Basic Science and Engineering - SPLessons

Environmental Education Quiz

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Environmental Education Quiz

shape Introduction

Environmental Education is a medium that motivates individuals to investigate ecological issues, participate in critical thinking about the environment, and can contribute to enhance the sustainable conditions of the earth. Through, Environmental Education people develop a deeper understanding of current ecological issues which successively assists in making better, informed and eco-friendly choices. The article Environmental Education Quiz assists the readers in learning about Environment in the quiz format.

The components of environmental education are:

Awareness and sensitivity to the environment and environmental challenges

Knowledge and understanding of the environment and environmental challenges

Attitudes of concern for the environment and motivation to improve or maintain environmental quality

Skills to identify and help resolve environmental challenges

Participation in activities that lead to the resolution of environmental challenges

shape Quiz

1. Environmental education is important only at


    A. Primary school stage
    B. Secondary school stage
    C. Collage stage
    D. All stages


Answer: Option D

2. The objective of environmental studies is to?


    A. Create environmental ethics that foster awareness about the ecological inter – dependence of economic, social and political factors in a human community and the environment
    B. Acquiring skills to help the concerned individuals in identifying and solving environmental problems
    C. Raise consciousness about environmental conditions
    D. All of the above


Answer: Option D

3. Which of the following is an example of impact of development activities on the Hydrosphere?


    A. Air pollution
    B. Soil pollution
    C. Soil erosion
    D. Water pollution


Answer: Option D

4. The science that deals with the relationship of various organisms with their environment is known as?


    A. anthropology
    B. economics
    C. ecology
    D. geology


Answer: Option C

5. The largest reservoir of nitrogen on our planet is:


    A. Ocean
    B. Atmosphere
    C. Biosphere
    D. Fossil fuels


Answer: Option B

6. In the world, the economy of the India is:


    A. Largest
    B. Third largest
    C. Second largest
    D. Fourth largest


Answer: Option D

7. The human activity, among the following, which causes maximum environmental pollution having regional and global impact, is


    A. Industrialization
    B. Urbanization
    C. Agriculture
    D. Mining


Answer: Option A

8. In a food chain, humans are


    A. Secondary consumers
    B. Primary consumer
    C. Producers
    D. Primary and secondary consumers both


Answer: Option D

9. The perfect equilibrium existing in the biosphere between the various organisms is known as


    A. Ecological cycle
    B. Ecological balance
    C. Environmental balance
    D. None of these


Answer: Option B

10. Facultative Bacteria existing in which type of Environmental condition


    A. Presence of oxygen
    B. Absence of oxygen
    C. Both (A) and (B)
    D. None of these


Answer: Option C

1. A simple detritus food chain starts with


    A. green plant
    B. wastes of organisms and dead organisms
    C. both of the above
    D. none of these


Answer: Option A

2. Word Environment is derived from


    A. Italy
    B. French
    C. German
    D. English


Answer: Option B

3. World Environmental Day is celebrated every year on:


    A. 5th May
    B. 5th June
    C. 5th July
    D. 18th July


Answer: Option B

4. The sequence of eating and being eaten in an ecosystem is called:


    A. food chain
    B. carbon cycle
    C. sulphur cycle
    D. hydrological cycle


Answer: Option A

5. Organic farming is:


    A. enhancing biodiversity
    B. promoting soil biological activity
    C. farming without using pesticides and chemical fertilizers
    D. all the above


Answer: Option D

6. A food web consists of:


    A. A portion of food chain
    B. A set of similar consumers
    C. Interlocking of food chains
    D. Producers, consumers and decomposers


Answer: Option C

7. Which atmospheric layer is closest to the Earths surface?


    A. Troposphere
    B. Thermosphere
    C. Stratosphere
    D. Mesosphere


Answer: Option A

8. Amount of carbon dioxide present in atmospheric air is?


    A. 0.318%
    B. 0.383%
    C. 21%
    D. 78%


Answer: Option A

9. The natural disastrous events like volcanoes, earthquakes, cyclones, bring about environmental changes which are?


    A. Reversible
    B. Irreversible
    C. Both (A) and (B)
    D. None of these


Answer: Option C

10. Which of the following is/are major Environmental issues in Mining activities?


    A. Water pollution
    B. Soil Degradation
    C. Air pollution and Dust
    D. All the above


Answer: Option D

1. ELA is related to:


    A. Environmental Impact Assessment
    B. Environmental and Industrial Activities
    C. Environmental Internal Activities
    D. Environmental Impact Activities


Answer: Option A

2. Cow dung can be used?


    A. as manure
    B. for production of bio gas
    C. both (A) and (B)
    D. none of these


Answer: Option C

3. ____ is the best environmental clean alternative fuel.


