GMAT - SPLessons

GMAT Quantitative Section

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

GMAT Quantitative Section

GMAT Quantitative Section

shape Introduction

The GMAT Quantitative Section is specifically designed to measure the ability of the exam taker to analyze data and draw conclusions using reasoning skills. The mathematics concepts required to comprehend and solve the questions in the GMAT Quantitative section is equivalent to what is generally taught in secondary school classes.


In the GMAT Quantitative section there are 31 questions to be finished in a span of 62 minutes. The questions are intended to put your math aptitude skills to test. They revolve around basic arithmetic, algebra and geometry. This segment has multiple choice questions that fall in the following two classes:

Data sufficiency questions:
The GMAT Quantitative Section is expected to test the ability to assess the given data methodically. A question followed by two statements and five answer choices is given. These answer choices always continue as before.
So it’s a smart thought to remember them all including their request. Then utilize your logical and analytical skills combined with the quantitative knowledge to check what information is required or sufficient to discover the appropriate answer. Here it’s more about checking the data sufficiency as the name suggests rather than finding the answer.

Problem solving questions:
This segment is intended to test your quantitative aptitudes skills and your ability to solve a problem/issue using the different mathematical concepts.
The number of problem-solving questions would be more prominent in number. Each of the above two class of questions would appear in irregular request throughout the whole segment.

1. Of the following, which is greater than ½ ?
A. 2/5
B. 4/7
C. 4/9
D. 5/11
E. 6/13
Answer: B

2. If an object travels at five feet per second, how many feet does it travel in one hour?
A. 30
B. 300
C. 720
D. 1800
E. 18000
Answer: E

3. What is the average (arithmetic mean) of all the multiples of ten from 10 to 190 inclusive?
A. 90
B. 95
C. 100
D. 105
E. 110
Answer: C

4. A cubical block of metal weighs 6 pounds. How much will another cube of the same metal weigh if its sides are twice as long?
A. 48
B. 32
C. 24
D. 18
E. 12
Answer: A

5. In a class of 78 students 41 are taking French, 22 are taking German. Of the students taking French or German, 9 are taking both courses. How many students are not enrolled in either course?
A. 6
B. 15
C. 24
D. 33
E. 54
Answer: C

6. A straight fence is to be constructed from posts 6 inches wide and separated by lengths of chain 5 feet long. If a certain fence begins and ends with a post, which of the following could not be the length of the fence in feet? (12 inches = 1 foot)
A. 17
B. 28
C. 35
D. 39
E. 50
Answer: C

7. ( √2 – √3 )² =
A. 5 – 2√6
B. 5 – √6
C. 1 – 2√6
D. 1 – √2
E. 1
Answer: A

8. 230 + 230 + 230 + 230 =
A. 8120
B. 830
C. 232
D. 230
E. 226
Answer: C

9. Amy has to visit towns B and C in any order. The roads connecting these towns with her home are shown on the diagram. How many different routes can she take starting from A and returning to A, going through both B and C (but not more than once through each) and not travelling any road twice on the same trip?

A. 10
B. 8
C. 6
D. 4
E. 2
Answer: B

10. In the figure below AD = 4, AB = 3 and CD = 9. What is the area of triangle AEC ?

A. 18
B. 13.5
C. 9
D. 4.5
E. 3
Answer: D

11. Which of the following could be a value of x, in the diagram above?

A. 10
B. 20
C. 40
D. 50
E. any of the above
Answer: B

12. Helpers are needed to prepare for the fete. Each helper can make either 2 large cakes per hour, or 35 small cakes per hour. The kitchen is available for 3 hours and 20 large cakes and 700 small cakes are needed. How many helpers are required?
A. 10
B. 15
C. 20
D. 25
E. 30
Answer: A

13. Jo’s collection contains US, Indian and British stamps. If the ratio of US to Indian stamps is 5 to 2 and the ratio of Indian to British stamps is 5 to 1, what is the ratio of US to British stamps?
A. 5 : 1
B. 10 : 5
C. 15 : 2
D. 20 : 2
E. 25 : 2
Answer: E

