chennai, India to promote Thai products ?

    A. Chalermchai Srion
    B. Apirak Kosayodhin
    C. Korn Chatikavanij
    D. Jurin Laksanawisit

    Answer: D


Q10. Which two countries has signed agreements worth Rs 2,400 crore to boost trade ties in the field of rubber, construction material, food and beverages, logistics ?

    A. India and Cambodia
    B. Thailand and India
    C. Philippines and India
    D. India and Vietnam

    Answer: B


Q11. ______ years Rural Sanitation Strategy (2019-2029) was launched by Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS) to focus on sustaining the change in sanitation behavior ?

    A. 15 Years
    B. 3 Years
    C. 10 Years
    D. 5 Years

    Answer: C


Q12. Under which mission, Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS) launched 10 Year Rural Sanitation Strategy (2019-2029) ?

    A. Swachh Bharat Mission Grameen (SBM-G)
    B. Namami Gange Programme
    C. Swachh Jal Mission Grameen (SJM-G)
    D. Swachhatta Jal Mission Grameen (SJM-G)

    Answer: A


Q13. What was the theme of the 7th World Hindu Economic Forum (WHEF) 2019 that held in Mumbai, Maharashtra ?

    A. Theme – “Shaping the World Economy along with making Society Prosperous”
    B. Theme – “Optimism, Innovation & Partnerships”
    C. Theme – “Thriving Economy Prosperity Society”
    D. Theme – “Prosperous Society: Stronger Society”

    Answer: D


Q14. Which city will host the 8th World Hindu Economic Forum (WHEF) 2020 ?

    A. Bangkok, Thailand
    B. The Hague, Netherlands
    C. Chicago, United States
    D. New Delhi, India

    Answer: B


Q15. ETS was in news recently, what does ‘T’ stands for _________?

    A. T – Taxation
    B. T – Transparency
    C. T – Trading
    D. T – Transaction

    Answer: C


Q16. Trading Scheme (ETS)” to combat particulate air pollution ?

    A. Gujarat in Surat
    B. West Bengal in Kolkata
    C. Maharashtra in Mumbai
    D. Tamil Nadu in Chennai

    Answer: A


Q17. Name the festival of flowers celebrated by the women in the Warangal city of Telangana ?

    A. Nongkrem Flower Festival
    B. Bastar Dussehra
    C. Bohag Bihu
    D. Bathukamma

    Answer: D


Q18. Which city will hold the 50th edition of World Economic Forum (WEF) Annual Meeting for 2020 ?

    A. Helsinki, Finland
    B. Davos-Klosters, Switzerland
    C. Stockholm, Sweden
    D. Copenhagen, Denmark

    Answer: B


Q19. Which country’s Central bank has released three coins (100, 1000 and 2500 denomination) bearing the Sikh symbol to commemorate 550th Birth Anniversary of Guru Nanak Dev ?

    A. Myanmar
    B. Bangladesh
    C. Nepal
    D. Sri Lanka

    Answer: C


Q20. Who was honored with the 28th Saraswati Samman 2018 for the creation of his famous poetry collection ‘Pakkaki Ottigilite’(Turning aside while lying down)in 2016?

    A. K Siva Reddy
    B. Bapiraju Adivi
    C. Innaiah Narisetti
    D. Keshava Reddy

    Answer: A


Q21. Name the new mineral discovered by Nicole Meyer inside a diamond from a mine- Koffiefontein pipe in South Africa ?

    A. Isoferroplatinum
    B. Cherepanovite
    C. Ruthenium
    D. Goldschmidtite

    Answer: D


Q22. What is the name of the newly discovered gas giant Jupiter-like planet which is orbiting a dwarf star, located about 30 light-years from the sun ?

    A. GB 3412 b
    B. GJ 3512 b
    C. GK 3612 b
    D. GL 3712 b

    Answer: B


Q23. Where was the 2019 International Weightlifting Federation (IWF) World Weightlifting Championships held ?

    A. Beijing, China
    B. Jakarta, Indonesia
    C. Pattaya, Thailand
    D. Guwahati, Assam

    Answer: C


Q24. K P S Menon Jr.(junior) passed away recently, he was a former __________ ?

    A. Foreign Secretary
    B. Corporate Affairs Secretary
    C. Defence Secretary
    D. External Affairs Secretary

    Answer: A


Q25. Who authored the book titled “Game of Votes: Visual Media Politics and Elections in the Digital Era” that describes about the evolution of election campaigns in India ?

    A. Shashi Tharoor
    B. Amish Tripathi
    C. Salman Rushdie
    D. Farhat Basir Khan

    Answer: D


Q26. On which date, World Heart Day (WHD) is observed ?

    A. September 26
    B. September 29
    C. September 27
    D. September 25

    Answer: B


Q27. What was the theme of the International Week of the Deaf (IWDeaf) that observed from September 23-29, 2019 ?

    A. Theme – “With Sign Language, Everyone is Included!”
    B. Theme – “Sign Language Rights for All Children”
    C. Theme – “Sign Language Rights for All!“
    D. Theme – “Sign Language Rights for Deafblind people”

    Answer: C


Q28. Who among the following has been appointed as the Vice Chief of Indian Air Force?

    A Air Marshal BS Dhanoa
    B Air Marshal RKS Bhadauria
    C Air Marshal Raghunath Nambiar
    D Air Marshal HS Arora

    Answer: D


Q29. Name the airport which has been recognised by the Airport Council International as the best airport in terms of services offered to passengers.

    A. Cochin International Airport Limited
    B. Rajiv Gandhi International Airport
    C. Indira Gandhi International Airport
    D. Chaudhary Charan Singh International Airport

    Answer: A


Q30. PNB MetLife India Insurance Co. Ltd. has tied-up with which insurance firm to offer a product which covers health, death and illness?

    A. TATA AIG Health Insurance
    B. Aviva Life Insurance Company India Private Limited
    C. Religare Health Insurance
    D. Optima Health Insurance Agency

    Answer: C

Q1. Recently the government sanctioned how many houses under Pradhan Mantri Awas Yojana(Urban)?

    A. 1.22 lakh
    B. 1.23 lakh
    C. 1.20 lakh
    D. 1.35 lakh
    Answer: B


Q2. According to Union Minister of State for Home Affairs G Kishan Reddy,which single helpline number to be operational across nation soon?

    A. 110
    B. 112
    C. 115
    D. 116
    Answer: B


Q3. Which comic series book has been released recently to make children aware of the importance of medicinal plants and their use for home remedies?

    A. Bhimsen
    B. Master Ayush
    C. Professor Ayushmann
    D. Professor Vedh
    Answer: C


Q4. Which state unveiled “Tikka Mausi” to combat malnutrition among children and women?

    A. West Bengal
    B. Tamil Nadu
    C. Odisha
    D. Bihar
    Answer: C


Q5. Which has become the first state in the country to issue highest number of golden cards under Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY)?

    A. Jammu and Kashmir
    B. Bihar
    C. Uttar Pradesh
    D. Assam
    Answer: A


Q6. Which city metro will be named after “Raja Bhoj” and will be called Bhoj Metro?

    A. Indore
    B. Meerut
    C. Bhopal
    D. Lucknow
    Answer: C


Q7. How much amount of aid was announced by UP CM Yogi Adityanath for triple talaq victims?

    A. ₹6000
    B. ₹5000
    C. ₹10000
    D. ₹2000
    Answer: A


Q8. Recently Union Minister of State for Railways Suresh Channabasappa Angadi flagged off which train between Vishakapatnam and Vijayawada?

    A. Tejas Express
    B. Himsagar Express
    C. Uday Express
    D. Humsafar Express
    Answer: C


Q9. Which state government launched a housing loan subsidy scheme ‘Aponar Apon Ghar’ ?

    A. Sikkim
    B. Assam
    C. Odisha
    D. Tamil Nadu
    Answer: B


Q10. The 5th edition of India International Science Festival (IISF) 2019 will be held in which city/UT?

    A. Kolkata
    B. NewDelhi
    C. Mumbai
    D. Chennai
    Answer: A


Q11. The India Tourism Mart 2019 was inaugurated in which city/UT?

    A. Chennai
    B. NewDelhi
    C. Kolkata
    D. Mumbai
    Answer: B


Q12. Recently a MoU was signed between DRDO and Ministry of Defence to set up Kalam Centre for Science and Technology (KCST) in which state?

    A. Punjab
    B. Jammu and Kashmir
    C. Bihar
    D. Kerala
    Answer: B


Q13. Recently Jawaharlal Nehru University (JNU) signed a Memorandum of Understanding with which institute to promote research and technology development?

    A. IIT Bombay
    B. IIT Kanpur
    C. IISc Delhi
    D. IISc Bengaluru
    Answer: C


Q14. The World Economic Forum’s (WEF) annual meeting 2020 will be held in which city?

    A. Davos
    B. Munich
    C. Rome
    D. Copenhagen
    Answer: A


Q15. The 2019 BRICS Ministerial Meeting held in which city?

    A. NewDelhi
    B. Tokyo
    C. NewYork
    D. Beijing
    Answer: C


Q16. Which country launches “World’s Biggest Transport Space Ship” for space station?

    A. USA
    B. China
    C. Japan
    D. Russia
    Answer: C


Q17. Which Payments bank partnered with HDFC Ergo to launch innovative Mosquito Disease Protection Policy?

    A. Airtel Payments Bank
    B. Fino Payments Bank
    C. India Post Payments Bank
    D. Paytm Payments Bank
    Answer: A


Q18. At how much percent India’s economy will grow for FY 20 according to Asian Development Bank?

    A. 7.1%
    B. 6.7%
    C. 6.6%
    D. 6.5%
    Answer: D


Q19. Recently ICC announced a partnership with which company for carrying out digital content?

    A. Facebook
    B. Google
    C. TCS
    D. Microsoft
    Answer: A


Q20. Who was honoured with a IAAF veteran pin recently in recognition of contribution to the growth of the sport?

    A. Lewis Hamilton
    B. PT Usha
    C. K Srinath
    D. Shiv Thapa
    Answer: B


Q21. The 2019 IBSF World Snooker Team events is being held in which country?

    A. India
    B. Singapore
    C. Myanmar
    D. Thailand
    Answer: C


Q22. Which state won combined men and women 3rd Hockey India 5-a-side Senior National Championship?

    A. Uttar Pradesh
    B. Haryana
    C. Bihar
    D. Maharashtra
    Answer: B


Q23. Recently Nick Kyrgios has been suspended from the Association of Tennis Professionals (ATP) for 16 weeks for his “aggravated behaviour”.He belongs to which country?

    A. Switzerland
    B. Singapore
    C. Australia
    D. Germany
    Answer: C


Q24. Who has taken over as the new Chairman of Chiefs of Staff Committee (COSC)?

    A. BS Dhanoa
    B. Simranjeet Kaur
    C. Karambir Singh
    D. Bipin Rawat
    Answer: D


Q25. Who was appointed as Visa brand ambassador for two years?

    A. MS Dhoni
    B. Sania Mirza
    C. Virat Kohli
    D. PV Sindhu
    Answer: D


Q26. Who has been chosen as “goodwill ambassador” by the Chief Electoral Office in Maharashtra to create awareness among people about the importance of voting?

    A. Madhuri Dixit
    B. Disha Patani
    C. Deepika Padukone
    D. PV Sindhu
    Answer: A


Q27. Who was elected as new chief of International Monetary Fund?

    A. Kristalina Georgieva
    B. Christine Ligarde
    C. Thomas Bach
    D. Sebastian Coe
    Answer: A


Q28. Who is the author of book ‘Reset: Regaining India’s Economic Legacy’?

    A. Pranab Mukherjee
    B. Smriti Irani
    C. Venkaiah Naidu
    D. Subramanian Swamy
    Answer: D


Q29. Recently President Jacques Chirac of which country passed away

    A. Norway
    B. France
    C. Switzerland
    D. Germany
    Answer: B


Q30. Recently J Michael Mendel passed away.He was related to which field?

    A. Sports
    B. Poet
    C. Actor
    D. Animal
    Answer: D

Q1. Which university has signed an Memorandum of Understanding (MoU) with Defence Research and Development Organisation(DRDO) to set up a processing center called “ Kalam Center for Science and Technology (KCST)” for research purposes ?

    A. Central University of Jammu (CUJ)
    B. Shri Mata Vaishno Devi University(SMVDU)
    C. Cluster University of Jammu(CLUJ)
    D. Baba Ghulam Shah Badshah University(BGSBU)
    Answer: A


Q2. Where was the 21st session of the Food and Agriculture Organisation (FAO) and World Health Organisation (WHO) Coordinating Committee of Asia for the 2019 held ?

    A. Hyderabad, Telangana
    B. Bengaluru, Karnataka
    C. Panaji, Goa
    D. New Delhi, Delhi
    Answer: C


Q3. Who unveiled the Centralised Public Grievances Redress and Monitoring System (CPGRAMS) reforms in Department of Posts in New Delhi ?

    A. Harsh Vardhan
    B. Jitendra Singh
    C. D. V. Sadananda Gowda
    D. Ravi Shankar Prasad
    Answer: B


Q4. Which country will offer tourist visas for the first time as a measure to expand its economy & to enhance tourism ?

    A. Kuwait
    B. Oman
    C. Qatar
    D. Saudi Arabia
    Answer: D


Q5. Name the country that topped in the World Digital Competitiveness Rankings(WDCR) 2019 by International Institute for Management Development’s (IMD) ?

    A. United State(US)
    B. Sweden
    C. Denmark
    D. Singapore
    Answer: A


Q6. What is the rank of India in the World Digital Competitiveness Rankings(WDCR) 2019 by International Institute for Management Development’s (IMD) ?

    A. 36
    B. 40
    C. 44
    D. 42
    Answer: C


Q7. Name the Indian company, that won the United Nations (UN) Global Climate Action Award 2019 in the ‘Climate Neutral Now’ category ?

    A. Cognizant
    B. Wipro
    C. Tata Consultancy Services
    D. Infosys Limited
    Answer: D


Q8. Which airport was named as the best airport in the 5-15 million passenger category, in terms of services it offered to passengers as per Airport Council International (ACI)?

    A. Cochin International Airport Ltd (CIAL)
    B. Indira Gandhi International Airport (IGIA)
    C. Sardar Vallabhbhai Patel International Airport(SVPIA)
    D. Kempegowda International Airport(KIA)
    Answer: A


Q9. Which firm’s President and Chief Executive Officer (CEO), Mr Devin Wenig resigned recently ?

    A. Flipkart
    B. Ebay
    C. Amazon
    D. AliExpress
    Answer: B


Q10. NMITLI was in news recently, what does ‘M’ stands for _____________ ?

    A. M – Monetary
    B. M – Mobility
    C. M – Market
    D. M – Millennium
    Answer: D


Q11. Who launched the first Indigenous High Temperature Fuel Cell System developed by Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) under the flagship programme named “New Millennium Indian Technology Leadership Initiative (NMITLI)” ?

    A. Ram Nath Kovind
    B. Narendra Modi
    C. Venkaiah Naidu
    D. Rajnath Singh
    Answer: A


Q12. Name the second interstellar object that was discovered in the solar system by astronomer Gennady Borisov from MARGO observatory ?

    A. 2I/ Globular
    B. 2I/ Lenticular
    C. 2I/ Asterism
    D. 2I/Borisov
    Answer: D


Q13. In which tiger reserve, new species of snake called Thackeray’s Cat Snake (scientific name Boiga thackeray) named after Tejas Thackeray discovered ?

    A. Sahyadri tiger reserve
    B. Satpura Tiger Reserve
    C. Kanha Tiger Reserve
    D. Sariska Tiger Reserve
    Answer: A


Q14. Name the Indian wrestler, who topped in the United World Wrestling (UWW)’s ranking in the 86 kg category ?

    A. Rahul Aware
    B. Deepak Punia
    C. Bajrang Punia
    D. Ravi Kumar Dahiya
    Answer: B


Q15. Name the senior partner of the iconic Britannia & Co restaurant, who has passed away recently?

    A. Maghanmal Jethanand Pancholia
    B. Bharat Bhai Shah
    C. Boman Rashid Kohinoor
    D. Rudy Behlmer
    Answer: C


Q16. What was the theme of the World Tourism Day 2019 ?

    A. Theme – “Tourism for all – promoting universal accessibility”
    B. Theme – “Sustainable Tourism – a Tool for Development”
    C. Theme – “Tourism and cultural protection!”
    D. Theme – “Tourism and jobs: a better future for all”
    Answer: D


Q17. Which country was selected as the host country for World Tourism Day(WTD) by United Nations World Tourism Organisation(UNWTO) ?

    A. India
    B. United States
    C. Bangladesh
    D. Saudi Arabia
    Answer: A


Q18. Which state received the Best state award 2019 during the World Tourism Day(WTD) 2019 ?

    A. Uttarakhand
    B. Andhra Pradesh
    C. Madhya Pradesh
    D. Goa
    Answer: B


Q19. Name the state that received a total of seven awards, including a national award for the Best Tourism Film Come Out and Play for 2017-18, during the National Tourism Awards ?

    A. Himachal Pradesh
    B. Goa
    C. Kerala
    D. Andhra Pradesh
    Answer: C


Q20. Recently Science and Technology and Health Minister Dr Harsh Vardhan launched which initiative to tackle inherited genetic diseases of newborn babies?

    A. UMMID
    B. VARSHA
    C. UNNATI
    D. BHARAT
    Answer: A


Q21. Recently the central government has notified amendments to grant enhanced pension to families of government employees who served less than how many years?

    A. 5
    B. 6
    C. 7
    D. 8
    Answer: C


Q22. Lucknow

    A. Pune
    B. Lucknow
    C. New Delhi
    D. Mumbai
    Answer: C


Q23. Recently Agriculture and Farmers Welfare Minister Narendra Singh Tomar launched how many agriculture-related mobile apps that will enable farmers to have easy access to agricultural equipment at their doorstep?

    A. 2
    B. 1
    C. 3
    D. 4
    Answer: A


Q24. Which state government announced the ‘Mukhyamantri Kirayedaar Bijli Meter Yojna’?

    A. Uttar Pradesh
    B. Odisha
    C. Bihar
    D. Delhi
    Answer: D


Q25. Which state government formally launched the ‘Free Drugs Scheme’?

    A. Bihar
    B. Sikkim
    C. Assam
    D. Maharashtra
    Answer: C


Q26. In which city,the world’s tallest Ravana Effigy will be burnt?

    A. Kanpur
    B. Lucknow
    C. Mumbai
    D. Chandigarh
    Answer: D


Q27. How many waiting days period is there for NRIs to apply for Aadhar on arrival?

    A. 162
    B. 150
    C. 175
    D. 182
    Answer: D


Q28. Recently Prime Minister Narendra Modi inaugurated a 50 kilowatt ‘Gandhi Solar Park’ in which city?

    A. NewYork
    B. Rome
    C. Washington DC
    D. Paris
    Answer: A


Q29. Who will be awarded with Global Goalkeeper Award by the Bill and Melinda Gates Foundation?

    A. Nitin Gadkari
    B. Narendra Modi
    C. Smriti Irani
    D. Narendra Tomar
    Answer: B


Q30. At how much percent India economy will grow in FY 19 according to Asian Development Bank?

    A. 6.5%
    B. 6.6%
    C. 6.7%
    D. 5.5%
    Answer: A

Q1. Who launched the ‘TB Harega Desh Jeetega’ campaign & National TB Prevalence Survey 2019 in New Delhi ?

    A. Piyush Goyal
    B. Prakash Javadekar
    C. Harsh Vardhan
    D. Jagat Prakash Nadda
    Answer: C


Q2. Which two states, with a large population (>50 lakhs), were awarded as best performers in tackling Tuberculosis (TB) ?

    A. Himachal Pradesh and Gujarat
    B. Uttar Pradesh and Madhya Pradesh
    C. Andhra Pradesh and Karnataka
    D. Karnataka and Uttar Pradesh
    Answer: A


Q3. Who is the Chairman of the reconstituted Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM) for a period of 2 years ?

    A. Arvind Panagariya
    B. Surjit Bhalla
    C. Rathin Roy
    D. Bibek Debroy
    Answer: D


Q4. Under which scheme, the 47th Central Sanctioning and Monitoring Committee (CSMC) chaired by Durga Shanker Mishra approved the construction of 1.23 lakh houses with an overall investment of Rs. 4,988 cr ?

    A. Pradhan Mantri Awas Yojana– Rural (PMAY-R)
    B. Pradhan Mantri Awas Yojana– Urban (PMAY-U)
    C. Pradhan Mantri Bima Yojana– Urban (PMBY-U)
    D. Pradhan Mantri Ujjwala Yojana-Rural(PMUY-R)
    Answer: B


Q5. How many houses were sanctioned(Approximately) across India under the “Pradhan Mantri Awas Yojana– Urban (PMAY-U)” after 47th Central Sanctioning and Monitoring Committee (CSMC) meeting ?

    A. 90 lakh houses
    B. 80 lakh houses
    C. 85 lakh houses
    D. 95 lakh houses
    Answer: A


Q6. Who inaugurated the 16th Global SME (Small and Medium Enterprises) Business Summit for 2019 in New Delhi ?

    A. Piyush Goyal
    B. Amit Shah
    C. Nitin Gadkari
    D. Rajnath Singh
    Answer: C


Q7. What was the theme of the 16th Global SME (Small and Medium Enterprises) Business Summit for the year 2019 that held in New Delhi ?

    A. Theme – “Strong Global SME Partnerships for Sustained Growth and Equitable Development”
    B. Theme – “Fostering growth through Partnerships”
    C. Theme – “Building Partnerships through Global Value Chains”
    D. Theme – “Making Indian MSMEs Globally Competitive”
    Answer: D


Q8. Name the E-Commerce website that will be launched to enable MSMEs to sell their products in the domestic and international markets ?

    A. ‘E- Sale’
    B. ‘Bharat Mart’
    C. ‘E Bharat’
    D. ‘E Market
    Answer: B


Q9. Which country has proposed to form the tripartite mechanism with Bangladesh & Myanmar to monitor and assess on-the-ground repatriation process of the displaced Rohingya people ?

    A. China
    B. United States
    C. Russia
    D. China
    Answer: A


Q10. Which bank has introduced 1st of its kind Preventive Vigilance (PV) portal to facilitate all staff members to contribute towards arresting procedural lapses ?

    A. ICICI Bank
    B. HDFC Bank
    C. Punjab National Bank(PNB)
    D. State Bank of India(SBI)
    Answer: C


Q11. Name the policy launched by Airtel Payments Bank with HDFC ERGO General Insurance Company recently to protect its customers from mosquito-borne diseases?

    A. Diseases Protection Policy (DPP)
    B. Diseases Protection Policy against Mosquito(DPPM)
    C. Mosquito-borne Diseases Protection Policy (MbDPP)
    D. Mosquito Diseases Protection Policy (MDPP)
    Answer: D


Q12. Which motor company has signed an agreement with Bank of Baroda (BoB) to provide preferred financing to its dealers and consumers ?

    A. Toyota Kirloskar Motor Pvt Ltd(TKML)
    B. Hyundai Motor India Limited (HMIL)
    C. Maruti Suzuki India Limited(MSIL)
    D. Mahindra & Mahindra Limited(MML)
    Answer: B


Q13. What is the economic growth rate of India for the calendar year (CY) 2019 as per the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)’s Trade and Development Report 2019 ?

    A. 6%
    B. 6.2 %
    C. 6.5 %
    D. 6.9 %
    Answer: A


Q14. Which organization has topped in the WPP and Kantar Millward Brown report titled “India’s Most Valuable Brand for the 6th consecutive year 2019” ?

    A. SBI (State Bank of India)
    B. TCS (Tata Consultancy Services)
    C. HDFC Bank
    D. Life Insurance Corporation(LIC)
    Answer: C


Q15. Name the first Indian, who received the Changemaker Award 2019 at the Goalkeepers Global Goals Awards 2019 presented by the Bill and Melinda Gates Foundation in New York, United States ?

    A. Truptraj Pandya
    B. Payal Jangir
    C. Shorya Mahanot
    D. Priyanshi Somani
    Answer: B


Q16. Name the second women, who has been elected as the chief of International Monetary Fund (IMF) ?

    A. Nadia Calviño
    B. Irina Bokova
    C. Ursula von der Leyen
    D. Kristalina Georgieva
    Answer: D


Q17. Which country has recently launched the World’s biggest transport spaceship named “Kounotori8 or HTV 8” ?

    A. Japan
    B. China
    C. Russia
    D. United States
    Answer: A


Q18. Name the Indian duo, who won the International Billiards & Snooker Federation (IBSF) World Snooker Team Championship 2019 in Mandalay, Myanmar ?

    A. Geet Sethi and Ashok Sandilya
    B. Aditya Mehta and Geet Sethi
    C. Pankaj Advani and Aditya Mehta
    D. Geet Sethi and Pankaj Advani
    Answer: C


Q19. Michael Mendel, a four-time Emmy Awardee who was well known for his works in The Simpsons , Rick and Morty passed away recently, he was a ________ ?

    A. Cinematographer
    B. Producer
    C. Director
    D. Actor
    Answer: B


Q20. Which country’s two time president, Jacques Rene Chirac passed away recently ?

    A. Turkey
    B. Germany
    C. Russia
    D. France
    Answer: D


Q21. Who authored the book titled ‘Reset: Regaining India’s Economic Legacy’ released by Pranab Mukherjee in New Delhi recently ?

    A. Subramanian Swamy
    B. Rajdeep Sardesai
    C. Asaduddin Owaisi
    D. Tarek Fatah
    Answer: A


Q22. On which date, International Day for the total elimination of nuclear weapons is observed ?

    A. September 22
    B. September 23
    C. September 26
    D. September 24
    Answer: C


Q23. What was the theme of the World Environmental Health Day (WEHD) 2019 ?

    A. Theme – “Global Food Safety and Sustainability”
    B. Theme – “Climate change challenges, time for global Environmental Health to act in unison”
    C. Theme – “Children are our future , Let’s protect their Environment and Health”
    D. Theme – “Tobacco Control-a response to the global tobacco pandemic”
    Answer: B


Q24. World contraception day is observed annually on ___________ ?

    A. September 22
    B. September 23
    C. September 24
    D. September 26
    Answer: D


Q25. What was the theme of the World Maritime Day (WMD) 2019 ?

    A. Theme – “Empowering women in the maritime community”
    B. Theme – “Our Heritage – Better Shipping for a Better Future”
    C. Theme – “Connecting Ships, Ports and People”
    D. Theme – “Shipping: indispensable to the world”
    Answer: A


Q26. Recently as announced by PM Modi,How much amount will be spend by India on water conservation?

    A. USD 50 billion
    B. USD 100 billion
    C. USD 200 billion
    D. USD 300 billion
    Answer: A


Q27. Recently India has set the goal of eradicating Tuberculosis by which year?

    A. 2022
    B. 2025
    C. 2030
    D. 2028
    Answer: B


Q28. Recently who launched a government web portal to help private security agencies get the licence?

    A. Amit Shah
    B. Santosh Singh
    C. Narendra Modi
    D. Nitin Gadkari
    Answer: A


Q29. Recently the Central government announced a new medical college for which district?

    A. Almora
    B. Ranikhet
    C. Udhampur
    D. Leh
    Answer: D


Q30. Recently which state government flagged off ‘Anaemia Mukt’ vans?

    A. Maharashtra
    B. Delhi
    C. Bihar
    D. Assam
    Answer: B

Q1. Which city is set to host the 5th edition of the Indian International Science Festival (IISF) ?

    A. Varanasi, Uttar Pradesh
    B. Guwahati, Assam
    C. Kolkata, West Bengal
    D. New Delhi, Delhi
    Answer: C


Q2. What will be the theme of the 5th edition of the Indian International Science Festival (IISF) ?

    A. “RISEN India – Research, Innovation, and Science Empowering the Nation”
    B. “RISEN India – Science for Transformation”
    C. “RISEN India – Building Partnerships Impacting Society”
    D. “RISEN India – Making of a New India”
    Answer: A


Q3. Where was the United Nations (UN)’s Climate Action Summit 2019 held ?

