IBPS PO - SPLessons

IBPS PO Current Affairs

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS PO Current Affairs

shape Purpose

The purpose of this article is, to present the latest and expected IBPS PO Current Affairs related questions in the upcoming IBPS examinations.


shape Learning

The IBPS PO Current affairs questions based on latest pattern.


shape Keywords

Current affairs, IBPS, PO, IBPS PO, Latest pattern, IBPS PO Questions.


shape Sample

1. The recent airstrikes by a Saudi-led coalition targeted Sanaa city killing at least 14 civilians. Sanaa is the capital city of

    A. Libya
    B. Yemen
    C. Syria
    D. Bahrain
    E. Qatar

Answer: B


2. The Supreme Court has agreed to hear pleas challenging Article 35 A after Diwali. The article is related to special rights and privileges of permanent residents of

    A. Sikkim
    B. Assam
    C. Arunachal Pradesh
    D. Jammu and Kashmir
    E. Goa

Answer: D


3. The International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition is observed every year on

    A. 13 Aug
    B. 23 Aug
    C. 03 Aug
    D. 27 Aug
    E. 31 Aug

Answer: B


4. The telecom regulator TRAI has directed which of the following telecom companies to deposit Rs 2.97 cr for over-charging its subscribers?

    A. Vodafone
    B. Bharti Airtel
    C. Idea Cellular
    D. Reliance Jio
    E. Reliance Communication

Answer: C


5. The RBI launched Rs 200 note recently. What is the base colour of the note?

    A. Bright purple
    B. Light blue
    C. Bright red
    D. Light green
    E. Bright yellow

Answer: E


6. The market regulator SEBI has formed a 10-member panel on financial and regulatory technologies, headed by

    A. TV Mohandas Pai
    B. Jamshed Jiji Irani
    C. Ajit Balakrishnan
    D. Ashish Nanda
    E. Kewal Kumar Sharma

Answer: A


7. The Commerce and Industry Minister Nirmala Sitharaman has constituted a Task Force to explore possibilities to leverage Artificial Intelligence (AI) which is headed by

    A. Ashwini Asokan
    B. Ashish Dutta
    C. V Kamakoti
    D. Anurag Agarwal
    E. Anuj Kapuria

Answer: C


8. In a first, which country has launched its climate-smart snow leopard landscape management plan to safeguarding this endangered species?

    A. Bhutan
    B. India
    C. Pakistan
    D. Russia
    E. Nepal

Answer: E


9. What is the theme of the BRICS Summit 2017?

    A. Stronger Region Brighter World
    B. Stronger Partnership for a Brighter Future
    C. Strengthening Partnership Brightening Future
    D. Sharing Challenges for a Better Tomorrow
    E. None of these

Answer: B


10. Nungthaang Tampak village has emerged as the “100 per cent computer literate” in the entire North East. The village is situated in the state of

    A. Assam
    B. Tripura
    C. Nagaland
    D. Manipur
    E. Mizoram

Answer: D


shape Conclusion

Candidates can understand the type of Current Affairs questions to be expected in IBPS PO 2019 Mains Examination.


shape Quick Facts

  • The IBPS PO Main exam has 5 sections with a total score of 225 marks that has to be completed within a time frame of 3Hours 30 minutes.

  • The number of questions asked in IBPS PO Mains 2019 has been reduced from 200 to 155.

  • Just like SBI PO 2019, IBPS has introduced a descriptive paper in its mains exam for selection of candidates to the post of the Probationary officer.

  • The time duration for completing the multiple sections has also been altered. The number of questions, as well as the maximum marks of each section, has also been altered.

  • There will be no particular section for Computer Applications. Reasoning section has been teamed up with Computer Aptitude section that will comprise of 45 questions carrying a total of 60 marks that needs to be completed within 60 minutes.