Reasoning Ability - SPLessons

IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz 8

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz 8

shape Introduction

IBPS Clerk 2019 – Preliminary Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 1 hour, a total of 100 questions, a maximum score of 100 marks, and, consists of 3 sections, namely – English Language, Numerical Ability and Reasoning Ability. The 3 sections are separately timed and the questions can be attempted in any order. IBPS Clerk 2019 Prelims exam is scheduled on 07.12.2019, 08.12.2019, 14.12.2019 & 15.12.2019 and Mains Exam is scheduled on 19.01.2020.


shape Pattern

S.No Name Of Test No.of Questions Maximum Marks Duration
1 English 30 30 20 minutes
2 Numerical Ability 35 35 20 minutes
3 Reasoning Ability 35 35 20 minutes
Total 100 100 60 minutes


The IBPS Clerk Prelims Reasoning Ability section, has a total of 35 questions with a maximum of 35 marks. The article IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz 8 provides different categories of expected questions in the Reasoning Ability Section of IBPS Clerk Preliminary Exam.


shape Syllabus

Topic Number of Questions
Inequalities 0-5
Syllogism 0-5
Coding 0-5
Puzzles 5-10
Seating Arrangement 0-5
Blood Relaitons 0-1
Ranking 1-2
Direction Sense 1-2



shape Quiz

Direction[1-5]: Study the following information carefully and answer the questions given below it.


Ten persons P, Q, R, S, T, U, V, W, X and Y are seated in two rows with 5 in each row. Persons in row 1 face south and persons in row 2 face north such that the persons in the 2 rows face each other. They like different colors Green, Blue, Black, Yellow, Red, Grey, Brown, Indigo, Orange and Pink not necessarily in the same order.


R is at one of the corners and likes Green. X is to the left of R. Person facing X likes Indigo. Person who likes Yellow faces the person who likes Black. There is a gap of two persons between U and the one who likes Black. Y is a neighbour of the persons who like Pink and Indigo. One who likes Pink is to the left of the one who likes Indigo. T likes Red and faces the person who likes Pink. U is not seated at any of the corners. P likes Brown and his neighbour likes orange. Person who likes Grey is to the left of the one who likes Blue. W faces S and S does not like Yellow. Q faces the south direction and does not like Grey.


1. Four of the following have a similar relation hence form a group, which of the following is not a part of that group?

    A. Green
    B. Red
    C. Brown
    D. Blue


Answer – Option D

Explanation [1-5]-
Y is a neighbour of the persons who like Pink and Indigo.

One who likes Pink is to the left of the one who likes Indigo.

T likes Red and faces the person who likes Pink.

Person facing X likes Indigo.

X is to the left of R.

R is at one of the corners and likes Green.

W faces S and S does not like Yellow.

Person who likes Yellow faces the person who likes Black.

There is a gap of two persons between U and the one who likes Black.

U is not seated at any of the corners.

P likes Brown and his neighbour likes orange.

Person who likes Grey is to the left of the one who likes Blue.

Q faces the south direction and does not like Grey.



Blue is not a part of that group because all other given colours liked by person who faces towards North direction but blue colour is like by a person who faces towards South direction.


2. Which of the following pair of persons is seated at the corners?

    A. S, X
    B. Q, Y
    C. R, T
    D. V, W


Answer – Option D


3. Which of the following pair of persons is seated exactly in the middle of the 2 rows?

    A. Y, P
    B. Y, U
    C. Q, U
    D. P, T


Answer – Option A


4. What is the position of V with respect to the one who likes Indigo?

    A. V is facing the person
    B. V is to the 2nd C left of this person
    C. V is to the immediate left of this person
    D. V is the 3rd to the left of this person


Answer – Option D


5. Which of the following is a correct combination?

    A. S-Pink
    B. Q-Blue
    C. Y-Black
    D. V-Grey


Answer – Option D

Direction[1-2]: Direction: In the following questions, three statements are followed by three conclusions. Assuming the given statements to be true, find which of the following conclusions follow the given statements and choose appropriate answer choice.


1. Statements:
All trees are solid.
All solids are gas.
All gases are liquid.

Conclusions:
I. All liquids being tree is a possibility.
II. Some liquid are definitely solid.
III. All gases are solid.

    A. Only conclusion 3 is true.
    B. Only conclusion 1 and 2 is true
    C. None is true.
    D. All are true.


Answer – Option B


2. Statements:
Some rights are wrong.
Some wrongs are left.
All the left are straight.
Conclusions:
I. Some straight are right.
II. All wrong being straight is a possibility.
III. Some right are denitely not left.

    A. Only conclusion 2 is true.
    B. Only conclusion 3 is true.
    C. Only conclusion 1 and 2 are true.
    D. None is true.


Answer – Option A


3. A $ B means A is the father of B; A # B means A is the sister of B; A * B means A is the daughter of B and A @ B means A is the brother of B. Which of the following indicates that M is the wife of Q?

    A. Q $ R # T @ M
    B. Q $ R @ T # M
    C. Q $ R * T # M
    D. Q $ R @ T * M


Answer – Option D

Explanation –
Q $ R → Q is the father of R


R @ T → R is the brother of T


Hence, → Q is the father of T


T * M → T is the daughter of M


Hence, → M is the mother of T


Hence, M is the wife of Q.


4. If A $ B means A is the brother of B; B * C means B is the son of C; C @ D means C is the wife of D and A # D means A is the son of D, how C is related to A?

    A. Maternal grandmother
    B. Maternal aunt
    C. Aunt
    D. Mother


Answer – Option D

Explanation –
A $ B → A is the brother of B


B * C → B is the son of C


Hence, → A is the son of C


C @ D → C is the wife of D


Hence, → C is the mother of A.


5. Pointing to a girl Sandeep said, “She is the daughter of the only sister of my father.” How is sandeep related to the girl?

    A. Uncle
    B. Cousin
    C. Father
    D. Grandfather


Answer – Option B

Explanation –
The girl is the daughter of the sister of Sandeep’s father. Hence, the girl is the cousin or Sandeep is the cousin of the girl.

Direction[1-5]: Study the following information carefully and answer the questions given below it.


M, N, O, R, S and T are six family members belonging to three generations. There are three males and three females. There is only one couple, two sons, two daughters and two sisters. They go to six different places viz. Zoo, Party, Library, Hospital, Park and Temple not necessarily in the same order.

    • M is the eldest male member of the family. R is an unmarried female.

    • No male goes to Zoo. One who goes to temple is the father as well as the son. None of the siblings go to library. O is the mother of T.

    • The brother of T goes to Party. The sister-in-law of O goes either Temple or Park.

    • O is the daughter-in-law of M.S belongs to the third generation. The niece of R goes neither Zoo nor Party.

    • S is the son of N.


1. Who goes to Park and Zoo respectively?

    A. R, S
    B. M, N
    C. R, O
    D. S, T


Answer – Option C

Explanation [1-5]-


2. Where does the father of R go?

    A. Library
    B. Temple
    C. Zoo
    D. Hospital


Answer – Option A


3. Where does the couple go?

    A. Temple and Hospital
    B. Zoo and Party
    C. Library and Park
    D. Temple and Zoo


Answer – Option D


4. How many arrangements are possible?

    A. One
    B. Two
    C. Four
    D. Three


Answer – Option A


5. If both the brothers are elder than sisters, then where does the youngest member of the family go?

    A. Zoo
    B. Park
    C. Hospital
    D. Either (b) or (C)


Answer – Option C