ECGC PO - SPLessons

ECGC PO Reasoning Ability

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

ECGC PO Reasoning Ability

ECGC PO Reasoning Ability

ECGC PO 2018 – Objective Test, conducted in online Mode, has: a duration of 140 Minutes, 5 Sections, a total of 200 questions, a Maximum score of 200 marks. The 5 Sections are timed: Reasoning Ability, English Language, Computer Knowledge, General Awareness and Quantitative Aptitude.

ECGC PO 2018 – Descriptive Test, conducted in online Mode, has: a duration of 40 minutes, 2 Section, a total of 2 questions, a Maximum score of 40 marks. The section wise details are as shown below.


shape Pattern

The structure of the examinations which will be conducted online are as follows:

Online Examination:

Sl.No. Name of the Tests No. of Questions Maximum Marks Duration
1 Reasoning Ability 50 50 40 Minutes
2 English Language 40 40 30 Minutes
3 Computer Knowledge 20 20 10 Minutes
4 General Awareness 40 40 20 Minutes
5 Quantitative Aptitude 50 50 40 Minutes
Total 200 200 140 Minutes


Description Paper:

Sl.No. Type activity No. of Questions Marks Duration
1 Essay Writing One out of two given options 20 40 Minutes for both
questions together
2 Precise Writing One out of two together
given options
20


The ECGC PO Reasoning Ability, section has a total of 50 questions, Maximum marks of 50 with a time limit of 40 minutes. Below mentioned are the different categories of expected questions. The topics for Reasoning Ability are mentioned seperately.



shape Syllabus

ECGC PO Reasoning Ability Syllabus:

Sl.No Concepts
1 Coding-Decoding
2 Analogy
3 Data Sufficiency
4 Logic
5 Theme Detection
6 Puzzle Test
7 Alphabet Test
8 Classification
9 Eligibility Test
10 Clocks & Calendars
11 Deriving Conclusions from Passages
12 Logical Venn Diagrams
13 Logical Sequence of Words
14 Statement – Conclusions
15 Series Completion
16 Inserting The Missing Character
17 Statement – Arguments
18 Arithmetical Reasoning
19 Mathematical Operations
20 Situation Reaction Test
21 Alpha Numeric Sequence Puzzle
22 Number, Ranking & Time Sequence



shape Samples

Code & Decoding
Directions (1 – 5): Study the given information to answer the followings questions

In a certain code,
‘today positive decent found’ is written as ‘@6A @6V &7B @5Q’
‘people attend daily party’ is written as ‘@6V *6V #5B @5A’
‘regular fitness sound health’ is written as ‘@6A @8P #8O @5E’
‘picture perfect quality movie’ is written as ‘#6B #8B #8V @8Q’

1. What is the code for the word ‘picnic time’?
a. @5A @3B
b. #5A @3B
c. @7A @3B
d. #5A #5B
e. Cannot be determined
Answer: E

2. Which of the following word represents the code ‘@5V’?
a. Sunday
b. Monday
c. Tuesday
d. Either Sunday or Monday
e. None
Answer: D

3. What is the code for the word ‘perfect’?
a. #6B
b. #8B
c. #8V
d. @8Q
e. Cannot be determined
Answer: D

4. What is the code for the words ‘negative world’?
a. &8B @5A
b. &7B *5A
c. &7B *6A
d. #6B *6A
e. None
Answer: C

5. Which of the following word represents the code ‘#5P’?
a. Bracket
b. Torture
c. Special
d. Leaves
e. None
Answer: D

Analog

1. Footwear: Leather :: Apparel: ?
a) shirt
b) pant
c) cloth
d) jeans
e) None of these
Answer: c

2. Software: Auto-Cad : : ? : Keyboard
a) Driver
b) hardware
c) graphics
d) windows
e) None of these
Answer: b

Data Sufficiency

1. Who among A, B, C, D and E is the highest?
I. B is heavier than A and D, and heavier than E
II. A is heavier than B and lighter than D
III. C is lighter than E
a. Only I
b. Both I and II
c. Both I and III
d. Either I or III
e. All of these
Answer: c

2. A, M, W, R and I are sitting in a row. If R is sitting between I and A, who is sitting in the middle(All are facing North ) ?
I. W always sitting at either of the extreme ends. Neither R nor M is an immediate neighbour of W
II. I is sitting to the right of M, but on the left of R

a. Only I
b. Only II
c. Both I and II
d. Either I or II
e. Neither I or II
Answer: a

Puzzle Test

Directions(1 – 2) : In a school, there were five teachers.
A and B were teaching Hindi and English.
C and D were teaching English and Geography.
D and A were teaching Mathematics and Hindi
E and B were teaching History and French.

