GK - Banking & Insurance - SPLessons

IBPS PO Mains Banking Awareness Quiz 5

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS PO Mains Banking Awareness Quiz 5

shape Introduction

Banking Awareness is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like IBPS, SBI and other bank-related employment exams have banking awareness questions along with the general awareness section. The Banking Awareness section primarily has questions related to the History of Banking, Banking Terms, Banking Products, Functions of Banks, Banks and their Taglines, Schemes, Committees related to Banking, Headquarters of Banks, most recent Banking News, Apps launched by Banks, New Schemes, Monetary Policies, etc.


IBPS PO Mains Banking Awareness Quiz 5 article provides the list of several bank-related questions to prepare aspirants of different competitive exams in India, primarily for banking-related employment. The article IBPS PO Mains Banking Awareness Quiz 5 is very useful for different exams such as IBPS PO, Clerk, SSC CGL, SBI PO, NIACL Assistant, NICL AO, IBPS RRB, Railways, Civil Services etc.


shape Quiz

1.CTS-2010 is related to which of the following banking instrument?

    A. ATMs
    B. Credit Cards
    C. Cheques
    D. Drafts
    E. None of these


Answer – Option C

Explanation –CTS-2010 is a standard benchmark recommended by RBI for the standardisation of: cheque forms (leaves) in terms of size, MICR band etc..

2. If any cheque issue by a holder to the payee for the upcoming withdrawn date, then that type of cheques are called____________.

    A. Post Dated Cheques
    B. Anti Dated Cheques
    C. Stale Cheque
    D. Order Cheque
    E. None of these


Answer – Option A

Explanation –In banking, post-dated cheque is a cheque written by the drawer (payer) for a date in the future.

3. What percentage of FDI is allowed in Insurance Sector in India?

    A. 26%
    B. 94%
    C. 51%
    D. 49%
    E. None of these


Answer – Option D

Explanation –Earlier, it was 26%.

4. What is ‘first I’ stand for in the FII ?

    A. Index
    B. Institutional
    C. Investors
    D. Indirect
    E. None of these


Answer – Option B

Explanation –Foreign Institutional Investors (FIIs) are persons or companies incorporated outside India(companies can be Mutual funds, Pension funds, investment companies, foreign banks etc.).

5. How many member nations are there in the Bank for International Settlements (BIS)?

    A. 60
    B. 80
    C. 100
    D. All the members of World Bank
    E. None of these


Answer – Option A

Explanation –In total BIS has 60 member countries from all over the world and covers approx 95% of the world GDP.

1. When was the first Basel norm introduced Basel Committee on Banking Supervision (BCBS)?

    A. 1988
    B. 1991
    C. 2000
    D. 2005
    E. None of these


Answer – Option A

Explanation –In 1988,The Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) introduced capital measurement system called Basel capital accord, also called as Basel 1.

2. Which of the following is the oldest stock exchange of Asia?

    A. NSE
    B. Hang Seng Index
    C. Nikkei 225
    D. BSE
    E. None of these


Answer – Option D

Explanation –BSE is India’s and Asia’s oldest stock exchange, established in 1878.

3. What is ‘B’ stand for in the FIPB which is a term related to FDI?

    A. Bank
    B. Bureau
    C. Board
    D. Base
    E. None of these


Answer – Option C

Explanation –The Foreign Investment Promotion Board (FIPB) is a national agency of Government of India, with the remit to consider and recommend foreign direct investment (FDI) which does not come under the automatic route.

4. What is the ceiling limit of FII of paid-up capital of an Indian company(excluding PSU Banks)?

    A. 24%
    B. 20%
    C. 49%
    D. 30%
    E. None of these


Answer – Option A

Explanation –There is a ceiling limit of 24% FII of paid-up capital of an Indian company, and 20% in case of PSU banks.

5. Nikkei 225 is a famous stock exchange of which of the following country?

    A. South Korea
    B. Japan
    C. Hong Kong
    D. China
    E. None of these


Answer – Option B

1. The Reserve Bank of India has imposed a collective penalty of Rs 12 crore on 8 public sector banks. Bank of Baroda, Bank of India, Indian Overseas Bank and United Bank of India have been imposed with a penalty of-?

    A. Rs 5 crore
    B. Rs 50 crore
    C. Rs 20 crore
    D. Rs 1.5 crore
    E. None of these


Answer – Option D


2. The Reserve Bank of India will make available the NEFT system on a 24×7 basis from December 2019 as per the Payment System Vision 2021 document. What is the full form of NEFT?

    A. National Electronic Funds Transaction
    B. National Electronic Funds Treaty
    C. National Electronic Funds Transfer
    D. National Electronic Financial Transfer
    E. None of these


Answer – Option C


3. Which card has announced the launch of Identity Check Express, a next-generation, mobile-first authentication solution that aims to redefine the e-commerce journey for Indian consumers?

    A. RuPay
    B. Mastercard
    C. Visa
    D. Maestro
    E. None of these


Answer – Option B


4. In its 3rd Bi-monthly Monetary Policy Committee meeting, RBI has reduced the real GDP growth for 2019-20 from 7% to-?

    A. 6.9%
    B. 6.7%
    C. 8.6%
    D. 9.8%
    E. None of these


Answer – Option A


5. United Bank of India is an Indian government-owned bank headquartered in-?

    A. Chennai
    B. Kolkata
    C. Mumbai
    D. New Delhi
    E. None of these


Answer – Option B



Banking Awareness – Related Information
IBPS PO Mains Banking Awareness Quiz 2
IBPS PO Mains Banking Awareness Quiz 3
IBPS PO Mains Banking Awareness Quiz 4
Book for Banking Awareness