Quantitative Aptitude - SPLessons

IBPS RRB PO Quantitative Aptitude Quiz 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS RRB PO Quantitative Aptitude Quiz 2

shape Introduction

What is Quantitative Aptitude test?
Quantitative Aptitude is one of the prominent competitive aptitude subjects which evaluates numerical ability and problem solving skills of candidates. This test forms the major part of a number of important entrance and recruitment exams for different fields. The Quantitative Aptitude section primarily has questions related to the Simplification, Numbering Series, and Compound Interest, etc.


A candidate with quantitative aptitude knowledge will be in a better position to analyse and make sense of the given data. Quantitative Aptitude knowledge is an important measure for a prospective business executive’s abilities.


The article IBPS RRB PO Quantitative Aptitude Quiz 2 provides Quantitative Aptitude questions with answers useful to the candidates preparing for Competitive exams, Entrance exams, Interviews etc. IBPS RRB has released IBPS RRB Officer 2019 Official Notification for Officer Scale(I, II, and II). Quantitative Aptitude plays major role to qualify examination. The article IBPS RRB PO Quantitative Aptitude Quiz 2 will assist the students to know the expected questions from Quantitative Aptitude.

Click Here for Official IBPS Website


shape Quiz

Q1. A is twice efficient as B. A and B together do the same work in as much time as C and D can do together. If the ratio of the number of alone working days of C to D is 2:3 and if B worked 16 days more than C then no of days which A worked alone?

    A. 18 Days
    B. 20 Days
    C. 30 Days
    D. 36 Days


Answer: Option A

Explanation :
Assume working days
A = x, B = 2x, C = 2y, D = 3y
\(\frac{1}{x}\) + \(\frac{1}{2x}\) = \(\frac{1}{2y}\) + \(\frac{1}{3y}\)
And 2x – 2y = 16
Solving we get x = 18 days.


Q2. A can do a piece of work in 40 days B can do the same piece of work in 60 days. A and B started the work together in the first 15 days A worked with 50% of his efficiency, in the next 15 days B worked with 50% of his efficiency. Now in how many days does the remaining work will be completed if both of them work with their full efficiencies?

    A. 1 Day
    B. 1.5 Days
    C. 2 Days
    D. 2.5 Days


Answer: Option B

Explanation :
15*(\(\frac{1}{80}\) + \(\frac{1}{60}\)) + 15*(\(\frac{1}{120}\)+\(\frac{1}{40}\)) + x*(\(\frac{1}{40}\) + \(\frac{1}{60}\)) = 1
x = \(\frac{3}{2}\) = 1.5
Total percentage of 3 subjects = 3 × 70 = 210
% in Social = 210 – (60 + 80) = 210 – 140 = 70


Q3. A can do a piece of work in 60 days working 14 hours. B has the same efficiency as of A. A and B started working together. A works 5,6,7 and 8 hours respectively on first four days and repeats the cycle again. Then B has to work how many hours daily if they together completed the work in 80 days?

    A. 1 Hour
    B. 2 Hours
    C. 3 Hours
    D. 4 Hours


Answer: Option D

Explanation :
20*\(\frac{(5 + 6 + 7 +8 + 4x)}{840}\)= 1
x = 4 hours


Q4. Sruthi, Swetha and Swati together can cut 216 Apples of the same size in 3 hours. Number of Apples cut by Sruthi in 9 hours is same as the number of Apples cut by Swati in 7 hours. In one hour, Swati can cut as many Apples more than Swetha as Swetha can cut more than Sruthi. Then the number of Apples cut by Swetha in one hour?

    A. 21
    B. 24
    C. 27
    D. 29


Answer: Option B

Explanation :
U + v + W = 72
9U = 7W
W – V = V – U
V = 24


Q5. If A and B work together can complete a work in 8/5 days. A started the work alone and completed. 50% of the work and left the work then B started the work alone and finished the rest of work. They took total 5 days to complete the work. Then in how many days B can complete the work if A is more efficient than A?