    A. Geneva, Switzerland
    B. New Delhi, India
    C. Washington D.C., United States
    D. New York, United States
    Answer: D


Q4. What was the theme of the United Nations (UN)’s Climate Action Summit 2019 ?

    A. Theme – “Climate Action Summit 2019: A Race We Can Win. A Race We Must Win”
    B. Theme – “Climate Action Summit 2019: An Insider’s View of Climate Science”
    C. Theme – “Climate Action Summit 2019: Climate change risk analysis”
    D. Theme – “Climate Action Summit 2019: Delivering resilience in the face of climate change uncertainty”
    Answer: A


Q5. Which year is set as target across the countries to reduce their net carbon emissions to zero during the United Nations (UN)’s Climate Action Summit 2019 ?

    A. 2060
    B. 2050
    C. 2030
    D. 2045
    Answer: B


Q6. Which two countries lead the new Leadership Group for Industry Transition that was launched at the summit to guide the world’s heaviest greenhouse gas emitting industries towards low-carbon economy ?

    A. India and Argentina
    B. India and Finland
    C. India and Sweden
    D. India and France
    Answer: C


Q7. Who was conferred with the prestigious ‘Vaccine Hero’ award 2019 in recognition of the country’s outstanding success in vaccination especially in eliminating polio, cholera and various communicable diseases?

    A. Sheikh Hasina
    B. Vladimir Putin
    C. Dmitry Medvedev
    D. Narendra Modi
    Answer: A


Q8. CDRI was launched by Prime Minister Narendra Modi recently in New York, United States, what does ‘D’ stands for __________ ?

    A. D – Development
    B. D – Disease
    C. D – Disaster
    D. D – Diagnosis
    Answer: C


Q9. By which year, India has aimed to eradicate Tuberculosis (TB) ?

    A. 2025
    B. 2030
    C. 2040
    D. 2035
    Answer: A


Q10. Which city is set to host the 2019 United Nations Climate Change Conference, also known as COP 25 ?

    A. Marrakesh, Morocco
    B. Bonn, Germany
    C. Katowice, Poland
    D. Santiago, Chile
    Answer: D


Q11. Name the trilateral maritime exercise that was held between India, Japan and the United States(US) in Sasebo, Japan ?

    A. “INJAUS 2019”
    B. “Malabar 2019”
    C. “Milan 2019”
    D. “Varuna 2019”
    Answer: B


Q12. What is the Gross Domestic Product(GDP) of India for the FY 2019-20 as per the Asian Development Bank (ADB) ?

    A. 6.9%
    B. 7.2%
    C. 6.5%
    D. 7.1%
    Answer: C


Q13. Who topped in the IIFL (India Infoline Finance Limited) Wealth Hurun India Rich List 2019 ?

    A. Mukesh Ambani
    B. Azim Premji
    C. LN Mittal
    D. Ritesh Agarwal
    Answer: A


Q14. Name the Indian Business women, who topped among the women in the IIFL (India Infoline Finance Limited) Wealth Hurun India Rich List 2019 ?

    A. Neelam Dhawan
    B. Kiran Mazumdar-Shaw
    C. Smita V Crishna
    D. Roshni Nadar
    Answer: D


Q15. Name the Swedish teenage climate activist , who was conferred with Sweden’s Alternative Nobel Prize called “Right Livelihood Award 2019” along with 4 other activists ?

    A. Ridhima Pandey
    B. Greta Thunberg
    C. Logan Riley
    D. Luisa Neubauer
    Answer: B


Q16. Who won the Shanmugha Arts, Science, Technology & Research Academy (SASTRA) Ramanujan prize for the year 2019 ?

    A. Yifeng Liu
    B. Jack Thorne
    C. Adam Harper
    D. Maryna Viazovska
    Answer: C


Q17. Name the Indian athlete, who was presented with Veteran Pin by the International Association of Athletics Federation (IAAF) in recognition of her contribution to the growth of sport during 52nd IAAF Congress held in Doha, Qatar?

    A. PT Usha
    B. Sunita Rani
    C. Shiny Abraham
    D. Sania Mirza
    Answer: A


Q18. Who was selected for the 2019 Dadasaheb Phalke award,highest award in Indian cinema ?

    A. Aamir Khan
    B. Akshay Kumar
    C. Shahrukh Khan
    D. Amitabh Bachan
    Answer: D


Q19. Who was crowned as Mrs India – Pride of the Nation 2019 in Gurgaon, Haryana ?

    A. Nishtha
    B. Pooja Desai
    C. Aushima Vijay
    D. Namrata Sagar
    Answer: B


Q20. Name the financial services corporation, which has roped Indian professional badminton player, Pusarla Venkata Sindhu (PV Sindhu) as their brand ambassador for two years?

    A. Elo
    B. American Express
    C. Visa
    D. Mastercard
    Answer: D


Q21. Who was appointed as the chief of the International Association of Athletics Federation (IAAF) for a second term ?

    A. Sebastian Coe
    B. Sergey Bubka
    C. Dahlan Jumaan Al Hamad
    D. Alberto Juantorena Danger
    Answer: A


Q22. Name the President of Athletics Federation of India (AFI), who was appointed as the member of International Association of Athletics Federation (IAAF) for a second term?

    A. Suresh Kalmadi
    B. P.K. Srivastava
    C. C.K. Valson
    D. Adille Sumariwalla
    Answer: D


Q23. Name the Indian Coast Guard Ship (ICGS), that was commissioned by Rajnath Singh at the Chennai Port Trust, Tamil Nadu ?

    A. ICGS Rajdhwaj
    B. ICGS Varaha
    C. ICGS Samarth
    D. ICGS Samrat
    Answer: B


Q24. Who will command the newly commenced Indian Coast Guard Ship (ICGS) Varaha ?

    A. Anil Kumar Chawla
    B. Atul Kumar Jain
    C. Dushyant Kumar
    D. Ajit Kumar
    Answer: C


Q25. Name the miniature satellite launched by National Aeronautics and Space Administration(NASA), which is developed by 17-year old Indian student Aabhaas Sikka ?

    A. RamanSat 2
    B. Microsat 2
    C. RamanSat 1
    D. Microsat 1
    Answer: A


Q26. Who launched the CHC Farm Machinery app for the farmers to connect with the Custom Hiring Centers(CHC) located within 50km radius ?

    A. Ravi Shankar Prasad
    B. Thawar Chand Gehlot
    C. Ramesh Pokhriyal
    D. Narendra Singh Tomar
    Answer: D


Q27. Name the app launched by Narendra Singh Tomar to help farmers in geo-tagging & geo-fencing of crop & also gives information about high-yielding crops and seeds ?

    A. Krishi Mitr
    B. Krishi Kisan
    C. Kisan Suvidha
    D. Kisan Agriculture
    Answer: B


Q28. Who launched the ‘Private Security Agency Licensing Portal’ in New Delhi in order to help in reducing formalities in getting a license to the private security agencies ?

    A. Nirmala Sitharaman
    B. Narendra Modi
    C. Amit Shah
    D. Rajnath Singh
    Answer: C


Q29. Under which act, the newly launched ‘Private Security Agency Licensing Portal’ will be regulated ?

    A. Private Security Agencies (Regulation) Act, 2005
    B. Private Security Agencies (Regulation) Act, 2008
    C. Private Security Agencies (Regulation) Act, 2012
    D. Private Security Agencies (Regulation) Act, 2016
    Answer: A


Q30. Name the first Japanese tennis player, who won women’s singles title in the 36th edition of Toray Pan Pacific Open 2019 since Kimiko Date in 1995 ?

    A. Misaki Doi
    B. Ayumi Morita
    C. Ai Sugiyama
    D. Naomi Osaka
    Answer: D

Q1. Name the President of Republic of Mongolia, who visited India for the first time in the last 10 years ?

    A. Tsakhiagiin Elbegdorj
    B. Ukhnaagiin Khürelsükh
    C. Khaltmaagiin Battulga
    D. Miyeegombyn Enkhbold
    Answer: C


Q2. Till which year, Cultural Exchange Protocol was signed between India and Mongolia for promoting cooperation and cultural exchanges in the field of dance,art,music,library, museums etc ?

    A. 2023
    B. 2022
    C. 2021
    D. 2025
    Answer: A


Q3. How much amount of Line of Credit(LoC) was announced by India for the ongoing Petrochemical Refinery Project of Mongolia ?

    A. 276 million dollars
    B. 266 million dollars
    C. 256 million dollars
    D. 236 million dollars
    Answer: D


Q4. Name the Knowledge Management Portal launched under Bureau of Energy Efficiency(BEE)’s MSME Programme along with Energy Conservation Guidelines for MSMEs ?

    A. “Shiksha Vani”
    B. “Digicop”
    C. “SIDHIEE”
    D. “ROSHNI”
    Answer: C


Q5. UMMID was in news recently, what does ‘I’ stands for ____________?

    A. I – Inferior
    B. I – Inherited
    C. I – International
    D. I – Inflation
    Answer: B


Q6. Who launched ‘UMMID’(Unique Methods of Management and treatment of Inherited Disorders) initiative designed to tackle genetic diseases inherited by new born babies in New Delhi ?

    A. Piyush Goyal
    B. Prakash Javadekar
    C. Harsh Vardhan
    D. Dharmendra Pradhan
    Answer: C


Q7. How much percentage of deaths were caused by malnutrition in India 2017 ?

    A. 65.2%
    B. 61.2%
    C. 72.2%
    D. 68.2%
    Answer: D


Q8. How much percent of the last pay drawn by the central government employees is given as the pension, who dies within 7 years of service after amending the Rule 54 of the Central Civil Services (Pension) Rules, 1972 recently ?

    A. 50%
    B. 40%
    C. 30%
    D. 35%
    Answer: A


Q9. How many days does Non-resident Indians (NRIs) have to wait for applying the Aadhaar card earlier, which can be applied without waiting now ?

    A. 196 days
    B. 182 days
    C. 185 days
    D. 190 days
    Answer: B


Q10. Name the first ever tri-services exercise between India and the United States(US) that is to be held in Andhra Pradesh ?

    A. Exercise Ajeya Warrior
    B. Exercise Prabal Dostyk
    C. Exercise Tiger Triumph
    D. Exercise Sampriti
    Answer: C


Q11. Which Co-operative Bank was prohibited from business transactions of any kind & its depositor are restricted to withdraw a maximum of Rs.1,000 by Reserve Bank of India(RBI) ?

    A. Shamrao Vithal Co-operative Bank Ltd
    B. Zoroastrian Co-operative Bank Ltd
    C. Saraswat Co-operative Bank Ltd
    D. Punjab and Maharashtra Co-operative Bank Limited
    Answer: D


Q12. Which Insurance Company has signed corporate agency agreement with Repco Home Finance Ltd (RHFL) to sell its insurance products to the customer of RHFL ?

    A. Apollo Munich Health Insurance Company Limited
    B. State Bank of India(SBI) Life Insurance
    C. Max Life Insurance
    D. Star Health & Alied Insurance Co Ltd
    Answer: B


Q13. Which bank has signed with Pine Labs to offer EMIs (equated monthly instalments) for offline debit card transactions ?

    A. Federal Bank
    B. Indian Bank
    C. State Bank of India(SBI)
    D. Canara Bank
    Answer: A


Q14. Where was the Fédération Internationale de Football Association (FIFA) which is called as International Federation of Association Football in English conducted the FIFA Football Awards 2019 ?

    A. Paris, France
    B. Moscow, Russia
    C. Milan, Italy
    D. Beijing, China
    Answer: C


Q15. Who won the 2019 Best FIFA(Fédération Internationale de Football Association) Men’s Player of the Year award for the first time in the 4th edition of FIFA Football Awards 2019 after the award’s revival ?

    A. Cristiano Ronaldo
    B. Mohamed Salah
    C. Virgil van Dijk
    D. Lionel Messi
    Answer: D


Q16. Megan Rapinoe of which country, won the Best FIFA Women’s Player award 2019 for the first time in FIFA Football Awards 2019 ?

    A. Norway
    B. United States
    C. England
    D. Netherlands
    Answer: B


Q17. Who won the 2019 FIFA Puskás Award in FIFA Football Awards 2019 ?

    A. Daniel Zsori
    B. Lionel Messi
    C. Juan Fernando Quintero
    D. Matheus Cunha
    Answer: A


Q18. Which entity topped in the list of the Forbes “World’s best ‘regarded’ companies list 2019” ?

    A. Netflix
    B. Microsoft
    C. Visa
    D. Ferrari
    Answer: C


Q19. Which entity has topped among the Indian companies in the “Forbes World’s best ‘regarded’ companies list 2019 “ ?

    A. Tata Steel
    B. Tata Consultancy Services(TCS)
    C. Tata Motors
    D. Infosys
    Answer: D


Q20. Who has been appointed as Chairman of the Association of Mutual Funds in India (AMFI) on September 23, 2019 ?

    A. Balasubramanian
    B. Nilesh Shah
    C. Balkrishna Kini
    D. N. S. Venkatesh
    Answer: B


Q21. To which country, Godavarthi Venkata Srinivas was appointed as the next ambassador on September 23, 2019 ?

    A. Republic of Guinea Bissau
    B. Guinea
    C. Equatorial Guinea
    D. Gabon
    Answer: A


Q22. Name the women’s singles badminton coach of India, who trained PV Sindhu during her World Championship resigned recently ?

    A. Kim Tan Her
    B. Park Tae Sang
    C. Kim Ji Hyun
    D. Flandy Limpele
    Answer: C


Q23. Laxman Rawat is associated with which sport ?

    A. Pool
    B. Tennis
    C. Billiards
    D. Snooker
    Answer: D


Q24. Name the Indian chess grandmaster, who won the Fide World Grand Prix 2019 title in Skolkovo, Russia ?

    A. Surya Sekhar Ganguly
    B. Koneru Hampi
    C. Neelotpal Das
    D. Parimarjan Negi
    Answer: B


Q25. Name the book that describes about the stories/achievements of 50 Indian women role models authored by Neha J Hiranandani ?

    A. Girl Power: Indian Women Who Broke The Rules
    B. The Woman Warrior
    C. Girl Power: Life on the Road
    D. The Woman Upstairs
    Answer: A


Q26. Who is the author of the book titled “India in the Persianate Age: 1000-1765” that mainly focuses on the rise of Persian culture & about the civilisations, architecture, upheavals & the art of the Indian subcontinent between 11th & 18th centuries ?

    A. Nora Roberts
    B. Salman Rushdie
    C. Richard M Eaton
    D. Margaret Atwood
    Answer: C


Q27. What is the theme of the 6th India Water Week 2019, that is observed from 24th to 28th September, 2019 ?

    A. “Water Cooperation — Building Partnerships”
    B. “Water is the Key to Socio-economic Development and Quality of Life”
    C. “Minimising Harmful Fluxes From Land to Water”
    D. “Water cooperation: Coping with 21st Century Challenges”
    Answer: D


Q28. Where is the HQ of Pacific Asia Travel Association?

    A. NewYork
    B. Paris
    C. Bangkok
    D. Rome
    Answer: C


Q29. Where is the HQ of IDBI Bank?

    A. Chennai
    B. Mumbai
    C. Lucknow
    D. NewDelhi
    Answer: B


Q30. Which state tourism has won three prestigious Pacific Asia Travel Association (PATA) Gold awards?

    A. Sikkim
    B. Assam
    C. Odisha
    D. Kerala
    Answer: D

Q1. Name the governor of New Jersey, who visited India recently ?

    A. Chris Christie
    B. Stephen M. Sweeney
    C. George Norcross
    D. Phil Murphy
    Answer: D


Q2. Which Indian State has signed an ‘sister state agreement’ for cooperation in economic development, clean energy, higher education, tourism, cultural exchange, health and also trade – investment ?

    A. Maharashtra
    B. Gujarat
    C. Assam
    D. Uttar Pradesh
    Answer: B


Q3. Name the Indian Institute, which has signed an MoU with Princeton University of New Jersey Andlinger Center for Energy for collaboration in renewable energy and sustainability-related research?

    A. Indian Institute of Technology (IIT) Kanpur
    B. Indian Institute of Technology (IIT) Guwahati
    C. Indian Institute of Technology (IIT) Delhi
    D. Indian Institute of Technology (IIT) Madras
    Answer: C


Q4. Where was the 1st Sustainability Innovation Summit held ?

    A. Hyderabad, Telangana
    B. New Delhi, Delhi
    C. Mumbai, Maharashtra
    D. Gandhi Nagar, Gujarat
    Answer: A


Q5. Which organization has signed an MoU with New Jersey City University (NJCU) and Choose New Jersey for the purpose of promoting technology and technology-based investment exchanges between India and New Jersey ?

    A. Confederation of Indian Industry(CII)
    B. Data Security Council of India(DSCI)
    C. NASSCOM
    D. TiE Mumbai
    Answer: D


Q6. In which year, Minister of Home Affairs(MHA) Shri Amit Shah announced to conduct first ever “digital census” in India ?

    A. 2020
    B. 2021
    C. 2022
    D. 2023
    Answer: B


Q7. Name the Indian delegate, who visited United Arab Emirates(UAE) to address the 7th India – UAE high level task force on investment (HLTFI) meeting 2019 ?

    A. Ravi Shankar Prasad
    B. Narendra Modi
    C. Piyush Goyal
    D. Suresh Prabhu
    Answer: C


Q8. How much amount will be invested by India to build the India Pavilion at the World Expo 2020?

    A. Rs 230 crore
    B. Rs 250 crore
    C. Rs 270 crore
    D. Rs 290 crore
    Answer: A


Q9. Which organization has tightened the rules for debt mutual funds of India for improving risk management and ensuring sufficient liquidity?

    A. Association of Mutual Funds in India(AMFI)
    B. Insurance Regulatory and Development Authority of India(IRDAI)
    C. Reserve Bank of India(RBI)
    D. Securities and Exchange Board of India(SEBI)
    Answer: D


Q10. How much percent of liquid assets like cash and government securities are mandated to hold by liquid schemes from April 1, 2020, as per the new guidelines of Securities and Exchange Board of India(SEBI) ?

    A. 10%
    B. 20%
    C. 30%
    D. 40%
    Answer: B


Q11. AMC was in news recently, what does ‘M’ stands for ______

    A. M – Marginal
    B. M – Monetary
    C. M – Management
    D. M – Mobility
    Answer: C


Q12. Which bank has signed a co-origination of loan agreement with Paisalo Digital with the aim to necessitate the joint contribution of credit flow ?

    A. Bank of Maharashtra (BoM)
    B. Indian Bank
    C. Canara Bank
    D. Union Bank of India(UBI)
    Answer: A


Q13. Name the telecommunications services company, which has tied up with Bharti AXA Life Insurance to offer prepaid plan for its users along with insurance protection plan?

    A. Bharat Sanchar Nigam Limited(BSNL)
    B. Reliance Jio
    C. Vodafone Idea
    D. Bharti Airtel
    Answer: D


Q14. Where was the 71st edition of Prime time Emmy Awards for 2019 held ?

    A. Washington D.C., United States (US)
    B. California, United States (US)
    C. Los Angeles, United States (US)
    D. New York, United States (US)
    Answer: B


Q15. Which Drama Series became the first series in history to win Outstanding Drama Series for an eighth season in 71st edition of Prime time Emmy Awards for 2019 held in Downtown Los Angeles, California, United States (US)?

    A. Bill Hader on Barry
    B. Chernobyl
    C. Game of Thrones
    D. Fleabag
    Answer: C


Q16. Who created a new record for most wins for Outstanding Supporting Actor in a Drama Series with his fourth win for the series in 71st edition of Primetime Emmy Awards for 2019 held in Downtown Los Angeles,California,United States (US)?

    A. Peter Dinklage
    B. Bill Hader
    C. Tony Shalhoub
    D. Jharrel Jerome
    Answer: A


Q17. Which series has created a record by winning most number of awards(Four awards) in 71st edition of Primetime Emmy Awards for 2019 held in Downtown Los Angeles, California, United States (US)?

    A. Barry
    B. Bodyguard
    C. Chernobyl
    D. Fleabag
    Answer: D


Q18. Who was awarded with the ‘Magnificent Performing Arts Award 2019‘ at the annual ’21st Century Icon Awards’ held in London, United Kingdom (UK) ?

    A. Amal Mallik
    B. Sonu Nigam
    C. Jubin Nautiyal
    D. Akhil Sachdev
    Answer: B


Q19. Name the journalist, who received the 1st Gauri Lankesh Memorial Award 2019 by the Gauri Lankesh Memorial Trust in Bengaluru, Karnataka?

    A. Arnab Goswami
    B. Rajdeep Sardesai
    C. Ravish Kumar
    D. Barkha Dutt
    Answer: C


Q20. Who was appointed as the Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of Federal Bank ?

    A. Shyam Srinivasan
    B. Shubhalakshmi Panse
    C. Balakrishnan Krishnamurthy
    D. Siddhartha Sengupta
    Answer: A


Q21. On the scale of five years, which scale’s average global temperature was the hottest ever on record as per the report titled “United in Science for 2019” by United Nations (UN) ?

    A. 2012-2016
    B. 2013-2017
    C. 2014-2018
    D. 2015-2019
    Answer: D


Q22. Where was the World Wrestling Championship 2019 held ?

    A. Tashkent, Uzbekistan
    B. Nur-Sultan, Kazakhstan
    C. Bishkek, Kyrgyzstan
    D. Dushanbe, Tajikistan
    Answer: B


Q23. Who won the silver medal & became the fifth Indian to reach the final at the senior World Wrestling Championships ?

    A. Bajrang Punia
    B. Rahul Aware
    C. Deepak Punia
    D. Parveen Rana
    Answer: C


Q24. Ravi Kumar Dahiya qualified for 2020 Tokyo Summer Olympics, he is associated with which sport ?

    A. Wrestling
    B. Judo
    C. Martial arts
    D. Boxing
    Answer: A


Q25. Who won the Men’s Singles title in 2019 China Open held in Jiangsu, China ?

    A. Mohammad Ahsan
    B. Marcus Fernaldi Gideon
    C. Kento Momota
    D. Anthony Sinisuka Ginting
    Answer: C


Q26. Carolina Marin won second consecutive women’s singles title in China open 2019, she belong to which country ?

    A. Hungary
    B. Spain
    C. Portugal
    D. Romania
    Answer: B


Q27. Name the Indian Cricketer, who become the highest run-scorer in the history of T20I cricket with an aggregate of 2450 runs ?

    A. Shikhar Dhawan
    B. Rohit Sharma
    C. MS Dhoni
    D. Virat Kohli
    Answer: D


Q28. Divij Sharan was in news recently, he is associated with which sport ?

    A. Tennis
    B. Badminton
    C. Cricket
    D. Football
    Answer: A


Q29. Who won the Formula 1 (F1) Singapore Airlines Singapore Grand Prix 2019 & became the first person to win the Singapore Grand Prix 5 times ?

    A. Valtteri Bottas
    B. Lewis Hamilton
    C. Sebastian Vettel
    D. Charles Leclerc
    Answer: C


Q30. Madhav Apte passed away recently, he was associated with which sport ?

    A. Tennis
    B. Cricket
    C. Football
    D. Chess
    Answer: B

Q1. Which organization has set up National e-Assessment Centre (NeAC) for electronically assessing the tax returns ?

    A. Taxes & Investment Promotion Board (TIPB)
    B. National Board of Indirect Taxes (NBIT)
    C. Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC)
    D. Central Board of Direct Tax(CBDT)
    Answer: D


Q2. Who was appointed as the first Principal Chief Commissioner of Income Tax(Pr.CCIT) of newly formed National e-Assessment Centre (NeAC) ?

    A. P.K. Dash
    B. Krishna Mohan Prasad
    C. Akhilesh Ranjan
    D. Pramod Chandra Mody
    Answer: B


Q3. Name the Indian delegate, who visited Finland from 19-21 September, 2019?

    A. Subrahmanyam Jaishankar
    B. Narendra Modi
    C. Ram Nath Kovind
    D. Rajnath Singh
    Answer: A


Q4. Where did the External Affairs Minister (EAM) of India, Dr Subrahmanyam Jaishankar has unveiled the statue of Mahatma Gandhi during his visit to Finland ?

    A. Savonlinna, Finland
    B. Tampere, Finland
    C. Helsinki, Finland
    D. Turku, Finland
    Answer: C


Q5. Which bank has signed a bancassurance agreement with Max Bupa to provide Max bupa’s suite of health insurance products to its customers ?

    A. Indian Overseas Bank(IOB)
    B. Canara Bank
    C. State Bank of India
    D. Indian Bank
    Answer: D


Q6. Name the agriculture digital platform launched by Bank of Baroda (BoB) which addresses various needs of farmers, including weather forecasts, crop conditions,etc?

    A. Baroda Agri
    B. Baroda Kisan
    C. Baroda Farmer
    D. Baroda Digi Agri
    Answer: B


Q7. Which was rated as the world’s best real-time payment service as per FIS’s ‘Faster Payments Innovation Index 2019’ recently ?

    A. Immediate Payment Service (IMPS)
    B. National Electronic Fund Transfer(NEFT)
    C. Unified Payments Interface (UPI)
    D. Aadhaar enabled Payment System(AePS)
    Answer: A


Q8. Who is the director of the film ‘Gully Boy’, which was nominated for the Oscar 2020 Film Awards from India ?

    A. Rajkumar Hirani
    B. Anurag Kashyap
    C. Zoya Akhtar
    D. Karan Johar
    Answer: C


Q9. Which dance form has created history by entering into the Guinness Book of World Records as the largest Ladakhi dance ?

    A. Bhavai
    B. Dekhnni
    C. Chalo
    D. Shondol
    Answer: D


Q10. Which country’s cricketer, Hamilton Masakadza created a record by becoming the highest individual scorer in the career’s last Twenty-20 Internationals (T20I) game by scoring 71 runs (42 balls) ?

    A. Namibia
    B. Zimbabwe
    C. Mozambique
    D. Botswana
    Answer: B


Q11. Where was the 2019 AIBA(Association Internationale de Boxe Amateur or International Boxing Association) World Boxing Championships held ?

    A. Yekaterinburg, Russia
    B. Nur-Sultan, Kazakhstan
    C. Jiangsu, China
    D. Ottawa, Canada
    Answer: A


Q12. Amit Panghal is associated with which sport ?

    A. Golf
    B. Judo
    C. Boxing
    D. Wrestling
    Answer: C


Q13. World Rhino Day is observed annually on __________ ?

    A. September 19
    B. September 20
    C. September 21
    D. September 22
    Answer: D


Q14. Name the Campaign launched by Cricketer, Rohit Sharma for rhino protection in association with WWF India and Animal Planet ?

    A. ProtectRhinos campaign
    B. Rohit4Rhinos campaign
    C. RohittoprotectRhinos campaign
    D. LetsProtectRhinos campaign
    Answer: B


Q15. On which date, World rose day is observed ?

    A. September 22
    B. September 21
    C. September 20
    D. September 19
    Answer: A


Q16. Who among the following has been appointed by the Appointments Committee of the Cabinet as “Officer on Special Duty” in the office of the Prime Minister?

    A. Saurabh Kumar
    B. Pawan Kapoor
    C. Nripendra Misra
    D. P.K. Sinha
    Answer: D


Q17. Which state has launched the ‘Walk to Work’ campaign, which is a part of Fit India Movement recently launched in the country by the Prime Minister?

    A. Meghalaya
    B. Nagaland
    C. Assam
    D. Manipur
    Answer: A


Q18. The Central TB Division of the Health Ministry has signed an MoU with which Institute to explore the application of cutting-edge Artificial Intelligence technology in its fight against TB?

    A. BITS, Pilani
    B. IIT, Delhi
    C. Wadhwani Institute
    D. IIT, Mumbai
    Answer: C


Q19. Which state government has decided to form a Special Tiger Force, which will serve as a second layer of protection for tigers at the Corbett Tiger Reserve?

