Federal Bank Officers [Scale -I] - SPLessons

Federal Bank Officers Digital Banking

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Federal Bank Officers Digital Banking

shape Introduction

Federal Bank Officers Scale-I 2018 – Online Aptitude Test, conducted in online Mode, has: a duration of 1 hour 30 minutes, a total of 150 questions, a maximum score of 150 marks, and consists of 6 sections, namely – Verbal Ability/ English Language; Logical Aptitude/ Reasoning; Quantitative/ Numerical Ability; General, Socio-economic & Banking; Computer Awareness and Digital Banking. The 6 sections are not separately timed and the questions can be attempted in any order but within the given time duration.

There is a Negative marking in Federal Bank Officers Online Aptitude Test and 0.25 marks are deducted for each wrong answer. The online aptitude test will be followed by a psychometric questionnaire for a maximum duration of 15 minutes. The below sections gives the detailed information about Federal Bank Officers Digital Banking.


shape Pattern

S.No. Name of the Test Number of
Questions
Maximum
Marks
Time
1 Verbal Ability/ English Language 30 30 Composite time of
90 minutes for all
the tests together*
2 Logical Aptitude/ Reasoning 30 30
3 Quantitative/ Numerical Ability 30 30
4 General, Socio-economic & Banking 25 25
5 Computer Awareness 20 20
6 Digital Banking 15 15
Total 150 150

The Federal Bank Officers Digital Banking section in the Online Aptitude Test, has a total of 15 questions for 15 marks. Below mentioned are the different categories of expected questions in the Online Aptitude Test of Federal Bank Officers Digital Banking Section.


shape Syllabus

Click Here – Federal Bank Officers Exam Syllabus


shape Samples

1. RBI guidelines for Mobile Banking Services has prescribed a ceiling of ________ per transaction for financial transactions using *99# service.

    A. Rs. 2000
    B. Rs. 5000
    C. Rs. 3000
    D. Rs. 4000
    E. None of these

Answer: Option (B)

2. NPCI is a not-for-profit organisation registered under ______ of the Companies Act 2013.

    A. Section 6
    B. Section 7
    C. Section 8
    D. Section 4
    E. None of these

Answer: Option (C)

3. In QSAM, Q stands for ______

    A. Queue
    B. Query
    C. Quality
    D. Quantity
    E. None of these

Answer: Option (B)

4. Which of the following has been authorized by RBI as the Bharat Bill Payment Central Unit (BBPCU)?

    A. NACH
    B. NHB
    C. NPCI
    D. All of these
    E. None of these

Answer: Option (C)

5. How many promoter banks are there is NPCI?

    A. 10
    B. 12
    C. 11
    D. 13
    E. None of these

Answer: Option (A)

6. Which of the following is the helpline number to address consumer queries on digital
payments?

    A. 15555
    B. 14444
    C. 18888
    D. 19999

Answer: Option (B)

7. ‘Eazypay’, India’s first mobile app for merchants to accept payments on mobile phone through multiple digital modes belongs to which bank?

    A. Federal Bank
    B. Dhanalakshmi Bank
    C. Yes Bank
    D. ICICI Bank

Answer: Option (D)

8. Which of the following banks launched its digibank, India’s first mobile-only bank in 2016?

    A. HDFC Bank
    B. HSBC
    C. DBS Bank
    D. RBL Bank

Answer: Option (C)

9. Which of the following banks created history in August 2015 by launching India’s first Mobile App for Bank Account opening?

    A. Axis Bank
    B. Federal Bank
    C. South Indian Bank
    D. HDFC Bank

Answer: Option (B)

10. LIME, the country’s first mobile app that offers Wallet, Shopping, Payments & Banking belongs to which of the following banks?

    A. Axis Bank
    B. Yes Bank
    C. HDFC Bank
    D. ICICI Bank

Answer: Option (A)

11. Which of the following banks launched country’s first automated teller machine (ATM) which can be operated independently by a visually impaired person, know as ‘Talking ATM’?

    A. State Bank of India
    B. Union Bank of India
    C. Bank of Baroda
    D. Bank of India

Answer: Option (B)

12. Airtel Payments Bank launched India’s first online debit card along with a prepaid card with which of the following?

    A. Standard Chartered
    B. Mastercard
    C. VISA
    D. NPCI

Answer: Option (B)

13. Which of the following Payments Bank is the first one to start giving its services in India?

    A. Paytm Payments Bank
    B. India Post Payments Bank
    C. Airtel Payments Bank
    D. Fino Payments Bank

Answer: Option (C)

14. PhonePe, a Flipkart Group company, with which of the following banks launched India’s first UPI (Unified Payments Interface) based mobile payments app?

    A. Yes Bank
    B. ICICI Bank
    C. Bank of Baroda
    D. United Bank of India

Answer: Option (A)

15. Name the head of committee on Digital Payments constituted by the Ministry of Finance, Department of Economic Affairs to review the payment systems in the country?

    A. N.S. Viswanathan
    B. Ratan P. Watal
    C. Sudarshan Sen
    D. Chandrababu Naidu

Answer: Option (B)


Federal Bank Officers – Related Information
Federal Bank Officers – Reasoning Ability – Study Guide
Federal Bank Officers – English Language – Study Guide
Federal Bank Officers – Numerical Ability – Study Guide
Federal Bank Officers – General/ Banking Awareness – Study Guide
Federal Bank Officers – Computer Awareness – Study Guide