Quantitative Aptitude - SPLessons

IBPS RRB PO Quantitative Aptitude Quiz 12

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS RRB PO Quantitative Aptitude Quiz 12

shape Introduction

What is Quantitative Aptitude test?
Quantitative Aptitude is one of the prominent competitive aptitude subjects which evaluates numerical ability and problem solving skills of candidates. This test forms the major part of a number of important entrance and recruitment exams for different fields. The Quantitative Aptitude section primarily has questions related to the Simplification, Numbering Series, and Compound Interest, etc.


A candidate with quantitative aptitude knowledge will be in a better position to analyse and make sense of the given data. Quantitative Aptitude knowledge is an important measure for a prospective business executive’s abilities.


The article IBPS RRB PO Quantitative Aptitude Quiz 12 provides Quantitative Aptitude questions with answers useful to the candidates preparing for Competitive exams, Entrance exams, Interviews etc. IBPS RRB has released IBPS RRB Officer 2019 Official Notification for Officer Scale(I, II, and II). Quantitative Aptitude plays major role to qualify examination. The article IBPS RRB PO Quantitative Aptitude Quiz 12 will assist the students to know the expected questions from Quantitative Aptitude.

Click Here for Official IBPS Website


shape Quiz

1. A sum of money deposited at compound interest doubles itself in 4 years. It will amount to sixten times at the same rate in

    A. 12 years
    B. 16 years
    C. 24 years
    D. 30 years


Answer – Option B

Explanation –

Let sum = Rs. 100, Time = 4 years,

Amount due in 4 years = Rs. 200

i.e, \(100 ({1 + \frac {10} {100}}^{4})\)

\( ({1 + \frac {10} {100}}^{4})\) = 2 …..(i)

Let the amount becomes 16 times in n years

i.e, \(100 ({1 + \frac {10} {100}}^{n})\) = 1600 ……..(ii)

\( ({1 + \frac {10} {100}}^{n})\) = 16

From equation (i) and (ii)

\({2}^{\frac {1} {4}}\) = 16 = \( {2}^{4}\)

\(\frac {n} {4}\) = 4

n = 16


2. For how many years should Rs. 1200 be invested at 10% p.a. in order to earn the same simple interest as is earned by investing Rs. 1800 at 12% p.a. for 5 years ?

    A. 9
    B. 10
    C. 12
    D. 11


Answer – Option A

Explanation –

S.I. required = Rs \(\frac {1800 * 12 * 5} {100}\)

= Rs. 1080.

\(\frac {100 * 1080} {120 * 10}\) = 9 years


3. A sum of money was lent at simple interest at 11% p.a. for 3\(\frac {1} {2}\) years and 4 \(\frac {1} {2}\) years respectively. If difference in interests for two periods was Rs.5500, then the sum is

    A. Rs. 50050
    B. Rs. 55000
    C. Rs. 50000
    D. Rs. 50500


Answer – Option C

Explanation –

Let the sum Rs. x. Then

(x * 11 * \(\frac {9} {2}\) * \(\frac {1} {100} – x * 11 \frac {7} {2} * \frac {1} {100}\)) = 5500

\(\frac {22x} {200}\) = 5500

11x = 550000

x = 50000


4. Rajan lent Rs. 1200 to Rakesh for 3 years at a certain rate of simple interest and Rs. 1000 to Mukesh for the same time at the same rate. If he gets Rs. 50 more from Rakesh than from Mukesh, then the rate percent is

    A. 8 \(\frac {1} {3}\) %
    B. 6 \(\frac {2} {3}\) %
    C. 10 \(\frac {1} {3}\) %
    D. 9 \(\frac {2} {3}\) %


Answer – Option A

Explanation –

\(\frac {1200 * r * 3} {100}\) – \(\frac {1000 * r * 3} {100}\) = 50

6r = 5o

r = 8 \(\frac {1} {3}\)%


5. The difference between interests received from Canara Bank and Punjab & Sind Bank on Rs. 500 for 2 years is Rs. 2.50. The difference between their rates is

    A. 1 %
    B. 0.5%
    C. 0.25%
    D. 2.5%


Answer – Option C

Explanation –

\(\frac {500 * {r}_{1} * 2} {100}\) – \(\frac {500 * {r}^{2} * 2} {100}\) = 2. 50