    A. West Bengal
    B. Rajasthan
    C. Madhya Pradesh
    D. Uttarakhand
    Answer: D


Q20. The Central Board of Direct Taxes has announced the creation of a five-member special cell for startups. Name the cell.

    A. Startup Cell
    B. Angel Cell
    C. Tax-relaxation Cell
    D. Startup Grievance Cell
    Answer: A


Q21. Research Designs and Standards Organization, a research wing of Indian Railways has organized the “Mega Vendor Meet 2019” at _____

    A. Srinagar
    B. New Delhi
    C. Kolkata
    D. Lucknow
    Answer: D


Q22. Which state has released the final National Register of Citizens list under which a total of 3.11 crore people have been found eligible for inclusion out of 3.29 crore applicants?

    A. Assam
    B. Manipur
    C. Kerala
    D. Gujarat
    Answer: A


Q23. Government has announced a big consolidation of public sector banks under which ______ public sector banks are to be merged into four-banks.

    A. 08
    B. 09
    C. 10
    D. 11
    Answer: C


Q24. The Central Board of Direct Taxes has announced the creation of a five-member special cell for startups. Who among the following is Chairman of CBDT?

    A. Dhirendra Pal Singh
    B. Nand Kumar Sai
    C. Kamlesh Nilkanth Vyas
    D. Pramod Chander Mody
    Answer: D


Q25. As per the recent announcements, how much amount the government has announced as capital infusion into 9 public sector banks?

    A. Rs 55,000 crore
    B. Rs 65,000 crore
    C. Rs 75,000 crore
    D. Rs 85,000 crore
    Answer: A


Q26. Veeru Krishnan, who passed away recently, was the renowned Indian classical dancer of which form?

    A. Bharatanatyam
    B. Kathak
    C. Mohiniyattam
    D. Manipuri
    Answer: B


Q27. In which state did DRDO successfully test-fired indigenously-developed Anti-Tank Guided Missile system?

    A. Uttar Pradesh
    B. Andhra Pradesh
    C. Rajasthan
    D. Haryana
    Answer: B


Q28. Which state is hosting the 25th Senior Women’s National Football Championship?

    A. Bihar
    B. Haryana
    C. Andhra Pradesh
    D. Punjab
    Answer: C


Q29. Which city is hosting the first conference on military medicine for SCO member-states?

    A. New Delhi
    B. Sochi
    C. Beijing
    D. Mumbai
    Answer: A


Q30. Indian Railways has launched its first-ever ‘fun zone’ for kids in which railway station?

    A. Vishakapatnam
    B. Bhopal
    C. Jaipur
    D. New Delhi
    Answer: A

Q1. According to WHO/UNICEF Joint Monitoring Programme (JMP) report,how much percent of Open defecation down in India between 2000-2017?

    A. 44%
    B. 42%
    C. 47%
    D. 43%
    Answer: C


Q2. Recently Khaltmaagiin Battulga arrived in New Delhi on a five-day visit to India.He is the reigning president of which country?

    A. South Africa
    B. Zimbabwe
    C. Kazakhstan
    D. Mongolia
    Answer: D


Q3. Recently Union Minister for Social Justice and Empowerment Thaawarchand Gehlot launched (MIS) portal for stakeholders of the Accessible India Campaign (AIC).What does “I” stand in MIS?

    A. Institute
    B. India
    C. Information
    D. Infrastructure
    Answer: C


Q4. Recently as per Defence Minister Rajnath Singh,India will achieve 26 billion dollars Defence Industry by Which year?

    A. 2027
    B. 2025
    C. 2030
    D. 2022
    Answer: B


Q5. Which state declared 2020 as Artificial Intelligence year by organising various activities related to the emerging technology?

    A. Telangana
    B. Kerala
    C. Assam
    D. TamilNadu
    Answer: A


Q6. Recently The Ministry of Home Affairs (MHA) will be setting up a world-class National Police University (NPU) in Which city/UT?

    A. Pune
    B. Greater Noida
    C. NewDelhi
    D. Gurugram
    Answer: B


Q7. Recently Which state government has decided to set up ‘Swachh Bharat World University’?

    A. Bihar
    B. Uttar Pradesh
    C. Maharashtra
    D. Assam
    Answer: C


Q8. The 35th Tri-Services Commanders conference was held in which city?

    A. Surat
    B. Pune
    C. Nagpur
    D. Jaisalmer
    Answer: D


Q9. Recently The Indian Air Force and the DRDO successfully carried out the third consecutive test firing of which missile off the coast of Odisha?

    A. Vela
    B. Ranjit
    C. Vayu
    D. Astra
    Answer: D


Q10. Recently Atomic Energy Commission (AEC) chairman KN Vyas has launched the NCG Vishwam Cancer Care Connect in which city?

    A. Paris
    B. Rome
    C. London
    D. Vienna
    Answer: D


Q11. Recently Union Minister of State for Finance and Corporate Affairs, Anurag Thakur announced the opening of a cricket and sports academy at Which place?

    A. Srinagar
    B. Leh
    C. Shimla
    D. Jammu
    Answer: B


Q12. What is the name of mascot for the 2022 Olympic Winter Games to be held in Beijing?

    A. Giant Panda
    B. White Tiger
    C. Cabellors
    D. Custers
    Answer: A


Q13. The Commonwealth Powerlifting and Bench Press Championships 2019 is being held in Which country?

    A. Finland
    B. USA
    C. Canada
    D. Netherlands
    Answer: C


Q14. Who has become the highest T20I run-getter in world cricket?

    A. Asif Ali
    B. Steve Smith
    C. Babar Azam
    D. Virat Kohli
    Answer: D


Q15. What is the rank of India in the latest FIFA rankings?

    A. 102nd
    B. 103rd
    C. 104th
    D. 105th
    Answer: C


Q16. Recently Akila Dananjaya has been banned from bowling for 12 months following an independent assessment of his action by the International Cricket Council (ICC).He belongs to which country team?

    A. Pakistan
    B. India
    C. Zimbabwe
    D. SriLanka
    Answer: D


Q17. Who has been appointed the next chief of the India Air Force (IAF)?

    A. Rakesh Kumar Singh Bhadauria
    B. Ajit Singh Chaudhary
    C. Karambir Singh
    D. BS Dhanao
    Answer: A


Q18. Recently How many institutions(public and private) were given institute of eminence (IoE) tag by HRD ministry?

    A. 22
    B. 18
    C. 16
    D. 14
    Answer: D


Q19. Who is the author of book “The Cousins Thackeray: Uddhav, Raj and the Shadow of their Senas”?

    A. Nilanjana Roy
    B. Dhaval Kulkarni
    C. Gaurav koshik
    D. Raj Chaturvedi
    Answer: B


Q20. Recently Sathar passed away.He was related to which field?

    A. Poet
    B. Sports
    C. Actor
    D. Politics
    Answer: C


Q21. What is the theme of this year’s World Patient Safety Day 2019?

    A. Speak Up for Patient Safety
    B. Safe Medication and Health for All
    C. Global Health Concern
    D. Patient Safety: a global health priority
    Answer: D


Q22. Where is the HQ of FIFA?

    A. Paris
    B. Amsterdam
    C. Zurich
    D. Rome
    Answer: C


Q23. Where is the HQ of Atomic Energy Commission of India?

    A. Chennai
    B. Kolkata
    C. Mumbai
    D. NewDelhi
    Answer: C


Q24. What is the capital of Mongolia?

    A. UlanUde
    B. Ulaanbaatar
    C. Nursultan
    D. Astana
    Answer: B


Q25. Name the Indian wrestler who defeated Tulga Tumur Ochir of Mongolia to won the bronze medal in the 65 kg weight category at the Wrestling World Championships held in Nur-Sultan, Kazakhstan.

    A. Sunil Dutt
    B. Yogeshwar Dutt
    C. Pawan Kumar
    D. Bajrang Punia
    Answer: D


Q26. On which day International Day of Peace is observed around the world to strengthening the ideals of peace, both within and among all nations and peoples?

    A. 15 September
    B. 16 September
    C. 21 September
    D. 23 September
    Answer: C


Q27. Nasscom’s Data Security Council of India (DSCI) collaborated with the electronics and IT ministry (MeitY) and _____________ to launch a nationwide awareness campaign ‘Digital Payment Abhiyan’.

    A. Wipro
    B. IBM
    C. Apple
    D. Google
    Answer: D


Q28. The 16th Session of the Joint Economic Commission (JEC) between India and Belgium Luxembourg Economic Union (BLEU) was held in ___

    A. Kolkata
    B. New Delhi
    C. Mumbai
    D. Pune
    Answer: B


Q29. In Which State National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) plans to set up a 5-gigawatt solar park, which would be the biggest solar park in India?

    A. Haryana
    B. Uttar Pradesh
    C. Maharashtra
    D. Gujarat
    Answer: D


Q30. IDBI Bank’s Board of Directors has approved the appointment of ________ as Deputy Managing Director (DMD) for a period of 3 years.

    A. Sudhir Shyam
    B. Meera Swarup
    C. Rakesh Sharma
    D. Samuel Joseph Jebaraj
    Answer: D

Q1. Where was the 35th Tri-Services Commanders Conference for the year 2019 held ?

    A. Kochi, Kerala
    B. Varanasi, Uttar Pradesh
    C. Jaisalmer, Rajasthan
    D. New Delhi, Delhi
    Answer: C


Q2. Where did NTPC ltd (formerly National Thermal Power Corporation Limited) announced to set up a India’s biggest 5GW(gigawatt) solar national park ?

    A. Gujarat
    B. Assam
    C. Uttar Pradesh
    D. New Delhi
    Answer: A


Q3. Where was the 63rd annual Regular Session of the International Atomic Energy Agency (IAEA) General Conference held ?

    A. Washington D.C., United States
    B. Geneva, Switzerland
    C. Canberra, Australia
    D. Vienna, Austria
    Answer: D


Q4. Who led the Indian delegation to the 63rd annual Regular Session of the International Atomic Energy Agency (IAEA) General Conference & launched National Cancer Grid- Vishwam Cancer Care Connect (NCG-Vishwam 3C) in Vienna, Austria ?

    A. Harsh Kumar Bhanwala
    B. Kamlesh Nilkanth Vyas
    C. K. VijayRaghavan
    D. Ajit Doval
    Answer: B


Q5. TAT was in news recently, what does ‘A’ stands for ____

    A. A – Average
    B. A – Asset
    C. A – Around
    D. A – Account
    Answer: C


Q6. What is the timeline of auto reversal of transaction for a bank, when the amount debited from one card but did not reach another card(card to card transfer) as per new guidelines of Reserve Bank of India(RBI) ?

    A. 1 day after failed transaction
    B. 2 days after failed transaction
    C. 7 days after failed transaction
    D. 15 days after failed transaction
    Answer: A


Q7. How much compensation will the bank has to pay if they fail to settle the amount debited during the failed transaction after the completion of time period ?

    A. Depending upon the amount
    B. No Compensation
    C. Rs 1000 per day
    D. Rs 100 per day
    Answer: D


Q8. How many days deadline was given to bank when the customer’s amount was deducted from the account but did not reach the recipient’s account through the IMPS (Immediate Payment System) ?

    A. 7 days after failed transaction1
    B. 30 days after failed transaction
    C. 1 day after failed transaction
    D. 15 days after failed transaction
    Answer: C


Q9. NACH was in news recently, what does ‘C’ stands for ________ .

    A. C-Credit
    B. C-Clearing
    C. C-Customer
    D. C-Commodity
    Answer: B


Q10. Who headed the expert committee, that has recommends Reserve Bank of India (RBI) to revise the guidelines on concurrent audit system ?

    A. Yezdi Hirji Malegam
    B. T. N. Manoharan
    C. Kamlesh Shivji Vikamsey
    D. Swaminathan Gurumurthy
    Answer: A


Q11. What is the tenure of concurrent auditors as per the revised Reserve Bank of India(RBI)’s guidelines on Concurrent Audit System ?

    A. 2 Years
    B. 7 Years
    C. 5 Years
    D. 3 Years
    Answer: D


Q12. CRILC was in news recently, what does ‘R’ stands for ______

    A. R – Rating
    B. R – Rate
    C. R – Repository
    D. R – Reserve
    Answer: C


Q13. Which organization has partnered with RBI for creating a new framework aimed at bridging the gap between the default rates divulged by rating agencies & the report computed by the RBI’s Central Repository of Information on Large Credits (CRILC)?

    A. Small Industries Development Bank of India(SIDBI)
    B. National Commodity & Derivatives Exchange Limited(NCDEX)
    C. Securities and Exchange Board of India(SEBI)
    D. Insurance Regulatory and Development Authority of India(IRDAI)
    Answer: C


Q14. Expand CRA ?

    A. CRA – Credit Rate Agency
    B. CRA – Credit Rating Agency
    C. CRA – Credit Reserve Agency
    D. CRA – Credit Repository Agency
    Answer: B


Q15. What is the increased loan limit for small exporters sanctioned by Reserve Bank of India(RBI) in order to boost credit to the export sector ?

    A. Rs 30 crore
    B. Rs 20 crore
    C. Rs 25 crore
    D. Rs 40 crore
    Answer: D


Q16. Who chaired the 37th Good and Service Tax (GST) Council Meeting ?

    A. Nirmala Sitharaman
    B. Narendra Modi
    C. Ram Nath Kovind
    D. Amit Shah
    Answer: A


Q17. Where was the 37th Good and Service Tax (GST) Council Meeting held ?

    A. Varanasi, Uttar Pradesh
    B. Kolkata, West Bengal
    C. Panaji, Goa
    D. New Delhi, Delhi
    Answer: C


Q18. As per the new Good and Service Tax (GST) rates, how much GST is required to pay for the hotel accommodation service when it was less than or equal to Rs.1000 ?

    A. 3%
    B. No GST
    C. 5%
    D. 12%
    Answer: B


Q19. What is the GST rate for the Marine Fuel 0.5% (FO) announced during the 37th Good and Service Tax (GST) Council Meeting ?

    A. 24%
    B. 18%
    C. 12%
    D. 5%
    Answer: D


Q20. Who will be conferred with the newly consititued “Sardar Patel National Unity Award” ?

    A. an individual promoting National unity and integrity
    B. an individual promoting National Peace
    C. an individual promoting Sports and Arts
    D. an individual promoting Cleaniness
    Answer: A


Q21. Name the Indian institute, which topped in the latest QS(Quacquarelli Symonds) Graduate Employability Rankings 2020 among the Indian Institute?

    A. Indian Institute of Technology(IIT) Delhi
    B. Indian Institute of Technology(IIT) Bengaluru
    C. Indian Institute of Technology(IIT) Bombay
    D. Indian Institute of Technology(IIT) Kanpur
    Answer: C


Q22. Which Indian state has won 3 awards(highest number of awards in South Asia region) in Pacific Asia Travel Association (PATA) awards for the year 2019 that held in Nur-Sultan (Astana), Kazakhstan ?

    A. New Delhi
    B. Kerala
    C. Uttar Pradesh
    D. Maharashtra
    Answer: B


Q23. Who was elected as the chairman of the Audit Bureau of Circulations (ABC) for the year 2019-20 ?

    A. Vikram Sakhuja
    B. Devendra Darda
    C. Riyad Mathew
    D. Madhukar Kamath
    Answer: D


Q24. Which country’s cricketer, Akila Dhananjaya was banned for 1 year for illegal bowling action ?

    A. Sri Lanka
    B. India
    C. Bangladesh
    D. New Zealand
    Answer: A


Q25. Robert Skinner Boyd passed away recently, he was associated with which field?

    A. Singing
    B. Acting
    C. Journalism
    D. Politics
    Answer: C


Q26. Journalist Bhagat Ram Vats (BR Vats) passed away recently, he was associated with which Prime Minister(PM)of India for 14 years covering all his political activities in 1952, 1957 and 1962 ?

    A. Morarji Desai
    B. Jawaharlal Nehru
    C. Indira Gandhi
    D. Lal Bahadur Shastri
    Answer: B


Q27. What was the theme of the International Day of Peace or World Peace Day for the year 2019 ?

    A. Theme – ‘Together for Peace: Respect, Safety and Dignity for all’
    B. Theme – ‘The Sustainable Development Goals: Building Blocks for Peace’
    C. Theme – ‘The Right to Peace – The Universal Declaration of Human Rights at 70’
    D. Theme – ‘Climate Action for Peace’
    Answer: D


Q28. On which date, World Alzheimer’s Day (WAD) is observed ?

    A. September 21
    B. September 20
    C. September 19
    D. September 18
    Answer: A


Q29. The country’s first central police university will be set up by the Union home ministry off the Yamuna Expressway in ______

    A. Mathura
    B. Aligarh
    C. Meerut
    D. Greater Noida
    Answer: D


Q30. Name the Payments Bank which has recently launched “Bharosa savings account” services, designed for deepening the financial inclusion in the country.

    A. Paytm Payments Bank
    B. India Post Payments Bank
    C. Airtel Payments Bank
    D. Aditya Birla Payments Bank
    Answer: C

Q1. How many day wages will be given as the bonus to all 11.52 Lakh non-gazetted eligible railway employees as per the payment of Productivity Linked Bonus (PLB) ?

    A. 75 days
    B. 78 days
    C. 80 days
    D. 82 days
    Answer: B


Q2. ENDS was in news, what does ‘N’ stands for ______

    A. Neodymium
    B. Nobelium
    C. Neptunium
    D. Nicotine
    Answer: D


Q3. How many years of imprisonment will be awarded for producing, manufacturing, import, export, transport, sale (including online sale), distribution or advertisement (including online advertisement) of e-cigarettes as per the Prohibition of Electronic Cigarettes Ordinance, 2019?

    A. 7 year
    B. 5 year
    C. 1 year
    D. 3 year
    Answer: C


Q4. Which city is set to host the Waste Management Accelerator for Aspiring Women Entrepreneurs (WAWE Summit 2019) with the theme ‘Make your own bag’ ?

    A. Jaipur, Rajasthan
    B. New Delhi, Delhi
    C. Varanasi, Uttar Pradesh
    D. Mumbai, Maharashtra
    Answer: A


Q5. Name the organization that has signed with Ministry of Skill Development & Entrepreneurship for providing the nationwide program to train trainers in Basic Artificial Intelligence (AI) .

    A. Oracle Corporation
    B. International Business Machines Corporation(IBM)
    C. Microsoft
    D. Google
    Answer: B


Q6. Who will chair the Company Law Committee formed by government of India for examining provisions and issues related to Companies Act 2013 implementation & the Limited Liability Partnership Act, 2008 ?

    A. Rajesh Kotecha
    B. Trilochan Mohapatra
    C. Nripendra Misra
    D. Injeti Srinivas
    Answer: D


Q7. Poshan Maah focuses on five critical components for the year 2019, which of the following is not among them ?

    A. First 1000 days of the Child
    B. Anaemia
    C. Malaria
    D. Hand Wash and Sanitation
    Answer: C


Q8. By which year,India will achieve $26 billion defence industry target ?

    A. 2025
    B. 2022
    C. 2026
    D. 2030
    Answer: A


Q9. Who gave approval for writing history on India’s borders for better understanding of the borders ?

    A. Amit Shah
    B. Rajnath Singh
    C. Narendra Modi
    D. Ram Nath Kovind
    Answer: B


Q10. Who launched the, “Ayushman Bharat Pakhwara” campaign to enhance awareness around the preventive, promotive and curative aspects of health care, nutrition, yoga and healthy lifestyle through Ayushman Bharat

    A. Amit Shah
    B. Prakash Javadekar
    C. Narendra Modi
    D. Dr. Harsh Vardhan
    Answer: D


Q11. By which year, 1.5 Lakh Health Centres are to be set up under the Ayushman Bharat scheme which provides Rs 5 lakh per year under the insurance cover ?

    A. 2023
    B. 2021
    C. 2022
    D. 2025
    Answer: C


Q12. Name the 12th century bronze statue that was returned to India by United Kingdom (UK), which was stolen 57 years ago from the Archaeological Survey of India’s (ASI) Nalanda site museum in August 1961 ?

    A. Buddha statue
    B. Swami Vivekananda statue
    C. Mahavira statue
    D. Bodhidharma statue
    Answer: A


Q13. Which country has topped the United Nations(UN)’s report titled ‘The International Migrant Stock 2019’ with 17.5 million migrants globally for the year 2019 ?

    A. China
    B. India
    C. Mexico
    D. Russia
    Answer: B


Q14. Name the country that hosted the large number of international migrants at 51 million equaling 19% of the world’s total.

    A. United Kingdom
    B. Saudi Arabia
    C. Germany
    D. United States(US)
    Answer: D


Q15. EMS was in news recently, what does ‘M’ stands for _____

    A. M – Message
    B. M – Merchant
    C. M – Mail
    D. M – Market
    Answer: C


Q16. To which country, Department of Posts has expanded its speed post service(Express Mail Service) recently?

    A. Austria
    B. Brazil
    C. Mexico
    D. Canada
    Answer: B


Q17. Which country’s non-resident investments in Indian mutual funds (MFs) was topped with Rs 14,979 crore, registering a share of 16% as on March 31, 2019 ?

    A. United Arab Emirates (UAE)
    B. United States (US)
    C. United Kingdom (UK)
    D. Mauritius
    Answer: A


Q18. DTAA was in news recently, what does ‘T’ stands for _____

    A. Trade
    B. Tariff
    C. Treaty
    D. Taxation
    Answer: D


Q19. Where is the World’s second-largest coal block, Deocha Pachami Dewanganj-Harinsingha coal block located with which Ministry of Coal has signed an allotment agreement recently ?

    A. Himachal Pradesh
    B. Arunachal Pradesh
    C. West Bengal
    D. Andhra Pradesh
    Answer: C


Q20. Where was the 20th edition of NEXA International Indian Film Academy Awards (IIFA Awards) for 2019 held for the first time in India ?

    A. Hyderabad, Telangana
    B. Mumbai, Maharashtra
    C. New Delhi, Delhi
    D. Panaji, Goa
    Answer: B


Q21. Which film won the Best Film award in the 20th edition of NEXA International Indian Film Academy Awards (IIFA Awards) for 2019 in Mumbai, Maharashtra ?

    A. Raazi
    B. Padmaavat
    C. Andhadhun
    D. Sanju
    Answer: A


Q22. Who won the Best Actor in a Leading Role (Male) award in the 20th edition of NEXA International Indian Film Academy Awards (IIFA Awards) for 2019 in Mumbai, Maharashtra ?Shahid Kapoor

    A. Shahid Kapoor
    B. Ranbir Kapoor
    C. Vicky Kaushal
    D. Ranveer Singh
    Answer: D


Q23. Who won the Outstanding Achievement in Indian Cinema (Lifetime Achievement Award ) in the 20th edition of NEXA International Indian Film Academy Awards (IIFA Awards) for 2019 in Mumbai, Maharashtra ?

    A. Sayaddana Iftekhar Ahmed Shareef(Iftekhar)
    B. Govardhan Asrani
    C. Syed Ishtiaq Ahmed Jafri(Jagdeep)
    D. Mohan Choti
    Answer: C


Q24. Who is the director of the documentary film, “Moti Bagh” based on the life of a farmer Vidya dutt Sharma (82), which has been nominated for an Oscar 2020 ?

    A. Mira Nair
    B. Nirmal Chander Dandriyal
    C. Anurag Kashyap
    D. Rajkumar Hirani
    Answer: B


Q25. Which university has conferred with ‘Institution of Eminence (IOE)’ status by the Ministry of Human Resource Development(MHRD) recently ?

    A. OP Jindal Global University (JGU)
    B. Amity University
    C. BML Munjal University
    D. Bennett University
    Answer: A


Q26. Who was awarded with “Education Excellence Award 2019” by the Foundation For Excellence (FFE) in San Jose, California, United States for the contributions towards imparting education to the needy students ?

    A. Achyuta Samanta
    B. Ashish Rajpal
    C. Kapil Sibal
    D. Anand Kumar
    Answer: D


Q27. V Ramasubramanian was appointed as the supreme court judge recently, he earlier served in which high court on 18th September, 2019?

    A. Rajasthan
    B. Uttar Pradesh
    C. Himachal Pradesh
    D. Uttarakhand
    Answer: C


Q28. What is the total number of judges in the Supreme Court(SC) of India after appointing 4 new judges recently ?

    A. 31
    B. 34
    C. 33
    D. 30
    Answer: B


Q29. Who launched the online national laboratory directory that provides information about testing infrastructure & ‘BIS Certified Products’ app to check the genuineness of a License/Registration number of any product ?

    A. D. V. Sadananda Gowda
    B. Piyush Goyal
    C. Ravi Shankar Prasad
    D. Ram Vilas Paswan
    Answer: D


Q30. To deploy squadrons of which missile systems and Light Combat Aircrafts (LCA), Union defence ministry Rajnath Singh has signed contracts worth Rs. 5,500crores ?

    A. Akash Surface to Air Missile (SAM) systems
    B. Trishul Surface to Air Missile (SAM) systems
    C. Nirbhay Surface to Air Missile (SAM) systems
    D. Prithvi Surface to Air Missile (SAM) systems
    Answer: A

Q1. Where was the first International Conference on Sustainability Education(ICSE) 2019 held?

    A. Beijing, China
    B. Geneva, Switzerland
    C. New Delhi, India
    D. Washington D.C., U.S.
    Answer: C


Q2. In which city, Asia’s first environment school named “World Environment School (WESc)” will be set up & to become operation by 2021 ?

    A. Varanasi, Uttar Pradesh
    B. Coorg, Karnataka
    C. New Delhi, Delhi
    D. Pune, Mumbai
    Answer: B


Q3. In which city, India’s first Central Police University will be established ?

    A. Guwahati, Assam
    B. New Delhi, Delhi
    C. Kolkata, West Bengal
    D. Greater Noida , Uttar Pradesh
    Answer: D


Q4. Who inaugurated the 5th International Ramayana Festival in New Delhi ?

    A. Amit Shah
    B. Narendra Modi
    C. Ram Nath Kovind
    D. Venkaiah Naidu
    Answer: A


Q5. Where was the India’s first National Antimicrobial Resistance (AMR) Hub inaugurated by the Indian Council of Medical Research (ICMR) ?

    A. Varanasi, Uttar Pradesh
    B. Mumbai, Maharashtra
    C. Kolkata, West Bengal
    D. New Delhi, Delhi
    Answer: C


Q6. Name the President of India, who visited Iceland for the first time since the visit of Dr.Abdul Kalam in 2005 .

    A. K. R. Narayanan
    B. Ram Nath Kovind
    C. Pratibha Patil
    D. Pranab Mukherjee
    Answer: B


Q7. How many MoU’s were signed between India and Iceland for the year 2019 to 2022, during President Ram Nath Kovind’s visit?

    A. 6
    B. 5
    C. 4
    D. 3
    Answer: D


Q8. President Ram Nath Kovind presented paintings of Lonar Lake to Iceland President Johannesson, Lonar Lake is situated in which Indian State ?

    A. West Bengal
    B. Karnataka
    C. Maharashtra
    D. Uttar Pradesh
    Answer: C


Q9. With which country, India has signed an MoU in the field of “Technical cooperation on climate change” during President Ram Nath Kovind’s visit to three nation(Iceland, Switzerland and Slovenia) ?

    A. Switzerland
    B. Iceland
    C. Slovenia
    D. All of the above
    Answer: A


Q10. Name the first ever President of India, who visited Slovenia .

    A. Pranab Mukherjee
    B. Ram Nath Kovind
    C. A. P. J. Abdul Kalam
    D. Ramaswamy Venkataraman
    Answer: B


Q11. How many MoU’s were signed between India and Slovenia during Indian President Ram Nath Kovind ?

    A. 4
    B. 5
    C. 6
    D. 7
    Answer: D


Q12. Where was the 350-meter tall -“Lotus tower”, the tallest tower of South Asia worth over $100 million unveiled recently ?

