IBPS PO - SPLessons

IBPS PO Data Analysis and Interpretation

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS PO Data Analysis and Interpretation

shape Introduction

IBPS PO 2019 – Main Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 3 hours, 4 Sections, a total of 155 questions, a maximum score of 200 marks, and, is followed by a Descriptive Test (English language) for a duration of 30 minutes. The 4 Sections are timed: Reasoning & Computer Aptitude, General/ Economy/ Banking Awareness, English language, Data Analysis & Interpretation. The section wise details are as shown below. The objective test is followed by a Descriptive Paper (Essay Writing + Letter Writing)


shape Pattern

S.No. Name of Test
(NOT BY SEQUENCE)
No. of
Questions
Maximum
Marks
Medium of
Exam
Time Allotted for Each
Test (Separately Timed)
1 Reasoning & Computer Aptitude 45 60 English & Hindi 60 minutes
2 General/Economy/Banking Awareness 40 40 English & Hindi 35 minutes
3 English Language 35 40 English 40 minutes
4 Data Analysis and Interpretation 35 60 English & Hindi 45 minutes
TOTAL 155 200 3 hours
5 English Language
(Letter Writing & Essay)
2 25 English 30 minutes


The Data Analysis & Interpretation, section in the IBPS PO Main Examination has a total of 35 questions, Maximum marks of 60 and a duration of 45 minutes. Data Analysis and Interpretation section usually involves reading and analyzing data before arriving at the answers. Hence, this section requires a lot of practice to solve the questions in the given time. Below mentioned are the different categories of expected questions.


shape Syllabus

Syllabus -IBPS PO Data Analysis and Interpretation – Main Examination

S.No. Topics
1 Data Interpretation (Bar Graph, Line Chart, Tabular, Caselet, Radar/Web, Pie Chart)
2 Inequalities (Quadratic Equations)
3 Number Series
4 Approximation and Simplification
5 Data Sufficiency
6 Miscellaneous Arithmetic Problems (HCF and LCM, Profit and Loss, SI & CI, Problem on Ages, Work and Time, Speed Distance and Time, Probability, Mensuration, Permutation and Combination, Average, Ratio and Proportion, Partnership, Problems on Boats and Stream, Problems on Trains, Mixture and Allegation, Pipes and Cisterns)


shape Samples

Sample Questions- IBPS PO Data Analysis and Interpretation – Main Examination

Bar Graph:

Number of people (in thousand) using three different types of mobile services over the years are given in the graph. Study the given graph and answer the given questions.


1. What is the average number of people using mobile service M for all the years together?

    (a) 16 \(\frac{2}{3}\)
    (b) 14444 \(\frac{1}{6}\)
    (c) 16666\(\frac{2}{3}\)
    (d) All of these.
    (e) None of these.

Answer: c


2. The total number of people using all the three mobile services in the year 2007 is what percent of the total number of people using all the three mobile services in the year 2008?

    (a) 89.72
    (b) 93.46
    (c) 88.18
    (d) 91.67
    (e) None of these.

Answer: d


3. What is the respective ratio of number of people using mobile service L in the year 2005 to those using the same service in the year 2004?

    (a) 8 : 7
    (b) 3 : 2
    (c) 19 : 13
    (d) 15 : 11
    (e) none of these.

Answer: b


Line Chart

Directions (1 – 5): The following line graph gives the ratio of the amounts of imports by a company to the amount of exports from that company over the period from 1995 to 2001.


1. If the imports in 1998 was Rs. 250 crores and the total exports in the years 1998 and 1999 together was Rs. 500 crores, then the imports in 1999 was?

    A. Rs. 250 crores
    B. Rs. 300 crores
    C. Rs. 357 crores
    D. Rs. 420 crores

Answer: D


2. The imports were minimum proportionate to the exports of the company in the year?

    A. 1995
    B. 1996
    C. 1997
    D. 2000

Answer: C


3. What was the percentage increase in imports from 1997 to 1998?

    A. 72
    B. 56
    C. 28
    D. Data inadequate

Answer: D


4. If the imports of the company in 1996 was Rs. 272 crores, the exports from the company in 1996 was?

    A. Rs. 370 crores
    B. Rs. 320 crores
    C. Rs. 280 crores
    D. Rs. 275 crores

Answer: B


>5. In how many of the given years were the exports more than the imports?

    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4

Answer: D


Tabular

Directions (1 – 5): Study the following table and answer the questions.