14. A 3 by 4 rectangle is inscribed in circle. What is the circumference of the circle?
A. 2.5π
B. 3π
C. 5π
D. 4π
E. 10π
Answer: C

15. Two sets of 4 consecutive positive integers have exactly one integer in common. The sum of the integers in the set with greater numbers is how much greater than the sum of the integers in the other set?
A. 4
B. 7
C. 8
D. 12
E. it cannot be determined from the information given.
Answer: D

16. A circular logo is enlarged to fit the lid of a jar. The new diameter is 50 per cent larger than the original. By what percentage has the area of the logo increased?
A. 50
B. 80
C. 100
D. 125
E. 250
Answer: D

17. ABCD is a square of side 3, and E and F are the mid points of sides AB and BC respectively. What is the area of the quadrilateral EBFD?

A. 2.25
B. 3
C. 4
D. 4.5
E. 6
Answer: D

18. If n ≠ 0, which of the following must be greater than n?
I) 2n
II) n²
III) 2 – n
A. I only
B. II only
C. I and II only
D. II and III only
E. None
Answer: E

19. After being dropped a certain ball always bounces back to 2/5 of the height of its previous bounce. After the first bounce it reaches a height of 125 inches. How high (in inches) will it reach after its fourth bounce?
A. 20
B. 15
C. 8
D. 5
E. 3.2
Answer: C

20. n and p are integers greater than 1 5n is the square of a number 75np is the cube of a number.
The smallest value for n + p is
A. 14
B. 18
C. 20
D. 30
E. 50
Answer: A

21. The distance from town A to town B is five miles. C is six miles from B. Which of the following could be the distance form A to C?
I) 11
II) 1
III) 7
A. I only
B. II only
C. I and II only
D. II and III only
E. I, II, or III.
Answer: E

22. √5 percent of 5√5 =
A. 0.05
B. 0.25
C. 0.5
D. 2.5
E. 25
Answer: B

23. If pqr = 1 , rst = 0 , and spr = 0, which of the following must be zero?
A. P
B. Q
C. R
D. S
E. T
Answer: D

24. (65 – 64) / 5 = ?
A. 1/5
B. 6/5
C. 6³
D. 64 / 5
E. 64
Answer: E

25. -20 , -16 , -12 , -8 ….
In the sequence above, each term after the first is 4 greater than the preceding term. Which of the following could not be a term in the sequence?
A. 0
B. 200
C. 440
D. 668
E. 762
Answer: E

26. ♠n denotes the number obtained when n is rounded to the nearest tenth. For example ♠4.31 = 4.3
♠0.089 – ♠1.135 =

A. 1.05
B. 1.04
C. -1.05
D. -1.0
E. -0.1
Answer: D

27. For how many integer values of n will the value of the expression 4n + 7 be an integer greater than 1 and less than 200?
A. 48
B. 49
C. 50
D. 51
E. 52
Answer: C

28. In the BELOW correctly worked addition sum, A,B,C and D represent different digits, and all the digits in the sum are different. What is the sum of A,B,C and D?
5 A
+B C
——–
D43

A. 23
B. 22
C. 18
D. 16
E. 14
Answer: B

29. 12 liters of water are poured into an aquarium of dimensions 50cm length, 30cm breadth, and 40cm height. How high (in cm) will the water rise?
(1 liter = 1000cm³)
A. 6
B. 8
C. 10
D. 20
E. 40
Answer: B

30. Six years ago Anita was P times as old as Ben was. If Anita is now 17 years old, how old is Ben now in terms of P ?
A. 11/P + 6
B. P/11 +6
C. 17 – P/6
D. 17/P
E. 11.5P
Answer: A

31. If a² = 12, then a4 =
A. 144
B. 72
C. 36
D. 24
E. 16
Answer: A

32. If n is even, which of the following cannot be odd?
I) n + 3
II) 3n
III) n² – 1
A. I only
B. II only
C. III only
D. I and II only
E. I, II and III
Answer: B

33. One side of a triangle has length 8 and a second side has length 5. Which of the following could be the area of the triangle?