    A. 1 Day
    B. 2 Days
    C. 3 Days
    D. 4 Days


Answer: Option D

Explanation :
\(\frac{1}{A}\) + \(\frac{1}{B}\) = \(\frac{5}{8}\)
\(\frac{x}{A}\) + \(\frac{y}{B}\) = 1
x + y = 5
y = 4

Q1. In covering a distance of 30 km, Abhay takes 2 hours more than Sameer. If Abhay doubles his speed, then he would take 1 hour less than Sameer. Abhay’s speed is:

    A. 5 kmph
    B. 6 kmph
    C. 6.25 kmph
    D. 7.5 kmph


Answer: Option A

Explanation :

Let Abhay’s speed be x km/hr.

Then, \(\frac{30}{x}\) – \(\frac{30}{2x}\) = 3
⇒ 6x = 30
⇒ x = 5 km/hr.


Q2. What is the number if 60% of it added to 60 gives the number itself ?

    A. 150
    B. 160
    C. 170
    D. 180


Answer: Option A

Explanation :

40% of numb = 60
60% of 150 = 90
90 + 60 = 150


Q3. The sum of the number and its square is 1406. What is the number ?

    A. 47
    B. 42
    C. 32
    D. 37


Answer: Option D

Explanation :
See the last digit 06…..go for 7
Last digit ..37+(37*37) = 7 + 49 = 16


Q4. In a bag there are coins of 25 paise and 10 paise in the ratio of 5:16. If the bag contains Rs.16 then the number of 10 paise coin is

    A. 86
    B. 87
    C. 88
    D. 90


Answer: Option D

Explanation :
25*5+10*16 = 285
Rs 16 = 1600
No of 10p = 1600*\(\frac{16}{285}\) = 89.82 = 90


Q5. Sum of the three consecutive number is 1956. What is 23% of the highest number ?

    A. 150.19
    B. 105.19
    C. 159.50
    D. 150.50


Answer: Option A

Explanation :
X + x + 1 + x + 2 = 1956
3x = 1956 – 3 = 1953
X = \(\frac{1953}{3}\) = 651
X+3 = 653
23% of largest num = 23*\(\frac{653}{100}\) = 150.19

1. How many four digit number can be formed with the digits 5,9,1 and 3 only ?

    A. 64
    B. 216
    C. 256
    D. 324


Answer: Option C

Explanation: Ratio of number of days = 9:10:15
4*4*4*4 = 256


2. 12 students participated in the competition and each get different score. In how many ways can three different prizes given ?

    A. 1320
    B. 1240
    C. 1650
    D. 1870


Answer: Option A

Explanation:
12*11*10 = 1320


3. How many arrangement can be made from the word COMMERCE, such that all the vowels do not come together ?

    A. 6800
    B. 5600
    C. 1080
    D. 9000


Answer: Option D
8 letters =\(\frac{8!}{2! 2!}\) = 40320/4 = 10080
6 letters = \(\frac{6!}{2!}\)= 360
Vowels = \(\frac{3!}{2! }\) = 3
No of ways vowels together = 360*3 = 1080
No of ways vowels not together = 10080 – 1080 = 9000


4. 5 men and 3 women are to be seated such that no 2 women sit together and 2 men sit together. Find the no of ways in which this can be arranged ?

    A. 625
    B. 720
    C. 525
    D. 516


Answer: Option B

Explanation:
5!*3! = 120*6 = 720


5. A group consists of 3 couples in which each of the 3 men have one wife each. In how many ways could they arranged in a straight line so that the men and women occupy alternate position ?

    A. 216
    B. 125
    C. 256
    D. 72


Answer: Option D

Explanation:
3!*3! + 3!*3! = 36 + 36 = 72


IBPS RRB PO – Related Information
IBPS RRB Quantitative Aptitude Practice Set 1
SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 1
SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 2
Book for Quantitative Aptitude