1000 (\({r}_{1} – {r}_{2}\)) = 250

(\({r}_{1} – {r}_{2}\))\(\frac {250} {1000}\)% = \(\frac{1}{4}\) = 0.25%

1. If compound interest for two successive years is Rs. 110 and Rs. 121 respectively, then the rate of interest is

    A. 10%
    B. 8%
    C. 6%
    D. 4%


Answer – Option A

Explanation –

In the first year, interest = Rs. 110

In the second year, interest = Rs. 121

Thus an additional interest of Rs. 11 is earned in the second year. This additional interest is earned on the interest earned in first year i.e., on Rs. 110.

i.e, Rate of interest \(\frac {11 * 100} {110 * 1}\) = 10%


2. A money lender finds that due to a fall in the rate of interest from 8% to 7 \(\frac {3} {4}\) %, his yearly income diminishes by Rs. 615. His capital is

    A. Rs. 260000
    B. Rs. 246000
    C. Rs. 238000
    D. Rs. 224000


Answer – Option B

Explanation –

Let the capital be Rs. x. Then

\(\frac {x * 8 * 1} {100}\) – x \(\frac {31} {4}\) * \(\frac {1} {100}\) = 615

32x – 31x = 61500 * 4

x = 246000


3. Mr. Mittal finds that an increase in the rate of interest from 4 \(\frac {7} {8}\) % to 5 \(\frac {1} {8}\) % per annum increases his yearly income by Rs. 250. His investment is

    A. Rs. 1,00,000
    B. Rs. 1,20,000
    C. Rs. 1,50,000
    D. Rs. 2,00,000


Answer – Option A

Explanation –

Let the investment be Rs. x. Then

\(x * \frac {41} {8} * \frac {1} {100} – x \frac {39} {8} * \frac {1} {100}\) = 250

2x = 20000

x = 100000


4. In how many years will a sum of money double itself at 4% per annum ?

    A. 8 years
    B. 16 years
    C. 12 years
    D. 25 years


Answer – Option D

Explanation –

Let the sum be x. Then

S.I. = x

i.e, Time = \( \frac {100 * S.I} {Sum * Rate}\) = \(x * \frac {100 * x} {x * 4}\)

= 25 years

5. At a certain rate of simple interest, a certain sum doubles itself in 10 years. It will
triple itself in


    A. 12 years
    B. 15 years
    C. 20 years
    D. 30 years


Answer – Option C

Explanation –

Let the sum be x. Then

S.I. = x

Time = 10 years.

i.e, Rate = \( \frac {100 * x} {x * 10}\)% = 10%

Now, sum = x, S.I. = 2x, Rate = 10%

i.e, Time = \(\frac {100 * 2x} {x * 10}\)years = 20 years

1. The simple interest on rupees 200 for 3 years at 6% per annum in rupees is

    A. 36
    B. 18
    C. 24
    D. 48


Answer – Option A

Explanation –

SI = \(\frac {200 * 30 * 6} {100}\) = Rs. 36


2. A sum of money doubles itself in 4 years when the interests is compounded annually. The number of years when it will become eight times is

    A. 32
    B. 16
    C. 12
    D. 8


Answer – Option C

Explanation –

If the money gets doubled in 4 years then it will become 5 times in 8 years and 8 times in 12 years.


3. The simple interest on rupees 800 for 7 years at 5% per annum is

    A. Rs. 100
    B. Rs. 125
    C. Rs. 150
    D. Rs. 200


Answer – Option A

Explanation –

Simple interest = \(\frac {PTR} {100}\)

= 800 * \(\frac {5} {100} * \frac {5} {2}\)


4. The compound interest on rupees 12000 for 1 year at 10% per annum compounded half
yearly is


    A. Rs. 1200
    B. Rs. 1230
    C. Rs. 2520
    D. Rs. 2680


Answer – Option B

Explanation –

Compound interest for \(\frac {1} {2}\)year = \(\frac {PTR} {100}\)

= 12000 * \(\frac {10} {100} * \frac {1} {2}\) = 600

Compound interest for next \(\frac {1} {2}\)year = 600 + 600 * \(\frac {10} {100} * \frac {1} {2}\) = 630

i.e, Total CL = 600 + 630

= Rs. 1230


5. The simple interest on rupees 800 for 3 years at 5% per annum in rupees is

    A. 24
    B. 40
    C. 120
    D. 140


Answer – Option C

Explanation –

SI = \(\frac {PTR} {100}\)

SI = 800 * = \(\frac {5} {100} * 3\) = 120


IBPS RRB PO – Related Information
IBPS RRB Quantitative Aptitude Practice Set 1
SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 1
SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 2
Book for Quantitative Aptitude