IBPS PO - SPLessons

IBPS PO General Awareness

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS PO General Awareness

shape Introduction

IBPS PO 2019 – Main Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 3 hours, 4 Sections, a total of 155 questions, a Maximum score of 200 marks, and, is followed by a Descriptive Test (English language) for a duration of 30 minutes. The 4 Sections are timed: Reasoning & Computer Aptitude, General/ Economy/ Banking Awareness, English language, Data Analysis & Interpretation. The section wise details are as shown below. The objective test is followed by a Descriptive Paper (Essay Writing + Letter Writing)


shape Pattern

S.No. Name of Test
(NOT BY SEQUENCE)
No. of
Questions
Maximum
Marks
Medium of
Exam
Time Allotted for Each
Test (Separately Timed)
1 Reasoning & Computer Aptitude 45 60 English & Hindi 60 minutes
2 General/Economy/Banking Awareness 40 40 English & Hindi 35 minutes
3 English Language 35 40 English 40 minutes
4 Data Analysis and Interpretation 35 60 English & Hindi 45 minutes
TOTAL 155 200 3 hours
5 English Language
(Letter Writing & Essay)
2 25 English 30 minutes


The General/Economy/Banking Awareness, section in the IBPS PO Main Examination has a total of 40 questions, Maximum marks of 40 and a duration of 35 minutes. Below mentioned are the different categories of expected questions.


shape Syllabus

Syllabus – IBPS PO General Awareness/Economy/Banking Awareness – Main Examination

S.No. Topics
1 Banking and Insurance Awareness
2 Financial Awareness
3 Govt. Schemes and Policies
4 Current Affairs
5 Static GK


shape Samples

Sample Questions – IBPS PO General Awareness/Economy/Banking – Main Examination

1. Limit of FDI in Insurance sector :

    a) 47%
    b) 50%
    c) 49%
    d) 51%
    e) None of These

Answer: 49%


2. Largest Life Insurance Company in India is:

    a) The New India Assurance Company Limited
    b) Life Insurance Corporation of India (LIC)
    c) United India Insurance Company Limited
    d) National Insurance Company Limited
    e) None of These

Answer: Life Insurance Corporation of India


3. Which was oldest insurance company, found in 1906:

    a) LIC
    b) National Insurance Company
    c) Agriculture Insurance Company of India
    d) United India Insurance Comp
    e) None of These

Answer: National Insurance Company


4. Life Insurance Corporation was found on:

    a) 1 April, 1955
    b) 6 Decemberr, 1960
    c) 4 September, 1956
    d) 1 September, 1956
    e) None of These

Answer: 1 September, 1956


5. Headquarter of LIC is situated at:

    a) Kolkata
    b) Delhi
    c) Mumbai
    d) Hyderabad
    e) None of These

Answer: Mumbai

1. SBI has launched its first paperless banking outside India in-

    A. Myanmar
    B. Bhutan
    C. Nepal
    D. Indonesia

Answer: C


2. New scheme for enhancing E-access of tax payer-

    A. ayyakar setu
    B. aykar sahyog
    C. aykar prayog
    D. ayakar protsahan

Answer: A


3. “Save Public Sector Bank Day “ is observed on

    A. 17 June
    B. 19 July
    C. 21 June
    D. 15 July

Answer: B


4. AIIB has approved how much amount of loan to build the road in Gujarat?

    A. $329m
    B. $350m
    C. $400m
    D. $300

Answer: A


5. Government decrease interest rate by what percent on small saving schemes?

    A. 0.2
    B. 0.3
    C. 0.5
    D. 0.1

Answer: D

1. The maxium age at entry for Gram Santosh Rural postal life insurance scheme is ____?

    a) 35 years
    b) 40 years
    c) 45 years
    d) 50 years

Answer: c


2. Rajiv Gandhi Equity Savings scheme is designed for _____?

    a) high net worth individuals
    b) Individual retail investors
    c) Corporates
    d) Post offices

Answer: b


3. How many states have initiated Janani Suraksha Yojana?

    a)20
    b)19
    c)10
    d)All states and Union territories

Answer: d


4. Early childhood education for 3-6 years age group children scheme functions under?

    a)sarva sikhsha abhyan
    b)Rajiv gandhi education programme
    c)Universalisation of Elementary Education
    d)Sishu Vidya yojana

Answer: c


5. Sabla scheme covers which age group of women?

    a)18-25
    b)45-60
    c)3-10
    d)11-18

Answer: c

1. Which state has become India’s first state to set up family welfare committees?

    A. Maharashtra
    B. Rajasthan
    C. West Bengal
    D. Tripura

Answer: D


2. Who of the following has won the 2017 Akkineni Nageswara Rao (ANR) National Award?

    A. Shabana Azmi
    B. Amitabh Bachchan
    C. S.S. Rajamouli
    D. Lata Mangeshkar

Answer: C


3. Purnima Hembram has won gold at the 5th Asian Indoor and Martial Arts Games. She hails from which Indian state?

    A. Kerala
    B. Odisha
    C. Karnataka
    D. Tamil Nadu

Answer: B


4. The joint military exercise “Iron Union 5” will start between United States and which country?

    A. UAE
    B. Israel
    C. Afghanistan
    D. Russia

Answer: A


5. Which of the following has become India’s first payments bank to integrate the UPI on its digital platform?

    A. FINO Payments Bank
    B. Airtel Payments Bank
    C. Paytm Payments Bank
    D. India Post Payments Bank

Answer: B

1. What is another name of the British Rule in India?
Answer: Crown rule in India


2. Which is the largest stock exchange in the world?
Answer: New York Stock Exchange


3. What is the name of the military control line between the Indian and Pakistan?
Answer: LoC: Line of Control


4. Who has been honoured as the Padma Vibhushan for his defence of the freedom of expression and the protection of human rights?
Answer: Soli Sorabjee


5. Which is India’s first Credit Information Company (CIC)?
Answer: Credit Information Bureau (India) Limited

IBPS PO General Awareness – Study GuideClick Here


IBPS PO – Related Information
IBPS PO – English Language – Study Guide
IBPS PO – Quantitative Aptitude – Study Guide
IBPS PO – Reasoning Ability – Study Guide
IBPS PO – Computer Aptitude – Study Guide