Federal Bank Officers [Scale -I] - SPLessons

Federal Bank Officers Reasoning

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Federal Bank Officers Reasoning

shape Introduction

Federal Bank Officers Scale-I 2018 – Online Aptitude Test, conducted in online Mode, has: a duration of 1 hour 30 minutes, a total of 150 questions, a maximum score of 150 marks, and consists of 6 sections, namely – Verbal Ability/ English Language; Logical Aptitude/ Reasoning; Quantitative/ Numerical Ability; General, Socio-economic & Banking; Computer Awareness and Digital Banking. The 6 sections are not separately timed and the questions can be attempted in any order but within the given time duration.

There is a Negative marking in Federal Bank Officers Online Aptitude Test and 0.25 marks are deducted for each wrong answer. The online aptitude test will be followed by a psychometric questionnaire for a maximum duration of 15 minutes. The below sections gives the detailed information about Federal Bank Officers Reasoning.


shape Pattern

S.No. Name of the Test Number of
Questions
Maximum
Marks
Time
1 Verbal Ability/ English Language 30 30 Composite time of
90 minutes for all
the tests together*
2 Logical Aptitude/ Reasoning 30 30
3 Quantitative/ Numerical Ability 30 30
4 General, Socio-economic & Banking 25 25
5 Computer Awareness 20 20
6 Digital Banking 15 15
Total 150 150

The Federal Bank Officers Reasoning section in the Online Aptitude Test, has a total of 30 questions for 30 marks. Below mentioned are the different categories of expected questions in the Online Aptitude Test of Federal Bank Officers Reasoning Section.


shape Syllabus

Click Here – Federal Bank Officers Exam Syllabus


shape Samples

1. Statement: Company X has marketed the product. Go ahead; purchase it if price and quality are your considerations.
Conclusions:
I. The product must be good in quality.
II. The price of product must be reasonable.

    A. Only conclusion I follow
    B. Only conclusion II follows
    C. Either I or II follows
    D. Neither I nor II follows
    E. Both I and II follow

Answer: Option (E)

2. The total of the ages of Amar, Akbar and Anthony is 80 years. What was the total of their ages three years ago?

    A. 71 years
    B. 72 years
    C. 74 years
    D. 77 years

Answer: Option (A)

3. A, B, C, D and E play a game of cards. A says to B, “If you give me three cards, you will have as many as E has and if I give you three cards, you will have as many as D has.” A and B together have 10 cards more than what D and E together have. If B has two cards more than what C has and the total number of cards be 133, how many cards does B have?

    A. 22
    B. 23
    C. 25
    D. 35

Answer: Option C

4. In a certain code ROSE is written as #43$ and FIRST is written as 5*#37. How is STORE written in that code?

    A. 473$#
    B. 473#$
    C. 374#$
    D. 347#$
    E. None of these

Answer: Option (C)

5. How many are such pairs of letters there in the word DISTINGUISH, each of which has as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabet?

    A. None
    B. One
    C. Two
    D. Three
    E. More than three

Answer: Option (E)

Direction (6-8): Each of the following questions is based on the following information:
a) A # B means B is at 1 metre to the right of A.
b) A $ B means B is at 1 metre to the North of A.
c) A * B means B is at 1 metre to the left of A.
d) A @ B means B is at 1 metre to the south of A.
e) In each question first person from the left is facing North.

6. According to P # R $ A * U, in which direction is U with respect to P?

    A. East
    B. West
    C. North
    D. South

Answer: Option (C)

7. According to M # N $ T, T is in which direction with respect to M?

    A. North-West
    B. North-East
    C. South-West
    D. South-East

Answer: Option (B)

8. According to X @ B * P, P is in which direction with respect to X?

    A. North
    B. South
    C. North-East
    D. South-West

Answer: Option (D)

9. Given an arrangement comprises of five figures numbered 1, 2, 3, 4 and 5 shaping the arrangement of problem figures, trailed by five different figures A, B, C, D and E framing the arrangement of answer figures. The five back to back problem figures shape a positive grouping. Choose one of the figures from the arrangement of answer figures which will proceed with the same series.

Problem Figures:-


Answer Figures:-

    A. B. C. D. E.

Answer: Option (E)

10. How many dots are there on the dice face inverse the one with three dots? (S.S.C. 2002)

    A. 5
    B. 4
    C. 2
    D. 3

Answer: Option (A)

11. If THOSE, SCENT, PRONE and COTTON are formed from PHOTOSYNTHETIC. Then out of the given formed words find the word that cannot be formed from the letters in the word PHOTOSYNTHETIC?

    A. THOSE
    B. SCENT
    C. PRONE
    D. COTTON

Answer: Option (C)

12. A related pair of figures (unnumbered) is followed by five other pairs of figures numbered as 1, 2, 3, 4 and 5. Out of the five numbered pairs, select the pair that has a relationship similar to that in the unnumbered pair. The best answer is to be selected from a group of fairly close choices. (Bank P.O. 2000)


    A. 2
    B. 1
    C. 4
    D. 5
    E. 3
    Answer: Option (C)

Federal Bank Officers Reasoning Ability – Study Guide – Click Here


Federal Bank Officers – Related Information
Federal Bank Officers – Numerical Ability – Study Guide
Federal Bank Officers – English Language – Study Guide
Federal Bank Officers – General/ Banking Awareness – Study Guide
Federal Bank Officers – Computer Awareness – Study Guide