Quantitative Aptitude - SPLessons

IBPS RRB Data Interpretation Quiz 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS RRB Data Interpretation Quiz 2

shape Introduction

Data Interpretation is the ability to analyze, interpret and visualize the provided data to arrive at conclusions and to make inferences. Data Interpretation questions in the competitive exams is a test of analytical abilities. In the competitive exams, the Data Interpretation questions are grouped together and refer to the same table, graph or other data/visual presentation. The test takers are required to interpret or analyze the given data to answer the questions. In India, competitive exams related to employment in Banking, SSC, Insurance, etc..have the Data Interpretation type of questions. The article IBPS RRB Data Interpretation Quiz 2 provides Data Interpretation Practice Quizzes with solutions.

shape Quiz

Directions (1-5): There are five companies and we have given the no. of employees working in different companies. In the table we have also given the percentage of male and female employees of HR and Marketing department.

Company No.of Employees HR Marketing
Male Female Male Female
P 450 12 14 6 6
Q 850 18 10 12 14
R 400 28 14 4 7
S 525 20 8 8 4
T 375 12 20 4 8


1. Difference between male employees of marketing dept. in all companies together (excluding company T) and the female employees of HR dept. in all companies together (excluding company Q and T)?

    A. 28
    B. 20
    C. 26
    D. 30
    E. 34


Answer: Option C

Explanation:
Required difference = (27 + 102 + 16 + 42) – (63 + 56 + 42) = 187 − 161 = 26


2. Total number of marketing employees of company Q and S is what % more than the total no. of marketing employee in company R?

    A. 530%
    B. 550%
    C. 515%
    D. 500%
    E. 545%


Answer: Option E

Explanation:
Required % = \(\frac{[212 + 63 − 44]}{44}\) × 100 = 545.45% = 545%


3. The ratio of a female employee of company P and Q in the HR dept. to the male employee of company S and R in Marketing dept. ?

    A. 75 : 24
    B. 79 : 23
    C. 74 : 29
    D. 71 : 22
    E. 73 : 20


Answer: Option C

Explanation:
Required Ratio = 63 + 85 : 16 + 42 = 148 ∶ 58 = 74 : 29


4. If 40% of the employees of company T in the HR department have a graduation degree and 60% of the employees of the same company in the Marketing dept. have graduation degree, then how many employees have a graduation degree in company T in both dept. together.

    A. 72
    B. 79
    C. 70
    D. 75
    E. 71


Answer: Option D

Explanation:
Required employees = (\(\frac{40}{100}\) × 120) + (\(\frac{60}{100}\) × 45) = 48 + 27 = 75


5. The ratio of a female employee in the HR dept. of company S and T together to male employees of the Marketing department in company P and Q together?

    A. 30 : 43
    B. 36 : 45
    C. 37 : 43
    D. 39 : 43
    E. 39 : 41


Answer: Option D

Explanation:
Required Ratio = 42 + 75 27 + 102 = 117 : 129 = 39 : 43

Direction (1-5): The following table shows the expenditure and income of a certain company in 5 years. Upon which its profit% and loss% are also given. Some values are missing. Study the table carefully and answer the questions based on data in table and particular questions.


Year Expenditure (in millions) Income (in millions) Profit%/Loss%
2011 96 15%
2012 124
2013 105 20%
2014 179.8
2015 -12%


1. Profit in 2013 is how much percent more as compared to a profit in 2011?

    A. 63.23%
    B. 56.76%
    C. 45.83%
    D. 59.82%
    E. 44.98%


Answer: Option C

Explanation:
In 2011, profit = \(\frac{15}{100}\) × 96 = 14.4 millions
In 2013, profit = \(\frac{80}{100}\) × 105 = 21 millions
Required % = \(\frac{(21 – 14.4)}{14.4}\) × 100 = 45.83%

2. In 2015, expenditure of company was 15% more as compared to 2012. Find income generated by company in 2015.

    A. 125.488 millions
    B. 124.488 millions
    C. 125.468 millions
    D. 116.488 millions
    E. 115.488 millions


Answer: Option A

Explanation:
In 2015, expenditure = \(\frac{115}{100}\) × 124 = 142.6 miilions
So income = \(\frac{88}{100}\) × 142.6 = 125.488 millions


3. A loss incurred by the company in 2012 was 16.6 million more than the profit of the company in 2011, what is the loss% incurred by the company in 2012?

    A. 17%
    B. 28%
    C. 22%
    D. 25%
    E. 23%


Answer: Option D

Explanation:
Profit in 2011 = \(\frac{15}{100}\) × 96 = 14.4 millions
So loss in 2012 = 16.6 + 14.4 = 31 millions
So loss% = \(\frac{31}{124}\) × 100 = 25%


4. In 2014, profit% of the company was 60% more than in 2011. Find 3. percent increase (approximately) in the expenditure of the company in 2014 as compared to previous year.

