English Knowledge - SPLessons

IBPS Clerk English Language Quiz 5

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS Clerk English Language Quiz 5

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the IBPS Clerk English Language Quiz 5 sample questions and answers. The Online examination is scheduled to be conducted on 7\(^{th}\), 8\(^{th}\), 14\(^{th}\), and 15\(^{th}\) Dec, 2019. This IBPS Clerk English Language Quiz 5 is important for exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI PO, SO, Clerk.

shape Quiz

Directions (1-5): Read the following passage and answer the questions that follow.


A sanctuary may be defined as a place where Man is passive and the rest of Nature active. Till quite recently Nature had her own sanctuaries, where man either did not go at all or only as a tool-using animal in comparatively small numbers. But now, in this machinery age, there is no place left where a man cannot go with overwhelming forces at his command. He can strangle to death all the nobler wildlife in the world today. To-morrow he certainly will have done so, unless he exercises due foresight and self-control in the meantime.


There is not the slightest doubt that birds and mammals are now being killed off much faster than they can breed. And it is always the largest and noblest form of life that suffers most. The whales and elephants, lions and eagles, go. The rats and flies and all mean parasites remain. This is inevitable in certain cases. But it is wanton killing off that I am speaking of tonight. The civilized man begins by destroying the very forms of wildlife he learns to appreciate most when he becomes still more civilized. The obvious remedy is to begin conservation at an earlier stage, when it is easier and better in every way, by enforcing laws for close seasons, game preserves, the selective protection of certain species, and sanctuaries.


I have just defined a sanctuary as a place where man is passive and the rest of Nature active. But this general definition is too absolute for any special case. The mere fact that man has to protect a sanctuary does away with his purely passive attitude. Then, he can be beneficially active by destroying pests and parasites, like bot-flies or mosquitoes, and by finding antidotes for diseases like the epidemic which periodically kills off the rabbits and thus starves many of the carnivores to death. But, except in cases where the experiment has proved his intervention to be beneficial, the less he upsets the balance of Nature the better, even when he tries to be an earthly Providence.


Q1. Does the author imply that his first definition of a sanctuary is?


    A. Too relative
    B. Unadulterated
    C. Too submissive
    D. Partial
    E. Uncertain


Answer – Option B


Explanation –According to the passage the author has used ‘too absolute’ for describing his previous definition of sanctuaries. Considering the options only ‘unadulterated’ means the same as ‘too absolute’.


Q2. According to the passage, what can man do in the machinery age?

    A. There is no place left where man cannot go with overwhelming forces at his command.
    B. He cannot build sanctuaries for birds and animals.
    C. He can strangle to death all the nobler wild life in the world to-day.
    D. Both B and C
    E. Both A and C


Answer – Option A

Explanation –Refer to paragraph 1 in the passage. ‘But now, in this machinery age, there is no place left where man cannot go with overwhelming forces at his command. He can strangle to death all the nobler wild life in the world to-day.’


Q3. What should be the most appropriate central idea of this passage?

    A. Author argues that man kills big animals but saves mosquitoes & other parasites.
    B. In view of the author man should not intervene in natural environments.
    C. Man is selfish by nature so he is up against the wildlife which is harmful to his survival.
    D. Ecological balance, if not maintained by man will be harmful in the long run.
    E. Author proposes a program for not disturbing the balance of nature as it is beneficial for mankind.


Answer – Option D

Explanation –The central idea of the passage is Ecological balance, if not maintained by man will be harmful in long run.


Q4. The tone of the Author as expressed in the passage can be best described as?

    A. Analytical
    B. Sarcastically critical
    C. Suggestive
    D. Both B and C
    E. All A, B, and C


Answer – Option B


Explanation –Considering all the paragraphs, the tone of the passage is sarcastically critical and suggestive as well. ‘Sarcastically critical’ means to have a critical tone but at the same time being sarcastic.


Q5. Why has man become active in his nature rather than being passive like before in preserving sanctuaries?

