Reasoning Ability - SPLessons

EPFO Assistant Reasoning Practice Quiz 6

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

EPFO Assistant Reasoning Practice Quiz 6

shape Introduction

EPFO Assistant – Preliminary Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 60 Minutes, a total of 100 questions, a maximum score of 100 marks, and consists of 3 sections, namely – Reasoning Ability, English Language, and Numerical Ability/Aptitude. There is a Negative marking in EPFO Assistant Preliminary exam.


EPFO Assistant Exam Pattern – Prelims
S. No. Name of the Test (Objective Tests) No. of Questions Maximum Marks Duration Version
1. English Language 30 30 20 Minutes English
2. Reasoning Ability 35 35 20 Minutes Bilingual
3. Numerical Aptitude/Ability 35 35 20 Minutes Bilingual
Total 100 Questions 100 Marks 1 Hour


The Reasoning section primarily has questions related to the Syllogism, Directions, and Inequality , etc. This article presents EPFO Assistant Reasoning Practice Quiz 6 for acing the EPFO Assistant Examination. The online examination for EPFO Assistant Online Preliminary Exam 2019 scheduled to be conducted on \({30}^{th}\), July 2019 and \({31}^{st}\), July 2019


shape Quiz

1. If \({6}^{th}\) March, 2005 is Monday, what was the day of the week on \({6}^{th}\) March, 2004?

    A. Sunday
    B. Saturday
    C. Tuesday
    D. Wednesday


Answer – Option A

Explanation –

The year 2004 is a leap year. So, it has 2 odd days.


But, Feb 2004 not included because we are calculating from March 2004 to March 2005. So it has 1 odd day only.


The day on \({6}^{th}\) March, 2005 will be 1 day beyond the day on \({6}^{th}\) March, 2004.


Given that, \({6}^{th}\) March, 2005 is Monday.


\({6}^{th}\) March, 2004 is Sunday (1 day before to \({6}^{th}\) March, 2005).


2. How many days are there in x weeks x days?

    A. 7\({x}^{2}\)
    B. 8x
    C. 14x
    D. 7


Answer – Option B

Explanation –

x weeks x days = (7x + x) days = 8x days.


3. On \({8}^{th}\) Feb, 2005 it was Tuesday. What was the day of the week on \({8}^{th}\) Feb, 2004?

    A. Tuesday
    B. Monday
    C. Sunday
    D. Wednesday


Answer – Option C

Explanation –

The year 2004 is a leap year. It has 2 odd days.


The day on \({8}^{th}\) Feb, 2004 is 2 days before the day on \({8}^{th}\) Feb, 2005.


Hence, this day is Sunday.


4. How many times are the hands of a clock at right angle in a day?

    A. 22
    B. 24
    C. 44
    D. 48


Answer – Option C

Explanation –

In 12 hours, they are at right angles 22 times.


In 24 hours, they are at right angles 44 times.


5. The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 8.30, is:

    A. 80°°
    B. 75°
    C. 60°
    D. 105°


Answer – Option

Explanation –

Angle traced by hour hand in \(\frac {17}{2}hrs = (\frac {360}{12} \times \frac {17}{2})° = 255°\)


Angle traced by min. hand in 30 min. = \( (\frac {360}{60} \times 30)° = 180°\)


i.e, Required angle = (255 – 180)° = 75°.

Direction (1 – 3): Study the following information carefully to answer the given questions:


If ‘A () B’ means ‘B is the mother of A’
If ‘A of B’ means ‘B is the father of A’
If ‘A ÷ B’ means ‘B is the sister of A’
If ‘A × B’ means ‘B is the brother of A’
If ‘A + B’ means ‘B is the daughter of A’
If ‘A − B’ means ‘B is the son of A’


1. If ‘T – P ÷ Q’ is given, then how is Q related to T?

    A. Brother
    B. Aunt
    C. Uncle
    D. Daughter


Answer – Option D

Explanation –


Let us first decode the given symbols and then draw a family tree



Now draw family tree using following notations:



‘T – P ÷ Q’ means P is son of T, Q is sister of P.



