IBPS RRB OFFICER (Scale I, II, III) - SPLessons

IBPS RRB Officers Scale III Single Leve...

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS RRB Officers Scale III Single Level Exam

shape Introduction

IBPS RRB Officer Scale-III Single Level Examination, conducted in Online Mode, has: a duration of 2 hours, a total of 200 questions, a Maximum score of 200 marks and 5 Sections namely: Reasoning Ability, Quantitative Aptitude & Data Interpretation, Financial Awareness, English Language or Hindi Language(optional) and Computer Knowledge. The 5 sections are not timed and the questions can be attempted in any order. The section wise details are shown below.


shape Pattern

S.No. (Objective) Test Name Medium of Exam Questions Marks Duration
1 Reasoning Ability Hindi/English 40 50 2 hours
2 Quantitative Aptitude & Data Interpretation Hindi/English 40 50
3 Financial Awareness Hindi/English 40 40
4 a* English Language English 40 40
4 b* Hindi Language(हिंदी) Hindi 40 40
5 Computer Knowledge Hindi/English 40 20
Total 200 200

shape Syllabus

The Reasoning Ability, section in the IBPS RRB Officer Scale-III Single Level Examination has a total of 40 questions, Maximum marks of 50. Below mentioned are the different categories of expected questions.

Topic Number of Questions
Syllogism 0 – 5
Input Output 0 – 5
Alphanumeric Series 0 – 5
Ranking/Direction/Alphabet Test 0 – 5
Seating Arrangement 0 – 10
Logical Reasoning 5 – 10
Puzzle 5 – 7
Coding Decoding 0 – 5
Blood Relations 0 – 5
Data Sufficiency 0 – 5
Inequalities 0 – 5


Sample Questions

Directions (1-5): Study the given information and answer the questions:

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and rearrangement.

Input: its 51 matter 41 most 54 when 34 you 62 find 31

Step I: you 54 its 51 matter 41 most when 34 62 find 31

Step II: most 62 you 54 its 51 matter 41 when 34 find 31

Step III: its 34 most 62 you 54 51 matter 41 when find 31

Step IV: matter 51its 34 most 62 you 54 41 when find 31

Step V: when 41matter 51its 34 most 62 you 54 find 31

Step VI: find 31when 41matter 51its 34 most 62 you 54

And Step VI is the last step of the rearrangement of the above input.

As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.
Input: much 31 is 36 she 21 that 41 how 34 find 42

1. Which of the following would be the step 3rd after arrangement?
A. is 42 that 34 36 how much 31 she 21 41 find
B. is 42 that 34 how 36 much 31 41 she 21 find
C. is 42 that 34 how 36 much 31 she 4121 find
D. is 42 that 34 how 36 much 31 she 21 41 find
E. None of these
Answer: D

2. In step IV, which of the following element would be at 6th position from the left end?
A. 41
B. 34
C. 42
D. is
E. None of these
Answer: B

3. In step V, which of the following word would be at 3rd position to the left of 8th from the left end?
A. she
B. 31
C. much
D. 41
E. is
Answer: E

4. How many steps are required to complete the given input series?
A. Six
B. Three
C. Five
D. Four
E. Two
Answer: A

5. In which step the elements ‘how 36 31’ found in the same order?
A. Step I
B. Step II
C. Step III
D. Step IV
E. None of these
Answer: D

6. Relationship between different elements is shown in the statements. Find if the conclusions also follow or not.
Statements: A > B ≥ F = P < L M ≥ S; M ≤ D = U
Conclusions:
I. A > M
II. D < L
A. only I follows
B. only II follows
C. either I or II follows
D. neither I nor II follow
E. both I and II follow
Answer: A

7. A ranks fourth in a class. B ranks ninth from the last,If C is ninth after A and just in the middle of A and B, How many students are there in the class?
A.33
B.32
C.31
D.30
E.None of these
Answer: C

8. Introducing Ramesh, Neelam said, “His brother’s father is the only son of my grand father”. How Neelam is related to Ramesh?
A. Sister
B. Daughter
C. Mother
D. Niece
E. None of these
Answer: A

The Quantitative Aptitude & Data Interpretation, section in the IBPS RRB Officer Scale-III Single Level Examination has a total of 40 questions, Maximum marks of 50. Below mentioned are the different categories of expected questions.

Topic Number of Questions
Data Interpretation 0 – 15
Permutation, Combination & Probability 0 – 5
Series & Sequence 0 – 5
Simplification 0 – 5
Ratio & Proportion, Percentage & Averages 0 – 3
Number Systems 0 – 3
Profit & Loss 0 – 2
Work & Time 0 – 2
Time & Distance 0 – 2
Simple Interest & Compound Interest & Surds & Indices 1 – 2
Sequence & Series 1 – 2
Mixtures & Alligations 1 – 2


Sample Questions

1. Which number would replace underline mark in the series?
2, 5, 10, 17, —, 37
A. 27
B. 24
C. 26
D. 28
Answer: C

2. Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, the price of the third variety per kg will be:
A. Rs. 169.50
B. Rs. 175.50
C. Rs. 170
D. Rs. 180
Answer: B

3. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?
A. 10
B. 9
C. 20
D. 12
Answer: A

Directions (4 – 6): Study the following table and answer the questions based on it.