I) 24
II) 20
III) 5
A. I only
B. II only
C. III only
D. II and III only
E. I, II and III
Answer: D

34. A certain animal in the zoo has consumed 39 pounds of food in six days. If it continues to eat at the same rate, in how many more days will its total consumption be 91 pounds?
A. 12
B. 11
C. 10
D. 9
E. 8
Answer: E

35. A perfect cube is an integer whose cube root is an integer. For example, 27, 64 and 125 are perfect cubes. If p and q are perfect cubes, which of the following will not necessarily be a perfect cube?
A. 8p
B. pq
C. pq + 27
D. -p
E. (p – q)6
Answer: C

36. Half the people on a bus get off at each stop after the first, and no one gets on after the first stop. If only one person gets off at stop number 7, how many people got on at the first stop?
A. 128
B. 64
C. 32
D. 16
E. 8
Answer: B

37. n is an integer chosen at random from the set

{5, 7, 9, 11 }

p is chosen at random from the set
{2, 6, 10, 14, 18}

What is the probability that n + p = 23 ?
A. 0.1
B. 0.2
C. 0.25
D. 0.3
E. 0.4
Answer: A

38. A dress on sale in a shop is marked at $D. During the discount sale its price is reduced by 15%. Staff are allowed a further 10% reduction on the discounted price. If a staff member buys the dress what will she have to pay in terms of D ?
A. 0.75D
B. 0.76D
C. 0.765D
D. 0.775D
E. 0.805D
Answer: C

39. All the dots in the array are 2 units apart vertically and horizontally. What is the length of the longest line segment that can be drawn joining any two points in the array without passing through any other point?

A. 2
B. 2√2
C. 3
D. √10
E. √20
Answer: E

40. If the radius of the circle with centre O is 7 and the measure of angle AOB is 100, what is the best approximation to the length of arc AB ?

A. 9
B. 10
C. 11
D. 12
E. 13
Answer: D

41. Sheila works 8 hours per day on Monday, Wednesday and Friday, and 6 hours per day on Tuesday and Thursday. She does not work on Saturday and Sunday. She earns $324 per week. How much does she earn in dollars per hour?
A. 11
B. 10
C. 9
D. 8
E. 7
Answer: C

42. ABCD is a parallelogram. BD = 2. The angles of triangle BCD are all equal. What is the perimeter of the parallelogram?

A. 12
B. 9√3
C. 9
D. 8
E. 3√3
Answer: D

43. If the product of 6 integers is negative, at most how many of the integers can be negative?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
E. 6
Answer: D

44. If a positive integer n, divided by 5 has a remainder 2, which of the following must be true?
I n is odd
II n + 1 cannot be a prime number
III (n + 2) divided by 7 has remainder 2
A. none
B. I only
C. I and II only
D. II and III only
E. I, II and III
Answer: A

45. A solid cube of side 6 is first painted pink and then cut into smaller cubes of side 2. How many of the smaller cubes have paint on exactly 2 sides?
A. 30
B. 24
C. 12
D. 8
E. 6
Answer: C

46. The slope of the line passing through the point (5,5) is 5/6. All of the following points could be on the line except

A. (2.5, 2)
B. (11, 10)
C. (8, 7.5)
D. (-1, 0)
E. (-7, -5)
Answer: A

47. In the figure above the square has two sides which are tangent to the circle. If the area of the circle is 4a²π, what is the area of the square?

A. 2a²
B. 4a
C. 4a²
D. 16a²
E. 64a²
Answer: D

48. A triangle has a perimeter 13. The two shorter sides have integer lengths equal to x and x + 1. Which of the following could be the length of the other side?
A. 2
B. 4
C. 6
D. 8
E. 10
Answer: C

49. A machine puts c caps on bottles in m minutes. How many hours will it take to put caps on b bottles?
A. 60bm/c
B. bm/60c
C. bc/60m
D. 60b/cm
E. b/60cm
Answer: B

50. Paint needs to be thinned to a ratio of 2 parts paint to 1.5 parts water. The painter has by mistake added water so that he has 6 litres of paint which is half water and half paint. What must he add to make the proportions of the mixture correct?
A. 1 litre paint
B. 1 litre water
C. ½ litre water and one litre paint
D. ½ litre paint and one litre water
E. ½ litre paint
Answer: A

