General Science - SPLessons

General Science Practice Test

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

General Science Practice Test

shape Introduction

General Science is a subject or course of study in which the elements of several sciences are studied. General Science is a very important topic in several competitive exams. General Science primarily is a combination of Physics, Chemistry, Biology and Earth & Environmental Sciences. Physics, Chemistry, Biology and Earth and Environmental Sciences are very useful for the general understanding of our environment and existence of life on human planet. The article General Science Practice Test lists some of the important quiz questions for the General Science section of various exams including UPSC, Railways recruitment and other government sector related recruitments in India.


Physics is the scientific study of forces such as heat, light, pressure, gravity, and electricity.

Chemistry involved with elements and compounds composed of atoms, molecules, and ions.IT is a branch of science that involves the study of the composition, structure and properties of matter.

Biology, a branch of science is the study of life and living organisms, including their physical structure, chemical processes, molecular interactions, physiological mechanisms, development and evolution.


shape Quiz

1. Which is used to measure altitudes and also used in aircrafts ?

    A. Phonograph
    B. Altimeter
    C. Ammeter
    D. Dynamometer


Answer: Option B

Explanation:

An altimeter or an altitude meter is an instrument used to measure the altitude of an object above a fixed level. The measurement of altitude is called altimetry.

2. …………………………….measures the emission of Radiant Energy

    A. Radiometer
    B. Sesimogrpah
    C. Hydrometer
    D. Radar


Answer: Option A

Explanation:

A radiometer or roentgenometer is a device for measuring the radiant flux (power) of electromagnetic radiation. Generally, a radiometer is an infrared radiation detector or ultraviolet detector.

3. Dynamo converts …………………… into ……………………………

    A. Sound waves, Mechanical energy
    B. Electrical Energy, Mechanical energy
    C. Mechanical energy, Electrical Energy
    D. Mechanical energy, Sound Energy


Answer: Option C

Explanation:

A dynamo is a device that converts mechanical energy into electrical energy.

4. Which of the following measures the quantity of heat?

    A. Periscope
    B. Barometer
    C. Chronometer
    D. Calorimeter


Answer: Option D

Explanation:

A calorimeter is an object used for calorimetry or the process of measuring the heat of chemical reactions or physical changes as well as heat capacity.

5. A manometer measures the ……………………..

    A. Electrical power
    B. Pressure of gases
    C. Humidity in air
    D. Curvatures of Surfaces


Answer: Option B

Explanation:

A manometer is an instrument that uses a column of liquid to measure pressure, although the term is currently often used to mean any pressure measuring instrument.

6. Which instrument is used to determine the purity of milk ?

    A. Lactometer
    B. Photometer
    C. Odometer
    D. Hygrometer


Answer: Option A

Explanation:

An instrument for estimating the purity or richness of milk, as a measuring glass, a specific gravity bulb, or other apparatus.

7. …………………… measures the electrical potential difference between two points

    A. Altimeter
    B. Ammeter
    C. Voltmeter
    D. Chronometer


Answer: Option C

Explanation:

A voltmeter is an instrument used for measuring electrical the potential difference between two points in an electric circuit. Analog voltmeters move a pointer across a scale in
proportion to the voltage of the circuit.

8. Which instrument is used in measuring speeds of aeroplane and motor boats?

    A. Telescope
    B. Tachometer
    C. Stereoscope
    D. Periscope


Answer: Option B

Explanation:

A tachometer is an instrument measuring the rotation speed of a shaft or disk, as in a motor or other machine. The the device usually displays the revolutions per minute (RPM) on a calibrated analog dial, but digital displays are increasingly common.

9. A hydrometer measures the ……………………………………

    A. measures humidity in the air
    B. measures sound under water
    C. specific gravity of liquids
    D. depth of ocean


Answer: Option B

Explanation:

A hydrometer is an instrument that measures the specific gravity (relative density) of liquids—the ratio of the density of the liquid to the density of water.A hydrometer is usually
made of glass, and consists of a cylindrical stem and a bulb weighted with mercury or lead shot to make it float upright.

10. ………………………. measures the intensity of earthquake shocks

    A. Spherometer
    B. Odometer
    C. Salinometer
    D. Seismograph


Answer: Option D

Explanation:

Seismometers are instruments that measure the motion of the ground, including those of seismic waves generated by earthquakes, volcanic eruptions, and other seismic sources. Records of seismic waves allow seismologists to map the interior of the Earth, and locate and measure the size of these different sources.

11. Which is used to measures strength of electric current?

    A. Ammeter
    B. Altimeter
    C. Audiometer
    D. Electrometer


Answer: Option A

Explanation:

An ammeter is a measuring instrument used to measure the current in a circuit. Electric currents are measured in amperes

12. Dynamometer is used to measures …………………………………

    A. Electricity
    B. Electric power
    C. Detects presence of electric current
    D. Blood pressure


Answer: Option B

Explanation:

A dynamometer or “dyno” for short, is a device for measuring force, torque, or power. For example, the power produced by an engine, motor .

13. Which is used to measures sound under water ?

    A. Hydrometer
    B. Hygrometer
    C. Hydrophone
    D. Odometer


Answer: Option C

Explanation:

A hydrophone is a microphone designed to be used underwater for recording or listening to underwater sound. Most hydrophones are based on a piezoelectric transducer that generates electricity when subjected to a pressure change.

14. ……………………….. is an instrument for producing sound

    A. Microphone
    B. Photometer
    C. Periscope
    D. Phonograph


Answer: Option D

Explanation:

The phonograph is a device invented in 1877 for the mechanical recording and reproduction of sound. In its later forms it is also called a gramophone.

15. The speedometer is used to ………………………….

    A. Measure the speed
    B. Record the speed
    C. display the speed
    D. All of these


Answer: Option D

Explanation:

A speedometer or a speed meter is a gauge that measures and displays the instantaneous speed of a vehicle.

16. ………………….. is used to obtain a magnified view of small objects

    A. Microscope
    B. Microphone
    C. Telescope
    D. Endoscope


Answer: Option A

Explanation:

The microscope is an optical instrument used for viewing very small objects, such as mineral samples or animal or plant cells, typically magnified several hundred times.

17. Audiometer measures …………………..

    A. Sound underwater
    B. Frequency
    C. Pressure of gases
    D. Intensity of Sound


Answer: Option D

Explanation:

An audiometer is an instrument for gauging and recording acuity of hearing also measures the Intensity of Sound

18. Which is used to detects the presence of electric charge?

    A. Electrometer
    B. Ammeter
    C. Electroscope
    D. Altimeter


Answer: Option C

Explanation:

An electroscope is an early scientific instrument that is used to detect the presence and magnitude of electric charge on a body. It was the first electrical measuring instrument. The the first electroscope, a pivoted needle called the versorium, was invented by British physician William Gilbert around 1600.

19. Salinometer determines …………………….. of solution

    A. Salinity
    B. Purity
    C. Impurity
    D. Quantity


Answer: Option A

Explanation:

A salinometer is a device designed to measure the salinity, or dissolved salt content, of a solution

20. ………………….. is used for the measurement of temperature

    A. Thermostat
    B. Thermometer
    C. Voltmeter
    D. Galvanometer


Answer: Option B

Explanation:

A thermometer is a device that measures temperature or a temperature gradient. A thermometer has two important elements: (1) a temperature sensor, (2) some means of converting this physical change into a numerical value.

1. Which is used to measures the power of an electric circuit?

    A. Ammeter
    B. Anemometer
    C. Wattmeter
    D. Voltmeter


Answer: Option C

Explanation:

The wattmeter is an instrument for measuring the electric power (or the supply rate of electrical energy) in watts of any given circuit. Electromagnetic wattmeters are used for measurement of utility frequency and audio frequency power; other types are required for radio frequency measurements.

2. Theodolite measures ………………………………….

    A. Horizontal angles
    B. Vertical angles
    C. Critical angles
    D. Both A and B


Answer: Option D

Explanation:

Theodolite is a surveying instrument with a rotating telescope for measuring horizontal and vertical angles

3. Which is used to receive and transmit a reply immediately ?

    A. Transponder
    B. Transducer
    C. Transmitter
    D. All of these


Answer: Option A

Explanation:

Transponder is a device for receiving a radio signal and automatically transmitting a different signal.