Number of Candidates Appeared, Qualified and Selected in a Competitive Examination from Five States Delhi, H.P, U.P, Punjab and Haryana Over the Years 1994 to 1998


4. For which state the average number of candidates selected over the years is the maximum?
A. Delhi
B. H.P
C. U.P
D. Punjab
Answer: A

5. The percentage of candidates qualified from Punjab over those appeared from Punjab is highestin the year?
A. 1997
B. 1998
C. 1999
D. 2000
Answer: D

6. The percentage of candidates selected from U.P over those qualified from U.P is highest in the year?
A. 1997
B. 1998
C. 1999
D. 2001
Answer: B

The Financial Awareness, section in the IBPS RRB Officer Scale-III Single Level Examination has a total of 40 questions, Maximum marks of 40. Below mentioned are the different categories of expected questions.

Topics
Important Days/dates
Full forms/Abbr.
Current Bank Rates
Current Affairs, Countries Capital & Currency
Census
Banking Awareness – Indian Financial System
History of Indian Banking Industry – Structure of Indian Banking
History/Functions/roles of Regulatory Bodies like – RBI, SEBI, IRDA, PFRDA, FSDC, FMC etc
Monetary & Credit Policies
Budget Basics and Current Union Budget
International Organisations/ Financial Institutions
Credit Rating Agencies, Financial Inclusions, Teaser Rates, GAAR, Priority Sector Lending etc.
Capital Market & Money Market
Government Schemes – Bharat Nirman, Swavlamban, Swabhiman etc.
Other important concepts like – BASEL, Micro Finance, Base Rate, Negotiable Instruments


Sample Questions

1. In India, National income is estimated by?
(a) Planning commission
(b) Indian Statistical Institute
(c) Central Statistical Organization
(d) National Sample Survey Organisation
(e) None of the above
Answer: c

2. What would be the New Price Index that would measure inflation?
(a) PPI (2011)
(b) CPI (2012)
(c) WPI (2004-2005)
(d) RTI
(e) None of the above
Answer: b

3. Which one of the following is not an objective of fiscal policy of Indian Government?
(a) Full employment
(b) Regulation of Inter-State-trade
(c) Price stability
(d) Equitable distribution of wealth & income
(e) None of the above
Answer: b

4. What is the maximum ceiling on Foreign Direct Investment (FDI) for investment in the equity of Public Sector Banks in India?
(a) 20%
(b) 26%
(c) 49%
(d) 51%
(e) 74%
Answer: a

5. Narrow Money is the term in monetary aggregates, which is represented by?
(a) M2
(b) M4
(c) M1
(d) M3
(e) None of the above
Answer: c

The English Language, section in the IBPS RRB Officer Scale-III Single Level Examination has a total of 40 questions, Maximum marks of 40. Below mentioned are the different categories of expected questions.

Topic Number of Questions
Reading Comprehension 0 – 10
Cloze Test 0 – 10
Fill in the blanks 0 – 5
Paragraph Complete/ Sentence Correction 0 – 5
Para jumbles 0 – 5
Miscellaneous 0 – 5
Synonyms / Antonyms 1 – 3
Multiple Meaning / Error Spotting 0 – 5


Sample Questions

Directions (1-3): Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words/phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

China, in recent time, has converted a large number of rocks across the South China Sea into islands, where it has based missiles, armed personnel and military aircraft, using its military might.

The Obama Administration took virtually no action in response to Chinese belligerence against the Philippines — a longtime military ally. Worse still, the US recently acquiesced in the seizure of one of its unmanned underwater vehicles close to the Philippines. Chinese belligerence is paying off. President Duterte of the Philippines has quietly acquiesced to Beijing’s territorial demands. ASEAN countries like Malaysia, Brunei, Thailand and Cambodia are following suit. Myanmar is being pressured by China, by permitting Chinese territory to be used by armed ethnic groups from Myanmar’s bordering Shan and Kachin states.

It is clear that a belligerent China is no longer prepared to tolerate any challenges to its dominance and hegemony across Asia. Agni IV, currently operational, with a range of 4,000 km, can hit targets in southern China, while Agni V, with a range of 5,500-8000 km, can hit even at the farthest points in China. The submarine-launched Sagarika missile, currently operational, has a range of 750 km. Its variants — under development — can hit across China from the Bay of Bengal. China, in turn, has transferred the designs and knowhow of the Shaheen range of missiles to Pakistan. These missiles can hit targets across India. Moreover, Karachi and Gwadar will be used, not only to base the eight submarines China is supplying to Pakistan, but also serve as bases for Chinese nuclear and conventional submarines that are now venturing increasingly into the Indian Ocean. The range of missiles being developed by India clearly signals to China that it will find any effort to use Pakistan as a nuclear proxy against India very costly and perhaps unaffordable. Agni V is virtually invulnerable as it is mobile and housed in canisters.

