Federal Bank Officers [Scale -I] - SPLessons

Federal Bank Officers Computer Awareness

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Federal Bank Officers Computer Awareness

shape Introduction

Federal Bank Officers Scale-I 2018 – Online Aptitude Test, conducted in online Mode, has: a duration of 1 hour 30 minutes, a total of 150 questions, a maximum score of 150 marks, and consists of 6 sections, namely – Verbal Ability/ English Language; Logical Aptitude/ Reasoning; Quantitative/ Numerical Ability; General, Socio-economic & Banking; Computer Awareness and Digital Banking. The 6 sections are not separately timed and the questions can be attempted in any order but within the given time duration.

There is a Negative marking in Federal Bank Officers Online Aptitude Test and 0.25 marks are deducted for each wrong answer. The online aptitude test will be followed by a psychometric questionnaire for a maximum duration of 15 minutes. The below sections gives the detailed information about Federal Bank Officers Computer Awareness.


shape Pattern

S.No. Name of the Test Number of
Questions
Maximum
Marks
Time
1 Verbal Ability/ English Language 30 30 Composite time of
90 minutes for all
the tests together*
2 Logical Aptitude/ Reasoning 30 30
3 Quantitative/ Numerical Ability 30 30
4 General, Socio-economic & Banking 25 25
5 Computer Awareness 20 20
6 Digital Banking 15 15
Total 150 150

The Federal Bank Officers Computer Awareness section in the Online Aptitude Test, has a total of 20 questions for 20 marks. Below mentioned are the different categories of expected questions in the Online Aptitude Test of Federal Bank Officers Computer Awareness Section.


shape Syllabus

Click Here – Federal Bank Officers Exam Syllabus


shape Samples

1. Who among the following is known as the Father of The Internet?

    A. Tim Berners-Lee
    B. Raymond Tomilson
    C. Douglas Englebart
    D. Charles Babbage
    E. Vint Cerf

Answer: Option(E)

2. Which among the following is a device that has functioning of a mobile information manager?

    A. PDA
    B. MICR
    C. Mainframe
    D. Light Pen
    E. OCR

Answer: Option(A)

3. ______ key combination is used to reverse the last Undo.

    A. Ctrl+A
    B. Ctrl+C
    C. Ctrl+W
    D. Ctrl+Y
    E. Ctrl+Z

Answer: Option(D)

4. IEEE standard 802.3 is for which of the following?

    A. Higher Layer LAN Protocols
    B. Wireless PAN
    C. Ethernet
    D. Bluetooth certification
    E. None of the above

Answer: Option(C)

5. The OSI model defines internetworking in terms of a vertical stack of layers. The OSI model doesn’t perform any functions in the networking process. It is a conceptual framework so we can better understand complex interactions that are happening. Frame is protocol data unit of which OSI Layer?

    A. Layer 7
    B. Layer 3
    C. Layer 8
    D. Layer 1
    E. Layer 2

Answer: Option(E)

6. Which of the following is a term for the process of trading goods over the Internet?

    A. e-selling-n-buying
    B. e-trading
    C. e-finance
    D. e-salesmanship
    E. e-commerce

Answer: Option(E)

7. An example of a telecommunications device is a ________.

    A. keyboard
    B. mouse
    C. printer
    D. modem
    E. None of these

Answer: Option(D)

8. An application where only one user accesses the database at a given time is an example of a(n) ________ .

    A. single-user database application
    B. multiuser database application
    C. e-commerce database application
    D. data mining database application
    E. None of these

Answer: Option(A)

9. A nibble is equal to _____________ bits.

    A. 16
    B. 32
    C. 4
    D. 8
    E. 18

Answer: Option(C)

10. What is a named area on a disk that is used to store related subfolders and files called?

    A. desktop
    B. folder
    C. menu
    D. Safari
    E. explorer

Answer: Option(B)

11. The two ways to arrange multiple windows on the desktop are:

    A. cascade and tile
    B. drag and drop
    C. point and click
    D. minimize and maximize
    E. copy and paste

Answer: Option(A)

12. _____________ is a service that allows organisations to make their own website.

    A. Web hosting
    B. Web surfing
    C. Domain hosting
    D. Linux hosting
    E. Windows hosting

Answer: Option(A)

13. Which of the following HTML tags is used to create a horizontal line on a Web page?

    A.


    B.

    C.
    D.
    E.

Answer: Option(A)

14. Which of the following image formats was developed for CompuServe?

    A. JPEG Image
    B. GIF Image
    C. PNG Image
    D. BMP Image
    E. None of these

Answer: Option(B)

15. Which among the following is a Super computer series developed by Indian scientists?

    A. Param
    B. Super30l
    C. Compaq Presario
    D. Cray YMP
    E. Blue Gene

Answer: Option(A)

16. The improvement of computer hardware theory is summarized by which law

    A. Metcalf’s law
    B. Bill’s law
    C. Moore’s law
    D. Grove’s law

Answer: Option(C)

17. The most widely used computer device is

    A. Solid State disk
    B. External Hard disk
    C. Internal Hard disk
    D. Mouse

Answer: Option(C)

18. The minimum number of rows and columns in MS Word document is

    A. 1 AND 1
    B. 2 AND 1
    C. 1 AND 2
    D. 2 AND 2

Answer: Option (A)

19. MS Office is the application software

    A. True
    B. False

Answer: Option (A)

20. A binary search tree whose left sub tree and right sub tree differ in high by at most 1 unit is called

    A. Lemma tree
    B. Red black tree
    C. AVL tree
    D. None of the above

Answer: Option(C)

Federal Bank Officers Computer Awareness – Study Guide – Click Here


Federal Bank Officers – Related Information
Federal Bank Officers – Reasoning Ability – Study Guide
Federal Bank Officers – English Language – Study Guide
Federal Bank Officers – Numerical Ability – Study Guide
Federal Bank Officers – General/ Banking Awareness – Study Guide