Federal Bank Officers [Scale -I] - SPLessons

Federal Bank Officers English Language

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Federal Bank Officers English Language

shape Introduction

Federal Bank Officers Scale-I 2018 – Online Aptitude Test, conducted in online Mode, has: a duration of 1 hour 30 minutes, a total of 150 questions, a maximum score of 150 marks, and consists of 6 sections, namely – Verbal Ability/ English Language; Logical Aptitude/ Reasoning; Quantitative/ Numerical Ability; General, Socio-economic & Banking; Computer Awareness and Digital Banking. The 6 sections are not separately timed and the questions can be attempted in any order but within the given time duration.

There is a Negative marking in Federal Bank Officers Online Aptitude Test and 0.25 marks are deducted for each wrong answer. The online aptitude test will be followed by a psychometric questionnaire for a maximum duration of 15 minutes. The below sections gives the detailed information about Federal Bank Officers English Language.


shape Pattern

S.No. Name of the Test Number of
Questions
Maximum
Marks
Time
1 Verbal Ability/ English Language 30 30 Composite time of
90 minutes for all
the tests together*
2 Logical Aptitude/ Reasoning 30 30
3 Quantitative/ Numerical Ability 30 30
4 General, Socio-economic & Banking 25 25
5 Computer Awareness 20 20
6 Digital Banking 15 15
Total 150 150

The Federal Bank Officers English Language section in the Online Aptitude Test, has a total of 30 questions for 30 marks. Below mentioned are the different categories of expected questions in the Online Aptitude Test of Federal Bank Officers English Language Section.


shape Syllabus

Click Here – Federal Bank Officers Exam Syllabus


shape Samples

1. Male vanity is no different from females ________ in Face; a confident man no longer shies away from stating his deep interest in beautifying his appearance.

(A) Western cosmetic houses have spent millions of dollars researching this: men want to look amazing too
(B) Today’s urban male spends as much on beauty products as his female counterpart.
(C) It is perhaps the fastest growing market segment of the feel good, look good industry.

    A. A and B
    B. A and C
    C. Only C
    D. All the three
    E. None of these

Answer: Option (D)

2. I am tired as I am working since 7 O’clock in the morning.

    A. I was working
    B. I have been working
    C. I had been working
    D. I will be working

Answer: Option (B)

3. Choose a word to be fitted in both the sentences.
I. Almost 90% of the spices produced are utilized within the country, and only the ——- is exported.
II. Rohit was advised to take ———– since he broke his leg in the accident.

    A. Medicine
    B. Coffee
    C. As
    D. Rest
    E. Leftover

Answer: Option (D)

4. Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank and make a meaningful sentence.
The two brothers look so _________ that it is difficult differentiate them.

    A. alike
    B. similar
    C. identical
    D. same

Answer: Option (A)

5. Choose the correct meaning of proverb/idiom, If there is no correct meaning given, E (i.e.) ‘None of these’ will be the answer.
To make clean breast of

    A. To gain prominence
    B. To praise oneself
    C. To confess without of reserve
    D. To destroy before it blooms
    E. None of these

Answer: Option (C)

Direction (6-15): In the passage given below there are few blanks. Each blank has four alternative words given in options (A), (B),(C) and (D). You have to tell which word will best suit the respective blank. Mark (E) as your answer if No change required.

The idea of the documentary was ….(I)…. by Anubhav in the year 2007 while he was ….(II)…. to his undergraduate course ….(III)…… the Western International University, New Delhi, India as a possible ….( IV )… for an annual inter-university competition …(V)… SIFE (Students in Free Enterprise)….(VI)… his institution rejected his …..(VII)…. on account of non-feasibility. ….(VIII)…. then he is independently working on this documentary and has ….(IX)…. interviewed famous personalities from all walks of ….(X)….

6. Choose the best word in place of ( X ) from the given passage

    A. light
    B. live
    C. alone
    D. life
    E. No change required

Answer: Option (D)

7. Choose the best word in place of (IX) from the given passage

    A. presently
    B. lastly
    C. old
    D. already
    E. No change required

Answer: Option (D)

8. Choose the best word in place of (VIII) from the given passage

    A. Since
    B. nearby
    C. convenient
    D. beside
    E. No change required

Answer: Option (A)

9. Choose the best word in place of (VII) from the given passage

    A. angle
    B. proposal
    C. motion
    D. news
    E. No change required

Answer: Option (B)

10. Choose the best word in place of (VI) from the given passage

    A. except
    B. only
    C. but
    D. yet
    E. No change required

Answer: Option (C)

11. Choose the best word in place of (V) from the given passage

    A. for
    B. from
    C. if
    D. form
    E. No change required

Answer: Option (A)

12. Choose the best word in place of (IV) from the given passage

    A. exit
    B. entry
    C. retirement
    D. allocation
    E. No change required

Answer: Option (B)

13. Choose the best word in place of (III) from the given passage

    A. on
    B. in
    C. at
    D. as
    E. No change required

Answer: Option (C)

14. Choose the best word in place of (II) from the given passage

    A. attending
    B. arriving
    C. catching
    D. noticing
    E. No change required

Answer: Option (A)

15. Choose the best word in place of (I) from the given passage

    A. accepted
    B. conceived
    C. borrowed
    D. taken
    E. No change required

Answer: Option (B)

Direction (16-20): Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?

16. Select the grammatically correct sentence:
1. She insisted on me to stay there.
2. She insisted on me staying there.
3. She insisted on my staying there.
4. She insisted in my staying there.

    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4

Answer: Option (C)

17. A cold drink is preferable than tea in summer.

    A. much more preferable than
    B. preferable to
    C. more preferable to
    D. No improvement required.

Answer: Option (B)

18. Select the grammatically correct sentence:
1. He is one of the best policeman who has ever lived.
2. He is one of the best policeman who have ever lived.
3. He is one of the best policeman that have ever lived.
4. He is one of the best policeman that has ever lived.

    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4

Answer: Option (C)

19. Identify the incorrect sentence or sentences:
a. Snowflake is one of nature’s most exquisite creation.
b. A snowflake may be a single crystal or group of crystals.
c The crystals form high in the atmosphere.
d. Where it is cold, a crystal’s delicate shape is preserved.

    A. only a
    B. only c
    C. c and d
    D. a and b

Answer: Option (D)

20. He has said so out of affection, do not take it to heart.

    A. it in the heart
    B. in heart
    C. by the heart
    D. No improvement required.

Answer: Option (D)

21. Fill in the blanks with suitable active and passive verb forms
The injured ———————- to the hospital in an ambulance.

    A. Were taking
    B. Was taking
    C. Were taken
    D. Have taken

Answer: Option (D)

22. Some proverbs/idioms are given below together with their meanings. Choose the correct meaning of proverb/idiom.
“A bottleneck”

    A. a type of drink
    B. big business
    C. anything that causes delay
    D. a challenge

Answer: Option (C)

Federal Bank Officers English Language – Study Guide – Click Here


Federal Bank Officers – Related Information
Federal Bank Officers – Numerical Ability – Study Guide
Federal Bank Officers – Reasoning Ability – Study Guide
Federal Bank Officers – Computer Awareness – Study Guide
Federal Bank Officers – General/ Banking Awareness – Study Guide