    A. Kabul, Afghanistan
    B. New Delhi, India
    C. Colombo, Srilanka
    D. Beijing, China
    Answer: C


Q13. Which organization has collaborated with the Ministry of Information & Broadcasting (I&B) & participated in the 44th annual Toronto International Film Festival (TIFF) ?

    A. Confederation of Indian Industry(CII)
    B. Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry(FICCI)
    C. Central Board of Film Certification(CBFC)
    D. National Film Development Corporation of India(NFDC)
    Answer: A


Q14. Name the film, which won People’s Choice Award in the 44th annual Toronto International Film Festival (TIFF) for the year 2019 ?

    A. Run This Town
    B. Jojo Rabbit
    C. White Lie
    D. The Song of Names
    Answer: B


Q15. Which consumer lending platform has partnered with PayU to offer cardless EMI (equated monthly installment) payment option to consumers ?

    A. Loantap
    B. Moneytap
    C. CoinTribe
    D. ZestMoney
    Answer: D


Q16. Name the entity, that has partnered with Visa Inc, the world’s leader in digital payments technology to launch SI(standing instructions )-Hub to make recurring payments using cards with a one-time enrollment.

    A. Razorpay
    B. Citrus Pay
    C. Billdesk
    D. Whizpay
    Answer: C


Q17. Which Payment bank has launched “Bharosa” savings account services by which customer can get personal accident insurance up to Rs 5 Lakh, even with the minimum balance of Rs.500 ?

    A. Airtel Payments Bank
    B. India Post Payments Bank
    C. Jio Payments Bank
    D. Paytm Payments Bank
    Answer: A


Q18. What is the interest rate provided on deposits over 6 crore accounts of the Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) for the year 2018-19 ?

    A. 8.35%
    B. 8.65%
    C. 8.55%
    D. 8.45%
    Answer: B


Q19. IDF was in news recently, what does ‘I’ stands for ____

    A. I – Interest
    B. I – Investments
    C. I – Indians
    D. I – Infrastructure
    Answer: D


Q20. How many years lock in period was waived off by the government of India on NRI investments in Infrastructure Debt Funds (IDFs) to boost foreign investment in the infrastructure sector ?

    A. 6 year
    B. 5 year
    C. 3 year
    D. 4 year
    Answer: C


Q21. Name the Indian activists, who was honoured with Turkish award, the 11th International Hrant Dink award for the year 2019 along with NebahatAkkoç, Turkish activist against male violence .

    A. Manasi Pradhan
    B. Shabnam Hashmi
    C. Champa Devi Shukla
    D. Agnes Kharshiing
    Answer: D


Q22. Who won the Amnesty International ‘Ambassadors of Conscience’ award for the year 2019 along with the ‘Fridays for Future youth movement’ ?

    A. Greta Thunberg
    B. Jillian Marsh
    C. Maria Gunnoe
    D. Annie Leonard
    Answer: A


Q23. Who was appointed as the chairman and managing director(CMD) of Cognizant India?

    A. Steven Erik Schwartz
    B. Ramkumar Ramamoorthy
    C. Chandrasekaran Ramakrishnan
    D. Thiagarajan Krishnaraj
    Answer: B


Q24. Name the former High Court Justice, who was appointed as the new chairman of the Appellate Tribunal for Prevention of Money Laundering (PMLA) Act .

    A. H. L. Dattu
    B. Madan Lokur
    C. Sunil Gaur
    D. Jasti Chelameswar
    Answer: C


Q25. Which Bank’s president, Takehiko Nakao has announced his resignation effective from January 16 , 2020 ?

    A. New Development Bank
    B. African Development Bank
    C. World Bank
    D. Asian Development Bank (ADB)
    Answer: D


Q26. Name the most massive neutron star discovered by astronomers from West Virginia University (U.S).

    A. MSP J0740+6620
    B. MNS J0730+6620
    C. MVS J0720+6620
    D. MDS J0720+6620
    Answer: A


Q27. Using which telescope, astronomers at West Virginia University (U.S) have discovered the most massive neutron star ever called MSP J0740+6620 ?

    A. Spitzer Space Telescope (SST)
    B. Green Bank Telescope (GBT)
    C. Hubble Space Telescope (HST)
    D. Fermi Gamma-ray Space Telescope (FGST)
    Answer: B


Q28. Which organization has signed an MoU with Indian Space Research Organization (ISRO) to develop human-centric systems for the ‘Gaganyaan’ project ?

    A. Bharat Heavy Electricals Limited(BHEL)
    B. Bhabha Atomic Research Centre(BARC)
    C. Defence Research and Development Organization (DRDO)
    D. Hindustan Aeronautics Limited(HAL)
    Answer: C


Q29. Where was the 10th Asia Pacific Youth Games for the year 2019 held ?

    A. Jakarta, Indonesia
    B. Dhaka, Bangladesh
    C. Assam, India
    D. Vladivostok, Russia
    Answer: D


Q30. Name the mascot of the Beijing Winter Olympics and Paralympics 2022 ?

    A. Athena and Phevos
    B. Bing Dwen Dwen
    C. Schuss
    D. Håkon and Kristin
    Answer: B

Q1. What is the maximum limit for an individual to receive gifts upto which they are not required to inform the government as per the Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA), 2011 new amendment ?

    A. Rs 1 lakh
    B. Rs 2 lakh
    C. Rs 3 lakh
    D. Rs 5 lakh
    Answer: A


Q2. Which act was amended by the Public Premises (Eviction of Unauthorized Occupants) Amendment Bill, 2019 ?

    A. Public Premises (Eviction of Unauthorised Occupants) Act, 1967
    B. Public Premises (Eviction of Unauthorised Occupants) Act, 1969
    C. Public Premises (Eviction of Unauthorised Occupants) Act, 1973
    D. Public Premises (Eviction of Unauthorised Occupants) Act, 1971
    Answer: D


Q3. Who inaugurated the National Centre for Clean Coal Research and Development (NCCCR&D) ?

    A. Narendra Modi
    B. Harsh Vardhan
    C. Ram Nath Kovind
    D. Venkaiah Naidu
    Answer: B


Q4. Where was the India’s first Interdisciplinary Centre for Energy Research (ICER) setup ?

    A. Indian Institute of Technology Guwahati
    B. Indian Institute of Technology Kanpur
    C. Indian Institute of Science- Bengaluru
    D. Indian Institute of Technology- Delhi
    Answer: C


Q5. For which of the following association students, Dr S Jaishankar and Mr Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ launched the PhD (Doctor of Philosophy) fellowship programme, in Indian Institutes of Technology (IITs) ?

    A. G4 nations
    B. Organisation for Economic Co-operation and Development(OECD)
    C. BIMSTEC Nations
    D. Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)
    Answer: D


Q6. Where was the 1st edition of the 5 days maiden trilateral exercise of Singapore, India and Thailand named SITMEX (Singapore-India-Thailand Maritime Exercise) held ?

    A. Port Blair, Andaman and Nicobar islands
    B. Bukit Timah, Singapore
    C. New Delhi, India
    D. Bangkok, Thailand
    Answer: A


Q7. Name the Indian Naval Ship, which is participating in the 1st edition of the 5 days maiden trilateral exercise of Singapore, India and Thailand named SITMEX (Singapore-India-Thailand Maritime Exercise) .

    A. INS Ranvijay
    B. INS Ranvir
    C. INS Viraat
    D. INS Kolkata
    Answer: B


Q8. Which state government along with Regional Cancer Centre (RCC) has signed MoU with Maldives to strengthen cancer care in the island nation by giving training to doctors ?

    A. Tamil Nadu
    B. Maharashtra
    C. Kerala
    D. Uttar Pradesh
    Answer: C


Q9. Name the cleanliness drive, which was undertaken by Indian Railways aimed at collecting plastic waste from all railway premises to create awareness for a greater impact against single-use plastic.

    A. Swachata Abhiyaan
    B. Massive Shramdan
    C. Swachh Railways
    D. Clean Plastic
    Answer: B


Q10. Name the exercise that held in DONGUZ ranges near Orenburg, Russia under the Shanghai Cooperation Organisation(SCO) and Inter-Services Public Relations (ISPR) which has participants from SCO member countries .

    A. Shatrujeet
    B. Nomadic Elephant
    C. Tsentr (centre)
    D. Yudh Abyas
    Answer: C


Q11. To how much amount of aggregate savings deposits in the Indian private and public sector banks (PSBs) reached as on March 31, 2019 as per the Handbook of Statistics on the Indian Economy 2018-19?

    A. Rs 33.72 lakh crore
    B. Rs 35.72 lakh crore
    C. Rs 37.72 lakh crore
    D. Rs 39.72 lakh crore
    Answer: D


Q12. What is the GDP(Gross Domestic Product) growth of India in Q1(Apr-June) for the year 2019-20 as per the Reserve Bank of India(RBI) ?

    A. 5%
    B. 7%
    C. 6.5%
    D. 5.5%
    Answer: A


Q13. BBPS was in news recently what does ‘P’ stands for _______

    A. P – Percentage
    B. P – Payments
    C. P – Profit
    D. P – Price
    Answer: B


Q14. Which of the following payments has been allowed through the Bharat Bill Payment System(BBPS) by Reserve Bank of India as on september 16, 2019 ?

    A. Single time Payments
    B. Fixed Payments
    C. Recurring Payments
    D. Multiple Payments
    Answer: C


Q15. How much percent of Tax Deducted at Source (TDS) on cash payments above Rs 1 crore made through Agricultural Produce Market Committees (APMCs) will be exempted from October 1, 2019 ?

    A. 1%
    B. 5%
    C. 4%
    D. 2%
    Answer: D


Q16. Which organization has launched the Code for Responsible Lending (CRL) along with Sa-Dhan along with FIDC(Finance Industry Development Council) in order to bring transparency & address customer-centric issue ?

    A. Microfinance Institutions Network (MFIN)
    B. Bharat Financial Inclusion(BFIN)
    C. Reserve Bank of India(RBI)
    D. FINCA International
    Answer: A


Q17. Name the new Export Credit Insurance Scheme (ECIS) launched by Export Credit Guarantee Corporation (ECGC) to ease the lending of loan to exporters .

    A. NIRVIK (Niryat Rin Vaigyanik Yojana)
    B. NIRVIK (Niryat Rin Vikash Yojana)
    C. NIRVIK (Niryat Rashtriya Vikash Yojana)
    D. NIRVIK (Niryat Rashtriya Vaigyanik Yojana)
    Answer: B


Q18. How much percent insurance cover will be provided to the exporters on the loan amount through the NIRVIK (Niryat Rin Vikash Yojana) Scheme ?

    A. 95%
    B. 85%
    C. 90%
    D. 75%
    Answer: C


Q19. Who launched a Common digital platform for electronic Certificates of Origin (CoO) issuance recently ?

    A. Subrahmanyam Jaishankar
    B. Dharmendra Pradhan
    C. Suresh Prabhu
    D. Piyush Goyal
    Answer: D


Q20. SIMS was in news recently, what does ‘M’ stands for ______

    A. Monitoring
    B. Merchant
    C. Market
    D. Mobility
    Answer: A


Q21. Which organization has signed an MoU with Bharat Earth Movers Limited (BEML) to work in areas such as aerospace components, industrial automation processing, 3-D printing, artificial intelligence and hydraulic system engineering ?

    A. Reliance Infrastructure ndia(RIN)
    B. Wipro Infrastructure Engineering (WIN)
    C. Robert Bosch GmbH
    D. Larsen and Toubro(L&T)
    Answer: B


Q22. _____ edition of annual Primetime Creative Arts Emmy Awards ceremony for 2019 was held in Los Angeles, United States ?

    A. 73
    B. 72
    C. 70
    D. 71
    Answer: D


Q23. Who became the oldest Emmy Winner at the age of 97 for Outstanding Variety Special (Live) in ‘Front of a Studio Audience: Norman Lear’s All in the Family’ and ‘The Jeffersons special’ ?

    A. Marla Gibbs
    B. Jean Stapleton
    C. Norman Lear
    D. Carroll O’Connor
    Answer: C


Q24. Which drama series had secured 32 nominations at 71st Emmy Awards, creating a record for the most number of Emmy nominations received in a single year surpassing the record held by Drama series ‘NYPD Blue’ with 27 nominations ?

    A. Game of Thrones
    B. After the Thrones
    C. Thronecast
    D. Once Upon a Time
    Answer: A


Q25. Who was awarded with Dr Kalam Smriti International Excellence Award for the year 2019 ?

    A. Cyril Ramaphosa
    B. Sheik Hasina
    C. Muhammadu Buhari
    D. Paul Kagame
    Answer: B


Q26. Name the renowned Indian photographer, who was chosen as the first recipient of the inaugural “Acadmie des beaux-arts Photography Award – William Klein” for the year 2019 .

    A. Dabboo Ratnani
    B. Atul Kasbekar
    C. Rathika Ramasamy
    D. Raghu Rai
    Answer: D


Q27. Who became the India’s first female military diplomat to join Indian Mission abroad after joining the Indian Embassy in Russia ?

    A. Padmavathy Bandopadhyay
    B. Mitali Madhumita
    C. Anjali Singh
    D. Punita Arora
    Answer: C


Q28. Name the air-to-air missile that was successfully flight-tested from Su-30 MKI off the coast of Odisha & became the India’s first air-to-air missile which is engaged accurately with the live aerial target demonstrating its capability.

    A. Astra
    B. Prithvi
    C. Akash
    D. Trishul
    Answer: A


Q29. What is the strike range of the Astra, an indigenously developed sophisticated Beyond Visual Range Air-to-Air Missile (BVRAAM) of India ?

    A. 80 km
    B. 55 km
    C. 60 km
    D. 70 km
    Answer: D


Q30. Which organization has developed the New-Generation Wargaming Software in collaboration with Maritime Warfare Centres (MWC) that was handed to Indian Navy for enabling Maritime Warfare Centres (MWCs) ?

    A. IIT Bombay
    B. IIT Delhi
    C. Institute for Systems Studies and Analysis (ISSA)
    D. Indian Institute of Science
    Answer: C

Q1. Who flags off the bus named “Jaldoot” in Pune, Maharashtra which showcases the importance of water conservation ?

    A. Ravi Shankar Prasad
    B. Prakash Javadekar
    C. Piyush Goyal
    D. Harsh Vardhan
    Answer: B


Q2. Name the famous heritage building, which was renovated & inaugurated in National Film Archive of India (NFAI) in Pune, Maharashtra.

    A. McCluskieganj Bungalow
    B. Chel Bungalow
    C. Taljhora Bungalow
    D. Jayakar bungalow
    Answer: D


Q3. Where did Marcin Przydacz, deputy foreign minister of Poland unveiled memorial pillar in memory of refugee Polish families during World War II (WWII) 80 years ago ?

    A. Nagpur district, Maharashtra
    B. Nashik district, Maharashtra
    C. Kolhapur district, Maharashtra
    D. Solapur district, Maharashtra
    Answer: C


Q4. Which country’s civil servants are trained under special training programme(STP), which is a part of an MoU ‘Training and Capacity Building Programme’ signed with Indian government ?

    A. Maldives
    B. Seychelles
    C. Mauritius
    D. Madagascar
    Answer: A


Q5. GSTN was in news recently, what does ‘N’ stands for ______

    A. N – Nation
    B. N – Network
    C. N – Number
    D. N – Neutrality
    Answer: B


Q6. Who headed the group of ministers of Good and Service Tax Network (GSTN), that notified all the new dealers will have to mandatorily make Aadhaar verification or physical verification from January 1, 2020 ?

    A. Giriraj Singh
    B. Tej Pratap Yadav
    C. Tejashwi Yadav
    D. Sushil Kumar Modi
    Answer: D


Q7. Name the External Affairs Minister (EAM) of India, who visited Poland for the first time since 1987 .

    A. Manmohan Singh
    B. Pranab Mukherjee
    C. Subrahmanyam Jaishankar
    D. Salman Khurshid
    Answer: C


Q8. Name the IPS officer, who was selected for the 2019 Asia Society Game Changers Award for investigating 2012 Nirbhaya gangrape .

    A. Chhaya Sharma
    B. Archana Ramasundaram
    C. Meera Borwankar
    D. Sanjukta Parashar
    Answer: A


Q9. Which country’s school project, “Arcadia Education Project” won the prestigious Aga Khan Architecture Award 2019 in Kajan, the republic of Tatarstan, Russia ?

    A. India
    B. Bangladesh
    C. United States
    D. Russia
    Answer: B


Q10. Who has directed the ‘Gangs Of Wasseypur’, the only Indian film which was listed in the British daily “The Guardian list of the 100 Best Films of the 21st century”?

    A. Ram Gopal Varma
    B. Karan Johar
    C. Vikramaditya Motwane
    D. Anurag Kashyap
    Answer: D


Q11. Who won the men’s singles title in the Myanmar International Series 2019 that held in Yangon, Myanmar ?

    A. Utkarsh Arora
    B. Kaushal Dharmamer
    C. Karono Karono
    D. Chong Yee Han
    Answer: B


Q12. Pankaj Advani is associated with which sport ?

    A. Badminton
    B. Tennis
    C. Billiards
    D. Table Tennis
    Answer: C


Q13. Name the first Indonesian, who won the Classic Golf and Country Club International Championship 2019 in Nuh, Haryana .

    A. Rory Hie
    B. George Gandranata
    C. Danny James Masrin
    D. Kadek Putra
    Answer: A


Q14. Which country has won 125 medals and topped the medal tally in the Western Asian Youth and Junior Chess Championships 2019 ?

    A. Kyrgyzstan
    B. Kazakhstan
    C. Uzbekistan
    D. India
    Answer: D


Q15. Where was the 18th Men’s FIBA (Federation Internationale de Basketball ) World Basketball Championship 2019 held ?

    A. Geneva, Switzerland
    B. Beijing, China
    C. Tokyo, Japan
    D. New Delhi, India
    Answer: B


Q16. Which country won 18th Men’s World Basketball Championship 2019 after 13 years & became the fifth country to win the World Cup 2 times ?

    A. Brazil
    B. Yugoslavia
    C. Spain
    D. Argentina
    Answer: C


Q17. Who topped the International Cricket Council(ICC) Test Rankings for batsmen released on September 16, 2019 ?

    A. Steve Smith
    B. Kagiso Rabada
    C. Pat Cummins
    D. Virat Kolhi
    Answer: A


Q18. Which country’s cricket team created new record of most consecutive T20I (twenty twenty International) victories after their 12th successive win in T20 ?

    A. India
    B. Australia
    C. Bangladesh
    D. Afghanistan
    Answer: D


Q19. Name the first Indian, first Asian & 44th person in the world to complete ‘Enduroman – Arch to Arc’ triathlon by breaking world record for the shortest completion time in 50 hours and 24 minutes .

    A. Arokia Rajiv
    B. Mayan Vaid
    C. Makhan Singh
    D. Sushil Kumar
    Answer: B


Q20. Who won the men’s singles title in the YONEX Belgian International 2019 ?

    A. Ajay Jayaram
    B. Sameer Verma
    C. Lakshya Sen
    D. B. Sai Praneeth
    Answer: C


Q21. Who won the women’s singles title in YONEX-SUNRISE Vietnam Open 2019 ?

    A. Zhang Shu Xian
    B. Zhang Yi Man
    C. Asuka Takahashi
    D. Della Destiara Haris
    Answer: B


Q22. Sourabh Verma was in news recently, he is associated with which sport ?

    A. Golf
    B. Table Tennis
    C. Tennis
    D. Badminton
    Answer: D


Q23. Gyorgy Konrad passed away recently, he was a _____

    A. Writer and Producer
    B. Director and Producer
    C. Writer and Sociologist
    D. Actor and Writer
    Answer: C


Q24. Name the deceased American historian and Francis Parkman awardee, who was well known for his books on Franklin Roosevelt, Dwight D. Eisenhower and Ulysses Grant .

    A. John Marshall
    B. Dwight D. Eisenhower
    C. Thomas Jefferson
    D. Jean Edward Smith
    Answer: D


Q25. What was the theme of International Day for the Preservation of the Ozone Layer 2019 ?

    A. Theme – “Caring for all life under the sun”
    B. Theme – “32 Years and Healing”
    C. Theme – “Keep Cool and Carry On: The Montreal Protocol”
    D. Theme – “Ozone and climate: Restored by a world united”
    Answer: B


Q26. Which country to deploy their latest American weapons in Ex HimVijay war games?

    A. China
    B. India
    C. Pakistan
    D. Thailand
    Answer: B


Q27. Who will head the committee that will study issues related to non-personal data and suggest how the government should look at regulating it?

    A. Amitabh Kant
    B. Anand Mahindra
    C. Narayanan Murthy
    D. Kris Gopalakrishnan
    Answer: D


Q28. Which Bangladesh Naval ship arrived at Visakhapatnam on a four-day visit to the Eastern Naval Command (ENC)?

    A. Osman
    B. Somudra Bakar
    C. Somudra Avijan
    D. Nirmul
    Answer: C


Q29. The 23rd Session of the World Tourism Organization (UNWTO) held in Which country?

    A. USA
    B. India
    C. Russia
    D. China
    Answer: C


Q30. Recently RBI increased loan exposure limit of banks to a single NBFC (excluding gold loan companies) to how much percent?

    A. 15%
    B. 10%
    C. 20%
    D. 25%
    Answer: C

Q1. Recently Indian Railways signed MoU with Which organisation to foster green initiatives?

    A. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
    B. National Green Tribunal
    C. NITI Aayog
    D. Confederation of Indian Industries
    Answer: D


Q2. Which is the first Indian company that will provide broadband services to India maritime sector?

    A. Zesto
    B. Wipro
    C. Nelco
    D. Nest
    Answer: C


Q3. Recently Which portal was launched by HRD Ministry on Diksha Application?

    A. Vigyaan
    B. Bharat
    C. Unnati
    D. Vidyadhan
    Answer: D


Q4. Which state government launched ‘Mukhyamantri Dal Poshit Yojana’?

    A. Uttarakhand
    B. Uttar Pradesh
    C. Bihar
    D. Odisha
    Answer: A


Q5. Which state government is soon going to launch online service to adopt cows?

    A. UttAr Pradesh
    B. Bihar
    C. Uttarakhand
    D. Madhya Pradesh
    Answer: D


Q6. According to first-of-its-kind national survey to measure the coverage of iodised salt,Which state has the highest consumption of iodised salt in the country?

    A. Uttarakhand
    B. Himachal Pradesh
    C. Jammu and Kashmir
    D. Bihar
    Answer: C


Q7. According to a report by media watchdog,Which is the world’s most Censored country?

    A. UAE
    B. Canada
    C. Eritrea
    D. Saudi Arabia
    Answer: C


Q8. Recently The exercise TSENTR 2019 Held in Which country?

    A. Pakistan
    B. China
    C. Russia
    D. India
    Answer: C


Q9. Recently The RBI reduced the risk weight requirement for consumer loans to how much percent?

    A. 125%
    B. 50%
    C. 75%
    D. 100%
    Answer: D


Q10. How much capital will now be required by payment banks to apply for small finance banks license?

    A. ₹200 cr
    B. ₹100 cr
    C. ₹250 cr
    D. ₹300 cr
    Answer: A


Q11. Who was appointed as first Chancellor of Sports University, Rai (Sonepat)?

    A. Kapil Dev
    B. MS Dhoni
    C. VVS Laxman
    D. Rahul Dravid
    Answer: A


Q12. Who became the first batsman to score 8 successive 50+ scores in Ashes?

    A. Johnny Bairstow
    B. Steve Smith
    C. Ben Stokes
    D. Mitchell Starc
    Answer: B


Q13. Which company has won NASSCOM’s prestigious Customer Service Excellence Award 2019 in the ‘Transformation’ category?

    A. Allen Wings
    B. Flipkart
    C. CSS Corp
    D. Databorough Systems
    Answer: C


Q14. Recently Sivaraman Cheriyanad passed away.He was related to which field?

    A. Sports
    B. Writer
    C. Politics
    D. Social Activist
    Answer: B


Q15. Where is the HQ of CSS Corp?

    A. NewYork
    B. Paris
    C. Mumbai
    D. California
    Answer: D


Q16. Where is the HQ of NASSCOM?

    A. Mumbai
    B. NewDelhi
    C. Kolkata
    D. Chennai
    Answer: B


Q17. What is the currency of Eritrea?

    A. Birr
    B. Cedi
    C. Nakfa
    D. Won
    Answer: C


Q18. Where was the 15th Indo-US (United States) Economic Summit 2019 organized by the Indo-American Chamber of Commerce- North India Council (IACC- NIC) held ?

    A. Kansas, U.S.
    B. New Delhi, India
    C. Washington D.C., U.S.
    D. Kolkata, India
    Answer: B


Q19. Which bank has approved to provide Rs 3,000 crore to grant mini and mega food parks across India ?

    A. International Monetary Fund(IMF)
    B. New Development Bank(NDB)
    C. Asian Development Bank(ADB)
    D. World Bank(WB)
    Answer: D


Q20. MDR was in news recently, what does ‘M’ stands for ______

    A. M – Micro
    B. M – Multiplier
    C. M – Merchant
    D. M – Marginal
    Answer: C


Q21. What is the revised Merchant Discount Rate (MDR) on RuPay Debit Card on transactions above Rs 2,000 by National Payments Corporation of India (NPCI) ?

    A. 60%
    B. 50%
    C. 75%
    D. 35%
    Answer: A


Q22. Who will head the 8-membered high-level panel to study issues related to non-personal data and suggest the ways to regulate non-personal data ?

    A. N. S. Raghavan
    B. Kris Gopalakrishnan
    C. S. D. Shibulal
    D. Nandan Nilekani
    Answer: B


Q23. Which ministry has framed an 8-membered high-level panel to study issues related to non-personal data and suggest the ways to regulate non-personal data ?

    A. Ministry of Electronics and Information Technology (MEITY)
    B. Ministry of Statistics and Programme Implementation(MOSPI)
    C. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises(MoMSME)
    D. Ministry of Information and Broadcasting(MIB)
    Answer: A


Q24. Which country has became the top oil exporter in the world as per the International Energy Agency (IEA) ?

    A. India
    B. Russia
    C. United States (US)
    D. Saudi Arabia
    Answer: C


Q25. Who presented the measures to boost economic growth on September 14, 2019 ?

    A. Nitin Gadkari
    B. Amit Shah
    C. Rajnath Singh
    D. Nirmala Sitharaman
    Answer: D


Q26. How much revenue(Approximately) is allocated to boost exports and real estate sectors in India by finance minister, Nirmala Sitharaman recently ?

    A. Rs 70,000 crore
    B. Rs 50,000 crore
    C. Rs 20,000 crore
    D. Rs 75,000 crore
    Answer: A


Q27. Name the new tax refund Scheme, which will replace Merchandise Exports from India Scheme (MEIS) & will come into effect from January 1, 2020.

    A. Remission of Exports from India Scheme (RoEIS)
    B. Remission of Duties or Taxes on Export Product (RoDTEP)
    C. Remission of Taxes on Export Product (RoTEP)
    D. Remission of Export Product (RoEP)
    Answer: B


Q28. How much Stress fund was announced to boost real estate ?

    A. Rs 15,000 crore
    B. Rs 30,000 crore
    C. Rs 20,000 crore
    D. Rs 10,000 crore
    Answer: C


Q29. Where was the 23rd session of the United Nations World Tourism Organization’s (UNWTO) General Assembly for 2019 held ?

    A. New Delhi, India
    B. Washington D.C., United States
    C. Beijing, China
    D. Saint Petersburg, Russia
    Answer: D


Q30. Which Indian city was conferred with the emerging destination on the global accessible tourism market in 23rd session of the United Nations World Tourism Organization’s (UNWTO) General Assembly for 2019 ?

    A. Varanasi, Uttar Pradesh
    B. Thrissur, Kerala
    C. Agra, Uttar Pradesh
    D. Jaipur, Rajasthan
    Answer: B

Q1. Name the monthly pension scheme launched by Prime Minister Narendra Modi for small and marginal farmers between the age of 18-40 years in Ranchi, Jharkhand on September 12, 2019 .