Number of Candidates Appeared and Qualified in a Competitive Examination from the Different States Over the Years.


1. Total number of candidates qualified from all the states together in 1997 is approximately what percentage of the total number of candidates qualified from all the states together in 1998?

    A. 72%
    B. 77%
    C. 80%
    D. 83%

Answer: C


2. What is the average candidates who appeared from State Q during the given years?

    A. 8700
    B. 8760
    C. 8990
    D. 8920

Answer: C


3. In which of the given years the number of candidates appeared from State P has maximum percentage of qualified candidates?

    A. 1997
    B. 1998
    C. 1999
    D. 2001

Answer: D


4. What is the percentage of candidates qualified from State N for all the years together, over the candidates appeared from State N during all the years together?

    A. 12.36%
    B. 12.16%
    C. 11.47%
    D. 11.15%

Answer: D


5. The percentage of total number of qualified candidates to the total number of appeared candidates among all the five states in 1999 is?

    A. 11.49%
    B. 11.84%
    C. 12.21%
    D. 12.57%

Answer: B


Caselet

Directions (1 – 5): Study the given information carefully to answer the questions that follow:

An organization consists of 3500 employees working in different departments, viz HR, Marketing, IT, Production and Accounts. The ratio of male to female employees in the organization is 3 : 2. 8% of the males work in the HR department. 22% of the female work in the accounts department. The ratio of males to females working in the HR department is 3 : 5. One-seventh of the females work in the IT department. 46% of the males work in the Production department. The number of females is one-sixth of the males working in the same. The remaining females work in the Marketing department. The total number of employees working in the IT department is 375. 22% of the males work in the Marketing department and remaining work in the Account department.


1. The number of males working in the Account department forms approximately what percent of the total number of males in the organization?

    (a) 6
    (b) 8
    (c) 10
    (d) 11
    (e) 12

Answer: a


2. How many females work in Production department?

    (a) 140
    (b) 200
    (c) 180
    (d) 160
    (e) None of these

Answer: e


3. The total number of employees working in the Account department forms approximately what percent of the total number of female employees in the organization?

    (a) 28
    (b) 32
    (c) 29
    (d) 31
    (e) 30

Answer: d


4. The ratio of the numbers of females working in IT department to the numbers of males working in the same department is

    (a) 15 : 8
    (b) 1 : 2
    (c) 8 : 15
    (d) 2 : 1
    (e) 7 : 11

Answer: c


5. What is the total number of employees working in the Marketing and Production departments together?

    (a) 1900
    (b) 2040
    (c) 2020
    (d) 2031
    (e) 2042

Answer: b


Radar/Web

Directions (1 – 5): Study the given information carefully to answer the questions that follow:

Number of mobile phones manufactured(in thousand) by 6 different companies in the years 2001 and 2002


1. In 2002, Which company manufactured the maximum number of Mobile Phones?

    (a) Nokia
    (b) Sony
    (c) Apple
    (d) Samsung

Answer: c


2. What is the average number of Mobile phones (in thousand) manufactured by all companies taken together in 2001?

    (a) 17.5
    (b) 18.5
    (c) 20
    (d) 22

Answer: a


3. The respective ratio between the number of Mobile Phones manufactured by Micromax in 2001 and that by Samsung in 2002 is?

    (a) 3 : 4
    (b) 4 : 5
    (c) 1 : 2
    (d) 7 : 8

Answer: c


4. The difference between the number of Mobile Phones manufactured by Nokia, Micromax and Samsung in 2001 and that by Apple , Sony and HTC in 2002 is?

    (a) 20000
    (b) 30000
    (c) 22000
    (d) 25000

Answer: d


5. What is the percentage increase in production of Mobile Phones by Apple in 2001 in comparison to that in 2002?

    (a) 200%
    (b) 100%
    (c) 300%
    (d) 250%

Answer: a


Pie Chart

Directions (1 – 4): Study the following pie-chart and the table and answer the questions based on them.


1. If the population of village R in 1997 is 32000, then what will be the population of village Y below poverty line in that year?

    A. 14100
    B. 15600
    C. 16500
    D. 17000

Answer: B


2. The ratio of population of village T below poverty line to that of village Z below poverty line in 1997 is:

    A. 11 : 23
    B. 13 : 11
    C. 23 : 11
    D. 11 : 13

Answer: C


3. Find the population of village S if the population of village X below poverty line in 1997 is 12160.

    A. 18500
    B. 20500
    C. 22000
    D. 26000

Answer: C


4. If in 1998, the population of villages Y and V increase by 10% each and the percentage of population below poverty line remains unchanged for all the villages, then find the population of village V below poverty line in 1998, given that the population of village Y in 1997 was 30000.