51. Which of the following can be used to illustrate that not all prime numbers are odd?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5
Answer: B

52. What is the greatest of 3 consecutive integers whose sum is 24 ?

A. 6
B. 7
C. 8
D. 9
E. 10
Answer: D

53. Considering the positions on the number line above, which of the following could be a value for x?
A. 5/3
B. 3/5
C. -2/5
D. -5/2
E. none
Answer: C

54. A piece of ribbon 4 yards long is used to make bows requiring 15 inches of ribbon for each. What is the maximum number of bows that can be made?
A. 8
B. 9
C. 10
D. 11
E. 12
Answer: B

55. How many numbers between 200 and 400 meet one or both of the conditions given in the two statements below?
Statement 1: The number begins with 3
Statement 2: The number ends with 3
A. 20
B. 60
C. 100
D. 110
E. 120
Answer: D

56. 6 pints of a 20 percent solution of alcohol in water are mixed with 4 pints of a 10 percent alcohol in water solution. The percentage alcohol in the new solution is
A. 16
B. 15
C. 14
D. 13
E. 12
Answer: A

57. PQRS is a parallelogram and ST = TR. What is the ratio of the area of triangle QST to the area of the parallelogram?

A. 1 : 2
B. 1 : 3
C. 1 : 4
D. 1 : 5
E. it cannot be determined
Answer: C

58. A picture is copied onto a sheet of paper 8.5 inches by 10 inches. A 1.5 inch margin is left all around. What area in square inches does the picture cover?
A. 76
B. 65
C. 59.5
D. 49
E. 38.5
Answer: E

59. The table shows the results of a poll which asked drivers how many accidents they had had over the previous 5 years. What is the median number of accidents per year?

No of accidents 0 1 2 3 4 5 6
No of drivers 17 13 21 4 2 2 1

A. 0.5
B. 1
C. 1.5
D. 2
E. 4
Answer: C

60. If V = 12R / (r + R) , then R =
A. Vr / (12 – V)
B. Vr + V /12
C. Vr – 12
D. V / r – 12
E. V (r + 1) /12
Answer: A

61. The number 0.127 is how much greater than 1/8 ?
A. ½
B. 2/10
C. 1/50
D. 1/500
E. 2/500
Answer: D

62. Which of the following could not be the lengths of the sides of a right angled triangle?
A. 3, 4, 5
B. 5, 12, 13
C. 8, 15, 17
D. 12, 15, 18
E. 9, 12, 15
Answer: D

63. Two equal circles are cut out of a rectangle of card of dimensions 16 by 8. The circles have the maximum diameter possible. What is the approximate area of the paper remaining after the circles have been cut out?

A. 104
B. 78
C. 54
D. 27
E. 13
Answer: D

64. If a and b are both positive, which of the following is a simplification of the expression above?
A. a² + b² + 1
B. a + b
C. a – b
D. ab
E. it cannot be simplified further
Answer: C

65. x = y – (50/y), where x and y are both > 0
If the value of y is doubled in the equation above, the value of x will
A. decrease
B. stay the same
C. increase four fold
D. double
E. increase to more than double
Answer: E

66. ASB is a quarter circle. PQRS is a rectangle with sides PQ = 8 and PS = 6. What is the length of the arc AQB ?

A. 5π
B. 10π
C. 25
D. 14
E. 28
Answer: A

67. The number of degrees that the hour hand of a clock moves through between noon and 2.30 in the afternoon of the same day is

A. 720
B. 180
C. 75
D. 65
E. 60
Answer: C

68. Jeff takes 20 minutes to jog around the race course one time, and 25 minutes to jog around a second time. What is his average speed in miles per hour for the whole jog if the course is 3 miles long?
A. 6
B. 8
C. 10
D. 12
E. 14
Answer: B

69. A and B are equidistant from the line l. How many circles can be drawn with their centres on line l and that pass through both A and B?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. >10
Answer: E

70. A wheel has a diameter of x inches and a second wheel has a diameter of y inches. The first wheel covers a distance of d feet in 100 revolutions. How many revolutions does the second wheel make in covering d feet?
A. 100xy
B. 100y – x
C. 100x – y
D. 100y / x
E. 100x / y3
Answer: E