4. Flux meter is used to measures ……………………………

    A. Altitudes
    B. Magnetic flux
    C. Angles
    D. Refractive Indices


Answer: Option B

Explanation:

A Fluxmeter is an electronic integrating, digital display instrument. The Fluxmeter can be used not only for the measurement of the magnetic flux of permanent magnets, but also for quality control and sorting of magnetic products.

5. Which of the following is used to records physiological movements graphically ?

    A. Ohmmeter
    B. Pyrometer
    C. Electroenphalograph
    D. Kymograph


Answer: Option D

Explanation:

A kymograph (which means ‘wave writer’) is a device that gives a graphical representation of spatial position over time in which a spatial axis represents time.

6. Wave meter measures…………………….. of a radiowave

    A. Refractive Indices
    B. Frequency
    C. Wavelength
    D. Range


Answer: Option C

Explanation:

A wavemeter (or wavelength meter) is a kind of interferometer which is used for precise wavelength measurements on laser beams.

7. …………………………….. is used to measure the inner and outer diameter of solids

    A. Dynamo
    B. Calipers
    C. Calorimeter
    D. Quadrant


Answer: Option B

Explanation:

A caliper is a device used to measure the distance between two opposite sides of an object and also used to measure inner and outer diameter of solids.

8. Anemometer measures ………………………….. of wind

    A. Force of wind
    B. Direction of wind
    C. Velocity of wind
    D. Both A and C


Answer: Option D

Explanation:

An anemometer is a device used for measuring Force and direction of the wind. The term is derived from the Greek word anemos, which means wind, and is used to describe any wind speed measurement instrument used in meteorology.

9. Which is used to find the latitude of a place by navigators?

    A. Sextant
    B. Radar
    C. Theodolite
    D. Chronometer


Answer: Option A

Explanation:

A sextant is a doubly reflecting navigation instrument used to measure the latitude between any two visible objects. The principle of the instrument was first implemented around 1730 by John Hadley and Thomas Godfrey but it was also found later in the unpublished writings of Isaac Newton.

10. ……………………………. of a vessel at sea is measured by Chronometer

    A. Altitude
    B. Longitude
    C. Depth
    D. Pressure


Answer: Option B

Explanation:

Longitude by chronometer is a method, in navigation, of determining longitude using a marine chronometer, which was developed by John Harrison during the first half of the eighteenth century.

11. Electrometer measures ………………………

    A. Electric current of high magnitude
    B. Electric current of low magnitude
    C. Electricity
    D. electric power


Answer: Option C

Explanation:

An electrometer is an electrical instrument for measuring electric charge or electrical potential difference.

12. Which of the following is used to view the objects above the sea level ?

    A. Stroboscope
    B. Microscope
    C. Telescope
    D. Periscope


Answer: Option D

Explanation:

Periscope is used to view the objects above the sea level

13. Stereoscope used to view the …………………… pictures

    A. 1 dimensional
    B. 2 dimensional
    C. 3 dimensional
    D. All of these


Answer: Option B

Explanation:

Stereoscope is a device by which two photographs of the same object taken at slightly different angles are viewed together, creating an impression of depth and solidity.

14. ………………………….. is an instrument for measuring the energy distribution of a particular type of radiation

    A. Spectrometer
    B. Speedometer
    C. Tachometer
    D. Telescope


Answer: Option A

Explanation:

The spectrometer is an instrument for measuring the energy distribution of particular type of radiation. An apparatus used for recording and measuring spectra, especially as a method of analysis.

15. Udometer is also known as …………….

    A. Rain Gauge
    B. Anemometer
    C. Pluviometer
    D. All of these


Answer: Option D

Explanation:

A rain gauge (also known as a odometer, pluviometer, or an ombrometer) is a type of instrument used by meteorologists and hydrologists to gather and measure the amount of liquid precipitation over a set period of time.

16. Which of the following is used to view rapidly moving objects ?

    A. Stroboscope
    B. Stereoscope
    C. Telescope
    D. Microscope


Answer: Option A

Explanation:

A stroboscope also is known as a strobe, is an instrument used to make a cyclically moving object appear to be slow- moving, or stationary. It consists of either a rotating disk
with slots or holes or a lamp such as a flash tube which produces brief repetitive flashes of light.

17. Which of the following has the highest specific heat Capacity ?

    A. Glycerine
    B. Water
    C. Ice
    D. Paraffin


Answer: Option B

Explanation:

Specific heat Capacity of Water is 2200 J/KgoC, Paraffin – 2200 J/\({Kg}^{0}\)C, Ice – 2108 J/\({Kg}^{0}\)C, Glycerine – 2436 J/\({Kg}^{0}\)C

18. …………………… is the boiling point of Water in Rankine Scale ?

    A. \({275}^{0}\)
    B. \({100}^{0}\)
    C. \({672}^{0}\)
    D. \({510}^{0}\)


Answer: Option C

Explanation:

The boiling point of Water in Ranking Scale is 6720 Rankine temperature scale, temperature scale having an absolute zero, below which temperatures do not exist, and using a degree of the same size as that used by the Fahrenheit temperature scale.

19. What is the nearest distance of distinct vision for the human eye in cm?

    A. 25
    B. 20
    C. 15
    D. 12


Answer: Option A

Explanation:

This distance is about 25 cm from the eye.

20. …………………….. is the temperature at which the Celsius and the Fahrenheit readings are numericallyequal but opposite in signs?

    A. \({80}^{0}\)/7
    B. \({78}^{0}\)/6
    C. \({540}^{0}\)/2
    D. \({860}^{0}\)/6


Answer: Option A

Explanation:

\({x}^{0}\) F = – \({x}^{0}\) C

X – 32/9 = -x/5

X = 80/7

1. The Energy required to remove an electron in a hydrogen atom from state is

    A. 13.6eV
    B. 0.136eV
    C. 1.36eV
    D. 0.00136eV


Answer: Option B

Explanation:

The energy necessary to remove the electron from n = 10 the state in hydrogen atom will be 0.136eV

2. One nanometer is equal to …………………………

    A. \({10}^{-9}\)m
    B. \({10}^{-8}\)m
    C. \({10}^{-12}\)m
    D. \({10}^{-10}\)m


Answer: Option A

Explanation:

The nanometre or nanometer is a unit of length in the metric system, equal to one billionth of a metre ( 0.000000001 m or 10-9m)

3. The fourth state of matter is known as

    A. Solid
    B. Liquid
    C. Gas
    D. Plasma


Answer: Option D

Explanation:

Plasma is one of the four fundamental states of matter, the others being solid, liquid, and gas. A plasma has properties unlike those of the other states.

4. Which type of energy is oldest energy to man ?

    A. Electrical energy
    B. Heat Energy
    C. Geothermal Energy
    D. Solar Energy


Answer: Option C

Explanation:

Geothermal energy is thermal energy generated and stored in the Earth. Thermal energy is the energy that determines the temperature of matter.

5. In a photocell light energy is converted into ……………………….

    A. Heat Energy
    B. Electrical Energy
    C. Sound Energy
    D. Electronic Energy


Answer: Option B

Explanation:

Photocell is a solid-state electronic device that converts light into electrical energy by producing a voltage or that uses light to regulate the flow of current.

6. The slope of ……………………… graph represents Acceleration

    A. Velocity – time
    B. Velocity – Frequency
    C. Frequency – Amplitude
    D. Speed – Voltage


Answer: Option A

Explanation:

The slope of Velocity – time graph represents Acceleration. The velocity vs. time graphs for the two types of motion – constant velocity and changing velocity Acceleration is the rate of change of velocity of an object.

7. Which is used to change the speed of the fan?

    A. Resistance
    B. Transistor
    C. Regulator
    D. Accelerator


Answer: Option C

Explanation:

The regulator is used to regulating/control the speed of the fan and provide a convenient environment for the residents.

