ECGC PO - SPLessons

ECGC PO Computer Knowledge

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

ECGC PO Computer Knowledge

ECGC PO Computer Knowledge

ECGC PO 2018 – Objective Test, conducted in online Mode, has: a duration of 140 Minutes, 5 Sections, a total of 200 questions, a Maximum score of 200 marks. The 5 Sections are timed: Reasoning Ability, English Language, Computer Knowledge, General Awareness and Quantitative Aptitude.

ECGC PO 2018 – Descriptive Test, conducted in online Mode, has: a duration of 40 minutes, 2 Section, a total of 2 questions, a Maximum score of 40 marks. The section wise details are as shown below.


shape Pattern

The structure of the examinations which will be conducted online are as follows:

Online Examination:

Sl.No. Name of the Tests No. of Questions Maximum Marks Duration
1 Reasoning Ability 50 50 40 Minutes
2 English Language 40 40 30 Minutes
3 Computer Knowledge 20 20 10 Minutes
4 General Awareness 40 40 20 Minutes
5 Quantitative Aptitude 50 50 40 Minutes
Total 200 200 140 Minutes


Description Paper:

Sl.No. Type activity No. of Questions Marks Duration
1 Essay Writing One out of two given options 20 40 Minutes for both
questions together
2 Precise Writing One out of two together
given options
20


The ECGC PO Computer Knowledge, section has a total of 20 questions, Maximum marks of 20 with a time limit of 10 minutes. Below mentioned are the different categories of expected questions. The topics for Computer Knowledge are mentioned seperately.



shape Syllabus

ECGC PO Computer Knowledge Syllabus:

Sl.No Concepts
1 MS Excel
2 Windows
3 MS Office
4 MS Word
5 Internet Usage
6 MS PowerPoint
7 Computer Software & Hardware
8 Introduction to Computer Science
9 Database Management System
10 PC Software and Office Automation
11 Workplace Productivity Tools
12 Computer Networks
13 The Internet
14 Emerging Technologies and Web Publishing
15 Boolean Algebra
16 Data Structures



shape Samples

1. Which of the following is spreadsheet program?
A. Ms-word
B. Ms-power point
C. Ms-excel
D. Ms-access
Answer: C

2. Which is the widely used word processing software in computers?
A.) Ms-word
B.) Ms-power point
C.) Ms-excel
D.) Ms-access
Answer: D

3. With which of the following all formulas in excel starts?
A. /
B. *
C. $
D. =
Answer: D

4. How we can view a cell comment?
A. position the mouse pointer over the cell
B. click the comment command on the view menu
C. click the edit comment commands on the Insert menu
D. click the Display comment command on the window menu
Answer: A

5. How to select one hyperlink after another during a slide presentation?
A. Ctrl + K
B. Ctrl + D
C. Ctrl + H
D. Tab
Answer: D

6. Which PowerPoint view works best for adding slide transitions?
A. Slide sorter view
B. Slide show view
C. Slide view
D. Notes view
Answer: A

7. The OCR recognises the _______ of the characters with the help of light source.
A. size
B. shape
C. colour
D. used ink
Answer: B

8. A __________ is a group of independent computers attached to one another through communication media.
A. Internet
B. E-mail
C. Network
D. All the above
Answer: C

9. What type of RJ45 UTP cable is used between switches?
A. Crossover cable
B. Straight-through
C. Crossover with a router in between the two switches
D. Crossover with a CSU/DSU
Answer: A

10. Press ____ to move the insertion point to the Address box, or to highlight the URL in the Address box
A. SHIFT + TAB
B. TAB + CTRL
C. ALT + D
D. ALT + A
Answer: C

11. Which ip address is 128bit long?
A. IPV6
B. IPV2
C. IPV8
D. IPV9
Answer: A

12. What is the use of copy flash tftp?
A. IOS reading
B. IOS backup
C. IOS storing
D. None of the above
Answer: B

13. Which is the first widely used operating system?
A. Outlook
B. Windows
C. Pc-dos
D. Pc-noms
Answer: C

14. What is the extension of adobe photoshop?
A. .Pho
B. .Phd
C. .Psd
D. .Ps
Answer: C

15. Getting money by leasing space in our website to place google ads is known as———-?
A. Google income way
B. Google pay
C. Google money
D. Google adsence
Answer: D

ECGC PO – Computer Knowledge Study GuideClick Here


ECGC PO – Related Information
ECGC PO – English Language – Study Guide
ECGC PO – Reasoning Ability – Study Guide
ECGC PO – Quantitative Aptitude – Study Guide
ECGC PO – General Awareness – Study Guide