    A. “Kisan Maan- Adarsh Yojana”
    B. “Kisan Maan-Dhan Yojana”
    C. “Kisan Maan-Sansad Yojana”
    D. “Kisan Maan-Pension Yojana”
    Answer: B


Q2. How much minimum pension per month will be provided to the small and marginal farmers under the ‘Kisan Maan-dhan’ scheme, who have attained the age of 60 in Ranchi, Jharkhand ?

    A. Rs 4000
    B. Rs 2000
    C. Rs 1000
    D. Rs 3000
    Answer: D


Q3. Under which project, Prime Minister Narendra Modi has dedicated the nation’s second Multi-Modal Terminal(MMT) across river Ganga ?

    A. Jal Marg Hridaya Project(JMHP)
    B. Jal Suraksha Bima Project(JSBP)
    C. Jal Marg Vikas Project(JMVP)
    D. Jal Jyoti Vikas Project(JJVP)
    Answer: C


Q4. Name the insurance company which is the pension fund manager of the Scheme “Kisan Maan-Dhan Yojana”(KMY) .

    A. Life Insurance Corporation of India(LIC)
    B. Bharti AXA Life Insurance Company Limited
    C. Aegon Life Insurance Company
    D. Edelweiss Tokio Life Insurance Company Limited
    Answer: A


Q5. PMLVMY was in news recently, what does ‘V’ stands for ______

    A. V – Vikas
    B. V – Vyaparik
    C. V – Vandana
    D. V – Vaya
    Answer: B


Q6. Which Legislative Assembly becomes India’s first paperless assembly ?

    A. Rajasthan Legislative Assembly
    B. Chhattisgarh Legislative Assembly
    C. Bihar Legislative Assembly
    D. Jharkhand Legislative Assembly
    Answer: D


Q7. Name the nationwide campaign launched with an objective to make India Open Defecation Free(ODF) on 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi on October 2, 2019.

    A. “Swachhta Hi Suraksha 2019”
    B. “Swachhta Hi Shakthi 2019”
    C. “Swachhta Hi Seva 2019”
    D. “Swachhta Hi Shram 2019”
    Answer: C


Q8. Who & Where did the nationwide campaign named “Swachhta Hi Seva 2019”(SHS) launched on September 11, 2019 ?

    A. Narendra Modi in Mathura, Uttar Pradesh
    B. Ram Nath Kovind in Guwahati, Assam
    C. Narendra Modi in Guwahati, Assam
    D. Narendra Modi in Ranchi, Jharkhand
    Answer: A


Q9. Which institute has partnered with Nutrition International in collaboration with Indian Coalition for the Control of Iodine Deficiency Disorders (ICCIDD) to conduct India’s first of its kind survey “India Iodine Survey 2018-19” to measure iodized salt coverage?

    A. All India Institutes of Medical Sciences(AIIMS)
    B. Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education and Research(JIPMER)
    C. Armed Forces Medical College(AFMC)
    D. Christian Medical College(CMC)
    Answer: A


Q10. Which state has topped the list of best performers in iodised salt coverage as per the “India Iodine Survey 2018-19” conducted by Nutrition International in collaboration with the AIIMS, Indian Coalition for the Control of Iodine Deficiency Disorders (ICCIDD), and Kantar?

    A. Mizoram
    B. Jammu & Kashmir
    C. Manipur
    D. Nagaland
    Answer: B


Q11. Where was the 8th edition of Asian Ministerial Energy Roundtable (AMER8) for the year 2019 held ?

    A. Jakarta, Indonesia
    B. Abu Dhabi, United Arab Emirates (UAE)
    C. Beijing, China
    D. New Delhi, India
    Answer: B


Q12. Name the Indian delegate, who addressed the 8th edition of Asian Ministerial Energy Roundtable (AMER8) for the year 2019 which was co hosted by India and UAE.

    A. Subrahmanyam Jaishankar
    B. Jagat Prakash Nadda
    C. Piyush Goyal
    D. Dharmendra Pradhan
    Answer: D


Q13. Where will the 9th edition of Asian Ministerial Energy Roundtable (AMER9) for the year 2021 to be held ?

    A. Jakarta, Indonesia
    B. Washington D.C., U.S.
    C. New Delhi, India
    D. Beijing, China
    Answer: C


Q14. Who was designated as global terrorist by United States (US) on the eve of the 18th anniversary of the 9/11 attacks ?

    A. Faqir Mohammed(Mufti Faqir Mohammed)
    B. Hakimullah Mehsud(Mufti Hakimullah Mehsud)
    C. Wali-ur-Rehman(Mufti Wali ur Rehman)
    D. Noor Wali Mehsud(Mufti Noor Wali Mehsud)
    Answer: D


Q15. Name the new luxurious train of Sri Lanka(SL) which was produced under the ‘Make in India’ project of the Indian Railways .

    A. Podi Menike (Little Maiden) Express
    B. Udarata Menike Express
    C. Pulathisi Express
    D. Bradby Express
    Answer: C


Q16. Name the Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of Karnataka Bank, who was included in the Managing Committee of Indian Banks Association (IBA) .

    A. M S Mahabaleshwara
    B. Keshav Krishnarao Desai
    C. Jayarama Bhat
    D. Ashok Haranahalli
    Answer: A


Q17. Which organization has signed an MoU with International Finance Corporation (IFC) to train the NBFCs in India on “Commercial Credit Reporting” to improve reporting and enquiring on Commercial Credit Information Data from the Credit Bureaus ?

    A. Investment Industry Regulatory Organization of India(IIROI)
    B. Finance Industry Development Council (FIDC)
    C. Securities and Exchange Board of India(SEBI)
    D. Financial Industry Regulatory Authority(FINRA)
    Answer: B


Q18. Which bank has revised the service charges for deposits, cash withdrawals, non-maintenance in Average Monthly Balance(AMB) from October 1, 2019 ?

    A. ICICI Bank
    B. Indian Bank
    C. Canara Bank
    D. State Bank of India(SBI)
    Answer: D


Q19. Which institute was ranked No.1 in the Times Higher Education World University Ranking 2020 among the 56 Indian Institutes ?

    A. Indian Institute of Technology (IIT) Ropar
    B. Indian Institute of Technology (IIT) Bombay
    C. Indian Institute of Science (IISc) Bangalore
    D. Both 1 & 3
    Answer: D


Q20. Who was conferred with United Arab Emirates (UAE)’s highest civilian honor, “Order of Zayed II” award for strengthening the relationship between the India and UAE ?

    A. Manoj Kumar Bharti
    B. Pankaj Saran
    C. Navdeep Singh Suri
    D. Mukta Dutta Tomar
    Answer: C


Q21. Where did Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) announced commissioning of 1320 MegaWatt(MW) Thermal Power Plant on 11th September, 2019 ?

    A. Varanasi, Uttar Pradesh
    B. Jharsuguda, Odisha
    C. Jharkhand, Bihar
    D. Guwahati, Assam
    Answer: B


Q22. Which type of missile was test fired by Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully from a firing range in Kurnool, Andhra Pradesh ?

    A. Laser Guided Long Range Missile
    B. Short Range Infrared Homing Air to Air Missile
    C. Fiber Optical Guided Multipurpose Missile
    D. Man Portable Anti Tank Guided Missile
    Answer: D


Q23. Name the exoplanet in which astronomers have found water for the first time in atmosphere & also it is the first known exoplanet to combine a rocky surface and an atmosphere with water .

    A. K3-21b
    B. K2-18b
    C. K3-51b
    D. K2-32a
    Answer: B


Q24. Which country has successfully launched three satellites(a resource satellite- ZY-1 02D and two small satellites) that will help in disaster management, urban construction and monitoring of polar regions and global climate change ?

    A. Russia
    B. Japan
    C. China
    D. India
    Answer: C


Q25. Name the 2nd indigenously developed AEW&C (Airborne Early Warning and Control) aircraft, which was handed over by Defense Research and Development Organization (DRDO) to the Indian Air Force .

    A. Netra
    B. Kamov
    C. Shaanxi
    D. Gulfstream
    Answer: A


Q26. Where did Botanical Survey of India (BSI) discovered 2 new species of ginger- Zingiber namely Zingiber perenense and Zingiber dimapurense ?

    A. Meghalaya
    B. Karnataka
    C. Kerala
    D. Nagaland
    Answer: D


Q27. Where was the three-day event of the 6th Track Asia Cup cycling competition 2019 held ?

    A. Guwahati, Assam
    B. New Delhi, Delhi
    C. Bhubaneswar, Odisha
    D. Chennai, Tamil Nadu
    Answer: B


Q28. Ronaldo Laitonjam is associated with which Sport ?

    A. Swimming
    B. Tennis
    C. Cycling
    D. Badminton
    Answer: C


Q29. Which country has won 10 gold medals, 8 Silver medals and 7 Bronze medals in the 6th Track Asia Cup cycling competition 2019 in New Delhi ?

    A. India
    B. Uzbekistan
    C. Malaysia
    D. Tajikistan
    Answer: A


Q30. Name the climate change campaigner of the South Pacific & Prime Minister of Tonga, who passed away recently .

    A. Allen Chastanet
    B. Manasseh Sogavare
    C. Enele Sopoaga
    D. Akilisi Pohiva
    Answer: D

Q1. Which organisation to publish anthology of Guru Nanak Dev writing in world languages?

    A. FAO
    B. UNDP
    C. UNESCO
    D. IFC
    Answer: C


Q2. Recently Union government has decided to set up how many Ayush Health and Wellness Centres across India?

    A. 14500
    B. 13000
    C. 11500
    D. 12500
    Answer: D


Q3. Who has been appointed as the chairperson of the committee of the Parliamentary Committee on Finance?

    A. Jayant Sinha
    B. PKSinha
    C. Juan Oram
    D. Vijay Reddy
    Answer: A


Q4. Which state government announced the formation of an expert committee to suggest a comprehensive urban development strategy for the state?

    A. Andhra Pradesh
    B. Maharashtra
    C. Uttar Pradesh
    D. Assam
    Answer: A


Q5. Which state government has launched Jan Soochna Portal?

    A. Maharashtra
    B. Odisha
    C. Rajasthan
    D. Bihar
    Answer: C


Q6. Recently Which organisation formed committee to formulate steps to stop illegal groundwater extraction?

    A. Ministry of Tribal Affairs
    B. UNESCO
    C. UNO
    D. National Green Tribunal
    Answer: D


Q7. The fifth edition of the International Ramayana Festival began in which city/UT?

    A. NewDelhi
    B. Mumbai
    C. Kanpur
    D. Gorakhpur
    Answer: A


Q8. Which country has inaugurated Southeast Asia’s largest solar power farm?

    A. India
    B. China
    C. Nepal
    D. Vietnam
    Answer: D


Q9. How much amount will be provided by World Bank to finance, mini and mega food parks across the country?

    A. ₹1000 cr
    B. ₹2000 cr
    C. ₹3000 cr
    D. ₹3500 cr
    Answer: C


Q10. Recently Megan Schutt became the first woman to claim two hat-tricks in white ball cricket.She belongs to which country?

    A. England
    B. Zimbabwe
    C. Australia
    D. WestIndies
    Answer: C


Q11. Recently Which institute made a surprising entry with IISc Bengaluru on the list as the Number 1 among the 56 Indian institutes on the list of the best universities of the world compiled by UK-based Times Higher Education (THE)?

    A. IIT Kanpur
    B. IIT DElhi
    C. BHU
    D. IIT Ropar
    Answer: D


Q12. Recently How many Indian women officers were honoured by the United Nations for their commendable services in UN mission in South Sudan?

    A. 2
    B. 6
    C. 5
    D. 7
    Answer: C


Q13. Recently BN Yugandhar passed away. He was related to which field?

    A. Politics
    B. Journalist
    C. Bureaucrat
    D. Politics
    Answer: C


Q14. Recently Eddie Money passed away. He was related to which field?

    A. Actor
    B. Social Activist
    C. Journalist
    D. Singer
    Answer: D


Q15. Where is the HQ of UNESCO?

    A. Rome
    B. NewDelhi
    C. Paris
    D. NewYork
    Answer: C


Q16. Where is the HQ of National Green Tribunal?

    A. Mumbai
    B. Chennai
    C. NewDelhi
    D. Bhopal
    Answer: C


Q17. Who among the following has been recently appointed as the first Chancellor of Sports University, Rai (Sonepat) by the Haryana Government?

    A. Virender Sehwag
    B. Ajit Agarkar
    C. Ashish Nehra
    D. Kapil Dev
    Answer: D


Q18. What is the amount of assistance that will be provided by the World Bank to finance mini and mega food parks across India?

    A. Rs 3,000 crore
    B. Rs 4,000 crore
    C. Rs 5,000 crore
    D. Rs 6,000 crore
    Answer: A


Q19. Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy Minister announced that Union Government has set a target of setting up _______ Ayush Health and Wellness Centres across the country.

    A. 10,500
    B. 11,500
    C. 12,500
    D. 13,500
    Answer: C


Q20. Name the former bureaucrat who served as Secretary to the PMO between May 1995 and March 1997 during former PM P.V. Narasimha Rao’s term, passed away recently.

    A. Naresh Chandra
    B. Duvvuri Subbarao
    C. Narinder Nath Vohra
    D. B.N. Yugandhar
    Answer: D


Q21. Name the state which has launched “Jan Soochna Portal-2019” to provide information about government authorities and departments to the public in the true spirit of the Right To Information Act.

    A. Mizoram
    B. Manipur
    C. Nagaland
    D. Rajasthan
    Answer: D


Q22. Name the former England captain who has been appointed as the chairman of the England and Wales Cricket Board’s cricket committee.

    A. Eoin Morgan
    B. Alastair Cook
    C. Andrew Strauss
    D. Paul Collingwood
    Answer: C


Q23. On which day India observes Hindi Diwas every year to mark the popularity of Hindi as an official language of India?

    A. 13 September
    B. 14 September
    C. 15 September
    D. 16 September
    Answer: B


Q24. Name the organisation which has recently constituted a committee to formulate steps to cease illegal groundwater extraction.

    A. Central Pollution Control Board
    B. Environmentalist Foundation of India
    C. Centre for Environment Education
    D. National Green Tribunal
    Answer: D


Q25. Name the place which hosted the 15th Indo-US Economic Summit organized by the Indo-American Chamber of Commerce-North India Council (IACC-NIC).

    A. Kolkata
    B. Bengaluru
    C. New Delhi
    D. Chennai
    Answer: C


Q26. Which of the following ministeries has signed a MoU with Confederation of Indian Industry to evaluate the green initiatives and rate the performance of its industrial units pursuing environmentally sustainable practices?

    A. Ministry of Railways
    B. Ministry of Chemicals and Fertilizers
    C. Ministry of Commerce and Industry
    D. Ministry of Earth Sciences
    Answer: A


Q27. Five Indian women police officers were honoured by the United Nations for their commendable services in world body’s mission held in?

    A. Sudan
    B. Ethiopia
    C. South Sudan
    D. Uganda
    Answer: C


Q28. On the occasion of Hindi Diwas, International Hindi Conference was organised by World Hindi Council in?

    A. Mumbai
    B. Bhuvneshwar
    C. Amritsar
    D. New Delhi
    Answer: D


Q29. The Defence Acquisition Council accorded approval for Capital Procurement for the Services amounting to approximately ___

    A. Rs 500 crores
    B. Rs 1000 crores
    C. Rs 1500 crores
    D. Rs 2000 crores
    Answer: D


Q30. World Bank will provide assistance to finance mini and mega food parks across India. Who among the following is the President of World Bank?

    A. David Malpass
    B. Mariya Gabriel
    C. Roberto Azevedo
    D. Maria Fernanda Espinosa
    Answer: A

Q1. Recently India hosted the first conference on military medicine for member nations of the Shanghai Co-operation Organisation in which city/UT?

    A. NewDelhi
    B. Mumbai
    C. Pune
    D. Kolkata
    Answer: A


Q2. Which country has joined the Global Antimicrobial Resistance (AMR) Research and Development (R & D) hub as a new member?

    A. Nepal
    B. China
    C. India
    D. Russia
    Answer: C


Q3. Which state government has recently launched two insurance schemes “Mukhyamantri Vyapari Samuhik Niji Durghatna Beema Yojana” and “Mukhyamantri Vyapari Kshatipurti Beema Yojana” for registered small and medium traders?

    A. Haryana
    B. Uttar Pradesh
    C. Bihar
    D. Odisha
    Answer: A


Q4. Which state government has decided to make Ayushman Bharat card for the families having an annual income of upto Rs 1.80 lakh under the centre’s flagship health scheme “Ayushman Bharat Yojana”?

    A. Bihar
    B. Maharashtra
    C. Uttar Pradesh
    D. Haryana
    Answer: D


Q5. Recently Bureau of Police research and development will organize the National Conference on “Criminal Activities and Radicalization in Jails: Vulnerability of Inmates and Jail Staff and their Protection” in which city/UT?

    A. Lucknow
    B. Chennai
    C. Mumbai
    D. NewDelhi
    Answer: D


Q6. Recently Scientists from the Botanical Survey of India (BSI) have discovered two new species of Zingiber from which state?

    A. Assam
    B. Kerala
    C. Nagaland
    D. Sikkim
    Answer: C


Q7. Recently DRDO handed over which airborne warning plane to Indian Air Force?

    A. Idei
    B. Netra
    C. Trilok
    D. Veta
    Answer: B


Q8. Which country is first in Asia to roll out plain cigarette packaging?

    A. China
    B. Nepal
    C. Thailand
    D. India
    Answer: C


Q9. According to a report in Journal of Vertebrate Paleontology,Scientist discovered Which species of largest flying animal?

    A. Tenaioys
    B. Pterosaur
    C. Carnicos
    D. Cretaceous
    Answer: B


Q10. Recently Which country has flagged off make in India train Pulathisi Express?

    A. SriLanka
    B. Nepal
    C. China
    D. Bhutan
    Answer: A


Q11. In Which exoplanet,astronomers found water on a potentially habitat exoplanet Recently?

    A. K3-16 C
    B. K2-11 a
    C. K1-12 b
    D. K2-18 b
    Answer: D


Q12. Recently The International Finance Corporation (IFC), part of the World Bank Group, has signed a Memorandum of Understanding with Which organisation on training of NBFCs ?

    A. Finance Industry Development Council (FIDC)
    B. NITI Aayog
    C. National Stock Exchange
    D. Bombay Stock Exchange
    Answer: A


Q13. The 25th Senior Women’s National Football Championship kicked off in Which state?

    A. Sikkim
    B. Assam
    C. Arunachal Pradesh
    D. Maharashtra
    Answer: C


Q14. Who was appointed as head of Hodeidah Mission?

    A. Nitin Singh
    B. Antonia Guterres
    C. Abhijit Guha
    D. Arunima Sinha
    Answer: C


Q15. Recently PM Akilisi Pohiva passed away.He was the former PM of which nation?

    A. Vietnam
    B. Australia
    C. Rwanda
    D. Tongan
    Answer: D


Q16. India and _______ are all set to organize Joint Military Exercise MAITREE-2019 at Foreign Training Node, Umroi (Meghalaya).

    A. Russia
    B. Sri Lanka
    C. China
    D. Thailand
    Answer: D


Q17. Which country has recently inaugurated Southeast Asia’s largest solar power farm “Dau Tieng Solar Power Complex” which has the capacity to produce 688 million kWh of electricity annually?

    A. Vietnam
    B. Thailand
    C. Malaysia
    D. Myanmar
    Answer: A


Q18. Name the Climate change campaigner and the Prime Minister of Tonga who was also honoured with Defender of Democracy Award in 2013, passed away recently.

    A. Charlot Salwai
    B. Tuilaepa Aiono Sailele
    C. Komi Selom Klassou
    D. Akilisi Pohiva
    Answer: D


Q19. Name the place where Minister for Skill Development and Entrepreneurship has laid the foundation stone for Indian Institute of Skills (IIS).

    A. New Delhi
    B. Mumbai
    C. Kolkata
    D. Bengaluru
    Answer: B


Q20. Which country has flagged off Pulathisi Express, a ‘Make In India’ train rake which was manufactured in the Integral Coach Factory (ICF) in Chennai?

    A. Bangladesh
    B. Bhutan
    C. Sri Lanka
    D. China
    Answer: C


Q21. Managing Director and Chief Executive Officer of Karnataka Bank, has been inducted to the managing committee of Indian Banks’ Association (IBA). Who is the Managing Director and Chief Executive Officer of Karnataka Bank?

    A. Aaditya Puri
    B. Sunil Mehta
    C. M K Jain
    D. Mahabaleshwara MS
    Answer: D


Q22. Name the part of the World Bank Group which has signed an MoU with the Finance Industry Development Council to collaborate on the training of NBFCs in the country.

    A. International Bank for Reconstruction and Development
    B. International Development Association
    C. International Centre for Settlement of Investment Disputes
    D. International Finance Corporation
    Answer: D


Q23. ______ and Indian Institute of Science Bangalore were ranked number 1 among the 56 Indian institutes on the list of the best universities in the World University Rankings 2020 published by Times Higher Education.

    A. Indian Institute of Technology Ropar
    B. Indian Institute of Technology Delhi
    C. Indian Institute of Technology Bombay
    D. Indian Institute of Technology BHU
    Answer: A


Q24. The Defence Research Development Organization has handed over the 2nd airborne warning plane,______, to the Indian Air Force.

    A. HAL Tejas
    B. MiG-21
    C. Netra
    D. SEPECAT Jaguar
    Answer: C


Q25. Managing Director and Chief Executive Officer of Karnataka Bank, has been inducted to the managing committee of Indian Banks’ Association (IBA). Who is the Chairman of Indian Banks’ Association?

    A. Sunil Mehta
    B. Shaktikanta Das
    C. Viral Acharya
    D. Krishnamurthy Subramanian
    Answer: A


Q26. India has joined the Global Antimicrobial Resistance (AMR) Research and Development (R & D) hub as a new member. The Hub was launched in which year?

    A. 2014
    B. 2015
    C. 2016
    D. 2018
    Answer: D


Q27. Name the Australian fast bowler who has become the first woman to claim two hat­tricks in limited overs cricket.

    A. Nicole Bolton
    B. Meg Lanning
    C. Megan Schutt
    D. Tayla Vlaeminck
    Answer: C


Q28. For the first time Astronomers have found water in atmosphere of habitable exoplanet “_______________” which orbits in its star’s “habitable zone”

    A. 18 Delphini b
    B. 23 Librae c
    C. 30 Arietis Bb
    D. K2-18b
    Answer: D


Q29. The topped the World University Rankings 2020 recently published by UK based Times Higher Education.

    A. California Institute of Technology
    B. University of Cambridge
    C. Universities of Stanford
    D. University of Oxford
    Answer: D


Q30. Who is the Chief Executive Officer of International Finance Corporation?

    A. Philippe Le Houerou
    B. Kristalina Georgieva
    C. David Malpass
    D. Roberto Azevedo
    Answer: A

Q1. Which country has declared free from H5N1avian influenza(commonly known as bird flu)by OIE(Office International des Epizooties)-World Organisation for Animal Health ?

    A. China
    B. Japan
    C. India
    D. United States
    Answer: C


Q2. Between which two countries, South Asia’s first cross-border petroleum products pipeline of 69-km inaugurated ?

    A. India & Afghanistan
    B. India & Nepal
    C. India & Bangladesh
    D. India & Myanmar
    Answer: B


Q3. Which of the following Indian city is linked to Amlekhgunj in Nepal through 69 km South Asia’s first cross-border petroleum products pipeline of 69 Km inaugurated between India and Nepal recently?

    A. Meerut in Uttar Pradesh
    B. Dehradun in Uttarakhand
    C. Lucknow in Uttar Pradesh
    D. Motihari in Bihar
    Answer: D


Q4. Where was the National conference on crop residue management organized by government of India held recently ?

    A. New Delhi
    B. Kolkata
    C. Bengaluru
    D. Chennai
    Answer: A


Q5. Name the multilingual app launched for the farmers to connect them with Custom Hiring Service Centres located within 50km radius .

    A. “CHC Support Farmers”
    B. “CHC Farm Service”
    C. “CHC Farm Machinery”
    D. “CHC Farm Centres”
    Answer: C


Q6. Who launched the multilingual app, “CHC Farm Machinery” with an objective to connect farmers with the Custom Hiring Service Centres located within 50km radius?

    A. Kailash Choudhary
    B. Parshottam Khodabhai Rupala
    C. Kahan Singh Pannu
    D. Mansukh L. Mandaviya
    Answer: B


Q7. Who will head the 3-member panel formed to look into assets, liabilities of Jammu and Kashmir(J&K) between two successor Union territories(UT) J&K and Ladakh ?

    A. Giriraj Prasad Gupta
    B. Arif Mohammed Khan
    C. ArunGoyal
    D. Sanjay Mitra
    Answer: D


Q8. Which Indian state will set up India’s first International Women’s Trade Centre (iWTC) to boost women entrepreneurship and secure gender parity ?

    A. Kozhikode, Kerala
    B. Bengaluru, Karnataka
    C. Mumbai, Maharashtra
    D. New Delhi, Delhi
    Answer: A


Q9. Who led the Indian delegations to the 84th edition of Thessaloniki International Fair (TIF) for the year 2019 in which India participated as a honoured country ?

    A. Prakash Javadekar
    B. Piyush Goyal
    C. Hardeep Singh Puri
    D. R. K. Singh
    Answer: C


Q10. Who headed the 6 member committee, that has submitted its report to the governor of the Reserve Bank of India (RBI) Shaktikanta Das regarding development of housing finance securitisation market ?

    A. Yaquta Mandviwala
    B. Harsh Vardhan
    C. Satish Shankar
    D. Siddhartha Karri
    Answer: B


Q11. What is the initial capital of the intermediary, which will be created by National Housing Bank (NHB) for standard-setting and market-making for the instruments by the panel headed by Harsh vardhan ?

    A. Rs. 2500 crore
    B. Rs. 1500 crore
    C. Rs. 1000 crore
    D. Rs. 500 crore
    Answer: D


Q12. PTC was in news recently, what does ‘C’ stands for ____

    A. C – Certificates
    B. C – Capital
    C. C – Consumption
    D. C – Commodity
    Answer: A


Q13. To which designation of Public Sector Banks (PSBs), Department of Financial Services, Ministry of Finance of the Government of India has issued a code of conduct?

    A. Chief Executive Officers
    B. Managing Directors
    C. Non-official Directors
    D. Official Directors
    Answer: C


Q14. What is the growth forecast of the Non-Banking Financial Companies (NBFC) for the year 2019 -20 as per the India Ratings & Research (Ind-Ra) ?

    A. 10-20%
    B. 10-12%
    C. 10-15%
    D. 10-17%
    Answer: B


Q15. Which organization has released a report titled ‘Digital Economy Report (DER) 2019’, which examines the scope for value creation and capture in the digital economy by developing countries ?

    A. International Monetary Fund(IMF)
    B. World Trade Organization(WTO)
    C. Organisation for Economic Co-operation and Development(OECD)
    D. United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)
    Answer: D


Q16. Which country has the largest share among developing countries in computer services industry ?

    A. India
    B. Myanmar
    C. Maldives
    D. Bangladesh
    Answer: A


Q17. Name the firm, which was selected by National Institution for Transforming India (NITI Aayog) to set up India’s first Digital Capability Centre (DCC) .

    A. Accenture
    B. Bain and Company
    C. McKinsey & Company
    D. Boston Consulting Group
    Answer: C


Q18. Who will be awarded with Visitor’s award 2019 in the category of Research in Humanities, Arts and Social Sciences ?

    A. Barani Ganth
    B. Sibnath Deb
    C. Dhanalakshmi
    D. Talari Rangaiah
    Answer: B


Q19. Who were jointly awarded with Visitor’s award 2019 under the category “Research in Biological Sciences” ?