    A. CNG
    B. Coal
    C. Petrol
    D. Diesel


Answer: Option A

4. Hydro electricity is generated from


    A. Forests
    B. Coal plants
    C. Lakes and ponds
    D. Water reservoir of river dams


Answer: Option D

5. Which of the following is a natural source of environmental pollution?


    A. Earthquake
    B. Automobiles
    C. Industries
    D. Sewage


Answer: Option A

6. Water used for irrigation of food crops, fodder crops and medical herbs in known as


    A. Auxiliary use
    B. Productive use
    C. Commercial use
    D. Consumptive use


Answer: Option B

7. The fossil fuel which causes maximum environmental pollution due to its use in generation of thermal power is


    A. Oil
    B. Coal
    C. Natural gas
    D. None of these


Answer: Option B

8. Good example of renew able energy resource is


    A. Oil
    B. Coal
    C. Hydropower
    D. All the above


Answer: Option C

9. The adverse effect of modern agriculture is


    A. Soil pollution
    B. Water pollution
    C. Wastes logging
    D. All of these


Answer: Option D

10. Smog is combination of


    A. Smoke and snow
    B. Snow and fog
    C. Smoke and fog
    D. None of these


Answer: Option C

1. Air pollution from automobiles can be controlled by fitting:


    A. wet scrubber
    B. catalytic converter
    C. electrostatic precipitator
    D. all the above


Answer: Option D

2. Which of the following is a natural source of Air pollution?


    A. Storms
    B. Acid rain
    C. Precipitation
    D. Volcanic eruptions


Answer: Option D

3. Hydro electricity is generated from?


    A. Forests
    B. Coal plants
    C. Lakes and ponds
    D. Water reservoir of river dams


Answer: Option D

4. Which of the following is a major environmental issue in mining activities?


    A. Water pollution
    B. Soil Degradation
    C. Air pollution and dust
    D. All of these


Answer: Option D

5. Loss of water content through the plants into the atmosphere is called:


    A. Evaporation
    B. Vaporization
    C. Hydraulic cycle
    D. Transpiration


Answer: Option D

6. The primary reason for large scale decline in population death rate during 20th century was:


    A. Improved environmental conditions
    B. Improved medical care and control of epidemics
    C. Both (A) and (B)
    D. None of these


Answer: Option B

7. Global warming means:


    A. Increase in Earth's Body Temperature
    B. Increase in solar radiation
    C. Acid Rain
    D. All the above


Answer: Option A

8. Global warming affects:


    A. Climate change
    B. Food production
    C. Melting of glaciers
    D. All of these


Answer: Option D

9. Climate and global air circulations are mainly affected by the properties of


    A. Temperature
    B. Precipitation
    C. Water and air
    D. None of the above


Answer: Option A

10. The main impact of urbanization on plant and animal life is


    A. Loss of species
    B. Mutation in species
    C. Increase in species
    D. None of these


Answer: Option A

1. During green house effect, carbon dioxide and water vapors
absorbs
,


    A. UV radiations
    B. Solar radiation
    C. Short wave radiations
    D. Long wave radiations


Answer: Option D

2. Thickness of the Ozone layer is measured in……………


    A. Db(decibel)
    B. DU(Dobson Unit)
    C. PPB
    D. PPM


Answer: Option B

3. The equivalent of one Dobson unit is


    A. 0.1 m
    B. 0.01 m
    C. 0.1 mm
    D. 0.01 mm


Answer: Option D

4. Which of the following is the remedial measure for acid rain?


    A. Use of coal, free from sulphur
    B. Use of electrostatic precipitator and catalytic converters
    C. Reducing the release of oxides of nitrogen and sulphur into the atmosphere
    D. All of these


Answer: Option D

5. The first major environmental protection law promulgated in India was


    A. Air Act
    B. Water Act
    C. Environmental Act
    D. None of these


Answer: Option B

6. Environment Protection Act of 1986 is meant for


    A. Waste management
    B. Forest management
    C. Desert management
    D. Protection of human environment including human, plants, animals and property


Answer: Option D

7. Expansion of the term WWF is


    A. Worldwide forest
    B. World wild life fund
    C. Worldwide life force
    D. Worldwide life forest


Answer: Option B

8. Environmental education is targeted to


    A. General public
    B. Professional social groups
    C. Technicians and scientists
    D. All of these


Answer: Option D

9. The pH of acid rain is


    A. Less than 1.7
    B. Less than 2.7
    C. Less than 4.7
    D. Less than 5.7


Answer: Option D

10. The radiations absorbed by ozone layer are


    A. Ultra-violet
    B. Infra-red
    C. Gamma rays
    D. Visible


Answer: Option A