8. The temperature of metal wire …………………………..when the current is passes through it

    A. None of these
    B. Constant
    C. Decreases
    D. Increases


Answer: Option D

Explanation:

The temperature of the metal wire increases when the current is passes through it

9. When a light wave is reflected from a mirror, there is a change in its ………………………….

    A. Refractive Index
    B. Reflective Index
    C. Frequency
    D. Amplitude


Answer: Option D

Explanation:

When a light wave is reflected from a mirror, there is a change in its amplitude because the reflected wave is reflected in phase with the incoming wave

10. What is the maximum escape velocity of rocket to be launched into Space ?

    A. 11km/sec
    B. 14km/sec
    C. 22km/sec
    D. 35km/sec


Answer: Option A

Explanation:

escape velocity is the minimum speed needed for an object to “break free” from the gravitational attraction of a massive body. The escape velocity from Earth is about 40,270 km/h (25,020 mph). The maximum escape velocity of the rocket to be launched into Space is 11km/sec

11. Sound can’t pass through ………………..

    A. Gas
    B. Vacuum
    C. Liquid
    D. Solid


Answer: Option B

Explanation:

Sound cannot travel through vacuum because there is no air molecules to vibrate sound.

12. The dimension of which of the following is the same as that of Impulse?

    A. Velocity
    B. Acceleration
    C. Momentum
    D. Angular Velocity


Answer: Option C

Explanation:

Impulse has the same units and dimensions \({MLT}^{-1}\) as momentum. In the International System of Units, these are kg·m/s = N·s.

13. The strongest Force in nature is ……………….

    A. Electromagnetic Force
    B. Gravitational Force
    C. Magnetic Force
    D. Nuclear Force


Answer: Option D

Explanation:

Strongest Force – Nuclear Force

Weakest Force – Gravitational Force

14. An image formed on the Retina of an eye persists for about ……………………. after the removal of stimulus

    A. 0.1s
    B. 0.001s
    C. 0.10s
    D. 0.0001s


Answer: Option A

Explanation:

An image formed on the Retina of an eye persists for about 0.1s after the removal of stimulus

15. The lens is made up of which type of glass?

    A. Pyrex Glass
    B. Flint Glass
    C. Lead Crystal Glass
    D. Laminated Glass


Answer: Option B

Explanation:

The currently known flint glasses have refractive indices ranging between 1.45 and 2.00. A concave lens of flint the glass is commonly combined with a convex lens.

16. Magnetism at the center of the bar magnet is ……………………..

    A. Infinite
    B. Minimum
    C. Zero
    D. Maximum


Answer: Option C

Explanation:

The density of the field lines on the picture is maximized at the “poles” of the bar magnet and minimized at the center.

17. 1 kcal =?

    A. 1000 cal
    B. 100 cal
    C. 1200 cal
    D. 4.18 joule


Answer: Option A

Explanation:

1 kcal = 1000 cal

18. A sunset and sunrises arise due to …………………

    A. Total Internal Reflection
    B. Scattering
    C. Reflection
    D. Refraction


Answer: Option C

Explanation:

The sunlight takes on an orange or red cast, which we can see reflected from clouds or other objects as a colorful sunset (or sunrise).

19. The Voltage in a motor car battery is

    A. 18V
    B. 20V
    C. 12V
    D. 10V


Answer: Option C

Explanation:

Most lead acid batteries that cars use is of 12V(12.6V to be precise, 2.1V per cell

20. The sound produced by the bat is

    A. Supersonic
    B. Ultrasonic
    C. Infrasonic
    D. Ultrasound


Answer: Option B

Explanation:

Humans can only hear sound up to about 16KHz (that’s 16,000 cycles per second). Bats emit sounds at typically 2 or 3 times higher pitch than we can hear.

1. The minimum number of geostationary satellite needed for uninterrupted global coverages is ………………….

    A. 3
    B. 5
    C. 2
    D. 4


Answer: Option C

Explanation:

2 is the absolute minimum to cover the earth but the satellites will not be able to contact one another.

2. The cooling system of a refrigerator always should be at the …………………….

    A. Bottom
    B. Middle
    C. Top
    D. Everywhere


Answer: Option A

Explanation:

The Cooling system condenser coils, located at
the bottom of the refrigerator (behind the kick plate)

3. A Black body can absorb radiations of ……………………

    A. Only Electrical Radiations
    B. Long wavelengths
    C. All wavelengths
    D. Short wavelengths


Answer: Option C

Explanation:

A black body is an idealized physical body that absorbs all incident electromagnetic radiation, regardless of frequency or angle of incidence.

4. The speed of light is ………………… while passing through glass

    A. Maximum
    B. Can’t tell
    C. Zero
    D. Minimum


Answer: Option D

Explanation:

The speed of light will be minimum while passing through glass because the optical density of glass is very high

5. Who measured the velocity of light first ?

    A. Enrico Femi
    B. Olaus Roemer
    C. Max planck
    D. Galileo


Answer: Option B

Explanation:

Olaus Roemer measured the delay and, knowing approximately the diameter of the Earth’s orbit, made the first good estimate of the speed of light.

6. Moving Electric charge produces …………………………..

    A. Magnetic Field
    B. Radiation
    C. Electric Field
    D. Heat


Answer: Option A

Explanation:

Moving Electric charge produces Magnetic field

7. If input frequency of a full wave rectifier be n, then output frequency would be

    A. n/2
    B. n
    C. 2n
    D. n/4


Answer: Option C

Explanation:

If input frequency of a full wave rectifier be n, then output frequency would be 2n.

8. One Nautical mile is equal to ……………………..

    A. 1852 meter per hour
    B. 1980 meter per hour
    C. 1810 mete per hour
    D. 2010 mete per hour


Answer: Option A

Explanation:

The rate of one knot equals one nautical mile per
hour. One nautical mile is 1852 meters.

9. …………………….. is the brightest colour emitted by the Sun

    A. Red
    B. Green-Blue
    C. Green-Red
    D. Yellow-Green


Answer: Option A

Explanation:

The Sun emits an impressive range of visible light. Sun emits light of nearly every color, it does indeed appear brightest in yellow-green light.

10. Fat can be separated from Milk because of …………………………………………………..

    A. Centrifugal Force
    B. Momentum of Inertia
    C. Surface Tension
    D. Gravitational Force


Answer: Option A

Explanation:

The separation of cream from milk in the centrifugal separator is based on the fact that when liquids of different specific gravities revolve around the same centre at the same distance with the same angular velocity, a greater centrifugal force is exerted on the heavier liquid than on the lighter one. Milk can be regarded as two liquids of different specific gravities, the serum and the fat.

11. Which one of the following denotes inertial mass ?

    A. M/V
    B. w/g
    C. F/a
    D. v×d


Answer: Option C

Explanation:

Inertial mass measures an object’s resistance to being accelerated by a force => F/a

12. Ball pen function is based on the principle of ……………….

    A. Boyle’s law
    B. Surface tension
    C. Gravitational force
    D. Viscosity


Answer: Option B

Explanation:

Ball pen function is based on the principle of Surface tension. Surface tension is the elastic tendency of a fluid surface which makes it acquire the least surface area possible.

13. …………….. is the most basic property of liquids

    A. Viscosity
    B. Fluidity
    C. Elasticity
    D. Volume Conservation


Answer: Option D

Explanation:

Volume Conservation is the most basic property of liquids.

14. Newton postulated his corpuscular theory of light on the basic of

    A. Rectilinear propagation of light
    B. Colour of thin films
    C. Newton’s rings
    D. Disperson of white lights


Answer: Option A

Explanation:

Newton’s corpuscular theory of light on the basic of Rectilinear propagation of light Light consists of very tiny particles known as “corpuscular”. These corpuscles on emission from the source of light travel in a straight line with high velocity and When these particles enter the eyes, they produce an image of the object or the sensation of vision.

15. Which of the following color of light will travel with minimum speed through glass?

    A. Green
    B. Red
    C. Violet
    D. Yellow


Answer: Option A

Explanation:

Red travels the fastest and Violet travels the slowest.

16. Total internal reflection can occur when light passes from …………………………..

    A. Rarer to denser medium
    B. Irrespective of medium of travel
    C. Travel from one medium to other medium
    D. Denser to rarer medium


Answer: Option A

Explanation:

Total internal reflection is a phenomenon that occurs when light travels from a more optically dense medium (or a medium with higher refractive index ) to a less optically dense one (lower index ), such as glass to air or water to air.

17. The Spectrum of Carbon monoxide is …………………

    A. Band Spectrum
    B. Line Spectrum
    C. Continuous
    D. Linear Spectrum


Answer: Option A

Explanation:

All of the numerous band spectra formerly attributed to carbon are due probably to carbon compounds

18. Which one of the following is a vector quantity ?

    A. Electric Field Intensity
    B. Electric Charge
    C. Charge Density
    D. Electric Potential


Answer: Option A

Explanation:

Electric charge is a vector quantity because doesn’t ‘point’ in a physical direction in space.