    A. Neeraj Sharma and Pradeep Goyal
    B. Shaon Ray and Deshdeep Sahdev
    C. Ashutosh Sharma and Shekhar C. Mande
    D. Partima and Asad Ullah Khan
    Answer: D


Q20. Where was the 76th edition of the annual Venice International Film Festival Awards for 2019 held ?

    A. Venice Lido, Italy
    B. Florence, Italy
    C. Verona, Italy
    D. Turin, Italy
    Answer: A


Q21. Which film won the “Golden Lion for Best Film” in the 76th edition of the annual Venice International Film Festival Awards for 2019 ?

    A. The Lion King 2019
    B. John Wick: Chapter 3 – Parabellum
    C. Joker
    D. Avengers: Endgame
    Answer: C


Q22. Name the actress, who won the “Volpi Cup for Best Actress” in the 76th edition of the annual Venice International Film Festival Awards for 2019 .

    A. Geneviève Mnich
    B. Ariane Ascaride
    C. Anaïs Demoustier
    D. Noémie Merlant
    Answer: B


Q23. Which is the only Indian International Baccalaureate (IB) school featured in the “Global Top 50 IB Schools 2019″ list by United Kingdom(UK) based education consultancy ‘Education Advisers ltd’ ?

    A. Nahar International School (NIS)
    B. Oberoi International School (OIS)
    C. American School of Bombay (ASB)
    D. Dhirubhai Ambani International School (DAIS)
    Answer: D


Q24. Who became the youngest person to pass the“Mahapariksha” ?

    A. Priyavrata
    B. Salman Rushdie
    C. Jhumpa Lahiri
    D. Padma Lakshmi
    Answer: A


Q25. Who stepped down as the chairman of the Chinese firm Alibaba Group on September 10, 2019 ?

    A. Daniel Yong Zhang
    B. Joseph C. Tsai
    C. Jack Ma
    D. Jack Yun
    Answer: C


Q26. Which typhoon hits Tokyo, Japan, where there winds of up to 216 kilometres (134 miles) per hour ?

    A. Typhoon Tokage
    B. Typhoon Faxai
    C. Typhoon Trami
    D. Typhoon Jebi
    Answer: B


Q27. Which organization has released a report titled ‘Mid-Monsoon 2019 Lightning’, which is a first of its kind report in India about lighting incidents and lighting hotspots ?

    A. National Centre for Medium Range Weather Forecasting(NCMRWF)
    B. Ministry of Earth Sciences(MoES)
    C. National Weather Service(NWS)
    D. India Meteorological Department(IMD)
    Answer: D


Q28. Which state was reported to have more lightning strikes than any other states in India as per the report titled ‘Mid-Monsoon 2019 Lightning’ ?

    A. Odisha
    B. West Bengal
    C. Karnataka
    D. Maharashtra
    Answer: A


Q29. Name the former Indian Cricketer, who was appointed as the South Africa’s Interim batting coach recently .

    A. Sameer Dighe
    B. Pravin Amre
    C. Amol Muzumpar
    D. Sairaj Bahutule
    Answer: C


Q30. Diego Matos has been banned for life time because of match fixing, he is associated with which sport ?

    A. Football
    B. Tennis
    C. Badminton
    D. Cricket
    Answer: B

Q1. India and which other country recently inaugurated the Motihari Amlekhganj petroleum product pipeline?

    A. Pakistan
    B. Nepal
    C. Bhutan
    D. China
    Answer: B


Q2. Which state will set up India’s first international women’s trade centre (iWTC)?

    A. TamilNadu
    B. Assam
    C. Kerala
    D. Odisha
    Answer: C


Q3. Niti Aayog has tied up with Which company to set up India’s first digital capability centre?

    A. Google
    B. Walmart
    C. Amazon
    D. McKinsey
    Answer: D


Q4. The National Conference of Farmers on crop residue management 2019 held in Which city/UT?

    A. NewDelhi
    B. Mumbai
    C. Chennai
    D. Pune
    Answer: A


Q5. Recently The Gurugram police tied up with Which company for dissemination of traffic related information in real time for public use?

    A. Google
    B. HereWe
    C. Apple
    D. Microsoft
    Answer: A


Q6. The 22nd Session of UN Committee on Convention on Rights of Persons with Disabilities was held at Which city?

    A. Geneva
    B. Rome
    C. Paris
    D. London
    Answer: A


Q7. Recently Which typhoon hitted the city of Tokyo

    A. Meedi
    B. Faxai
    C. Idei
    D. Katrina
    Answer: B


Q8. The Thessaloniki International Fair (TIF) held in Which country?

    A. HongKong
    B. England
    C. Greece
    D. Netherlands
    Answer: C


Q9. Recently India Ratings cutted The FY 20 growth forecast for NBFCs to how much percent?

    A. 15-17%
    B. 13-15%
    C. 11-13%
    D. 10-12%
    Answer: D


Q10. Who was appointed as South Africa interim batting coach?

    A. Ajay Jadeja
    B. Saurav Ganguly
    C. Amol Muzumdar
    D. Bishan Singh Bedi
    Answer: C


Q11. Recently Diego Matos has been given a life ban from professional tennis.He belongs to which country?

    A. France
    B. Brazil
    C. Netherlands
    D. Germany
    Answer: B


Q12. Who was inducted to the 2019 Asia Pacific Golf Hall of Fame later this year for his support to the sport in India and around the world?

    A. ArjunAtwal
    B. Indra Nooyi
    C. Pawan Munjal
    D. Shiv Chaturvedi
    Answer: C


Q13. Who was appointed as new managing director of Microsoft India Research and Development Pvt Ltd (MIRPL)?

    A. Pratik Jaiswal
    B. Vikas Singh Chaturvedi
    C. Shiv Sethi
    D. Rajiv Kumar
    Answer: D


Q14. Recently Jack Ma stepped down from the post of Chairman from which company?

    A. Paytm
    B. Alibaba
    C. Walmart
    D. Purplle
    Answer: B


Q15. Who will be conferred with the 40th edition of prestigious Sarala Puraskar?

    A. Rajiv Nath
    B. Amitav Ghosh
    C. Devika Sethi
    D. Pradeep Dash
    Answer: D


Q16. Who has scripted history by becoming the first female pilot from the backward region of Odisha Naxal hit region?

    A. Arunima Sinha
    B. Sneha Ranade
    C. Anupriya Lakra
    D. Preeti Lokesh
    Answer: C


Q17. Who became the youngest person to pass the Maha Pariksha?

    A. Priyavrata
    B. Anukesh
    C. Ankush
    D. Shubhendu
    Answer: A


Q18. Recently Heeralal Sharma passed away. He was related to which field?

    A. Politics
    B. Actor
    C. Freedom Fighter
    D. Social Activist
    Answer: C


Q19. Who is the author of the book “Savarkar: Echoes from a forgotten past, 1883-1924″ ?

    A. Vikram Sampath
    B. Raonit Singh
    C. Dipshika Singh
    D. Amitav Ghosh
    Answer: A


Q20. Where is the HQ of McKinsey and Company?

    A. NewYork
    B. Paris
    C. London
    D. Washington DC
    Answer: A


Q21. Where is the HQ of Google?

    A. Washington DC
    B. California
    C. Rome
    D. NewYork
    Answer: B


Q22. Who Launches National Animal Disease Control Programme and National Artificial Insemination Programme?

    A. Shri Ramesh Kumar
    B. Shri Narendra Modi
    C. Shri Prakash Javedakar
    D. Shri Rajnath Singh
    Answer: B


Q23. Who takes over as Principal Secretary to the Prime Minister?

    A. Dr Suresh Kumar
    B. Dr PK Mishra
    C. Dr Vikram Sharma
    D. Dr Dinesh Karthick
    Answer: B


Q24. Which state government sign MoU with GEM for Setting up Project Management Unit?

    A. Kerala
    B. TamilNadu
    C. Punjab
    D. Ranchi
    Answer: C


Q25. Who addresses India-Iceland Business Forum on the final day of his state visit to Iceland?

    A. Shri Vikram Sharma
    B. Shri Suresh Prabhu
    C. Shri Ram Nath Kovind
    D. Shri Prakash Javedakar
    Answer: C


Q26. Which traffic police partnered with Google maps for real time traffic updates?

    A. Panipat
    B. Gurugram
    C. Karnal
    D. Rewari
    Answer: B


Q27. In which State does Gurugram located?

    A. Gujarat
    B. Punjab
    C. Haryana
    D. Rajasthan
    Answer: C


Q28. What is the Fine amount For breach of pollution norms the fine in Gujarat is for two-wheelers or light-weight automobiles?

    A. Rs 1,000
    B. Rs 3,000
    C. Rs 2,000
    D. Rs 7,000
    Answer: A


Q29. Which state government declared a reduction of fine amounts under the motor vehicle (MV) Act as Rs 1,000 from Rs 10,000, Parliament passed motor vehicle Bill of 2019 On July 31st?

    A. Tamilnadu
    B. Gujarat
    C. Telangana
    D. Delhi
    Answer: B


Q30. How many ginger species are distributed throughout Asia?

    A. 121
    B. 222
    C. 141
    D. 343
    Answer: C

Q1. Who laid the foundation stone of Mega Food Park in Industrial Model Township (IMT), Rohtak ?

    A. Ram Nath Kovind
    B. Manohar Lal Khattar
    C. Narendra Modi
    D. Venkaiah Naidu
    Answer: C


Q2. What is the overall life expectancy at birth in India for the year 2013-17 as per the Registrar General of India’s Sample Registration Survey (SRS) ?

    A. 69 years
    B. 70 years
    C. 65 years
    D. 62 years
    Answer: A


Q3. Which states’ male and female have the best chance of living the longest in the country, with life expectancy of 73.3 years and 77.8 years respectively at birth ?

    A. Himachal Pradesh and Kerala
    B. Punjab and Chhattisgarh
    C. Chhattisgarh and Uttar Pradesh
    D. Delhi and Kerala
    Answer: D


Q4. What is the global life expectancy for the year 2019 as per the United Nations’ ‘World Population Prospects’ report ?

    A. 80.3 years
    B. 72.6 years
    C. 75.5 years
    D. 74.5 years
    Answer: B


Q5. Where was the 6th India-China Strategic Economic Dialogue(SED) held ?

    A. Mumbai, India
    B. Beijing, China
    C. New Delhi, India
    D. Shanghai, China
    Answer: C


Q6. Which organization has partnered with Ministry of Aviation and organized the first helicopter summit 2019 ?

    A. Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI)
    B. National Association of Software and Services Companies (NASSCOM)
    C. Confederation of Indian Industry (CII)
    D. Internet and Mobile Association of India
    Answer: A


Q7. Where was the first helicopter summit 2019 held with the theme “expanding connectivity through helicopters” ?

    A. Guwahati, Assam
    B. Kolkata, West Bengal
    C. New Delhi, Delhi
    D. Dehradun, Uttarakhand
    Answer: D


Q8. Which country has announced the humanitarian assistance of $1 million as an immediate disaster relief to help people in The Bahamas affected by Hurricane Dorian ?

    A. India
    B. United States
    C. China
    D. Russia
    Answer: A


Q9. Which city topped the Knight Frank’s Co-Living Index for the year 2019 ?

    A. Bangkok, Thailand
    B. Beijing, China
    C. Tokyo, Japan
    D. Shanghai, China
    Answer: B


Q10. What is the rank of Indian Capital city, New Delhi as per the Knight Frank’s Co-Living Index for the year 2019 ?

    A. 8
    B. 10
    C. 11
    D. 5
    Answer: C


Q11. AePS was in news recently, what does ‘A’ stands for ______

    A. A – Asset
    B. A – Agency
    C. A – Adaptive
    D. A – Aadhaar
    Answer: D


Q12. Which payment bank has launched Aadhaar enabled Payment System (AePS) Services to become the single largest platform in the country for providing interoperable banking services to the customers ?

    A. Airtel Payments Bank(APB)
    B. India Post Payments Bank (IPPB)
    C. Aditya Birla Payments Bank (ABPB)
    D. Jio Payments Bank (JPB)
    Answer: B


Q13. Who was appointed as the Managing Director(MD) of Microsoft India Research & Development (R&D) Private Ltd (MIRPL) on September 9, 2019 ?

    A. Amit Sircar
    B. Anil Bhansali
    C. Rajiv Kumar
    D. Anant Maheshwari
    Answer: C


Q14. Name the Chief Justice of Madras High Court, who resigned after being transferred to Meghalaya High Court .

    A. Vijaya Kamlesh Tahilramani
    B. Gita Mittal
    C. Manjula Chellur
    D. Indira Banerjee
    Answer: A


Q15. _________ edition of United States Open(US Open) Tennis Championships was held from August 26- September 8, 2019 .

    A. 145
    B. 139
    C. 141
    D. 143
    Answer: B


Q16. United States Open(US Open) Tennis Championships 2019 is played on which surface?

    A. Grass
    B. Clay
    C. Carpet
    D. Hard
    Answer: D


Q17. Who became the oldest tennis player since Rod Laver (Australia) in 1969 to reach all four Grand Slam semi-finals in a single season (2019) ?

    A. Mike Bryan
    B. Roger Federer
    C. Rafael Nadal
    D. Daniil Medvedev
    Answer: C


Q18. Name the first Indian tennis player, who won a set against Roger Federer during United States Open(US Open) Tennis Championships 2019.

    A. Sumit Nagal
    B. Yuki Bhambri
    C. Prajnesh Gunneswaran
    D. Ramkumar Ramanathan
    Answer: A


Q19. Who won the women’s singles title in United States Open(US Open) Tennis Championships 2019 and became the youngest US Open champion & the first Canadian to win a Grand Slam singles title ?

    A. Kirsten Flipkens
    B. Bianca Andreescu
    C. Belinda Bencic
    D. EliseMertens
    Answer: B


Q20. Name the Spain tennis player, won the Men’s Singles title in United States Open(US Open) Tennis Championships 2019, which was his 19th Grand Slam title and the 4th US Open title ?

    A. Grigor Dimitrov
    B. Daniil Medvedev
    C. Stan Wawrinka
    D. Rafael Nadal
    Answer: D


Q21. Who became the first tennis player to win 3 straight US Open mixed-doubles titles in almost 60 years ?

    A. Marcel Granollers
    B. Michael Venus
    C. Juan Sebastian Cabal
    D. Jamie Murray
    Answer: D


Q22. Who won the 2019 Italian Grand Prix(formally known as Formula 1 Gran Premio Heineken d’Italia 2019) Formula 1(F1) race at Monza, Italy ?

    A. Daniel Ricciardo
    B. Valtteri Bottas
    C. Charles Leclerc
    D. Lewis Hamilton
    Answer: C


Q23. Name the Sri Lankan bowler, who is the first bowler to take 100 wickets in the T20I (twenty-twenty International) format & also the first-ever bowler to take a double hat-trick ?

    A. Lasith Malinga
    B. Kasun Rajitha
    C. Jeffrey Vandersay
    D. Suranga Lakmal
    Answer: A


Q24. Which team won the 2019 Duleep trophy ?

    A. India Yellow
    B. India Red
    C. India Green
    D. India Blue
    Answer: B


Q25. Who created record in the 2019 Great North Run event held in the United Kingdom(UK) making the fastest half-marathon run ever by a woman ?

    A. Mo Farah
    B. Jade Jones-Hall
    C. Jocelyne Jepkosgei
    D. Brigid Kosgei
    Answer: D


Q26. Which team won the 93rd All-India MCC-Murugappa Gold Cup Hockey Tournament title for the year 2019 in Chennai, Tamil Nadu ?

    A. Indian Railways
    B. Punjab National Bank (PNB)
    C. Indian Oil Corporation (IOC)
    D. State Bank of India(SBI)
    Answer: C


Q27. Heeralal Sharma passed away recently, he was a ____

    A. Freedom fighter
    B. Actor
    C. Producer
    D. Social activist
    Answer: A


Q28. Who authored the book titled ‘Fortune Turners: The Quartet that spun India to glory’ on spin quartet ?

    A. Aditya Bhushan and Sachin Bajaj
    B. Ashis Ray and Sushil Kumar
    C. Tridip Suhrud and Sushil Kumar
    D. Ashis Ray and Tridip Suhrud
    Answer: A


Q29. On which date, Himalaya Day 2019 is observed annually ?

    A. September 6
    B. September 7
    C. September 8
    D. September 9
    Answer: D


Q30. World water week 2019 is observed from _____

    A. 23 to 28 August
    B. 25 to 30 August
    C. 26 to 31 August
    D. 24 to 29 August
    Answer: B

Q1. Recently Which hurricane caused flooding in North Carolina according to USA National Hurricane Center?

    A. Idei
    B. Dorian
    C. Katrina
    D. Feni
    Answer: B


Q2. The 2019 South Asian Parliamentarian conference for Children of UNICEF held in Which city?

    A. Colombo
    B. Tokyo
    C. NewDelhi
    D. Mumbai
    Answer: A


Q3. Which teamwon the 2020 Breakthrough Prize in Fundamental Physics?

    A. Event Horizon Telescope Collaboration
    B. Transiting Exoplanet Collaboration
    C. Indian Space Collaboration
    D. Survey Satellites Collaboration
    Answer: A


Q4. What was the rank of Mumbai’s Dhirubhai Ambani International School (DAIS) in the “Global Top 50 IB Schools 2019” list?

    A. 9th
    B. 11th
    C. 10th
    D. 8th
    Answer: C


Q5. Recently Ram Jethmalani passed away.He was the former Union Minister and related to which other profession?

    A. Actor
    B. Lawyer
    C. Journalist
    D. Social Activist
    Answer: B


Q6. What is the currency of SriLanka?

    A. Rial
    B. Rupee
    C. Dinar
    D. Rufiyaa
    Answer: B


Q7. What is the currency of China?

    A. Rupee
    B. Dollar
    C. Renminbi
    D. Euro
    Answer: B


Q8. What is the capital of Canada?

    A. Rome
    B. Ottawa
    C. Amsterdam
    D. London
    Answer: B


Q9. What is the Sex Ratio at Birth (SRB) for the year 2018-19 after the implementation of the Beti Bachao, Beti Padhao (BBBP) programme in 2015 ?

    A. 947
    B. 951
    C. 913
    D. 931
    Answer: D


Q10. Who chaired the 2 day 68th Plenary session of the North Eastern Council 2019 ?

    A. Venkaiah Naidu
    B. Amit Shah
    C. Rajnath Singh
    D. Narendra Modi
    Answer: B


Q11. Where was the 2 day 68th Plenary session of the North Eastern Council 2019 held ?

    A. Varanasi, Uttar Pradesh
    B. Mumbai, Maharashtra
    C. Guwahati, Assam
    D. New Delhi, Delhi
    Answer: C


Q12. Who inaugurated the National Youth Summit 2019 organized by Youth Awakening Mission in New Delhi ?

    A. Ram Nath Kovind
    B. Amit Shah
    C. Venkaiah Naidu
    D. Narendra Modi
    Answer: A


Q13. Where was the two-day long Western Air Command, Commanders’ Conference 2019 held ?

    A. Leh
    B. Mumbai
    C. New Delhi
    D. Kolkata
    Answer: C


Q14. In which railway station, Indian Railway’s first of kind “Fun Zone” has been set up recently?

    A. Udhampur Railway Station
    B. Araku Railway Station
    C. Yakutpura Railway Station
    D. Visakhapatnam Railway Station
    Answer: D


Q15. Which firm was selected by Reserve Bank of India(RBI) to develop a mobile phone based application for visually impaired people to identify currency notes ?

    A. CellOS Software Ltd
    B. Daffodil Software Pvt Ltd
    C. Rapidsoft Technologies Pvt. Ltd.
    D. Think Future Technologies Pvt Ltd
    Answer: B


Q16. Name the bank that provides $200 million (about Rs 1,400 crore) loan to upgrade about 2,100 kilometers of rural roads in Maharashtra for better connecting rural areas with markets and services.

    A. Asian Development Bank (ADB)
    B. New Development Bank(NDB)
    C. World Bank(WB)
    D. International Bank for Reconstruction and Development(IBRD)
    Answer: A


Q17. Who has been given the lifetime achievement award at the 19th Annual Asian Achievers Awards 2019 in London ?

    A. Krishna Omkar
    B. Vipul Vadera
    C. Anil Agarwal
    D. Rajesh Agrawal
    Answer: C


Q18. Who was elected as the Chairman of Press Trust of India (PTI) during 71st annual general meeting ?

    A. Mahendra Mohan Gupta
    B. Viveck Goenka
    C. Vineet Jain
    D. Vijay Kumar Chopra
    Answer: D


Q19. Which country’s Army Chief General Qamar Javed Bajwa tenure has been extended by another 3 years ?

    A. India
    B. Pakistan
    C. Bangladesh
    D. Sri Lanka
    Answer: B


Q20. What is the name of Chandrayaan 2 lander from which Indian Space Research Organisation(ISRO) lost it’s contact when it was 2.1Km away from the surface of the moon ?

    A. Vikram Lander
    B. Viking 2 Lander
    C. Phoenix Lander
    D. Mars Polar Lander
    Answer: A


Q21. Who has flagged off ultra-marathon named as ‘Kargil to Kohima (K2K): Glory Run’ spanning more than 4,500 km from Kargil War Memorial at Dras in Jammu and Kashmir (J&K) to Kohima War Cemetery in Nagaland ?

    A. Arup Raha
    B. Sunil Lanba
    C. Birender Singh Dhanoa
    D. Bipin Rawat
    Answer: C


Q22. Who won the 60th edition of the Under 17 Girls Subroto Cup International Football 2019 title in Ambedkar Stadium in New Delhi ?

    A. Army Girls Sports Company, Banglore
    B. Neelamani English School
    C. Govt. Senior Secondary School, Namchi, Sikkim
    D. Bangladesh Krida Shiksha Prothishtan (BKSP)
    Answer: D


Q23. Who won the 67th Edition of the Nehru Trophy 2019 in the boat race held at the Punnamada Lake in Alappuzha, Kerala ?

    A. Karichal chundan
    B. Nadubhagam Chundan
    C. Champakulam Chundan
    D. Devas Chundan
    Answer: B


Q24. Which country’s cricketer, Mohammad Nabi has announced retirement recently?

    A. Afghanistan
    B. Pakistan
    C. Bangladesh
    D. India
    Answer: A


Q25. Veeru Krishnan passed away recently, he was a ____

    A. Actor and Singer
    B. Singer and Director
    C. Actor and Kathak dancer
    D. Producer and Director
    Answer: C


Q26. Name the senior lawyer and former union law minister, who passed away in Delhi.

    A. Mukul Rohatgi
    B. Salman Khurshid
    C. Harish Salve
    D. Ram Jethmalani
    Answer: D


Q27. What was the theme of the International Literacy Day (ILD) 2019 ?

    A. Theme – ‘Reading the Past, Writing the Future’
    B. Theme – ‘Literacy and Multilingualism’
    C. Theme – ‘Literacy and skills development’
    D. Theme – ‘Literacy in a digital world’
    Answer: B


Q28. Name the Galaxy from which the Event Horizon Telescope Team produced the world’s first image of a black hole?

    A. Messier 81 Galaxy
    B. Messier 87 Galaxy
    C. Messier 63 Galaxy
    D. Messier 82 Galaxy
    Answer: B


Q29. What is the theme of 4th Indian Ocean Conference 2019 was recently held in Male, Maldives?

    A. Security Dimensions of the IOR: Perspectives and Approaches to Maritime Competition
    B. Building Regional Architectures
    C. Securing the Indian Ocean Region:Traditional and Non-Traditional Challenges
    D. Peace, Progress and Prosperity
    Answer: C


Q30. UNESCO and Rajasthan government joined hands to promote music, art and craft forms, and other intangible cultural heritage of the state to spur socio-economic growth of several artist communities. Who is the present Governor of Rajasthan?

    A. Acharya Dev Vrat
    B. Phagu Chauhan
    C. Kalraj Mishra
    D. Kalyan Singh
    Answer: C

Q1. Who will chair the task force constituted by Nirmala Sitharaman for drawing up National Infrastructure Pipeline of Rs 100 lakh crore ($1.4 trillion) from the fiscal year 2019-20 to 2024-25 ?

    A. Ashok Kumar Rawat
    B. Anil Yadav
    C. Vivek Singh
    D. Atanu Chakraborty
    Answer: D


Q2. Who inaugurated the first Metro Coach in Mumbai under the ‘Make in India’ initiative worth Rs.19,000 crore in Maharashtra, Mumbai ?

    A. Devendra Fadnavis
    B. Narendra Modi
    C. Ram Nath Kovind
    D. Amit Shah
    Answer: B


Q3. Name the 10,000-acre India’s first greenfield industrial smart city inaugurated by Narendra Modi recently .

    A. Aurangabad Industrial City (AURIC)
    B. Nagpur Industrial City (NAGIC)
    C. Mumbai Industrial City (MUMIC)
    D. Pune Industrial City (PUNIC)
    Answer: A


Q4. Under which mission the government has spend Rs. 3.5 lakh crore in the next 5 years to provide piped water connection (HarGharJal) to all rural households by 2024 ?

    A. Jal Grameen mission
    B. Jal Vandana mission
    C. Jal Jeevan mission
    D. Jal Shakthi mission
    Answer: C


Q5. For which missile, the procurement of 6 squadrons worth Rs 5,000 crore was approved by the central government ?

    A. Prithvi air defence missile
    B. Trishul air defense missile
    C. Barak 8 air defense missile
    D. Akash air defense missile
    Answer: D


Q6. Where was the 9th edition of weeklong joint maritime naval exercise between India and Srilanka(SL) named SLINEX for the year 2019 held ?

    A. Mumbai, Maharashtra
    B. Visakhapatnam, Andhra Pradesh
    C. Bengaluru, Karnataka
    D. Thiruvananthapuram, Kerala
    Answer: B


Q7. Name the Indian delegate, who visited Japan and South Korea recently .

    A. Rajnath Singh
    B. Narendra Modi
    C. Subrahmanyam Jaishankar
    D. Venkaiah Naidu
    Answer: A


Q8. Where was the Japan – India Defence Ministerial Meeting 2019 held ?

    A. Nagoya, Japan
    B. Yokohama, Japan
    C. Tokyo, Japan
    D. Osaka, Japan
    Answer: C


Q9. Name the Japan-India-U.S trilateral maritime exercise that will be held in September – October, 2019 .

    A. “MILAN 2019”
    B. “IBSAMAR 2019”
    C. “VARUNA 2019”
    D. “MALABAR 2019”
    Answer: D


Q10. Where was the 8th edition of Seoul Defence Dialogue 2019 held with the theme “Building Peace Together: Challenges and Visions” ?

    A. Incheon, South Korea
    B. Seoul, South Korea
    C. Busan, South Korea
    D. Changwon, South Korea
    Answer: B


Q11. With which country, India has signed 2 MoU’s to enhance defence educational exchanges and extend logistical support to each other’s Navies ?

    A. South Korea
    B. Japan
    C. North Korea
    D. Korea
    Answer: A


Q12. Where was the 2019 UNICEF(United Nations Children’s Fund) South Asian Parliamentarian conference on Children Rights Convention held ?

    A. Moscow, Russia
    B. Beijing, China
    C. Colombo, Srilanka
    D. Washington, D.C., United States
    Answer: C


Q13. Which small finance bank was barred from opening new branches by Reserve Bank of India(RBI) ?

    A. Jana Small Finance Bank
    B. Suryoday Small Finance Bank
    C. Ujjivan Small Finance Bank
    D. Equitas Small Finance Bank (ESFB)
    Answer: D


Q14. UPI was in news recently, what does ‘I’ stands for _________

    A. I – Insurance
    B. I – Interface
    C. I – Inequality
    D. I – Inflation
    Answer: B


Q15. How much million, Unified Payments Interface (UPI) transactions have reached an overall high by the end of August 2019 ?

    A. 918 million
    B. 818 million
    C. 1018 million
    D. 1028 million
    Answer: A


Q16. Under which online platform, all 19 public sector banks (PSB) have initiated in-principle retail loan approval for customers availing housing and personal loans ?