    A. Fact that man has to protect a sanctuary does away with his purely passive attitude.
    B. Fact that man has to destroy pests does away with his purely passive attitude.
    C. Fact that man has to find antidotes for diseases makes him active.
    D. Fact that man has to kill rabbits makes him active.
    E. None of the above


Answer – Option A

Explanation –Refer paragraph 3 of the passage. ‘The mere fact that man has to protect a sanctuary does away with his purely passive attitude.’

Direction (1-5): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), and (E) in the proper Sequence to form a meaningful paragraph; the answer the questions given below them.

A. The central bank’s entry into the currency futures market is bound to reduce excessive movements in the rupee


B. thanks to the Reserve Bank of India’s (RBI) decision to intervene in the currency futures


C. which these traders thrive on, besides narrowing the wide difference that the local unit trades at between the onshore and offshore,


D. or unregulated non-deliverable forwards market, say traders.


E. The thriving derivatives trading in the Indian Rupee suddenly faces an existential threat – not because of unnerving volatility, but probably due to likely reduction in it.


Q1. Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option

Explanation –The Explanation is common for 1-5 i.e The correct sequence of sentences is EBACD

Q2. Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option A


Q3. Which of the following will be the FIFTH (LAST) sentence after rearrangement?

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option D


Q4. Which of the following will be the FOURTH sentence after rearrangement?

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option C


Q5. Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E


Answer – Option B

Directions (1-3): In each of the following questions two sentences are given, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options with a word each. Fill up the sentences with the same word that make the sentences grammatically and contextually correct.


Q1.
i. By the time England entered the African slave trade, the European ————- of non-European peoples was already well established.

ii. There was a strong smell of pine, and subtle wood fragrances filled the air, reminding him of his old life of freedom before the days of his ————–.


    A. chains
    B. tyranny
    C. bondage
    D. liberation
    E. triumph


Answer – Option C

Explanation –‘bondage‘ correctly fits in both the sentences. ‘bondage’ means being in captivity by someone or of something.


Q2.
i. Generally, economic growth is ————– at best, and at worst it goes into contraction.

ii. We know that when eyes are shut, oxygen can reach the cornea from the iris solely by way of the ————- aqueous humor.


    A. alert
    B. stagnant
    C. motion
    D. stale
    E. moribund


Answer – Option B

Explanation –‘stagnant’ correctly fits in both the sentences. ‘stagnant’ means to remain at same pace.


Q3.
i. Young bluegills eat mainly zooplankton, but as they grow older, they become opportunistic and ————— almost anything that fits into their mout hs.

ii. In terms of commercial success, people will ————– this bright, clean blues sound.


    A. abstain
    B. dislike
    C. devour
    D. demolish
    E. dispatch


Answer – Option C

Explanation –‘devour’ correctly fits in both the sentences. ‘devour’ means to eat (food or prey) hungrily or quickly.


Directions (4-5): In each of the questions given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then try to decipher its meaning. Choose the option which gives the correct meaning of the phrases.


Q4. Go cold turkey

    A. To have an unusual behaviour
    B. To have cold turkey at Thanksgiving Day
    C. To suddenly quit or stop addictive or dangerous behavior such as smoking or drinking alcohol.
    D. To quit Apprehension or doubt strong enough to prevent a planned course of action
    E. None of the above


Answer – Option C

Explanation –Go cold turkey means to suddenly quit or stop addictive or dangerous behavior such as smoking or drinking alcohol. To stop doing or using something abruptly and completely.


Q5. Cut somebody some slack

    A. Don’t be so critical
    B. Don’t be so overwhelmed
    C. Don’t be so kind
    D. Do the thing you’ve been wanting to do so you can move on
    E. None of the above


Answer – Option A

Explanation –Cut somebody some slack means don’t be so critical. To be lenient with one.


English Knowledge – Related Information
English Language Quiz
English Language Quiz Questions

Synonyms Quiz for SSC
Synonyms Exercises with answers