19. Hydrogen bomb is based on ………………….

    A. Controlled fission
    B. Uncontrolled fission
    C. Uncontrolled fusion
    D. Controlled fusion


Answer: Option C

Explanation:

Hydrogen bomb or H-bomb, weapon deriving a large portion of its energy from the nuclear fusion of hydrogen isotopes.

20. Crompton effect is associated with which one of the following ?

    A. X-rays
    B. β rays
    C. Positive rays
    D. γ rays


Answer: Option A

Explanation:

In a Crompton effect a beam of monochromatic X-rays is scattered by a light element

1. A boat will submerge when it displaces water equal to its own ………………

    A. weight
    B. volume
    C. force
    D. momentum


Answer: Option A

Explanation:

A boat will float when the weight of water it displaces equal the weight of the boat and anything will float if it is shaped to displace its own weight

2. In an astronomical telescope the objective lens is ………….

    A. Bifocal lens
    B. Convex lens
    C. Polycarbonate lens
    D. Concave lenns


Answer: Option A

Explanation:

Astronomical telescope consists of two convex lenses

3. Charge is a ………………..

    A. Vecor quantity
    B. Either Scalar or Vector
    C. Scalar quantity
    D. Dimensionless


Answer: Option C

Explanation:

Electric charge is a scalar quantity because it does not obey the law of vector addition.

4. ……………. Is a paramagnetic substance

    A. Zinc
    B. Water
    C. Iron
    D. Aluminium


Answer: Option D

Explanation:

Paramagnetism is a form of magnetism whereby certain materials are attracted by an externally applied magnetic field, and form internal, induced magnetic field. Ex – Aluminium

5. Chloride is a ………………….. substance

    A. Diamagnetic
    B. Ferromagnetic
    C. Paramagnetic
    D. All of these


Answer: Option B

Explanation:

Permanent magnets (materials that can be magnetized by an external magnetic field and remain magnetized after the external field is removed) are either ferromagnetic or ferrimagnetic, as are other materials that are noticeably attracted to them.Ex – Chloride, iron.

6. The Curie temperature of Iron is ………..

    A. 627K
    B. 1000K
    C. 1043K
    D. 1400k


Answer: Option C

Explanation:

The Curie temperature of Iron is 1000K

Cobalt – 1400K

Nickel – 627K

7. When the energy of satellite is ………………….. it escapes away from its orbit and its path become parabolic

    A. Zero
    B. Maximum
    C. Minimum
    D. Positive/Negative


Answer: Option A

Explanation:

When the energy of satellite is Zero it escapes away from its orbit and its path become parabolic.

8. Electrostatic precipitator is used to …………………

    A. Control the ionisation
    B. Control the speed
    C. Control the flow of current
    D. Remove the pollutants


Answer: Option D

Explanation:

An electrostatic precipitator (ESP) is a filtration device that removes fine particles, like dust and smoke, from a flowing gas using the force of an induced electrostatic charge minimally impeding the flow of gases through the unit.

9. Water is a ………………….of electricity

    A. Semi conductor
    B. Super conductor
    C. Bad conductor
    D. Good conductor


Answer: Option C

Explanation:

Pure water is always a bad conductor of electricity. this is because the electrons in the water molecules are not in the conduction band in the room temperature.

10. The Frequency of alternating voltage supplied is ……………..

    A. 30Hz
    B. 50Hz
    C. 20Hz
    D. 80Hz


Answer: Option B

Explanation:

Almost the whole of the world uses a frequency of 50Hz and a voltage of 220-240(higher voltages for better efficiency in transmission). The exception, where 60Hz is used (with a voltage of 110-120), is the Americas (North and South) and the Caribbean (and parts of Japan and Korea).

11. The Plastic material used for making gear wheels is …………………

    A. Acetol
    B. Teflon
    C. Nylons
    D. Phenolics


Answer: Option C

Explanation:

Nylon, which has the widest use in plastic bearings. Nylon bushings exhibit low friction and require no lubrication. plastic bearings.Nylon is quiet in operation, resists abrasion, wears at a low rate, and is easily molded, cast, or machined to close tolerances.

12. Minimum number of unequal vectors which can give zero resultant are

    A. Four
    B. One
    C. Two
    D. Three


Answer: Option D

Explanation:

Imagine an object with three concurrent forces acting on it. Two forces, n = 3 N and p = 4 N, create an angle with each other such that the resultant is 5 N. 180 degrees from the resultant, a force, r = 5 N, is acting on the object. Thus three unequal vectors on an object can result in 0.

13. When the speed of the car is doubled then what will be the braking force of the car to in it in the same direction ?

    A. 3 times
    B. 4 times
    C. 2 times
    D. 5 times


Answer: Option B

Explanation:

If you have a head-on collision with another car moving the same speed, but from the opposite direction, then the kinetic energy doubles (because the other car also has the same kinetic energy) and thus the force doubles Speed of the car = Twice the braking force

14. In a rechargeable cell what kind of energy is stored within the cell ?

    A. Chemical Energy
    B. Potential Energy
    C. Electrical Energy
    D. Thermal Energy


Answer: Option A

Explanation:

Electric energy is converted into chemical energy and stored it as chemical energy within the cells.

15. It is difficult to cook rice ………………..

    A. at the middle of the sea
    B. at the desert
    C. at the bottom of the mountain
    D. at the top of the mountain


Answer: Option D

Explanation:

High-altitude cooking is the opposite of pressure cooking in that the boiling point of water is lower at higher altitudes due to the decreased air pressure. This may require an increase in cooking times or temperature and alterations of recipe ingredients.

16. Due to terrestrial heating and ………………… of light the mirage forms in desert

    A. Refraction
    B. Absorption
    C. Scattering
    D. Reflection


Answer: Option A

Explanation:

Mirage formation: This phenomenon on the basis of heating of air and refraction of light.

17. When a ring of metal is heated than its hole ………………………….

    A. Contract
    B. No change
    C. Decreases
    D. Expands


Answer: Option D

Explanation:

Most of the metal expand when heated and contract when cooled. So When a ring of metal is heated than its hole expands.

18. The order of magnitude of electric resistance of the human body is

    A. 99ohm
    B. 100ohm
    C. 106 ohm
    D. 97ohm


Answer: Option C

Explanation:

The order of magnitude of electric resistance of the human body is 106 ohm.It is a two-dimensional material and has good electrical conductivity.

19. For reproducing sound a CD Audio Player uses a ………………….

    A. Laser beam
    B. Radio waves
    C. UV rays
    D. All of these


Answer: Option A

Explanation:

The laser reads these pits SUPER FAST and creates the sound from this digital information (0’s and 1’s, On’s and Off’s)

20. ……………….. is the form of amplitude variations in the transmitted signal due to atmosphere.

    A. Error
    B. Noise
    C. Variation
    D. SNR


Answer: Option B

Explanation:

Noise is a form of amplitude variations in the transmitted signal due to atmosphere, industries etc.

1. Which planet has the highest number of moons ?

    A. Uranus
    B. Mars
    C. Saturn
    D. Jupiter


Answer: Option D

Explanation:

Jupiter has 67 moons or satellites. Jupiter is the fifth planet from the Sun and the largest in the Solar System.

2. Phobos is related to ………………..

    A. Mars
    B. Earth
    C. Saturn
    D. Neptune


Answer: Option A

Explanation:

Mars has two known satellites, Phobos and Deimos.

3. Which of the following is the second largest moon in the solar family?

    A. Ganymede
    B. Deimos
    C. Titan
    D. Triton


Answer: Option C

Explanation:

Titan (or Saturn VI) is the largest moon of Saturn. It is the second-largest moon in the Solar System, after Jupiter’s moon Ganymede.

4. ………………….. was the first Kuiper belt object to be discovered

    A. Charon
    B. Pluto
    C. Ceres
    D. Haumea


Answer: Option B

Explanation:

Pluto is a dwarf planet in the Kuiper belt, a ring of bodies beyond Neptune. It was the first Kuiper belt object to be discovered.

