Federal Bank Officers [Scale -I] - SPLessons

Federal Bank Officers Online Aptitude T...

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Federal Bank Officers Online Aptitude Test Practice Test

shape Introduction

Online Aptitude Test is important to qualify for the Group Discussion & Interview. Federal Bank Officers Online Aptitude Test Practice & Mock Test section allows candidates to practice the learned material to ensure the candidate understands the pattern of the exam and the expected questions that would appear in the actual test.


shape Pattern

S.No. Name of the Test Number of
Questions
Maximum
Marks
Time
1 Verbal Ability/ English Language 30 30 Composite time of
90 minutes for all
the tests together*
2 Logical Aptitude/ Reasoning 30 30
3 Quantitative/ Numerical Ability 30 30
4 General, Socio-economic & Banking 25 25
5 Computer Awareness 20 20
6 Digital Banking 15 15
Total 150 150


shape Syllabus

[Click Here] for Federal Bank Officers Online Aptitude Test Syllabus


shape Samples

Directions (1 – 5): Scientific psychology recognises a ____1___ truth that no two individuals are ___2___ in this world ___3___ equality is a fostered norm of civil society, the truth is that men ___4___ unequals in ___5___ hues or degrees.

1. Choose the best word in the given passage.

    A. clear
    B. real
    C. simple
    D. direct
    E. direct

Answer: Option (C)

2. Choose the best word in the given passage.

    A. alike
    B. close
    C. liked
    D. equal
    E. correct

Answer: Option (A)

3. Choose the best word in the given passage.

    A. when
    B. since
    C. as
    D. even though
    E. neither

Answer: Option (D)

4. Choose the best word in the given passage.

    A. will
    B. are
    C. is
    D. was
    E. were

Answer: Option (B)

5. Choose the best word in the given passage.

    A. high
    B. varying
    C. no
    D. almost
    E. total

Answer: Option (B)

6. Out of the given alternatives, choose the one which can be substituted for the word or sentence.
“The history of a man written by others”.

    A. history
    B. manuscript
    C. biography
    D. autobiography

Answer: Option (C)

1. Statement: The world is neither good nor evil; each man manufactures a world for himself.
Conclusions:
I. some people find this world quite good.
II. Some people find this world quite bad.

    A. Only conclusion I follow
    B. Only conclusion II follows
    C. Either I or II follows
    D. Neither I nor II follows
    E. Both I and II follow

Answer: Option (E)

2. The total of the ages of Amar, Akbar and Anthony is 80 years. What was the total of their ages three years ago?

    A. 71 years
    B. 72 years
    C. 74 years
    D. 77 years

Answer: Option (A)

3. A number of friends decided to go on a picnic and planned to spend Rs. 96 on eatables. Four of them, however, did not turn up. As a consequence, the remaining ones had to contribute Rs. 4 each extra. The number of those who attended the picnic was

    A. 8
    B. 12
    C. 16
    D. 24

Answer: Option (A)

4. A, B, C, D and E play a game of cards. A says to B, “If you give me three cards, you will have as many as E has and if I give you three cards, you will have as many as D has.” A and B together have 10 cards more than what D and E together have. If B has two cards more than what C has and the total number of cards be 133, how many cards does B have?

    A. 22
    B. 23
    C. 25
    D. 35

Answer: Option (C)

5. How many are such pairs of letters there in the word DISTINGUISH, each of which have as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabet?

    A. None
    B. One
    C. Two
    D. Three
    E. More than three

Answer: Option (E)

1. Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. The ratio of the two numbers is:

    A. 2:5
    B. 3:5
    C. 4:5
    D. 6:7

Answer: Option (C)

2. In a shower, 5 cm of rain falls. The volume of water that falls on 1.5 hectares of ground is:

    A. 75 cu. m
    B. 750 cu. m
    C. 7500 cu. m
    D. 75000 cu. m

Answer: Option (B)

3. In a 100 m race, A can give B 10 m and C 28 m. In the same race B can give C:

    A. 18 m
    B. 20 m
    C. 27 m
    D. 9 m

Answer: Option (B)

4. In a 500 m race, the ratio of the speeds of two contestants A and B is 3: 4. A has a start of 140 m. Then, A wins by:

    A. 60m
    B. 40m
    C. 20m
    D. 10m

Answer: Option (C)

5. From a group of 7 men and 6 women, five persons are to be selected to form a committee so that at least 3 men are there on the committee. In how many ways can it be done?

