Federal Bank Officers [Scale -I] - SPLessons

Federal Bank Officers Numerical Ability

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Federal Bank Officers Numerical Ability

shape Introduction

Federal Bank Officers Scale-I 2018 – Online Aptitude Test, conducted in online Mode, has: a duration of 1 hour 30 minutes, a total of 150 questions, a maximum score of 150 marks, and consists of 6 sections, namely – Verbal Ability/ English Language; Logical Aptitude/ Reasoning; Quantitative/ Numerical Ability; General, Socio-economic & Banking; Computer Awareness and Digital Banking. The 6 sections are not separately timed and the questions can be attempted in any order but within the given time duration.

There is a Negative marking in Federal Bank Officers Online Aptitude Test and 0.25 marks are deducted for each wrong answer. The online aptitude test will be followed by a psychometric questionnaire for a maximum duration of 15 minutes. The below sections gives the detailed information about Federal Bank Officers Numerical Ability.


shape Pattern

S.No. Name of the Test Number of
Questions
Maximum
Marks
Time
1 Verbal Ability/ English Language 30 30 Composite time of
90 minutes for all
the tests together*
2 Logical Aptitude/ Reasoning 30 30
3 Quantitative/ Numerical Ability 30 30
4 General, Socio-economic & Banking 25 25
5 Computer Awareness 20 20
6 Digital Banking 15 15
Total 150 150

The Federal Bank Officers Numerical Ability section in the Online Aptitude Test, has a total of 30 questions for 30 marks. Below mentioned are the different categories of expected questions in the Online Aptitude Test of Federal Bank Officers Numerical Ability Section.


shape Syllabus

Click Here – Federal Bank Officers Exam Syllabus


shape Samples

1. A large field of 700 hectares is divided into two parts. The difference of the areas of the two parts is one-fifth of the average of the two areas. What is the area of the smaller part in hectares?

    A. 225
    B. 280
    C. 300
    D. 385

Answer: D

2. The speed of a boat in still water is 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The distance travelled downstream in 12 minutes is

    A. 1.2 km
    B. 1.8 km
    C. 2.4 km
    D. 3.6 km

Answer: D

3. Today is Thursday. The day after 59 days will be?

    A. Sunday
    B. Monday
    C. Tuesday
    D. Wednesday

Answer: A

4. Albert invested an amount of Rs.8000 in a fixed deposit scheme for 2 years at compound interest rate 5 p.c.p.a. How much amount will Albert get on maturity of the fixed deposit?

    A. Rs. 8600
    B. Rs. 8620
    C. Rs. 8840
    D. Rs. 8820

Answer: D

5. The difference between two numbers is 1365. When the larger number is divided by the smaller one, the quotient is 6 and the remainder is 15. The smaller number is

    A. 240
    B. 270
    C. 295
    D. 360

Answer: B

6. A fruit seller sells mangoes at the rate of Rs.9 per kg and thereby loses 20%. At what price per kg, he should have sold them to make a profit of 5%?

    A. Rs.11.81
    B. Rs.12
    C. Rs.12.25
    D. Rs.12.31

Answer: A

7. A student finds the average of 10 positive integers. Each integer contains two digits. By mistake, the student interchanges the digits of one number say ba for ab. Due to this, the average becomes 1.8 less than the previous one. What is the difference between the two digits a and b?

    A. 8
    B. 6
    C. 2
    D. 4

Answer: C

8. Look at this series: 1000, 200, 40, … What number should come next?

    A. 8
    B. 10
    C. 15
    D. 20

Answer: A

9. How big will an angle of one and a half degree look through a glass that magnifies things three times?

    A. 1 ½
    B. 2 ½
    C. 3 ½
    D. 4 ½

Answer: A

10. Starting from the point X, Jayant walked 15 m towards west. He turned left and walked 20 m. He then turned left and walked 15 m. After this he turned to his right and walked 12 m. How far and in which directions is now Jayant from X?

    A. 32 m, South
    B. 47 m, East
    C. 42 m, North
    D. 27 m, South

Answer: A

Directions (11-15): What will come in place of the question mark (?) in the following questions?

11. \(\sqrt{(360 – 225 * 2 + 379)}\) = ?

    A. 17
    B. 19
    C. 279
    D. 289
    E. None of these

Answer: A

12. \(9^3 * (81)^2 \div (27)^3\) = \(3^?\)

    A. 3
    B. 4
    C. 5
    D. 6
    E. None of these

Answer: 5

13. 572 \(\div\) 26 * 12 – 200 = \(2^?\)

    A. 5
    B. 6
    C. 7
    D. 8
    E. None of these

Answer: B

14. 36% of 245 – 40% of 210 = 10 – ?

    A. 4.2
    B. 6.8
    C. 4.9
    D. 5.6
    E. None of these

Answer: E

15. 40% of 265 + 35% of 180 = 50% of ?

    A. 338
    B. 84.5
    C. 253.5
    D. 169
    E. None of these

Answer: A

16. In a shower, 5 cm of rain falls. The volume of water that falls on 1.5 hectares of ground is:

    A. 75 cu. m
    B. 750 cu. m
    C. 7500 cu. m
    D. 75000 cu. m

Answer: Option B

17. In a 500 m race, the ratio of the speeds of two contestants A and B is 3: 4. A has a start of 140 m. Then, A wins by:

    A. 60m
    B. 40m
    C. 20m
    D. 10m

Answer: Option C

18. From a group of 7 men and 6 women, five persons are to be selected to form a committee so that at least 3 men are there on the committee. In how many ways can it be done?

    A. 564
    B. 645
    C. 735
    D. 756

Answer: Option D

19. In how many different ways can the letters of the word ‘LEADING’ be arranged in such a way that the vowels always come together?

    A. 360
    B. 480
    C. 720
    D. 5040

Answer: Option C

20. A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

    A. 3.6
    B. 7.2
    C. 8.4
    D. 10

Answer: Option B

21. A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

    A. Rs. 4462.50
    B. Rs. 8032.50
    C. Rs. 8925
    D. None of these

Answer: Option (D)

22. A and B together have Rs. 1210. If 4/15 of A’s amount is equal to 2/5 of B’s amount, how much amount does B have?

    A. Rs 460
    B. Rs 484
    C. Rs 550
    D. Rs 664

Answer: Option (B)

23. Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. The ratio of the two numbers is:

    A. 2:5
    B. 3:5
    C. 4:5
    D. 6:7

Answer: Option (C)

24. In a shower, 5 cm of rain falls. The volume of water that falls on 1.5 hectares of the ground is:

    A. 75 cu. m
    B. 750 cu. m
    C. 7500 cu. m
    D. 75000 cu. m

Answer: Option (B)

25. In a 100 m race, A can give B 10 m and C 28 m. In the same race B can give C:

    A. 18 m
    B. 20 m
    C. 27 m
    D. 9 m

Answer: Option (B)

Federal Bank Officers Numerical Ability – Study Guide – Click Here


Federal Bank Officers – Related Information
Federal Bank Officers – Reasoning Ability – Study Guide
Federal Bank Officers – English Language – Study Guide
Federal Bank Officers – General/ Banking Awareness – Study Guide
Federal Bank Officers – Computer Awareness – Study Guide