ECGC PO - SPLessons

ECGC PO Quantitative Aptitude

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

ECGC PO Quantitative Aptitude

ECGC PO Quantitative Aptitude

ECGC PO 2018 – Objective Test, conducted in online Mode, has: a duration of 140 Minutes, 5 Sections, a total of 200 questions, a Maximum score of 200 marks. The 5 Sections are timed: Reasoning Ability, English Language, Computer Knowledge, General Awareness and Quantitative Aptitude.

ECGC PO 2018 – Descriptive Test, conducted in online Mode, has: a duration of 40 minutes, 2 Section, a total of 2 questions, a Maximum score of 40 marks. The section wise details are as shown below.


shape Pattern

The structure of the examinations which will be conducted online are as follows:

Online Examination:

Sl.No. Name of the Tests No. of Questions Maximum Marks Duration
1 Reasoning Ability 50 50 40 Minutes
2 English Language 40 40 30 Minutes
3 Computer Knowledge 20 20 10 Minutes
4 General Awareness 40 40 20 Minutes
5 Quantitative Aptitude 50 50 40 Minutes
Total 200 200 140 Minutes


Description Paper:

Sl.No. Type activity No. of Questions Marks Duration
1 Essay Writing One out of two given options 20 40 Minutes for both
questions together
2 Precise Writing One out of two together
given options
20


The ECGC PO Quantitative Aptitude, section has a total of 40 questions, Maximum marks of 40 with a time limit of 40 minutes. Below mentioned are the different categories of expected questions. The topics for Quantitative Aptitude are mentioned seperately.



shape Syllabus

ECGC PO General Awareness Syllabus:

Sl.No Concepts
1 Computation of Whole Numbers
2 Relationship between Numbers
3 Number Systems
4 Decimals and Fractions
5 Ratio & Proportion
6 Fundamental Arithmetical Operations
7 Percentage
8 Average
9 Profit & Loss
10 Simple Interest
11 Use of Tables and Graphs
12 Discount
13 Time & Work
14 Time & Distance
15 Partnership
16 Mensuration



shape Samples

Computation of Whole Numbers
1. It is being given that (\(2^{32}\) + 1) is completely divisible by a whole number. Which of the following numbers is completely divisible by this number?
A. (\(2^{16}\) + 1)
B. (\(2^{16}\) – 1)
C. (7 x \(2^{23}\))
D. (\(2^{96}\) + 1)
Answer: D

2. What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23?
A. 2
B. 3
C. 18
D. 21
E. None of these
Answer: A

Relationship between Numbers
1. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the positions of its digits is 36. What is the difference between the two digits of that number?
A. 3
B. 4
C. 9
D. Cannot be determined
E. None of these
Answer: B

2. A two-digit number is such that the product of the digits is 8. When 18 is added to the number, then the digits are reversed. The number is:
A. 18
B. 24
C. 42
D. 81
Answer: B

Number Systems
1. A number when divided by a divisor leaves a remainder of 24.
When twice the original number is divided by the same divisor, the remainder is 11. What is the value of the divisor?

A. 13
B. 59
C. 35
D. 37
Answer: D

2. The product of 4 consecutive even numbers is always divisible by:
A. 384
B. 768
C. 864
D. 600
Answer: A

Decimals and Fractions
1. What decimal of an hour is a second?
A. 0.0025
B. 0.0256
C. 0.00027
D. 0.000126
Answer: C

2. The value of \(\frac{0.1 * 0.1 * 0.1 + 0.02 * 0.02 * 0.02}{0.2 * 0.2 * 0.2 + 0.04 * 0.04 * 0.04}\) is:
A. 0.0125
B. 0.125
C. 0.25
D. 0.5
Answer: Option B

Profit & Loss
1. When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?
A. Rs. 21,000
B. Rs. 22,500
C. Rs. 25,300
D. Rs. 25,800
Answer: C

2. A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:
A. No profit, no loss
B. 5%
C. 8%
D. 10%
E. None of these
Answer: B

Discount
1. A man purchased a cow for Rs. 3000 and sold it the same day for Rs. 3600, allowing the buyer a credit of 2 years. If the rate of interest be 10% per annum, then the man has a gain of:
A. 0%
B. 5%
C. 7.5%
D. 10%
Answer: A

2. The true discount on a bill due 9 months hence at 16% per annum is Rs. 189. The amount of the bill is:
A. Rs. 1386
B. Rs. 1764
C. Rs. 1575
D. Rs. 2268
Answer: B

Time & Work
1. P, Q and R can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days can P do the work if he is assisted by Q and R on every third day?
A. 12 days
B. 15 days
C. 16 days
D. 18 days
Answer: B

2. X and Y can do a piece of work in 20 days and 12 days respectively. X started the work alone and then after 4 days Y joined him till the completion of the work. How long did the work last?
A. 6 days
B. 20 days
C. 15 days
D. 10 days
Answer: D

Mensuration
1. What is the are of an equilateral triangle of side 16 cm?
A. 64\(\sqrt{3} cm^2\)
B. 128\(\sqrt{3} cm^2\)
C. 9.6\(\sqrt{3} cm^2\)
D. 48\(\sqrt{3} cm^2\)
E. None of these
Answer: A

2. The perimeter of a triangle is 28 cm and the inradius of the triangle is 2.5 cm. What is the area of the triangle?
A. 25\(cm^2\)
B. 42\(cm^2\)
C. 49\(cm^2\)
D. 70\(cm^2\)
E. None of these
Answer: E

ECGC PO – Quantitative Aptitude Study GuideClick Here


ECGC PO – Related Information
ECGC PO – Reasoning Ability – Study Guide
ECGC PO – Computer Knowledge – Study Guide
ECGC PO – General Awareness – Study Guide
ECGC PO – English Language – Study Guide