71. 3x + y = 19 , and x + 3y = 1.
Find the value of 2x + 2y
A. 20
B. 18
C. 11
D. 10
E. 5
Answer: D

72. The price of a cycle is reduced by 25 per cent. The new price is reduced by a further 20 per cent. The two reductions together are equal to a single reduction of
A. 45%
B. 40%
C. 35%
D. 32.5%
E. 30%
Answer: B

73. x and y are integers
x + y 6
What is the smallest possible value of x – y ?
A. 1
B. 2
C. 4
D. -2
E. -4
Answer: C

74. BCD is a line segment and Angle BAC = � Angle ACB ; Angle ACD = ?
A. 140
B. 100
C. 120
D. 60
E. it cannot be determined from the information given
Answer: E

75. If x ¤ y = (x + y)² – (x – y)²
Then √5 ¤ √5 =
A. 0
B. 5
C. 10
D. 15
E. 20
Answer: E

76. In the figure below, what is the slope of line l ?
A. – 3
B. – 1/3
C. 0
D. 1/3
E. 3
Answer: B

77. Radius of circle center O is 3 times the radius of circle center C.
Angle ACB = Angle POQ
If the shaded area of circle C is 2 then what is the area of the shaded part of circle O ?
A. 6
B. 12
C. 18
D. 36
E. 3/2
Answer: C

78. (3 x 104) + (2 x 10²) + (4 x 10) =
A. 302400
B. 32400
C. 30240
D. 3240
E. 324
Answer: C

79. Andy solves problems 74 to 125 inclusive in a Math exercise. How many problems does he solve?
A. 53
B. 52
C. 51
D. 50
E. 49
Answer: B

80. If x and y are integers, and 3x + 2y = 13, which of the following could be the value of y ?
A. 0
B. 1
C. 2
D. 3
E. 4
Answer: C

81. If n > 0 , which of the following must be true?
I) n² > 1
II) n – n² 0
A. I only
B. II only
C. III only
D. I and II only
E. none
Answer: E

82. Which of the following describes the relationship between A and B as shown in the pairs of numbers in the table above?

A B
2 5
3 10
4 17
5 26

A. B = A + 4
B. B = 2A + 1
C. B = 3A – 1
D. B = A² + 1
E. B = A² – 1
Answer: D

83. 6 people meet for a business lunch. Each person shakes hands once with each other person present. How many handshakes take place?
A. 30
B. 21
C. 18
D. 15
E. 10
Answer: D

84. If x² – y² = 55, and x – y = 11, then y =
A. 8
B. 5
C. 3
D. -8
E. -3
Answer: E

85. Rectangle ABCD has a perimeter of 26. The half circle with diameter AD has an area of 8π. What is the perimeter of the part of the figure that is not shaded?
A. 26 + 4π
B. 18 + 8π
C. 18 + 4π
D. 14 + 4π
E. 14 + 2π
Answer: C

86. AB and DE are parallel. Angle BAC = 30 , angle CDE = 50. What is the measure of angle ACD ?
A. 100
B. 90
C. 80
D. 70
E. cannot be determined from the information
Answer: C

87. If x / y is an integer, which of the following statements must be true?
A. both x and y are integers
B. x is an integer
C. either x or y is negative
D. y / x is an integer
E. x = ny where n is an integer
Answer: E

88. What is the average of four tenths and five thousandths?
A. 25002
B. 2502
C. 0.225
D. 0.2025
E. 0.02025
Answer: D

89. What is the simplified result of following the steps below in order?
(1) Add 5y to 2x
(2) Multiply the sum by 3
(3) Subtract x + y from the product
A. 5x + 14y
B. 5x + 16y
C. 5x + 5y
D. 6x + 4y
E. 3x + 12y
Answer: A

90. The total weight of a tin and the cookies it contains is 2 pounds. After  of the cookies are eaten, the tin and the remaining cookies weigh 0.8 pounds. What is the weight of the empty tin in pounds?
A. 0.2
B. 0.3
C. 0.4
D. 0.5
E. 0.6
Answer: C