    A. PSB Loans in 29 Minutes
    B. PSB Loans in 45 Minutes
    C. PSB Loans in 59 Minutes
    D. PSB Loans in 20 Minutes
    Answer: C


Q17. IBC was in news recently, what does ‘B’ stands for _____

    A. B – Budget
    B. B – Business
    C. B – Bonds
    D. B – Bankruptcy
    Answer: D


Q18. Which firm has joined hands with Central Board of Secondary Education (CBSE) for capacity building programs and teaching ?

    A. Whatsapp
    B. Microsoft
    C. Google
    D. Facebook
    Answer: B


Q19. Who was appointed as the General Counsel and Company Secretary of International Cricket Council (ICC) ?

    A. Jonathan Hall
    B. Earl Eddings
    C. Gregor Barclay
    D. Ehsan Mani
    Answer: A


Q20. Name the chairman, who was appointed as the chairman of Khadi and Village Industries Commission (KVIC) .

    A. Sanjib Roy
    B. A. N. Sharma
    C. Vinai Kumar Saxena
    D. Rajan Babu
    Answer: C


Q21. Which organization has partnered with Animal Planet and Rohit Sharma for launching “Rohit4Rhinos campaign” to spread awareness about the need for conservation of one-horned rhinos ?

    A. World Animal Protection India
    B. Animal Welfare Board of India
    C. International Fund for Animal Welfare
    D. WWF (World Wide Fund for Nature) India
    Answer: D


Q22. Samuel Eto’o has announced retirement recently, he was associated with which sport

    A. Tennis
    B. Football
    C. Cricket
    D. Badminton
    Answer: B


Q23. Which country’s cricketer, Abdul Qadir passed away recently ?

    A. Pakistan
    B. Bangladesh
    C. Australia
    D. India
    Answer: A


Q24. Kottakkal Chandrasekhara Warrier passed away recently, he was associated with which dance form?

    A. Ottan Thullal
    B. Koodiyattam
    C. Kathakali
    D. Theyyam
    Answer: C


Q25. National Nutrition Week (NNW) is observed from ______

    A. September 4 to 10
    B. September 3 to 9
    C. September 2 to 8
    D. September 1 to 7
    Answer: D


Q26. Recently The central government aimed to achieve GDP of 5 trillion US Dollar economy by Which year?

    A. 2020-21
    B. 2030-31
    C. 2022-23
    D. 2024-25
    Answer: D


Q27. Recently PM Modi inaugurated the first metro coach under Make in India in which city/UT?

    A. NewDelhi
    B. Mumbai
    C. Chennai
    D. Kochi
    Answer: B


Q28. The 6th India-China Strategic Economic Dialogue (SED) being held in Which city/UT?

    A. Mumbai
    B. Lucknow
    C. Kochi
    D. NewDelhi
    Answer: D


Q29. The exercise SLINEX-2019 is a exercise between India and which other country?

    A. China
    B. Singapore
    C. Somalia
    D. SriLanka
    Answer: D


Q30. Who is the author of book , “Phoolpur: Indian Flowers, Their Myths, Traditions and Usage”?

    A. Sandeep Patil
    B. Devika Sethi
    C. Malcolm Roy
    D. Jhelum Biswas Bose
    Answer: D

Q1. How many institutes were awarded with Institute of Eminence (IoE) status by Ministry of Human Resource & Development (MHRD) ?

    A. 3 Institutions
    B. 5 Institutions
    C. 7 Institutions
    D. 9 Institutions
    Answer: B


Q2. Which of the following institute was awarded with Institute of Eminence (IoE) status by Ministry of Human Resource & Development (MHRD) on September 5, 2019?

    A. JamiaHamdard University (New Delhi)
    B. Amrita VishwaVidyapeetham University (Coimbatore,Tamil Nadu)
    C. Kalinga Institute of Industrial Technology(KIIT-Odisha)
    D. Banaras Hindu University (BHU-Varanasi- Uttar Pradesh)
    Answer: D


Q3. Name the state government which has signed an MoU with United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization(UNESCO) to enhance music, art, craft forms and other intangible cultural heritage of the state.

    A. Maharashtra
    B. Odisha
    C. Rajasthan
    D. West Bengal
    Answer: C


Q4. Who launched the Nutrition campaign, ” POSHAN Maah 2019” to promote the “eat right India movement” for improving public health and combat negative nutritional trends ?

    A. Harsh Vardhan
    B. Narendra Modi
    C. Ram Nath Kovind
    D. Venkaiah Naidu
    Answer: A


Q5. Where did Prahlad Singh Patel flagged off the first-ever Mobile Science Exhibition (SCIENCE EXPLORER) & also launched 25 new Mobile Science Exhibition(MSE) buses for Aspirational Districts ?

    A. Kolkata, West Bengal
    B. Leh, Ladakh
    C. Mumbai, Maharashtra
    D. New Delhi, Delhi
    Answer: B


Q6. Which city is set to host the 22nd edition of the India International Seafood Show (IISS), one of the largest seafood fairs in Asia ?

    A. New Delhi, Delhi
    B. Mumbai, Maharashtra
    C. Visakhapatnam, Andhra Pradesh
    D. Kochi, Kerala
    Answer: D


Q7. Name the first Bollywood film which is set to go plastic-free in order to avoid single-use plastic and encourage the usage of jute and cloth bags to protect the environment .

    A. Section 375
    B. Dream Girl 2019
    C. Coolie No. 1
    D. Laal Kaptaan
    Answer: C


Q8. Name the first Indian Prime Minister, who visited the Far East Russia recently .

    A. Narendra Modi
    B. Manmohan Singh
    C. Atal Bihari Vajpayee
    D. Indira Gandhi
    Answer: A


Q9. Which Indian firm along with Quippo Oil and Gas has signed an agreement with Russia’s Joint-Stock Company Rosgeologia to cooperate in the fields of land and marine geophysical work in India ?

    A. Infrastructure Leasing & Financial Services
    B. Srei Infrastructure Finance Ltd
    C. Dewan Housing Finance Corporation Ltd.
    D. Reliance Capital
    Answer: B


Q10. How many MoU’s were signed between India and Russia to promote trade and investment during Prime Minister Narendra Modi’s visit to Vladivostok, Russia ?

    A. 20
    B. 15
    C. 30
    D. 40
    Answer: C


Q11. Which two countries have decided to hold a joint high level tiger forum in the year 2020 ?

    A. India and Australia
    B. India and Maldives
    C. India and United States
    D. India and Russia
    Answer: D


Q12. Where was the 20th India-Russia Annual Summit for 2019 held ?

    A. Vladivostok, Russia
    B. Moscow, Russia
    C. St Petersburg, Russia
    D. Kazan, Russia
    Answer: A


Q13. Which was the guest country for the 5th Eastern Economic Forum (EEF) for 2019 in Vladivostok, Russia ?

    A. Japan
    B. India
    C. China
    D. United States
    Answer: B


Q14. How much funds have been extended as a credit line for the development of Russia’s Far East, which is the first-ever region-specific line of credit in a foreign country extended by India ?

    A. $4 billion
    B. $1 billion
    C. $3 billion
    D. $2 billion
    Answer: C


Q15. In which of the following sector,India and Russia has affirmed their cooperation from the year 2019 to 2024 ?

    A. Defence
    B. Infrastructure
    C. Education
    D. Hydrocarbon
    Answer: D


Q16. By which year, WHO (World Health Organisation) South-East Asia Region have vowed to eradicate the highly infectious childhood killers diseases of measles & rubella ?

    A. 2023
    B. 2025
    C. 2030
    D. 2031
    Answer: A


Q17. Which of the following countries were participated in the Military exercise ‘Yudh Abhyas’ ?

    A. India and Japan
    B. India and United States(US)
    C. India and Australia
    D. India and Russia
    Answer: B


Q18. Where was the 28th edition of India-Thailand Coordinated Patrol(Indo-Thai CORPAT) between Indian Navy(IN) and Thailand’s Royal Thai Navy (RTN) for the year 2019 held ?

    A. Kanchanaburi, Thailand
    B. Kolkata, India
    C. Bangkok, Thailand
    D. Guwahati, India
    Answer: C


Q19. Which Indian Naval Ship(INS) has participated in 28th edition of India-Thailand Coordinated Patrol(Indo-Thai CORPAT) in Bangkok, Thailand ?

    A. INS Gharial
    B. INS Airavat
    C. INS Shardul
    D. INS Kesari
    Answer: D


Q20. Who launched the updated Credit linked Capital Subsidy Scheme (CLCSS) to enable micro, small and medium enterprises (MSMEs) access to capital ?

    A. Nitin Gadkari
    B. Rajnath Singh
    C. Narendra Modi
    D. Nirmala Sitharaman
    Answer: A


Q21. Which committee has suggested to create a Rs 5,000 crore distressed asset fund for domestic MSMEs hurt by demonetization, the GST(Goods and Service Tax) and an existing liquidity crunch ?

    A. C. Rangarajan committee
    B. U.K. Sinha committee
    C. Deepak Parekh committee
    D. Bimal Jalan committee
    Answer: B


Q22. Which Iconic Place was conferred with the Best Swachh Iconic Place award in the Overall improvement in sanitation category in Swachh Bharat Awards 2019 ?

    A. Brihadeeswara Temple in Tamil Nadu
    B. Sri Chamundeshwari Devi Temple in Karnataka
    C. Mata Vaishno Devi Temple in Jammu and Kashmir(J&K)
    D. Amarnath Temple in Jammu and Kashmir
    Answer: C


Q23. Which ministry was conferred with Best ministry for implementation of Swachhta Action Plan for 2018-19 in Swachh Bharat Awards 2019?

    A. Ministry of Civil Aviation
    B. Ministry of AYUSH
    C. Ministry of Defence
    D. Ministry of Railways
    Answer: D


Q24. Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus (CSMT) was conferred with Best Swachh Iconic Place Award in Swachh Bharat Awards 2019, it is located in which state ?

    A. Mumbai, Maharashtra
    B. Kolkata, West Bengal
    C. New Delhi, Delhi
    D. Guwahati, Assam
    Answer: A


Q25. Who felicitated states and districts for sex ratio and awareness generation under the BetiBachaoBetiPadhao(BBBP) campaign ?

    A. Nirmala Sitharaman
    B. Smriti Zubin Irani
    C. Narendra Modi
    D. Amit Shah
    Answer: B


Q26. Who was conferred with 2019 ‘Lamp of Peace of Saint Francis ‘ award for promoting peace at the historical Papal Basilica of Assisi,Italy ?

    A. Subir Chowdhury
    B. Esther Duflo
    C. Muhammad Yunus
    D. Iqbal Quadir
    Answer: C


Q27. For what reason, Event Horizon Telescope Team were felicitated with Breakthrough Prize in Fundamental Physics also known as the “Oscars of science” award ?

    A. For discovering the oldest known organism
    B. For Redefining the Kilogram
    C. For the discovery of pulsars
    D. For Producing World’s first image of a black hole
    Answer: D


Q28. Which country’s Cricketer Rashid Khan created record by becoming the youngest test cricket captain at the age of 20 years and 350 days released by International Cricket Council(ICC) ?

    A. New Zealand
    B. Afghanistan
    C. Bangladesh
    D. India
    Answer: B


Q29. Who was appointed as the next Ambassador of India to the Kingdom of Norway on September 6, 2019 ?

    A. B. Bala Bhaskar
    B. Ashok Das
    C. Vikram Misri
    D. Tsewang Namgyal
    Answer: B


Q30. Which country is set to host the World Wrestling Championships 2019 from September 14-22, 2019 ?

    A. Tashkent, Uzbekistan
    B. Bishkek, Kyrgyzstan
    C. Nur-Sultan, Kazakhstan
    D. Dushanbe, Tajikistan
    Answer: C

Q1. Where was the 3rd round of meeting between officials of India & Pakistan on the modalities for operationalization of the Kartarpur Sahib Corridor held ?

    A. Jalah in Guwahati, Assam
    B. Gharoli in New Delhi, Delhi
    C. Attari in Amritsar, Punjab
    D. Phulwaria in Varanasi, Uttar Pradesh
    Answer: C


Q2. Name the Indian delegate, who addressed the valedictory session of the national conference on 2019 ‘India-Africa Partnership in a Changing Global Order–Priorities, Prospects and Challenges’ in New Delhi ?

    A. Venkaiah Naidu
    B. Rajnath Singh
    C. Narendra Modi
    D. Ram Nath Kovind
    Answer: A


Q3. Which organization has organized the valedictory session of the national conference on 2019 ‘India-Africa Partnership in a Changing Global Order–Priorities, Prospects and Challenges’ in New Delhi ?

    A. Centre for Civil Society(CCS)
    B. Indian Council for Cultural Relations(ICCR)
    C. Centre for Policy Research(CPR)
    D. Indian Council of World Affairs(ICWA)
    Answer: D


Q4. Who is the author of the book on Indian Council of World Affairs (ICWA) named “Shakti Ki Manyata- Samyukta Rashtra Suraksha Parishad” released by Venkaiah Naidu recently ?

    A. T.C.A. Raghavan
    B. Dilip Sinha
    C. Nivedita Ray
    D. Bhaswati Mukherjee
    Answer: B


Q5. Which two countries agreed to work towards the establishment of a Joint Working Group on Cyber Security Cooperation ?

    A. India & South Korea
    B. India & Indonesia
    C. India & Australia
    D. India & Russia
    Answer: C


Q6. Where was the 3rd India-Australia Cyber Policy Dialogue for the year 2019 held ?

    A. New Delhi, India
    B. Sydney, Australia
    C. Mumbai, India
    D. Canberra, Australia
    Answer: A


Q7. Under which act, Maulana Masood Azhar, Hafiz Saeed, Zaki-ur-Rehman Lakhvi & Dawood Ibrahim have been declared as individual terrorists ?

    A. Criminal Law Amendment Act, 1948
    B. Indian Unlawful Activities Amendment Act, 1958
    C. Indian Criminal Law Amendment Act, 1908
    D. Unlawful Activities (Prevention) Act (UAPA), 1967
    Answer: D


Q8. Who released the report on the presence of tigers in high altitude ecosystems prepared by the Global Tiger Forum (GTF) ?

    A. Dharmendra Pradhan
    B. Prakash Javadekar
    C. Ravi Shankar Prasad
    D. Harsh Vardhan
    Answer: B


Q9. Where was the first National Conference on Cyber Crime Investigation and Cyber Forensics held ?

    A. Chennai, Tamil Nadu
    B. Guwahati, Assam
    C. New Delhi, Delhi
    D. Kolkata, West Bengal
    Answer: C


Q10. What was the theme of the 2019 Joint Naval Annual Quality Conclave(JNAQC) that held in Visakhapatnam, Andhra Pradesh ?

    A. Theme – “Transformation of QA Paradigm: Opportunities and Challenges”
    B. Theme – “To improve Navy freedom across the world.”
    C. Theme – “Opportunities in Modern Navy for Young minds and Businesses”
    D. Theme – “Transforming Logistics Landscape”
    Answer: A


Q11. Name the Indian delegate, who visited Maldives to address 4th edition of Indian Ocean Conference (IOC) 2019.

    A. Venkaiah Naidu
    B. Narendra Modi
    C. Ram Nath Kovind
    D. Subrahmanyam Jaishankar
    Answer: D


Q12. What was the theme of the 4th edition of Indian Ocean Conference (IOC) 2019 ?

    A. Theme – “Partners in Progress”
    B. Theme – “Prevent future international financial crises”
    C. Theme – “Securing the Indian Ocean Region: Traditional and Non-Traditional Challenges”
    D. Theme – “Promotion and Consolidation of Peace through Respect for International Law”
    Answer: C


Q13. Which two countries signed a Mutual Legal Assistance Treaty (MLAT) on criminal matters which aims to increase the effectiveness in investigation and prosecution of crime ?

    A. India and Maldives
    B. India and Sri lanka
    C. India and Bangladesh
    D. India and Myanmar
    Answer: A


Q14. Name the organization, which released the Travel & Tourism Competitiveness Index (TTCI) for the year 2019 .

    A. Greenpeace
    B. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization(UNESCO)
    C. Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry(FICCI)
    D. World Economic Forum(WEF)
    Answer: D


Q15. Which country topped the World Economic Forum(WEF)’s Travel & Tourism Competitiveness Index (TTCI) for the year 2019 ?

    A. Japan
    B. Spain
    C. France
    D. Germany
    Answer: B


Q16. What is the rank of India in World Economic Forum(WEF)’s Travel & Tourism Competitiveness Index (TTCI) for the year 2019 ?

    A. 28
    B. 25
    C. 34
    D. 50
    Answer: C


Q17. Name the organization which released the 2019 list of gold reserves of each country.

    A. World Gold Council (WGC)
    B. Digital Living Gold Alliance(DLGA)
    C. International Gold Council(IGC)
    D. Financial Industry Gold Authority(FIGA)
    Answer: A


Q18. Which country topped the World Gold Council (WGC)’s 2019 list of gold reserves ?

    A. France
    B. Italy
    C. Germany
    D. United States(US)
    Answer: D


Q19. To which of the following rate, banks were recommended to link all new types of floating-rate loans (home, auto loans & and micro, small and medium enterprises (MSME)) by Reserve Bank of India(RBI) ?

    A. Bank Rate
    B. Repo Rate
    C. Marginal Standing Facility Rate
    D. Reverse Repo Rate
    Answer: B


Q20. Which bank has entered into an agreement for priority sector lending (PSL) to Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) with ECL Finance Limited after Bank of Baroda(BoB) and Central Bank of India(CBI) ?

    A. State Bank of India (SBI)
    B. Canara Bank
    C. Indian Bank
    D. Union Bank of India(UBI)
    Answer: A


Q21. FBIL was in news recently, what does ‘B’ stands for ______

    A. B – Balanced
    B. B – Budget
    C. B – Benchmarks
    D. B – Bankruptcy
    Answer: C


Q22. Which bank has launched “DigiSmart” credit card primarily focused on the ever-growing segment of millennials ?

    A. Standard Chartered Bank
    B. Citi bank
    C. State Bank of India(SBI)
    D. HDFC Bank
    Answer: A


Q23. Which organization has signed 26 Advance Pricing Agreements (APAs) of the taxation issue in the first five months (April – August 2019) of the current financial year 2019-20 ?

    A. Ministry of Corporate Affairs(MCA)
    B. Central Board of Direct Taxes (CBDT)
    C. Central Board of Indirect Taxes and Customs(CBIC)
    D. Employees’ Provident Fund Organisation(EPFO)
    Answer: B


Q24. Which country emerged as the largest source of Foreign Direct Investment (FDI) into India in the first quarter (Q1)- April-June 2019-20 ?

    A. Netherlands
    B. Mauritius
    C. United States
    D. Singapore
    Answer: D


Q25. Name the commodity exchange of India, that has signed MoU with Zhengzhou Commodity Exchange (ZCE) for co-operation and the exchange of information .

    A. National Stock Exchange(NSE)
    B. National Commodity & Derivatives Exchange Limited(NCDEX)
    C. Multi Commodity Exchange of India (MCX)
    D. Metropolitan Stock Exchange(MSE)
    Answer: C


Q26. What is the Gross Domestic Product(GDP) growth of India for the FY20(Fiscal Year 2020) as per CRISIL (formerly Credit Rating Information Services of India Limited) ?

    A. 6.3%
    B. 6.5%
    C. 6.7%
    D. 6.9%
    Answer: A


Q27. Which ministry has organized the Kaushalacharya Samadar 2019 ?

    A. Ministry of Minority Affairs
    B. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE)
    C. Ministry of Human Resource Development(MHRD)
    D. Ministry of Information and Broadcasting
    Answer: B


Q28. Which State’s Disaster Management Authority has won the 2019 “IT Excellence Award” for designing the app SATARK by Express India ?

    A. Rajasthan
    B. Assam
    C. West Bengal
    D. Odisha
    Answer: D


Q29. Name the woman athlete, who won a bronze medal (52kg) in World Martial Arts Mastership Jiu-Jitsu 2019 ?

    A. Komal Rao
    B. Ritika Singh
    C. Anupama Swain
    D. Thulasi Helen
    Answer: C


Q30. Where was the World Martial Arts Mastership Jiu-Jitsu 2019 held ?

    A. Chungju, South Korea
    B. Beijing, China
    C. New Delhi, India
    D. Tokyo, Japan
    Answer: A

Q1. Which sector is set to receive Rs. 25,000 crore from the Union government of India as investment for the next 5 years ?

    A. Department of Heavy Industries
    B. Department of Fertilizers
    C. Department of Fisheries
    D. Department of Telecommunications
    Answer: C


Q2. Where was the 4th General Assembly of the Association of World Election Bodies (A-WEB) held?

    A. Bengaluru, Karnataka
    B. New Delhi, Delhi
    C. Mumbai, Maharashtra
    D. Kolkata, West Bengal
    Answer: A


Q3. Which country took over the chair of Association of World Election Bodies (A-WEB) for the 2019-21 term from Romania ?

    A. Japan
    B. Russia
    C. United States
    D. India
    Answer: D


Q4. Where was the International Conference on “Initiatives and Challenges of Social Media and Information Technology in Elections” held ?

    A. New Delhi, Delhi
    B. Bengaluru, Karnataka
    C. Mumbai, Maharashtra
    D. Kolkata, West Bengal
    Answer: B


Q5. Who was appointed as the Chairman of Association of World Election Bodies (AWEB) for the term 2019-21 ?

    A. Ashok Lavasa
    B. Rajiv Mehrishi
    C. Sunil Arora
    D. Om Prakash Rawat
    Answer: C


Q6. How many years of Jail term is proposed for violence against doctors as per the draft bill titled, “ The Health Care Service Personnel and Clinical Establishments (Prohibition of Violence and Damage to Property) Bill”, 2019 ?

    A. 10 Years
    B. 15 Years
    C. 21 Years
    D. 12 Years
    Answer: A


Q7. Who will chair the panel of ministers that will study the proposal of Ministry of Health, Government of India(GoI) to ban the production and import of e-cigarettes, through an ordinance ?

    A. Venkaiah Naidu
    B. Ram Nath Kovind
    C. Narendra Modi
    D. Nirmala Sitharaman
    Answer: D


Q8. SATHI was in news recently, what does ‘A’ stands for ___

    A. A – Assets
    B. A – Analytical
    C. A – Arbitrage
    D. A – Adaptive
    Answer: B


Q9. Which of the following institutes were selected by the Department of Science and Technology (DST) to establish a shared science and technology infrastructure facility named Sophisticated Analytical and Technical Help Institute (SATHI) ?

    A. Indian Institute of Technology (IIT) Madras and IIT Guwahati
    B. Indian Institute of Technology (IIT) Guwahati and IIT Varanasi
    C. Indian Institute of Technology (IIT) Delhi and IIT Kharagpur
    D. Indian Institute of Technology (IIT) Hyderabad and IIT Indore
    Answer: C


Q10. KVIC’s project, ‘REPLAN’ was in news recently, what does PLA stands for _____

    A. PLA – PLAnning
    B. PLA – PLAn
    C. PLA – PLAned
    D. PLA – PLAstic
    Answer: D


Q11. Which city topped in the Economist Intelligence Unit(EIU)’s 2019 “Global Liveability Index” ?

    A. Sydney
    B. Vienna
    C. Damascus
    D. Melbourne
    Answer: B


Q12. What is the rank of India’s capital, “New Delhi” in the Economist Intelligence Unit(EIU)’s 2019 “Global Liveability Index” ?

    A. 130
    B. 125
    C. 118
    D. 120
    Answer: C


Q13. Who heads the 6-member taskforce on secondary market for corporate loans, which has submitted its report to Reserve Bank of India(RBI) recently ?

    A. T.N. Manoharan
    B. V. G. Kannan
    C. Anand Srinivasan
    D. Bahram Vakil
    Answer: A


Q14. Where was the Joint India- New Development Bank (NDB) workshop on Enhancing NDB’s engagement with the India private and public sector held ?

    A. Kolkata
    B. Chennai
    C. Mumbai
    D. New Delhi
    Answer: D


Q15. Name the head of the 9-member panel which is formed in order to review Insurance Regulatory and Development Authority of India(IRDAI) three-year old guidelines (set up in 2016) on trade credit insurance due to the changing market requirements .

    A. S K Banerjee
    B. Atul Sahai
    C. Kuldip Singh
    D. Sanjeev Kumar Chanana
    Answer: B


Q16. Which bank has signed a MoU with the Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) for the Direct Benefit Transfer (DBT) facility to all the insured beneficiaries of ESIC ?

    A. Punjab National Bank(PNB)
    B. Indian Bank
    C. State Bank of India (SBI)
    D. Canara Bank
    Answer: C


Q17. Name the Chemical compound, whose price was revised for the year 2019-20 which is derived from various raw materials to supply Public Sector Oil Marketing Companies.

    A. Ethanol
    B. Propanol
    C. Butanol
    D. Acetylene
    Answer: A


Q18. Who will be honored with ‘Global Goalkeeper Award 2019’ by the Bill and Melinda Gates Foundation for his work under the Swachh Bharat Abhiyan (SBA) Mission ?

    A. Ram Nath Kovind
    B. Rajnath Singh
    C. Yogi Adityanath
    D. Narendra Modi
    Answer: D


Q19. Where will the 74th high-level UN General Assembly (UNGA) session to be held ?

    A. Beijing, China
    B. New York, US
    C. Geneva, Switzerland
    D. Paris, France
    Answer: B


Q20. Who was concurrently accredited as the next High Commissioner of India to the Kingdom of Lesotho ?

    A. Sanjay Rana
    B. Renu Pall
    C. Jaideep Sarkar
    D. Sangeeta Bahadur
    Answer: C


Q21. Name the first major hurricane of the 2019 Atlantic hurricane season that affected the Bahamas and the Southeastern United States (US) with maximum sustained winds of 175 kph (110 mph) .

    A. Hurricane Dorian
    B. Hurricane Camille
    C. Hurricane Betsy
    D. Hurricane Dolly
    Answer: A


Q22. Which country is set to host the 2022 FIFA World Cup ?

    A. Oman
    B. Bahrain
    C. United Arab Emirates(UAE)
    D. Qatar
    Answer: D


Q23. Who was felicitated with Union of European Football Association’s (UEFA) President’s Award 2019 ?

    A. Johann Cruyff
    B. Eric Cantona
    C. David Beckham
    D. Bobby Charlton
    Answer: B


Q24. Hamilton Masakadza of which country announced retirement from international cricket

    A. New Zealand
    B. Pakistan
    C. Zimbabwe
    D. Bangladesh
    Answer: C


Q25. Whose speeches are compiled and released as a book titled ‘Loktantra Ke Swar (Khand 2)’ and ‘The Republican Ethic (Volume 2)’ by Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu ?

    A. Ram Nath Kovind
    B. Narendra Modi
    C. Nirmala Sitharaman
    D. Atal Bihari Vajpayee
    Answer: A


Q26. Where did Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has launched ‘Terracotta grinder’ ?

    A. Varanasi, Uttar Pradesh
    B. Guwahati, Assam
    C. New Delhi, Delhi
    D. Mumbai, Maharashtra
    Answer: A


Q27. Recently Minister of State for Culture and Tourism Prahalad Singh Patel inaugurated first-ever architectural LED illumination at which monument of India?

    A. Red Fort
    B. Taj Mahal
    C. Kalinjer Fort
    D. Qutub Minar
    Answer: D


Q28. Which place has been adjudged as the Best Swachh Iconic place in the country in the ‘Swachh Iconic Places’ list released by the Ministry of Jal Shakti, Department of Drinking Water and Sanitation?

    A. Amarnath
    B. Amarkantak
    C. Shri Mata Vaishno Devi Shrine
    D. Kedarnath
    Answer: C


Q29. The 22nd edition of the FIFA World Cup will held in Which city?

    A. Beijing
    B. London
    C. Tokyo
    D. Doha
    Answer: D


Q30. Where is the HQ of World Health Organisation?

    A. Rome
    B. Vienna
    C. London
    D. Geneva
    Answer: D

Q1. Where was the ‘72nd Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia’ inaugurated ?