    A. 564
    B. 645
    C. 735
    D. 756

Answer: Option (D)

1. Who is the author of “Between the Lines?”

    A. Kuldeep Nayyar
    B. PC Parakh
    C. R.Venkatraman
    D. Jumpa Lahiri

Answer: Option (A)

2. What is the national currency of Afghanistan?

    A. Afghan Dollar
    B. US Dollar
    C. Afghan Afghani
    D. Afghan yen

Answer: Option (C)

3. US Federal Communications Commission has voted _____ net neutrality.

    A. Against
    B. For
    C. Neither for nor against
    D. 50-50 for and Against

Answer: Option (B)

4. Who was the first Indian to win the World Amateur Billiards title?

    A. Geet Sethi
    B. Wilson Jones
    C. Michael Ferreira
    D. Manoj Kothari

Answer: Option (B)

5. The concept of marketing mix was developed by?

    A. N.H.Borden
    B. Phillip Katter
    C. Stanton
    D. W.Anderson

Answer: option (A)

1. The improvement of computer hardware theory is summarized by which law

    A. Metcalf’s law
    B. Bill’s law
    C. Grove’s law
    D. Moore’s law

Answer: Option (D)

2. The most widely used computer device is

    A. Internal Hard disk
    B. External Hard disk
    C. Solid State disk
    D. Mouse

Answer: Option(A)

3. A binary search tree whose left subtree and right subtree differ in high by at most 1 unit is called

    A. Lemma tree
    B. Red black tree
    C. AVL tree
    D. None of the above

Answer: Option(C)

4. _____ is a pile in which items are added at one end and removed from the other.

    A. List
    B. Queue
    C. Stack
    D. Array

Answer: Option (B)

5. IC chips used in computers are usually made of

    A. Lead
    B. Silicon
    C. Chromium
    D. Gold

Answer: Option (B)

1. Which strategy will be used by an organization that is in more than one line of business?

    A. Business level strategy
    B. Contemporary strategy
    C. Corporate level strategy
    D. None of the above

Answer: Option (D)

2. ________ can be defined as the determination of the basic long-term goals and objectives of an enterprise, the adoption of courses of action and the allocation of resources necessary for carrying out these goals.

    A. Strategy
    B. Strategy dimension
    C. Business level strategy
    D. None of the above

Answer: Option (A)

3. ________ can be defined as the determination of the basic long-term goals and objectives of an enterprise, the adoption of courses of action and the allocation of resources necessary for carrying out these goals.

    A. Strategy
    B. Strategy dimension
    C. Business level strategy
    D. None of the above

Answer: Option (A)

4. Marketing myopia is to pay attention to

    A. Product offered by the company
    B. Benefits produced by the products
    C. Experiences associated with products
    D. None of the above

Answer: Option (A)

5. Classification of customers is of

    A. 2 types
    B. 3 types
    C. 4 types
    D. 5 types

Answer: Option(C)


shape Test

For Federal Bank Officers Online Aptitude Test Practice Test: [Click Here]

For Federal Bank Officers Online Aptitude Test Prelims Mock Test: [Click Here]


shape Tips

To prepare for Federal Bank Officers Online Aptitude Test 2018, the six main subjects that you need to be excellent at are English Language, Quantitative Aptitude, Reasoning Ability, General/ Banking Awareness, Computer Awareness and Digital Banking.

Candidates can crack the exam only with the right approach and correct strategy and can also clear the Federal Bank Officers Online Aptitude Test.

✦ Tip – 1: Go through the latest exam pattern and syllabus in detail.

✦ Tip – 2: Collect standard books for each section.

✦ Tip – 3: Clear your basic concepts for Numerical and Reasoning before moving on to solving problems.

✦ Tip – 4: As you clear a particular topic, take topic tests and quizzes online on the same.

✦ Tip – 5: When you have covered all the important topics of the syllabus, start attempting online practice sets on a daily basis.

✦ Tip – 6: After completion of the test, analyse your performance and find your strong/ weak areas.

✦ Tip – 7: Accordingly, work on your weak areas and practice more problems on the same to improve it.

✦ Tip – 8: Practice previous year question papers of minimum 2 years. This will help you learn frequently repeated questions and instill confidence in you.