GK - Banking & Insurance - SPLessons

IBPS PO Mains Banking Awareness Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS PO Mains Banking Awareness Quiz 1

shape Introduction

Banking Awareness is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like IBPS, SBI and other bank-related employment exams have banking awareness questions along with the general awareness section. The Banking Awareness section primarily has questions related to the History of Banking, Banking Terms, Banking Products, Functions of Banks, Banks and their Taglines, Schemes, Committees related to Banking, Headquarters of Banks, most recent Banking News, Apps launched by Banks, New Schemes, Monetary Policies, etc.


IBPS PO Mains Banking Awareness Quiz 1 article provides the list of several bank-related questions to prepare aspirants of different competitive exams in India, primarily for banking-related employment. The article IBPS PO Mains Banking Awareness Quiz 1 is very useful for different exams such as IBPS PO, Clerk, SSC CGL, SBI PO, NIACL Assistant, NICL AO, IBPS RRB, Railways, Civil Services etc.


shape Quiz

Q1. A _____________ cheque is any cheque that is crossed with two parallel lines.

    A. payee
    B. crossed
    C. signal
    D. drawer
    E. None of the given options is true


Answer: Option B

Explanation:
A crossed cheque is any cheque that is crossed with two parallel lines, either across the whole cheque or through the top left-hand corner of the cheque.


Q2. Caixa Bank has been headquartered in-

    A. United Kingdom
    B. Spain
    C. Singapore
    D. South Africa
    E. USA


Answer: Option B

Explanation:
CaixaBank is based in Valencia and Barcelona in Spain.


Q3. Capital market can be divided into

    A. stock market
    B. bond market
    C. personal securities market
    D. both A and B
    E. None of the given options is true


Answer: Option D

Explanation:
Capital markets are composed of primary and secondary markets. The most common capital markets are the stock market and the bond market.


Q4. The Headquarters of Capital Local Area Bank is situated in _______

    A. Amritstar, Punjab
    B. Ludhiana, Punjab
    C. Bathinda, Punjab
    D. Jalandhar, Punjab
    E. None of the given options is true


Answer: Option D

Explanation:
Capital Small Finance Bank Limited started operations as India’s 1st Small Finance Bank on April 24, 2016 after conversion from Capital Local Area Bank. Prior to conversion to a Small Finance Bank, Capital Local Area Bank was operating as India’s largest local area bank since January 14, 2000. The headquarters of Capital Small Finance Bank Limited is in Jalandhar, Punjab.


Q5. What are the facilities available to the customers through ATM-?

    A. Cash withdrawal subject to a predetermined limit per day
    B. Cash deposit
    C. Balance inquiry
    D. Details of a certain number of transactions
    E. All of the above


Answer: Option E

Q1. RBS Bank has been headquartered in-

    A. Glasgow, United Kingdom
    B. Edinburgh, United Kingdom
    C. Skye, United Kingdom
    D. Aberdeen, United Kingdom
    E. None of the given options is true


Answer: Option B

Explanation:
The Royal Bank of Scotland (RBS) is one of the retail banking subsidiaries of The Royal Bank of Scotland Group plc, together with NatWest and Ulster Bank. Headquarters of RBS is in Edinburgh, United Kingdom.


Q2. What is the main objectives of the SEBI?

    A. To protect the interests of investors in securities market
    B. To promote the development of securities market
    C. To promote and regulate self-regulatory organizations
    D. To prohibit insider trading in securities
    E. All of the above


Answer: Option E


Q3. DBS Bank has been headquartered in-

    A. United Kingdom
    B. Spain
    C. Singapore
    D. South Africa
    E. Australia


Answer: Option C

Explanation:
DBS Bank is a multinational banking and financial services corporation headquartered in Singapore.


Q4. The Reserve Bank has adopted a number of credit control measures to check the inflationary tendencies in the country. Which of the following is not them?

    A. Bank Rate
    B. Net Liquidity Ratio
    C. Income Tax
    D. Statutory Liquidity Ratio
    E. Cash-Reserve Ratio


Answer: Option C

Explanation:
The Reserve Bank has adopted a number of credit control measures to check the inflationary tendencies in the country:
i. Bank Rate
ii. Net Liquidity Ratio
iii. Open Market Operations
iv. Cash-Reserve Ratio
v. Statutory Liquidity Ratio


Q5. Where is the headquarters of Yes Bank?

    A. Pune
    B. Hyderabad
    C. Chennai
    D. Mumbai
    E. Kolkata


Answer: Option D

Explanation:
Yes Bank Limited is India’s fourth largest private sector bank, founded by Rana Kapoor and Ashok Kapur in 2004. It primarily operates as a corporate bank, with retail banking and also asset management as subsidiary functions. Yes Bank based in Mumbai.

Q1. How many types of PSLCs can be issued by the Banks?

    A. Four
    B. Five
    C. Six
    D. Eight
    E. Two


Answer: Option A

Explanation:
Banks can issue four types of PSLCs including three subsector PSLCs- agriculture, small and marginal farmers, micro enterprises and one PSLC for general.


Q2. Which of the following is included in bancassurance?

    A. Insurance policies issued by the banks in their names
    B. Selling by a bank the insurance policies of its ancillary insurance company
    C. Selling by a bank the insurance policies of any insurance company
    D. All of the above
    E. None of the given options is true


Answer: Option D


Q3. What is the loan limit for education in the country under priority sector?

    A. Rs 15 lakh
    B. Rs 10 lakh
    C. Rs 8 lakh
    D. Rs 20 lakh
    E. Rs 50 lakh


Answer: Option B

Explanation:
Under Priority Sector Lending (PSL), the loans and advances granted to only individuals for educational purposes up to Rs.10 lakh for studies in India and Rs. 20 lakh for studies abroad.


Q4. One of the most effective instruments of monetary policy is the bank rate. A bank rate is essentially the rate at which the ___________lends money to commercial banks without any security or collateral.

    A. RBI
    B. SEBI
    C. Government of India
    D. Finance Ministry
    E. SBI


Answer: Option A

Explanation:
One of the most effective instruments of monetary policy is the bank rate. A bank rate is essentially the rate at which the RBI lends money to commercial banks without any security or collateral. It is also the standard rate at which the RBI will buy or discount bills of exchange and other such commercial instruments.


Q5. How many sub-categories are classified under Agriculture sector?

    A. Four
    B. Five
    C. Six
    D. Three
    E. Two


Answer: Option D

Explanation:
Agriculture sector has been classified under three sub-categories namely Farm credit, Agriculture infrastructure and Ancillary activities.



Banking Awareness – Related Information
Banking Awareness Quiz 1 – Practice Sets
Banking Awareness Quiz 2 – Practice Sets
Banking Awareness Quiz 3 – Practice Sets
Book for Banking Awareness