    A. France, Paris
    B. New Delhi, India
    C. Washington D.C., U.S.
    D. Geneva, Switzerland
    Answer: B


Q2. Who inaugurated and chaired the ‘72nd Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia’?

    A. Prakash Javadekar
    B. Jitendra Singh
    C. Piyush Goyal
    D. Harsh Vardhan
    Answer: D


Q3. Who inaugurated the “Garvi Gujarat Bhavan” in New Delhi ?

    A. Narendra Modi
    B. Ram Nath Kovind
    C. Amit Shah
    D. Venkaiah Naidu
    Answer: A


Q4. Where was the first ASEAN-US Maritime Exercise (AUMX) held in which United States (US) and 10 Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) countries participated ?

    A. Philippines
    B. Malaysia
    C. Thailand
    D. Indonesia
    Answer: C


Q5. Who led the Indian delegation to the 4th South Asian Speakers’ summit?

    A. Gajendra Singh Shekhawat
    B. Om Birla
    C. Arjun Ram Meghwal
    D. Jagat Prakash Nadda
    Answer: B


Q6. Where was the 4th South Asian Speakers’ summit held ?

    A. Bangkok, Thailand
    B. Victoria, Seychelles
    C. Port Louis, Mauritius
    D. Malé, Maldives
    Answer: D


Q7. Which becomes India’s first bank to deploy ‘Robotic Arms’ at its currency chests to count millions of notes across the country?

    A. ICICI Bank
    B. State Bank of India(SBI)
    C. HDFC Bank
    D. Axis Bank
    Answer: A


Q8. How much funds have been infused to IDBI Bank(Industrial Development Bank of India)?

    A. Rs 10,500 Crore
    B. Rs 7,500 Crore
    C. Rs 9,300 Crore
    D. Rs 8,500 Crore
    Answer: C


Q9. GFTAM is in news recently, what does ‘A’ stands for ______

    A. A – Achard syndrome
    B. A – AIDS
    C. A – Anemia
    D. A – Achalasia microcephaly
    Answer: B


Q10. How much funds are contributed by India to the Global Fund for AIDS, TB and Malaria (GFTAM) for the 6th replenishment cycle (2020-22)?

    A. $12 million
    B. $42 million
    C. $30 million
    D. $22 million
    Answer: D


Q11. Who headed the Inter-Ministerial committee, that submits the report titled “Steering Committee on Fintech related issues 2019 ” ?

    A. Atanu Chakraborty
    B. Ashok Gulati
    C. Harsh Kumar Bhanwala
    D. Anil Kumar Bansal
    Answer: A


Q12. Which country has delivered fighter helicopters named, ‘Apache AH-64E’ to Indian Air Force (IAF) recently ?

    A. Airbus, Netherland
    B. Safran, France
    C. Boeing, United States
    D. Dassault Aviation, France
    Answer: C


Q13. What is the Gross Domestic Product(GDP) of India for the FY20 as per DBS bank (formerly Development Bank of Singapore Ltd) ?

    A. 6.5%
    B. 6.2%
    C. 6.8%
    D. 7.0%
    Answer: B


Q14. Which Indian company has partnered with Japanese energy major JERA, to build 750 MW plant in Bangladesh over the next 22 years ?

    A. Adani Power Ltd
    B. Power Grid Corporation Of India Ltd
    C. Bharat Heavy Electricals Ltd
    D. Reliance Power
    Answer: D


Q15. Where was the Asia’s first 5th Generation – Virtual Reality (VR) based Advanced Driver Training Simulator Centre launched ?

    A. Hindustan Motors
    B. Mahindra & Mahindra
    C. Ashok Leyland
    D. Tata Motors
    Answer: C


Q16. Who was concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Republic of Ecuador on September 2, 2019 ?

    A. Sanjay Rana
    B. Sanjiv Ranjan
    C. Dinesh Bhatia
    D. Satbir Singh
    Answer: B


Q17. Name the India’s deep ocean mining project undertaken by National Institute of Ocean Technology, Chennai (NIOT) which is proposed to be launched in 2021-22 .

    A. “Samudrayaan”
    B. “Samudra”
    C. “Navy”
    D. “WaterTech”
    Answer: A


Q18. Which Indian Cricketer, broke the Indian record for the highest score by an Indian wicketkeeper in T20Is ?

    A. Virat Kohli
    B. Shikhar Dhawan
    C. Rishabh Pant
    D. K. L. Rahul
    Answer: C


Q19. Name the Indian bowler, who became the fastest Indian bowler to take 50 Test wickets .

    A. Shubman Gill
    B. Jasprit Bumrah
    C. Rishabh Pant
    D. Vijay Shankar
    Answer: B


Q20. Who surpassed the record held by Kapil Dev as the most successful Indian pacer outside Asia ?

    A. Vijay Shankar
    B. Shreyas Iyer
    C. Deepak Chahar
    D. Ishant Sharma
    Answer: D


Q21. Where was the 2019 International Shooting Sports Federation (ISSF) World Cup Rifle / Pistol event held ?

    A. Rio de Janeiro, Brazil
    B. New Delhi, India
    C. Munich, Germany
    D. Beijing, China
    Answer: A


Q22. Which country has topped the 2019 International Shooting Sports Federation (ISSF) World Cup Rifle / Pistol event that held in Rio de Janeiro, Brazil ?

    A. Italy
    B. China
    C. India
    D. Russia
    Answer: C


Q23. Sanjeev Rajput and Yashaswini Singh Deswal were associated with which sport ?

    A. Football
    B. Shooting
    C. Badminton
    D. Tennis
    Answer: B


Q24. Who topped in the International Cricket Council (ICC)’s Test Batting Ranking ?

    A. Kagiso Rabada
    B. Kane Williamson
    C. Virat Kohli
    D. Steve Smith
    Answer: D


Q25. Pat Cummins of which country topped the International Cricket Council (ICC)’s Test Bowling Ranking ?

    A. Australia
    B. West Indies
    C. South Africa
    D. England
    Answer: A


Q26. Sanjeev Rajput and Yashaswini Singh Deswal were associated with which sport

    A. Football
    B. Shooting
    C. Badminton.
    D. None of thggv
    Answer:


Q27. Pat Cummins of which country topped the International Cricket Council (ICC)’s Test Bowling Ranking ?

    A. Australia
    B. West Indies
    C. South Africa
    D. England
    Answer:A


Q28. Who won the 50m freestyle in swimming by breaking her own national record at the 73rd Glenmark National senior aquatics championships 2019 & became the fastest female swimmer of India ?

    A. Shikha Tandon
    B. Arati Saha
    C. Rujuta
    D. Bhakti Sharma
    Answer: C


Q29. Mithali Raj announced retirement recently, she is associated with which sport ?

    A. Chess
    B. Cricket
    C. Badminton
    D. Tennis
    Answer: B


Q30. Name the Indian Cricket Captain, who won 28 test matches as a captain in Overseas Tests & became the most successful Indian Captain in Overseas Tests .

    A. Sachin Tendulkar
    B. MS Dhoni
    C. Virat Kohli
    D. Sourav Ganguly

    Answer: C

Q1. Who will be awarded from Bill and Melinda Gates Foundation for Swachh Bharat Abhiyaan?

    A. Ram Nath Kovind
    B. Ram Vilas Paswan
    C. Narendra Modi
    D. Amit Shah
    Answer: C


Q2. Recently Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Garvi Gujarat Bhawan in Which city/UT?

    A. Chennai
    B. NewDelhi
    C. Mumbai
    D. Pune
    Answer: B


Q3. Recently The amended provisions of Motor Vehicles Act came into force on which date?

    A. Sep 30,2019
    B. August 31,2019
    C. Sep 1,2019
    D. August 30,2019
    Answer: C


Q4. Recently the Ministry of Housing and Urban Affairs approved how many houses under Pradhan Mantri Awas Yojana urban?

    A. 3 lakhs
    B. 3.5 lakhs
    C. 4.5 lakhs
    D. 5 lakhs
    Answer: A


Q5. Which state launched National Nutrition Month recently?

    A. Odisha
    B. Bihar
    C. Madhya Pradesh
    D. Uttar Pradesh
    Answer: D


Q6. Which state announced a package of Rs 4750 crore for farmers in the state?

    A. Uttar Pradesh
    B. Haryana
    C. Bihar
    D. Assam
    Answer: B


Q7. Tinsukia railway station of which state has become the 4,000th railway station in the country to have free public Wi-Fi service?

    A. Mizoram
    B. Assam
    C. Sikkim
    D. Meghalaya
    Answer: B


Q8. Asia’s first 5th Generation – Virtual Reality based Advanced Driver Training Simulator Centre was launched in which city?

    A. Mumbai
    B. Lucknow
    C. Kochi
    D. Chennai
    Answer: D


Q9. The International Snacks Festival 2019 held in Which state?

    A. Odisha
    B. Assam
    C. Telangana
    D. Andhra Pradesh
    Answer: C


Q10. The Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) and Which other country are going to conduct their first joint maritime exercise in a South China Sea?

    A. China
    B. USA
    C. India
    D. Russia
    Answer: B


Q11. What is rank of India on happiness Index 2019 conducted by market firm Ipsos?

    A. 7th
    B. 5th
    C. 6th
    D. 9th
    Answer: D


Q12. Recently ECL Finance and Which bank have signed an agreement for priority sector lending to micro, small and medium enterprise (MSME) customers?

    A. Bank of Baroda
    B. Punjab National Bank
    C. Central Bank of India
    D. IDBI Bank
    Answer: C


Q13. Which company have signed a statement of intent with Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) to roll out ‘Build for Digital India’ programme?

    A. TCS
    B. Wipro
    C. Infosys
    D. Google
    Answer: D


Q14. The World Police and Fire Games 2019 held in Which country?

    A. China
    B. India
    C. Russia
    D. Hungary
    Answer: A


Q15. Who has became the most successful Indian pace bowler outside Asia, surpassing Kapil Dev who held the record till now?

    A. Mohammed Shami
    B. Ishant Sharma
    C. Sreesanth
    D. Bhubaneswar Kumar
    Answer: B


Q16. Who has become the highest wicket-taker in the T20I cricket, surpassing Pakistan’s all-rounder Shahid Afridi?

    A. Bhubaneswar Kumar
    B. Mitchell Starc
    C. Lasith Malinga
    D. Kuldeep Yadav
    Answer: C


Q17. Who won the Belgian Grand Prix 2019?

    A. Max Verstappen
    B. Sebastian Vettel
    C. Lewis Hamilton
    D. Charles Leclerc
    Answer: D


Q18. Recently who registered his name in Guinness World Record for 87 one leg full contact knee strikes in 3 minutes while wearing 5-kilogram ankle weight?

    A. Prannoy Singh
    B. Abhinav Sharma
    C. Deepak Munjal
    D. Sai Deepak
    Answer: D


Q19. Who among the following has been appointed by the Appointments Committee of the Cabinet as “Officer on Special Duty” in the office of the Prime Minister?

    A. Saurabh Kumar
    B. Pawan Kapoor
    C. Nripendra Misra
    D. P.K. Sinha
    Answer: D


Q20. Which state has launched the ‘Walk to Work’ campaign, which is a part of Fit India Movement recently launched in the country by the Prime Minister?

    A. Meghalaya
    B. Nagaland
    C. Assam
    D. Manipur
    Answer: A


Q21. The Central TB Division of the Health Ministry has signed an MoU with which Institute to explore the application of cutting-edge Artificial Intelligence technology in its fight against TB?

    A. BITS, Pilani
    B. IIT, Delhi
    C. Wadhwani Institute
    D. IIT, Mumbai
    Answer: C


Q22. Which state government has decided to form a Special Tiger Force, which will serve as a second layer of protection for tigers at the Corbett Tiger Reserve?

    A. West Bengal
    B. Rajasthan
    C. Madhya Pradesh
    D. Uttarakhand
    Answer: D


Q23. The Central Board of Direct Taxes has announced the creation of a five-member special cell for startups. Name the cell.

    A. Startup Cell
    B. Angel Cell
    C. Tax – relaxation Cell
    D. Startup Grievance Cell
    Answer: A


Q24. Research Designs and Standards Organization, a research wing of Indian Railways has organized the “Mega Vendor Meet 2019” at ____

    A. Srinagar
    B. New Delhi
    C. Kolkata
    D. Lucknow
    Answer: D


Q25. Which state has released the final National Register of Citizens list under which a total of 3.11 crore people have been found eligible for inclusion out of 3.29 crore applicants?

    A. Assam
    B. Manipur
    C. Kerala
    D. Gujarat
    Answer: A


Q26. Government has announced a big consolidation of public sector banks under which _________ public sector banks are to be merged into four-banks.

    A. 08
    B. 09
    C. 10
    D. 12
    Answer: C


Q27. The Central Board of Direct Taxes has announced the creation of a five-member special cell for startups. Who among the following is Chairman of CBDT?

    A. Nand Kumar Sai
    B. Dhirendra Pal Singh
    C. Kamlesh Nilkanth Vyas
    D. Pramod Chander Mody
    Answer: D


Q28. As per the recent announcements, how much amount the government has announced as capital infusion into 9 public sector banks?

    A. Rs 55,000 crore
    B. Rs 65,000 crore
    C. Rs 75,000 crore
    D. Rs 85,000 crore
    Answer: A


Q29. What is the tagline of Central Bank of India?

    A. A tradition of Trust
    B. India’s International Bank
    C. Central to You Since 1911
    D. Trusted Since 1906
    Answer: C


Q30. Where is the HQ of Central Bank of India?

    A. Kolkata
    B. Mumbai
    C. Pune
    D. Delhi
    Answer: B

Q1. Recently The Central TB division of the Health Ministry signed MoU with Which institute to fight TB with help of AI?

    A. IIsc Bengaluru
    B. IIT Madras
    C. Wadhwani Institute
    D. VITS
    Answer: C


Q2. Which state has launched a new health insurance scheme — Ayushman Bharat-Mahatma Gandhi Swasthya Bima Yojna (AB-MGRSBY)?

    A. Himachal Pradesh
    B. Odisha
    C. Rajasthan
    D. Bihar
    Answer: C


Q3. Which state/UT government kickstated 10 week mass awareness programme against dengue?

    A. Bihar
    B. Uttar Pradesh
    C. Delhi
    D. Punjab
    Answer: C


Q4. Which state government has decided to form a Special Tiger Force for Corbett Tiger Reserve?

    A. Uttarakhand
    B. Uttar Pradesh
    C. Punjab
    D. Madhya Pradesh
    Answer: A


Q5. Which country recently changed its capital to Borneo?

    A. South Korea
    B. Brazil
    C. Rwanda
    D. Indonesia
    Answer: D


Q6. On above how much amount,TDS on cash withdrawal will be deducted from September 1,2019?

    A. ₹ 1 cr
    B. ₹ 1.5 cr
    C. ₹ 2 cr
    D. ₹ 3 cr
    Answer: A


Q7. Recently RBI gave how much deadline to mobile wallets for KYC guideline?

    A. August 31,2020
    B. an 31,2020
    C. Feb 29,2020
    D. Dec 31,2019
    Answer: C


Q8. According to global advisory KPMG,Digital Payments in India is growing at how much percent with CAGR?

    A. 13.5%
    B. 11.5%
    C. 12.7%
    D. 10.8%
    Answer: C


Q9. Which country won SAFF U-15 title at the Kalyani Stadium in Kalyani, West Bengal?

    A. Nepal
    B. India
    C. Indonesia
    D. Pakistan
    Answer: B


Q10. Who was appointed governor of Kerala?

    A. Kalraj Mishra
    B. Bhagat Singh
    C. Arif Mohammed Khan
    D. P. sathasivam
    Answer: C


Q11. Who was appointed as governor of Himachal Pradesh?

    A. Kalraj Mishra
    B. C Vidyasagar Rao
    C. Kalyan Singh
    D. Bandaru Dettaterya
    Answer: D


Q12. Who took charge of Vice Chief of the Army Staff?

    A. General Mohan Singh
    B. Anurag Kishor
    C. Hemant Shivvhare
    D. Manoj Mukund Naravane
    Answer: D


Q13. Recently the government has accepted resignation of Anshula Kant as MD of Which bank?

    A. BOB
    B. PNB
    C. IDBI
    D. SBI
    Answer: D


Q14. Who is the author of book “Jin Dhoondha Tin Paaiyan”?

    A. Chetan Bhagat
    B. MR Singh
    C. OP Singh
    D. Devyani Sethi
    Answer: C


Q15. Who is the author of book “A Short history of Indian Railways “?

    A. Ram Vilas
    B. MD Chaturvedi
    C. Rajendra B Aklekar
    D. Diya Sethi
    Answer: C


Q16. Recently Valerie Harper passed away.SHe was related to which field?

    A. Poet
    B. Politics
    C. Journalist
    D. Actress
    Answer: D


Q17. Name the National Security Advisor (NSA) and G7 Sherpa to French President Emmanuel Macron, who visited India recently .

    A. Gérard Araud
    B. Dominique de Villepin
    C. Emmanuel Bonne
    D. Maurice Gourdault-Montagne
    Answer: C


Q18. Where was the Indo-French Strategic Dialogue 2019 held ?

    A. New Delhi, India
    B. Paris, France
    C. Mumbai, India
    D. Lyon, France
    Answer: A


Q19. Name the Australian Minister for Resources and Northern Australia Senator, who held meeting with Dharmendra Pradhan & agreed to work towards strengthening the energy pillar of bilateral engagement .

    A. Angus Taylor
    B. Barnaby Joyce
    C. Josh Frydenberg
    D. Matthew Canavan
    Answer: D


Q20. PMAY was in news recently, what does ‘A’ stands for _______

    A. A – AMRUT
    B. A – Awas
    C. A – Adarsh
    D. A – Abhiyan
    Answer: B


Q21. Who chaired the 46th meeting of the Central Approval and Monitoring Committee (CSMC) for the year 2019?

    A. Prakash Belwade
    B. Parthasarathi Samal
    C. Durga Shanker Mishra
    D. Ajay Kumar
    Answer: C


Q22. Under which scheme, 3 Lakh houses were sanctioned during the 46th meeting of the Central Approval and Monitoring Committee (CSMC) for the year 2019 ?

    A. Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban)(PMAY (U))
    B. Pradhan Mantri Awas Suraksha Yojana(Urban)(PMASY (U))
    C. Pradhan Mantri Awas Ujjwala Yojana (Urban)(PMAUY (U))
    D. Pradhan Mantri Awas Bhartam Yojana (Urban)(PMABY (U))
    Answer: A


Q23. Which country’s Home Minister, K Shanmugam hold a meeting with Amit Shah in New Delhi and discussed bilateral and regional issues of mutual interest ?

    A. Malaysia
    B. Singapore
    C. Nepal
    D. Sri Lanka
    Answer: B


Q24. Name the Indian delegate, who visited Russia to strengthen bilateral relationship between India and Russia in energy and steel sectors .

    A. Ravi Shankar Prasad
    B. Piyush Goyal
    C. Prakash Javadekar
    D. Dharmendra Pradhan
    Answer: D


Q25. Which countries tied at the top spot in the Ipsos‘s “Global Happiness Survey” 2019?

    A. France and United States
    B. Australia and Canada
    C. Great Britain and China
    D. Saudi Arabia and Germany
    Answer: B


Q26. What is the rank of India in the Ipsos‘s “Global Happiness Survey” 2019 ?

    A. 7th
    B. 8th
    C. 9th
    D. 10th
    Answer: C


Q27. Name the tech firm, that has partnered with Ministry of Electronics and Information Technology(MeitY) and launched a ‘Build for Digital India’ programme .

    A. TCS
    B. Microsoft
    C. Facebook
    D. Google
    Answer: D


Q28. Which country will overtake China as the largest importer of coking coal by 2025, as per “Fitch Solutions Macro Research” ?

    A. India
    B. United States
    C. Japan
    D. Russia
    Answer: A


Q29. Government of India accepts the resignation of Anshula Kant on September 1,2019, she served as the Managing Director(MD) of which of the following bank ?

    A. Punjab and National Bank(PNB)
    B. State Bank of India(SBI)
    C. Canara Bank
    D. Union Bank of India
    Answer: B


Q30. Who was appointed as the 25th Director General (DG) of BSF(Border Security Force)?

    A. Lachhu Ram
    B. Rajni Kant Mishra
    C. Vivek Kumar(V.K) Johri
    D. Sanjeev Kumar Singh
    Answer: C

Q1. Where was the 1st India-Ghana Foreign Office Consultations held recently ?

    A. Kolkata, India
    B. Kumasi, Ghana
    C. New Delhi, India
    D. Accra, Ghana
    Answer: C


Q2. Which island is chosen by Indonesian government to set up its new capital ?

    A. Borneo island
    B. Sumatra island
    C. Java island
    D. Sulawesi island
    Answer: A


Q3. How many public sector banks are merged to form 4 largest public sector banks on 30th August, 2019 ?

    A. 14
    B. 10
    C. 8
    D. 12
    Answer: B


Q4. Name the bank, which has merged with Oriental Bank of Commerce(OBC) and United Bank of India and became the second largest bank .

    A. Indian Bank
    B. Union Bank of India
    C. Canara Bank
    D. Punjab National bank(PNB)
    Answer: D


Q5. How much amount is infused to the public sector banks inorder to boost the economy ?

    A. Rs 50500 crore
    B. Rs 45500 crore
    C. Rs 55250 crore
    D. Rs 35500 crore
    Answer: C


Q6. How many public sector banks(PSB) are there in India after merging 10 public sector banks on 30th August, 2019?

    A. 12
    B. 15
    C. 17
    D. 20
    Answer: A


Q7. PPI was in news recently, what does I stands for ____

    A. I – Inflation
    B. I – Instruments
    C. I – Interest
    D. I – Income
    Answer: B


Q8. Which month is set as a deadline by Reserve Bank of India(RBI) for Prepaid Payment Instruments (PPIs) including digital wallets, to do full KYC(Know your customer)?

    A. December 31, 2019
    B. March 31, 2020
    C. April 30, 2020
    D. February 28, 2020
    Answer: D


Q9. MDR was in news recently, what does ‘M’ stands for _____

    A. Marginal
    B. Market
    C. Maximum
    D. Merchant
    Answer: D


Q10. What is the new Merchant Discount Rate(MDR) for transactions above Rs 2,000 in BHIM UPI (Unified Payment Interface) transactions ?

    A. 0.65%
    B. 0.50%
    C. 0.75%
    D. 0.30%
    Answer: A


Q11. Which of the following organization has rationalised merchant discount rates(MDR) for BHIM UPI (Unified Payment Interface ) transactions ?

    A. Securities and Exchange Board of India(SEBI)
    B. National Payments Corporation of India (NPCI)
    C. Reserve Bank of India (RBI)
    D. Immediate Payment Service (IMPS)
    Answer: B


Q12. Who handed over the Rs 47,436.18 crore to 27 States for compensatory afforestation and other green activities ?

    A. Ram Nath Kovind
    B. Harsh Vardhan
    C. Narendra Modi
    D. Prakash Javadekar
    Answer: D


Q13. What is the Gross Domestic Product (GDP) of India of April to June quarter of 2019-20 as per the Ministry of Statistics and Programme Implementation ?

    A. 6%
    B. 5.5%
    C. 5%
    D. 6.5%
    Answer: C


Q14. CAGR was in news recently, what does ‘C’ stands for ____

    A. Consumer
    B. Compound
    C. Capital
    D. Capacity
    Answer: B


Q15. What is the Compound Annual Growth Rate (CAGR) of Digital payments in India as per the KPMG’s report “Fintech in India – Powering mobile payments” ?

    A. 12.7%
    B. 12.5%
    C. 13%
    D. 14.5%
    Answer: A


Q16. How much Tax Deduction at Source(TDS) will be deducted on cash withdrawals of over Rs 1 crore from September 1, 2019 ?

    A. 10%
    B. 7%
    C. 5%
    D. 2%
    Answer: D


Q17. Which organization has constituted a 5-member special cell, ‘Startup Cell’ to address the grievances of startups with relation to angel tax and other tax-related issues ?

    A. Central Economic Intelligence Bureau(CEIB)
    B. Central Board of Excise and Customs(CBEC)
    C. Central Board of Direct Taxes (CBDT)
    D. Income Tax Air Intelligence Unit
    Answer: C


Q18. Who is the chairman of the newly constituted, ‘Startup Cell’ ?

    A. Akhilesh Ranjan
    B. P.K. Dash
    C. Ajay Bhushan Pandey
    D. Pramod Chandra Mody
    Answer: B


Q19. Which organization won the ‘ Best Navratna‘ in the ‘ Manufacturing Sector ‘ for the 2nd time at the 6th edition of Dun & Bradstreet PSU Awards 2019 ?

    A. Hindustan Petroleum Corporation Limited(HPCL)
    B. Indian Oil Corporation Ltd.(IOCL)
    C. Bharat Petroleum
    D. Oil and Natural Gas Corporation Limited(ONGC)
    Answer: A


Q20. Who won the National Yoga awards for the year 2019 in Individual Category in PM’s Award for Outstanding Contribution for Promotion and Development of Yoga ?

    A. Ram Mohan Mishra
    B. Manoj Mittal
    C. Ajay Kumar Kapur
    D. Swami Rajarshi Muni
    Answer: D


Q21. Who was appointed as the Officer on Special Duty (OSD) in Prime Minister’s Office(PMO) after Nripendra Misra’s relieved on 30th August, 2019 ?

    A. Samant Goel
    B. Samant Goel
    C. Pradeep Kumar(PK) Sinha
    D. Pramod Kumar Misra
    Answer: C


Q22. Scientists from which institute have developed the biggest-ever computer chip using carbon nanotubes (CNT)- RV16XNano ?

    A. Yale University
    B. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
    C. Harvard University
    D. Stanford University
    Answer: B


Q23. Name the deceased comedian, who won Emmy awards for her works in Comedy Series on Rhoda .

    A. Valerie Harper
    B. Heath Ledger
    C. Alan Rickman
    D. Michael Clarke Duncan
    Answer: A


Q24. Who released a book titled ‘Jin Dhoondha Tin Paaiyan’ in Hindi, which covers a wide range of issues including crime, violence, police, sports and social media ?

    A. Ram Nath Kovind
    B. Amit Shah
    C. Narendra Modi
    D. Manohar Lal Khattar
    Answer: D


Q25. Who is the author of the book titled “A Short History of Indian Railways”, which covers the history of Indian Railways from the 1830s to the new high-speed Train 18?

    A. Kamleshwar
    B. Amitav Ghosh
    C. Rajendra B Aklekar
    D. Shrilal Shukla
    Answer: C


Q26. An Indo-Israel joint venture’s “Astra Rafael Communication System” was recently inaugurated in ___________

    A. Pune
    B. Ranchi
    C. Lucknow
    D. Hyderabad
    Answer: D


Q27. Which state government has launched an education channel ‘Kalvi Tholaikkatchi’ (Education TV) for school students which aims to benefit students of classes I to XII?

    A. Tamil Nadu
    B. Maharashtra
    C. West Bengal
    D. Odisha
    Answer: A


Q28. Name the healthcare company which has been ordered to pay $572 million for Opioid addiction crisis in US.

    A. Anthem
    B. UnitedHealth Group
    C. Walgreens Boots Alliance
    D. Johnson & Johnson
    Answer: D


Q29. Name the Public sector Bank which has launched India’s first OTP facility for ATM withdrawals, which protects cardholders from unauthorized ATM cash withdrawals.

    A. Indian Bank
    B. Punjab National Bank
    C. Canara Bank
    D. Syndicate Bank
    Answer: C


Q30. Name the mobile app recently launched by government which enables people to search for Janaushadhi generic medicines and the stores at the tip of their fingers.

    A. Janaushadhi Sugam
    B. Janaushadhi Kendra
    C. Janaushadhi Centre
    D. Janaushadhi Nigam
    Answer: A

Related Articles
September 2019 Important Current Affiars

General Science 500 Most Important Questions Answers