ECGC PO - SPLessons

ECGC PO English Language

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

ECGC PO English Language

ECGC PO English Language

ECGC PO 2018 – Objective Test, conducted in online Mode, has: a duration of 140 Minutes, 5 Sections, a total of 200 questions, a Maximum score of 200 marks. The 5 Sections are timed: Reasoning Ability, English Language, Computer Knowledge, General Awareness and Quantitative Aptitude.

ECGC PO 2018 – Descriptive Test, conducted in online Mode, has: a duration of 40 minutes, 2 Section, a total of 2 questions, a Maximum score of 40 marks. The section wise details are as shown below.


shape Pattern

The structure of the examinations which will be conducted online are as follows:

Online Examination:

Sl.No. Name of the Tests No. of Questions Maximum Marks Duration
1 Reasoning Ability 50 50 40 Minutes
2 English Language 40 40 30 Minutes
3 Computer Knowledge 20 20 10 Minutes
4 General Awareness 40 40 20 Minutes
5 Quantitative Aptitude 50 50 40 Minutes
Total 200 200 140 Minutes


Description Paper:

Sl.No. Type activity No. of Questions Marks Duration
1 Essay Writing One out of two given options 20 40 Minutes for both
questions together
2 Precise Writing One out of two together
given options
20


The ECGC PO English Language, section has a total of 40 questions, Maximum marks of 40 with a time limit of 30 minutes. Below mentioned are the different categories of expected questions. The topics for English Language are mentioned seperately.



shape Syllabus

ECGC PO English Language Syllabus:

Sl.No Concepts
1 Verb
2 Error Correction
3 Subject-Verb Agreement
4 Articles
5 Voice
6 Tenses
7 Comprehension
8 Fill in the Blanks
9 Synonyms
10 Sentence Rearrangement
11 Adverb
12 Unseen Passages
13 Vocabulary
14 Antonyms
15 Grammar
16 Idioms & Phrases, etc



shape Samples

1. Spotting Errors
The challenge lies in making the individual / character to conform to the military / character to accomplish the / desired mission in peace and wars.

    A. The challenge lies in making the individual
    B. character to conform to the military
    C. character to accomplish the
    D. desired mission in peace and wars.
    E. No error

Answer: Option D

2. Directions: Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the word/phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and ‘No correction is required’, then mark (E) as the answer.
In attempting to move ahead, we have forsaken our good cultural even practices.

    A. Our even good cultural practices.
    B. Even our good cultural practices.
    C. Our good even cultural practices.
    D. Good cultural practices even.
    E. No correction required

Answer: Option B

3. Directions: Pick out the most effective pair of words from the given pair of words to make the sentence/s meaningfully complete.
Of all the problems that have __________ human beings since the beginning of recorded history. Perhaps the most significant has been the __________ of their own nature.

    A. encountered __________ importance
    B. perplexed __________ value
    C. questioned __________ scope
    D. confronted __________ riddle
    E. directed __________ issue

Answer: Option D

Directions (Qs. 4-8): Rearrange the following six sentences (I), (II), (III), (IV), (V) and (VI) in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.

    (I) Do the devices that make it possible to do so many things at once truly raise our productivity or merely help us spin our wheels faster?
    (II) More important, they’re exploring what can be done about it– how we can work smarter, live smarter and put our beloved gadgets back in their proper place, with us running them, not the other way around.
    (III) The dinging digital devices that allow us to connect and communicate so readily also disrupt our work, our thoughts and what little is left of our private lives.
    (IV) They have begun to calculate the pluses, the minuses and the economic costs of the interrupted life– in dollars, productivity and dysfunction.
    (V) What sort of toll is all this disruption and mental channel switching taking on our ability to think clearly work effectively and function as healthy human beings?
    (VI) Over the past five years, psychologists, efficiency, experts and information-technology researchers have begun to explore those questions in detail.

4. Which of the following should be the FIRST sentence?

    A. I
    B. II
    C. III
    D. IV
    E. V

Answer: Option C

5. Which of the following should be the SECOND sentence?

    A. I
    B. II
    C. III
    D. IV
    E. V

Answer: Option D

6. Which of the following should be the THIRD sentence?

    A. I
    B. II
    C. III
    D. IV
    E. VI

Answer: Option B

7. Which of the following should be the FIFTH sentence?

    A. I
    B. II
    C. III
    D. IV
    E. V

Answer: Option A

8. Which of the following should be the SIXTH sentence?

    A. I
    B. VI
    C. III
    D. IV
    E. V

Answer: Option B

9. Directions to Solve: In the questions below the sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.
After driving professor Kumar to the museum she dropped him at his hotel.

    A. After being driven to the museum, Professor Kumar was dropped at his hotel.
    B. Professor Kumar was being driven dropped at his hotel.
    C. After she had driven Professor Kumar to the museum she had dropped him at his hotel.
    D. After she was driven Professor Kumar to the museum she had dropped him at his hotel.

Answer: Option A

10. Directions to Solve: In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.
VANITY

    A. Pride
    B. Humility
    C. Conceit
    D. Ostentatious

Answer: Option B

11. Directions to Solve: Some proverbs/idioms are given below together with their meanings. Choose the correct meaning of proverb/idiom, if there is no correct meaning given, E (i.e.) ‘None of these’ will be the answer.
To leave someone in the lurch

    A. To come to compromise with someone
    B. Constant source of annoyance to someone
    C. To put someone at ease
    D. To desert someone in his difficulties
    E. None of these

Answer: Option D

12. Directions to Solve: In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.
BARE

    A. Uncovered
    B. Tolerate
    C. Clear
    D. Neat

Answer: Option A

13. Directions to Solve: Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark ‘E’ as the answer.
One of the most significant phenomenons of our time has been the development of cinema.

    A. phenomenon
    B. phenomena
    C. phenomenonna
    D. phenomenonns
    E. No correction required

Answer: Option B

14. Directions to Solve: Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark ‘E’ as the answer.
He dislikes the word dislike, isn’t he

    A. didn’t he
    B. doesn’t he
    C. hasn’t he
    D. does he
    E. No correction required

Answer: Option B

15. Directions to Solve: Some proverbs/idioms are given below together with their meanings. Choose the correct meaning of proverb/idiom, If there is no correct meaning given, E (i.e.) ‘None of these’ will be the answer.
To leave someone in the lurch

    A. To come to compromise with someone
    B. Constant source of annoyance to someone
    C. To put someone at ease
    D. To desert someone in his difficulties
    E. None of these

Answer: Option D

ECGC PO – English Language Study GuideClick Here


ECGC PO – Related Information
ECGC PO – Reasoning Ability – Study Guide
ECGC PO – Computer Knowledge – Study Guide
ECGC PO – Quantitative Aptitude – Study Guide
ECGC PO – General Awareness – Study Guide