5. Miranda is the moon of which planet ?

    A. Uranus
    B. Neptune
    C. Jupiter
    D. Saturn


Answer: Option A

Explanation:

Miranda or Uranus V is the smallest and innermost of Uranus’s five-round satellites. Like the other large moons of Uranus, Miranda orbits close to its planet’s equatorial plane.

6. Which of the following has no moons ?

    A. Eris
    B. Haumea
    C. Makemake
    D. Ceres


Answer: Option D

Explanation:

Among the other dwarf planets, Ceres has no known moons. It is 90 percent certain that Ceres has no moons larger than 1 km in size, assuming that they would have the same albedo as Ceres itself.

7. ……………….is a photograph of the Earth

    A. Blue Ball
    B. Blue Wall
    C. Blue Marble
    D. Blue circle


Answer: Option C

Explanation:

The Blue Marble is a photograph of the Earth, taken on December 7, 1972, by the crew of the Apollo 17 spacecraft, at a distance of about 45,000 kilometers (28,000 miles).

8. NASA Satellite Camera Provides “EPIC” View of Earth. What is EPIC?

    A. Earth Poly Imagine Camera
    B. Earth Polychromatic Imaging Camera
    C. Earth Polarise Imaging Camera
    D. Earth Popular Imagination Camera


Answer: Option C

Explanation:

The color image of Earth was taken by NASA’s Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC), a four megapixel CCD camera and telescope. The image was generated by combining three separate images to create a photographic- quality image. The image was taken on July 6, 2015,showing North and Central America.

9. Which planet is also called as ‘ Lord of Heavens’?

    A. Saturn
    B. Mars
    C. Jupiter
    D. Uranus


Answer: Option C

Explanation:

Jupiter, because it is named after the Roman God Jupiter, who was “Lord of the Heavens.”

10. ……………. is also called as Green Planet

    A. Earth
    B. Neptune
    C. Jupiter
    D. Pluto


Answer: Option B

Explanation:

Neptune is called a green planet because of the colors of the planets the greeny grass in the atmosphere of the frozen planet Uranus and the pure iceball that is Neptune.

11. The communication satellite GSAT -18 was launched in

    A. 2015
    B. 2016
    C. 2014
    D. 2012


Answer: Option B

Explanation:

India’s Communication satellite GSAT-18 was successfully launched from the European space pad of Kourou in French Guiana on October 6, 2016

12. Space lab Tiangong-2 is related to which country?

    A. China
    B. Russia
    C. North Korea
    D. Japan


Answer: Option A

Explanation:

China’s experimental space lab Tiangong-2 orbiting the Earth with two astronauts on board has successfully launched a micro-satellite, roughly the size of a desktop printer on October 26, 2016.

13. Which of the following is India’s weather satellite?

    A. SRE – 1
    B. INSAT – 4CR
    C. INSAT – 3DR
    D. INSAT – 4B


Answer: Option C

Explanation:

The Indian Space Research Organisation’s (Isro) Geosynchronous Satellite Launch Vehicle-F05(GSLV-F05) lifted off from the Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota in Andhra Pradesh, carrying with it the INSAT- 3DR weather satellite on September 8, 2016

14. World’s 1st Hack-Proof Communications Satellite launched by

    A. Iran
    B. China
    C. USA
    D. India


Answer: Option C

Explanation:

China on August 16, 2016, successfully launched the world’sa first quantum satellite which boasts of establishing “hack- proof” communications between space and the ground as it is equipped with security features to prevent wiretapping and intercepts.The satellite was launched from the Jiuquan Satellite Launch Centre in northwestern Gobi Desert

15. Falcon 9 rocket was launched by

    A. ISRO
    B. SpaceX
    C. NASA
    D. CNSA


Answer: Option B

Explanation:

SpaceX successfully landed the first stage of its unmanned Falcon 9 rocket on a floating platform in the Atlantic Ocean early on Friday after launching a Japanese communications satellite into orbit.

16. The first manned AVATAR flight is proposed for

    A. 2019
    B. 2018
    C. 2020
    D. 2025


Answer: Option B

Explanation:

AVATAR from “Aerobic Vehicle for Transatmospheric Hypersonic Aerospace Transportation” is a concept for a manned single-stage reusable spaceplane capable of horizontal takeoff and landing.The first scaled-down tests are planned for 2016, and the first manned AVATAR flight is proposed for 2025.

17. ……………. is a joint project of NASA and ISRO

    A. NISAR
    B. RISAT
    C. SARNI
    D. NAISR


Answer: Option A

Explanation:

Nasa-Isro Synthetic Aperture Radar (Nisar) is a joint project between NASA and ISRO to co-develop and launch a dual frequency synthetic aperture radar satellite to be used for remote sensing.

18. Aditya-1 is a mission to the ……………..

    A. Sun
    B. Mars
    C. Jupiter
    D. Moon


Answer: Option A

Explanation:

ISRO plans to carry out a mission to the Sun by the year 2019-20.The probe is named as Aditya-1 and will weigh about 400 kg. It is the First Indian based Solar Coronagraph to study solar Corona in visible and near IR bands.

19. ISRO starts landing tests for which mission?

    A. ASTROSAT
    B. Chandrayaan-2
    C. Chandrayaan-1
    D. Mars Orbiter Mission


Answer: Option B

Explanation:

The Indian Space Research Organisation started a series of ground and aerial tests linked to the critical Moon landing of Chandrayaan-2, at its new site at Challakere in Chitradurga the district, 400 km from Bengaluru.

20. Which satellite is launched by China for mobile telecommunication?

    A. Banxing – 2
    B. Shijian-16
    C. Tiantong-02
    D. Tiantong-01


Answer: Option D

Explanation:

China has successfully launched the first satellite dubbed as The Tiantong-01 for mobile telecommunication. It was launched on-board of the Long March-3B carrier rocket from Xichang Satellite Launch Centre.

1. The advanced weather satellite Himawari-9 was
launched by which country
?

    A. India
    B. Russia
    C. China
    D. Japan


Answer: Option D

Explanation:

The first one, Himawari-8, was launched in October 2014. Himawari-9 is Japan’s ninth geostationary weather observatory since the first satellite in the Himawari, or sunflower, series launched in 1977.

2. Tianlian I-04 is the satellite belongs to which country?

    A. Japan
    B. China
    C. USA
    D. Bangladesh


Answer: Option B

Explanation:

The satellite, Tianlian I-04, was launched on a Long March- 3C carrier rocket from the Xichang Satellite Launch Centre

3. An advanced weather satellites GOES-R was launched by which space agency?

    A. NASA
    B. ISRO
    C. JAXA
    D. CNSA


Answer: Option A

Explanation:

NASA has successfully launched the A “next generation” US advanced weather satellites GOES-R from Cape Canaveral Air Force Station in Florida, US on November 20, 2016.

4. Which mission holds the Guinness World Record for the highest altitude fix of a GPS signal?

    A. Lunar Atmosphere Dust Environment Explorer
    B. Gravity Recovery and Climate Experiment
    C. Magnetospheric Multiscale Mission
    D. Extreme Environment Mission Operations


Answer: Option C

Explanation:

NASA’s Magnetospheric Multiscale Mission (MMS) now holds the Guinness World Record for the highest altitude fix of a GPS signal. The MMS satellites, which are operating in a highly elliptical orbit around the Earth, has set the record at 43,500 miles above the surface.

5. China launched global carbon dioxide monitoring satellite __________to understand climate change

    A. TanSat
    B. Spitzer
    C. SatCo
    D. Cartosat-2


Answer: Option A

Explanation:

China launched a global carbon dioxide monitoring satellite TanSat to understand climate change, hours after it lifted nearly a week-long red alert for the worst smog that engulfed about 40 cities in the country.

6. First fully-owned satellite ground station abroad opened in which country?

    A. Russia
    B. Australia
    C. China
    D. USA


Answer: Option C

Explanation:

China opens 1st fully-owned satellite ground station abroad. China has launched its first fully- owned overseas satellite ground station near the North Pole which could enable Beijing to collect satellite data anywhere on the Earth at a speed it said was the fastest in the world.

7. India’s first LNG fuelled bus is introduced in which part of India?

    A. Kerala
    B. Madhya Pradesh
    C. Haryana
    D. Karnataka


Answer: Option A

Explanation:

For the 1st time in the Country, an LNG fuelled bus has been launched by the Minister of Petroleum & Natural Gas, Shri Dharmendra Pradhan in the presence of Chief Minister of Kerala, Shri Pinarayi Vijayan at Thiruvananthapuram.

