ECGC PO - SPLessons

ECGC PO General Awareness

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

ECGC PO General Awareness

ECGC PO General Awareness

ECGC PO 2018 – Objective Test, conducted in online Mode, has: a duration of 140 Minutes, 5 Sections, a total of 200 questions, a Maximum score of 200 marks. The 5 Sections are timed: Reasoning Ability, English Language, Computer Knowledge, General Awareness and Quantitative Aptitude.

ECGC PO 2018 – Descriptive Test, conducted in online Mode, has: a duration of 40 minutes, 2 Section, a total of 2 questions, a Maximum score of 40 marks. The section wise details are as shown below.


shape Pattern

The structure of the examinations which will be conducted online are as follows:

Online Examination:

Sl.No. Name of the Tests No. of Questions Maximum Marks Duration
1 Reasoning Ability 50 50 40 Minutes
2 English Language 40 40 30 Minutes
3 Computer Knowledge 20 20 10 Minutes
4 General Awareness 40 40 20 Minutes
5 Quantitative Aptitude 50 50 40 Minutes
Total 200 200 140 Minutes


Description Paper:

Sl.No. Type activity No. of Questions Marks Duration
1 Essay Writing One out of two given options 20 40 Minutes for both
questions together
2 Precise Writing One out of two together
given options
20


The ECGC PO General Awareness, section has a total of 40 questions, Maximum marks of 40 with a time limit of 20 minutes. Below mentioned are the different categories of expected questions. The topics for General Awareness are mentioned seperately.



shape Syllabus

ECGC PO General Awareness Syllabus:

Sl.No Concepts
1 Indian Constitution
2 History
3 Science – Inventions & Discoveries
4 Budget and Five Year Plans
5 Important Financial & Economic News
6 Economy
7 Geography of India & Gujarat
8 Scientific Research
9 Culture
10 India and its neighboring countries
11 Sports
12 Knowledge of Current Events
13 General Politics
14 Countries & Capitals
15 Economy, Banking, and Finance
16 Particular reference to Rajasthan State



shape Samples

1. Which of the following day is the International Day of Older Persons?

    A. 01st October
    B. 02nd October
    C. 03rd October
    D. 04th October
    E. 05th October

Answer: A

2. What is the theme for International Day of Older Persons 2017?

    A. “Stepping into the Future: Helping of Older Persons in Society”
    B. “Stepping into the Future: Tapping the Talents, Contributions and Participation of Older Persons in Society”
    C. “Stepping into the Future: Tapping the Talents, Helping of Older Persons in Society”
    D. “Stepping into the Future: Tapping the Talents, Respecting of Older Persons in Society”
    E. “Stepping into the Future: Tapping the Talents, Caring of Older Persons in Society”

Answer: B

3. President Ramnath Kovind inaugurates Shirdi airport in which of the following state?

    A. Haryana
    B. Uttarakhand
    C. Uttar Pradesh
    D. Maharashtra
    E. Madhya Pradesh

Answer: D

4. India has opened two immigration check posts along the borders with Myanmar and _______.

    A. Pakistan
    B. China
    C. Sri Lanka
    D. Bangladesh
    E. None of the above

Answer: D

5. Which of the following country’s law banning face veils such as burkhas or niqabs has come into effect?

    A. United Kingdom
    B. India
    C. Austria
    D. Italy
    E. Australia

Answer: C

6. The Federal Reserve System is the privately owned central banking system of which of the following country?

    A. United States
    B. France
    C. Italy
    D. Germany
    E. Switzerland

Answer: A

7. Which of the following country recently marked the 68th anniversary of National Day?

    A. Cuba
    B. China
    C. South Africa
    D. Germany
    E. Russia

Answer: B

8. Vienna is the capital of which of the following country?

    A. Cuba
    B. Hungary
    C. Austria
    D. Italy
    E. Australia

Answer: C

9. Which of the following person is the present Defence Minister of India?

    A. Suresh Prabhu
    B. Manohar Parrikar
    C. Nirmala Sitharaman
    D. Narendra Modi
    E. Piyush Goyal

Answer: C

10. Which of the following person is the present governor of Maharashtra?

    A. P Sathasivam
    B. Anil Baijal
    C. Om Prakash Kohli
    D. Ram Naik
    E. Vidyasagar Rao

Answer: E

11. The International Day of Non-Violence is marked on which of the following day?

    A. 1st October
    B. 2nd October
    C. 3rd October
    D. 4th October
    E. 5th October

Answer: B

12. Meenakshi Sundareswarar Temple has been adjudged best ‘Swachh Iconic Place’ in India, this temple is located in which of the following state?

    A. Kerala
    B. Karnataka
    C. Andhra Pradesh
    D. Tamil Nadu
    E. Telangana

Answer: D

13. Global Entrepreneurship Summit 2017 to be held in which of the following city?

    A. Mumbai
    B. Chennai
    C. Hyderabad
    D. Goa
    E. Kochi

Answer: C

14. What is the theme for 2017 Global Entrepreneurship Summit?

    A. “Women first, Safety for Nation”
    B. “Women First, Prosperity for All”
    C. “Women Safety, Good for All”
    D. “Women Safety”
    E. “Business First, Prosperity for All”

Answer: B

15. Which of the following person launched Swachh Andhra Mission on the occasion of
Gandhi Jayanti recently?

    A. Narendra Modi
    B. Rajnath Singh
    C. Chandrababu Naidu
    D. Chandrasekar Rao
    E. Palanisamy

Answer: C

ECGC PO – General Awareness Study GuideClick Here


ECGC PO – Related Information
ECGC PO – Reasoning Ability – Study Guide
ECGC PO – Computer Knowledge – Study Guide
ECGC PO – Quantitative Aptitude – Study Guide
ECGC PO – English Language – Study Guide