Reasoning Ability - SPLessons

Direction Sense Test Practice Quiz

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Direction Sense Test Practice Quiz

shape Introduction

The article Direction Sense Test Practice Quiz provides information about Direction Sense, a important topic of Reasoning Consists of different types Direction Sense questions with solutions useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB .RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC CGL,SSC CHSL, IBPS, SBI PO, SBI Clerks, CAT and etc.


shape Quiz

1. I go 10 m to the east, then I turn left and go 5 m, I turn left again and go 10 m and then again I turn left and go 10 m. In which direction am I from the starting point ?

    A. North
    B. South
    C. East
    D. West


Answer – Option A

Explanation –


2. A boy walks a while facing towards the sun he turns to his right and continues to walk. Later, he turns left and finally, turning to his right, he stops. Which direction is he facing now?

    A. North
    B. South
    C. East
    D. West


Answer – Option C

Explanation –


3. A man travels 7 kms towards East, then he turns left and travels 8 kms, again he turns left and travels 10 kms. Finally, he turns left and travels 2 kms. In which direction is he from his starting
point ?


    A. North-West
    B. West
    C. East
    D. North-East


Answer – Option A

Explanation –


4. Ravi drove 6 km towards East. He then turned right and drove 10 km. He again turned to his
right and drove 6 km. He then turned to his left and drove 15 km. At what distance is he from the starting point and in which direction?


    A. 25 km, South
    B. 21 km, South
    C. 15 km, South
    D. 21 km, North


Answer – Option A

Explanation –


5. If South-East becomes North, North-East becomes West and so on, what will West become?

    A. North-East
    B. South-East
    C. North-West
    D. South-West


Answer – Option B

Explanation –

1. A man is facing North-west. He turns 90. in the clock wise direction and then 135º in the anticlockwise direction. Which direction is he facing now ?

    A. West
    B. North
    C. South
    D. East


Answer – Option A

Explanation –


2. A is 40 m South-West of B, C is 40 m South-East of B then, C is in which direction of A?

    A. South
    B. West
    C. East
    D. North-East


Answer – Option C

Explanation –


3. A man started walking positioning his back towards the sun. After sometime, he turned left,
then turned right and then towards the left again. In which direction is he going now ?


    A. North or South
    B. East or West
    C. North or West
    D. South or West


Answer – Option A

Explanation –


4. P, Q, R and S are playing a game of carrom. P, R and S, Q are partners. S is to the right of R who is facing West. Then, Q is facing

    A. South
    B. East
    C. West
    D. North


Answer – Option D

Explanation –


5. A man went 10 kms towards South. Then turned East and covered 10 kms and turned to the right. Again after 10 kms he turned to left and covered 10 kms to reach the destination. How far and in which direction is he to his starting point ?

    A. 20 2 km, South-East
    B. 20 2 km, North-East
    C. 20 2 m, South-East
    D. 20 km, South-East


Answer – Option A

Explanation –


Required distance = \(\sqrt{{(20)}^{2} + {(20)}^{2}} \)

= \(20 \sqrt{2} \)