8. Which space agency launches ‘Space Garbage Truck’ Into Orbit to Clean Up Space Debris ?

    A. NASA
    B. RFSA
    C. ESA
    D. JAXA


Answer: Option D

Explanation:

Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) recently launched into orbit a space junk collector to clean up space debris. Kounotori, which means stork in Japanese, blasted off from the southern Japanese island of Tanegashima on Dec. 9

9. Which Supercluster was found by astronomers in December 2016?

    A. Virgo
    B. Oracle
    C. Vela
    D. Fornax


Answer: Option C

Explanation:

Astronomers have found one of the Universe’s biggest superclusters of galaxies near the Milky Way. The Vela supercluster, which had previously gone undetected as it was hidden by stars and dust in the Milky Way, is a huge mass that influenced the motion of our Galaxy.

10. World’s largest amphibious aircraft AG600 by which country ?

    A. China
    B. Bangladesh
    C. Iran
    D. USA


Answer: Option A

Explanation:

The AVIC AG600, also known as TA-600, is a large amphibious flying boat that is being designed and built in China by the Aviation Industry Corporation of China

11. The rocket Kuaizhou-1A (KZ-1A) launched by which country?

    A. China
    B. Japan
    C. Mongolia
    D. Russia


Answer: Option A

Explanation:

The rocket Kuaizhou-1A (KZ-1A) has sent three satellites into space in its first commercial mission.The rocket, carrying the satellite JL-1 and two CubeSats XY-S1 and Caton-1, blasted off from northwestern China’s Jiuquan Satellite Launch Center

12. Pinaka is a multiple rocket launcher inducted into ____________

    A. Indian Army
    B. Indian Navy
    C. Indian Airforce
    D. All of these


Answer: Option A

Explanation:

Pinaka is a multiple rocket launcher produced in India and developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) for the Indian Army. The system has a maximum range of 40 km for Mark-I and 65 km for Mark-II.

13. Which become India’s first warship to have ATM onboard ?

    A. INS Chennai
    B. INS Vikramaditya
    C. INS Aditya
    D. INS Vikrant


Answer: Option B

Explanation:

India’s biggest aircraft carrier ship INS Vikramaditya is set to make history by the becoming the nation’s first warship to have an ATM onboard the vessel via satellite.

14. Which country has launched its first military communications satellite Kirameki-2 ?

    A. South Korea
    B. China
    C. Japan
    D. North Korea


Answer: Option C

Explanation:

India’s biggest aircraft carrier ship INS Vikramaditya is set to make history by the becoming the nation’s first warship to have an ATM onboard the vessel via satellite.

Japan launched Kirameki-2 communications satellite, which will enable it to quickly share information about ballistic missiles launched by North Korea or videos of Japanese troops deployed overseas.

15. Surface-to-surface ballistic missile (SSM) ‘Ababeel’ is related with which country ?

    A. Nepal
    B. India
    C. Pakistan
    D. Sri Lanka


Answer: Option C

Explanation:

Pakistan successfully conducted the first test flight of the ‘Ababeel’ surface-to-surface ballistic missile (SSM) capable of carrying a nuclear warhead up to 2,200 km.

16. ________________ was India’s first dedicated multi- wavelength space observatory

    A. Swift
    B. Hubble
    C. Aerostat
    D. Astrosat


Answer: Option D

Explanation:

Astrosat is India’s first dedicated multi-wavelength space observatory. It was launched on a PSLV-XL on 28 September 2015.

17. INS____________ becomes India’s first ship to go green

    A. Sandhayak
    B. Sutlej
    C. Darshak
    D. Sarvekshak


Answer: Option D

Explanation:

Indian Navy’s survey vessel INS Sarvekshak, based at the Southern Naval Command in Kochi became the first naval ship to go green by installing a solar power system on board

18. In February 2017, ISRO launched Cartosat-2 series satellite with how many satellites?

    A. 101
    B. 105
    C. 102
    D. 104


Answer: Option D

Explanation:

Indian Space Research Organisation’s (Isro) workhorse Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) carry a record 104 satellites in a single mission on 15 February from the space center at Sriharikota in Andhra Pradesh.

19. India Vetiver Network (INVN) has launched in which state?

    A. Karnataka
    B. Maharashtra
    C. Haryana
    D. Tamil Nadu


Answer: Option D

Explanation:

India Vetiver Network (INVN) has been launched at Tamil Nadu Agricultural University. INVN is a not-for-profit scientific network to promote vetiver in India.

20. The weather satellite INSAT-3DR was launched inwhich year?

    A. 2014
    B. 2015
    C. 2016
    D. 2017


Answer: Option C

Explanation:

INSAT-3DR is an Indian weather satellite built by the Indian Space Research Organisation and operated by the Indian National Satellite System.

1. The Ship ‘Grand Old Lady’ ____________ has retired from service

    A. INS Vikrant
    B. INS Kalvari
    C. INS Vikramaditya
    D. INS Viraat


Answer: Option D

Explanation:

INS Viraat -the ship, famously known as the ‘Grand Old Lady’, was with the British Royal Navy since 1959 before the Indian government bought it for Rs 6.5 crore in 1987.

2. INS Tillanchang was commissioned at _______________

    A. Chennai
    B. Kochin
    C. Karwar
    D. Mumbai


Answer: Option C

Explanation:

INS Tillanchang, a Water Jet Fast Attack Craft (WJFAC) was commissioned into the Indian Navy by Vice Admiral Girish Luthra, the Flag Officer Commanding-in-Chief Western Naval Command, at Karwar .INS Tillanchang is the third ship of four follow-on WJFAC built by the Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE) Kolkata.

3. The EchoStar 23 communications satellite launched by which space agency?

    A. SpaceX
    B. JAXA
    C. CNSA
    D. ESA


Answer: Option A

Explanation:

The SpaceX Falcon 9 rocket is launching from Kennedy Space Center’s Launch Complex 39A carrying the EchoStar 23 communications satellite for EchoStar Corporation.

4. The Vikram Sarabhai Space Centre is situated in which state of India ?

    A. Odisha
    B. Kerala
    C. Andhra Pradesh
    D. Rajasthan


Answer: Option B

Explanation:

The Vikram Sarabhai Space Centre is a major space research centre of the Indian Space Research Organisation, focusing on rocket and space vehicles for India’s satellite programme. It is located in Thiruvananthapuram, in the Indian state of Kerala.

5. The GRAPES-3 experiment (or Gamma Ray Astronomy PeV EnergieS phase-3) located at ________

    A. Leh
    B. Ooty
    C. Hanle
    D. Bangalore


Answer: Option B

Explanation:

The GRAPES-3 experiment (or Gamma Ray Astronomy PeV EnergieS phase-3) located at Ooty in India started as a collaboration of the Indian Tata Institute of Fundamental Research and the Japanese Osaka City University, and now also includes the Japanese Nagoya Women’s University.

6. The world’s largest artificial sun was set up by which country ?

    A. USA
    B. Morocco
    C. Russia
    D. Germany


Answer: Option D

Explanation:

German scientists are switching on “the world’s largest artificial sun” in the hope that intense light sources can be used to generate climate-friendly fuel. The Synlight experiment in Jülich, about 19 miles west of Cologne, consists 149 souped-up film projector spotlights and produces light about 10,000 times the intensity of natural sunlight on Earth.

7. China has launched its first cargo spacecraft ___________ recently

    A. Pujiang-1
    B. TanSat
    C. Tianzhou-1
    D. Tianhui 1B


Answer: Option C

Explanation:

China has launched its first cargo spacecraft, making further progress in its goal of establishing a permanently manned space station by 2022. The Tianzhou-1 cargo resupply spacecraft lifted off on Thursday evening on a Long March-7 Y2 rocket from the Wenchang Satellite Launch Centre in the southern island province of Hainan.

8. NASA has launched its super pressure balloon from which country ?

    A. Australia
    B. New Zealand
    C. Finland
    D. Switzerland


Answer: Option B

Explanation:

NASA successfully launched its football-stadium-sized, heavy-lift super pressure balloon (SPB) from Wanaka, New Zealand.