    A. 11250
    B. 12760
    C. 13140
    D. 13780

Answer: B

1. If -5 > a and a > b then -5 is

    A. less than a
    B. greater than b
    C. grater than a
    D. less than b

Answer: B


2. By solving inequality 6x – 7 > 5, answer will be

    A. x > 6
    B. x < 5
    C. x 2

Answer: D


3. By solving inequality 3(a – 6) < 4 + a, answer will be

    A. a < 9
    B. a < 12
    C. a < 13
    D. a < 11

Answer: D


4. Mary scored 200 marks in three tests. If average score of 60 is required then lowest marks she must score for fourth test are

    A. x gt; 40
    B. x gt; 50
    C. x gt; 60
    D. x gt; 70

Answer: A


5. If x > y and y > z then

    A. x > z
    B. x < z
    C. x = 0
    D. y = 0

Answer: A

1. 4, 6, 9, 13,

    A. 15
    B. 12
    C. 18
    D. 17

Answer: C


2. 8, 20, 36, 56,

    A. 80
    B. 100
    C. 64
    D. 84

Answer: A


3. 11, 33, 55, 77

    A. 99
    B. 88
    C. 121
    D. 101

Answer: A


4. 1, 8, 4, 27, 9, ?

    A. 8
    B. 9
    C. 64
    D. 16

Answer: C


5. 3,6,8,16,18,

    A. 28
    B. 36
    C. 54
    D. 34

Answer: B

1. 9000 + 16\(\frac{2}{3}\)% of ? = 10500

    A. 1500
    B. 1750
    C. 9000
    D. 7500
    E. None of these

Answer: C


2. 6 \(\frac{2}{3}\) x 9 \(\frac{3}{5}\) x 2 \(\frac{1}{3}\) + 1 \(\frac{1}{3}\) = ?

    A. 150 \(\frac{1}{3}\)
    B. 150 \(\frac{2}{3}\)
    C. 149 \(\frac{2}{3}\)
    D. 149 \(\frac{1}{3}\)

E. None of these
Answer: B


3. 0.003 x ? x 0.0003 = 0.00000027

    A. 9
    B. 3
    C. 0.3
    D. 0.03
    E. None of these

Answer: C


4. 108 x 107 96 = ? (to the nearest hundred)

    A. 1109300
    B. 1109400
    C. 1108400
    D. 1108300
    E. 1109200

Answer: B


5. 109.13 X 34.14 – 108.12 X 33 = ?

    A. 130
    B. 135
    C. 138
    D. 148
    E. 142

Answer: E

Directions (1 – 5): In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

    (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
    (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
    (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
    (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
    (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.


1. Question: How is ‘No’ coded in the code language?

Statements:

‘Ne Pa Sic Lo’ means ‘But No None And’ and ‘Pa Lo Le Ne’ means ‘If None And But’.

‘Le Se Ne Sic’ means ‘If No None Will’ and ‘Le Pi Se Be’ means ‘Not None If All’.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient

Answer: A


2. Question: Who among P, Q, T, V and M is exactly in the middle when they are arranged in ascending order of their heights?

Statements:

V is taller than Q but shorter than M.

T is taller than Q and M but shorter than P.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient

Answer: E


3. Question: Which code word stands for ‘good’ in the coded sentence ‘sin co bye’ which means ‘He is good’?

Statements:

In the same code language, ‘co mot det’ means ‘They are good’.

In the same code language, ‘sin mic bye’ means ‘He is honest’.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient

Answer: C


4. Question: What is the numerical code for ‘water’ in a certain code?

Statements:

The code for ‘give me water’ is ‘719’.

The code for ‘you can bring water for me’ is written as ‘574186’.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient

Answer: D


5. Question: How many visitors saw the exhibition yesterday?

Statements:

Each entry pass holder can take up to three persons with him/her.

In all, 243 passes were sold yesterday.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient

Answer: D

HCF And LCM

1. Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 so as to leave the same remainder in each case.