1. Who among the teachers was teaching maximum number of subjects?
a. A
b. B
c. C
d. D
e. E
Answer: b

2. Which of the following pairs was teaching both Geography and Hindi?
a. A and B
b. B and C
c. C and A
d. D and B
e. None of these
Answer: e

Alphabet Test

1. How many pairs of letters in the word ‘CHAIRS’ have as many letters between them in the word as in the alphabet?
a. 2
b. 3
c. 1
d. 4
Answer: a

2. How many pairs of letters are there in the word “CASTRAPHONE” which have as many letters between them in the word as in the alphabet?
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6
Answer: d

Classification

1. Choose or find odd number: 43, 53, 63, 73, 83
a. 43
b. 53
c. 63
d. 73
e. 83
Answer: c

2. Choose or find odd number: 51 , 144 , 64 , 121 , 256
a. 51
b. 144
c. 64
d. 121
e. 256
Answer: d

Statement – Arguments

Directions for Q: In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between `strong’ arguments and `weak’ arguments. `Strong’ arguments are those which are both important and directly related to the questions. `Weak’ arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.

Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is a `strong’ argument and which is a `weak’ argument.

Give your answer as:
Opt 1 if only argument I is strong.
Opt 2 if only argument II is strong.
Opt 3 if either argument I or II is strong.
Opt 4 if neither argument I nor II is strong.
Opt 5 if both argument I and II are strong.

1. Statement: Should the private companies be allowed to build their own railway tracks and run passenger and goods trains in India?
Arguments: I. Yes, this will benefit the passengers and other customers as they will get better service at cheaper rates.
II. No, the private companies will compromise on safely aspects and hence should not be allowed.

a. if only argument I is strong.
b. if only argument II is strong.
c. if either argument I or II is strong.
d. if neither argument I nor II is strong.
e. if both argument I and II are strong.
Answer: a

2. Statement: Should India stop spending huge sums of money for producing nuclear weapons?
Arguments: I. No, we need to equip ourselves with considerable level of nuclear weapons to ward off any threat from other nations.
II. Yes, instead the money should be spent on education and developing infrastructural facilities to boost our economy.

a. if only argument I is strong.
b. if only argument II is strong.
c. if either argument I or II is strong.
d. if neither argument I nor II is strong.
e. if both argument I and II are strong.
Answer: a

3. Statement: Should the maintenance of all roads in the big cities be entrusted to private companies?
Arguments: I. Yes, this is the only way to ensure good conditions of the roads throughout the year.
II. No, the private companies are not capable of maintaining all the roads.

a. if only argument I is strong.
b. if only argument II is strong.
c. if either argument I or II is strong.
d. if neither argument I nor II is strong.
e. if both argument I and II are strong.
Answer: d

4. Statement: Should India stop exploring presence of hydrocarbons in both onshare and offshore locations?
Arguments: I. Yes, these leads to wastage of precious resources as the hydrocarbon reserves are scanty.
II. No, we must try to become less dependent on foreign countries for our energy needs by exploring all possibilities.

a. if only argument I is strong.
b. if only argument II is strong.
c. if either argument I or II is strong.
d. if neither argument I nor II is strong.
e. if both argument I and II are strong.
Answer: c

5. Statement: Should there be a complete ban on sale of soft drinks within the premises of all the schools in India?
Arguments: I. Yes, this will considerably decrease the consumption of such drinks by the school children as these contain harmful chemicals.
II. No, the authorities do not have right to impose such restrictions in a democratic country.

a. if only argument I is strong.
b. if only argument II is strong.
c. if either argument I or II is strong.
d. if neither argument I nor II is strong.
e. if both argument I and II are strong.
Answer: a

Alpha Numeric Sequence puzzle

Directions(1 – 5) : Study the following arrangement and answer questions given:

B L $ 4 # G A 8 P X Y 7 % β N * S 2 @ D M = 9 * 5 C F 6

1. How many such numbers are there which are immediately followed by a symbol and immediately preceded by letter?
a. Four
b. Two
c. None
d. One
e. Three
Answer: b

2. If all the symbols are dropped from the above arrangement, then which is ninth from the right end?
a. N
b. 2
c. 7
d. S
e. M
Answer: d

ECGC PO – Reasoning Ability Study GuideClick Here


ECGC PO – Related Information
ECGC PO – English Language – Study Guide
ECGC PO – Computer Knowledge – Study Guide
ECGC PO – Quantitative Aptitude – Study Guide
ECGC PO – General Awareness – Study Guide