Hence, Q is daughter of T.


2. What does ‘L () M ÷ N’ means?

    A. N is the sister of M.

    B. M is the sister of N.
    C. N is the brother of M.
    D. Both (1) and (2)


Answer – Option D

Explanation –

‘L () M ÷ N’ means M is mother of L, N is sister of M.



Hence, M & N are both sisters


3. If ‘P of Q + R’ is given, then which of the following is true?

    A. P and R are sisters to each other.
    B. P is the mother of Q.
    C. R is the sister of P.
    D. Q is the mother of R.


Answer – Option C

Explanation –

‘P of Q + R ‘ means Q is the father of P, R IS THE DAUGHTER OF Q.



Hence, R is the sister of P.


4. Look at this series: 14, 28, 20, 40, 32, 64, … What number should come next?

    A. 52
    B. 56
    C. 96
    D. 128


Answer – Option B

Explanation –

This is an alternating multiplication and subtracting series: First, multiply by 2 and then subtract 8.


5. Look at this series: 2, 4, 6, 8, 10, … What number should come next?

    A. 11
    B. 12
    C. 13
    D. 14


Answer – Option B

Explanation –

This is a simple addition series. Each number increases by 2.

1. Umesh directly went from P, to Q which is 9 feet distant. Then he turns to the right and walked 4 feet. After this he turned to the right and walked a distance which is equal from P to Q. Finally he turned to the right and walked 3 feet. How far is he now from P?

    A. 6 feet
    B. 5 feet
    C. 1 feet
    D. 8 feet


Answer – Option C

Explanation –


Required distance = PT

= 4 – 3 = 1 ft


2. Radha moves towards South-East a distance of 7 km, then she moves towards West and travels a distance of 14 km. From here she moves towards North-West a distance of 7 km and finally she moves a distance of 4 km towards east. How far is she now from the starting point?

    A. 3 km
    B. 4 km
    C. 10 km
    D. 11 km


Answer – Option C

Explanation –


Required distance = AE


= 14 – 4 = 10 km


3. Sundar runs 20 m towards East and turns to right and runs 10 m. Then he turns to the right and runs 9 m. Again he turns to right and runs 5 m. After this he turns to left and runs 12 m and finally he turns to right and 6 m. Now to which direction is Sundar facing?

    A. East
    B. West
    C. North
    D. South


Answer – Option C

Explanation –


Therefore, it is clear that sundar will face towards North


Direction(4-5): Each of these questions are based on the information given below :

  • 8 persons E, F, G, H, I, J, K and L are seated around a square table – two on each side.
  • There are 3 ladies who are not seated next to each other.
  • J is between L and F.
  • G is between I and F.
  • H, a lady member is second to the left of J.
  • F, a male member is seated opposite to E, a lady member.
  • There is a lady member between F and I.


4. Who among the following is to the immediate left of F ?

    A. G
    B. I
    C. J
    D. H


Answer – Option C

Explanation –


Here M = male, F = female


J is to the immediate left of F.


5. What is true about J and K ?

    A. is male, K is female
    B. J is female, K is male
    C. Both are female
    D. Both are male


Answer – Option D

Explanation –


Here M = male, F = female

Both are male.


Other Articles



shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi Goa Diploma Admissions 2019
PG
GATE 2020
ATMA 2019
XAT 2020
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications



shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs


shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Time and Work
English Knowledge Spotting Errors
Insurance Awareness Insurance Awareness


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article
GK – World Pulitzer Prizes 2019 Winners
Important Newspapers
GK – India Vedic Period and Aryans
Disaster Management in India
GK – Abbreviations Insurance Domain Abbreviations
Indian Railways Acronyms
GK – Banking & Insurance RBI – Monetary Policy
Europe Countries Capitals Currencies
GK – Science & Technology Unit of Measurement
Indian Space Centers
Web Portals