    A. 4
    B. 7
    C. 9
    D. 13

Answer: A


2. Find the lowest common multiple of 24, 36 and 40.

    A. 120
    B. 240
    C. 360
    D. 480

Answer: C


Profit and Loss

A vendor bought toffees at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%?

    A. 3
    B. 4
    C. 5
    D. 6

Answer: C


Simple Interest

A sum of Rs. 12,500 amounts to Rs. 15,500 in 4 years at the rate of simple interest. What is the rate of interest?

    A. 3%
    B. 4%
    C. 5%
    D. 6%
    E. None of these

Answer: D


Compound Interest

The difference between simple interest and compound on Rs. 1200 for one year at 10% per annum reckoned half-yearly is:

    A. Rs. 2.50
    B. Rs. 3
    C. Rs. 3.75
    D. Rs. 4
    E. None of these

Answer: B


Problem on Ages

A father said to his son, “I was as old as you are at the present at the time of your birth”. If the father’s age is 38 years now, the son’s age five years back was:

    A. 14 years
    B. 19 years
    C. 33 years
    D. 38 years

Answer: A


Work and Time

A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

    A. Rs. 375
    B. Rs. 400
    C. Rs. 600
    D. Rs. 800

Answer: B


Speed, Distance and Time

Robert is travelling on his cycle and has calculated to reach point A at 2 P.M. if he travels at 10 kmph, he will reach there at 12 noon if he travels at 15 kmph. At what speed must he travel to reach A at 1 P.M.?

    A. 8 kmph
    B. 11 kmph
    C. 12 kmph
    D. 14 kmph

Answer: C


Probability

One card is drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that the card drawn is a face card (Jack, Queen and King only)?

    A. \(\frac{1}{13}\)
    B. \(\frac{3}{13}\)
    C. \(\frac{1}{4}\)
    D. \(\frac{9}{52}\)

Answer: B


Mensuration

If the sides of a triangle are 26 cm, 24 cm and 10 cm, what is its area?

    A. 120 \({cm}^2\)
    B. 130 \({cm}^2\)
    C. 312 \({cm}^2\)
    D. 315 \({cm}^2\)
    E. None of these

Answer: A


Permutation and Combination

In how many different ways can the letters of the word ‘LEADING’ be arranged in such a way that the vowels always come together?

    A. 360
    B. 480
    C. 720
    D. 5040
    E. None of these

Answer: C


Average

A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:

    A. 250
    B. 276
    C. 280
    D. 285

Answer: D


Ratio and Proportion

Seats for Mathematics, Physics and Biology in a school are in the ratio 5 : 7 : 8. There is a proposal to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively. What will be the ratio of increased seats?

    A. 2 : 3 : 4
    B. 6 : 7 : 8
    C. 6 : 8 : 9
    D. None of these

Answer: A


Partnership

A, B, C subscribe Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B Rs. 5000 more than C. Out of a total profit of Rs. 35,000, A receives:

    A. Rs. 8400
    B. Rs. 11,900
    C. Rs. 13,600
    D. Rs. 14,700

Answer: D


Problems on Boats and stream

The speed of a boat in still water in 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The distance travelled downstream in 12 minutes is:

    A. 1.2 km
    B. 1.8 km
    C. 2.4 km
    D. 3.6 km

Answer: D


Problem on Trains

Two trains are running in opposite directions with the same speed. If the length of each train is 120 metres and they cross each other in 12 seconds, then the speed of each train (in km/hr) is:

    A. 10
    B. 18
    C. 36
    D. 72

Answer: C


Mixture and Allegation

A container contains 40 litres of milk. From this container 4 litres of milk was taken out and replaced by water. This process was repeated further two times. How much milk is now contained by the container?

    A. 26.34 litres
    B. 27.36 litres
    C. 28 litres
    D. 29.16 litres

Answer: D


Pipes and Cisterns

Two pipes A and B together can fill a cistern in 4 hours. Had they been opened separately, then B would have taken 6 hours more than A to fill the cistern. How much time will be taken by A to fill the cistern separately?

    A. 1 hour
    B. 2 hours
    C. 6 hours
    D. 8 hours

Answer: C



IBPS PO – Data Analysis & Interpretation Study GuideClick Here


IBPS PO – Related Information
IBPS PO – English Language – Study Guide
IBPS PO – Quantitative Aptitude – Study Guide
IBPS PO – General Awareness – Study Guide
IBPS PO – Reasoning Ability – Study Guide
IBPS PO – Computer Aptitude – Study Guide