9. Which Airlines become first to use new satellite-based airplane tracking system ?

    A. Qatar Airways
    B. Malaysia Airlines
    C. Singapore Airlines
    D. Etihad Airways


Answer: Option B

Explanation:

Malaysia Airlines will be first to use new satellite-based airplane tracking system. The airline will use a soon-to-be-launched a satellite network to monitor its fleet in areas where
there is currently no surveillance, including polar regions and remote areas of the oceans.

10. Shijian-13, first high-throughput communications satellite was launched by which country?

    A. USA
    B. Russia
    C. China
    D. North Korea


Answer: Option C

Explanation:

Shijian-13, China’s first high-throughput communications satellite, was launched from Xichang Satellite Launch Center in southwest China’s Sichuan Province.

11. ……………… is also known as law of Galileo

    A. Newton’s Second Law
    B. Laws of motion
    C. Newton’s Third Law
    D. Newton’s First Law


Answer: Option D

Explanation:

First law – Everybody retains its state or state of motion until an external force is applied on it.

12. Which of the following is unit of Luminous intensity ?

    A. Mole
    B. Candela
    C. Kelvin
    D. Kilogram


Answer: Option B

Explanation:

Luminous intensity is a measure of the wavelength-weighted power emitted by a light source in a particular direction per unit solid angle.

13. According to the law of conservation of energy which of the following is true ?

    A. Energy can be created by many methods2.
    B. Enegy can’t be transformed into any other form
    C. Energy can’t be destroyed
    D. Both A and C


Answer: Option C

Explanation:

Law of conservation of energy : Energy can neither be created nor be destroyed but it can be transformed from one form to another form.

14. The pressure exerted anywhere at a point of cofined fluid is transmitted equally and undiminished in all directions throughout the liquid is known as

    A. Pascal’s law
    B. Kepler’s law
    C. Newton’s law
    D. Stefan’s law


Answer: Option A

Explanation:

Pascal’s law is also known as principle of transmission of fluid-pressure.

15. The speed of the light is

    A. 3×\({10}^{6}\)m/m
    B. 8×\({10}^{8}\)m/s
    C. 3×\({10}^{8}\)m/s
    D. 6×\({10}^{3}\)m/s


Answer: Option C

Explanation:

Light is a transverse wave.

16. Optical fibre following …………….. to carry the information in the form of light

    A. Law of scattering
    B. Refraction law
    C. Reflection law
    D. Total internal reflection


Answer: Option D

Explanation:

Total internal reflection occurs when a propagating wave strikes a medium boundary at an angle larger than a particular critical angle with respect to the normal to the
surface.

17. Twinkling of stars is based upon……………………………

    A. Reflection
    B. Refraction
    C. Scateering
    D. Both Reflection and Refraction


Answer: Option B

Explanation:

Refraction is the bending of a wave when it enters a medium where its speed is different

18. Which of the following denotes Ohm’s law ?

    A. I = VR
    B. R/I = V
    C. V = IR
    D. R = VI


Answer: Option C

Explanation:

Current is flowing through the conductor is direct proportional to the potential difference across its 2 ends.

19. The process of splitting of a heavy molecules into 2 or more lighter molecules is known as

    A. Nuclear Fission
    B. Nuclear Fusion
    C. Nuclear Process
    D. Nuclear reaction


Answer: Option A

Explanation:

Fission – an atom splits into smaller parts, discovered by by German Otto Hahn.

20. Depth of the Ocean is measured by

    A. Fathometer
    B. Mariner’s Compass
    C. Radar
    D. Tachometer


Answer: Option A

Explanation:

Fathometer uses sound waves to determine the depth of water.It unit is Fathom.

1. The Unit of sound is ………………..

    A. Intensity
    B. Hertz
    C. Decibel
    D. Frequency


Answer: Option C

Explanation:

Decibel(dB), unit for expressing the ratio between two amounts of electric or acoustic power or for measuring the relative loudness of sounds. 1 dB = 20 times the common logarithm of the ratio.

2. The sound waves or audible waves are lies in the range of ………………………

    A. less than 20Hz
    B. 20Hz to 20000Hz
    C. Greater than 20000Hz
    D. 20000Hz


Answer: Option B

Explanation:

Sound waves or audible waves – 20Hz to 20000Hz These waves sensitive to human ear

3. Speed of sound is …………………….. in solids and …………………… in gases

    A. Minimum, Maximum
    B. Minimum, Minimum
    C. Maximum, Maximum
    D. Maximum, Minimum


Answer: Option D

Explanation:

minimum in gases

4. The infrasonic waves have the frequencies

    A. less than 20Hz
    B. 20Hz to 20000Hz
    C. Greater than 20000Hz
    D. 20000Hz


Answer: Option A

Explanation:

Infrasonic waves – less than 20Hz These waves are produced by earth quakes.

5. The wavelength range of electromagnetic wave is ……………………………

    A. \({10}^{-3}\) to \({10}^{4}\)m
    B. \({10}^{-1}\) to \({10}^{2}\) m
    C. \({10}^{-2}\) to \({10}^{3}\) m
    D. \({10}^{-4}\) to \({10}^{4}\) m


Answer: Option D

Explanation:

Ex of electromagnetic wave – Alpha rays, Gamma rays.

6. Frequency is defined as

    A. The maximum time period
    B. Maximum displacement from mean position
    C. Time taken for 1 oscillation
    D. The no of oscillations in 1 seconds


Answer: Option D

Explanation:

Frequency is defined as the no of oscillations in 1 seconds

Frequency Unit – Hertz

F=1/T

7. The echo is not heared at the …………. due to absence of atmosphere

    A. Moon
    B. Earth
    C. Mountains
    D. Ocean


Answer: Option A

Explanation:

The sound waves received after being reflected from some other place is called echo. The minimum distance between the observer and reflector should be 17m.

8. ………….. waves are always characterized by particle the motion being perpendicular to wave motion.

    A. Longitudinal
    B. Transverse
    C. Mechanical
    D. Electromagnetic waves


Answer: Option B

Explanation:

Transverse waves are always characterized by particle the motion being perpendicular to wave motion. Ex – Waves on string under tension or under surface water

9. The distance between consecutive trough or compression is known as

    A. Amplitude
    B. Frequency
    C. Wavelength
    D. Time period


Answer: Option C

Explanation:

Distance between consecutive trough or compression is known as Wavelength.

Wavelength( λ) Unit – meter

10. The longitudinal waves having frequency greater than 20000Hz are called

    A. Electromagnetic waves
    B. Sound Waves
    C. Audible waves
    D. Ultrasonic waves


Answer: Option D

Explanation:

Ultrasonic waves – greater than 20000Hz. Human ears can’t detect these waves

11. Who introduced the concept of inertia ?

    A. Newton
    B. Pascal
    C. Galileo
    D. Aristotle


Answer: Option C

Explanation:

The term “inertia” is more properly understood as shorthand for “the principle of inertia” as described by Newton in his First Law of Motion: that an object not subject to any net external force moves at a constant velocity.

12. If the resultant of all the force acting on a body is ……………………. then the body is said to be in equilibrium.

    A. Zero
    B. Constant
    C. Maximum
    D. Minimum


Answer: Option A

Explanation:

Equilibrium results from the cancellation of forces acting on an object.

13. Rocket works on the principle of ……………………………

    A. Circular motion
    B. Centre of gravity
    C. Equilibrium
    D. Conservation of momentum


Answer: Option D

Explanation:

Conservation of momentum is a fundamental law of physics which states that the momentum of a system is constant if there are no external forces acting on the system. It is embodied in Newton’s first law (the law of inertia).

14. If the body is at rest then the equilibrium is called as …………………

    A. Dynamic
    B. Neutral equilibrium
    C. Static
    D. Either Static or Dynamic


Answer: Option C

Explanation:

When forces acting on an object which is at rest are balanced, then we say that the object is in a state of static equilibrium. The resultant of these forces equals zero. That is, the vector sum of the forces adds to zero.

15. Energy is defined as capacity of doing work.Its unit is …………….

    A. Kilogram
    B. Kelvin
    C. Joule
    D. Watt


Answer: Option C

Explanation:

The joule symbol J, is a derived unit of energy in the International System of Units. It is equal to the energy transferred (or work done) to an object when a force of one newton acts on that object in the direction of its motion through a distance of one metre (1 newton metre or N).