New Delhi needs to be far more active in insisting that a comprehensive nuclear dialogue with China is essential for strategic stability across Asia. China is loathe to enter into such a dialogue as it evidently wishes to not formally accord recognition to India’s nuclear weapons status, even as it peddles nuclear weapons and ballistic missile designs and materials to Pakistan, while helping Pakistan to develop both uranium and plutonium-based nuclear weapons. These transfers to Pakistan are in total disregard of China’s responsibilities under the nuclear Non-Proliferation Treaty. India has been far too defensive and avoided exposing the Sino-Pakistan nuclear/missile nexus in important world capitals, notably Washington, London, Paris, Moscow and Tokyo. A far more determined effort on this score would be necessary once the Trump Administration assumes office and settles down to looking at the world.

Within Asia, Chinese hubris and arrogance would need far closer consultations and dialogue with countries like Japan, Vietnam and Indonesia. There appears to be a sentiment growing slowly in Tokyo that in the face of Chinese territorial and geopolitical ambitions, Japan should review its nuclear policies. The incoming Trump Administration has also indicated that allies like Japan need to do more to defend themselves, rather than depend excessively on the US. A nuclear-armed Japan can certainly play a key role in moderating Chinese behaviour and hubris. This is an issue that needs to be looked at carefully. All this has to be combined with a vigorous dialogue with China, which includes maintenance of peace and tranquility along our borders, expanding equitable trade and economic ties and promoting peace and stability across the entire Indo-Pacific Region.

1. What was the effect of China’s hostility on Philippines?
A. Philippines succumbed to China’s pressure and accepted its territorial demands.
B. Philippines vehemently protested to China and took up the matter with US.
C. Philippines opposed China with the help of countries like Malaysia Thailand etc.
Answer: A

2. What is the central idea of the passage?
A. China’s over ambitious territorial gaining attitude should be exposed before all the countries of the world and its activities be brought under control.
B. Close mutual relationship between countries of Indo-Pacific region is necessary to counter Chinese territorial and geopolitical ambitions.
C. There is a need for all the countries of Indo-pacific area seek the help of new US government and have vigorous dialogue with China.
Answer: B

3. What is antonym of the word “loathe”?
A. agreeable
B. fondness
C. unwilling
Answer: B

Directions (4-6): Below is given a single word with options to its meaning in different contexts. Select the correct alternative from (A), (B), (C) and (D) which represents all those synonyms.

4. RIPE
(a) Grown
(b) Mature
(c) Ready
(d) Unpleasant

A. Only b
B. b & c
C. a, b & c
D. b, c & d
E. All of (a) ,(b),(c) & (d)
Answer: C

5. CONDEMN
(a) Criticize
(b) Beat
(c) Punish
(d) Contempt

A. Only a
B. a & c
C. c & d
D. a, c & d
E. All of (a), (b), (c) & (d)
Answer: A

6. RALLY
(a) Support
(B) Gather
(C) Assemble
(D) Recover

A. Only c
B. Both a & d
C. a, c & d
D. a, b & c
(5) All of (a),(b),(c) & (d)
Answer: D

The Computer Knowledge, section in the IBPS RRB Officer Scale-III Single Level Examination has a total of 40 questions, Maximum marks of 20. Below mentioned are the different categories of expected questions.

Topics
Shortcut keys
Computer Abbreviations
Internet (Concept, History, working environment, Application)
History of Computers
Software & Hardware
Database (introduction)
Number System
Security Tools, Virus, Hacker
MS Windows & MS Office
Communication (Basic Introduction)
Networking (LAN, WAN)
Security Tools, Virus, Hacker


Sample Questions

1. Which of the following is a programming language?
(a) Lotus
(b) Pascal
(c) MS-Excel
(d) Netscape
(e) None of these
Answer: B

2. BIOS stands for _________.
(a) Basic Input Output Service
(b) Basic Inner Output System
(c) Better Input Output Service
(d) Better Input Output System
(e) Basic Input Output System
Answer: E

3. Who is the inventor of Tabulating Machine?
(a) Charles Babbage
(b) Blaise Pascal
(c) Ada Byron
(d) Herman Hollerith
(e) None of these
Answer: D

4. _____ is an essential program which makes it easy to use a computer for end-user.
(a) Operating system
(b) Application
(c) Utility
(d) Network
(e) Keyboard
Answer: A

5. Which disk is used to cold boot a PC?
(a) Setup disk
(b) System disk
(c) Diagnostic Disk
(d) Program disk
(e) None of the above
Answer: B


IBPS RRB Officers Scale – Related Information
IBPS RRB Officer (Scale III) – Reasoning Ability – Study Guide
IBPS RRB Officer (Scale III) – Quantitative Aptitude & Data Interpretation – Study Guide
IBPS RRB Officer (Scale III) Financial Awareness – Study Guide
IBPS RRB Officer (Scale III) – English Language – Study Guide
IBPS RRB Officer (Scale III) – Computer Aptitude – Study Guide