    A. 41%
    B. 29%
    C. 45%
    D. 34%
    E. 38%


Answer: Option E

Explanation:
In 2014, profit% = \(\frac{160}{100}\) × 15 = 24%
So expenditure in 2014 = 179.8 × \(\frac{100}{124}\) = 145 millions
So required % = \(\frac{(145-105)}{105}\) × 100 = 38%


5. Using the data from the table and above 4 questions, find the average profit of the company in all years.

    A. 4.4176 millions
    B. 4.4176 millions
    C. 4.4176 millions
    D. 4.4176 millions
    E. 4.4176 millions


Answer: Option B

Explanation:
Profit in 2011 = 14.4 millions
Loss in 2012 = 31 millions
Profit in 2013 = 21 millions
Profit in 2014 = 24% of 145 = 34.8 millions
Loss in 2015 = (142.6 – 125.488) = 17.112 millions
So average = \(\frac{(14.4 – 31 + 21 + 34.8 – 17.112)}{5}\) = 4.4176 millions

Direction (1-5): Study the following table and answer the questions that follow:


Year Ratio of Investiment Period of Investiment(Months) Totla Profit
P Q R
2012 4 : 3 : 5 4 6 20800
2013 – : 3 : – 8 5 6 39650
2014 5 : 4 : – 3 5 5
2015 – : – : 4 4 22550
2016 3 : – : 5 4 7 6 14700


1.In 2012, if out of the total profit, R got Rs 9750 as his share, what is the number of months for which R invested his money?

    A 7 months
    B 8 months
    C 6 months
    D 4 months
    E 5 months


Answer: Option C

Explanation:
Ratio of share of profit of P : Q : R is
4 × 4 : 3 × 6 : 5 × x
16 : 18 : 5x
So \(\frac{5x}{(34 + 5x)}\) × 20800 = 9750
Solve, x = 6 months


2. In 2013, if out of the total profit, P and R got a share of Rs 10,400 and Rs 19,500 respectively, what is the ratio of investment of P, Q and R respectively?

    A. 3 : 3 : 5
    B. 4 : 3 : 2
    C. 2 : 5 : 5
    D. 2 : 3 : 5
    E. 2 : 5 : 3


Answer: Option D

Explanation:
x × 8 : 3 × 5 : y × 6
8x : 15 : 6y
So \(\frac{8x}{(8x + 15 + 6y)}\) × 39650 = 10400
Solve, 225x – 60y = 150
15x – 4y = 10……………………………………(1)
Also
\(\frac{6y}{(8x + 15 + 6y)}\) × 39650 = 19500
Solve, 61y = 75 + 40x + 30y
40x – 31y = -75………………………………….(2)
Solve equations (1) and (2)
x = 2, y = 5
So ratio of investment is x : 3 : y = 2 : 3 : 5


3. In 2014, out of the total profit, Q got Rs 12,000 as his share. R invested Rs 3600. If ratio of share of R in total profit to total profit is 3 : 10, find the total profit.

    A. Rs 40, 000
    B. Rs 35, 000
    C. Rs 45, 000
    D. Rs 50, 000
    E. Rs 30, 000


Answer: Option E

Explanation:
In 2014, P invested Rs 5x, Q – 4x and R 3600
So ratio of share of profits of P, Q and R:
5x × 3: 4x × 5 : 3600 × 5
3x : 4x : 3600
Let total profit = Rs y
So \(\frac{4x}{(7x + 3600)}\) × y = 12000………………………(1)
\(\frac{xy}{(7x + 3600)}\) = 3000
Also,
\(\frac{[\frac{3600}{(7x + 3600) }× y]}{y}\) = \(\frac{3}{10}\)
y gets cancelled
Solve, x = 1200
Put in (1)
Solve, y = Rs 30, 000 = total profit


4. In 2015, P and Q invested Rs 3900 and Rs 2600 respectively. Also, P and Q invested for the same number of months. If the difference in the shares of P and Q out of total profit is Rs 2750, find the ratio of number of months of investment of P to the investment of R.

    A. Other than given in options
    B. 2 : 265
    C. 1 : 260
    D. 1 : 1040
    E. 2 : 1045


Answer: Option D

Explanation:
Let investment of R is 4x, and months of investment of P = Q = y months
So ratio of profit share of P : Q : R is
3900×y : 2600×y = 4x×4
975y : 650y : 4x
So \(\frac{(975y-650y)}{(975y + 650y + 4x)}\) × 22550 = 2750
\(\frac{325y}{(1625y + 4x)}\) = \(\frac{2750}{22550}\)
1625y + 4x = 2665y
4x = 1040y
So \(\frac{y}{4x}\) = \(\frac{1}{1040}\)


5. The total investment of P, Q, and R in 2016 is Rs 16,800. If a difference in shares of the profit of Q and P is Rs 5250, find the investment of Q.

    A. Rs 3600
    B. Rs 7200
    C. Rs 6000
    D. Rs 4800
    E. Rs 2400


Answer: Option B

Explanation:
Ratio of share of profit of P : Q : R is
3×4 : x × 7 : 5 × 6
12 : 7x : 30
So \(\frac{(7x – 12)}{(7x + 42)}\) × 14700 = 5250
(7x – 12) × 14 = (7x + 42)× 5
98x – 168 = 35x + 210
Solve, x = 6
So ratio of investments of P : Q : R is 3 : x : 5 = 3 : 6 : 5
So investment of Q = \(\frac{6}{(3 + 6 + 5)}\) × 16800 = Rs 7200



Data Interpretation – Related Information
Data Interpretation Practice Sets for Competitive Exams
IBPS RRB Data Interpretation Quiz Day 1
IBPS RRB Data Interpretation Quiz Day 2
Book for Quantitative Aptitude