16. A bullet fired from a gun can pierce a target due to its …………………………

    A. Kinetic Energy
    B. Law of conservation Energy
    C. Potential Energy
    D. Gravitational Force


Answer: Option A

Explanation:

Kinetic energy is the energy possessed by a body by virtue of its motion

KE = 1⁄2(m\({V}^{2}\))

17. ……………………… is the energy possessed by a body by virtue of its position

    A. Negative Energy
    B. Potential Energy
    C. Positive Energy
    D. Kinetic Energy


Answer: Option B

Explanation:

Potential Energy is the energy possessed by a body by virtue of its position. Ex-The potential energy of water in dams used to run turbines in order to produce electricity.

18. The sum of all kinds of energies in an isolated system remains …………….. at all times

    A. Minimum
    B. Maximum
    C. Zero
    D. Constant


Answer: Option D

Explanation:

According to the law of conservation of energy the sum of all kinds of energies in an isolated system remains constant at all the time.

19. In a heat engine ……………….. energy changes into …………………. energy

    A. Mechanical, electrical
    B. Heat, Mechanical
    C. Electrical, Heat
    D. Heat, Electrical


Answer: Option B

Explanation:

In a heat engine Heat energy changes into Mechanical energy.

20. In electric motor ………………….. energy changes into …………………. energy

    A. Mechanical, electrical
    B. Heat, Mechanical
    C. Electrical, Mechanical
    D. Heat, Electrical


Answer: Option C

Explanation:

In electric motor electrical energy changes into mechanical energy.

1. The normal temperature of the human body is ………………….

    A. \({73}^{0}\)C
    B. \({300}^{0}\)C
    C. \({370}^{0}\)C
    D. \({1000}^{0}\)C


Answer: Option C

Explanation:

Normal body temperature as an oral temperature of \({98.6}^{0}\)F (\({370}^{0}\)C). This is an average of normal body temperatures.

2. The density of water is maximum at ………………………..

    A. \({7}^{0}\)C
    B. \({–3.4}^{0}\)C
    C. \({4}^{0}\)C
    D. \({2}^{0}\)C


Answer: Option B

Explanation:

The density of a substance is defined as the ratio of its mass to its volume Unit = kg/\({m}^{3}\)

3. What is the SI unit of pressure?

    A. N/s\({m}^{2}\)
    B. N/\({m}^{2}\)
    C. kg/\({m}^{2}\)
    D. N/\({m}^{3}\)


Answer: Option B

Explanation:

Pressure is defined as the force acting normally on a unit area of the surface Unit = N/\({m}^{2}\) or Pascal. Atmospheric pressure is measured by Barometer.

4. Slow fall in barometric reading is the indication of ……….

    A. Rain
    B. Storm
    C. Clear Weather
    D. Normal Weather


Answer: Option A

Explanation:

The slow fall in barometric reading is the indication of rain The slow rise in barometric reading is the indication of clear weather. The sudden fall in barometric reading is the indication of storm.

5. The angle of contact is …………. for pure water and clean glass

    A. \({60}^{0}\)
    B. \({45}^{0}\)
    C. \({90}^{0}\)
    D. \({0}^{0}\)


Answer: Option D

Explanation:

The angle of contact is \({0}^{0}\) for pure water and clean gas. It is \({90}^{0}\) for silver, 80 for ordinary water and 1350 for mercury.

6. Which does not require the medium for their propagation?

    A. Electromagnetic waves
    B. Transverse Waves
    C. Longitudinal Waves
    D. Mechanical Waves


Answer: Option A

Explanation:

Electromagnetic waves do not require medium for their propagation.

Ex – Cathode rays, Alpha and Beta rays

7. Which require the medium for their propagation?

    A. Electromagnetic waves
    B. Sound waves
    C. Mechanical Waves
    D. Both A and B


Answer: Option D

Explanation:

Mechanical Waves require the medium for their propagation. These are 2 types. They are Longitudinal and Transverse waves.

8. The speed of Supersonic wave is measured in ………………….

    A. Avogadro Number
    B. Energy
    C. Mach Number
    D. Wavelength


Answer: Option C

Explanation:

Mach number is the ratio of the speed of source to the speed of sound

Mach number >1- Supersonic

Mach number >5- Hypersonic

Mach number <1 – Body is moving with supersonic

9. Pyrometer can’t measure the temperature below …………………

    A. \({800}^{0}\)C
    B. \({500}^{0}\)C
    C. \({1000}^{0}\)C
    D. \({750}^{0}\)C


Answer: Option A

Explanation:

Pyrometer measure the temperature of a body by measuring the radiation emitted by the body. It can’t measure the temperature below \({800}^{0}\)C.

10. The freezing point of Mercury is………………………….

    A. \({-210}^{0}\)C
    B. \({-390}^{0}\)C
    C. \({-190}^{0}\)C
    D. \({390}^{0}\)C


Answer: Option B

Explanation:

The freezing point of Mercury is 390C.To measure thetemperature below -390C alcohol thermometer is used. The freezing point of alcohol is \({-114}^{0}\)C

11. All planets move around the sun in elliptical orbits having the sun at one foci of the orbit is called _____

    A. Doppler’s effect
    B. Pascal’s law
    C. Kepler’s law
    D. Hooke’s law


Answer: Option C

Explanation:

All planets move around the sun in elliptical orbits having the sun at one foci of the orbit is called – Kepler’s law

12. The earth rotates on its axis from …………………..

    A. North to South
    B. West to east
    C. East to west
    D. South to North


Answer: Option B

Explanation:

The earth rotates on its axis from west to east. This rotation makes the sun and the stars appear to be moving across from East to West.

13. Escape velocity is ………….. times the orbital velocity

    A. 2
    B. \(\sqrt{3}\)
    C. 1
    D. \(\sqrt{2}\)


Answer: Option D

Explanation:

Escape velocity is Escape velocity is.\(/sqrt{2}\) times the orbital velocity times the orbital velocity.Escape velocity is the minimum speed needed for an object to “break free” from the gravitational attraction of a massive body. The escape velocity from Earth is about 40,270 km/h

14. If the strain is longitudinal then the modulus of elasticity is called,………………………….

    A. Bulk Modulus
    B. Modulus of Rigidity
    C. Young’s modulus
    D. Density


Answer: Option C

Explanation:

Young’s modulus, which is also known as the elastic modulus is a mechanical property of linear elastic solid materials. It defines the relationship between stress (force per unit area) and strain (proportional deformation) in a material.

15. The amount of heat given to the system is used up in 2 ways are…………………………

    A. The second law of Thermodynamics
    B. Zeroth law of Thermodynamics
    C. Third law of Thermodynamics
    D. First law of Thermodynamics


Answer: Option B

Explanation:

First law of Thermodynamics – the amount of heat given to the system is used up in 2 ways, first to increase the internal energy and second to do the external work

16. Mercury has ………………….. Specific heat

    A. Low
    B. High
    C. Variable
    D. Constant


Answer: Option A

Explanation:

Mercury has low Specific heat. The specific heat is the amount of heat per unit mass required to raise the temperature by one degree Celsius.

17. The …………………. law of thermodynamics is the outcome of human experience under which heat energy can be converted

    A. Second law of Thermodynamics
    B. Zeroth law of Thermodynamics
    C. Third law of Thermodynamics
    D. First law of Thermodynamics


Answer: Option A

Explanation:

The Second Law of Thermodynamics is the outcome of human experience under which heat energy can be converted into mechanical energy

18. Linear expansion mean ………………

    A. Expansion in Volume
    B. Expansion in Area
    C. Expansion in length
    D. Expansion in Width


Answer: Option C

Explanation:

Linear expansion means change in one dimension (length) as opposed to change in volume (volumetric expansion).

19. Expansion in area is called …………………

    A. Cubical Expansion
    B. Linear Expansion
    C. Superficial Expansion
    D. Artificial Expansion


Answer: Option C

Explanation:

Expansion in area is called Superficial Expansion The area thermal expansion coefficient relates the change in a material’s area dimensions to a change in temperature.

20. A steel block with a volume of …………….might expand to 1.002 cubic meters when the temperature is raised by 50 K.

    A. 1 cubic meter
    B. 1 meter
    C. 1 centimeter
    D. 1 millimeter


Answer: Option A

Explanation:

The volume of a material changes by some fixed fractional amount. For example, a steel block with a volume of 1 cubic meter might expand to 1.002 cubic meters when the temperature is raised by 50 K.