Quantitative Aptitude - SPLessons

IBPS RRB PO Quantitative Aptitude Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS RRB PO Quantitative Aptitude Quiz 1

shape Introduction

What is Quantitative Aptitude test?
Quantitative Aptitude is one of the prominent competitive aptitude subjects which evaluates numerical ability and problem solving skills of candidates. This test forms the major part of a number of important entrance and recruitment exams for different fields. The Quantitative Aptitude section primarily has questions related to the Simplification, Numbering Series, and Compound Interest, etc.


A candidate with quantitative aptitude knowledge will be in a better position to analyse and make sense of the given data. Quantitative Aptitude knowledge is an important measure for a prospective business executive’s abilities.


The article IBPS RRB PO Quantitative Aptitude Quiz 1 provides Quantitative Aptitude questions with answers useful to the candidates preparing for Competitive exams, Entrance exams, Interviews etc. IBPS RRB has released IBPS RRB Officer 2019 Official Notification for Officer Scale(I, II, and II). Quantitative Aptitude plays major role to qualify examination. The article IBPS RRB PO Quantitative Aptitude Quiz 1 will assist the students to know the expected questions from Quantitative Aptitude.

Click Here for Official IBPS Website


shape Quiz

Q1. One type of liquid contains 20% water and the second type of liquid contains 35% water. A glass filled with 8 parts of the first liquid and 5 parts of the second liquid.The water percentage in the new mixture is

    A. 25.75
    B. 25.76
    C. 25.67
    D. 25.56


Answer: Option B

Explanation :
= \(\frac{(20 × 8)+(35 × 5)}{(8+5)}\)
= \(\frac{335}{13}\)
= 25.76%


Q2. In an examination there are 3 subjects Maths,Science and Social of 100 marks each. Ganesh scores 60% and 80% in Maths and Science.He scored 70% in aggregate.His Percentage of mark in Social is

    A. 50
    B. 60
    C. 70
    D. 80


Answer: Option C

Explanation :
Total percentage of 3 subjects = 3 × 70 = 210
% in Social = 210 – (60 + 80) = 210 – 140 = 70


Q3. Total percentage of 3 subjects = 3×70 = 210% in Social = 210 – (60+80) = 210 – 140 = 70

    A. 10.20
    B. 10.22
    C. 10.24
    D. 10.25


Answer: Option D

Explanation :
5 + 5 + \(\frac{5×5}{100}\) = 10 + 0.25 =10.25%


Q4. A book consist of 45 pages, 30 lines on each page and 60 character on each line.If this content is written in another note book consisting of 40 lines and 32 character per line then the required no of pages will be how much percentage more than the previous no of pages ?

    A. 20%
    B. 30%
    C. 40%
    D. 50%


Answer: Option C

Explanation :
45 × 30 × 60 = X × 40 × 32

Page = X = \(\frac{45 × 30 × 60}{40×32}\) = 63.28 = 63
63 – 45 = 18
\(\frac{18}{45}\) × 100 = 40%


Q5. In an election a candidate who got 25% of the total votes polled was defeated by his rival by 270 votes. Assuming that there were only 2 candidates in the election,the total number of votes polled was

    A. 400
    B. 500
    C. 440
    D. 540


Answer: Option D

Explanation :
75% x – 25% x = 270
50% of x = 270
X = \(\frac{270×100}{50}\) = 540

Q1. The digits of a two-digit number are in the ratio of 2 : 3 and the number obtained by interchanging the digits is bigger than the original number by 27.What is the original number?

    A. 63
    B. 48
    C. 96
    D. 69


Answer: Option D

Explanation :
ets digit at tens and ones place be 2x and 3x
So,number is 2x*10 + 3x
After interchanging number will be 3x*10 +2x
so, [3x*10 + ] – [2x*10 + 3x]27
we get, x = 3
so number = 69


Q2. What least number would be subtracted from 427398 so that the remaining number is divisible by 15?

    A. 13
    B. 3
    C. 16
    D. 11


Answer: Option B

Explanation :
On dividing 427398 by 15 we get the remainder 3, so 3 should be subtracted


Q3. In a division sum, the divisor is 10 times the quotient and 5 times the remainder. If the remainder is 46, the dividend is:

    A. 4236
    B. 4306
    C. 4336
    D. 5336


Answer: Option D

Explanation :
Divisor = (5 x 46) = 230.
Also, 10 x Q = 230
Q = 23. And, R = 46.
Dividend = (230 x 23 + 46) = 5336


Q4. Three consecutive numbers such that twice the first, 3 times the second and 4 times the third together make 182. The numbers in question are

    A. 18, 22 and 23
    B. 18, 19 and 20
    C. 19, 20 and 21
    D. 20, 21 and 22


Answer: Option C

Explanation :
let number be x,x+1,x+2
2x + 3(x + 1) + 4(x + 2) = 180
x = 19
so numbers are 19,20,21


Q5. In a division sum ,the divisor is 3 times the quotient and 6 times the remainder.If the remainder is 2 then the dividend is

    A. 36
    B. 40
    C. 45
    D. 50


Answer: Option D

Explanation :
Divident = Quotient × Divisor +Remainder
Divisor = 6 × 2 = 12
Q = \(\frac{12}{3}\) = 4
Divident = 4 × 12 + 3 = 48 + 2 = 50

1. A total of 960 rupees is given to three people A, B and C. A and B together can complete 7/12 and C and B together can complete 5/12. So, how much amount should be given to A.

    A. 360
    B. 460
    C. 280
    D. 660


Answer: Option C

Explanation: Ratio of number of days = 9:10:15
(work done by) : (work done by B and C)
A:B = 7:12 & C:B = 5:12 => A:B:C = 7:12:5
So amount to be paid to A = (7/24)*960 = 280


2. Priya take 8 hours to draw 60 pages on a computer while parul takes 6 hours to draw 45 pages on computer. If both are working together in how much time will they draw a lot of 120 pages?

    A. 8hrs
    B. 7hrs
    C. 9hrs
    D. 11hrs


Answer: Option A

Explanation:
First calculate no of pages they draw in one hour. For priya it is \(\frac{60}{8}\) and for parul it is \(\frac{45}{6}\).
Now total pages they draw in one hour is \(\frac{60}{8}\) + \(\frac{45}{6}\) = 15
So to print 120 time they will take = 15*X = 120. So X = 8hrs


3. A contractor undertook a job and employed 40 men to do a piece of work in 80 days. But after 60 days he found that only \(\frac{3}{5}\) of the work is completed. To complete the work in time, how many more men he should employ.

    A. 15
    B. 20
    C. 25
    D. 40


Answer: Option D
\(\frac{(40*60)}{3}\) = \(\frac{x*20}{2}\)
x = 80
No of men required = 80 – 40 = 40


4. 9 men and 12 women can complete the job in 12 days.In how many days can 3 men and 4 women finish the same job working together ?

    A. 36 days
    B. 42 days
    C. 30 days
    D. 28 days


Answer: Option A

Explanation: 9m+12w = 1/12
3m + 4w = ?
3(3m + 4w) = \(\frac{1}{12}\)
3m + 4w = \(\frac{1}{36}\)


5. P takes 6 days less than Q to finish the work individually. If P and Q working together complete the work in 4 days, then how many days are required by Q to complete the work alone ?

    A. 7 days
    B. 10 days
    C. 5 days
    D. 12 days


Answer: Option D

Explanation:
= \(\frac{1}{6}\) + \(\frac{1}{12}\)
= \(\frac{2 + 1}{12}\) = \(\frac{3}{12}\) = \(\frac{1}{4}\)


IBPS RRB PO – Related Information
IBPS RRB Quantitative Aptitude Practice Set 1
SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 1
SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 2
Book for Quantitative Aptitude